TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Setelah butang Simpan diklik.MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. · Klik pada Daftar baru untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. Katalaluan semula. Muka hadapan sistem e-Vetting. Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. Masukkan juga Katalaluan. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Daftar sebagai pengguna sistem. klik butang Simpan . . Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Klik OK . Seterusnya. dan Emel. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna.

Gred Perkhidmatan. · Jika ruangan wajib tidak diisi. · · · Seterusnya. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. · Setelah kesemua ruangan diisi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Jabatan. klik butang Seterusnya . dan klik butang Log Masuk . Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Bahagian/Unit. Untuk tapisan halus. . Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. dan Tarikh Lantikan. Jawatan. klik pada Lantikan SPA .Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Kementerian.

.

· Klik butang Simpan . · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. dan Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. dan Simpan . . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.

· Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. . Contoh: Suami. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Klik butang Simpan . Contoh: Bapa. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang Simpan . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan.

· Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Halaman 7: Maklumat Persatuan .Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada. Contoh: Bapa. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Pertubuhan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Persatuan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. NGO. Persatuan. · Klik butang Simpan . Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. . . Pertubuhan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. NGO. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Badan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. dan Simpan . Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut.

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . . Pengadil 1 dan Pengadil 2. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. dan Simpan . Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. dan Simpan .· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Isi kesemua ruangan.

Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status .<ID Permohonan>. Klik butang Hantar . * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. . * Sekiranya permohonan telah dihantar. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.

Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. pergi ke menu Pengesah Jabatan Senarai Permohonan Baru. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. bahagian Pengesahan Permohonan. pilih dropdown Tidak Sah . Sekiranya senarai tidak terpapar. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. . Jika tidak sah. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. pilih dropdown Sah .PANDANGAN PENGESAH JABATAN. Jika sah. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi.

klik butang Sah Jabatan.· Seterusnya. .

.

Zakaria: (03) 88726007 2. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . Khairul Anwar bin Hj. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. En. Pengesahan pengesah jabatan selesai. log keluar dari sistem. _____________________________________________________________________________________ No. Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4.· · Setelah mengesahkan permohonan. En. Pn. Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful