Asas Pendidikan Moral MOK2102W Program DPLI (SR) Bahasa Inggeris KG 1.

1

Nama: Goh Teck Siong Tai Geok Ying

WMA0002/KG/122011/BI002 WMA0002/KG/122011/BI021

Pensyarah: Pn. Vijayaletchmy a/p Muniyandy

Definasi Diskriminasi
Tingkahlaku yang membandingkan atau membeza seseorang individual ataupun sesuatu kelompok etnik yang lain berasakan ciri-ciri etnik semata-mata Diskriminasi wujud dalam pelbagai bentuk: Jantina/Kaum/Umur/Kesihatan dan Agama

Wanita tidak berkeupayaan dalam pentadbiran Lemah dari segi fizikal Beremosi dalam urusan kerja harian Kesan-kesan: Wanita susah dapat kerja tetap Gaji yang rendah berbanding dengan lelaki .Diskriminasi Jantina Punca-punca Diskriminasi Jantina Pandangan Masyarakat.

Menghapuskan undang-undang yang tidak keadilan bagi wanita.Langkah-langkah Mencegah Diskriminasi Jantina Membentuk prinsip bersamaan dengan kaum lelaki dalam perlembagaan negara. Hukuman dijatuhkan kepada sesiapa yang menghina kedudukan wanita. .

Statistik Diskriminasi Jantina di Organisasi di Peringkat Antarabangsa .

Dasar pemerintahan bercorak pecah .Sistem ekonomi yang tidak adil .Diskriminasi Kaum Punca-Punca Diskriminasi Kaum Layanan tidak adil oleh tentera jepun Penjajahan British .Sistem pendidikan yang berbeza Organisasi-organisasi politik dan sosial negara berasakan kaum .

• Kesan-Kesan Diskriminasi Kaum Pengasingan rakyat Kedudukan sosial ekonomi tidak seimbang Kewujudan pelbagai aliran sistem pendidikan Pembentukan organisasi-organisasi politik dan sosial yang berasaskan kaum Membangkitkan permusuhan kaum .

Langkah-langkah Mengatasi Pembasmian kemiskinan Sistem pendidikan yang berkesan Menjamin hak asasi dan kebebasan rakyat (perlembagaan) Pembentukan ikatan politik yang besar .

Statistik diskriminasi kaum semasa mencari kerja pada tahun 2006 (peringkat antarabangsa) .

Diskriminasi Umur Punca-Punca Diskriminasi Umur Sikap dan pandangan tradisional masyarakat kepercayaan bahawa keupayaan atau kebolehan seseorang akan menurun apabila umur semakin meningkat Kesan-kesan Diskriminasi Umur Menjejaskan pembangunan ekonomi negara Kadar pengangguran meningkat Pembentukan norma-norma yang tidak baik .

Langkah-Langkah Mencegah Diskriminasi Umur Kerajaan mengubal undang-undang negara menguatkuasa undang-undang .

Statistic diskriminasi umur di tempat kerja untuk Amerika Syarikat bermula dari tahun 1999 hingga 2008. .

Diskriminasi Kesihatan Punca-Punca Diskriminasi Kesihatan Fikiran masyarakat yang negatif tidak mahu bergaul atau bercampur dengan pesakit-pesakit tersebut kerana mereka takut akan terjangkit berpendapat bahawa orang kurang upaya ini merupakan beban kepada masyarakat Kesan-Kesan Diskriminasi Penyakit Pengangguran Pembentukan perlakuan negatif (membunuh diri) .

Langkah-Langkah Mencegah Diskriminasi Penyakit Kerajaan atau pihak swasta haruslah bekerjasama Ceramah-ceramah atau kempen-kempen yang meningkatkan kesedaran masyarakat menyediakan peluang pekerjaan .

Statistic di Canada yang berkaitan tentang pengambilan pekerja (yang sihat dan menghidap penyakit) pada tahun 2006 .

Penyampaian maklumat yang kurang tepat sehingga mewujudkan perasaan yang tidak puas hati.Diskriminasi Agama Punca-punca Diskriminasi Agama Sikap manusia yang tidak bertoleransi: memfitnah dan bertindak negatif terhadap sesekumpulan penganut agama. .

Statisitik Diskriminasi Agama • Tiada statistik menunjuk diskriminasi Agama berlaku di Malaysia Kesan-kesan Diskriminasi Agama • Perasaan benci wujud • Peperangan akan berlaku .

Langkah-langkah Mencegah Diskriminasi Agama Penyampaian maklumat dari pendidik agama haruslah betul dan tepat Sikap bertoleransi dan saling hormat-menghormati harus diamalkan oleh semua pihak .

Sebagai rakyat Malaysia pula. Diskriminasi akan mendatangkan kesan-kesan yang tidak baik terhadap individu.Kesimpulan Diskriminasi merupakan amalan negatif yang tidak patut diamalkan dalam masyarakat kita. . kaum. masyarakat dan juga negara. kita semua harus bersatu padu dan bekerjasama untuk mencegah isu-isu diskriminasi yang sedang berlaku di negara kita supaya dapat mencapai slogan Satu Malaysia yang disarankan oleh perdana menteri kita. keluarga.

Contoh-contoh Diskriminasi yang Berlaku di Malaysia .

urging the Najib administration to take disciplinary action. Aug 20 (2010) — A Kedah school headmistress was accused of racism today just as Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin ordered investigations into a Johor school principal who allegedly spewed racist slurs at her Chinese and Indian students last week. Kedah Gerakan chief Dr Cheah Soon Hai highlighted today a Sungai Petani secondary school head who allegedly told her Chinese pupils to “return to China”.Kedah school principal accused of racism KUALA LUMPUR. .

com/watch?v=CoicsogAtOc .Daripada http://www.youtube.

Sekian Terima Kasih .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful