P. 1
Manual Pengguna - Sistem E-Vetting

Manual Pengguna - Sistem E-Vetting

|Views: 26|Likes:
Published by Syafiqah Fauzi

More info:

Published by: Syafiqah Fauzi on May 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/10/2013

pdf

text

original

TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Katalaluan semula. . Klik OK . dan Emel. Setelah butang Simpan diklik.MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Muka hadapan sistem e-Vetting. Daftar sebagai pengguna sistem. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. · Klik pada Daftar baru untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. klik butang Simpan . Seterusnya. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Masukkan juga Katalaluan.

· Jika ruangan wajib tidak diisi. Bahagian/Unit. Untuk tapisan halus.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Kementerian. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. dan klik butang Log Masuk . dan Tarikh Lantikan. klik butang Seterusnya . Jabatan. Jawatan. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. klik pada Lantikan SPA . · Setelah kesemua ruangan diisi. Gred Perkhidmatan. . Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. · · · Seterusnya.

.

dan Simpan . .Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang Simpan . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. dan Simpan . · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan.

· Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang Simpan . Contoh: Bapa. · Klik butang Simpan . · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. Contoh: Suami.

Contoh: Bapa. Halaman 7: Maklumat Persatuan . · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang Simpan .Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

· Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. · Klik butang Simpan . Pertubuhan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. NGO. . Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Persatuan. dan Simpan . Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. NGO. · Klik butang Simpan . Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu.· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Persatuan. Pertubuhan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati.

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. Isi kesemua ruangan.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. . Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Pengadil 1 dan Pengadil 2. · Klik butang Simpan . Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. dan Simpan . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan.

Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.<ID Permohonan>.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. . * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. * Sekiranya permohonan telah dihantar. Klik butang Hantar . sudah tidak boleh dikemaskini lagi. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA.

· · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. pilih dropdown Sah . · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. pergi ke menu Pengesah Jabatan Senarai Permohonan Baru. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. Jika sah. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. Jika tidak sah. . Sekiranya senarai tidak terpapar. pilih dropdown Tidak Sah . bahagian Pengesahan Permohonan.

klik butang Sah Jabatan. .· Seterusnya.

.

log keluar dari sistem. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . Zakaria: (03) 88726007 2. Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. En. En.· · Setelah mengesahkan permohonan. Pn. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. Khairul Anwar bin Hj. En. _____________________________________________________________________________________ No. Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. Pengesahan pengesah jabatan selesai.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->