Asas Pendidikan Moral MOK2102W Program DPLI (SR) Bahasa Inggeris KG 1.

1

Nama: Goh Teck Siong Tai Geok Ying

WMA0002/KG/122011/BI002 WMA0002/KG/122011/BI021

Pensyarah: Pn. Vijayaletchmy a/p Muniyandy

Definasi Diskriminasi
Tingkahlaku yang membandingkan atau membeza seseorang individual ataupun sesuatu kelompok etnik yang lain berasakan ciri-ciri etnik semata-mata Diskriminasi wujud dalam pelbagai bentuk: Jantina/Kaum/Umur/Kesihatan dan Agama

Diskriminasi Jantina Punca-punca Diskriminasi Jantina Pandangan Masyarakat.Wanita tidak berkeupayaan dalam pentadbiran Lemah dari segi fizikal Beremosi dalam urusan kerja harian Kesan-kesan: Wanita susah dapat kerja tetap Gaji yang rendah berbanding dengan lelaki .

.Langkah-langkah Mencegah Diskriminasi Jantina Membentuk prinsip bersamaan dengan kaum lelaki dalam perlembagaan negara. Menghapuskan undang-undang yang tidak keadilan bagi wanita. Hukuman dijatuhkan kepada sesiapa yang menghina kedudukan wanita.

Statistik Diskriminasi Jantina di Organisasi di Peringkat Antarabangsa .

Sistem ekonomi yang tidak adil .Dasar pemerintahan bercorak pecah .Sistem pendidikan yang berbeza Organisasi-organisasi politik dan sosial negara berasakan kaum .Diskriminasi Kaum Punca-Punca Diskriminasi Kaum Layanan tidak adil oleh tentera jepun Penjajahan British .

• Kesan-Kesan Diskriminasi Kaum Pengasingan rakyat Kedudukan sosial ekonomi tidak seimbang Kewujudan pelbagai aliran sistem pendidikan Pembentukan organisasi-organisasi politik dan sosial yang berasaskan kaum Membangkitkan permusuhan kaum .

Langkah-langkah Mengatasi Pembasmian kemiskinan Sistem pendidikan yang berkesan Menjamin hak asasi dan kebebasan rakyat (perlembagaan) Pembentukan ikatan politik yang besar .

Statistik diskriminasi kaum semasa mencari kerja pada tahun 2006 (peringkat antarabangsa) .

Diskriminasi Umur Punca-Punca Diskriminasi Umur Sikap dan pandangan tradisional masyarakat kepercayaan bahawa keupayaan atau kebolehan seseorang akan menurun apabila umur semakin meningkat Kesan-kesan Diskriminasi Umur Menjejaskan pembangunan ekonomi negara Kadar pengangguran meningkat Pembentukan norma-norma yang tidak baik .

Langkah-Langkah Mencegah Diskriminasi Umur Kerajaan mengubal undang-undang negara menguatkuasa undang-undang .

.Statistic diskriminasi umur di tempat kerja untuk Amerika Syarikat bermula dari tahun 1999 hingga 2008.

Diskriminasi Kesihatan Punca-Punca Diskriminasi Kesihatan Fikiran masyarakat yang negatif tidak mahu bergaul atau bercampur dengan pesakit-pesakit tersebut kerana mereka takut akan terjangkit berpendapat bahawa orang kurang upaya ini merupakan beban kepada masyarakat Kesan-Kesan Diskriminasi Penyakit Pengangguran Pembentukan perlakuan negatif (membunuh diri) .

Langkah-Langkah Mencegah Diskriminasi Penyakit Kerajaan atau pihak swasta haruslah bekerjasama Ceramah-ceramah atau kempen-kempen yang meningkatkan kesedaran masyarakat menyediakan peluang pekerjaan .

Statistic di Canada yang berkaitan tentang pengambilan pekerja (yang sihat dan menghidap penyakit) pada tahun 2006 .

. Penyampaian maklumat yang kurang tepat sehingga mewujudkan perasaan yang tidak puas hati.Diskriminasi Agama Punca-punca Diskriminasi Agama Sikap manusia yang tidak bertoleransi: memfitnah dan bertindak negatif terhadap sesekumpulan penganut agama.

Statisitik Diskriminasi Agama • Tiada statistik menunjuk diskriminasi Agama berlaku di Malaysia Kesan-kesan Diskriminasi Agama • Perasaan benci wujud • Peperangan akan berlaku .

Langkah-langkah Mencegah Diskriminasi Agama Penyampaian maklumat dari pendidik agama haruslah betul dan tepat Sikap bertoleransi dan saling hormat-menghormati harus diamalkan oleh semua pihak .

Sebagai rakyat Malaysia pula. kaum. Diskriminasi akan mendatangkan kesan-kesan yang tidak baik terhadap individu. kita semua harus bersatu padu dan bekerjasama untuk mencegah isu-isu diskriminasi yang sedang berlaku di negara kita supaya dapat mencapai slogan Satu Malaysia yang disarankan oleh perdana menteri kita. masyarakat dan juga negara. keluarga.Kesimpulan Diskriminasi merupakan amalan negatif yang tidak patut diamalkan dalam masyarakat kita. .

Contoh-contoh Diskriminasi yang Berlaku di Malaysia .

Kedah school principal accused of racism KUALA LUMPUR. urging the Najib administration to take disciplinary action. . Aug 20 (2010) — A Kedah school headmistress was accused of racism today just as Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin ordered investigations into a Johor school principal who allegedly spewed racist slurs at her Chinese and Indian students last week. Kedah Gerakan chief Dr Cheah Soon Hai highlighted today a Sungai Petani secondary school head who allegedly told her Chinese pupils to “return to China”.

youtube.Daripada http://www.com/watch?v=CoicsogAtOc .

Sekian Terima Kasih .