P. 1
KEROPOK LEKOR

KEROPOK LEKOR

|Views: 190|Likes:
Published by helmymelajim

More info:

Published by: helmymelajim on May 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2012

pdf

text

original

KEROPOK LEKOR & KEROPOK KERING »Pengenalan Keropok ikan adalah sejenis makanan ringan yang digemari oleh penduduk

-penduduk dari pelbagai golongan di negara ini juga di negara jiran. Di Malaysia terdapat pengusaha keropok yang menjalankan perusahaan mereka terutama di persisiran pantai di Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Kedah. Keropok adalah sejenis makanan ringan yang digemari ramai oleh penduduk Malaysia. Keropok lazimnya diproses daripada ikan, udang atau sotong yang diadun bersama tepung kanji dan/atau tepung sagu sebagai bahan utama, garam, gula dan MSG sebagai bahan perasa. Jenis-jenis ikan yang biasa digunakan untuk memproses keropok ialah ikan parang, tamban, selayang, kerisi, lolong bara, biji nangka, conor dan lain-lain.

Mengikut Peraturan Makanan 1985, keropok ikan hendaklah disediakan daripada ikan dan kanji dan kandungan protein tidak kurang 15 peratus. Keropok yang bermutu boleh diperolehi bergantung kepada kesegaran ikan, jenis ikan yang digunakan, nisbah bahan utama serta proses penyediaan. Keropok yang bermutu juga dapat dinilai dari segi rasa, kerangupan serta kembang apabila ianya digoreng didalam minyak panas.

Terdapat beberapa kenis keropok ikan yang dihasilkan oleh pengusaha-pengusaha tempatan seperti keropok kering, keropok lekor (basah) dan keropok bersira. »Carta Alir »Bahan-bahan Untuk Memproses Keropok Lekor Bil Bahan-bahan 1 Isi Ikan 2 Tepung Kanji (Ubi) / Sagu 3 Garam 4 Gula 5 Monosodium Glutumate (MSG) 6 Air Ais »Bahan-bahan Untuk Memproses Keropok Kering Bil Bahan-bahan 1 Isi Ikan 2 Tepung Kanji (Ubi) / Sagu Atau Campuran 3 Garam 4 Gula 5 Monosodium Glutumate (MSG) 6 Air Ais »Cara-cara Pemprosesan Keropok Lekor / Kering a) Membancuh Adunan Bahan-bahan campuran yang di gunakan untuk memproses keropok iaitu tepung kanji atau tepung sagu, garam, gula, bahan perasa (MSG) dan air ais di adun dengan menggunakan mesin penggaul ( mixer) sehingga sebati. Adunan yang telah sebati dapat di ketahui apabila ianya tidak melekat pada bekas penggaul serta boleh membentuk doh. b) Membentuk Adunan yang telah di bentuk ketulan berbentuk silinder. Ketulan dibentuk mengikut saiz yang yang dikehendaki. Pada lazimnya, keropok keping di bentuk di antara 30 cm-50 cm. Panjang, bergaris pusat diantara 6 cm.-10 cm., serta mempunyai berat 500 gm.- 1 kg. Manakala ketulan untuk keropok lekor lebih kecil iaitu di antara 100 gm -500 gm. c) Memasak Keropok lekor boleh dimasak samaada dengan cara kukus, rebus atau terus digoreng.manakala keropok keping hanya direbus atau dikukus sahaja. Keropok yang dikukus mempunyai kualiti yang baik jika dibandingkan dengan keropok yang direbus, tetapi ianya mengambil masa yang agak lama. Keropok yang di kukus mengambil masa 1 hingga 1.1/2 jam untuk masak bergantung kepada saiz manakala

Peratus 100 70 2.5 1.5 0.3 20 hingga 30

Contoh 10 Kg 7 Kg 250 Gram 150 Gram 30 Gram 2 - 3 Kg

Peratus 100 100 2.5 1.5 0.3 20 hingga 30

Contoh 10 Kg 10 Kg 300 Gram 200 Gram 30 Gram 2 - 3 Kg

e) Menjemur Keropok yang telah dipotong nipis di susun di atas pemidai dan di jemur kepada cahaya matahari.merebus hanya mengambil masa di antara 20 hingga 30 minit sahaja. mikro. pecah dan sebagainya. wap air.Pembungkusan yang menarik juga akan menjadi daya tarikan kepada pengguna.Pembungkusan yang tidak baik akan mengakibatkan pendedahan kepada kesan-kesan persekitaran saperti gas oksigen. kotoran. d) Memotong Keropok yang telah siap dimasak.Keropok boleh di potong dengan menggunakan pisau ataupun dengan mesin memotong keropok. f) Membungkus Keropok yang telah kering di angkat . Di dalam keadaan cuaca baik keropok boleh menjadi kering dalam masa 6 hingga 7 jam. berkulat. Ini akan menyebabkan hasilan menjadi lemau. tengik. busuk dan hilang khasiat pemakanannya. di simpan atau terus ditimbang dan dibungkus dalam bekas plastik. g) Penyimpanan / Penstokan Keropok yang telah dibungkus dengan berat 100 gm.200 gm dan 500 gm adalah perlu di susun dengan rapi supaya tidak di kenakan tekanan bebanan yang berat yang mana akan mengakibatkan kerosakan kepada keropok saperti patah. dan cahaya yang berlebihan. pelita atau dengan menggunakan mesin pateri ( Tew Impulse Sealer ) Pembungkusan adalah faktor penting dalam mengawal kualiti produk.Plastik ini di pateri dengan menggunakan api lilin . disejat dan disimpan dalam keadaan sejuk dingin atau pada suhu bilik semalaman sebelum ianya dipotong nipis membentuk kepingan. . Keropok yang telah di rebus akan timbul serta naik kepermukaan air apabila ianya masak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->