P. 1
Erti sebuah pengorbanan

Erti sebuah pengorbanan

|Views: 7,160|Likes:
Published by Insyirah Hannani

More info:

Published by: Insyirah Hannani on May 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2013

pdf

text

original

Erti sebuah pengorbanan

Nama: al insyirah hannani bt abd malek Kelas: 2 ikram / 2012 Guru penasihat: cik sabariah bt

pendahuluan

# Novel ini mengisahkan tentang kegigihan seorang gadis menghadapi perpisahan ibu bapanya dan juga persaingan yang terpaksa ditempuhi di sekolah.Menurut kajian saya,novel ini mengandungi nilai pengajaran yang baik untuk diteladani oleh pelajar-pelajar sekolah untuk berjaya dengan cemerlang.

ISI KANDUNGAN TAJUK TEMA PERSOALAN PLOT LATAR WATAK DAN PERWATAKAN =watak utama =watak sampingan GAYA BAHASA NILAI PENGAJARAN penutup MUKA SURAT .

Ketika Cikgu Julia mempekanalkan Adif Danial yang baru bertukar ke sekolah itu.Oleh sebab ibunya akan melanjutkan pelajaran pada peringkat Ijazah Kedoktoran di New Zealand.Linda juga menunjukkan sifat mengada-ngada.iaitu Linda.Mahkamah telah memutuskan ibu Iman mendapat hak penjagaan terhadap Iman.Iman sangat berhasrat untuk menyatukan kembali ibu dan ayahnya yang teleh berpisah itu.Hubungan Pei Wend an ibu tirinya tidak begitu baik jadi dia selalu meminta nasihat daripada datuk dan nenek Iman.Iman tinggan bersama-sam datuk dana neneknya di kampong.Setelah tewas dalam pertandingan pidato.Sinopsis #Iman Zulaikha ialah seorang pelajar tingkatan satu.Pei Wen tinggal tidak jauh dari rumah datuk dan neneknya.Nasihat mereka telah memperbaik hubungan Pei Wend an ibu tirinya.Linda memaksa Iman menarik diri daripada pertandinag pidato peringkat daerah sebagai syarat untuk Iman berkawan dengannya semula tetapi Iman menolak syarat itu kerana nama baik sekolah perlu dijaga. Iman juga mempunyai seorang rakan yang tidak menyenangi dirinya.Ayah Iman pula ialah ahli perniagaan yang berjaya.Bagi mereka Pei Wen bagaikan ahli keluarga sendiri. .Linda selalu menonjolkan dirinya agar kelihatan lebih hebat dari Iman.Mereka pergi dan balik sekolah bersama-sama.Linda juga pernah menolak Iman di tanggan sekolah sehingga terjatuh.Linda jugalah yang mencabar Iman bertanading pidato walaupun cikgu Julia telah memilih Iman sebagai wakil sekolah.Ayah dan ibunya telah bercerai ketika Iman berusia 12 tahun. Iman mempunyai sahabat baik yang bernamaPei Wen.

Mk Cik Sofiah memberitahu Iman bahawa dia telah membatalkan hasrat untuk berkahwin dengan ayah Iman kerana Adif tidak bersetuju.Setelah ibunya menelefon. .Walaubagaimanapun.Ayah Iman mahu menyambung kembali ikatan keluarga mereka yang telah berpecah selama ini.Sangkaan Iman diperkuat dengan berita yang dibawa oleh Pak Su Razlan yang pernah melihat ibunya berjalan dengan seorang lelaki inggeris.iaitu emak Adif Danial amat mengecewakannya tetapi Iman amat mennghormati keputusan ayahnya. Iman bertekad untuk memupuk kembali ikatan keluargamereka yang telah berpecah.Dalam masa yang sama.iaitu ayah Iman. Ketika majlis kenduri di rumah datuk dan nenek Iman.Adif Danial juga tidak bersetuju dengan hasrat ibunya untuk mengahwini Yusri.Iman sangat gembira dan amat bersyukur.Pada suatu ketika.ibunya tidak membalas e-melnya selama sepuluh hari.Iman sering mengutus e-mel kepada ibunya yang berada di New Zealand.Iman sangat gembira akan berita itu. Tema =Novel ini bertemakan pengorbanan.keputusan ayahnya untuk mengahwini Mak Cik Sofiah.Kehadiran ayahnya ketika pertandingan pidato yang dijuarainya amat menggembirakan Iman.perkara itulah yang menjadi keutamaannya.barulah Iman mengetahui bahawa inbunya terlibat dalam kemalangan di jalan raya.Iman berasa sedih kerana beranggapan ibunya telah mempunyai kekasih lain dan telah melupakannya.Setiap kali berpeluang bercakap dengan ayahnya.datuk dan nenek makan angin di New Zealand sambil menziarahi ibu Iman.Ayah Iman yang turut berada dalam majlis tersebut bercadang untuk membawa Iman.Iman meminta maaf daripada ibunya kerana tersalah sangaka.

Iman Zulaikha juga berkorban dan sanggup bersusah payah untuk memastikan keluarganyan bertaut semula. PERSOALAN-- A:PERSAHABATAN TANPA MENGIRA KAUM .Mak Cik Sofiah juga berkorban dengan membatalkan rancangan perkahwinannya kerana keputusan itu dapat menngembirakan Adif Danial.Yusri iaitu ayah Iman Zulaikha sanggup berkorban dengan tidak mengahwini Mak Cik Sofiah kerana tidak dipersetujui oleh Iman.

Iman dan Pei Wen berkawan baik walaupun berbeza agama dan bangsa. “PLOT” PERMULAAN Iman pulang dari sekolah bersam-sama sahabat karibnya.Ketika di rumah. B:KONFLIK REMAJA DAN IBU TIRI Pei Wen sering dimarahi oleh ibu tirinya walaupun tanpa sebab yang munasabah. D:KESUNGGUHAN SESEORANG UNTUK BERJAYA DALAM PELAJARAN Iman sentiasa menyiapkan kerja rumah dan mengulangkaji pelajaran. F:HUBUNGAN BAIK ANTARA IBU DAN ANAK Iman akan membalas e-mel yang dihantar oleh ibunya yang berada di New Zealand. C:KEPATUHAN PADA PERINTAH AGAMA Datuk nenek sentiasa menunaikan solat dan memastikan Iman turut bersolat. G:KEPENTINGAN INSTITUSI KELUARGA YANG HARMONI Iman bertekad untuk menyatukan semula ibu dan ayahnya yang telah bercerai.Pei Wen. E:TANGGUNGJAWAB SEBAGAI SEORANG YANG LEBIH TUA Sebagao orang tua.datuk memberi nasihat kepada Pei Wen tentang hubungannya dengan ibu tirinuya.dia teringat peristiwa Linda memalukannya dengan menyatakan .

manakala ayahnya menguruskan perniagaan.Ayahnya pula menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan Mkacik Sofia. .Linda telah mencuri diari Iman. malah menjadi johan pada peringkat daerah.Linda terus bermusuhan dengan Iman tanpa sebab.iaitu tempat Iman meletakkan teks pidatonya.iaitu ibu kawan baiknya Adif Danial. PERKEMBANGAN Cikgu Julia telah memilih Iman sebagai wakil sekolah dalam pertandingan pidato.ketidaksudiannya berada dalam kumpulan yang sama dengan Iman.Ayahnya hadir ketika pertandingan dam ibunya menghantar e-mel sebagai tanda sokongan kepada Iman.Iman bukan sahaja dapat mengalahkan Linda.Iman juga sentiasa teringat akan ayah dan ibunya yang telah berpisah. PERUMITAN Linda mengugut Iman supaya menarik diri daripada pertandinngan pidato sebagai syarat untuk berbaik-baik semula dengannya.tetapi tidak dipersetujui oleh Linda.Sebelum pertandingan.Iman mempunyai hubungan yang baik dengan ayah dan ibunya.Ibu Iman melanjutkan pelajaran di New Zealand.Kini Iman tinggal bersama-sama datuk dak neneknya.Iman berasa lemah semangat kerana hasratnya untuk menyatukan kembali ayah dan ibunya mungkin terkubur.Pertandingan pidato antara Linda dan Iman diadakan.

Adif Danial dating ke rumah Iman untuk memohon maaf atas sikap buruknya terhadap ayah Iman.Linda juga telah mengaku bahawa dia yang mencuri diari Iman di hadapan guru disiplin.Oleh sebab itulah.datuk dan nenek ke New Zealand untuk menziarahi ibu dan menyambung kembali ikatan kekeluargaan mereka.Iman menyangka bahawa ibunya tidak memerlukannya lagi. >Pasar raya=Iman menemani Pei Wen membeli barangan di pasar raya sebelum pulang ke rumah . PELERAIAN Ibu Iman menelefon datuk dan memberitahu bahawa dia dimasukkan hospital kerana terlibat dalam kemalangan jalan raya.Ayah Iman pula akan membawa Iman.Makcik Sofia menyatakan bahawa dia telah membatalkan hasratnya untuk berkahwin dengan ayah Iman.dia tidak berpeluang untuk membalas e-mel Iman.Fikiran Iman semakin bercelaru apatah lagi setelah melihat Adif Danial tidak hadir ke sekolah.Ibu Iman pula telah sepuluh hari tidak membalas e-mel Iman.Hasrat Iman untuk menyatukan mereka tercapai.Adif Danial tidak mahu bersalaman dengannya.PUNCAK Ketika ayah Iman dating ke sekolah.Ketika kenduri kesyukuran di rumah datuk Iman. LATAR LATAR TEMPAT >Rumah datuk dan neneknya=Iman tinggal di rumah datuk dan neneknya.

LATAR MASA . >Kelas Tingkatan Satu Dinamik=Cikgu Julia memperkenalkan seorang murid baharu bernama Adif Danial di kelas ini. >Perpustakaan=Iman akan ke perpustakaan bersama-sama Pei Wen sejak mendapat tajuk pidato. >Dewan sekolah=Pertandingan pidato diadakan di dewan sekolah. >Kedai buku=Petang itu.Iman dan Pei Wen pergi ke sebuah kedai buku yang terletak tidak jauh dari sekolah. >Halaman rumah nenek=Zulkarnain dan Adif berbual-bual dengan nenek Iman di halaman rumah. >Pantai Port Dickson=Iman. >Tandas sekolah=Iman menangis di dalam tandas setelah diperkatakan sesuatu oleh Linda >Bawah pokok=Iman dan Pei Wen berbual-bual di bawah pokok yang bertentangan dengan kelas mereka.ayah.>Bilik tidur Iman=Iman menulangkaji pelajaran dan membalas e-mel ibunya di biliknya.datuk dan nenek bersiar-siar di pantai Port Dickson.

Pada hari Sabtu. LATAR MASYARAKAT *Masyarakat yang sangat mementingkan pelajaran Iman sentiasa menyiapkan kerja rumah dan mengulangkaji pelajaran.35 pagi. Pada waktu malam. Pada waktu petang. Pagi hari Isnin. Pada 20 Mei 2006.Pukul 7. .Ibu pula melanjutkan pelajaran pada peringkat ijazah kedoktoran di New Zealand.iaitu pada permulaan waktu persekolahan.

*Masyarakat yang pemaaf Iman memaafkan Linda walaupun Linda telah mengakui bahawa dia telah mencuri diari Iman. *Masyarakat yang menghormati orang tua Zulkarnain dan Adif Danialsentiasa bersalaman dan menghormati nenek setiap kali bertemu. *Masyarakat yang bertolak ansur Pei Wen telah mengakui kesilapannyadan ibu tirinya pula telah berterus terang. *Masyarakat yang tidak menghormati orang lain Linda tidak pernah menghormati Iman walaupun Iman berhasrat untuk berdamai.*Masyarakat majmuk yang hidup harmoni Walaupun Pei Wen berlainan agama dan bangsa.datuk dan nenek melayaninya bagaikan cucu sendiri. *Masyarakat yang suka akan kebersihan dan keindahan Nenek pula sedanng asyik mencabut rumput di sekeliling reban tersebut. .

manakala ayahnya pula sibuk dalam perniagaan WATAK DAN PERWATAKAN Watak utama Iman Zulaikha PERWATAKAN Berusia 13 tahun HURAIAN/CONTOH …anak gadis yang berusia tiga belas tahun… …peperiksaan PMR akan menjelang dua tahun… …ketika berada di tingkatan 1… …kamu bertiga berjaya menduduki tempat pertama.kedua dan ketiga… Pelajar pintar Menghormati orang tua Bersahabat baik dengan Pei Wen Pandai berpidato …Tangan nenek dikucup… …Pei Wen selalu bercerita masalahnya… …dia memenangi tempat pertama dalam pertandingan pidato… . *Masyarakat yang bersimpati akan nasib orang lain Nenek selalu kasihan melihat cucunya kerana ibunya berada di luar negara.*Masyarakat yang sentiasa memberi nasihat Cikgu Julia selalu memberi nasihat kepada Iman.

Ini bukan Iman yang aku kenal dulu… …Takkan kau nak tarik diri… Ayahnya seorang peniaga Menghadapi konflik dengan ibu tirinya Meminta nasihat daripada orang yang lebih berpengalaman Suka memberi semangat dan dorongan kepada Iman ..Pei Wen… …Rumah Pei Wen berada tidak jauh dari rumah Iman… …Kau kena marah dengan ibu tiri kau… …mengadu kepadanya tentang sikap ibu tirinya… …setiap kali balik dari gerai… …”Aku tak mahu rosakkan hubungan mereka…” …Pei Wen nak minta pandangan datuk dan nenek… …Come on. WATAK SAMPINGAN PEI WEN Sahabat baik Iman Tinggal berjiran dengan Iman Mempunyai ibu tiri …Iman pulang dari sekolah bersamasama sahabat baiknya.Tidak disukai oleh rakan sekelasnya Gigih …sudah tiga kali dia menyertai pertandingan pidato… …engkau bukan sahaja hipokrit… …tak payah berbuat baik… …Dia gigih menghafal dan berlatih.

LINDA Rakan sekelas Iman dan Pei Wen Suka menonjolkan diri Berani memberikan pandangan Tidak baik dengan Iman Bersangka buruk dan dengki terhadap Iman Seorang yang cemburu Sukar menerima kekalahan …duduk di belakang Iman dan Pei Wen… …murid yang gemar menonjolkan diriya… …Pada pendapat saya. .ramai lagi murid… …Linda ketawa mengejek… …”Semua orang kau cuba pengaruhi…” …”Wah.Puas hati?..bukan main rapat kau dengan budak baharu tu!...” …Okey…tahniah..

sudah pasti dia dimarahi… …Datuk sering bersembahyang berjemaah di surau… …Tuk yakin.Datuk Iman Seorang yang pemurah Mementingkan amalan agama Sentiasa ke surau bagi menunaikan solat Ikhlas memberi nasihat kepada Pei Wen Pandai bergurau untuk menggembirakan nenek …mengadakan kenduri kesyukuran …Jika datuk dan nenenk tahu dia melengah-lengahkan solat Zuhur.suatu hari nanti pasti dia sedar tentang kemuliaan hati kamu…” …Datuk sering bergurau menggembirakan nenek… Nenek iman .

.Iman sukar menerima hakikat ini… Bersikap terus terang Ruhaida Mirip wajah Iman .” …nenek baru solat…Nenek mengangguk… YUSRI Seorang ahli perniagaan Ayah Iman Menghormati orang tua Suka membuat kejutan terhadap Iman Seorang yang penyayang …dia benar-benar sibuk menguruskan perniagaannya Yusri memahami apa yang bermain dalam fikiran anak gadisnya Ayah kamu.saling tidak tumpah seperti wajah ibunya yang berada jauh di seberang . “Cantik anak ayah hari ini”.dia menghormati orang tua… …Ayahnya muncul juga akhirnya.puji yusri sambil menatap wajah anak kesayangannya.Seorang yang pandai memujuk Seorang yang kuat beribadat “Ayah Iman sibuk agaknya…Kejap lagi datuk balik dari sungai.menantu yang baik. “Ayah tahu.kita makan bersama sama....

…Ibu mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara… …Semenjak ibu berangkat ke New Zealand… …Ibu menasihati Iman agar bersabar… …Baik ibu mahupun Iman.tidak pernah terlupoa menulis e-mel antara satu sama lain… Sentiasa menasihati Iman supaya bersabar Berhubung dengan anaknya melalui e-mel CIKGU JULIA Guru kelas Tingkatan Satu Dinamik …Cikgu Julia.guru kelas Tingkatan Satu Dinamik… .Ibu Iman Sedang melanjutkan pelajaran di New Zealand laut… “Ibu!!!”jerit Iman dengan nyaring seperti terperanjat.

“Adif Danial ialah anak tunggal Sofia. …Adif Danial pantas berlalu…”Penjelasan?Penjelasan apalagi?Ayah eng dan ibu aku akan berkahwin….”bentak Adif lalu terus berlalu… . Adif danial Pelajar baharu di Tingkatan Satu Dinamik Anak Makcik Sofia Anak yatim kematian ayah Cikgu Julia memperkenalkan murid baharu.Guru bahasa Melayu Selalu membimbing Iman dalam bidang pidato Selalu memberikan pandangan yang bernas berkaitan masalah Iman Cikgu Julia ialah guru Bahasa Malaysia Disekolah itu… Iman meminta pendapat untuk memilih tajuk pidato daripada Cikgu Julia #Cikgu Julia menasihatkan Iman supaya menghormati keputusan ayahnya untuk berkahwin lagi #Cikgu Julia juga menasihati Iman supaya jangan bersangka buruk terhadap ibunya.ujar Yusri dengan nada perlahan.Adif Danial kepada pelajar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->