TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Setelah butang Simpan diklik. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Daftar sebagai pengguna sistem. klik butang Simpan . · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. . Klik OK . · Klik pada Daftar baru untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. Muka hadapan sistem e-Vetting. Masukkan juga Katalaluan. Katalaluan semula. dan Emel. Seterusnya.

dan klik butang Log Masuk . dan Tarikh Lantikan. . klik pada Lantikan SPA .Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Jabatan. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Gred Perkhidmatan. Jawatan. Untuk tapisan halus. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. · · · Seterusnya. klik butang Seterusnya . Kementerian. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. · Setelah kesemua ruangan diisi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Bahagian/Unit.

.

· Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. . · Klik butang Simpan . dan Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. dan Simpan .

· Klik butang Simpan . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Klik butang Simpan . . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. Contoh: Suami.

Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. Contoh: Bapa. · Klik butang Simpan . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Halaman 7: Maklumat Persatuan .

· Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Persatuan. Pertubuhan. · Klik butang Simpan . NGO. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. . Pertubuhan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Persatuan. · Klik butang Simpan . Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. . Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. dan Simpan .· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan.

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Klik butang Simpan . dan Simpan . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan Simpan . Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. Isi kesemua ruangan. Pengadil 1 dan Pengadil 2. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. .

* Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status .Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA.<ID Permohonan>. . * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. Klik butang Hantar . * Sekiranya permohonan telah dihantar.

pilih dropdown Sah . · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. Jika sah. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. Jika tidak sah. . bahagian Pengesahan Permohonan. Sekiranya senarai tidak terpapar. pergi ke menu Pengesah Jabatan Senarai Permohonan Baru. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. pilih dropdown Tidak Sah .PANDANGAN PENGESAH JABATAN. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar.

klik butang Sah Jabatan. .· Seterusnya.

.

Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. En. Zakaria: (03) 88726007 2. log keluar dari sistem. _____________________________________________________________________________________ No. Pengesahan pengesah jabatan selesai. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. En.· · Setelah mengesahkan permohonan. Pn. En. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. Khairul Anwar bin Hj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful