SOALAN SIRAH

BAB 1 – PERISTIWA DI GUA HIRA’
1. Penduduk di kota mekah hidup dalam keadaan
a. Aman damai
b. Kacau bilau
c. Susah payah
d. Senang lenang

2. Apakah yang mereka lakukan?
a.
b.
c.
3. Mereka sering ________________ dan ______________________________ antara satu
kaum dengan kaum yang lain
4. Nabi Muhammad S.A.W selalu mengasingkan diri di __________________________
5. Gua Hira terletak berhampiran dengan ________________________
6. Nabi Muhammad S.A.W _________________________ dan ________________________
mengikut ajaran nabi Ibrahim
7. Pada suatu hari, ________________________ telah datang menemui nabi Muhammad
S.A.W di gua Hira
8. Peristiwa itu berlaku pada __________________________ bersamaan dengan 6 Ogos 610
masihi
9. Ketika itu Nabi Muhammad S.A.W berusia ___________ tahun
10. Malaikat Jibrail datang membawa wahyu yang ___________________
11. Nabi Muhammad S.A.W disuruh menyebut _____________ yang bermaksud
________________
12. Baginda mejawab, _____________________________________________. Malaikat Jibrail
memeluk nabi Muhammad sambil berkata lagi _____________. Peristiwa ini berlaku
sebanyak ___ kali.
13. Malaikat Jibrail mengajar Nabi Muhammad membaca surah ________________

Khadijah memberi ______________________________________ kepada Nabi Muhammad BAB 2 – BERTEMU WARQAH BIN NUFAIL 1. Risalah yang akan dibawa oleh Nabi Muhammad ialah supaya manusia _________________ _____________________ dan __________________________________________________ . Dia juga ada menulis kitab arab dan menterjemah kitab ______________ ke dalam bahasa arab 5. Dia mendalami kitab _______________ dan _____________________ 4. Warqah menyatakan bahawa nabi Muhammad akan menjadi ____________________________________________ 7. Nabi Muhammad pulang ke rumah dalam __________________ 15. Tujuan Nabi bertemu Warqah adalah untuk mendapatkan _________________ mengenai peristiwa di gua Hira itu 6. Warqah member amaran bahawa Nabi Muhammad akan ______________________. _________________________ dan ___________________ _______________________________________________ 8. Warqah adalah seorang _________________________ yang __________ dan ___________ 3.14. Khadijah membawa Nabi bertemu ____________________ bernama _________________________ 2. Selepas peristiwa itu. _____________________. Warqah memberitahu bahawa Jibrail adalah malaikat yang dahulunya datang menemui ___________________________________ 9. Nabi Muhammad meminta Khadijah _________________________ 16.

Nabi Muhammad SAW menyeru kaumnya supaya __________________________________ _______________________________________ dan ________________________________ _____________________________________________. Risalah itu (sama . Setiap Nabi yang menyebarkan risalah ini telah menerima _______________ yang besar BAB 3 – NABI MUHAMMAD S. Setelah menerima wahyu. Jumlah mereka yang menerima Islam pada ketika itu lebih kurang ___________________ 4. tidak sama) seperti yang dibawa oleh Nabi-Nabi terdahulu 11. Cara Kedua: Berdakwah secara terang-terangan. Golongan terawal ini diberi gelaran ____________________________________________ 5.A. Dakwah secara sulit ini berjalan selama ______________________________________ 6. halangan) 12.10. Nabi Muhammad berdakwah dengan _______ cara. Pada tahun ke ____ kerasulan. Usaha untuk menyebarkan risalah ini kepada manusia banyak (masa . Nabi Muhammad SAW mengumpulkan penduduk mekah di ____________________________ 8. Allah SWT telah memerintahkan Nabi Muhammad SAW ______________________________________ 7. Nabi Muhammad berdakwah kepada ____________ dan ______________________________________________ 3. . Cara Pertama: Berdakwah secara sulit. 2.W BERDAKWAH 1.

_____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ ISLAM TERUS BERKEMBANG DIKOTA MEKAH 3. _____________________________________________________________________ e. BAB 4 – DIALOG NABI MUHAMMAD SAW DENGAN ABU TALIB 1. Kaum Quraish ________________ kepada Nabi Muhammad SAW tetapi tidak berani ______________________________ 4. Abu Lahab terus _________________ dengan berkata “Binasalah engkau wahai Muhammad! Apakah untuk ini sahaja engkau kumpulkan kami?” 10. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ d. Usaha dakwah Nabi Muhammad SAW berterusan walaupun mendapat _________________ 2. Pembesar-Pembesar Parsi ____________________________________ agama Islam kerana: a. _____________________________________________________________________ c. Nabi Muhammad SAW meneruskan usaha dakwahnya di _____________ dan ____________ 11.9. Setelah mendengar seruan Nabi Muhammad SAW itu. 12. Baginda menjadikan rumah ______________________________________________ sebagai tempat untuk mengajar Islam. Mereka segan dan menghormati ___________________________________ . Nabi Muhammad SAW juga berdakwah kepada ____________________________ yang datang dimusim haji. _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ f. _____________________________________________________________________ b.

Akhirnya Abu Talib ______________________ dengan berkata: _______________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ BAB 5 – PENYEKSAAN TERHADAP UMAT ISLAM 1. 3. . Mereka meminta Abu Talib ________________________ Nabi Muhammad SAW daripada meneruskan usaha dakwahnya. Mereka ___________________________ menyakiti Nabi Muhammad kerana Baginda dilindungi oleh ________________________. Nabi Muhammad SAW menjawab: _______________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ 9. Diantara hamba yang disiksa kerana memeluk Islam ialah ____________________________ _________________________________. Agama Islam semakin mendapat tempat dikalangan _________________________________ 2.5. 6. Dia _____________________________ dengan Nabi Muhammad SAW agar tidak lagi terus berdakwah. 4. 5. Pembesar-Pembesar Quraish sangat ____________________ Nabi Muhammad SAW. Oleh itu. 6. Abu Talib berasa _______________ untuk memilih sama ada berpihak kepada kaum Quraish ataupun Nabi Muhammad SAW. 8. 7. mereka menyeksa ____________________________ dan _____________________ _____________________ Nabi Muhammad SAW yang memeluk Islam. Penganut agama Islam terdiri daripada ______________________________ dan _________ ___________________.

___________. 14. 9. anaknya terus disiksa dan diselar dengan _______________________________. Dalam keadaan terpaksa. Berbagaibagai usaha dibuat oleh kaum ____________________________ untuk menghapuskan Islam. Akhirnya Bilal ditebus dan dibebaskan oleh ________________________________________ 11.7. BAB 6 – BERHIJRAH KE HABSYAH 1. 16. Bilal disiksa oleh tuannya ________________________________________________. 8. Ammar mengaku bahawa _________________________________ ___________________________________________________________________________. 2. ____________. 15. Bilal disiksa dengan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________. 10. 12. Islam semakin mendapat tempat dikalangan _____________________________________. Berkat doa Nabi Muhammad SAW. ______________________________________________ ________________________________________________________. Yasir dan keluarganya pula disiksa oleh ___________________________________________. Dia tetap ______________dan sentiasa menyebut ________. Ammar. Isterinya Sumayyah _________________ sehingga syahid 13. Mereka menyiksa . Dia pun _____________________ oleh Abu Jahal. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful