P. 1
Sejarah Kaligrafi Islam

Sejarah Kaligrafi Islam

|Views: 76|Likes:
Published by Ap Apisz

More info:

Published by: Ap Apisz on May 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2012

pdf

text

original

SEJARAH KALIGRAFI ISLAM

Islam itu agama yang indah. Oleh sebab itulah agama islam mementingkan keindahan dan kecantikan. Salah satu daripada keindahan ialah hasil kesenian. Antara hasil kesenian yang dimiliki oleh orang Islam ialah melalui seni binanya iaitu seni bina masjid. Contohnya ialah Masjid Biru yang terletak di Istanbul Turki yang menunjukkan keindahan seni bina Islam. Keindahannya terletak pada binaan kubahnya yang cantik.

Selain daripada seni bina, kesenian yang paling utama dalam tamadun Islam ialah dari segi kaligrafinya atau lebih sinonim dengan nama seni khat. Seni ini merupakan khazanah tertua umat Islam yang berkembang ke seluruh pelosok dunia selari dengan tersebarnya ajaran Islam. Dikatakan,penulisan khat yang pertama dipercayai dihasilkan di Kufah Iraq. Namun begitu, seni khat ini telah wujud sejak zaman Rasulullah SAW lagi serta diikuti oleh zaman sahabat seperti khulafa’ Ar-Rasyidin, kerajaan Umaiyah Muawwiyah bin Abi Sufian, kerajaan Abbasiah,kerajaan Mughal dan kerajaan-kerajaan lain.

Perkataan kaligrafi berasal dari perkataan Yunani iaitu kalios bererti indah dan graphia bererti tulisan. Oleh itu, perkataan kaligrafi ini bermaksud tulisan yang indah. Kaligrafi Islam ini sangat berkaitan dengan Al-Quran dan hadis kerana sebahagian besar tulisan indah dalam bahasa Arab menampilkan ayat al-Quran dan hadis.

Orang Islam dari dahulu sehingga kini meminati bidang penulisan khat. Tulisan ini jelas digunakan di bangunan-bangunan, kubah masjid, seramik kaca dan turut diukir diatas kayu dan logam. Seni ini berkembang sejak zaman Rasulullah lagi dan puncak

kemudian berpindah kepada kelurga al-Munzir di Heart. Selain itu ialah Ibrahim al-Syujairi yang menghasilkan khat jenus al-jalil. Ada orang berpendapat bahawa khat ialah anugerah Allah kepada manusia dengan mengajar nabi Adam a. Ahli-ahli khat pula bukan sahaja terdiri daripada orang Arab malah turut termasuk bangsa-bangsa lain seperti Parsi. Ibnu Khaldun pula menyatakan bahawa tulisan jenis masnad berasal daripada Yaman. al-thuluthain dan thuluth. dan diwan tetap terdapat pelbagai lagi jenis khat di dunia ini. Tulisan ini sampai ke Hijaz melalui dua jalan iaitu jalan dekat dan jalan jauh. Seni kaligrafi Islam ini merupakan seni yang unik kerana terdapat pelbagai jenis. Antara ahli khat yang terkenal pula ialah Muhammad bin Muqalan yang merupakan menteri pada zaman kerajaan Abbasiah yang mahir dalam penulisan khat al-duri. India. Khat nasakh pula mula terkenal dan diminati mulai abad kelima Masihi.kegemilangannya ialah pada 100 tahun selepas kewafatan Rasulullah SAW.s. Antara jenis khat yang popular ialah khat nasakh. Tulisan ini lahir di kerajaan Saba’ di Himyar. cara menulis. Jalan dekat ialah dari Nabati ke Batra ke Ula Ke Madinah dan ke Mekah sementara jalan jauh pula ialah daei Nabati melalui Harran ke lembah Furat ke Daumatul Jandal ke Madinah ke Mekah dan ke Taif. Khat nasakh ini sebenarnya merupakan khat kufi yang diubahsuai oleh Qutabah. Cina dan tidak ketinggalan bangsa kita Melayu serta bangsa-bangsa yang lain.Khat yang tertua sekali ialah khat kufi yang terkenal pada zaman kerajaan Abbasiah. . rihan. Kebanyakan ahli sejarah pula bersetuju berpendapat bahawa khat berasal daripada tulisan Nabati. riq’ah. Ilmu ini diwarisi secara turun-temurun sehingga kni. thuluth.

Selain itu. Abu Bakar as-Siddiq. Muhammad bin Asad. Maka.Yusuf al-Syujairi pula menghasilkan khat al-Riayasi. Huruf alif yang dilihat lurus itu sendiri diberi nilai-nilai khusus bersama-sama dengan huruf-huruf lain dalam bahasa Arab. Rom. Umar al-Khattab . Seni khat ini lahir serentak dengan kelahiran islam kerana para sahabat telah mencatatkan wahyu pertama yang diterima nabi ke batu-batu dan kayu-kayu sehingga alQuran sempurna diturunkan selama 23 tahun. Muhammad al-Samsari. .Habsyah dan Qibti. Antara para sahabat Rasulullah yang mahir dalam khat ialah Ali bin Abi Talib. Nabi telah memerintahkan para sahabat merakamkan maklumat-maklumat dengan tulisan. terhasillah sahabat yang mahir dalam pelbagai bahasa seperti Zaid bin Thabit yang mempelajari bahasa Parsi. Beliau turut menterjemah surat-surat balasan kepada Rasulullah yang ditulis dalam bahasa-bahasa tersebut. Zaid bin Thabit dan ramai lagi. Abu Hasan Ali bin Hilal dan ramai lagi tokoh-tokoh seni khat yang terkenal. baginda turut menekankan soal sifat bentuk sesuatu huruf yang pelbagai di mana perhatian khusus kepada huruf-huruf inilah yang dikatakan asal-usul khat. Nama-nama yang ahli dalam bidang ini ialah al-Hasan al-Naqulah. Uthman bin Affan. Selain itu. Tulisan khat ini sangat penting kerana firman Allah SWT yang pertama iaitu Iqra’ yang bermaksud bacalah menjelaskan kepentingan membaca yang juga menjurus kepada penulisan. nabi juga turut megendalikan kelan tulis-menulis di Madinah dengan tunjuk ajar sahabat-sahabat yang telah mahir menulis.

Khat di Nusantara ini lebih dikenali dengan namanya yang tersendiri iaitu khat jawi. Perkataan jawi ini sebenarnya berasal dari perkataan jawa kerana khat mula bertapak di kepulauan Jawa. . Sebelum kedatangan khat.Seni khat juga telah masuk ke kepulauan Melayu di Nusantara. masyarakat Nusantara masih berada dalam kejahilan kerana tiada sistem penulisan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->