TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. klik butang Simpan . Masukkan juga Katalaluan. .MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Katalaluan semula. Seterusnya. Setelah butang Simpan diklik. · Klik pada Daftar baru untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Daftar sebagai pengguna sistem. dan Emel. Klik OK . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Muka hadapan sistem e-Vetting.

paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Jawatan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Bahagian/Unit. klik butang Seterusnya . Gred Perkhidmatan. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. . klik pada Lantikan SPA . · Setelah kesemua ruangan diisi. Jabatan. · Jika ruangan wajib tidak diisi. dan klik butang Log Masuk . dan Tarikh Lantikan. · · · Seterusnya. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Kementerian. Untuk tapisan halus.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi.

.

. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. dan Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang Simpan . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan.

. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. · Klik butang Simpan . · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. Contoh: Suami.

· Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Contoh: Bapa. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. Halaman 7: Maklumat Persatuan . serta Penjaga sekiranya ada. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Persatuan. NGO. Pertubuhan.· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . Persatuan. . . · Isi semula ruangan di bahagian Badan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Pertubuhan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. NGO. dan Simpan .

· Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan Simpan . Isi kesemua ruangan. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. dan Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. . Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Klik butang Simpan . Pengadil 1 dan Pengadil 2. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

* Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. Klik butang Hantar . di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. . sudah tidak boleh dikemaskini lagi.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. * Sekiranya permohonan telah dihantar.<ID Permohonan>. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status .

· · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. pilih dropdown Tidak Sah . . Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. Jika sah. pilih dropdown Sah . Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. Sekiranya senarai tidak terpapar. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. Jika tidak sah. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. bahagian Pengesahan Permohonan. pergi ke menu Pengesah Jabatan Senarai Permohonan Baru.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar.

. klik butang Sah Jabatan.· Seterusnya.

.

Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. Khairul Anwar bin Hj. En. Zakaria: (03) 88726007 2. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . _____________________________________________________________________________________ No. log keluar dari sistem.· · Setelah mengesahkan permohonan. Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. En. Pengesahan pengesah jabatan selesai. Pn. En.