Erti sebuah pengorbanan

Nama: al insyirah hannani bt abd malek Kelas: 2 ikram / 2012 Guru penasihat: cik sabariah bt

pendahuluan

# Novel ini mengisahkan tentang kegigihan seorang gadis menghadapi perpisahan ibu bapanya dan juga persaingan yang terpaksa ditempuhi di sekolah.Menurut kajian saya,novel ini mengandungi nilai pengajaran yang baik untuk diteladani oleh pelajar-pelajar sekolah untuk berjaya dengan cemerlang.

ISI KANDUNGAN TAJUK TEMA PERSOALAN PLOT LATAR WATAK DAN PERWATAKAN =watak utama =watak sampingan GAYA BAHASA NILAI PENGAJARAN penutup MUKA SURAT .

Ayah dan ibunya telah bercerai ketika Iman berusia 12 tahun.Mereka pergi dan balik sekolah bersama-sama.Mahkamah telah memutuskan ibu Iman mendapat hak penjagaan terhadap Iman. Iman mempunyai sahabat baik yang bernamaPei Wen.Hubungan Pei Wend an ibu tirinya tidak begitu baik jadi dia selalu meminta nasihat daripada datuk dan nenek Iman.Ayah Iman pula ialah ahli perniagaan yang berjaya.Sinopsis #Iman Zulaikha ialah seorang pelajar tingkatan satu.Nasihat mereka telah memperbaik hubungan Pei Wend an ibu tirinya.Linda jugalah yang mencabar Iman bertanading pidato walaupun cikgu Julia telah memilih Iman sebagai wakil sekolah.Iman tinggan bersama-sam datuk dana neneknya di kampong.Bagi mereka Pei Wen bagaikan ahli keluarga sendiri.iaitu Linda.Linda memaksa Iman menarik diri daripada pertandinag pidato peringkat daerah sebagai syarat untuk Iman berkawan dengannya semula tetapi Iman menolak syarat itu kerana nama baik sekolah perlu dijaga. Iman juga mempunyai seorang rakan yang tidak menyenangi dirinya.Linda selalu menonjolkan dirinya agar kelihatan lebih hebat dari Iman.Pei Wen tinggal tidak jauh dari rumah datuk dan neneknya.Iman sangat berhasrat untuk menyatukan kembali ibu dan ayahnya yang teleh berpisah itu.Oleh sebab ibunya akan melanjutkan pelajaran pada peringkat Ijazah Kedoktoran di New Zealand.Linda juga menunjukkan sifat mengada-ngada.Setelah tewas dalam pertandingan pidato.Linda juga pernah menolak Iman di tanggan sekolah sehingga terjatuh.Ketika Cikgu Julia mempekanalkan Adif Danial yang baru bertukar ke sekolah itu. .

Iman berasa sedih kerana beranggapan ibunya telah mempunyai kekasih lain dan telah melupakannya.Ayah Iman mahu menyambung kembali ikatan keluarga mereka yang telah berpecah selama ini.ibunya tidak membalas e-melnya selama sepuluh hari.perkara itulah yang menjadi keutamaannya.keputusan ayahnya untuk mengahwini Mak Cik Sofiah.Pada suatu ketika.Iman meminta maaf daripada ibunya kerana tersalah sangaka. Iman bertekad untuk memupuk kembali ikatan keluargamereka yang telah berpecah.Kehadiran ayahnya ketika pertandingan pidato yang dijuarainya amat menggembirakan Iman. Ketika majlis kenduri di rumah datuk dan nenek Iman.Iman sangat gembira dan amat bersyukur.Sangkaan Iman diperkuat dengan berita yang dibawa oleh Pak Su Razlan yang pernah melihat ibunya berjalan dengan seorang lelaki inggeris.datuk dan nenek makan angin di New Zealand sambil menziarahi ibu Iman. .Walaubagaimanapun.Setelah ibunya menelefon.Ayah Iman yang turut berada dalam majlis tersebut bercadang untuk membawa Iman.Dalam masa yang sama.iaitu emak Adif Danial amat mengecewakannya tetapi Iman amat mennghormati keputusan ayahnya.Adif Danial juga tidak bersetuju dengan hasrat ibunya untuk mengahwini Yusri. Tema =Novel ini bertemakan pengorbanan.Setiap kali berpeluang bercakap dengan ayahnya.Iman sering mengutus e-mel kepada ibunya yang berada di New Zealand.barulah Iman mengetahui bahawa inbunya terlibat dalam kemalangan di jalan raya.iaitu ayah Iman.Mk Cik Sofiah memberitahu Iman bahawa dia telah membatalkan hasrat untuk berkahwin dengan ayah Iman kerana Adif tidak bersetuju.Iman sangat gembira akan berita itu.

PERSOALAN-- A:PERSAHABATAN TANPA MENGIRA KAUM .Yusri iaitu ayah Iman Zulaikha sanggup berkorban dengan tidak mengahwini Mak Cik Sofiah kerana tidak dipersetujui oleh Iman.Mak Cik Sofiah juga berkorban dengan membatalkan rancangan perkahwinannya kerana keputusan itu dapat menngembirakan Adif Danial.Iman Zulaikha juga berkorban dan sanggup bersusah payah untuk memastikan keluarganyan bertaut semula.

C:KEPATUHAN PADA PERINTAH AGAMA Datuk nenek sentiasa menunaikan solat dan memastikan Iman turut bersolat.Ketika di rumah. F:HUBUNGAN BAIK ANTARA IBU DAN ANAK Iman akan membalas e-mel yang dihantar oleh ibunya yang berada di New Zealand.Iman dan Pei Wen berkawan baik walaupun berbeza agama dan bangsa. D:KESUNGGUHAN SESEORANG UNTUK BERJAYA DALAM PELAJARAN Iman sentiasa menyiapkan kerja rumah dan mengulangkaji pelajaran. B:KONFLIK REMAJA DAN IBU TIRI Pei Wen sering dimarahi oleh ibu tirinya walaupun tanpa sebab yang munasabah.datuk memberi nasihat kepada Pei Wen tentang hubungannya dengan ibu tirinuya. G:KEPENTINGAN INSTITUSI KELUARGA YANG HARMONI Iman bertekad untuk menyatukan semula ibu dan ayahnya yang telah bercerai. E:TANGGUNGJAWAB SEBAGAI SEORANG YANG LEBIH TUA Sebagao orang tua.dia teringat peristiwa Linda memalukannya dengan menyatakan .Pei Wen. “PLOT” PERMULAAN Iman pulang dari sekolah bersam-sama sahabat karibnya.

ketidaksudiannya berada dalam kumpulan yang sama dengan Iman.Linda telah mencuri diari Iman. malah menjadi johan pada peringkat daerah.Sebelum pertandingan.Ayahnya pula menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan Mkacik Sofia.tetapi tidak dipersetujui oleh Linda. PERKEMBANGAN Cikgu Julia telah memilih Iman sebagai wakil sekolah dalam pertandingan pidato.Iman bukan sahaja dapat mengalahkan Linda.Iman mempunyai hubungan yang baik dengan ayah dan ibunya.Pertandingan pidato antara Linda dan Iman diadakan.manakala ayahnya menguruskan perniagaan.Linda terus bermusuhan dengan Iman tanpa sebab.Iman berasa lemah semangat kerana hasratnya untuk menyatukan kembali ayah dan ibunya mungkin terkubur.Iman juga sentiasa teringat akan ayah dan ibunya yang telah berpisah.iaitu ibu kawan baiknya Adif Danial.Ayahnya hadir ketika pertandingan dam ibunya menghantar e-mel sebagai tanda sokongan kepada Iman.Kini Iman tinggal bersama-sama datuk dak neneknya.Ibu Iman melanjutkan pelajaran di New Zealand. PERUMITAN Linda mengugut Iman supaya menarik diri daripada pertandinngan pidato sebagai syarat untuk berbaik-baik semula dengannya. .iaitu tempat Iman meletakkan teks pidatonya.

Ibu Iman pula telah sepuluh hari tidak membalas e-mel Iman.Oleh sebab itulah.Linda juga telah mengaku bahawa dia yang mencuri diari Iman di hadapan guru disiplin.Adif Danial tidak mahu bersalaman dengannya.Makcik Sofia menyatakan bahawa dia telah membatalkan hasratnya untuk berkahwin dengan ayah Iman. >Pasar raya=Iman menemani Pei Wen membeli barangan di pasar raya sebelum pulang ke rumah .PUNCAK Ketika ayah Iman dating ke sekolah.Fikiran Iman semakin bercelaru apatah lagi setelah melihat Adif Danial tidak hadir ke sekolah.Hasrat Iman untuk menyatukan mereka tercapai. LATAR LATAR TEMPAT >Rumah datuk dan neneknya=Iman tinggal di rumah datuk dan neneknya.datuk dan nenek ke New Zealand untuk menziarahi ibu dan menyambung kembali ikatan kekeluargaan mereka.Iman menyangka bahawa ibunya tidak memerlukannya lagi.Adif Danial dating ke rumah Iman untuk memohon maaf atas sikap buruknya terhadap ayah Iman.Ketika kenduri kesyukuran di rumah datuk Iman.dia tidak berpeluang untuk membalas e-mel Iman. PELERAIAN Ibu Iman menelefon datuk dan memberitahu bahawa dia dimasukkan hospital kerana terlibat dalam kemalangan jalan raya.Ayah Iman pula akan membawa Iman.

ayah. LATAR MASA . >Halaman rumah nenek=Zulkarnain dan Adif berbual-bual dengan nenek Iman di halaman rumah.Iman dan Pei Wen pergi ke sebuah kedai buku yang terletak tidak jauh dari sekolah.>Bilik tidur Iman=Iman menulangkaji pelajaran dan membalas e-mel ibunya di biliknya. >Tandas sekolah=Iman menangis di dalam tandas setelah diperkatakan sesuatu oleh Linda >Bawah pokok=Iman dan Pei Wen berbual-bual di bawah pokok yang bertentangan dengan kelas mereka. >Kelas Tingkatan Satu Dinamik=Cikgu Julia memperkenalkan seorang murid baharu bernama Adif Danial di kelas ini. >Pantai Port Dickson=Iman. >Perpustakaan=Iman akan ke perpustakaan bersama-sama Pei Wen sejak mendapat tajuk pidato. >Dewan sekolah=Pertandingan pidato diadakan di dewan sekolah. >Kedai buku=Petang itu.datuk dan nenek bersiar-siar di pantai Port Dickson.

35 pagi.iaitu pada permulaan waktu persekolahan.Pukul 7. Pada waktu petang.Ibu pula melanjutkan pelajaran pada peringkat ijazah kedoktoran di New Zealand. Pagi hari Isnin. Pada waktu malam. Pada hari Sabtu. . LATAR MASYARAKAT *Masyarakat yang sangat mementingkan pelajaran Iman sentiasa menyiapkan kerja rumah dan mengulangkaji pelajaran. Pada 20 Mei 2006.

*Masyarakat majmuk yang hidup harmoni Walaupun Pei Wen berlainan agama dan bangsa. .datuk dan nenek melayaninya bagaikan cucu sendiri. *Masyarakat yang pemaaf Iman memaafkan Linda walaupun Linda telah mengakui bahawa dia telah mencuri diari Iman. *Masyarakat yang bertolak ansur Pei Wen telah mengakui kesilapannyadan ibu tirinya pula telah berterus terang. *Masyarakat yang menghormati orang tua Zulkarnain dan Adif Danialsentiasa bersalaman dan menghormati nenek setiap kali bertemu. *Masyarakat yang suka akan kebersihan dan keindahan Nenek pula sedanng asyik mencabut rumput di sekeliling reban tersebut. *Masyarakat yang tidak menghormati orang lain Linda tidak pernah menghormati Iman walaupun Iman berhasrat untuk berdamai.

*Masyarakat yang sentiasa memberi nasihat Cikgu Julia selalu memberi nasihat kepada Iman.kedua dan ketiga… Pelajar pintar Menghormati orang tua Bersahabat baik dengan Pei Wen Pandai berpidato …Tangan nenek dikucup… …Pei Wen selalu bercerita masalahnya… …dia memenangi tempat pertama dalam pertandingan pidato… . *Masyarakat yang bersimpati akan nasib orang lain Nenek selalu kasihan melihat cucunya kerana ibunya berada di luar negara.manakala ayahnya pula sibuk dalam perniagaan WATAK DAN PERWATAKAN Watak utama Iman Zulaikha PERWATAKAN Berusia 13 tahun HURAIAN/CONTOH …anak gadis yang berusia tiga belas tahun… …peperiksaan PMR akan menjelang dua tahun… …ketika berada di tingkatan 1… …kamu bertiga berjaya menduduki tempat pertama.

WATAK SAMPINGAN PEI WEN Sahabat baik Iman Tinggal berjiran dengan Iman Mempunyai ibu tiri …Iman pulang dari sekolah bersamasama sahabat baiknya..Ini bukan Iman yang aku kenal dulu… …Takkan kau nak tarik diri… Ayahnya seorang peniaga Menghadapi konflik dengan ibu tirinya Meminta nasihat daripada orang yang lebih berpengalaman Suka memberi semangat dan dorongan kepada Iman .Tidak disukai oleh rakan sekelasnya Gigih …sudah tiga kali dia menyertai pertandingan pidato… …engkau bukan sahaja hipokrit… …tak payah berbuat baik… …Dia gigih menghafal dan berlatih.Pei Wen… …Rumah Pei Wen berada tidak jauh dari rumah Iman… …Kau kena marah dengan ibu tiri kau… …mengadu kepadanya tentang sikap ibu tirinya… …setiap kali balik dari gerai… …”Aku tak mahu rosakkan hubungan mereka…” …Pei Wen nak minta pandangan datuk dan nenek… …Come on.

.Puas hati?..” …Okey…tahniah.LINDA Rakan sekelas Iman dan Pei Wen Suka menonjolkan diri Berani memberikan pandangan Tidak baik dengan Iman Bersangka buruk dan dengki terhadap Iman Seorang yang cemburu Sukar menerima kekalahan …duduk di belakang Iman dan Pei Wen… …murid yang gemar menonjolkan diriya… …Pada pendapat saya.. .ramai lagi murid… …Linda ketawa mengejek… …”Semua orang kau cuba pengaruhi…” …”Wah..bukan main rapat kau dengan budak baharu tu!.

sudah pasti dia dimarahi… …Datuk sering bersembahyang berjemaah di surau… …Tuk yakin.suatu hari nanti pasti dia sedar tentang kemuliaan hati kamu…” …Datuk sering bergurau menggembirakan nenek… Nenek iman .Datuk Iman Seorang yang pemurah Mementingkan amalan agama Sentiasa ke surau bagi menunaikan solat Ikhlas memberi nasihat kepada Pei Wen Pandai bergurau untuk menggembirakan nenek …mengadakan kenduri kesyukuran …Jika datuk dan nenenk tahu dia melengah-lengahkan solat Zuhur.

menantu yang baik.saling tidak tumpah seperti wajah ibunya yang berada jauh di seberang .” …nenek baru solat…Nenek mengangguk… YUSRI Seorang ahli perniagaan Ayah Iman Menghormati orang tua Suka membuat kejutan terhadap Iman Seorang yang penyayang …dia benar-benar sibuk menguruskan perniagaannya Yusri memahami apa yang bermain dalam fikiran anak gadisnya Ayah kamu.Iman sukar menerima hakikat ini… Bersikap terus terang Ruhaida Mirip wajah Iman .kita makan bersama sama.puji yusri sambil menatap wajah anak kesayangannya.. “Ayah tahu.dia menghormati orang tua… …Ayahnya muncul juga akhirnya.Seorang yang pandai memujuk Seorang yang kuat beribadat “Ayah Iman sibuk agaknya…Kejap lagi datuk balik dari sungai... “Cantik anak ayah hari ini”..

Ibu Iman Sedang melanjutkan pelajaran di New Zealand laut… “Ibu!!!”jerit Iman dengan nyaring seperti terperanjat. …Ibu mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara… …Semenjak ibu berangkat ke New Zealand… …Ibu menasihati Iman agar bersabar… …Baik ibu mahupun Iman.tidak pernah terlupoa menulis e-mel antara satu sama lain… Sentiasa menasihati Iman supaya bersabar Berhubung dengan anaknya melalui e-mel CIKGU JULIA Guru kelas Tingkatan Satu Dinamik …Cikgu Julia.guru kelas Tingkatan Satu Dinamik… .

ujar Yusri dengan nada perlahan. “Adif Danial ialah anak tunggal Sofia.Adif Danial kepada pelajar.”bentak Adif lalu terus berlalu… . Adif danial Pelajar baharu di Tingkatan Satu Dinamik Anak Makcik Sofia Anak yatim kematian ayah Cikgu Julia memperkenalkan murid baharu. …Adif Danial pantas berlalu…”Penjelasan?Penjelasan apalagi?Ayah eng dan ibu aku akan berkahwin….Guru bahasa Melayu Selalu membimbing Iman dalam bidang pidato Selalu memberikan pandangan yang bernas berkaitan masalah Iman Cikgu Julia ialah guru Bahasa Malaysia Disekolah itu… Iman meminta pendapat untuk memilih tajuk pidato daripada Cikgu Julia #Cikgu Julia menasihatkan Iman supaya menghormati keputusan ayahnya untuk berkahwin lagi #Cikgu Julia juga menasihati Iman supaya jangan bersangka buruk terhadap ibunya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful