SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA

1.0 Penghargaan
Pertama sekali saya amat bersyukur kepada tuhan yang Maha Mulia dan Berkuasa kerana dapat saya menyiapkan folio sejarah saya ini dalam jangka waktu yang ditetapkan.

Saya juga ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Puan Jecintha iaitu guru mata pelajaran sejarah saya atas segala bimbingan dan tunjuk ajar yang telah diberi olehnya semasa saya membuat folio ini.

Seterusnya, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu bapa saya yang banyak memberi sokongan dan semangat yang kukuh kepada saya untuk menyiapkan folio sejarah saya ini. Mereka juga merupakan orang sumber bagi kajian salasilah keluarga saya ini.

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 1

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA

Tidak lupa juga rakan-rakan seperjuangan saya terutama sekali Kuben, Hilmi dan Shazrul dari Tingkatan 1A1, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana mereka secara tidak langsung telah memberi sedikit sebanyak idea bagi memperbaiki lagi mutu folio saya ini.

Sekian, terima kasih.

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 2

Saya dapat mengenali dan memahami asal usul keluarga saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 2. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 3 .0 Objektif Kajian Kajian yang dibuat oleh saya untuk menyediakan folio Sejarah ini mempunyai beberapa objektif seperti yang berikut: I. III. IV. Saya dapat menjadikan kegigihan anggota keluarga saya dalam mencapai sesuatu kejayaan sebagai panduan dan pedoman untuk meneruskan kesinambungan kemajuan dan kejayaan yang dikecapi oleh mereka agar tidak tergugat dan hilang begitu sahaja. II. VI. V. Saya boleh menyatakan rasa berterima kasih dan bersyukur kerana memiliki sebuah keluarga yang harmoni dan ceria. Saya dapat mengenali dan memahami dengan lebih dekat setiap anggota keluarga saya. Saya boleh menghubung kait dan membentuk salasilah keluarga saya bermula dari datuk dan nenek saya sehinggalah kepada generasi saya. Saya boleh berasa bangga dan sayang kepada keluarga saya atas segala kemajuan yang dicapai oleh keluarga saya.

mengumpul.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA VII. Saya dapat menguasai kemahiran mencari. merekod dan menganalisis maklumat tentang keluarga saya. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 4 .

III. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 5 .0 Kaedah Kajian Kaedah-kaedah kajian salasilah keluarga yang saya gunakan adalah seperti berikut: I. Kaedah rujukan iaitu saya melihat dan mengambil maklumat daripada buku catatan harian ibu bapa saya dan mengumpul beberapa gambar dari album keluarga.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 3. Kaedah lisan iaitu saya menemuramah orang sumber yang merupakan ibu bapa saya bagi mengetahui dengan lebih lanjut beberapa peristiwa sama ada melalui penglibatan mereka secara langsung dalam peristiwa itu atau sekadar menyaksikannya. II. Kaedah pemerhatian iaitu saya melihat dan mengkaji perkembangan orang sumber iaitu ibu bapa saya dari segi aktiviti yang mereka lakukan. hobi dan tingkah laku mereka.

tokoh dalam keluarga dan juga persitiwa bersejarah dalam keluarga. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 6 .SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.0 Pengenalan Kajian Sejarah Tempatan Tingkatan 1 merangkumi aspek-aspek tentang salasilah keluarga. Kajian ini memberi peluang kepada saya untuk mengkaji dengan lebih mendalam tentang salasilah keluarga saya agar sejarah keluarga saya akan menjadi warisan kebangaan secara turun-menurun supaya generasi akan datang dapat menghayati nilai-nilai murni dan nilai kekeluargaan saya. perkembangan diri dan keluarga.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.1 Salasilah Keluarga Ayah Saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 7 .

Hasil perkahwinan datuk dan nenek saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Salasilah keluarga bermaksud asal usul keturunan sesebuah keluarga. Carta Salasilah keluarga saya (Sila rujuk mukasurat 5) bermula daripada Murugaiah iaitu datuk saya dan Muthamah iaitu nenek saya. Johor Baharu. Uthiyakumar yang dilahirkan pada 14hb Jun 1980 dan Logeswary yang dilahirkan pada 22hb Mei 1984. Datuk saya mencari pendapatan dengan berkerja sebagai Kerani Ladang manakala nenek saya berkerja sebagai pekerja am di kilang papan. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 8 . Mohanambal yang dilahirkan pada 12hb Januari 1974. mereka telah dikurniakan empat orang anak. Mereka berasal daripada tempat yang sama iaitu Bahau. iaitu bapa saya yang bernama Gunasekar yang dilahirkan pada 12hb November 1972. Negeri Sembilan dan mempunyai hubungan persaudaraan. Mereka telah mendirikan rumahtangga pada 2hb Februari 1972 dan berpindah ke Kluang. Kerja harian di ladang dan kilang papan meletihkan dan ganjarannya pula cukup ala kadar tetapi datuk dan nenek tetap berbangga dengan kerja mereka.

Datuk berjaya memberi semua anak-anaknya pendidikan sehingga kesemua anak-anaknya bejaya menjadi graduan universiti tempatan. anak yang ketiga iaitu Uthiyakumar adalah graduan dari Universiti Putra Malaysia. Kini datuk saya berkerja sebagai Pengurus Ladang di Negara Indonesia.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Pada tahun 1979. telah menampakkan hasilnya. Walaupun sudah berumur 61 tahun. Datuk saya membawa keluarganya tinggal bersama-sama di Ladang Labu. datuk saya mendapat kenaikkan pangkat sebagai Kerani Ladang 1 dan dipindahkan ke Ladang Labu. Negeri Sembilan. Semua anak-anaknya telah pun berumahtangga. Manakala anak bongsunya iaitu Logeswary adalah graduan dari Universiti Sains Malaysia. datuk saya masih lagi belum bersara. Hasil penat lelah bekerja setiap hari. Anak sulungnya yang bernama Gunasekar adalah graduan dari Universiti Putra Malaysia. anak yang kedua iaitu Mohanambal adalah graduan dari Universiti Kebangsaan Malaysia. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 9 .

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Pada tahun 1997. Vaishivi dan Rethika. Mohanambal yang merupakan anak kedua pula telah berkahwin dengan Krishnan pada tahun 2002 dan telah dikurniakan dengan tiga orang anak iaitu Jeevan. Logeswary pula telah berkahwin dengan Ayanar pada tahun 2009 dan masih belum dikurniakan dengan cahaya mata. Livekha dan Devyahshree. Anak yang bongsu. Mereka baru dikurniakan dengan seorang cahaya mata pada 22 Mei 2011. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 10 . Manakala anak yang ketiga Uthiyakumar pula telah berkahwin dengan Jothi pada tahun 2008. bapa saya iaitu Gunasekar anak sulung dalam keluarga telah berkahwin dengan Citradevi dan mempunyai tiga orang anak iaitu Siveshwaran Pillai.

2 Salasilah Keluarga Ibu Saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 11 .SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 5. saya dan dua orang adik saya.0 Perkembangan diri dan Keluarga Ahli keluarga saya terdiri daripada bapa saya. Pada bulan Ogos. emak saya. Selepas perkahwinan ibu bapa saya pada 12hb Disember 1997. mereka tinggal di Ladang Labu bersama-sama dengan datuk dan nenek saya. 1998 ayah dan emak saya berpindah ke rumah baru datuk saya yang DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 12 .

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 13 . Manakala pada 15hb Jun 2005 pula lahirlah seorang lagi adik perempuan saya iaitu Devyahshree.844. Seremban 2 bersama-sama dengan nenek saya. 2010 kami sekeluarga berpindah ke sebuah rumah yang lebih besar dan selesa dengan lebih banyak bilik tidur di No. Saya lahir pada 30hb Oktober 1998 dan dibesarkan di rumah tersebut sehinggalah saya berusia 12 tahun.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA terletak di Green Street Homes. Emerald Park. Pada masa yang sama datuk saya mendapat tawaran kerja di Indonesia dan berpindah ke sana. Negeri Sembilan. 70300 Seremban 2. Kemudian pada bulan Jun. Pada 19hb Februari 2002 lahirlah adik perempuan saya iaitu Livekha. Walaupun keluarga saya tidak besar. Jalan S2 A24. namun setiap ahli keluarga memainkan peranan yang suasana meriah dan harmoni dalam keluarga saya.

tiada apa yang mustahil dilakukan di dunia ini asalkan kita mempunyai keyakinan bahawa apa yanglakukan adalah terarah kepada perkara kebaikan dan kejayaan.0 Bapa Saya Sebagai Tokoh Keluarga Bapa saya boleh dijadikan tokoh dalam keluarga saya. banyak sungguh kelebihan dan pencapaiannya. Bapa saya boleh dikatakan seorang yang serba boleh. Beliau juga percaya bahawa kejayaan bagi sesuatu kerja yang dilakukan adalah hasil kerja keras dan semangat yang tidak mudah mengaku kalah. Menurutnya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 6. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 14 .

Beliau bersekolah di Sekolah Kebangsaan Saint Paul daripada tahun 1979 hingga 1984. Kini beliau sudah pun berusia 39 tahun. Pada mulanya. Beliau memasuki alam pekerjaan sebaik sahaja pengajiannya di ITN tamat. Beliau berasal dari Ladang Jeram Padang. Selepas tamat Tingkatan 5. Negeri Sembilan iaitu Philip Semiconductor Seremban Sdn Bhd.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Nama bapa saya ialah Gunasekar. Selepas tamat Tingkatan 6.35 petang di Hospital Kuala Pilah. beliau melanjutkan pelajaran di ITN dalam bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik dari tahun 1992 hingga 1994. beliau melanjutkan pelajaran di Sekolah Tinggi Methodist dari tahun 1990 hingga 1991. Beliau lahir pada 12hb November 1972. Melalui pengalaman kerja yang diperolehnya di situ selama setahun. Di sebalik kesibukannya. Bahau. Negeri Sembilan. pada tahun 1997 beliau telah menyambung pelajarannya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 15 . bapa saya bekerja sebagai seorang juruteknik di sebuah syarikat elektronik yang kecil di Bangi. jam 2. Selangor. beliau telah berjaya mendapatkan pekerjaan sebagai Ketua Juruteknik di sebuah kilang semikonduktor yang besar di Senawang. beliau terus melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Saint Paul dari tahun 1985 hingga 1989. Selepas tamat pengajian Sekolah Rendah.

Hasil titik peluh akhirnya berhasil apabila beliau berjaya mendapat kelulusan Sarjana Muda dengan Kepujian Pentadbiran Perniagaan (BBA) pada tahun 2004.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA sambil berkerja dalam bidang Sarjana Muda Sains (Kejuruteraan Elektrik) di Institute Jakri (University of Rockhampton. beliau mendapat pula tawaran berkerja dengan sebuah Syarikat yang bernama Tropicrop Group sebaga Pengurus Teknikal di Kuala Lumpur. beliau mendapat tawaran berkerja dengan Syarikat Sime Darby sebagai Penolong Pengurus Teknikal di Teluk Intan. Selepas menjadi graduan. Perak dan tinggal Bersama-sama. Kami sekeluarga berpindah ke Teluk Intan. Selepas mendapat kelulusan dalam bidang Pentadbiran Perniagaan. Kami sekeluarga DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 16 . Perak pada tahun 2004. beliau dinaikkan pangkat sebagai Jurutera di syarikat yang sama. Pada tahun 2006. USA). Beliau seorang yang tidak mudah berputus-asa dan pada tahun 2001. bapa saya membuat keputusan untuk menyambung pelajarannya sekali lagi di Universiti Putra Malaysia dalam jurusan pentadbiran perniagaan sambil berkerja.

UK) pada tahun 2008. beliau juga melibatkan diri dalam banyak aktiviti kemasyarakatan yang dianjurkan oleh pihak syarikatnya seperti menderma darah dan bergotong-royong membersihkan kawasan kilang. Pada keseluruhannya. beliau melanjutkan pelajarannya sekali lagi dalam bidang Pengajian Siswazah Perniagaan (MBA) di Malaysian Institute of Management (University of Hertfordshire. Di sebalik kesibukannya berkerja di AM SGB SDN BHD. Disebabkan bapa saya suka membantu orang lain. Negeri Sembilan. Setelah penat berulang-alik. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 17 . Bapa saya setiap hari berulang-alik dari Seremban ke Kuala Lumpur. Beliau akan dianugerahkan MBA pada 23hb Julai 2011.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA berpindah sekali lagi dan balik ke Seremban. bolehlah dikatakan bahawa sikap bapa saya yang sentiasa merendahkan diri dan berfikiran positif menjadikan beliau seorang yang berjaya di dalam akademik dan kepimpinannya. beliau mendapat tawaran berkerja dengan sebuah syarikat yang bernama AM SGB SDN BHD sebagai Pengurus Pengeluaran pada tahun 2007. Beliau telah pun berjaya menamatkan pengajiannya pada Mac. 2011.

Memang benar. Bapa saya sentiasa memberi motivasi kepada kami untuk mencapai kejayaan yang cemerlang dalam bidang akademik mahupun aktiviti ko-kurikulum bagi menjamin kejayaan dalam hidup kami pada masa-masa akan datang. Sehingga sekarang. Beliau selalu berkata bahawa membaca adalah jambatan ilmu. bapa saya akan memberi hadiah sebagai satu dorongan untuk menambahkan lagi minat saya untuk membaca.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Sejak saya kecil lagi. bapa saya telah menanamkan minat untuk membaca dalam diri saya disebabkan beliau sendiri suka membaca. kemahiran membaca bukan sekadar membantu saya berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan tetapi membantu meningkatkan proses perkembangan mental dan sosial saya dengan lebih baik. saya sentiasa membaca buku cerita pada waktu lapang saya dan juga sebelum saya tidur pada waktu malam. Bapa saya tidak pernah berkompromi untuk memberi pendidikan terbaik kepada saya dan adik-adik saya. Setiap kali saya mendapat kejayaan dalam pelajaran. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 18 .

Maka. Tetapi. ini menyebabkan saya sentiasa mencari idea baru untuk melakukan sesuatu. Selain daripada itu. sememangnya beliau dipilih menjadi tokoh Keluarga saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 19 . bapa saya cuba sedaya upaya meluang dan memperuntukkan masa yang berkualiti bersama saya dan adik saya untuk berbincang. beliau akan memastikan bahawa ia adalah kreatif iaitu lain dari yang biasa dibuat oleh orang lain. satu kelebihan istimewa pada bapa saya ialah beliau sangat kreatif. Apa sahaja projek yang saya lakukan. walaupun sibuk dengan tugas hariannya. Saya amat bersyukur mendapat bapa yang cemerlang sepertinya. menyelesaikan masalah. memberi nasihat dan teguran yang membina. Banyak yang saya pelajari dari bapa kesayangan saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Kebanyakan ibu bapa hanya tahu menyuruh atau memerintah tanpa mempedulikan perasaan atau pendapat anak mereka.

kejayaan-kejayaan yang dicapai oleh setiap ahli keluarga saya dan betapa pentingnya peranan bapa saya dalam keluarga saya. Saya juga mendapati bahawa usia bukanlah satu-satunya halangan untuk mencapai kejayaan dalam bidang akedemik.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 7. Akhir sekali saya berasa bangga untuk menyiapkan folio sejarah keluarga saya dalam tempoh lima hari. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 20 . Saya juga dapat mempelajari sikap tidak mudah putus asa daripada bapa saya dan cara beliau berjaya dalam kehidupannya bukan sahaja dalam bidang akedemik. malah dalam kerjajaya juga.0 Rumusan Hasil kerja folio sejarah ini telah banyak membantu saya untuk memahami dengan lebih mendalam tentang sejarah keluarga saya. Saya dapat memahami latar belakang keturunan keluarga saya.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA LAMPIRAN DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 21 .

-.2004.BHD. Emerald Park. 2. Dewan Bahasa dan Pustaka. 70300 Seremban 2. 39 tahun. http//www. Biodata Puan Citra Devi a/p Palusamy. No 844.sejarah.2007. Lorong S2A24.’K’ Publishing SDN.Pendidikan Sivik Tingkatan 1.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 8.com DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 22 . No 844. Temu Ramah 1. Lorong S2A24. Biodata Encik Gunasekar a/l Murugaiah. Negeri Sembilan Internet 1. 35 tahun. Emerald Park. Negeri Sembilan 2.Pendidikan Moral Tingkatan 1. 70300 Seremban 2.0 Buku Rujukan 1. Koo Kee Peng.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful