SOALAN SIRAH

BAB 1 – PERISTIWA DI GUA HIRA’
1. Penduduk di kota mekah hidup dalam keadaan
a. Aman damai
b. Kacau bilau
c. Susah payah
d. Senang lenang

2. Apakah yang mereka lakukan?
a.
b.
c.
3. Mereka sering ________________ dan ______________________________ antara satu
kaum dengan kaum yang lain
4. Nabi Muhammad S.A.W selalu mengasingkan diri di __________________________
5. Gua Hira terletak berhampiran dengan ________________________
6. Nabi Muhammad S.A.W _________________________ dan ________________________
mengikut ajaran nabi Ibrahim
7. Pada suatu hari, ________________________ telah datang menemui nabi Muhammad
S.A.W di gua Hira
8. Peristiwa itu berlaku pada __________________________ bersamaan dengan 6 Ogos 610
masihi
9. Ketika itu Nabi Muhammad S.A.W berusia ___________ tahun
10. Malaikat Jibrail datang membawa wahyu yang ___________________
11. Nabi Muhammad S.A.W disuruh menyebut _____________ yang bermaksud
________________
12. Baginda mejawab, _____________________________________________. Malaikat Jibrail
memeluk nabi Muhammad sambil berkata lagi _____________. Peristiwa ini berlaku
sebanyak ___ kali.
13. Malaikat Jibrail mengajar Nabi Muhammad membaca surah ________________

Selepas peristiwa itu.14. Nabi Muhammad meminta Khadijah _________________________ 16. Risalah yang akan dibawa oleh Nabi Muhammad ialah supaya manusia _________________ _____________________ dan __________________________________________________ . Warqah adalah seorang _________________________ yang __________ dan ___________ 3. Khadijah memberi ______________________________________ kepada Nabi Muhammad BAB 2 – BERTEMU WARQAH BIN NUFAIL 1. Dia mendalami kitab _______________ dan _____________________ 4. Warqah menyatakan bahawa nabi Muhammad akan menjadi ____________________________________________ 7. Nabi Muhammad pulang ke rumah dalam __________________ 15. Khadijah membawa Nabi bertemu ____________________ bernama _________________________ 2. Warqah memberitahu bahawa Jibrail adalah malaikat yang dahulunya datang menemui ___________________________________ 9. _________________________ dan ___________________ _______________________________________________ 8. Dia juga ada menulis kitab arab dan menterjemah kitab ______________ ke dalam bahasa arab 5. Warqah member amaran bahawa Nabi Muhammad akan ______________________. _____________________. Tujuan Nabi bertemu Warqah adalah untuk mendapatkan _________________ mengenai peristiwa di gua Hira itu 6.

2. Nabi Muhammad SAW menyeru kaumnya supaya __________________________________ _______________________________________ dan ________________________________ _____________________________________________. Usaha untuk menyebarkan risalah ini kepada manusia banyak (masa . Setelah menerima wahyu. Nabi Muhammad berdakwah dengan _______ cara. Golongan terawal ini diberi gelaran ____________________________________________ 5. Setiap Nabi yang menyebarkan risalah ini telah menerima _______________ yang besar BAB 3 – NABI MUHAMMAD S. Risalah itu (sama . Jumlah mereka yang menerima Islam pada ketika itu lebih kurang ___________________ 4. halangan) 12. Nabi Muhammad berdakwah kepada ____________ dan ______________________________________________ 3. Nabi Muhammad SAW mengumpulkan penduduk mekah di ____________________________ 8. tidak sama) seperti yang dibawa oleh Nabi-Nabi terdahulu 11. Cara Kedua: Berdakwah secara terang-terangan. Cara Pertama: Berdakwah secara sulit. Allah SWT telah memerintahkan Nabi Muhammad SAW ______________________________________ 7.10. .W BERDAKWAH 1. Dakwah secara sulit ini berjalan selama ______________________________________ 6.A. Pada tahun ke ____ kerasulan.

_____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ ISLAM TERUS BERKEMBANG DIKOTA MEKAH 3. Mereka segan dan menghormati ___________________________________ . Nabi Muhammad SAW meneruskan usaha dakwahnya di _____________ dan ____________ 11. Baginda menjadikan rumah ______________________________________________ sebagai tempat untuk mengajar Islam. _____________________________________________________________________ c. 12. Nabi Muhammad SAW juga berdakwah kepada ____________________________ yang datang dimusim haji. Usaha dakwah Nabi Muhammad SAW berterusan walaupun mendapat _________________ 2. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ f. _____________________________________________________________________ e.9. Pembesar-Pembesar Parsi ____________________________________ agama Islam kerana: a. Abu Lahab terus _________________ dengan berkata “Binasalah engkau wahai Muhammad! Apakah untuk ini sahaja engkau kumpulkan kami?” 10. Setelah mendengar seruan Nabi Muhammad SAW itu. BAB 4 – DIALOG NABI MUHAMMAD SAW DENGAN ABU TALIB 1. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ d. _____________________________________________________________________ b. Kaum Quraish ________________ kepada Nabi Muhammad SAW tetapi tidak berani ______________________________ 4.

Akhirnya Abu Talib ______________________ dengan berkata: _______________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ BAB 5 – PENYEKSAAN TERHADAP UMAT ISLAM 1. 7. Diantara hamba yang disiksa kerana memeluk Islam ialah ____________________________ _________________________________. 3. 4.5. mereka menyeksa ____________________________ dan _____________________ _____________________ Nabi Muhammad SAW yang memeluk Islam. Mereka ___________________________ menyakiti Nabi Muhammad kerana Baginda dilindungi oleh ________________________. . 6. Pembesar-Pembesar Quraish sangat ____________________ Nabi Muhammad SAW. Oleh itu. Penganut agama Islam terdiri daripada ______________________________ dan _________ ___________________. 8. Nabi Muhammad SAW menjawab: _______________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ 9. 6. Abu Talib berasa _______________ untuk memilih sama ada berpihak kepada kaum Quraish ataupun Nabi Muhammad SAW. Agama Islam semakin mendapat tempat dikalangan _________________________________ 2. 5. Dia _____________________________ dengan Nabi Muhammad SAW agar tidak lagi terus berdakwah. Mereka meminta Abu Talib ________________________ Nabi Muhammad SAW daripada meneruskan usaha dakwahnya.

Mereka menyiksa . ____________. 16.7. Ammar. ______________________________________________ ________________________________________________________. Yasir dan keluarganya pula disiksa oleh ___________________________________________. 2. Islam semakin mendapat tempat dikalangan _____________________________________. 3. Berkat doa Nabi Muhammad SAW. Isterinya Sumayyah _________________ sehingga syahid 13. Akhirnya Bilal ditebus dan dibebaskan oleh ________________________________________ 11. 10. 8. Bilal disiksa dengan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________. BAB 6 – BERHIJRAH KE HABSYAH 1. anaknya terus disiksa dan diselar dengan _______________________________. Berbagaibagai usaha dibuat oleh kaum ____________________________ untuk menghapuskan Islam. ___________. Ammar mengaku bahawa _________________________________ ___________________________________________________________________________. Dia tetap ______________dan sentiasa menyebut ________. Dia pun _____________________ oleh Abu Jahal. 12. 14. Bilal disiksa oleh tuannya ________________________________________________. 9. 15. Dalam keadaan terpaksa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful