P. 1
Translated Version of Nota Maths Hbmt 1103

Translated Version of Nota Maths Hbmt 1103

|Views: 1,145|Likes:
Published by Zainol Abidin Jasim

More info:

Published by: Zainol Abidin Jasim on May 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Translated version of nota maths hbmt 1103.

pdf
Page 1 JAWAPAN 217 TOPIC 1: GURU DAN PENDIDIKAN MATEMATIK Aktiviti 1,1 Rujuk Lampiran 1 dan Lampiran 1. Aktiviti 1.2 dan 1.3 Rujuk gambaran topik. Diri Ujian 1 1. (I) Integrasi pengetahuan, nilai dan bahasa; (Ii) Integrasi matematik dengan ilmu lain yang; (Iii) Integrasi pelbagai topik dalam matematik; (Iv) Integrasi matematik yang dipelajari dalam bilik darjah dengan orang-orang pengalaman di luar bilik darjah. 2. Matlamat kurikulum matematik sekolah rendah: • Untuk membolehkan pelajar memperoleh penguasaan dalam kemahiran asas; • Untuk memohon kemahiran asas sentiasa studentsÊ pengalaman kehidupan sebenar; dan • Untuk menekankan penyelesaian masalah di seluruh kurikulum. Diri Ujian 2 1. Penyata Razak mencadangkan bahawa Malaysia perlu mempunyai matematik biasa kurikulum dan bukan kurikulum tradisional. Sekolah rendah sukatan pelajaran matematik telah disemak semula, untuk pertama kalinya, pada tahun 1970, yang diambil dari Projek Khas. Selepas itu, berikutan pembaharuan matematik kurikulum di Barat, seperti Britain dan Amerika Syarikat, beberapa projek dilaksanakan dalam kurikulum kami. Pada masa yang sama, kerajaan diperkenalkan sukatan pelajaran Matematik Moden untuk sekolah menengah. Yang pembangunan kurikulum matematik bertujuan untuk meningkatkan pendekatan, Jawapan Page 2 JAWAPAN

(3) kecekapan Strategik.1 Lima helai penguasaan dalam matematik adalah seperti berikut: (1) pemahaman Konsep. (Adalah perbezaan Exact 2430) .2 Bundarkan atau melaraskan 43 + 29 adalah sama seperti (40 + 3) + (30 . Ia boleh dicapai melalui pembangunan bahan pengajaran dan pembelajaran dalam bentuk multimedia bahan menggunakan ICT. Aktiviti 2. Dalam kedua-dua program.4 3925 pusingan untuk 3900 . Page 3 JAWAPAN 219 Aktiviti 2.3 Anggaran membantu pelajar untuk menjadi penyelesai masalah yang lebih baik. terutamanya dalam ICT serta untuk menghasilkan teknokrat bertaraf dunia dengan akhlak yang baik nilai.218 kaedah dan teknik pengajaran dan pembelajaran matematik. (5) pelupusan Produktif. terutamanya melalui PPSMI dan Sekolah Bestari program. terutamanya 6 cabaran. Kemajuan dalam kurikulum matematik boleh membantu dalam mencapai Wawasan 2020. sebab berangka. berfikir secara kuantitatif. (4) hujah Adaptive. Yang kurikulum sekolah menengah juga menawarkan mata pelajaran Matematik Tambahan bagi pelajar yang bercadang untuk meneruskan pengajian mereka dalam bidang sains dan teknologi.1) = (40 + 30) + (3 A 1) = 70 + 2 = 72. periksa perantaraan nilai apabila tali lama pengiraan bergantung kepada ketepatan yang lebih awal pengiraan. (2) Prosedur kefasihan. memudahkan pengiraan. Kerajaan kita berharap bahawa sistem pendidikan kita mampu menghasilkan pelajar pintar dengan pengetahuan lanjutan dan canggih. TOPIC 2: PENGETAHUAN DALAM MATEMATIK Aktiviti 2.1500 2400 Perbezaan anggaran 2400. matematik adalah salah satu daripada mata pelajaran utama. Aktiviti 2.1495 pusingan . 2.

Jawapan mesti lebih besar daripada 0. Page 4 . Jawapannya mestilah kurang daripada 1. (A) 2 + 4 + 1 + 6 = 13 (B) Siti menambah nombor masing-masing tanpa mengambil kira nilai tempat. 3.5 16 × 24 = 16 × (18 + 6) = (16 × 18) + (16 × 6) = 288 + 96 = 384. Alat pengkomputeran yang sering digunakan oleh pelajar adalah mental pengiraan. mereka boleh menggunakan kalkulator untuk membuat pengiraan bagi mereka. 5 6 1 > 5 dan 4 8 5 <5. Anggaran 5 6 1 A4 8 5 . Base 10 Blok dan rod Cuisenaire. (Jawapan tepat adalah 13/24). Selepas mereka memahami konsep-konsep.Aktiviti 2. pengiraan bertulis. anggaran. abakus. Diri Ujian 2 1. Salah satu cara pelajar boleh menggunakan kalkulator untuk meningkatkan konsep mereka kefahaman adalah dengan menggunakan ia untuk mengesahkan jawapan mereka selepas mereka telah melakukan pengiraan secara manual. kerana 6 a 5 = 1. 2. kerana 5 a 5 = 0 5 6 1 <6 dan 4 8 5 <5. Diri Ujian 1 1. kalkulator.

Pengajaran dalam kelas a Bagaimana pelajar berinteraksi dan berkomunikasi? Pelajar atau guru berpusat? Satu hala (Guru kepada pelajar) Guru-centred Bercakap dengan satu sama lain melalui perbincangan. Memperkenalkan juga perkataan kedua puluh. Jadual TeacherÊs boleh disusun dalam kedudukan mana-mana. Talk bilik darjah Bagaimanakah pelajar bercakap dan berbincang dengan satu sama lain? a Bagaimana pelajar bertanya dan menjawab soalan? Individu. Aktiviti 3.1. mesra.1 Rujuk Rajah 3. atau pasangan? Bekerja secara individu. Bekerja secara berpasangan atau kumpulan. Berpusatkan Pelajar. Jadual TeacherÊs diletakkan di hadapan kelas.kumpulan dan satu secara berasingan. A TeacherÊs jadual lokasi. dan sebagainya. Aktiviti bilik darjah a Bagaimana pelajar bekerja. pelajar kepada guru). kumpulan. Informal. . tiga puluh. perbincangan tidak. Meja disusun dalam baris dan tiang. Ini boleh dilakukan dengan mengira objek dalam kumpulan sepuluh dan mengira sepuluh. Susunan bilik darjah A StudentÊs meja perkiraan itu. individu. Dua cara komunikasi (Guru kepada pelajar.JAWAPAN 220 (C) Guru mungkin mahu memperkenalkan konsep nilai tempat. menyeronokkan.2 Pembelajaran Koperatif Arahan kelas Dimensi Seluruh kelas Tradisional Arahan Meja StudentÊs disusun untuk membentuk kumpulan. Pembelajaran pasif. Pembelajaran aktif. TOPIC 3: pengajaran matematik Aktiviti 3.

bersaing antara satu sama lain. Langkah 4: Guru meminta soalan dan ahli-ahli kumpulan bekerja bersama-sama untuk mendapatkan menjawab. Aktiviti 3. Guru menimbulkan soalan kepada pelajar-pelajar lain.4 Sub-topik: Kawasan 2-D bentuk. Rujuk contoh dalam seksyen 3. Langkah 1: Jurang kelas kepada kumpulan (kumpulan 4). Guru memberikan formula kawasan segi empat. Langkah 2: Setiap ahli diberikan nombor 1. Page 6 JAWAPAN 222 A B 3. 3. 4. Lipat segi empat tepat kepada dua bahagian yang sama seperti di bawah: l l lipat dan memotong w R w Potong kad untuk mendapatkan dua buah segitiga. Aktiviti 3. Guru meminta pelajar untuk membandingkan dan mencari hubungan antara kawasan sebuah segitiga dan luas bagi segiempat sehingga mereka mendapati bahawa: Kawasan segitiga A = luas segitiga B = setengah kawasan segiempat tepat R Kawasan segitiga = separuh daripada kawasan reactangle =Ó×l×w . 20 cm × 10 cm menggunakan kad manila. serius.5 Objektif pembelajaran: Untuk mencari formula untuk mengira kawasan segitiga 1. iaitu A = l×w 2.3 Bernombor Heads model Kemahiran: Ciri-ciri sebuah kubus dan sebuah kuboid.2. segi tiga A dan B. Muka surat 5 JAWAPAN 221 Aktiviti 3. 2. contohnya pelajar dengan Â3Ê bilangan setiap kumpulan untuk menjawab soalan.Iklim bilik darjah formal atau tidak formal? a yang menyenangkan atau serius? yang mesra atau bersaing? Formal.2. Guru kemudian meminta pelajar tertentu. Pelajar diminta untuk membina sebuah segiempat tepat. Langkah 3: Guru meminta pelajar untuk mengenali ciri-ciri sebuah kubus dan kuboid mengikut ciri-ciri yang disenaraikan dalam jadual yang diberikan.

(B) Bagi memastikan pencapaian objektif pembelajaran dalam pembelajaran proses. Perbezaan di antara kaedah induksi dan potongan dalam pengajaran matematik: C kaedah Induksi: Untuk mendapatkan prinsip matematik tertentu. dan keupayaan penganjur. Pelajar akan dibimbing untuk menggunakan pengetahuan mereka tentang ciri-ciri persegi dan segiempat tepat (iaitu panjang. Page 7 JAWAPAN 223 Diri Ujian 2 Objektif pembelajaran: untuk mendapatkan formula sebuah segiempat tepat (A = l × w ). D.Diri Ujian 1 1. atau undang-undang. formula. formula. inkuiri-penemuan. teorem. Guru meminta pelajar untuk bekerja dalam kumpulan lima. kebolehan berkomunikasi. lebar) dan lain-lain maklumat daripada aktiviti di atas untuk melengkapkan jadual. mempersoalkan. (B) Terbitkan formula kawasan bagi trapezium daripada formula luas bagi segiempat. B. atau undang-undang dari prinsip-prinsip matematik yang sedia ada. 3. Contoh: (A) Terbitkan formula kawasan segi tiga daripada formula kawasan segiempat tepat. Strategi pengajaran pembelajaran koperatif. Pelajar diberi beberapa kuasa dua unit dan mereka dikehendaki untuk membentuk membentuk A. teorem. Pelajar dibimbing untuk mengira jumlah petak dalam bentuk setiap untuk mendapatkan kawasan dan isi dalam jadual di bawah: Membentuk Bilangan Segiempat (Kawasan) Panjang (L) Lebar (W) Formula Kawasan L × w A B C D E A B C D E 4. keupayaan kognitif. Kepentingan kaedah pengajaran adalah seperti berikut: (A) Untuk membantu guru merancang pengajaran yang berkesan dan strategi pembelajaran mengikut studentsÊ kepentingan keupayaan dan pencapaian. 2. 2. Prosedur: 1. formula. (C) Untuk merangsang kepentingan studentsÊ dan motivasi mereka untuk menyertai secara aktif dalam aktiviti pembelajaran mereka serta membina pemikiran mereka kemahiran. atau undang-undang. Page 8 . C kaedah Potongan: Untuk memperolehi prinsip matematik baru. C. dan E. teorem.

mempunyai lebih kemahiran sosial. Guru membimbing mereka dengan bertanya beberapa soalan untuk membuat mereka menemui formula luas segiempat (iaitu kawasan panjang = segiempat tepat × lebar). TOPIC 4: MATEMATIK PENGAJARAN PENDEKATAN Aktiviti 4.5 Tugas adalah Âlist enam (6) situasi kehidupan sebenar yang bertentangan bersifat kemudian. Aktiviti 4. dengan membenarkan mereka untuk membina pengetahuan baru mereka supaya mereka dapat mengekalkan maruah mereka dan membangunkan confidenceÊ. Bilangan petak dalam persegi (6 × 6) = 1 2 + 2 2 + . jika sekurang-kurangnya salah satu daripada situasi melibatkan integer negatif.3 Formula: Jumlah kuasa dua (nxn) persegi adalah jumlah daripada 1 hingga n 2 . meningkatkan memori mereka. apa yang mereka sudah tahu knowledege baru.1 Implikasi Teori Konstruktivis kepada guru-guru adalah seperti berikut: (A) Mengajar ialah aktiviti yang berpusatkan pelajar.. menjadi lebih berminat dalam pembelajaran dan dapat berfikir dengan lebih. 6.... Pelajar diminta untuk membandingkan dan menganalisis semua maklumat dalam jadual. + 6 2 = 1 + 4 + 9 + 16 + 25 + 36 = 91. memahami dengan lebih mendalam.. Muka surat 9 JAWAPAN 225 Aktiviti 4. iaitu. . Aktiviti 4. mewakili situasi ini sebagai integer dan menggambarkan pada lineÊ bilangan. Semua tiga (3) objektif diuji dalam Penilaian.4 Erti ÂtransferringÊ membantu Âlearning pelajar untuk memindahkan mereka yang sedia ada pengetahuan.JAWAPAN 224 5... (B) Ia direka untuk memberi peluang pelajar untuk membina baru pengetahuan dan menyelesaikan masalah berdasarkan pengetahuan sedia ada mereka.. (C) guru menjadi Fasilitator. Aktiviti 4. Mereka perlu mempunyai beberapa perbincangan di kalangan mereka.2 Kelebihan menggunakan pendekatan konstruktivis dalam bilik darjah adalah pelajar menjadi lebih yakin.

Kelebihan pembelajaran berasaskan masalah adalah seperti berikut: (A) penarikan balik pengetahuan yang lebih meluas. mengalami. 3. guru kelas untuk menyelia aktiviti pembelajaran. (B) Mengakses dan menggunakan maklumat daripada pelbagai domain tertakluk. dan mereka belajar dengan lebih cekap apabila mereka dibenarkan bekerja bekerjasama dalam kumpulan kecil. Menurut pendekatan konstruktivis. fizikal. bagaimana untuk menangani masalah. 5. Keburukan pembelajaran berasaskan masalah adalah: (A) Masa mengambil. (B) Guru kerap memberikan maklum balas diagnostik oleh usign. bekerjasama dan memindahkan. (B) lima (5) elemen penting yang diwakili oleh bertindak balas berkaitan. . (C) Lima (5) bertindak balas unsur-unsur yang terdapat dalam rancangan pengajaran ialah: (I) Berkaitan numbersÊ Âopposite kepada AUP bertentangan dan downÊ. bagaimana untuk berkomunikasi dalam kumpulan. mengaplikasi. Implikasi pembelajaran masteri ialah: (A) Guru mengarahkan pelbagai aktiviti kerja kumpulan. (B) Perlu kemahiran fasilitasi yang baik. ujian formatif dan sentiasa membetulkan kesilapan studentsÊ semasa proses pembelajaran. minat dalam bidang subjek. Pembelajaran kontekstual mendorong pelajar untuk belajar apabila mereka diajar mengapa mereka mempelajari konsep dan bagaimana konsep-konsep ini telah digunakan di luar bilik darjah. dan psikologi) dalam kerja terhadap hasil pembelajaran yang dikehendaki. 4. (D) Peningkatan motivasi. budaya. bertindak balas dan berkomunikasi dengan orang lain untuk membantu pelajar berkomunikasi dengan berkesan. mendorong pelajar untuk mencerminkan dan menerima penyelesaian berbeza daripada mereka. Muka surat 10 JAWAPAN 226 Diri Ujian 2 (A) Suatu pembelajaran kontekstual adalah pembelajaran yang menggabungkan pelbagai bentuk pengalaman (sosial. penyimpanan yang lebih tinggi. bertindak sebagai seorang perunding. (C) integrasi yang lebih baik pembangunan pengetahuan pembelajaran sepanjang hayat kemahiran seperti bagaimana untuk menyelidik. dan (C) Perlu perancangan yang sepatutnya. (Ii) Mengalami yang Âhands-satu nombor talian menggunakan. ÂCooperationÊ bermakna Âlearning dalam konteks berkongsi. bahagian maklumat secara bebas dan bekerja dengan selesa dalam suasana pasukan. membantu pelajar hanya apabila perlu. (Iii) Menggunakan konsep ÂintegersÊ di untuk Âmarching 12 langkah untuk leftÊ. 2.Diri Ujian 1 1.

233 = 89 + 144. inovatif dan kreatif. masalah-masalah ini harus bersifat kontekstual... iaitu. Kita juga perlu mencari petunjuk dan maklumat.1 Sebagai guru matematik. bunga}. Aktiviti 5. Kemahiran penyelesaian masalah dan perbezaan pemikiran meningkatkan keupayaan studentsÊ . {arnab}.(Iv) Bekerjasama dalam kelas semasa menyelesaikan sesi masalah. membuat keputusan dan kekuatan dalam menghadapi mencabar. dan {}. 13 = 5 + 8. Ia juga menggalakkan pemikiran perintah yang lebih tinggi. . 3 = 1 + 2. {bunga}. Muka surat 11 JAWAPAN 227 Aktiviti 5. Aktiviti 5. iaitu. 21 = 8 + 13. Selain daripada sebenar. bunga}. Aktiviti 5. {kucing liar. arnab}. Diri Ujian 1 1.. pelajar-pelajar yang berdaya saing. kucing. jika pelajar telah salah dikodkan jawapan. set {liar. 2.00. untuk merapatkan jurang antara matematik dan kehidupan sebenar masalah. bilangan pasangan adalah sama dengan jumlah dua nombor pasang sebelum ia.2 Memahami masalah adalah langkah yang paling penting kerana kita tidak boleh menyelesaikan masalah sehingga kita benar-benar memahami apa yang kita perlu mencari..00 dan harga tembikai adalah RM 2. Persoalannya adalah: Apakah harga durian dan tembikai? Jawapannya hendaklah: Harga durian adalah RM 4. {arnab. kita boleh minta pelajar kita untuk menyelesaikan masalah kehidupan sebenar yang berkaitan dengan konsep bahawa kita mengajar.. bunga}... {kucing liar. arnab. dan kemudian mengenal pasti kuantiti dan nilai yang tidak diketahui. (V) Pemindahan pengetahuan yang asas numbersÊ Âwhole kepada pengetahuan baru ÂintegersÊ. 5 = 2 + 3. Pembelajaran matematik melalui penyelesaian masalah akan menghasilkan sangat keyakinan... TOPIC 5: PENYELESAIAN MASALAH Aktiviti 5. 8 = 3 + 5.5 Satu jawapan yang mungkin. {liar kucing}. adalah: Aw = 2e.4 Terdapat corak bilangan pasang arnab mulai Mac.3 Kita boleh mengaitkan Encik masalah EngguÊs konsep set.

transformasi. mengkod. • Cari peluang atau kebarangkalian untuk mendapatkan KETUA atau HUJUNG. Ia perlu diperkenalkan di peringkat sekolah rendah untuk menyediakan pelajar dalam menghadapi dunia yang serba mencabar globalisasi. (Iii) Menjalankan rancangan itu. • Membuang duit syiling 50 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG. Selepas kesilapan yang dikenal pasti. • Membuang syiling 500 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG. (Ii) Rangka pelan. kefahaman. Langkah 4: Semak Jawapan • Bahagian daripada KETUA dan Tail harus sekitar 0.kreatif dan inovatif. 3. • Membuang syiling 200 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG.5. Yang PolyaÊs empat (4) langkah boleh digunakan dalam menyelesaikan masalah ini seperti berikut: Langkah 1: Memahami Masalah • Kami diminta untuk membuang duit syiling sepuluh sen. Muka surat 12 JAWAPAN 228 (C) Kami mungkin menggunakan strategi ÂExperimentingÊ untuk menyelesaikan masalah tersebut. dan (Iv) Daftar jawapannya. • Cari bahagian daripada KETUA dan HUJUNG. kecuaian dan motivasi. Muka surat 13 . • Membuang syiling 100 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG. kemahiran proses. • Semakin besar bilangan balingan. NewmanÊs Analisis Ralat adalah penting dalam mengenal pasti kesilapan studentÊs berkaitan dengan bacaan. KETUA ATAU HUJUNG Langkah 2: Rangka Rancangan • Bereksperimen.5 jika duit syiling tidak berat sebelah. Diri Ujian 2 (A) Empat (4) langkah dalam Model PolyaÊs Masalah Penyelesaian adalah: (I) Memahami masalah. Langkah 3: Lakukan Rancangan • Membuang syiling 10 kali dan mengira bilangan daripada KETUA dan HUJUNG. (B) Satu contoh masalah matematik: Cari peluang mendapat KETUA atau HUJUNG apabila kita membuang duit syiling. program pemulihan boleh diberikan untuk membetulkan kesilapan-kesilapan ini. dekat bahagian kepada 0.

Mereka mengambil bertukar kepada mengira kaunter dan rakan-rakan mereka memeriksa pengiraan memastikan pengiraan adalah betul. (B) Pembentangan yang berurusan terutamanya dengan aktiviti pengajaran-pembelajaran. Aktiviti 6. (C) Kesimpulan yang berkaitan dengan penyatuan.4 Penilaian dalam Peringkat Pembangunan adalah suatu pelan untuk soalan-soalan untuk menyemak studentsÊ sebelum pengetahuan. (C) Bahagikan kandungan semester kepada kandungan mingguan.5 Dalam contoh ini. dan soalan untuk mengukur studentsÊ pencapaian hasil pembelajaran. (D) Bahagikan kandungan mingguan ke kandungan harian.2 Tiga (3) komponen rancangan pengajaran harian adalah seperti berikut: (A) Penyediaan yang berurusan terutamanya dengan hasil pembelajaran mengenal pasti dan asas pengetahuan yang diperlukan. Selain membetulkan antara satu sama lain. Diri Ujian 1 (A) Ya. yang pendekatan pedagogi untuk digunakan. setiap rakan kongsi memuji lain untuk berjaya mengira sehingga 10. dan bila dan bagaimana untuk menilai studentsÊ kemajuan. Ia juga boleh menjadi senarai semak yang mengingatkan guru-guru mengenai aktiviti pengajaran-pembelajaran mereka rapat harus mengikuti. Aktiviti 6. soalan untuk merangsang percambahan fikiran di kalangan pelajar atau cabaran pelajar untuk menyiasat idea-idea matematik tertentu. Aktiviti 6. Dalam perancangan.JAWAPAN 229 TOPIC 6: PERANCANGAN MATEMATIK lessons Aktiviti 6. (E) Menyediakan rancangan pelajaran harian. . penilaian dan penutupan. (B) Bahagikan kandungan satu tahun kepada dua semester. Page 14 JAWAPAN 230 Aktiviti 6. guru perlu membuat keputusan mengenai kandungan apa untuk menekankan. pengajaran yang berkesan bermula dengan perancangan yang bernas. kumpulan dua (2). iaitu.1 Lima (5) langkah-langkah dalam menyediakan rancangan pengajaran keseluruhan adalah seperti berikut: (A) Kaji spesifikasi kurikulum keseluruhan. yang akan menjadikan pengajaran lebih berkesan.3 Rancangan pelajaran harian yang baik akan meningkatkan keyakinan teachersÊ dalam menyampaikan mereka pelajaran. terutama pada peringkat awal kerjaya pengajaran mereka atau apabila mereka mengajar topik baru. pelajar bekerja secara berpasangan.

(C) Memanaskan badan atau aktiviti pembukaan membantu untuk mendapatkan pelajar yang terlibat dalam melakukan matematik sebaik sahaja mereka memasuki kelas. Set induksi meliputi yang hangat up aktiviti yang akan membantu pelajar untuk memulakan untuk melakukan matematik sebagai sebaik sahaja mereka memasuki kelas. iaitu. matlamat yang realistik pengajaran matematik dan membuat keputusan tentang bagaimana untuk melaksanakan pengajaran-pembelajaran dan aktiviti penilaian kepada pelajar-pelajar mereka.(B) Untuk menyediakan matematik yang bermakna untuk pelajar dengan keupayaan yang berbeza. katakan dari 1 hingga 10. Sebagai kemahiran prasyarat. yang menetapkan induksi dan pembangunan aktiviti pengajaran-pembelajaran. Jika guru mendapati bahawa pelajar tidak biasa dengan ciri-ciri persegi atau persegi nombor. Ia juga satu cara untuk memperkenalkan topik baru atau memberi peluang kepada pelajar untuk menyegarkan kembali kemahiran yang diperlukan dalam pembelajaran topik atau konsep yang baru. penggunaan sumber dan penerapan moral nilai. Mereka kemudiannya boleh minta pelajar mereka tentang apa yang mereka tahu tentang kuasa dua. penyampaian kesimpulan. (C) Sebagai contoh. sebelum mereka mula mengajar konsep baru. guru mungkin mahu semak bagaimana mereka mengira kuasa dua nombor. guru perlu mengambil kira kurikulum yang sesuai. Kemudian. dari segi panjang sisi mereka. guru-guru ingin merancang set induksi untuk pembelajaran keputusan bahawa pelajar Âthe harus boleh menyimpulkan formula untuk jumlah kuasa dua yang lebih kecil untuk sesuatu yang lebih besar squareÊ (contoh yang diberikan dalam Tajuk 4). Diri Ujian 2 (A) Tiga (3) komponen rancangan pengajaran ialah persediaan. guru dapat menunjukkan kuasa dua pelajar mereka dengan garisan grid dan bertanya kepada mereka bagaimana dataran banyak yang mereka dapat melihat. Pembangunan aktiviti pengajaran-pembelajaran merangkumi pembangunan kemahiran. guru mungkin mahu menunjukkan pelajar-pelajar mereka beberapa Muka surat 15 JAWAPAN 231 tokoh-tokoh persegi saiz yang berbeza. aktiviti pengajaran dan pembelajaran. (B) Komponen persembahan terdiri daripada dua bahagian. guru perlu menyemak semula asas pengetahuan. Ia juga merupakan satu cara untuk memperkenalkan topik baru dan memberi peluang kepada pelajar untuk berus kemahiran asas mereka. Sebagai induksi set. .

geometri. pengukuran. (B) Bilangan dan operasi. projek Multimedia. objektif. mendidik pelajar tentang bagaimana untuk memilih dipercayai. dll. dan sebagainya. Aktiviti 7. algebra. tujuan dan liputan. Dalam pembelajaran diakses sendiri. . Status menggunakan komputer dalam pengajaran dan pembelajaran matematik dalam schoolsdepends pada kemudahan komputer yang ada. aktiviti komputer Interaktif. pelajar menentukan topik yang mereka mahu belajar dalam kandungan kawasan tertentu.TOPIC 7: TEORI DAN AMALAN ICT DALAM RENDAH Pendidikan Matematik Aktiviti 7. 2. Jadi.2 Pelajar menggunakan alat melukis seperti Cat MS untuk menarik bentuk. forum. jawapannya bergantung kepada sekolah anda ajar. Dalam pembelajaran kendiri. Lembaga interaktif. yang sesuai dan tepat berasaskan web sumber untuk pembelajaran. Muka surat 16 JAWAPAN 232 Diri Ujian 1 1. nombor itu menulis. e-mel. serta peluang bagi mereka untuk menyatakan diri mereka dan bertukar-tukar idea. pelajar mencari dan mencari maklumat mengenai topik tertentu daripada sumber dalam talian.1 Dalam pembelajaran kendiri. Beberapa maklumat mungkin atau mungkin tidak relevan untuk mencapai hasil pembelajaran hal perkara. mata wang. Diri Ujian 2 1. Pelajar digalakkan untuk menilai kemajuan mereka sendiri dalam topik tertentu dan dari maklum balas yang diberikan (talian kuiz.4 World Wide Web menawarkan kekayaan maklumat. Keadaan ini bergantung pada terhadap alam sekitar sekolah. forum. Aktiviti 7. kita perlu untuk menilai sumber berasaskan web yang berdasarkan sumber.3 Sekolah perlu menyediakan kemudahan ICT seperti bilik komputer dan komputer dengan akses internet. Ini strategi menggalakkan langkah-demi-langkah pembelajaran di mana pelajar memantau mereka sendiri kemajuan. Aktiviti 7. Jadi. pelajar menentukan rentak sendiri mereka dalam memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang ditetapkan dalam pelbagai bidang kandungan dalam sukatan pelajaran apabila menggunakan perisian atau Internet. ketepatan. (A) Pelajar menggunakan Internet untuk mencari maklumat untuk melakukan tugasan mereka dan melakukan perbincangan dalam talian atau perkongsian bahan-bahan pembelajaran melalui e. data analisis dan kebarangkalian.kumpulan. dll).

Muka surat 17 JAWAPAN 233 Aktiviti 8. (B) Membangunkan keyakinan untuk mengambil bahagian dalam matematik.3 Pelajar boleh melukis segi empat pelbagai saiz dan mengira perimeter bagi setiap persegi sebagai empat kali panjang sisinya dan memeriksa jawapan menggunakan GeometerÊs Sketchpad. Tiga (3) matlamat pendidikan matematik adalah untuk: (A) Memupuk nilai-nilai matematik.4 Salah satu cara menggunakan internet untuk memudahkan pembelajaran kolaboratif adalah untuk mempunyai talian forum. Mereka harus mempunyai kebolehan untuk mengingati bahawa perimeter persegi adalah empat kali panjang sisinya. 2. dan pelajar-pelajar lain akan mengambil bahagian dalam memberi jawapan atau komen. di mana pelajar diberikan satu banyak soalan untuk dibicarakan atas mereka sendiri dan jawapan mereka boleh diperiksa oleh komputer. Teknologi telah hampir-hampir membawa dunia matematik kepada pelajar-pelajar di dalam kelas. Diri Ujian 1 1. Pelajar akan memahami erti kawasan melalui contoh dan latihan. Pengajaran dan pembelajaran matematik telah berkembang dari ceramah-kapur dan menaiki menggunakan komputer. Diri Ujian 2 . Aktiviti 8. (C) Terbitkan hasil kajian dan penemuan penyelidikan saham. Tiga (3) menggunakan Internet dalam penyelidikan pendidikan: (A) Mengurus maklumat pendidikan dan penyelidikan. dan dari pendekatan deduktif kepada induktif atau pendekatan penyiasatan. (B) Kemukakan soalan atau jawapan kepada soalan-soalan penyelidikan. 3. (C) Memperkukuhkan kefahaman tentang corak penaakulan matematik.TOPIC 8: ICT DALAM MATEMATIK ARAHAN Aktiviti 8. di mana setiap pelajar boleh menimbulkan soalan (s) atau terangkan / pemahaman konsep tertentu.2 Satu contoh penaakulan deduktif dalam memahami maksud kawasan adalah dengan memberikan formula luas segiempat panjang yang didarab dengan meluas dengan beberapa contoh.1 Satu permohonan yang terdahulu komputer dalam pengajaran dan pembelajaran matematik untuk menjalankan gerudi-dan-amalan menggunakan komputer. Aktiviti 8.

(5) Membuat keputusan. Aktiviti 9. pelajar tidak berminat untuk belajar kerana kekurangan motivasi intrinsik atau dalaman. (3) Perancangan pemulihan aktiviti. Sebagai contoh. Pelajar akan akhirnya mendapati bahawa luas bagi segiempat sama dengan panjang didarab dengan lebar.1 Di bawah faktor individu. Kita perlu pelbagai prosedur untuk mengenalpasti studentsÊ pelbagai kelemahan yang perlu pelbagai kaedah untuk mengesan mereka. dalam fikiran laluan kerjaya mereka boleh mendorong mereka untuk belajar keras. (B) Satu contoh penaakulan induktif dalam memahami maksud kawasan dengan meminta pelajar untuk mencari kawasan segiempat tepat dengan mengira bilangan kawasan unit (mungkin 1 cm × 1 cm) untuk beberapa segiempat tepat yang diberikan pelbagai saiz (Panjang dan keluasan dalam cm keseluruhan. Proses induksi bermula dengan memerhatikan corak kemudian meramalkan jawapan bagi masalah yang lebih rumit. .4 Kesilapan-kesilapan yang dibuat oleh pelajar telah menolak nombor kecil dari nombor yang lebih besar apabila nombor yang lebih kecil di bahagian atas. mempersoalkan. sebagai contoh 5 cm × 3 cm). seperti.(A) penaakulan induktif melibatkan pendapat daripada fakta atau individu tertentu kes-kes kepada tekaan umum. tanpa pemahaman yang betul tentang penolakan dan nilai nombor. Aktiviti 9. Pelajar akhirnya akan menemui bahawa kawasan segiempat tepat adalah sama dengan panjang didarab dengan keluasan. Salah tanggapan adalah tentang tatacara untuk nombor yang menolak. TOPIK 9: pemulihan dan pengayaan Aktiviti 9. (2) Merancang dan mentadbir ujian diagnostik.3 Langkah-langkah untuk merancang aktiviti pemulihan yang baik adalah: (1) Merancang dan mentadbir ujian saringan. (4) Menilai pencapaian. temuduga. tidak jelas apa yang mereka mahu lakukan kemudian dalam kehidupan mereka. Aktiviti 9.2 Lima (5) prosedur yang tersenarai untuk mengenal pasti murid pemulihan ialah pemerhatian. mengkaji kerja studentÊs dan ujian. (C) guru boleh meminta / pelajar beliau untuk menarik segiempat tepat pelbagai saiz dan mencari kawasan mereka dengan mengira bilangan unit kawasan (menggunakan grid Penyelarasan) dilindungi oleh segiempat tepat dan semak jawapan dengan Muka surat 18 JAWAPAN 234 Sketchpad GeometerÊs.

kekurangan masa untuk belajar kerana mereka boleh bekerja untuk memperolehi pendapatan tambahan.Muka surat 19 JAWAPAN 235 Aktiviti 9. . mempersoalkan. Lima (5) prosedur yang boleh digunakan untuk mengenal pasti pelajar yang memerlukan matematik program pemulihan adalah pemerhatian. (C) Menggalakkan pembelajaran diri. dan kekurangan motivasi untuk belajar daripada ibu bapa mereka. Muka surat 20 JAWAPAN 236 Diri Ujian 2 (A) Dua (2) objektif aktiviti pemulihan yang paling penting adalah untuk: (I) Bantuan murid pemulihan untuk membina konsep matematik dan memperoleh kemahiran yang berkaitan. bakat dan pembangunan diri. Tiga (3) objektif program pengayaan yang paling penting untuk mencapai pelajar tinggi adalah: (A) Meningkatkan kreativiti dan kemahiran berfikir. Pengayaan aktiviti perlu memberi tumpuan kepada aplikasi pengetahuan yang akan membantu mereka mendapat gred yang lebih baik. Beberapa faktor yang mempengaruhi studentsÊ pembelajaran dan prestasi kekurangan persekitaran pembelajaran yang kondusif. Aktiviti 9. mengkaji kerja studentÊs dan ujian. temu bual. (B) masalah yang sama boleh digunakan untuk memeriksa keupayaan studentsÊ.6 Meminta pelajar untuk melakukan kerja tambahan tentang hal-hal yang mereka sudah tahu tidak akan manfaat kepada mereka. 3. Malah. 2.5 Aspek-aspek positif adalah: (A) Pelajar sedar pelbagai masalah penolakan dalam set induksi. (Ii) Bantuan mereka untuk membetulkan konsep matematik dan kemahiran yang berkaitan yang mereka telah salah belajar. (B) Meningkatkan minat. Diri Ujian 1 1. (C) Penggunaan kayu perlawanan yang lebih konkrit dan ia akan membantu pelajar memahami penolakan. kerja-kerja tambahan boleh menjadi beban kepada mereka.

maka terdapat beberapa bentuk pemulihan aktiviti yang telah dirancang untuk mereka. Mereka harus menggunakan satu unit atasMuka surat 21 JAWAPAN 237 meninggalkan digit dan angka atas kanan untuk melakukan penolakan. apabila angka atas kanan adalah lebih kecil daripada digit bawah kanan. dengan semua digit atas yang lebih besar daripada semua digit bawah. Dengan mengambil melihat dengan lebih dekat setiap kerja studentÊs. Satu pemulihan aktiviti untuk mengatasi salah tanggapan kepada pelajar-pelajar jurulatih tidak selepas pengiraan: (I) Gunakan nombor satu digit dan dua digit. berkas sebanyak 10 perlawanan melekat sebagai seperti berikut: (Llllllllll) (llllllllll) lll 23 (Llllllllll) lllllllll -19 ___ . jawapan ujian dan produk-produk lain yang mereka menghasilkan. untuk contoh: 9 29 . untuk menunjukkan konsep dan proses penolakan. (C) Kesilapan-kesilapan yang dibuat oleh pelajar telah menolak nombor kecil dari nombor yang lebih besar apabila nombor yang lebih kecil di bahagian atas. Kami mungkin meminta mereka untuk melakukan pembetulan. kita dapat mencari kekuatan dan kelemahan mereka. tanpa pemahaman yang betul tentang penolakan dan nilai nombor. kami berharap Pelajar dapat memahami bahawa mereka sepatutnya tolakkan nombor bawah daripada nombor atas. Sekali lagi. dan jika kesilapan tersebut masih diguna pakai. (Ii) Gunakan nombor dua digit. kami berharap Pelajar dapat memahami bahawa mereka perlu tolak nombor bawah daripada nombor atas. projek. Yang salah faham mengenai prosedur untuk nombor menolak. dengan atas kanan angka yang lebih kecil daripada bawah ke kanan angka. contoh: 23 -19 =4 Daripada latihan ini. untuk menunjukkan konsep dan proses penolakan. dan juga menggunakan ini maklumat untuk memantau kemajuan mereka. kerja rumah. sebagai contoh.(B) Kami boleh mengenalpasti murid pemulihan dengan melihat kesilapan mereka yang dibuat dalam kerja mereka seperti tugasan bertulis. proses ini akan lebih mudah bagi pelajar untuk memahami jika kita gunakan.5 -13 4 16 Daripada latihan ini.

4 Bagi kesan pembelajaran koperatif. ia merujuk kepada Âpractices berdisiplin oleh inquiryÊ sistematik.3 Satu contoh tindakan yang kita boleh mencuba pembelajaran koperatif. Diri Ujian 1 1. iaitu.TOPIC 10: PENYELIDIKAN DALAM MATEMATIK Aktiviti 10. supaya kita boleh menjadi guru yang berkesan. temuduga untuk mengetahui studentsÊ sikap. minat dan motivasi untuk belajar. 3. Seseorang dikatakan mempunyai pemikiran reflektif jika dia / dia berkaitan idea-idea dengan . pemahaman dan situasi amalan dengan cara perancangan kerjasama. studentsÊ sikap. Ia membolehkan kami secara logik menangani isu-isu yang memberi kesan aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas kami. Muka surat 22 JAWAPAN 238 Aktiviti 10. Apabila ÂactionÊ menggabungkan dengan ÂresearchÊ. Aktiviti 10. dan membangunkan soalan sendiri. Aktiviti 10. keadilan. Penyelidikan adalah suatu siasatan yang sistematik dan berdisiplin.5 Kita boleh menggunakan senarai semakan untuk memerhatikan dinamik kumpulan. Aktiviti 10. untuk mempunyai kumpulan bercampur-campur pelajar kebolehan rendah. merancang pengajaran dalam apa-apa cara bahawa pelajar berkebolehan tinggi akan membantumereka dengan kebolehan yang rendah dan sederhana.2 Kajian tindakan boleh membantu kita sebagai guru untuk sentiasa memperbaiki pengajaran kami amalan dengan mengkaji pelajar-pelajar kita dan sukatan pelajaran di sekolah. mencerminkan pada kami pengajaran. tindakan dan refleksi mengenai kesan tindakan-tindakan ini. dan juga data kuantitatif seperti markah individu dan purata kumpulan skor dalam ujian matematik. dan ujian matematik untuk memperolehi skor ujian individu dan skor ujian purata kumpulan. 2. sederhana dan tinggi dalam kelas yang sama. kita mungkin mahu untuk mengumpul kualitatif data seperti dinamik kumpulan.1 Satu kajian tindakan adalah kajian bersama dengan matlamat meningkatkan rasionaliti. manakala tindakan berkaitan terus kepada oneÊs amalan dalam suatu situasi sosial. Tujuan utama penyelidikan tindakan bagi pengamal adalah untuk membantu kami memperbaiki kami bilik darjah amalan. minat mereka dan motivasi kepada belajar. strategi kami dan campur tangan.

Diri Ujian 2 (A) Pemikiran reflektif memainkan peranan yang penting dalam menilai dan membuat rasa proses penyelidikan dan kesudahan yang mungkin. menjadikan kebimbangan kami ke dalam persoalan kajian: • Bagaimana saya boleh mengurangkan jurang tanda di antara rendah keupayaan. Sejak penyelidikan tindakan adalah mencerminkan bersifat. guru tidak mempunyai masa yang cukup untuk menghadiri kepada semua pelajar. (B) lima (5) peringkat dalam melaksanakan satu kajian tindakan ialah: (I) Kenal pasti kebimbangan anda. sederhana keupayaan dan tinggi-keupayaan pelajar? . sebelum kita menjana beberapa idea untuk membawa perubahan positif dalam amalan kami hadir. yang . Âstudents keupayaan yang berbeza belajar di ratesÊ berbeza. sejak tanda jurang antara pelajar keupayaan yang berbeza agak besar. penyelidik perlu memikirkan tentang hasil penyelidikan untuk memahami dengan lebih baik. mencadangkan hipotesis dan andaian. Muka surat 23 JAWAPAN 239 (C) Peringkat pertama dalam melaksanakan satu kajian tindakan adalah untuk mengenal pasti kebimbangan. (Ii) Katakan kita memilih satu (1) kebimbangan bahawa kita perlu memperbaiki. menghantar soalan sendiri. (Iv) Perhatikan kesan tindakan. Kebimbangan ini memerlukan rawatan segera kami. (Iii) Sekarang. dan kandungan yang terlalu banyak untuk dimasukkan ke dalam satu semester. (I) Beberapa kebimbangan yang pelajar kebolehan yang berbeza belajar di kadar yang berbeza.pengalaman. Kami kemudian memutuskan satu idea (1) yang kita suka untuk mencuba dan merumuskan persoalan kajian. (Ii) Merancang tindakan anda. ke hadapan pelbagai penyelesaian yang mungkin dan menilai mungkin penyelesaian yang kritis dan kreatif. dan (V) Refleksi ke atas kesan. (Iii) Melaksanakan tindakan anda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->