P. 1
Translated Version of Nota Maths Hbmt 1103

Translated Version of Nota Maths Hbmt 1103

|Views: 1,149|Likes:
Published by Zainol Abidin Jasim

More info:

Published by: Zainol Abidin Jasim on May 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Translated version of nota maths hbmt 1103.

pdf
Page 1 JAWAPAN 217 TOPIC 1: GURU DAN PENDIDIKAN MATEMATIK Aktiviti 1,1 Rujuk Lampiran 1 dan Lampiran 1. Aktiviti 1.2 dan 1.3 Rujuk gambaran topik. Diri Ujian 1 1. (I) Integrasi pengetahuan, nilai dan bahasa; (Ii) Integrasi matematik dengan ilmu lain yang; (Iii) Integrasi pelbagai topik dalam matematik; (Iv) Integrasi matematik yang dipelajari dalam bilik darjah dengan orang-orang pengalaman di luar bilik darjah. 2. Matlamat kurikulum matematik sekolah rendah: • Untuk membolehkan pelajar memperoleh penguasaan dalam kemahiran asas; • Untuk memohon kemahiran asas sentiasa studentsÊ pengalaman kehidupan sebenar; dan • Untuk menekankan penyelesaian masalah di seluruh kurikulum. Diri Ujian 2 1. Penyata Razak mencadangkan bahawa Malaysia perlu mempunyai matematik biasa kurikulum dan bukan kurikulum tradisional. Sekolah rendah sukatan pelajaran matematik telah disemak semula, untuk pertama kalinya, pada tahun 1970, yang diambil dari Projek Khas. Selepas itu, berikutan pembaharuan matematik kurikulum di Barat, seperti Britain dan Amerika Syarikat, beberapa projek dilaksanakan dalam kurikulum kami. Pada masa yang sama, kerajaan diperkenalkan sukatan pelajaran Matematik Moden untuk sekolah menengah. Yang pembangunan kurikulum matematik bertujuan untuk meningkatkan pendekatan, Jawapan Page 2 JAWAPAN

Ia boleh dicapai melalui pembangunan bahan pengajaran dan pembelajaran dalam bentuk multimedia bahan menggunakan ICT.218 kaedah dan teknik pengajaran dan pembelajaran matematik. terutamanya 6 cabaran. (Adalah perbezaan Exact 2430) .1 Lima helai penguasaan dalam matematik adalah seperti berikut: (1) pemahaman Konsep. sebab berangka. Aktiviti 2. (4) hujah Adaptive. periksa perantaraan nilai apabila tali lama pengiraan bergantung kepada ketepatan yang lebih awal pengiraan.3 Anggaran membantu pelajar untuk menjadi penyelesai masalah yang lebih baik.2 Bundarkan atau melaraskan 43 + 29 adalah sama seperti (40 + 3) + (30 . Aktiviti 2. 2. Dalam kedua-dua program. memudahkan pengiraan. TOPIC 2: PENGETAHUAN DALAM MATEMATIK Aktiviti 2. (5) pelupusan Produktif.4 3925 pusingan untuk 3900 . terutamanya melalui PPSMI dan Sekolah Bestari program. Kerajaan kita berharap bahawa sistem pendidikan kita mampu menghasilkan pelajar pintar dengan pengetahuan lanjutan dan canggih. Yang kurikulum sekolah menengah juga menawarkan mata pelajaran Matematik Tambahan bagi pelajar yang bercadang untuk meneruskan pengajian mereka dalam bidang sains dan teknologi. Page 3 JAWAPAN 219 Aktiviti 2. (2) Prosedur kefasihan.1) = (40 + 30) + (3 A 1) = 70 + 2 = 72. matematik adalah salah satu daripada mata pelajaran utama. berfikir secara kuantitatif. Kemajuan dalam kurikulum matematik boleh membantu dalam mencapai Wawasan 2020.1495 pusingan . terutamanya dalam ICT serta untuk menghasilkan teknokrat bertaraf dunia dengan akhlak yang baik nilai. (3) kecekapan Strategik.1500 2400 Perbezaan anggaran 2400.

5 16 × 24 = 16 × (18 + 6) = (16 × 18) + (16 × 6) = 288 + 96 = 384. (Jawapan tepat adalah 13/24). Jawapannya mestilah kurang daripada 1. kalkulator. Selepas mereka memahami konsep-konsep. 2. anggaran. abakus. Diri Ujian 1 1. Page 4 . 3. Diri Ujian 2 1. (A) 2 + 4 + 1 + 6 = 13 (B) Siti menambah nombor masing-masing tanpa mengambil kira nilai tempat. mereka boleh menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan bagi mereka. Salah satu cara pelajar boleh menggunakan kalkulator untuk meningkatkan konsep mereka kefahaman adalah dengan menggunakan ia untuk mengesahkan jawapan mereka selepas mereka telah melakukan pengiraan secara manual. Jawapan mesti lebih besar daripada 0. kerana 6 a 5 = 1. Anggaran 5 6 1 A4 8 5 . kerana 5 a 5 = 0 5 6 1 <6 dan 4 8 5 <5. pengiraan bertulis. 5 6 1 > 5 dan 4 8 5 <5.Aktiviti 2. Alat pengkomputeran yang sering digunakan oleh pelajar adalah mental pengiraan. Base 10 Blok dan rod Cuisenaire.

Dua cara komunikasi (Guru kepada pelajar. mesra. . Jadual TeacherÊs diletakkan di hadapan kelas.JAWAPAN 220 (C) Guru mungkin mahu memperkenalkan konsep nilai tempat. kumpulan. Talk bilik darjah Bagaimanakah pelajar bercakap dan berbincang dengan satu sama lain? a Bagaimana pelajar bertanya dan menjawab soalan? Individu. tiga puluh. Informal. perbincangan tidak.kumpulan dan satu secara berasingan. Pembelajaran aktif.1 Rujuk Rajah 3. Pembelajaran pasif. Memperkenalkan juga perkataan kedua puluh. pelajar kepada guru).2 Pembelajaran Koperatif Arahan kelas Dimensi Seluruh kelas Tradisional Arahan Meja StudentÊs disusun untuk membentuk kumpulan. Aktiviti bilik darjah a Bagaimana pelajar bekerja. menyeronokkan. Pengajaran dalam kelas a Bagaimana pelajar berinteraksi dan berkomunikasi? Pelajar atau guru berpusat? Satu hala (Guru kepada pelajar) Guru-centred Bercakap dengan satu sama lain melalui perbincangan. Aktiviti 3. Bekerja secara berpasangan atau kumpulan. Ini boleh dilakukan dengan mengira objek dalam kumpulan sepuluh dan mengira sepuluh. Berpusatkan Pelajar. Jadual TeacherÊs boleh disusun dalam kedudukan mana-mana. TOPIC 3: pengajaran matematik Aktiviti 3. A TeacherÊs jadual lokasi. dan sebagainya. atau pasangan? Bekerja secara individu. Susunan bilik darjah A StudentÊs meja perkiraan itu. Meja disusun dalam baris dan tiang.1. individu.

Rujuk contoh dalam seksyen 3. Pelajar diminta untuk membina sebuah segiempat tepat.2. Guru kemudian meminta pelajar tertentu. Aktiviti 3. iaitu A = l×w 2. bersaing antara satu sama lain. 3.Iklim bilik darjah formal atau tidak formal? a yang menyenangkan atau serius? yang mesra atau bersaing? Formal. 4. contohnya pelajar dengan Â3Ê bilangan setiap kumpulan untuk menjawab soalan. Guru memberikan formula kawasan segi empat. 2.5 Objektif pembelajaran: Untuk mencari formula untuk mengira kawasan segitiga 1. serius. Aktiviti 3. segi tiga A dan B. Lipat segi empat tepat kepada dua bahagian yang sama seperti di bawah: l l lipat dan memotong w R w Potong kad untuk mendapatkan dua buah segitiga. 20 cm × 10 cm menggunakan kad manila. Langkah 1: Jurang kelas kepada kumpulan (kumpulan 4). Guru menimbulkan soalan kepada pelajar-pelajar lain. Langkah 2: Setiap ahli diberikan nombor 1. Langkah 4: Guru meminta soalan dan ahli-ahli kumpulan bekerja bersama-sama untuk mendapatkan menjawab. Muka surat 5 JAWAPAN 221 Aktiviti 3.3 Bernombor Heads model Kemahiran: Ciri-ciri sebuah kubus dan sebuah kuboid.4 Sub-topik: Kawasan 2-D bentuk. Guru meminta pelajar untuk membandingkan dan mencari hubungan antara kawasan sebuah segitiga dan luas bagi segiempat sehingga mereka mendapati bahawa: Kawasan segitiga A = luas segitiga B = setengah kawasan segiempat tepat R Kawasan segitiga = separuh daripada kawasan reactangle =Ó×l×w . Langkah 3: Guru meminta pelajar untuk mengenali ciri-ciri sebuah kubus dan kuboid mengikut ciri-ciri yang disenaraikan dalam jadual yang diberikan. Page 6 JAWAPAN 222 A B 3.2.

Perbezaan di antara kaedah induksi dan potongan dalam pengajaran matematik: C kaedah Induksi: Untuk mendapatkan prinsip matematik tertentu. Page 7 JAWAPAN 223 Diri Ujian 2 Objektif pembelajaran: untuk mendapatkan formula sebuah segiempat tepat (A = l × w ). atau undang-undang. dan E.Diri Ujian 1 1. Contoh: (A) Terbitkan formula kawasan segi tiga daripada formula kawasan segiempat tepat. inkuiri-penemuan. kebolehan berkomunikasi. (B) Terbitkan formula kawasan bagi trapezium daripada formula luas bagi segiempat. C. (C) Untuk merangsang kepentingan studentsÊ dan motivasi mereka untuk menyertai secara aktif dalam aktiviti pembelajaran mereka serta membina pemikiran mereka kemahiran. formula. Pelajar dibimbing untuk mengira jumlah petak dalam bentuk setiap untuk mendapatkan kawasan dan isi dalam jadual di bawah: Membentuk Bilangan Segiempat (Kawasan) Panjang (L) Lebar (W) Formula Kawasan L × w A B C D E A B C D E 4. formula. 3. Pelajar akan dibimbing untuk menggunakan pengetahuan mereka tentang ciri-ciri persegi dan segiempat tepat (iaitu panjang. teorem. Pelajar diberi beberapa kuasa dua unit dan mereka dikehendaki untuk membentuk membentuk A. teorem. teorem. C kaedah Potongan: Untuk memperolehi prinsip matematik baru. dan keupayaan penganjur. keupayaan kognitif. Prosedur: 1. Guru meminta pelajar untuk bekerja dalam kumpulan lima. atau undang-undang dari prinsip-prinsip matematik yang sedia ada. B. atau undang-undang. 2. Page 8 . mempersoalkan. (B) Bagi memastikan pencapaian objektif pembelajaran dalam pembelajaran proses. Strategi pengajaran pembelajaran koperatif. D. lebar) dan lain-lain maklumat daripada aktiviti di atas untuk melengkapkan jadual. formula. Kepentingan kaedah pengajaran adalah seperti berikut: (A) Untuk membantu guru merancang pengajaran yang berkesan dan strategi pembelajaran mengikut studentsÊ kepentingan keupayaan dan pencapaian. 2.

. Pelajar diminta untuk membandingkan dan menganalisis semua maklumat dalam jadual. meningkatkan memori mereka.JAWAPAN 224 5. TOPIC 4: MATEMATIK PENGAJARAN PENDEKATAN Aktiviti 4. apa yang mereka sudah tahu knowledege baru. iaitu..1 Implikasi Teori Konstruktivis kepada guru-guru adalah seperti berikut: (A) Mengajar ialah aktiviti yang berpusatkan pelajar. mempunyai lebih kemahiran sosial.. Guru membimbing mereka dengan bertanya beberapa soalan untuk membuat mereka menemui formula luas segiempat (iaitu kawasan panjang = segiempat tepat × lebar).2 Kelebihan menggunakan pendekatan konstruktivis dalam bilik darjah adalah pelajar menjadi lebih yakin. Muka surat 9 JAWAPAN 225 Aktiviti 4. menjadi lebih berminat dalam pembelajaran dan dapat berfikir dengan lebih. dengan membenarkan mereka untuk membina pengetahuan baru mereka supaya mereka dapat mengekalkan maruah mereka dan membangunkan confidenceÊ..3 Formula: Jumlah kuasa dua (nxn) persegi adalah jumlah daripada 1 hingga n 2 . Semua tiga (3) objektif diuji dalam Penilaian.. Aktiviti 4. mewakili situasi ini sebagai integer dan menggambarkan pada lineÊ bilangan.5 Tugas adalah Âlist enam (6) situasi kehidupan sebenar yang bertentangan bersifat kemudian. . (B) Ia direka untuk memberi peluang pelajar untuk membina baru pengetahuan dan menyelesaikan masalah berdasarkan pengetahuan sedia ada mereka.4 Erti ÂtransferringÊ membantu Âlearning pelajar untuk memindahkan mereka yang sedia ada pengetahuan. 6.... Bilangan petak dalam persegi (6 × 6) = 1 2 + 2 2 + . Aktiviti 4. Aktiviti 4. memahami dengan lebih mendalam. jika sekurang-kurangnya salah satu daripada situasi melibatkan integer negatif. + 6 2 = 1 + 4 + 9 + 16 + 25 + 36 = 91. (C) guru menjadi Fasilitator. Mereka perlu mempunyai beberapa perbincangan di kalangan mereka.

dan (C) Perlu perancangan yang sepatutnya. . dan psikologi) dalam kerja terhadap hasil pembelajaran yang dikehendaki. bertindak balas dan berkomunikasi dengan orang lain untuk membantu pelajar berkomunikasi dengan berkesan. bagaimana untuk berkomunikasi dalam kumpulan. mengalami. minat dalam bidang subjek. (C) Lima (5) bertindak balas unsur-unsur yang terdapat dalam rancangan pengajaran ialah: (I) Berkaitan numbersÊ Âopposite kepada AUP bertentangan dan downÊ. penyimpanan yang lebih tinggi. Kelebihan pembelajaran berasaskan masalah adalah seperti berikut: (A) penarikan balik pengetahuan yang lebih meluas. (Iii) Menggunakan konsep ÂintegersÊ di untuk Âmarching 12 langkah untuk leftÊ. (B) Perlu kemahiran fasilitasi yang baik. dan mereka belajar dengan lebih cekap apabila mereka dibenarkan bekerja bekerjasama dalam kumpulan kecil.Diri Ujian 1 1. mendorong pelajar untuk mencerminkan dan menerima penyelesaian berbeza daripada mereka. (D) Peningkatan motivasi. Pembelajaran kontekstual mendorong pelajar untuk belajar apabila mereka diajar mengapa mereka mempelajari konsep dan bagaimana konsep-konsep ini telah digunakan di luar bilik darjah. (B) Guru kerap memberikan maklum balas diagnostik oleh usign. ÂCooperationÊ bermakna Âlearning dalam konteks berkongsi. 5. Implikasi pembelajaran masteri ialah: (A) Guru mengarahkan pelbagai aktiviti kerja kumpulan. 3. (Ii) Mengalami yang Âhands-satu nombor talian menggunakan. bagaimana untuk menangani masalah. (B) lima (5) elemen penting yang diwakili oleh bertindak balas berkaitan. Muka surat 10 JAWAPAN 226 Diri Ujian 2 (A) Suatu pembelajaran kontekstual adalah pembelajaran yang menggabungkan pelbagai bentuk pengalaman (sosial. Keburukan pembelajaran berasaskan masalah adalah: (A) Masa mengambil. budaya. Menurut pendekatan konstruktivis. fizikal. ujian formatif dan sentiasa membetulkan kesilapan studentsÊ semasa proses pembelajaran. (C) integrasi yang lebih baik pembangunan pengetahuan pembelajaran sepanjang hayat kemahiran seperti bagaimana untuk menyelidik. membantu pelajar hanya apabila perlu. 4. bertindak sebagai seorang perunding. (B) Mengakses dan menggunakan maklumat daripada pelbagai domain tertakluk. bahagian maklumat secara bebas dan bekerja dengan selesa dalam suasana pasukan. guru kelas untuk menyelia aktiviti pembelajaran. bekerjasama dan memindahkan. mengaplikasi. 2.

{arnab. jika pelajar telah salah dikodkan jawapan. iaitu. 21 = 8 + 13.00 dan harga tembikai adalah RM 2. adalah: Aw = 2e. 8 = 3 + 5. (V) Pemindahan pengetahuan yang asas numbersÊ Âwhole kepada pengetahuan baru ÂintegersÊ. iaitu. membuat keputusan dan kekuatan dalam menghadapi mencabar. Kemahiran penyelesaian masalah dan perbezaan pemikiran meningkatkan keupayaan studentsÊ . bunga}.. {arnab}. .. TOPIC 5: PENYELESAIAN MASALAH Aktiviti 5.. 5 = 2 + 3. Selain daripada sebenar. 3 = 1 + 2.. arnab. kita boleh minta pelajar kita untuk menyelesaikan masalah kehidupan sebenar yang berkaitan dengan konsep bahawa kita mengajar. Aktiviti 5. bunga}. {liar kucing}.. kucing. 233 = 89 + 144. Aktiviti 5.2 Memahami masalah adalah langkah yang paling penting kerana kita tidak boleh menyelesaikan masalah sehingga kita benar-benar memahami apa yang kita perlu mencari. {kucing liar. dan kemudian mengenal pasti kuantiti dan nilai yang tidak diketahui. arnab}. pelajar-pelajar yang berdaya saing. untuk merapatkan jurang antara matematik dan kehidupan sebenar masalah.4 Terdapat corak bilangan pasang arnab mulai Mac.1 Sebagai guru matematik. Persoalannya adalah: Apakah harga durian dan tembikai? Jawapannya hendaklah: Harga durian adalah RM 4. Ia juga menggalakkan pemikiran perintah yang lebih tinggi. {bunga}.(Iv) Bekerjasama dalam kelas semasa menyelesaikan sesi masalah..00. bunga}. {kucing liar.5 Satu jawapan yang mungkin. masalah-masalah ini harus bersifat kontekstual.. bilangan pasangan adalah sama dengan jumlah dua nombor pasang sebelum ia. 2.. set {liar. inovatif dan kreatif.. Diri Ujian 1 1. Pembelajaran matematik melalui penyelesaian masalah akan menghasilkan sangat keyakinan. dan {}. Muka surat 11 JAWAPAN 227 Aktiviti 5.3 Kita boleh mengaitkan Encik masalah EngguÊs konsep set. Aktiviti 5. Kita juga perlu mencari petunjuk dan maklumat. 13 = 5 + 8.

Yang PolyaÊs empat (4) langkah boleh digunakan dalam menyelesaikan masalah ini seperti berikut: Langkah 1: Memahami Masalah • Kami diminta untuk membuang duit syiling sepuluh sen. • Membuang syiling 200 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG. NewmanÊs Analisis Ralat adalah penting dalam mengenal pasti kesilapan studentÊs berkaitan dengan bacaan. • Membuang duit syiling 50 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG.5. • Semakin besar bilangan balingan. Langkah 3: Lakukan Rancangan • Membuang syiling 10 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG. (Iii) Menjalankan rancangan itu. (Ii) Rangka pelan. (B) Satu contoh masalah matematik: Cari peluang mendapat KETUA atau HUJUNG apabila kita membuang duit syiling. • Membuang syiling 500 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG. program pemulihan boleh diberikan untuk membetulkan kesilapan-kesilapan ini. Diri Ujian 2 (A) Empat (4) langkah dalam Model PolyaÊs Masalah Penyelesaian adalah: (I) Memahami masalah. dekat bahagian kepada 0.5 jika duit syiling tidak berat sebelah. Ia perlu diperkenalkan di peringkat sekolah rendah untuk menyediakan pelajar dalam menghadapi dunia yang serba mencabar globalisasi. Muka surat 12 JAWAPAN 228 (C) Kami mungkin menggunakan strategi ÂExperimentingÊ untuk menyelesaikan masalah tersebut. transformasi. Selepas kesilapan yang dikenal pasti. Muka surat 13 . kemahiran proses. 3. Langkah 4: Semak Jawapan • Bahagian daripada KETUA dan Tail harus sekitar 0. • Cari peluang atau kebarangkalian untuk mendapatkan KETUA atau HUJUNG. • Cari bahagian daripada KETUA dan HUJUNG.kreatif dan inovatif. mengkod. KETUA ATAU HUJUNG Langkah 2: Rangka Rancangan • Bereksperimen. kecuaian dan motivasi. kefahaman. • Membuang syiling 100 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG. dan (Iv) Daftar jawapannya.

. kumpulan dua (2). terutama pada peringkat awal kerjaya pengajaran mereka atau apabila mereka mengajar topik baru. Selain membetulkan antara satu sama lain.3 Rancangan pelajaran harian yang baik akan meningkatkan keyakinan teachersÊ dalam menyampaikan mereka pelajaran. (C) Kesimpulan yang berkaitan dengan penyatuan.5 Dalam contoh ini.4 Penilaian dalam Peringkat Pembangunan adalah suatu pelan untuk soalan-soalan untuk menyemak studentsÊ sebelum pengetahuan. Page 14 JAWAPAN 230 Aktiviti 6. pelajar bekerja secara berpasangan.JAWAPAN 229 TOPIC 6: PERANCANGAN MATEMATIK lessons Aktiviti 6. Aktiviti 6. pengajaran yang berkesan bermula dengan perancangan yang bernas. iaitu. dan soalan untuk mengukur studentsÊ pencapaian hasil pembelajaran. (E) Menyediakan rancangan pelajaran harian. yang pendekatan pedagogi untuk digunakan. Dalam perancangan. Diri Ujian 1 (A) Ya. Aktiviti 6. (B) Bahagikan kandungan satu tahun kepada dua semester. soalan untuk merangsang percambahan fikiran di kalangan pelajar atau cabaran pelajar untuk menyiasat idea-idea matematik tertentu.2 Tiga (3) komponen rancangan pengajaran harian adalah seperti berikut: (A) Penyediaan yang berurusan terutamanya dengan hasil pembelajaran mengenal pasti dan asas pengetahuan yang diperlukan. setiap rakan kongsi memuji lain untuk berjaya mengira sehingga 10. penilaian dan penutupan. (D) Bahagikan kandungan mingguan ke kandungan harian. Mereka mengambil bertukar kepada mengira kaunter dan rakan-rakan mereka memeriksa pengiraan memastikan pengiraan adalah betul.1 Lima (5) langkah-langkah dalam menyediakan rancangan pengajaran keseluruhan adalah seperti berikut: (A) Kaji spesifikasi kurikulum keseluruhan. guru perlu membuat keputusan mengenai kandungan apa untuk menekankan. Aktiviti 6. (C) Bahagikan kandungan semester kepada kandungan mingguan. yang akan menjadikan pengajaran lebih berkesan. (B) Pembentangan yang berurusan terutamanya dengan aktiviti pengajaran-pembelajaran. Ia juga boleh menjadi senarai semak yang mengingatkan guru-guru mengenai aktiviti pengajaran-pembelajaran mereka rapat harus mengikuti. dan bila dan bagaimana untuk menilai studentsÊ kemajuan.

(C) Memanaskan badan atau aktiviti pembukaan membantu untuk mendapatkan pelajar yang terlibat dalam melakukan matematik sebaik sahaja mereka memasuki kelas. guru mungkin mahu semak bagaimana mereka mengira kuasa dua nombor. Sebagai induksi set. matlamat yang realistik pengajaran matematik dan membuat keputusan tentang bagaimana untuk melaksanakan pengajaran-pembelajaran dan aktiviti penilaian kepada pelajar-pelajar mereka. (C) Sebagai contoh. penggunaan sumber dan penerapan moral nilai. guru-guru ingin merancang set induksi untuk pembelajaran keputusan bahawa pelajar Âthe harus boleh menyimpulkan formula untuk jumlah kuasa dua yang lebih kecil untuk sesuatu yang lebih besar squareÊ (contoh yang diberikan dalam Tajuk 4). katakan dari 1 hingga 10. (B) Komponen persembahan terdiri daripada dua bahagian. Kemudian. Mereka kemudiannya boleh minta pelajar mereka tentang apa yang mereka tahu tentang kuasa dua. dari segi panjang sisi mereka. Jika guru mendapati bahawa pelajar tidak biasa dengan ciri-ciri persegi atau persegi nombor. Pembangunan aktiviti pengajaran-pembelajaran merangkumi pembangunan kemahiran. Set induksi meliputi yang hangat up aktiviti yang akan membantu pelajar untuk memulakan untuk melakukan matematik sebagai sebaik sahaja mereka memasuki kelas.(B) Untuk menyediakan matematik yang bermakna untuk pelajar dengan keupayaan yang berbeza. yang menetapkan induksi dan pembangunan aktiviti pengajaran-pembelajaran. Ia juga satu cara untuk memperkenalkan topik baru atau memberi peluang kepada pelajar untuk menyegarkan kembali kemahiran yang diperlukan dalam pembelajaran topik atau konsep yang baru. guru dapat menunjukkan kuasa dua pelajar mereka dengan garisan grid dan bertanya kepada mereka bagaimana dataran banyak yang mereka dapat melihat. Sebagai kemahiran prasyarat. guru perlu menyemak semula asas pengetahuan. Diri Ujian 2 (A) Tiga (3) komponen rancangan pengajaran ialah persediaan. . Ia juga merupakan satu cara untuk memperkenalkan topik baru dan memberi peluang kepada pelajar untuk berus kemahiran asas mereka. aktiviti pengajaran dan pembelajaran. iaitu. sebelum mereka mula mengajar konsep baru. guru mungkin mahu menunjukkan pelajar-pelajar mereka beberapa Muka surat 15 JAWAPAN 231 tokoh-tokoh persegi saiz yang berbeza. guru perlu mengambil kira kurikulum yang sesuai. penyampaian kesimpulan.

nombor itu menulis. yang sesuai dan tepat berasaskan web sumber untuk pembelajaran. 2. pelajar menentukan topik yang mereka mahu belajar dalam kandungan kawasan tertentu.kumpulan. dan sebagainya. Pelajar digalakkan untuk menilai kemajuan mereka sendiri dalam topik tertentu dan dari maklum balas yang diberikan (talian kuiz. forum. Lembaga interaktif. projek Multimedia. Beberapa maklumat mungkin atau mungkin tidak relevan untuk mencapai hasil pembelajaran hal perkara. Dalam pembelajaran diakses sendiri. pengukuran. mendidik pelajar tentang bagaimana untuk memilih dipercayai. serta peluang bagi mereka untuk menyatakan diri mereka dan bertukar-tukar idea.1 Dalam pembelajaran kendiri. objektif. (A) Pelajar menggunakan Internet untuk mencari maklumat untuk melakukan tugasan mereka dan melakukan perbincangan dalam talian atau perkongsian bahan-bahan pembelajaran melalui e.4 World Wide Web menawarkan kekayaan maklumat. Diri Ujian 2 1. . data analisis dan kebarangkalian. Jadi.3 Sekolah perlu menyediakan kemudahan ICT seperti bilik komputer dan komputer dengan akses internet.2 Pelajar menggunakan alat melukis seperti Cat MS untuk menarik bentuk. kita perlu untuk menilai sumber berasaskan web yang berdasarkan sumber. ketepatan. (B) Bilangan dan operasi. Muka surat 16 JAWAPAN 232 Diri Ujian 1 1.TOPIC 7: TEORI DAN AMALAN ICT DALAM RENDAH Pendidikan Matematik Aktiviti 7. geometri. Ini strategi menggalakkan langkah-demi-langkah pembelajaran di mana pelajar memantau mereka sendiri kemajuan. Aktiviti 7. Jadi. jawapannya bergantung kepada sekolah anda ajar. tujuan dan liputan. Status menggunakan komputer dalam pengajaran dan pembelajaran matematik dalam schoolsdepends pada kemudahan komputer yang ada. dll. mata wang. Aktiviti 7. Aktiviti 7. pelajar mencari dan mencari maklumat mengenai topik tertentu daripada sumber dalam talian. aktiviti komputer Interaktif. Dalam pembelajaran kendiri. algebra. Keadaan ini bergantung pada terhadap alam sekitar sekolah. e-mel. dll). pelajar menentukan rentak sendiri mereka dalam memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang ditetapkan dalam pelbagai bidang kandungan dalam sukatan pelajaran apabila menggunakan perisian atau Internet. forum.

Muka surat 17 JAWAPAN 233 Aktiviti 8. Mereka harus mempunyai kebolehan untuk mengingati bahawa perimeter persegi adalah empat kali panjang sisinya. Diri Ujian 1 1.3 Pelajar boleh melukis segi empat pelbagai saiz dan mengira perimeter bagi setiap persegi sebagai empat kali panjang sisinya dan memeriksa jawapan menggunakan GeometerÊs Sketchpad. 3. (C) Terbitkan hasil kajian dan penemuan penyelidikan saham. Pengajaran dan pembelajaran matematik telah berkembang dari ceramah-kapur dan menaiki menggunakan komputer.2 Satu contoh penaakulan deduktif dalam memahami maksud kawasan adalah dengan memberikan formula luas segiempat panjang yang didarab dengan meluas dengan beberapa contoh. dan dari pendekatan deduktif kepada induktif atau pendekatan penyiasatan. (B) Kemukakan soalan atau jawapan kepada soalan-soalan penyelidikan. Pelajar akan memahami erti kawasan melalui contoh dan latihan. (C) Memperkukuhkan kefahaman tentang corak penaakulan matematik. Aktiviti 8. Tiga (3) menggunakan Internet dalam penyelidikan pendidikan: (A) Mengurus maklumat pendidikan dan penyelidikan. Aktiviti 8.4 Salah satu cara menggunakan internet untuk memudahkan pembelajaran kolaboratif adalah untuk mempunyai talian forum. Teknologi telah hampir-hampir membawa dunia matematik kepada pelajar-pelajar di dalam kelas. dan pelajar-pelajar lain akan mengambil bahagian dalam memberi jawapan atau komen. 2. Diri Ujian 2 . di mana pelajar diberikan satu banyak soalan untuk dibicarakan atas mereka sendiri dan jawapan mereka boleh diperiksa oleh komputer. di mana setiap pelajar boleh menimbulkan soalan (s) atau terangkan / pemahaman konsep tertentu.TOPIC 8: ICT DALAM MATEMATIK ARAHAN Aktiviti 8. (B) Membangunkan keyakinan untuk mengambil bahagian dalam matematik.1 Satu permohonan yang terdahulu komputer dalam pengajaran dan pembelajaran matematik untuk menjalankan gerudi-dan-amalan menggunakan komputer. Tiga (3) matlamat pendidikan matematik adalah untuk: (A) Memupuk nilai-nilai matematik.

Salah tanggapan adalah tentang tatacara untuk nombor yang menolak. (3) Perancangan pemulihan aktiviti.2 Lima (5) prosedur yang tersenarai untuk mengenal pasti murid pemulihan ialah pemerhatian. temuduga. mempersoalkan. Proses induksi bermula dengan memerhatikan corak kemudian meramalkan jawapan bagi masalah yang lebih rumit. mengkaji kerja studentÊs dan ujian. pelajar tidak berminat untuk belajar kerana kekurangan motivasi intrinsik atau dalaman. (B) Satu contoh penaakulan induktif dalam memahami maksud kawasan dengan meminta pelajar untuk mencari kawasan segiempat tepat dengan mengira bilangan kawasan unit (mungkin 1 cm × 1 cm) untuk beberapa segiempat tepat yang diberikan pelbagai saiz (Panjang dan keluasan dalam cm keseluruhan. dalam fikiran laluan kerjaya mereka boleh mendorong mereka untuk belajar keras. (C) guru boleh meminta / pelajar beliau untuk menarik segiempat tepat pelbagai saiz dan mencari kawasan mereka dengan mengira bilangan unit kawasan (menggunakan grid Penyelarasan) dilindungi oleh segiempat tepat dan semak jawapan dengan Muka surat 18 JAWAPAN 234 Sketchpad GeometerÊs. (4) Menilai pencapaian. tanpa pemahaman yang betul tentang penolakan dan nilai nombor. Sebagai contoh.1 Di bawah faktor individu. (2) Merancang dan mentadbir ujian diagnostik. Pelajar akan akhirnya mendapati bahawa luas bagi segiempat sama dengan panjang didarab dengan lebar. (5) Membuat keputusan. Pelajar akhirnya akan menemui bahawa kawasan segiempat tepat adalah sama dengan panjang didarab dengan keluasan. tidak jelas apa yang mereka mahu lakukan kemudian dalam kehidupan mereka. TOPIK 9: pemulihan dan pengayaan Aktiviti 9. Aktiviti 9. Kita perlu pelbagai prosedur untuk mengenalpasti studentsÊ pelbagai kelemahan yang perlu pelbagai kaedah untuk mengesan mereka. sebagai contoh 5 cm × 3 cm).4 Kesilapan-kesilapan yang dibuat oleh pelajar telah menolak nombor kecil dari nombor yang lebih besar apabila nombor yang lebih kecil di bahagian atas. seperti.3 Langkah-langkah untuk merancang aktiviti pemulihan yang baik adalah: (1) Merancang dan mentadbir ujian saringan. Aktiviti 9. .(A) penaakulan induktif melibatkan pendapat daripada fakta atau individu tertentu kes-kes kepada tekaan umum. Aktiviti 9.

Muka surat 19 JAWAPAN 235 Aktiviti 9. temu bual. kerja-kerja tambahan boleh menjadi beban kepada mereka. 2. dan kekurangan motivasi untuk belajar daripada ibu bapa mereka. . kekurangan masa untuk belajar kerana mereka boleh bekerja untuk memperolehi pendapatan tambahan. bakat dan pembangunan diri. Beberapa faktor yang mempengaruhi studentsÊ pembelajaran dan prestasi kekurangan persekitaran pembelajaran yang kondusif.5 Aspek-aspek positif adalah: (A) Pelajar sedar pelbagai masalah penolakan dalam set induksi. mempersoalkan. Muka surat 20 JAWAPAN 236 Diri Ujian 2 (A) Dua (2) objektif aktiviti pemulihan yang paling penting adalah untuk: (I) Bantuan murid pemulihan untuk membina konsep matematik dan memperoleh kemahiran yang berkaitan. Diri Ujian 1 1. (C) Penggunaan kayu perlawanan yang lebih konkrit dan ia akan membantu pelajar memahami penolakan. (C) Menggalakkan pembelajaran diri. (Ii) Bantuan mereka untuk membetulkan konsep matematik dan kemahiran yang berkaitan yang mereka telah salah belajar. (B) masalah yang sama boleh digunakan untuk memeriksa keupayaan studentsÊ. Pengayaan aktiviti perlu memberi tumpuan kepada aplikasi pengetahuan yang akan membantu mereka mendapat gred yang lebih baik. mengkaji kerja studentÊs dan ujian. Aktiviti 9. 3. Lima (5) prosedur yang boleh digunakan untuk mengenal pasti pelajar yang memerlukan matematik program pemulihan adalah pemerhatian. Tiga (3) objektif program pengayaan yang paling penting untuk mencapai pelajar tinggi adalah: (A) Meningkatkan kreativiti dan kemahiran berfikir.6 Meminta pelajar untuk melakukan kerja tambahan tentang hal-hal yang mereka sudah tahu tidak akan manfaat kepada mereka. (B) Meningkatkan minat. Malah.

dengan semua digit atas yang lebih besar daripada semua digit bawah. sebagai contoh.5 -13 4 16 Daripada latihan ini. untuk menunjukkan konsep dan proses penolakan. Yang salah faham mengenai prosedur untuk nombor menolak. contoh: 23 -19 =4 Daripada latihan ini. untuk contoh: 9 29 . dan juga menggunakan ini maklumat untuk memantau kemajuan mereka. kami berharap Pelajar dapat memahami bahawa mereka sepatutnya tolakkan nombor bawah daripada nombor atas. kerja rumah. apabila angka atas kanan adalah lebih kecil daripada digit bawah kanan. Dengan mengambil melihat dengan lebih dekat setiap kerja studentÊs. kami berharap Pelajar dapat memahami bahawa mereka perlu tolak nombor bawah daripada nombor atas. jawapan ujian dan produk-produk lain yang mereka menghasilkan. kita dapat mencari kekuatan dan kelemahan mereka. untuk menunjukkan konsep dan proses penolakan. (C) Kesilapan-kesilapan yang dibuat oleh pelajar telah menolak nombor kecil dari nombor yang lebih besar apabila nombor yang lebih kecil di bahagian atas.(B) Kami boleh mengenalpasti murid pemulihan dengan melihat kesilapan mereka yang dibuat dalam kerja mereka seperti tugasan bertulis. Kami mungkin meminta mereka untuk melakukan pembetulan. Satu pemulihan aktiviti untuk mengatasi salah tanggapan kepada pelajar-pelajar jurulatih tidak selepas pengiraan: (I) Gunakan nombor satu digit dan dua digit. dan jika kesilapan tersebut masih diguna pakai. tanpa pemahaman yang betul tentang penolakan dan nilai nombor. proses ini akan lebih mudah bagi pelajar untuk memahami jika kita gunakan. projek. berkas sebanyak 10 perlawanan melekat sebagai seperti berikut: (Llllllllll) (llllllllll) lll 23 (Llllllllll) lllllllll -19 ___ . dengan atas kanan angka yang lebih kecil daripada bawah ke kanan angka. Sekali lagi. (Ii) Gunakan nombor dua digit. maka terdapat beberapa bentuk pemulihan aktiviti yang telah dirancang untuk mereka. Mereka harus menggunakan satu unit atasMuka surat 21 JAWAPAN 237 meninggalkan digit dan angka atas kanan untuk melakukan penolakan.

dan membangunkan soalan sendiri. Diri Ujian 1 1. Aktiviti 10. Seseorang dikatakan mempunyai pemikiran reflektif jika dia / dia berkaitan idea-idea dengan . Aktiviti 10.4 Bagi kesan pembelajaran koperatif.5 Kita boleh menggunakan senarai semakan untuk memerhatikan dinamik kumpulan. supaya kita boleh menjadi guru yang berkesan. merancang pengajaran dalam apa-apa cara bahawa pelajar berkebolehan tinggi akan membantumereka dengan kebolehan yang rendah dan sederhana. 2. Penyelidikan adalah suatu siasatan yang sistematik dan berdisiplin. minat dan motivasi untuk belajar. kita mungkin mahu untuk mengumpul kualitatif data seperti dinamik kumpulan. tindakan dan refleksi mengenai kesan tindakan-tindakan ini. 3. ia merujuk kepada Âpractices berdisiplin oleh inquiryÊ sistematik.3 Satu contoh tindakan yang kita boleh mencuba pembelajaran koperatif. pemahaman dan situasi amalan dengan cara perancangan kerjasama. keadilan. Ia membolehkan kami secara logik menangani isu-isu yang memberi kesan aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas kami. strategi kami dan campur tangan. Muka surat 22 JAWAPAN 238 Aktiviti 10.2 Kajian tindakan boleh membantu kita sebagai guru untuk sentiasa memperbaiki pengajaran kami amalan dengan mengkaji pelajar-pelajar kita dan sukatan pelajaran di sekolah. Apabila ÂactionÊ menggabungkan dengan ÂresearchÊ. Tujuan utama penyelidikan tindakan bagi pengamal adalah untuk membantu kami memperbaiki kami bilik darjah amalan. minat mereka dan motivasi kepada belajar. dan juga data kuantitatif seperti markah individu dan purata kumpulan skor dalam ujian matematik. iaitu. dan ujian matematik untuk memperolehi skor ujian individu dan skor ujian purata kumpulan.1 Satu kajian tindakan adalah kajian bersama dengan matlamat meningkatkan rasionaliti. sederhana dan tinggi dalam kelas yang sama. manakala tindakan berkaitan terus kepada oneÊs amalan dalam suatu situasi sosial.TOPIC 10: PENYELIDIKAN DALAM MATEMATIK Aktiviti 10. untuk mempunyai kumpulan bercampur-campur pelajar kebolehan rendah. mencerminkan pada kami pengajaran. Aktiviti 10. temuduga untuk mengetahui studentsÊ sikap. studentsÊ sikap.

guru tidak mempunyai masa yang cukup untuk menghadiri kepada semua pelajar. dan (V) Refleksi ke atas kesan. Âstudents keupayaan yang berbeza belajar di ratesÊ berbeza. sejak tanda jurang antara pelajar keupayaan yang berbeza agak besar. (Iii) Sekarang. Diri Ujian 2 (A) Pemikiran reflektif memainkan peranan yang penting dalam menilai dan membuat rasa proses penyelidikan dan kesudahan yang mungkin. menjadikan kebimbangan kami ke dalam persoalan kajian: • Bagaimana saya boleh mengurangkan jurang tanda di antara rendah keupayaan. Sejak penyelidikan tindakan adalah mencerminkan bersifat. sebelum kita menjana beberapa idea untuk membawa perubahan positif dalam amalan kami hadir. ke hadapan pelbagai penyelesaian yang mungkin dan menilai mungkin penyelesaian yang kritis dan kreatif. menghantar soalan sendiri. Kami kemudian memutuskan satu idea (1) yang kita suka untuk mencuba dan merumuskan persoalan kajian. (Ii) Merancang tindakan anda. (B) lima (5) peringkat dalam melaksanakan satu kajian tindakan ialah: (I) Kenal pasti kebimbangan anda. Kebimbangan ini memerlukan rawatan segera kami. (I) Beberapa kebimbangan yang pelajar kebolehan yang berbeza belajar di kadar yang berbeza. (Iv) Perhatikan kesan tindakan.pengalaman. (Iii) Melaksanakan tindakan anda. penyelidik perlu memikirkan tentang hasil penyelidikan untuk memahami dengan lebih baik. dan kandungan yang terlalu banyak untuk dimasukkan ke dalam satu semester. (Ii) Katakan kita memilih satu (1) kebimbangan bahawa kita perlu memperbaiki. sederhana keupayaan dan tinggi-keupayaan pelajar? . mencadangkan hipotesis dan andaian. yang . Muka surat 23 JAWAPAN 239 (C) Peringkat pertama dalam melaksanakan satu kajian tindakan adalah untuk mengenal pasti kebimbangan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->