P. 1
Format Buku Pen Gurus An Prasekolah

Format Buku Pen Gurus An Prasekolah

|Views: 59|Likes:
Published by Azliza Zaza

More info:

Published by: Azliza Zaza on May 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/27/2013

pdf

text

original

SK PADANG TEMBAK (1

)
JALAN SEMARAK, 54100 KUALA LUMPUR. TELEFON : 03-26929910 NO. FAX : 03-26945037

BUKU PENGURUSAN
PRASEKOLAH PERMATA AKTIF

2011

ISI KANDUNGAN

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

PENGENALAN ORGANISASI PRASEKOLAH MAKLUMAT PERIBADI GURU PRASEKOLAH/GURU AGAMA /PPM MAKLUMAT PERIBADI/BIODATA MURID PELAN PERATURAN AM PRASEKOLAH KURIKULUM PRASEKOLAH PERANCANGAN STRATEGIK PRASEKOLAH MENU SENARAI SISTEM FAIL BIDANG TUGAS GURU/PPM PUSAT DALAM PRASEKOLAH ANGGARAN PERBELANJAAN CARA PENILAIAN MURID PRASEKOLAH LAMPIRAN

1.PENGENALAN

A. FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN ‘Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha berterusan kearah lebih memperkembangkan potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bertujuan untuk melahirkan warganegara Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketrampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran keluarga, masyarakat dan Negara.’
B. FALSAFAH PENDIDIKAN PRASEKOLAH

Melahirkan murid – murid prasekolah yang mempunyai asas 3M, berani, berjiwa murni, pandai bergaul serta celik IT demi memastikan kejayaan di dalam pendidikan formal yang bakal ditempuhi kelak serta menjadikan anak – anak yang berjaya di masa hadapan. C. RUKUN NEGARA ‘Maka kami, rakyat Malaysia, berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk mencapai cita-cita yang tersebut, berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut :’ *KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN *KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA *KELUHURAN PERLEMBAGAAN *KEDAULATAN UNDANG-UNDANG *KESOPANAN DAN KESUSILAAN D. OBJEKTIF DAN MATLAMAT PRASEKOLAH OBJEKTIF : Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan menyediakan peluang kepada kanak-kanak berumur empat hingga enam tahun untuk mencapai objektif dalam aspek jasmani, emosi, sosial, intelek dan rihani seperti berikut :
i)

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7)

Membina kecergasan badan. Mempunyai tubuh badan yang sihat Mempraktikkan amalan kesihatan yang baik. Mempraktikkan langkah-langkah menjaga keselamatan diri. Menguasai kemahiran motor halus dan asas motor kasar. Mempunyai kematangan emosi. Mempunyai konsep kendiri yang positif dan jati diri.

menanam keyakinan dan membentuk konsep kendiri yang positif pada diri kanak-kanak agar mereka berjaya dalam persekitaran sedia ada dan bersedia untuk menangani cabaran dan tanggungjawab di sekolah rendah kelak. 10) Boleh bekerja secara bersendirian dan juga bekerja secara berkumpulan. 11) Menghormati perasaan serta hak orang lain dan seterusnya membentuk perhubungan yang positif dengan orang dewasa serta rakan sebaya. 19) Menghargai keindahan alam dan warisan budaya. rohani. 16) Menggunakan kemahiran matematik asas dalam menjalankan tugasan harian dan menyelesaikan masalah. Menguasai kemahiran asas dan Memupuk sikap positif sebelum ke Pendidikan formal di Tahun 1 . 13) Mengamalkan nilai-nilai Islam dalam kehidupan seharian untuk murid beragama Islam.8) Berani menyuarakan pandangan dan perasaan. 18) Mengembangkan daya kreatif dan estetika. Ini adalah untuk meningkatkan kemahiran. 17) Menggunakan kemahiran berfikir kritis. Bahasa Inggeris dan bahasa pengantar dalam konteks kehidupan harian. 12) Mengamalkan nilai murni. VISI / MISI / MOTTO PRASEKOLAH VISI Menyuburkan potensi kanak-kanak dalam semua aspek JERIS. menyuburkan serta aktiviti yang menyeronokkan. E. 9) Berkebolehan berinteraksi sengan orang lain. kreatif dan inovatif. emosi. 14) Berkomunikasi menggunakan Bahasa Malaysia. intelek dan sosial melalui persekitaran pembelajaran yang selamat. kreatif dan bermakna. ii) MATLAMAT : Pendidikan Prasekolah bertujuan untuk memperkembangkan potensi kanak-kanak berumur empat hingga enam tahun secara menyeluruh dan bersepadu dalam aspek jasmani. 15) Meneroka persekitaran menggunakan kemahiran proses sains asas.

* Mempertingkatkan prestasi akademik dan Ko-Kurikulum sesuai dengan etos sekolah (membaca). tempat yang selesa dan suasana pembelajaran yang ceria. * Memberi layanan baik kepada semua pelanggan dalaman dan luaran demi kemajuan pendidikan.MISI Menyediakan peluang yang sama rata. pembelajaran terancang. HURAIAN LOGO . * Memberi pendidikan sempurna dan berkesan berdasarkan kebolehan dan keupayaan murid-murid melalui pelbagai pendekatan menjurus kea rah sekolah bestari. PIAGAM PELANGGAN SEKOLAH Kami Staf SKPT (1) berikrar akan : * Membimbing murid-murid membentuk sahsiah dan akhlak yang mulia berlandaskan ajaran agama dan nilai-nilai murni. MOTTO “Belajar Melalui Bermain” F. * Mewujudkan suasana sekolah yang bersih dan ceria. kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran. G. * Memupuk budaya membaca dan cintakan ilmu.

Permainan dan sukan . masih tidak terdapat pembantu pengurusan murid (PPM) dan diuruskan oleh guru prasekolah sehingga bulan Mac 2007. Hal Ehwal Murid . Setelah itu. Pada awal pembukaannya.Agama Islam sebagai agama rasmi H. Prasekolah ini kemudiannya telah diberi nama “Prasekolah Permata Aktif” secara rasmi oleh Puan Guru besar pada masa itu iaitu Puan Zaiton bt. bilangan murid bertambah menjadi 25 orang. Mohd Noor.Bermaksud tiga bidang utama dalam Kurikulum. *Bulan dan bintang negara .Mempunyai semangat kesabaran dan ketabahan . Pada bulan April 2007. Seorang PPM telah melaporkan diri pada bulan Mac tetapi tidak dpat meneruskan khidmatnya kerana masalah keluarga yang tiggal berjauhan di utara tanahair. Johan acara tersebut peringkat Negeri seterusnya Naib Johan acara tersebut di .Maksud Warna : *Merah *Kuning *Biru . SEJARAH PENUBUHAN PRASEKOLAH Prasekolah SKPT (1) telah dibina pada bulan 12 tahun 2006 iaitu dengan membuat pengubahsuaian bilik darjah dan bilik kesihatan yang telah sedia ada.Ilmu yang dipelajari dan diamalkan . seorang PPM secara sambilan telah mengambil alih selama 2 bulan sebelum PPM tetap gred N17 Puan Azlinda bt. Su melaporkan diri dan berkhidmat sehingga kini.Kesungguhan dalam setiap pekerjaan Maksud lambang : *Buku yang terbuka *Empat gelang *Tiga penjuru pendidikan iaitu dan Ko-Kurikulum.Keberanian menempuh cabaran . Ia telah siap dibina dan mula beroperasi pada bulan Januari 2007 dengan bilangan murid 22 orang dan seorang guru prasekolah iaitu Puan Ainalita Zazni Binti Adnan. Banyak kejayaan yang telah di capai oleh prasekolah ini pada tahun pertama pembukaannya iaitu sebagai naib johan acara Nyanyian dan Gerakan peringkat zon keramat.

Pemilihan dibuat oleh Jawatankuasa yang terdiri daripada : • Pegawai JPWP Penyelaras • Guru Besar Pengerusi • Guru Penolong Kanan 1 Naib Pengerusi • Guru Prasekolah Setiausaha • Guru Tahun 1 (Wakil) Ahli Jawatankuasa • Guru Tahap 2 (Wakil) Ahli Jawatankuasa 4. PAKAIAN RASMI . J. Kanak-kanak yang berumur 4 hingga 6 tahun. Insyaallah. Sehingga kini Prasekolah Permata Aktif masih lagi dikelolakan oleh guru dan PPM yang sama dan berharap akan dapat melahirkan anakamnak didik yang celik 3M disamping mempunyai sahsiah murni dan emosi yang stabil. I. SYARAT KEMASUKAN 1. 3. prasekolah ini juga telah mendapat naib johan dalam acara bercerita Bahasa Inggeris peringkat Zon Keramat dan juga di peringkat negeri. Mengeluarkan surat tawaran penerimaan kepada penjaga murid yang terlibat dan pengesahan penerimaan tawaran kemasukan ke sekolah. 2. Kerjasama dan permuafakatan di antatra ibu bapa dan guru serta pihak sekolah adalah kunci kejayaan bagi meningkatkan muti prasekolah. Kejayaan demi kejayaan telah ditempa setiap tahun dan diharapkan akan terus Berjaya di masa-masa akan datang. 5.Peringkat Kebangsaan. Bilangan kanak-kanak di dalam satu kelas minimun ialah 10 orang dan maksimum 25 orang. Selain itu. Keutamaan diberikan kepada kanak-kanak yang ibubapa / penjaganya berpendapatan rendah.

PRASEKOLAHKU TERCINTA Prasekolahku tercinta. Rahmat bahgia Tuhan kurniakan. Tekad dan azam kita sematkan Untuk menjadi rakyat berguna demi negara kita. arah pembangunan. tanah tumpahnya darahku. LAGU . . wilayah pertiwi. Rakyat hidup bersatu dan maju. Bangunlah kawanku jangan leka kelak kita akan rugi selamnya. Rahmat bahgia Tuhan kurniakan. Marilah kita sama berikrar. sejahtera (2x) Harmoni Semoga sentiasa Wawasan Sebagai Wilayah Maju dan SEKOLAH PADANG TEMBAK (1) Bangunan yang tersergam dan indah Kawasan luas rumput menghijau Itulah dia Sekolah Padang Tembak Satu yang permai Guru-gurunya tekun dan ikhlas Mendidik membentuk akhlak mulia Agar berjasa pada agama. Persekutuan. Raja kita selamat bertahta. oh sungguh ceria. diberkati.LAGU NEGARAKU WILAYAH PERSEKUTUAN Negaraku. bangsa dan Negara Rajin berusaha kita akan Berjaya Mencapai segala yang dicita. semangat perpaduan.K. Raja kita selamat bertahta.

(Ciptaan lagu dan lirik : Pn. ROSMALIA (GURU OPSYEN ) PN. NORIDAWATI (GURU BIMBINGAN & KAUNSELING) PN. baca dan kira. CIK MAZNIDA ( GURU AGAMA ) PN. riangnya hati. JALIDAH BT. Mari-marilah kawan. ORGANISASI PRASEKOLAH PENGERUSI PN. SAFURA ( GURU MUZIK ) AJK PEWARIS .Tepuk tangan bersama. Tulis. ABD RAZAK NORZAITAH BT. SELAMAT GURU PRASEKOLAH KETUA PEMBANTU TADBIR EN. JULAILI ( WAKIL GURU TAHUN 1 ) PN. SETIAUSAHA BENDAHARI PN. ABDUL MUTALIB GPK HEM NAIB PN. SARIZAH BT. Ainalita Zazni-2004) 2. Kita ke sekolah. Main bersama. SUSILA a/p GOPAL GURU BESAR NAIB PENGERUSI PENGERUSI PN. AZLINDA BT. AJK PN. SU (PPM) PN. AINALITA ZAZNI BINTI ADNAN MAT IRAHIM B. ABU TAHRIM GPK KURIKULUM GPK KO-KO NAIB PENGERUSI PN.

4. NORAZIMAR BT. 3. 2. ADANAN BIN AB. AHMAD EN. GURU PRASEKOLAH . MOHD. 6.1. EN. NOORAZLIN BT. LATIF 3. 5. SABILAN PN. KASAH PN. MAKLUMAT PERIBADI GURU /PPM A. JAMA’IAH BT. ZAKARIA BIN LAT @ MURAD PN. RADZLAN BIN WAHAB PN.

B. PPM PRASEKOLAH .

C. GURU AGAMA PRASEKOLAH .

4.MAKLUM AT PERIBADI/BIOD ATA MURID .

PELAN A) PELAN SEKOLAH B) PELAN KELAS PRA SEKOLAH i) ii) C) Pelan Lantai Kelas Pelan Lantai Luar Kelas Pra Sekolah (Permaianan Luar) PELAN KESELAMATAN DAN KECEMASAN .5.

Buang sampah ke dalam bakul sampah. Ibubapa diwajibkan mengambil anak tepat pada waktu yang ditetapkan untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini. Pakaian rasmi Prasekolah ialah T-shirt kuning ‘Royal Yellow’ dan tulisan ‘Navy Blue’ serta track bottom biru gelap. Murid hendaklah memberi surat jika tidak hadir ke sekolah ataupun sijil sakit jika sakit. Murid hendaklah hadir ke sekolah sebelum jam 8.PERATURAN AM PRASEKOLAH • • Waktu Persekolahan Prasekolah ialah bermula jam 8. basuh tangan dan membaca doa sebelum dan selepas makan setiap hari.00 pagi untuk bersarapan.6.00 tengahari. Murid juga tidak dibenarkan membawa alatan yang mahal.00 pagi hingga 12. Beratur.(Beg tidak digalakkan di bawa ke sekolah) Murid tidak dibenarkan membawa keluar barang atau alatan pra sekolah keluar dari kelas. Ibubapa dilarang menunggu di dalam atau di luar kelas semasa P&P (kecuali murid-murid berkeperluan khas /OKU) Dilarang membawa barangan tajam dan alat permainan ke sekolah. Memakai kasut sekolah lengkap bersarung kaki. • • • • • • • • • . Murid tidak boleh memakai atau membawa barang kemas / aksesori berwarna selain warna yang ditetapkan.

KURIKULUM PRASEKOLAH .7.

JADUAL WAKTU PRASEKOLAH .

8.PERANCANGAN STRATEGIK PRASEKOLAH A. TAKWIM TAHUNAN PRASEKOLAH .

B. PELAN STRATEGIK DAN PELAN TAKTIKAL .

MENU .9.

SARAPAN PAGI .

Mingg u Hari MINGGU ISNIN HARI ISNIN SELASA SELASA RABU RABU KHAMIS 1 2 3 4 SANDWICH 1 TELUR MAYONIS TEH ‘O’ SUAM BUAH BETIK BISKUT MARIE SUSU BERCOKLAT KUIH KARIPAP & KOKO CRUNCH DONAT RIBENA SUSU PISANG BIHUN GORENG JUS OREN CREAM CRACKER BUAH BETIK MILO CUCUR UDANG JUS MANGGA TEMBIKAI HONEY STAR SUSU BISKUT TIGER FETTUCINI WITH 2 CREAM SAUCE JUS OREN TEMBIKAI OAT SUSU SARDINE ROLL RIBENA ROTI KAYA BUAH OREN MILO BISKUT NASI GORENG KAMPUNG AIR CHIPSMORE SUAM TEMBIKAI SUSU ROTI SOSEJ TEH ‘O’ SUAM BISKUT JEM BUAH OREN MILO BUBUR 3 GANDUM+ROTI PUTIH JUS MANGGA BISKUT MARIE BUAH EPAL BIHUN SUP 4 TEH ‘O’ SUAM PISANG NESTUM SUSU COKLAT SUSU SPAGETI GORENG ROTI PUTIH RIBENA +KARI AYAM CORNFALKES BISKUT CREAM BUAH BETIK RIBENA BUAH OREN SUSU HORLICK NASI GORENG CREAM CINA CRACKER AIR SUAM PISANG MILO CUCUR IKAN BILIS TEH ‘O’ SUAM BUAH EPAL HONEY STAR SUSU BISKUT TIGER NASI PUTIH+KURMA COKLAT AYAM AIR SUAM HORLICK BETIK LAKSA BISKUT AIR SUAM BUAH EPAL CHIPSMORE SUSU SUP CENDAWAN+ROT OAT I BUN JUS OREN SUSU EPAL BUAH NASI + KOKO CRUNCH AYAM MASAK PAPRIK SUSU SUAM AIR BUAH OREN KHAMIS JUMAAT JUMAAT NASI PUTIH + SUSU TOMYAM CAMPUR MILO AIR SUAM PISANG NASI +IKAN MASAK HONEY STAR KICAP JUS MANGGA SUSU BUAH OREN REHAT/KUDAPAN .

10.SENARAI SISTEM FAIL PRASEKOLAH Senarai fail yang diperlukan di kelas prasekolah: .

PPM dan Guru Agama -jadual waktu kelas (sebagai rujukan) -senarai tugas Guru dan PPM -Pendaftaran murid prasekolah -laporan pendaftaran murid prasekolah -senarai nama -rekod peribadi murid *butir-butir diri & keluarga *fizikal *kesihatan Fail Maklumat Staf 3 SKPTS/02/09/005(c) 4 Fail Maklumat Murid SKPTS/02/09/005(d) 5 Fail Surat Menyurat SKPTS/02/09/005(e) -surat yang dihantar (ditulis dengan pen dakwat hitam /biru) -surat yang diterima(ditulis dengan pen dakwat merah) -surat yang diterima daripada jabatan / kementerian 6 Fail Pekeliling SKPTS/02/09/005(f) 7 Fail Maklumat Perkembangan -bahan cetakan kursus Staf -surat panggilan kursus / bengkel / mesyuarat / seminar SKPTS/02/09/005(g) 8 Fail Rancangan Tahunan Panitia SKPTS/02/09/005(h) -Buku pengurusan prasekolah -Takwim sekolah (program panitia) .Bil 1 Nama Fail Rancangan Pelajaran tahunan SKPTS/02/09/005(a) Fail Minit Mesyuarat Induk Kandungan Fail -Sukatan pelajaran -Rancangan pelajaran tahunan (RPT) 2 SKPTS/02/09/005(b) -surat panggilan mesyuarat *GB *GPK *AJK -minit mesyuarat -perjumpaan ibubapa -senarai kehadiran ahli AJK -carta organisasi terkini -Maklumat peribadi Guru.

11.BIDANG TUGAS GURU DAN PPM .

12.PUSAT PEMBELAJARAN PRASEKOLAH  Pusat Bahasa Dan Komunikasi  Pusat Kognitif  Pusat Fizikal  Pusat Manipulatif  Pusat Kerohanian Dan Moral  Pusat Teknologi Dan ICT  Pusat Kreativiti Dan Estetika  Pusat Sumber Guru .

80 sehari. jumlah wang makan juga dikira mengikut bilangan hari belajar dalam bulan tersebut. Prasekolah Permata Aktif pada tahun 2011 ini mempunya 25 orang murid oleh itu jumlah peruntukan PCG yang diterima ialah sebanyak RM2500. Setiap murid dibayar RM1. Selain itu.13.ANGGARAN PERBELANJAAN WANG PRASEKOLAH • ALIRAN WANG PCG Wang PCG yang diperuntukkan untuk Prasekolah ialah mengikut bilangan murid dalam kelas Prasekolah. Contohnya : .00 setahun • ALIRAN WANG MAKAN Wang makan yang diperuntukkan juga adalah mengikut jumlah murid pada tahun tersebut.

80 x 16 hari belajar = RM 720.CARA PENILAIAN MURID PRASEKOLAH  Rekod Perkembangan Murid Prasekolah .) saya belum masukkan 14.00 • WANG KO-KURIKULUM PRASEKOLAH ( terkini kena campur duit koko… sebab ni buat masa bulan 12..Bulan Januari : 25 murid x RM1.

 Pentaksiran Murid Prasekolah. ** Rekod Anekdot **Rekod Berterusan **Portfolio LAMPIRAN .

SENARAI NAMA MURID 2011 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->