P. 1
Mind Map Salah Laku Guru....

Mind Map Salah Laku Guru....

|Views: 625|Likes:
Published by Dee Yana

More info:

Published by: Dee Yana on May 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/27/2013

pdf

text

original

Bentuk salah laku

Langkah-langkah Mengatasi

Pengedaran Dadah

Pekerjaan Luar

Pembangunan Sifat-sifat dan Sahsiah Positif

Mencabul dan Salah Laku Seks

Ponteng Kerja

Menggunakan Kecenderungan dan Bakat Semulajadi Tingkatkan Taraf Dalam Profesion Perguruan Mengurangkan Beban Tugasan Guru Penghargaan Kendiri

Mengenakan Hukuman yang Melampau Terhadap Murid

Isu-isu Salah Laku di Kalangan Guru

Kesan-kesan

Meruntuhkan kepercayaan masyarakat terhadap profesion keguruan

Mencemarkan nama baik profesion keguruan

Menjejaskan Integriti dalam profesion keguruan

Meningkatkan masalah disiplin murid di sekolah

Mengurangkan lagi kuasa guru dalam mendidik muridmurid di sekolah.

Tetapi sebagai seorang guru lebih-lebih lagi guru muslim mestilah dapat mengawal naluri dan keinginan semulajadi mereka .Bayangkan murid sekecil itu disepak .ditumbuk.Sekarang ini .murid menjadi trauma dan ini menjejaskan psikologi murid .Apabila ada di kalangan guru yang sanggup ponteng kerja dengan alasan yang tidak munasabah dan tidak menjalankan amanah yang digalas . diterajang dan diikat pada pokok .guru malah menjual najis dadah kepada pelajar-pelajarnya demi mendapatkan kesenangan materi yang hanya sementara . maka tercemarlah ‘title’ guru sebagai pendidik .1 Pengedaran dadah Guru sepatutnya menjauhkan murd-muridnya daripada najis dadah .Terdapat kejadian murid diperkosa ketika menghadiri tuisyen atau semasa lawatan sekolah .2 Mencabul dan Salah Laku Seks Memang tidak dinafikan guru adalah manusia biasa . Bentuk Salah Laku Antara bentuk-bentuk salah laku yang sering kita dengar ialah : 1.Seperti mana yang kita lihat di kaca televisyen .3 Mengenakan Hukuman yang Melampau Terhadap Murid Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kejadian di sebuah sekolah agama .4 Ponteng Kerja Ramai di kalangan guru sekarang memandang remeh kepada gelaran ‘guru’ . . 1. 1.Guru sentiasa menjadi sasaran perhatian segenap kelompok masyarakat .Isu-isu Salah Laku di Kalangan Guru 1.Tindakan ini bukan untuk mendidik tetapi lebih kepada untuk melepaskan geram .guru sebagai role model kepada anak didiknya . 1.Murid tahun satu dihukum dengan melampau hingga menyebabkan kematian .seorang guru di Sekolah Menengah Agama di Terengganu yang ditangkap kerana menjual dadah dan telah dijatuhkan hukuman .Tetapi yang berlaku adalah sebaliknya .

Cara Penyelesaian Cara-cara penyelesaian yang mungkin dapat dijalankan terhadap permasalahan ini : 2.Perkara ini boleh mendatangkan tekanan di kalangan guru . Berfikiran selesa dan boleh menyesuaikan diri dengan murid-murid mereka .Guru-guru ini lebih mementingkan tugas-tugas peribadi mereka atau pekerjaan kedua mereka daripada mendidik muridmurid yang sepatutnya menjadi keutamaan .Kemudian biarkan mereka membuat pilihan yang memberi faedah kepada semua pihak . .1 Pembangunan Sifat-sifat dan Sahsiah Positif Tidak dinafikan bahawa guru yang mempunyai keperibadian yang baik akan meninggalkan kesan yang positif dalam diri anak didik mereka .Kenal pasti apakah bakat atau kecenderungan guru-guru yang bermasalah .Kerja-kerja penkeranian yang tidak sepatutnya dijalankan oleh guru semakin hari semakin menimbun .Jadi guru-guru hendaklah mengikuti terapi rohaniah dan selalu memotivasikan diri mereka . Tetapi apabila telah taksub dengan pekerjaan kedua maka terabailah kerja yang wajib .. tidak menghadiri kegiatan kurikulum dan ko-kurikulum dan sebagainya .2 Mengurangkan Beban Tugasan Guru Kebanyakan guru hari ini sangat terbeban dengan tugas-tugas yang dijalankan sehari-hari .Guru sebagai role model kepada anak-anak didiknya .5 Pekerjaan Luar Desakan hidup dan taraf hidup yang tinggi memaksa guru melakukan pekerjaan sampingan untuk menambah pendapatan . 2. 2.Alat teknologi moden walau secanggih manapun tidak dapat menggantikan peranan guru .Anakanak didik dibiarkan.Jadi adalah perlu perkara seperti ini dititikberatkan oleh pentadbir untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku . Ingat tuhan yang mencipta.3 Menggunakan Kecenderungan dan Bakat Semulajadi Pihak pentadbir haruslah memainkan peranan dalam hal ini . 2.Dekatkan diri kepada agama.1.

Disediakan oleh : Ayuni binti Abd.Sekiranya tidak diendahkan juga barulah diberi amaran .Rahmatullah Khan Abdul Wahab Khan 2. Pembangunan Sahsiah .Berikan ruang kepada guru untuk menjalankan tugas mereka untuk mendidik pelajar-pelajar menjadi pelajar yang berjaya .Pihak pentadbir perlu prihatin tentang perkara ini . Panduan Penyelenggaraan Tindakan Tatatertib Kementerian Pendidikan Malaysia.5 Penghargaan Kendiri Sifat semulajadi manusia memang ingin dihargai .adalah wajar jika jawatan perguruan ini diberikan peningkatan dari segi imbuhan .Pihak pentadbir juga telah melakukan pelbagai cara untuk membuat mereka ini sedar tentang tanggungjawab mereka .Ini adalah untuk mengelakkan mereka terjebak dalam kegiatan tidak bermoral . Rujukan 1.Ini adalah untuk menjadikan guru-guru lebih produktif .Contohnya .Berdasarkan pengalaman .Pihak pentadbir juga telah cuba memenuhi keperluan-keperluan guru dibawah pimpinan mereka .selalu ponteng kerja dan sebagainya .Untuk mengelakkan guru-guru daripada tidak menjalankan tugas atau tidak hadir bertugas pengikitirafan hendaklah diberikan kepada mereka .Guru-guru berhadapan dengan kenakalan murid yang semakin serius .Antaranya memberi nasihat secara bertulis dan bersemuka empat mata .2.Atau guru yang selalu menyiapkan tugas dengan baik dan sebagainya .Adakan sedikit sumbangan setiap bulan . Kesimpulan Zaman yang serba canggih atau dikatakan zaman globalisasi ini bukan sahaja memberi impak kepada anakanak atau murid-murid tetapi juga kepada guru-guru . guru yang datang awal pada bulan itu .masih ada guru yang bermasalah . 2.4 Tingkatkan Taraf Dalam Profesion Perguruan Sebagai memenuhi keperluan psikologi manusia yang sentiasa inginkan kesenangan dan kemewahan .Modul Pendidikan Jarak Jauh .Rahman Azritawani binti Ahmad@Othman (KS/PJ/BM ambilan Januari 2008) .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->