Folio Sejarah Form 1

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA

1.0 Penghargaan
Pertama sekali saya amat bersyukur kepada tuhan yang Maha Mulia dan Berkuasa kerana dapat saya menyiapkan folio sejarah saya ini dalam jangka waktu yang ditetapkan.

Saya juga ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Puan Jecintha iaitu guru mata pelajaran sejarah saya atas segala bimbingan dan tunjuk ajar yang telah diberi olehnya semasa saya membuat folio ini.

Seterusnya, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu bapa saya yang banyak memberi sokongan dan semangat yang kukuh kepada saya untuk menyiapkan folio sejarah saya ini. Mereka juga merupakan orang sumber bagi kajian salasilah keluarga saya ini.

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 1

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA

Tidak lupa juga rakan-rakan seperjuangan saya terutama sekali Kuben, Hilmi dan Shazrul dari Tingkatan 1A1, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana mereka secara tidak langsung telah memberi sedikit sebanyak idea bagi memperbaiki lagi mutu folio saya ini.

Sekian, terima kasih.

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 2

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 2. Saya dapat menjadikan kegigihan anggota keluarga saya dalam mencapai sesuatu kejayaan sebagai panduan dan pedoman untuk meneruskan kesinambungan kemajuan dan kejayaan yang dikecapi oleh mereka agar tidak tergugat dan hilang begitu sahaja. II. Saya dapat mengenali dan memahami dengan lebih dekat setiap anggota keluarga saya. IV. Saya dapat mengenali dan memahami asal usul keluarga saya. Saya boleh menghubung kait dan membentuk salasilah keluarga saya bermula dari datuk dan nenek saya sehinggalah kepada generasi saya. III. V. Saya boleh berasa bangga dan sayang kepada keluarga saya atas segala kemajuan yang dicapai oleh keluarga saya. Saya boleh menyatakan rasa berterima kasih dan bersyukur kerana memiliki sebuah keluarga yang harmoni dan ceria. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 3 .0 Objektif Kajian Kajian yang dibuat oleh saya untuk menyediakan folio Sejarah ini mempunyai beberapa objektif seperti yang berikut: I. VI.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA VII. merekod dan menganalisis maklumat tentang keluarga saya. mengumpul. Saya dapat menguasai kemahiran mencari. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 4 .

Kaedah lisan iaitu saya menemuramah orang sumber yang merupakan ibu bapa saya bagi mengetahui dengan lebih lanjut beberapa peristiwa sama ada melalui penglibatan mereka secara langsung dalam peristiwa itu atau sekadar menyaksikannya. hobi dan tingkah laku mereka.0 Kaedah Kajian Kaedah-kaedah kajian salasilah keluarga yang saya gunakan adalah seperti berikut: I. II. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 5 . Kaedah rujukan iaitu saya melihat dan mengambil maklumat daripada buku catatan harian ibu bapa saya dan mengumpul beberapa gambar dari album keluarga.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 3. III. Kaedah pemerhatian iaitu saya melihat dan mengkaji perkembangan orang sumber iaitu ibu bapa saya dari segi aktiviti yang mereka lakukan.

0 Pengenalan Kajian Sejarah Tempatan Tingkatan 1 merangkumi aspek-aspek tentang salasilah keluarga. perkembangan diri dan keluarga. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 6 . tokoh dalam keluarga dan juga persitiwa bersejarah dalam keluarga. Kajian ini memberi peluang kepada saya untuk mengkaji dengan lebih mendalam tentang salasilah keluarga saya agar sejarah keluarga saya akan menjadi warisan kebangaan secara turun-menurun supaya generasi akan datang dapat menghayati nilai-nilai murni dan nilai kekeluargaan saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.1 Salasilah Keluarga Ayah Saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 7 .

Mereka telah mendirikan rumahtangga pada 2hb Februari 1972 dan berpindah ke Kluang. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 8 . Mohanambal yang dilahirkan pada 12hb Januari 1974. Datuk saya mencari pendapatan dengan berkerja sebagai Kerani Ladang manakala nenek saya berkerja sebagai pekerja am di kilang papan. Carta Salasilah keluarga saya (Sila rujuk mukasurat 5) bermula daripada Murugaiah iaitu datuk saya dan Muthamah iaitu nenek saya. mereka telah dikurniakan empat orang anak. iaitu bapa saya yang bernama Gunasekar yang dilahirkan pada 12hb November 1972. Mereka berasal daripada tempat yang sama iaitu Bahau. Uthiyakumar yang dilahirkan pada 14hb Jun 1980 dan Logeswary yang dilahirkan pada 22hb Mei 1984. Kerja harian di ladang dan kilang papan meletihkan dan ganjarannya pula cukup ala kadar tetapi datuk dan nenek tetap berbangga dengan kerja mereka. Negeri Sembilan dan mempunyai hubungan persaudaraan. Hasil perkahwinan datuk dan nenek saya. Johor Baharu.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Salasilah keluarga bermaksud asal usul keturunan sesebuah keluarga.

telah menampakkan hasilnya. anak yang ketiga iaitu Uthiyakumar adalah graduan dari Universiti Putra Malaysia. Datuk saya membawa keluarganya tinggal bersama-sama di Ladang Labu. anak yang kedua iaitu Mohanambal adalah graduan dari Universiti Kebangsaan Malaysia. Kini datuk saya berkerja sebagai Pengurus Ladang di Negara Indonesia. datuk saya masih lagi belum bersara. Hasil penat lelah bekerja setiap hari. datuk saya mendapat kenaikkan pangkat sebagai Kerani Ladang 1 dan dipindahkan ke Ladang Labu. Manakala anak bongsunya iaitu Logeswary adalah graduan dari Universiti Sains Malaysia. Anak sulungnya yang bernama Gunasekar adalah graduan dari Universiti Putra Malaysia. Datuk berjaya memberi semua anak-anaknya pendidikan sehingga kesemua anak-anaknya bejaya menjadi graduan universiti tempatan. Negeri Sembilan.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Pada tahun 1979. Semua anak-anaknya telah pun berumahtangga. Walaupun sudah berumur 61 tahun. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 9 .

Mereka baru dikurniakan dengan seorang cahaya mata pada 22 Mei 2011.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Pada tahun 1997. Vaishivi dan Rethika. Manakala anak yang ketiga Uthiyakumar pula telah berkahwin dengan Jothi pada tahun 2008. Anak yang bongsu. Livekha dan Devyahshree. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 10 . bapa saya iaitu Gunasekar anak sulung dalam keluarga telah berkahwin dengan Citradevi dan mempunyai tiga orang anak iaitu Siveshwaran Pillai. Logeswary pula telah berkahwin dengan Ayanar pada tahun 2009 dan masih belum dikurniakan dengan cahaya mata. Mohanambal yang merupakan anak kedua pula telah berkahwin dengan Krishnan pada tahun 2002 dan telah dikurniakan dengan tiga orang anak iaitu Jeevan.

2 Salasilah Keluarga Ibu Saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 11 .SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.

mereka tinggal di Ladang Labu bersama-sama dengan datuk dan nenek saya. saya dan dua orang adik saya. 1998 ayah dan emak saya berpindah ke rumah baru datuk saya yang DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 12 .SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 5. emak saya.0 Perkembangan diri dan Keluarga Ahli keluarga saya terdiri daripada bapa saya. Selepas perkahwinan ibu bapa saya pada 12hb Disember 1997. Pada bulan Ogos.

Jalan S2 A24. Pada masa yang sama datuk saya mendapat tawaran kerja di Indonesia dan berpindah ke sana. Seremban 2 bersama-sama dengan nenek saya. Emerald Park. Pada 19hb Februari 2002 lahirlah adik perempuan saya iaitu Livekha. 70300 Seremban 2. 2010 kami sekeluarga berpindah ke sebuah rumah yang lebih besar dan selesa dengan lebih banyak bilik tidur di No.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA terletak di Green Street Homes. namun setiap ahli keluarga memainkan peranan yang suasana meriah dan harmoni dalam keluarga saya. Kemudian pada bulan Jun. Walaupun keluarga saya tidak besar. Saya lahir pada 30hb Oktober 1998 dan dibesarkan di rumah tersebut sehinggalah saya berusia 12 tahun.844. Manakala pada 15hb Jun 2005 pula lahirlah seorang lagi adik perempuan saya iaitu Devyahshree. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 13 . Negeri Sembilan.

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 14 . tiada apa yang mustahil dilakukan di dunia ini asalkan kita mempunyai keyakinan bahawa apa yanglakukan adalah terarah kepada perkara kebaikan dan kejayaan.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 6. banyak sungguh kelebihan dan pencapaiannya. Bapa saya boleh dikatakan seorang yang serba boleh. Menurutnya.0 Bapa Saya Sebagai Tokoh Keluarga Bapa saya boleh dijadikan tokoh dalam keluarga saya. Beliau juga percaya bahawa kejayaan bagi sesuatu kerja yang dilakukan adalah hasil kerja keras dan semangat yang tidak mudah mengaku kalah.

beliau melanjutkan pelajaran di ITN dalam bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik dari tahun 1992 hingga 1994. Negeri Sembilan iaitu Philip Semiconductor Seremban Sdn Bhd. Selepas tamat Tingkatan 5. beliau melanjutkan pelajaran di Sekolah Tinggi Methodist dari tahun 1990 hingga 1991. Pada mulanya. beliau telah berjaya mendapatkan pekerjaan sebagai Ketua Juruteknik di sebuah kilang semikonduktor yang besar di Senawang.35 petang di Hospital Kuala Pilah. Kini beliau sudah pun berusia 39 tahun. Beliau lahir pada 12hb November 1972. pada tahun 1997 beliau telah menyambung pelajarannya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 15 . Beliau bersekolah di Sekolah Kebangsaan Saint Paul daripada tahun 1979 hingga 1984. Selepas tamat pengajian Sekolah Rendah. Di sebalik kesibukannya. bapa saya bekerja sebagai seorang juruteknik di sebuah syarikat elektronik yang kecil di Bangi. Melalui pengalaman kerja yang diperolehnya di situ selama setahun. jam 2.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Nama bapa saya ialah Gunasekar. beliau terus melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Saint Paul dari tahun 1985 hingga 1989. Bahau. Beliau memasuki alam pekerjaan sebaik sahaja pengajiannya di ITN tamat. Selangor. Negeri Sembilan. Beliau berasal dari Ladang Jeram Padang. Selepas tamat Tingkatan 6.

bapa saya membuat keputusan untuk menyambung pelajarannya sekali lagi di Universiti Putra Malaysia dalam jurusan pentadbiran perniagaan sambil berkerja.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA sambil berkerja dalam bidang Sarjana Muda Sains (Kejuruteraan Elektrik) di Institute Jakri (University of Rockhampton. beliau dinaikkan pangkat sebagai Jurutera di syarikat yang sama. beliau mendapat pula tawaran berkerja dengan sebuah Syarikat yang bernama Tropicrop Group sebaga Pengurus Teknikal di Kuala Lumpur. Perak dan tinggal Bersama-sama. Perak pada tahun 2004. Beliau seorang yang tidak mudah berputus-asa dan pada tahun 2001. Selepas menjadi graduan. Kami sekeluarga berpindah ke Teluk Intan. Selepas mendapat kelulusan dalam bidang Pentadbiran Perniagaan. Kami sekeluarga DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 16 . beliau mendapat tawaran berkerja dengan Syarikat Sime Darby sebagai Penolong Pengurus Teknikal di Teluk Intan. Hasil titik peluh akhirnya berhasil apabila beliau berjaya mendapat kelulusan Sarjana Muda dengan Kepujian Pentadbiran Perniagaan (BBA) pada tahun 2004. Pada tahun 2006. USA).

beliau juga melibatkan diri dalam banyak aktiviti kemasyarakatan yang dianjurkan oleh pihak syarikatnya seperti menderma darah dan bergotong-royong membersihkan kawasan kilang. bolehlah dikatakan bahawa sikap bapa saya yang sentiasa merendahkan diri dan berfikiran positif menjadikan beliau seorang yang berjaya di dalam akademik dan kepimpinannya. UK) pada tahun 2008. Disebabkan bapa saya suka membantu orang lain. Di sebalik kesibukannya berkerja di AM SGB SDN BHD. beliau melanjutkan pelajarannya sekali lagi dalam bidang Pengajian Siswazah Perniagaan (MBA) di Malaysian Institute of Management (University of Hertfordshire. Beliau telah pun berjaya menamatkan pengajiannya pada Mac. 2011. Bapa saya setiap hari berulang-alik dari Seremban ke Kuala Lumpur. Pada keseluruhannya. Negeri Sembilan. Beliau akan dianugerahkan MBA pada 23hb Julai 2011. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 17 .SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA berpindah sekali lagi dan balik ke Seremban. Setelah penat berulang-alik. beliau mendapat tawaran berkerja dengan sebuah syarikat yang bernama AM SGB SDN BHD sebagai Pengurus Pengeluaran pada tahun 2007.

Sehingga sekarang. bapa saya telah menanamkan minat untuk membaca dalam diri saya disebabkan beliau sendiri suka membaca. bapa saya akan memberi hadiah sebagai satu dorongan untuk menambahkan lagi minat saya untuk membaca. Beliau selalu berkata bahawa membaca adalah jambatan ilmu. Memang benar. saya sentiasa membaca buku cerita pada waktu lapang saya dan juga sebelum saya tidur pada waktu malam. Setiap kali saya mendapat kejayaan dalam pelajaran. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 18 . kemahiran membaca bukan sekadar membantu saya berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan tetapi membantu meningkatkan proses perkembangan mental dan sosial saya dengan lebih baik. Bapa saya sentiasa memberi motivasi kepada kami untuk mencapai kejayaan yang cemerlang dalam bidang akademik mahupun aktiviti ko-kurikulum bagi menjamin kejayaan dalam hidup kami pada masa-masa akan datang. Bapa saya tidak pernah berkompromi untuk memberi pendidikan terbaik kepada saya dan adik-adik saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Sejak saya kecil lagi.

satu kelebihan istimewa pada bapa saya ialah beliau sangat kreatif. Maka. Selain daripada itu. Saya amat bersyukur mendapat bapa yang cemerlang sepertinya. sememangnya beliau dipilih menjadi tokoh Keluarga saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 19 . bapa saya cuba sedaya upaya meluang dan memperuntukkan masa yang berkualiti bersama saya dan adik saya untuk berbincang.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Kebanyakan ibu bapa hanya tahu menyuruh atau memerintah tanpa mempedulikan perasaan atau pendapat anak mereka. menyelesaikan masalah. memberi nasihat dan teguran yang membina. Banyak yang saya pelajari dari bapa kesayangan saya. Apa sahaja projek yang saya lakukan. ini menyebabkan saya sentiasa mencari idea baru untuk melakukan sesuatu. walaupun sibuk dengan tugas hariannya. Tetapi. beliau akan memastikan bahawa ia adalah kreatif iaitu lain dari yang biasa dibuat oleh orang lain.

0 Rumusan Hasil kerja folio sejarah ini telah banyak membantu saya untuk memahami dengan lebih mendalam tentang sejarah keluarga saya. Akhir sekali saya berasa bangga untuk menyiapkan folio sejarah keluarga saya dalam tempoh lima hari. kejayaan-kejayaan yang dicapai oleh setiap ahli keluarga saya dan betapa pentingnya peranan bapa saya dalam keluarga saya. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 20 . malah dalam kerjajaya juga. Saya juga mendapati bahawa usia bukanlah satu-satunya halangan untuk mencapai kejayaan dalam bidang akedemik. Saya juga dapat mempelajari sikap tidak mudah putus asa daripada bapa saya dan cara beliau berjaya dalam kehidupannya bukan sahaja dalam bidang akedemik. Saya dapat memahami latar belakang keturunan keluarga saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 7.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA LAMPIRAN DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 21 .

No 844. Emerald Park.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 8. -. No 844.2007.’K’ Publishing SDN. Negeri Sembilan 2.2004.Pendidikan Sivik Tingkatan 1.BHD.Pendidikan Moral Tingkatan 1.0 Buku Rujukan 1. Koo Kee Peng. http//www. Negeri Sembilan Internet 1. Emerald Park. 39 tahun. 70300 Seremban 2. Biodata Encik Gunasekar a/l Murugaiah. Dewan Bahasa dan Pustaka. Lorong S2A24.com DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 22 . 70300 Seremban 2. 2.sejarah. Biodata Puan Citra Devi a/p Palusamy. 35 tahun. Temu Ramah 1. Lorong S2A24.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful