P. 1
Tugas Pengurus Sumber Manusia

Tugas Pengurus Sumber Manusia

|Views: 56|Likes:

More info:

Published by: Deepika Thamilselvan on May 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/12/2012

pdf

text

original

NO 21& 23,JALAN RAJA IDRIS, 45000 KUALA SELANGOR, SELANGOR DARUL EHSAN

MODUL 3 JOB DELEGATION 01.06 : PREPARE WORK DISTRIBUTION 01.08 : DELEGATE JOB FUNCTION
NAMA : SITI NOREZUANA BINTI ROZLAN SITI NORHASNA MIRA BINTI SUKARDI THIBA A/P THAMILSELVEN RAJA MUHD SYAFIQ BIN RAJA ZULKIFLI TAHAP : 4 (EMPAT) KURSUS: DIPLOMA EKSEKUTIF SISTEM MAKLUMAT

pengambilan pekerja. memantau program dan aktiviti yang berhubung dengan kesihatan dan keselamatan pekerjaan dengan penglibatan semua pihak yang berkaitan. dasar sumber manusia. perniagaan korporat. dan prestasi kakitangan. menjalankan tugas yang berkaitan. dan menyelaras dasar yang berkaitan dengan aktiviti sumber manusia dan perhubungan perindustrian bagi perusahaan atau organisasi. memantau penyelenggaraan rekod personel dan pelbagai keperluan sistem maklumat sumber manusia. mengarah. menjadual dan memantau tugasan pekerja lain Menjaga kedudukan pekerja di dalam perkhidmatan. merancang. latihan. dan menyelaras aktiviti pengurusan sumber manusia untuk memaksimumkan strategi penggunaan sumber manusia dan menjaga fungsi seperti pampasan pekerja. latihan. mewakili jabatan dalam urusannya dengan bahagian lain dalam organisasi atau dengan badan luar. kenaikan pangkat. merancang dan menyusun prosedur bagi pengambilan kakitangan. merancang dan mengarah operasi harian.SKOP KERJA PENGURUS SUMBER MANUSIA Skop kerja: pengurus sumber manusia Laporan kepada: ketua pengurus Klasifikasi: GRED M48 Tarikh:26/03/2012 PENGURUS SUMBER MANUSIA Pengurus sumber manusia merancang. pengantara dan rundingan dengan pekerja. dan perkara-perkara yang berkaitan dengan personel. menetapkan dan mengarah prosedur operasi dan pentadbiran. mengurus. merencana. dasar dan prosedur Mempastikan perubahan dilaksanakan dengan teratur dan diterima oleh semua pekerja Sebagai rujukan oleh pengurus barisan hadapan oleh kerana kepakarannya Menjadikan dirinya dan setiap pekerja terutama sekali pekerja berjawatan penting sebagai rakan strategik perniagaan organisasi . penetapan struktur upah dan rundingan upah. mengawal perbelanjaan dan memastikan sumber digunakan dengan cekap. atau organisasi bahagian: sumber manusia rujukan: pengesahan jawatan: 1/04/2012 TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENGURUS SUMBER MANUSIA                merancang. Ini bermaksud bahawa hak pekerja perlu dihormati dan dijaga mengikut peruntukan undang-undang. memantau pemilihan. dan pematuhan pengawalaturan dalam lingkungan agensi kerajaan. mengarah.

. Sweden Land Institute. Mampu berkomunikasi dengan baik Kelulusan         B. Tokyo Cert. of Cambridge. Seminar for Regional Planning & Mgt. Gavle (2003) RUJUKAN : HUBUNGI KAMI: SYARIKAT SONY ELEKTRONIK SDN BHD No 46. Cekap dalam menangani sebarang masalah. UK Cert. in General Land Mgt. Selangor Malaysia Tel: 03-8871 2600 / 03-8886 1111 Faks: 03-8881 0796 / 03-8890 1237 Emel: sony_elektronik@yahoo. Hokkaido Development Agency. Mudah memberi pertolongan. in Urban Land Policy & Mgt. KEMAHIRAN DAN KEBOLEHAN          pengalaman setahun dalam sumber manusia Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Japan (2000) Cert.institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan dan diiktiraf setaraf dengannya Diploma Pengurusan Sumber Manusia (INTAN) .PENGETAHUAN. in Special Training Course in General Mgt. in Regional Development. Univ. Light Ind Areaoff Jln Bukit Kemuning 42450 Shah Alam.(Pengajian Asia Tenggara) Ijazah sarjana muda diiktiraf oleh kerajaan dari pada institusi. International Land Institute. in Digitized Land Information System.. Boleh bekerjasama dalam satu pasukan. Jln Bateri 34/5 Bukit Kemuning.com.A. JICA...1978 .1979 Cert.my . Univ. Kemahiran menggunakan aplikasi komputer Mahir dalam bidang pengurusan rekod dan maklumat. (Hons) Universiti Malaya . of London (1990) Cert. Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik..

Membuat pemantauan dan menggalakkan pemeriksaan kesihatan pekerja.JADUAL TUGASAN MINGGUAN BAGI PENGURUS SUMBER MANUSIA Mingguan Minggu pertama Jawatan Tugasan .Memberi latihan dan Pembangunan Pekerja bagi meningkatkan kemahiran dan pengetahuan pekerja agar jabatan pengurusan sumber manusia dapat memberi perkhidmatan berkesan kepada organisasi Melakukan pemantauan terhadap displin pekerja . Minggu kedua Pengurus sumber manusia Minggu ketiga Minggu keempat .Membuati tugasan dan fungsi tertentu dalam pengurusan sumber manusia.Melakukan pengawalan aktivitiaktiviti yang berhubung dengan sumber manusia .Membuat pelaksanaan keutamaan pengisian kekosongan jawatan. . . .Mengadakan motivasi kepada pekerja agar pekerja dapat menumpukan perhatian kepada tugas serta tanggungjawab dan mengekalkan minat mereka kepada organisasi. .Memgadakan pengambilan dan pemilihan pekerja baru untuk mencari pekerja yang berkebolehan.Menyediakan pelan pembangunan yang mengariskan strategic pengurusan dan pembangunan perkhidmatan . .Menyemak dan mengemaskini rekod perkhidmatan anggota perkhidmatan secara berterusan. .

- - - Membuat penetapan gaji bagi pegawai yang dinaikkan pangkat secara pelantikan. Menyediakan kemudahan persaraan serta insentif-insentif lain agar dapat meningkatkan komitmen pekerja dan memberi mereka motivasi untuk terus kekal dalam perkhidmatan Menjalankan pengoditan ke atas sumber manusia sekali setahun untuk mengetahui sama ada dasar proses. prosedur dapat memenuhi keperluan organisasi dalam jangka masa pendek dan panjang .

Selangor Malaysia.kerosakan. Jln Bateri 34/5 Bukit Kemuning. diselia atau did baik pulih dengan cepat dan pantas untuk digunakan semula oleh pihak syarikat tersebut. Tel: 03-8871 2600 / 03-8886 1111 Faks: 03-8881 0796 / 03-8890 1237 Emel: sony_elektronik@yahoo.SYARIKAT SONY ELEKTRONIK SDN. . Unit ini ditubuhkan oleh pihak syarikat untuk membuat aduan kepada jabatan tersebut sekiranya berlaku sebarang kehilangan. Light Ind Areaoff Jln Bukit Kemuning 42450 Shah Alam.BHD No 46. Nama unit siasatan tersebut adalah Unit Siasatan Bergerak di bahagian (Storan).com. kecuaian barang dan sebagainya supaya barang tersebut boleh diselenggara. Pihak syarikat perlu menghubungi dan melaporkan kepada jabatan tersebut serta tidak perlu menunggu sehingga kehadiaran pengurus kerana jabatan ini ditubuh oleh pengurus sendiri untuk memudahkan syarikat serta tidak menyusahkan pekerja syarikat yang lain. bhd telah menubuhkan sebuah unit siasatan di dalam syarikat tersebut.my TUBUH UNIT SIASATAN Syarikat Sony Elektronik sdn.

00 7 teng ah mala m RM900 Tempat kejadian: Stor simpanan barang . siri LPP/J/2 676 Jenis Barang/Peralatan Jenama Barang Sony digital camera DSCF717 -KarachiCamera Kipas Angin Deskfan Miyako 1227 Memory Cards Sony MRW-F3 DXC Speaker sony SSF7000 Tarikh 27/03/ 2012 Nilai Masa Kuantiti Barang (Seunit) 10.Pekerja: Sse-023 Jawatan: Penyelia Bahagian: Storan No Tel:0164918122 MAKLUMAT MENGENAI BARANG YANG HILANG Bil 1.LAPORAN KEHILANGAN BARANG Nama Pegawai Bertugas: En.00 pagi 2 RM95 3. BB/908 28/03/ 2012 8.00 pagi 20 RM 65 Kakitangan yang bertugas di stor 4.00 5 mala m RM1200 Pekerja Yang Terlibat 2. Mohd Johan Bin Kamarul No. JH/034 0IT 30/03/ 2012 12. No. TGL/98 /858 29/03/ 2012 6.

Pastikan memory kard tersebut disimpan ditempat tersusun. Pastikan barang dikawal oleh pihak yang sepatutnya seperti pengawal keselamatan atau penjaga stor Pastikan simpan speaker ditempat yang sesuai dan selamat. Pastikan keadaan kipas sentiasa bersih. Pastikan kakitangan membuat pemeriksaan terhadap barang berulang kali.barang yang keluar dan masuk didalam buku log yang telah disediakan. CARA PENYELESAIAN MASALAH          Semasa waktu rehat pastikan kakitangan tutup pintu bilik penyimpanan barang.Jumlah keseluruhan kerugian: RM13790 PUNCA KEHILANGAN BARANG     Punca pejabat tidak di kunci semasa keluar rehat Tidak tempat meletakkan ditempat asalnya. . Pastikan tulis nama. Kipas perlu diperiksa 3 minggu sekali kerana barang dalam stor boleh rosak. Pekerja dari bahagian lain masuk tanpa kebenaran pengurusan stor. yang betul dan selamat. Pegawai unit keselamatan tidak diperiksa kunci tatakira dan termasuk kunci keselamatan pejabat. Pastikan speaker tersebut digunakan dengan baik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->