INSTRUMEN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGAAN TINGKATAN 1 TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND

1 PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS B1D5E1 Menyatakan identiti negara • rukun negara • bendera Malaysia • lagu kebangsaan • bahasa kebangsaan • bunga kebangsaan • jata negara. AKTIVITI PENTAKSIRAN 1. Selepas memberi salam murid diminta membaca ikrar rukun negara dan nyanyian lagu negaraku 2. Murid diminta menyatakan bahasa kebangsaan dan nama bunga kebangsaan. 3. Guru mengedarkan sehelai kertas yang mengandungi lukisan bendera Malaysia dan jata negara. Murid diminta mewarnakannya. 1. Bahasa Kebangsaan : ..................................................... 2. Bunga Kebangsaan : ..................................................... Tahu B1 Mengetahui asas identiti diri, keluarga, masyarakat, budaya, kewarganegaraan dan cabaran masa depan. B1D5 Mengetahui identiti negara

CONTOH ITEM

1

3. 3. Rakyat bebas menyambut perayaan mengikut kaum masing-masing. 5.INSTRUMEN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGAAN TINGKATAN 1 TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND 2 PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN Tahu dan Faham B2 Mengetahui dan memahami identiti diri. B2D6 Mengetahui dan memahami corak pemerintahan negara B2D6E1 Menerangkan maksud demokrasi 1. 2. Rakyat dihalang menyertai perhimpunan yang boleh menjejaskan keamanan dan keselamatan negara. Malaysia mengamalkan sistem Demokrasi Berparlimen dengan Raja Berperlembagaan. Murid diberi Band 2 jika mendapat sekurang-kurangnya 4/6 betul 2 . 6. budaya. CONTOH ITEM Contoh Soalan Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah. Suruhanjaya Pilihan Raya bertanggungjawab menguruskan pilihan raya. Guru bertanyakan maksud demokrasi kepada murid. 4. keluarga. Guru bertanyakan ciri-ciri sistem demokrasi di Malaysia. masyarakat. Demokrasi merupakan sistem pemerintahan yang sesuai untuk negara yang mempunyai penduduk pelbagai bangsa dan agama. kewarganegaraan dan cabaran masa depan. Guru mengedarkan latihan berbentuk pernyataan benar atau salah. 1. Sistem demokrasi yang diamalkan di Malaysia adalah sama dengan sistem demokrasi di Amerika Syarikat 2.

CONTOH ITEM (6) Amalan kepelbagaian kepercayaan dan budaya (5) Berpatriotik Prinsip-prinsip Utama Kerajaan Demokrasi (1) Pilihan oleh rakyat (2) Pelaksanaan dasar-dasar kerajaan (4) Ketelusan kerajaan (3) Pelaksanaan hak-hak asasi iaitu persamaan dan keadilan BAND 3 Tahu. B2D6 Mengetahui dan memahami corak pemerintahan negara B2D6E2 Menyenaraikan prinsip-prinsip kerajaan demokrasi 1. budaya. kewarganegaraan dan cabaran masa depan. 3. Guru meminta beberapa orang murid menyatakan prinsip-prinsip demokrasi.INSTRUMEN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGAAN TINGKATAN 1 TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND 2 PERNYATAAN STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN Tahu dan Faham B2 Mengetahui dan memahami identiti diri. Faham dan boleh buat 3 . Murid diminta membuka buku teks muka surat 85. Murid melengkapkan edaran peta minda. masyarakat. keluarga. 2.

budaya. CONTOH ITEM Demokrasi Amalan Kita Malaysia Sejak kita merdeka Demokrasi amalan kita Bersama Bergerak menuju Jaya Semua bangsa hidup bahagia Apa saja dalam fikiran Boleh bersuara mengikut peraturan Rakyat mengundi memilih perwakilan Membawa kita kearah kemajuan Sejak kita merdeka Demokrasi amalam kita Rakyat hidup bersatu tenaga Pasti menuju ke puncak jaya Malaysia oh negara tercinta Demokrasi didokong bersama Negara aman makmur sentiasa Malaysia oh negara tercinta DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN 4 . keluarga. 2. masyarakat. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil. 1. B3D6 Berbangga terhadap sistem demokrasi negara.INSTRUMEN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGAAN TINGKATAN 1 TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT PERNYATAAN STANDARD B3 Mengetahui dan memahami identiti diri. Setiap kumpulan diminta menyanyikan lagu-lagu patriotik di hadapan kelas. B3D6E1 Menunjukkan perasaan bangga terhadap negara. kewarganegaraan dan cabaran masa depan serta boleh melaksanakan kemahiran sivik dengan baik.

memahami dan mengamalkan kemahiran sivik dengan dedikasi ke arah membentuk warganegara yang berakhlak mulia bertanggungjawab. DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN 5 . Faham. patriotik dan bersatu padu. 5. AJK SPR menjalankan proses undian dengan bantuan guru menggunakan kertas undi. 1. B4D6 Mengamalkan sistem demokrasi di sekolah. Guru mengarahkan murid menjalankan proses pengundian pemilihan tokoh murid dengan merujuk muka surat 89 2. Pencalonan sekurang-kurangnya 2 calon tokoh murid. 4. B4D6E1 Melaksanakan sistem demokrasi di sekolah 1. Ketua kelas. Murid dikehendaki membuka halaman 89 (buku teks) 2. Mengumumkan jumlah undi dan mengistyharkan pemenangnya 7. 6. Murid melaksanakan arahan guru CONTOH ITEM Arahan pelaksanaan aktiviti. Penolong. Mengasing dan mengira kertas undi di hadapan calon dan kelas. Boleh buat dengan beradab B4 Mengetahui. Tokoh murid terpilih diminta memberi ucapan.Setiausaha dan Bendahari bertindak sebagai ahli jawatankuasa pengundian (SPR) 3. Sila rujuk perkara (f) halaman (90) bagi sesi cadangan dan sokongan.INSTRUMEN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGAAN TINGKATAN 1 TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND 4 PERNYATAAN STANDARD Tahu.

.................. Situasi 3 – Pemilihan tokoh murid dipilih secara rawak oleh guru .................................................. CONTOH ITEM Murid diminta memberikan pendapat secara bertulis tentang situasi berikut............................................................ .............................. DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN 6 ...... .... ... ......... Beberapa orang murid diminta berkongsi pandangan secara lisan dengan rakan yang lain..................... Guru mengedarkan kad situasi kepada murid 2................................. 3......................................... Situasi 1 – Pemilihan tokoh murid secara undian daripada pengajaran dan pembelajaran yang lepas... Situasi 2 – Pemilihan tokoh murid dipilih secara cabutan ........... Faham........................................................................... Boleh buat dengan Beradab Terpuji B5 Mengaplikasi pengetahuan serta mengamalkan kemahiran dan nilai sivik secara konsisten ke arah melahirkan warganegara yang bersikap positif................................INSTRUMEN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGAAN TINGKATAN 1 TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND 5 PERNYATAAN STANDARD Tahu... bertanggungjawab.. Murid memberi pandangan secara bertulis berdasarkan situasi yang diberikan................................................................................................................................................................................ berupaya menyelesaikan masalah dan bersedia menghadapi cabaran B5D6 Mengekalkan sistem demokrasi secara konsisten di sekolah B5D6E1 Menerima pendapat majoriti dalam membuat setiap keputusan 1................

apakah kreteria yang perlu ada pada seseorang calon perwakilan? Berkebolehan memimpin. berakhlak mulia. sifat amanah. masyarakat dan negara serta boleh diteladani. 7 . Apakah sifat yang perlu ada pada seseorang individu sebelum mereka mengundi? Bersifat rasional dan bijak memilih calon 3. jujur dan telus.INSTRUMEN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGAAN TINGKATAN 1 TEMA 5: MALAYSIA NEGARA BERDAULAT BAND 6 PERNYATAAN STANDARD Tahu. B6D6 Berbangga dan menghargai sistem demokrasi di sekolah B6D6E1 Komited dengan setiap amalan demokrasi di sekolah 1. Boleh buat dengan Beradab Mithali B6 Mengaplikasi pengetahuan serta mengamalkan kemahiran dan nilai sivik secara konsisten sebagai warganegara yang. prihatin. Mengapakah rakyat diminta untuk mengundi? Mengundi untuk memilih perwakilan 2. berwawasan. patriotik dan bersedia menyumbang ke arah pembangunan diri. Soalan bergambar DESKRIPTOR EVIDENS AKTIVITI PENTAKSIRAN CONTOH ITEM 1. bertanggungjawab. Faham. Pada pandangan anda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful