P. 1
Tugas Pengurus Sumber Manusia

Tugas Pengurus Sumber Manusia

|Views: 55|Likes:

More info:

Published by: Deepika Thamilselvan on May 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/12/2012

pdf

text

original

NO 21& 23,JALAN RAJA IDRIS, 45000 KUALA SELANGOR, SELANGOR DARUL EHSAN

MODUL 3 JOB DELEGATION 01.06 : PREPARE WORK DISTRIBUTION 01.08 : DELEGATE JOB FUNCTION
NAMA : SITI NOREZUANA BINTI ROZLAN SITI NORHASNA MIRA BINTI SUKARDI THIBA A/P THAMILSELVEN RAJA MUHD SYAFIQ BIN RAJA ZULKIFLI TAHAP : 4 (EMPAT) KURSUS: DIPLOMA EKSEKUTIF SISTEM MAKLUMAT

memantau pemilihan. kenaikan pangkat. latihan. atau organisasi bahagian: sumber manusia rujukan: pengesahan jawatan: 1/04/2012 TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PENGURUS SUMBER MANUSIA                merancang. penetapan struktur upah dan rundingan upah. menjadual dan memantau tugasan pekerja lain Menjaga kedudukan pekerja di dalam perkhidmatan. menjalankan tugas yang berkaitan. merencana. mengurus. merancang dan menyusun prosedur bagi pengambilan kakitangan. mengarah. dasar dan prosedur Mempastikan perubahan dilaksanakan dengan teratur dan diterima oleh semua pekerja Sebagai rujukan oleh pengurus barisan hadapan oleh kerana kepakarannya Menjadikan dirinya dan setiap pekerja terutama sekali pekerja berjawatan penting sebagai rakan strategik perniagaan organisasi . dasar sumber manusia. memantau penyelenggaraan rekod personel dan pelbagai keperluan sistem maklumat sumber manusia. Ini bermaksud bahawa hak pekerja perlu dihormati dan dijaga mengikut peruntukan undang-undang. dan perkara-perkara yang berkaitan dengan personel. mengarah.SKOP KERJA PENGURUS SUMBER MANUSIA Skop kerja: pengurus sumber manusia Laporan kepada: ketua pengurus Klasifikasi: GRED M48 Tarikh:26/03/2012 PENGURUS SUMBER MANUSIA Pengurus sumber manusia merancang. merancang. dan menyelaras dasar yang berkaitan dengan aktiviti sumber manusia dan perhubungan perindustrian bagi perusahaan atau organisasi. pengantara dan rundingan dengan pekerja. perniagaan korporat. memantau program dan aktiviti yang berhubung dengan kesihatan dan keselamatan pekerjaan dengan penglibatan semua pihak yang berkaitan. pengambilan pekerja. menetapkan dan mengarah prosedur operasi dan pentadbiran. dan pematuhan pengawalaturan dalam lingkungan agensi kerajaan. mengawal perbelanjaan dan memastikan sumber digunakan dengan cekap. mewakili jabatan dalam urusannya dengan bahagian lain dalam organisasi atau dengan badan luar. merancang dan mengarah operasi harian. latihan. dan prestasi kakitangan. dan menyelaras aktiviti pengurusan sumber manusia untuk memaksimumkan strategi penggunaan sumber manusia dan menjaga fungsi seperti pampasan pekerja.

.my . Gavle (2003) RUJUKAN : HUBUNGI KAMI: SYARIKAT SONY ELEKTRONIK SDN BHD No 46...1979 Cert. of London (1990) Cert. (Hons) Universiti Malaya . Univ. Mudah memberi pertolongan. Hokkaido Development Agency.1978 .. KEMAHIRAN DAN KEBOLEHAN          pengalaman setahun dalam sumber manusia Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. JICA. Jln Bateri 34/5 Bukit Kemuning. in Special Training Course in General Mgt. Boleh bekerjasama dalam satu pasukan. in Urban Land Policy & Mgt.PENGETAHUAN. of Cambridge. Tokyo Cert.(Pengajian Asia Tenggara) Ijazah sarjana muda diiktiraf oleh kerajaan dari pada institusi. Mampu berkomunikasi dengan baik Kelulusan         B. UK Cert. Japan (2000) Cert.institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan dan diiktiraf setaraf dengannya Diploma Pengurusan Sumber Manusia (INTAN) . Univ.A. Sweden Land Institute. Light Ind Areaoff Jln Bukit Kemuning 42450 Shah Alam. in Regional Development.com. in Digitized Land Information System. in General Land Mgt. Cekap dalam menangani sebarang masalah. Seminar for Regional Planning & Mgt. International Land Institute.. Selangor Malaysia Tel: 03-8871 2600 / 03-8886 1111 Faks: 03-8881 0796 / 03-8890 1237 Emel: sony_elektronik@yahoo. Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik. Kemahiran menggunakan aplikasi komputer Mahir dalam bidang pengurusan rekod dan maklumat.

Membuati tugasan dan fungsi tertentu dalam pengurusan sumber manusia. . .Melakukan pengawalan aktivitiaktiviti yang berhubung dengan sumber manusia .Membuat pemantauan dan menggalakkan pemeriksaan kesihatan pekerja.Menyemak dan mengemaskini rekod perkhidmatan anggota perkhidmatan secara berterusan.Memgadakan pengambilan dan pemilihan pekerja baru untuk mencari pekerja yang berkebolehan. . Minggu kedua Pengurus sumber manusia Minggu ketiga Minggu keempat .Mengadakan motivasi kepada pekerja agar pekerja dapat menumpukan perhatian kepada tugas serta tanggungjawab dan mengekalkan minat mereka kepada organisasi.JADUAL TUGASAN MINGGUAN BAGI PENGURUS SUMBER MANUSIA Mingguan Minggu pertama Jawatan Tugasan . .Membuat pelaksanaan keutamaan pengisian kekosongan jawatan.Menyediakan pelan pembangunan yang mengariskan strategic pengurusan dan pembangunan perkhidmatan . .Memberi latihan dan Pembangunan Pekerja bagi meningkatkan kemahiran dan pengetahuan pekerja agar jabatan pengurusan sumber manusia dapat memberi perkhidmatan berkesan kepada organisasi Melakukan pemantauan terhadap displin pekerja . .

Menyediakan kemudahan persaraan serta insentif-insentif lain agar dapat meningkatkan komitmen pekerja dan memberi mereka motivasi untuk terus kekal dalam perkhidmatan Menjalankan pengoditan ke atas sumber manusia sekali setahun untuk mengetahui sama ada dasar proses. prosedur dapat memenuhi keperluan organisasi dalam jangka masa pendek dan panjang .- - - Membuat penetapan gaji bagi pegawai yang dinaikkan pangkat secara pelantikan.

Selangor Malaysia.com. Unit ini ditubuhkan oleh pihak syarikat untuk membuat aduan kepada jabatan tersebut sekiranya berlaku sebarang kehilangan.SYARIKAT SONY ELEKTRONIK SDN. Nama unit siasatan tersebut adalah Unit Siasatan Bergerak di bahagian (Storan).my TUBUH UNIT SIASATAN Syarikat Sony Elektronik sdn.kerosakan. kecuaian barang dan sebagainya supaya barang tersebut boleh diselenggara. . bhd telah menubuhkan sebuah unit siasatan di dalam syarikat tersebut. Tel: 03-8871 2600 / 03-8886 1111 Faks: 03-8881 0796 / 03-8890 1237 Emel: sony_elektronik@yahoo.BHD No 46. diselia atau did baik pulih dengan cepat dan pantas untuk digunakan semula oleh pihak syarikat tersebut. Pihak syarikat perlu menghubungi dan melaporkan kepada jabatan tersebut serta tidak perlu menunggu sehingga kehadiaran pengurus kerana jabatan ini ditubuh oleh pengurus sendiri untuk memudahkan syarikat serta tidak menyusahkan pekerja syarikat yang lain. Jln Bateri 34/5 Bukit Kemuning. Light Ind Areaoff Jln Bukit Kemuning 42450 Shah Alam.

00 7 teng ah mala m RM900 Tempat kejadian: Stor simpanan barang . siri LPP/J/2 676 Jenis Barang/Peralatan Jenama Barang Sony digital camera DSCF717 -KarachiCamera Kipas Angin Deskfan Miyako 1227 Memory Cards Sony MRW-F3 DXC Speaker sony SSF7000 Tarikh 27/03/ 2012 Nilai Masa Kuantiti Barang (Seunit) 10. BB/908 28/03/ 2012 8. TGL/98 /858 29/03/ 2012 6.00 pagi 20 RM 65 Kakitangan yang bertugas di stor 4. Mohd Johan Bin Kamarul No.00 5 mala m RM1200 Pekerja Yang Terlibat 2.Pekerja: Sse-023 Jawatan: Penyelia Bahagian: Storan No Tel:0164918122 MAKLUMAT MENGENAI BARANG YANG HILANG Bil 1.00 pagi 2 RM95 3. JH/034 0IT 30/03/ 2012 12.LAPORAN KEHILANGAN BARANG Nama Pegawai Bertugas: En. No.

Pekerja dari bahagian lain masuk tanpa kebenaran pengurusan stor.Jumlah keseluruhan kerugian: RM13790 PUNCA KEHILANGAN BARANG     Punca pejabat tidak di kunci semasa keluar rehat Tidak tempat meletakkan ditempat asalnya. Kipas perlu diperiksa 3 minggu sekali kerana barang dalam stor boleh rosak. Pastikan speaker tersebut digunakan dengan baik. Pastikan tulis nama. Pastikan barang dikawal oleh pihak yang sepatutnya seperti pengawal keselamatan atau penjaga stor Pastikan simpan speaker ditempat yang sesuai dan selamat. CARA PENYELESAIAN MASALAH          Semasa waktu rehat pastikan kakitangan tutup pintu bilik penyimpanan barang. . Pastikan keadaan kipas sentiasa bersih.barang yang keluar dan masuk didalam buku log yang telah disediakan. Pegawai unit keselamatan tidak diperiksa kunci tatakira dan termasuk kunci keselamatan pejabat. yang betul dan selamat. Pastikan memory kard tersebut disimpan ditempat tersusun. Pastikan kakitangan membuat pemeriksaan terhadap barang berulang kali.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->