TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

. Daftar sebagai pengguna sistem. Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Setelah butang Simpan diklik. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul.MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Muka hadapan sistem e-Vetting. klik butang Simpan . paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. dan Emel. Masukkan juga Katalaluan. Katalaluan semula. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Seterusnya. Klik OK . · Klik pada Daftar baru untuk mendaftar sebagai pengguna sistem.

Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Bahagian/Unit. dan klik butang Log Masuk . Terdapat 11 halaman yang perlu diisi.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Gred Perkhidmatan. · Setelah kesemua ruangan diisi. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. dan Tarikh Lantikan. . klik butang Seterusnya . Kementerian. · · · Seterusnya. Jabatan. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. klik pada Lantikan SPA . · Jika ruangan wajib tidak diisi. Untuk tapisan halus. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Jawatan.

.

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Klik butang Simpan . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. dan Simpan . . · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. dan Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

· Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. serta Penjaga sekiranya ada. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. . · Klik butang Simpan . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Suami. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. · Klik butang Simpan . Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

Contoh: Bapa.Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 7: Maklumat Persatuan . serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang Simpan . · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

· Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. Pertubuhan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. NGO. . Persatuan. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain.· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. NGO. Pertubuhan. dan Simpan . Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. · Klik butang Simpan . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. Persatuan. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan .

dan Simpan . Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. dan Simpan . Isi kesemua ruangan.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . . Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Pengadil 1 dan Pengadil 2. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . * Sekiranya permohonan telah dihantar.<ID Permohonan>. Klik butang Hantar .Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. sudah tidak boleh dikemaskini lagi.

pilih dropdown Tidak Sah . . sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. pergi ke menu Pengesah Jabatan Senarai Permohonan Baru. pilih dropdown Sah . · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. Sekiranya senarai tidak terpapar. Jika tidak sah.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. Jika sah. bahagian Pengesahan Permohonan. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar.

.· Seterusnya. klik butang Sah Jabatan.

.

Zakaria: (03) 88726007 2. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. log keluar dari sistem. Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. _____________________________________________________________________________________ No. En. En. Khairul Anwar bin Hj.· · Setelah mengesahkan permohonan. En. Pengesahan pengesah jabatan selesai. Pn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful