P. 1
Mind Map Salah Laku Guru....

Mind Map Salah Laku Guru....

|Views: 625|Likes:
Published by Dee Yana

More info:

Published by: Dee Yana on May 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2013

pdf

text

original

Bentuk salah laku

Langkah-langkah Mengatasi

Pengedaran Dadah

Pekerjaan Luar

Pembangunan Sifat-sifat dan Sahsiah Positif

Mencabul dan Salah Laku Seks

Ponteng Kerja

Menggunakan Kecenderungan dan Bakat Semulajadi Tingkatkan Taraf Dalam Profesion Perguruan Mengurangkan Beban Tugasan Guru Penghargaan Kendiri

Mengenakan Hukuman yang Melampau Terhadap Murid

Isu-isu Salah Laku di Kalangan Guru

Kesan-kesan

Meruntuhkan kepercayaan masyarakat terhadap profesion keguruan

Mencemarkan nama baik profesion keguruan

Menjejaskan Integriti dalam profesion keguruan

Meningkatkan masalah disiplin murid di sekolah

Mengurangkan lagi kuasa guru dalam mendidik muridmurid di sekolah.

1 Pengedaran dadah Guru sepatutnya menjauhkan murd-muridnya daripada najis dadah . .Apabila ada di kalangan guru yang sanggup ponteng kerja dengan alasan yang tidak munasabah dan tidak menjalankan amanah yang digalas .murid menjadi trauma dan ini menjejaskan psikologi murid .Terdapat kejadian murid diperkosa ketika menghadiri tuisyen atau semasa lawatan sekolah . diterajang dan diikat pada pokok .Guru sentiasa menjadi sasaran perhatian segenap kelompok masyarakat . 1.Sekarang ini .Tindakan ini bukan untuk mendidik tetapi lebih kepada untuk melepaskan geram .guru malah menjual najis dadah kepada pelajar-pelajarnya demi mendapatkan kesenangan materi yang hanya sementara . 1.Isu-isu Salah Laku di Kalangan Guru 1.guru sebagai role model kepada anak didiknya . Bentuk Salah Laku Antara bentuk-bentuk salah laku yang sering kita dengar ialah : 1.Tetapi sebagai seorang guru lebih-lebih lagi guru muslim mestilah dapat mengawal naluri dan keinginan semulajadi mereka .Seperti mana yang kita lihat di kaca televisyen .3 Mengenakan Hukuman yang Melampau Terhadap Murid Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kejadian di sebuah sekolah agama .Tetapi yang berlaku adalah sebaliknya . maka tercemarlah ‘title’ guru sebagai pendidik . 1.seorang guru di Sekolah Menengah Agama di Terengganu yang ditangkap kerana menjual dadah dan telah dijatuhkan hukuman .Bayangkan murid sekecil itu disepak .4 Ponteng Kerja Ramai di kalangan guru sekarang memandang remeh kepada gelaran ‘guru’ .Murid tahun satu dihukum dengan melampau hingga menyebabkan kematian .2 Mencabul dan Salah Laku Seks Memang tidak dinafikan guru adalah manusia biasa .ditumbuk.

Kerja-kerja penkeranian yang tidak sepatutnya dijalankan oleh guru semakin hari semakin menimbun . Ingat tuhan yang mencipta.Jadi adalah perlu perkara seperti ini dititikberatkan oleh pentadbir untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku . .2 Mengurangkan Beban Tugasan Guru Kebanyakan guru hari ini sangat terbeban dengan tugas-tugas yang dijalankan sehari-hari . tidak menghadiri kegiatan kurikulum dan ko-kurikulum dan sebagainya .Dekatkan diri kepada agama.1.Kenal pasti apakah bakat atau kecenderungan guru-guru yang bermasalah .3 Menggunakan Kecenderungan dan Bakat Semulajadi Pihak pentadbir haruslah memainkan peranan dalam hal ini .Guru sebagai role model kepada anak-anak didiknya . 2.1 Pembangunan Sifat-sifat dan Sahsiah Positif Tidak dinafikan bahawa guru yang mempunyai keperibadian yang baik akan meninggalkan kesan yang positif dalam diri anak didik mereka . Berfikiran selesa dan boleh menyesuaikan diri dengan murid-murid mereka .Kemudian biarkan mereka membuat pilihan yang memberi faedah kepada semua pihak . Tetapi apabila telah taksub dengan pekerjaan kedua maka terabailah kerja yang wajib .Perkara ini boleh mendatangkan tekanan di kalangan guru .Jadi guru-guru hendaklah mengikuti terapi rohaniah dan selalu memotivasikan diri mereka .Guru-guru ini lebih mementingkan tugas-tugas peribadi mereka atau pekerjaan kedua mereka daripada mendidik muridmurid yang sepatutnya menjadi keutamaan ..5 Pekerjaan Luar Desakan hidup dan taraf hidup yang tinggi memaksa guru melakukan pekerjaan sampingan untuk menambah pendapatan . 2. Cara Penyelesaian Cara-cara penyelesaian yang mungkin dapat dijalankan terhadap permasalahan ini : 2.Anakanak didik dibiarkan.Alat teknologi moden walau secanggih manapun tidak dapat menggantikan peranan guru . 2.

Panduan Penyelenggaraan Tindakan Tatatertib Kementerian Pendidikan Malaysia. 2.Berdasarkan pengalaman .Guru-guru berhadapan dengan kenakalan murid yang semakin serius .Ini adalah untuk menjadikan guru-guru lebih produktif .5 Penghargaan Kendiri Sifat semulajadi manusia memang ingin dihargai .Sekiranya tidak diendahkan juga barulah diberi amaran .4 Tingkatkan Taraf Dalam Profesion Perguruan Sebagai memenuhi keperluan psikologi manusia yang sentiasa inginkan kesenangan dan kemewahan . Kesimpulan Zaman yang serba canggih atau dikatakan zaman globalisasi ini bukan sahaja memberi impak kepada anakanak atau murid-murid tetapi juga kepada guru-guru .Antaranya memberi nasihat secara bertulis dan bersemuka empat mata .Rahmatullah Khan Abdul Wahab Khan 2. guru yang datang awal pada bulan itu .masih ada guru yang bermasalah . Rujukan 1.2.Ini adalah untuk mengelakkan mereka terjebak dalam kegiatan tidak bermoral .Berikan ruang kepada guru untuk menjalankan tugas mereka untuk mendidik pelajar-pelajar menjadi pelajar yang berjaya .Pihak pentadbir juga telah cuba memenuhi keperluan-keperluan guru dibawah pimpinan mereka .Pihak pentadbir juga telah melakukan pelbagai cara untuk membuat mereka ini sedar tentang tanggungjawab mereka .selalu ponteng kerja dan sebagainya .Contohnya .Rahman Azritawani binti Ahmad@Othman (KS/PJ/BM ambilan Januari 2008) .Modul Pendidikan Jarak Jauh . Pembangunan Sahsiah .Pihak pentadbir perlu prihatin tentang perkara ini .Untuk mengelakkan guru-guru daripada tidak menjalankan tugas atau tidak hadir bertugas pengikitirafan hendaklah diberikan kepada mereka .Adakan sedikit sumbangan setiap bulan .Atau guru yang selalu menyiapkan tugas dengan baik dan sebagainya .adalah wajar jika jawatan perguruan ini diberikan peningkatan dari segi imbuhan . Disediakan oleh : Ayuni binti Abd.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->