TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Setelah butang Simpan diklik. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Klik OK . Katalaluan semula. Daftar sebagai pengguna sistem. · Klik pada Daftar baru untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. Seterusnya. . Masukkan juga Katalaluan. klik butang Simpan .MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Popup Anda pasti untuk log keluar akan muncul. Log keluar dari sistem dengan klik butang Log Keluar di atas penjuru kanan antaramuka. dan Emel. Muka hadapan sistem e-Vetting.

Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Untuk tapisan halus. klik butang Seterusnya . terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Gred Perkhidmatan. klik pada Lantikan SPA . paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Jabatan. . Jawatan. · · · Seterusnya. dan klik butang Log Masuk . Kementerian. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Bahagian/Unit. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. dan Tarikh Lantikan. · Setelah kesemua ruangan diisi. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi.

.

dan Simpan . Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang Simpan . · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang Simpan . dan Simpan . · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan.

· Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. serta Penjaga sekiranya ada. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang Simpan .Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. Contoh: Bapa. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. . Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. Contoh: Suami. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa.

· Klik butang Simpan . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya.Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Halaman 7: Maklumat Persatuan . · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.

Persatuan. · Klik butang Simpan . Klik butang Simpan dan Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang Simpan . Pertubuhan. Pilih radio button Ya dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Pertubuhan. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. NGO. Persatuan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati.· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button Tidak jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. dan Simpan . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. . · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. · Isi semula ruangan di bahagian Badan.

Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. Pengadil 1 dan Pengadil 2.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Klik butang Simpan . · Klik butang Seterusnya untuk ke halaman seterusnya. . Isi kesemua ruangan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. dan Simpan . dan Simpan .

Klik butang Hantar . sudah tidak boleh dikemaskini lagi.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. * Sekiranya permohonan telah dihantar. . di menu Pengguna Permohonan Lantikan SPA. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna Pertanyaan Status . * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan.<ID Permohonan>.

pergi ke menu Pengesah Jabatan Senarai Permohonan Baru. bahagian Pengesahan Permohonan. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. . Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. Jika sah. pilih dropdown Sah . pilih dropdown Tidak Sah . Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. Jika tidak sah. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. Sekiranya senarai tidak terpapar.

· Seterusnya. klik butang Sah Jabatan. .

.

Zakaria: (03) 88726007 2. En. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. log keluar dari sistem.· · Setelah mengesahkan permohonan. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. En. Pengesahan pengesah jabatan selesai. Pn. Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. _____________________________________________________________________________________ No. Khairul Anwar bin Hj. En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful