SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA

1.0 Penghargaan
Pertama sekali saya amat bersyukur kepada tuhan yang Maha Mulia dan Berkuasa kerana dapat saya menyiapkan folio sejarah saya ini dalam jangka waktu yang ditetapkan.

Saya juga ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Puan Jecintha iaitu guru mata pelajaran sejarah saya atas segala bimbingan dan tunjuk ajar yang telah diberi olehnya semasa saya membuat folio ini.

Seterusnya, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada ibu bapa saya yang banyak memberi sokongan dan semangat yang kukuh kepada saya untuk menyiapkan folio sejarah saya ini. Mereka juga merupakan orang sumber bagi kajian salasilah keluarga saya ini.

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 1

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA

Tidak lupa juga rakan-rakan seperjuangan saya terutama sekali Kuben, Hilmi dan Shazrul dari Tingkatan 1A1, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana mereka secara tidak langsung telah memberi sedikit sebanyak idea bagi memperbaiki lagi mutu folio saya ini.

Sekian, terima kasih.

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 2

0 Objektif Kajian Kajian yang dibuat oleh saya untuk menyediakan folio Sejarah ini mempunyai beberapa objektif seperti yang berikut: I.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 2. VI. Saya dapat mengenali dan memahami asal usul keluarga saya. Saya boleh menyatakan rasa berterima kasih dan bersyukur kerana memiliki sebuah keluarga yang harmoni dan ceria. Saya boleh berasa bangga dan sayang kepada keluarga saya atas segala kemajuan yang dicapai oleh keluarga saya. IV. III. Saya boleh menghubung kait dan membentuk salasilah keluarga saya bermula dari datuk dan nenek saya sehinggalah kepada generasi saya. Saya dapat menjadikan kegigihan anggota keluarga saya dalam mencapai sesuatu kejayaan sebagai panduan dan pedoman untuk meneruskan kesinambungan kemajuan dan kejayaan yang dikecapi oleh mereka agar tidak tergugat dan hilang begitu sahaja. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 3 . II. V. Saya dapat mengenali dan memahami dengan lebih dekat setiap anggota keluarga saya.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA VII. merekod dan menganalisis maklumat tentang keluarga saya. Saya dapat menguasai kemahiran mencari. mengumpul. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 4 .

III. hobi dan tingkah laku mereka. Kaedah lisan iaitu saya menemuramah orang sumber yang merupakan ibu bapa saya bagi mengetahui dengan lebih lanjut beberapa peristiwa sama ada melalui penglibatan mereka secara langsung dalam peristiwa itu atau sekadar menyaksikannya. Kaedah pemerhatian iaitu saya melihat dan mengkaji perkembangan orang sumber iaitu ibu bapa saya dari segi aktiviti yang mereka lakukan.0 Kaedah Kajian Kaedah-kaedah kajian salasilah keluarga yang saya gunakan adalah seperti berikut: I. II.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 3. Kaedah rujukan iaitu saya melihat dan mengambil maklumat daripada buku catatan harian ibu bapa saya dan mengumpul beberapa gambar dari album keluarga. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 5 .

tokoh dalam keluarga dan juga persitiwa bersejarah dalam keluarga. Kajian ini memberi peluang kepada saya untuk mengkaji dengan lebih mendalam tentang salasilah keluarga saya agar sejarah keluarga saya akan menjadi warisan kebangaan secara turun-menurun supaya generasi akan datang dapat menghayati nilai-nilai murni dan nilai kekeluargaan saya. perkembangan diri dan keluarga. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 6 .0 Pengenalan Kajian Sejarah Tempatan Tingkatan 1 merangkumi aspek-aspek tentang salasilah keluarga.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.

1 Salasilah Keluarga Ayah Saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 7 .SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.

Mohanambal yang dilahirkan pada 12hb Januari 1974. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 8 . mereka telah dikurniakan empat orang anak. iaitu bapa saya yang bernama Gunasekar yang dilahirkan pada 12hb November 1972.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Salasilah keluarga bermaksud asal usul keturunan sesebuah keluarga. Negeri Sembilan dan mempunyai hubungan persaudaraan. Mereka berasal daripada tempat yang sama iaitu Bahau. Datuk saya mencari pendapatan dengan berkerja sebagai Kerani Ladang manakala nenek saya berkerja sebagai pekerja am di kilang papan. Uthiyakumar yang dilahirkan pada 14hb Jun 1980 dan Logeswary yang dilahirkan pada 22hb Mei 1984. Hasil perkahwinan datuk dan nenek saya. Kerja harian di ladang dan kilang papan meletihkan dan ganjarannya pula cukup ala kadar tetapi datuk dan nenek tetap berbangga dengan kerja mereka. Mereka telah mendirikan rumahtangga pada 2hb Februari 1972 dan berpindah ke Kluang. Carta Salasilah keluarga saya (Sila rujuk mukasurat 5) bermula daripada Murugaiah iaitu datuk saya dan Muthamah iaitu nenek saya. Johor Baharu.

datuk saya masih lagi belum bersara. Manakala anak bongsunya iaitu Logeswary adalah graduan dari Universiti Sains Malaysia. Kini datuk saya berkerja sebagai Pengurus Ladang di Negara Indonesia.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Pada tahun 1979. Walaupun sudah berumur 61 tahun. Anak sulungnya yang bernama Gunasekar adalah graduan dari Universiti Putra Malaysia. Semua anak-anaknya telah pun berumahtangga. datuk saya mendapat kenaikkan pangkat sebagai Kerani Ladang 1 dan dipindahkan ke Ladang Labu. telah menampakkan hasilnya. Negeri Sembilan. anak yang ketiga iaitu Uthiyakumar adalah graduan dari Universiti Putra Malaysia. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 9 . Datuk berjaya memberi semua anak-anaknya pendidikan sehingga kesemua anak-anaknya bejaya menjadi graduan universiti tempatan. Datuk saya membawa keluarganya tinggal bersama-sama di Ladang Labu. anak yang kedua iaitu Mohanambal adalah graduan dari Universiti Kebangsaan Malaysia. Hasil penat lelah bekerja setiap hari.

bapa saya iaitu Gunasekar anak sulung dalam keluarga telah berkahwin dengan Citradevi dan mempunyai tiga orang anak iaitu Siveshwaran Pillai. Livekha dan Devyahshree. Anak yang bongsu. Manakala anak yang ketiga Uthiyakumar pula telah berkahwin dengan Jothi pada tahun 2008. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 10 . Mohanambal yang merupakan anak kedua pula telah berkahwin dengan Krishnan pada tahun 2002 dan telah dikurniakan dengan tiga orang anak iaitu Jeevan. Logeswary pula telah berkahwin dengan Ayanar pada tahun 2009 dan masih belum dikurniakan dengan cahaya mata.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Pada tahun 1997. Mereka baru dikurniakan dengan seorang cahaya mata pada 22 Mei 2011. Vaishivi dan Rethika.

2 Salasilah Keluarga Ibu Saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 11 .SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 4.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 5. Pada bulan Ogos. mereka tinggal di Ladang Labu bersama-sama dengan datuk dan nenek saya. Selepas perkahwinan ibu bapa saya pada 12hb Disember 1997.0 Perkembangan diri dan Keluarga Ahli keluarga saya terdiri daripada bapa saya. emak saya. 1998 ayah dan emak saya berpindah ke rumah baru datuk saya yang DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 12 . saya dan dua orang adik saya.

Negeri Sembilan. Kemudian pada bulan Jun.844. Manakala pada 15hb Jun 2005 pula lahirlah seorang lagi adik perempuan saya iaitu Devyahshree. Emerald Park. Pada masa yang sama datuk saya mendapat tawaran kerja di Indonesia dan berpindah ke sana. 2010 kami sekeluarga berpindah ke sebuah rumah yang lebih besar dan selesa dengan lebih banyak bilik tidur di No. namun setiap ahli keluarga memainkan peranan yang suasana meriah dan harmoni dalam keluarga saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA terletak di Green Street Homes. Seremban 2 bersama-sama dengan nenek saya. Saya lahir pada 30hb Oktober 1998 dan dibesarkan di rumah tersebut sehinggalah saya berusia 12 tahun. 70300 Seremban 2. Walaupun keluarga saya tidak besar. Jalan S2 A24. Pada 19hb Februari 2002 lahirlah adik perempuan saya iaitu Livekha. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 13 .

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 6. Bapa saya boleh dikatakan seorang yang serba boleh.0 Bapa Saya Sebagai Tokoh Keluarga Bapa saya boleh dijadikan tokoh dalam keluarga saya. banyak sungguh kelebihan dan pencapaiannya. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 14 . Menurutnya. Beliau juga percaya bahawa kejayaan bagi sesuatu kerja yang dilakukan adalah hasil kerja keras dan semangat yang tidak mudah mengaku kalah. tiada apa yang mustahil dilakukan di dunia ini asalkan kita mempunyai keyakinan bahawa apa yanglakukan adalah terarah kepada perkara kebaikan dan kejayaan.

Bahau. Melalui pengalaman kerja yang diperolehnya di situ selama setahun. Beliau berasal dari Ladang Jeram Padang. Di sebalik kesibukannya. Negeri Sembilan. Beliau lahir pada 12hb November 1972.35 petang di Hospital Kuala Pilah. Selepas tamat Tingkatan 5. Beliau bersekolah di Sekolah Kebangsaan Saint Paul daripada tahun 1979 hingga 1984. Selangor. pada tahun 1997 beliau telah menyambung pelajarannya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 15 . bapa saya bekerja sebagai seorang juruteknik di sebuah syarikat elektronik yang kecil di Bangi. Negeri Sembilan iaitu Philip Semiconductor Seremban Sdn Bhd. beliau telah berjaya mendapatkan pekerjaan sebagai Ketua Juruteknik di sebuah kilang semikonduktor yang besar di Senawang. jam 2. beliau melanjutkan pelajaran di Sekolah Tinggi Methodist dari tahun 1990 hingga 1991. beliau melanjutkan pelajaran di ITN dalam bidang kejuruteraan elektrik dan elektronik dari tahun 1992 hingga 1994. Pada mulanya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Nama bapa saya ialah Gunasekar. Kini beliau sudah pun berusia 39 tahun. beliau terus melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Saint Paul dari tahun 1985 hingga 1989. Selepas tamat Tingkatan 6. Beliau memasuki alam pekerjaan sebaik sahaja pengajiannya di ITN tamat. Selepas tamat pengajian Sekolah Rendah.

bapa saya membuat keputusan untuk menyambung pelajarannya sekali lagi di Universiti Putra Malaysia dalam jurusan pentadbiran perniagaan sambil berkerja. Hasil titik peluh akhirnya berhasil apabila beliau berjaya mendapat kelulusan Sarjana Muda dengan Kepujian Pentadbiran Perniagaan (BBA) pada tahun 2004. Beliau seorang yang tidak mudah berputus-asa dan pada tahun 2001.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA sambil berkerja dalam bidang Sarjana Muda Sains (Kejuruteraan Elektrik) di Institute Jakri (University of Rockhampton. Perak dan tinggal Bersama-sama. Pada tahun 2006. beliau mendapat tawaran berkerja dengan Syarikat Sime Darby sebagai Penolong Pengurus Teknikal di Teluk Intan. Selepas mendapat kelulusan dalam bidang Pentadbiran Perniagaan. beliau mendapat pula tawaran berkerja dengan sebuah Syarikat yang bernama Tropicrop Group sebaga Pengurus Teknikal di Kuala Lumpur. Selepas menjadi graduan. Perak pada tahun 2004. USA). beliau dinaikkan pangkat sebagai Jurutera di syarikat yang sama. Kami sekeluarga DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 16 . Kami sekeluarga berpindah ke Teluk Intan.

beliau melanjutkan pelajarannya sekali lagi dalam bidang Pengajian Siswazah Perniagaan (MBA) di Malaysian Institute of Management (University of Hertfordshire. Disebabkan bapa saya suka membantu orang lain.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA berpindah sekali lagi dan balik ke Seremban. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 17 . Negeri Sembilan. Bapa saya setiap hari berulang-alik dari Seremban ke Kuala Lumpur. beliau juga melibatkan diri dalam banyak aktiviti kemasyarakatan yang dianjurkan oleh pihak syarikatnya seperti menderma darah dan bergotong-royong membersihkan kawasan kilang. UK) pada tahun 2008. Setelah penat berulang-alik. Beliau telah pun berjaya menamatkan pengajiannya pada Mac. 2011. bolehlah dikatakan bahawa sikap bapa saya yang sentiasa merendahkan diri dan berfikiran positif menjadikan beliau seorang yang berjaya di dalam akademik dan kepimpinannya. beliau mendapat tawaran berkerja dengan sebuah syarikat yang bernama AM SGB SDN BHD sebagai Pengurus Pengeluaran pada tahun 2007. Pada keseluruhannya. Di sebalik kesibukannya berkerja di AM SGB SDN BHD. Beliau akan dianugerahkan MBA pada 23hb Julai 2011.

bapa saya akan memberi hadiah sebagai satu dorongan untuk menambahkan lagi minat saya untuk membaca. Bapa saya sentiasa memberi motivasi kepada kami untuk mencapai kejayaan yang cemerlang dalam bidang akademik mahupun aktiviti ko-kurikulum bagi menjamin kejayaan dalam hidup kami pada masa-masa akan datang.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Sejak saya kecil lagi. Memang benar. Bapa saya tidak pernah berkompromi untuk memberi pendidikan terbaik kepada saya dan adik-adik saya. bapa saya telah menanamkan minat untuk membaca dalam diri saya disebabkan beliau sendiri suka membaca. saya sentiasa membaca buku cerita pada waktu lapang saya dan juga sebelum saya tidur pada waktu malam. kemahiran membaca bukan sekadar membantu saya berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan tetapi membantu meningkatkan proses perkembangan mental dan sosial saya dengan lebih baik. Beliau selalu berkata bahawa membaca adalah jambatan ilmu. Sehingga sekarang. Setiap kali saya mendapat kejayaan dalam pelajaran. DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 18 .

sememangnya beliau dipilih menjadi tokoh Keluarga saya DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 19 . walaupun sibuk dengan tugas hariannya. menyelesaikan masalah. memberi nasihat dan teguran yang membina. Banyak yang saya pelajari dari bapa kesayangan saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA Kebanyakan ibu bapa hanya tahu menyuruh atau memerintah tanpa mempedulikan perasaan atau pendapat anak mereka. bapa saya cuba sedaya upaya meluang dan memperuntukkan masa yang berkualiti bersama saya dan adik saya untuk berbincang. beliau akan memastikan bahawa ia adalah kreatif iaitu lain dari yang biasa dibuat oleh orang lain. satu kelebihan istimewa pada bapa saya ialah beliau sangat kreatif. Tetapi. Maka. ini menyebabkan saya sentiasa mencari idea baru untuk melakukan sesuatu. Apa sahaja projek yang saya lakukan. Saya amat bersyukur mendapat bapa yang cemerlang sepertinya. Selain daripada itu.

DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 20 . Akhir sekali saya berasa bangga untuk menyiapkan folio sejarah keluarga saya dalam tempoh lima hari. Saya dapat memahami latar belakang keturunan keluarga saya.0 Rumusan Hasil kerja folio sejarah ini telah banyak membantu saya untuk memahami dengan lebih mendalam tentang sejarah keluarga saya. malah dalam kerjajaya juga. Saya juga mendapati bahawa usia bukanlah satu-satunya halangan untuk mencapai kejayaan dalam bidang akedemik. kejayaan-kejayaan yang dicapai oleh setiap ahli keluarga saya dan betapa pentingnya peranan bapa saya dalam keluarga saya.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 7. Saya juga dapat mempelajari sikap tidak mudah putus asa daripada bapa saya dan cara beliau berjaya dalam kehidupannya bukan sahaja dalam bidang akedemik.

SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA LAMPIRAN DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 21 .

35 tahun.Pendidikan Moral Tingkatan 1.com DISEDIAKAN OLEH: SIVESHWARAN PILLAI A/L GUNASEKAR Muka Surat 22 . 70300 Seremban 2. Koo Kee Peng.Pendidikan Sivik Tingkatan 1. Biodata Encik Gunasekar a/l Murugaiah. Biodata Puan Citra Devi a/p Palusamy. Negeri Sembilan 2.2007. 2. No 844.2004.sejarah.’K’ Publishing SDN.0 Buku Rujukan 1. No 844. 70300 Seremban 2.SEJARAH TINGKATAN SATU SEJARAH KELUARGA 8. Emerald Park. Emerald Park. -. http//www. Negeri Sembilan Internet 1. 39 tahun.BHD. Lorong S2A24. Lorong S2A24. Temu Ramah 1. Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful