P. 1
Refleksi Overall

Refleksi Overall

|Views: 183|Likes:

More info:

Published by: Nur Ain Hazirah Azmi on May 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2012

pdf

text

original

PENGALAMAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) LAPORAN AKHIR (PENGALAMAN KESELURUHAN PROGRAM PBS1

)

REFLEKSI Pertama sekali, ingin saya panjatkan kesyukuran saya terhadap Ilahi dengan limpah dan kurnia-Nya, rezeki dan inayah-Nya dapat saya laksanakan program Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) di Sekolah Kebangsaan Seri Kota selama lima hari bermula 4 Mac sehingga 8 Mac dengan jayanya. Di sini saya ingin mengucapkan terima kasih kepada insan yang terlibat secara langsung dan juga tidak langsung kerana telah banyak membantu saya semasa menlaksanakan PBS ini. Banyak pengalaman yang telah saya perolehi semasa menjalani program ini. Walaupun ini merupakan PBS saya yang pertama, saya tetap tidak akan melupakan segala pengalaman dan ilmu yang telah saya perolehi semasa saya melaksanakan PBS ini. Bagi saya, program PBS ini telah banyak memberi manfaat dan faedah yang berguna kepada saya sebagai pelajar guru yang bakal keluar untuk mengajar kelak. Semasa menjalani program PBS ini, saya dapati banyak kekuatan yang dapat saya terapkan dalam diri saya dan juga kelemahan yang dapat saya perbaiki.Sebelum menjalani program ini, saya diarahkan untuk mengisi borang pernyataan sebelum berPBS iaitu dengan menyatakan segala aktiviti yang hendak dilaksanakan sewaktu berPBS beserta dengan tujuannya. Saya bersyukur kerana segala pernyataan yang telah saya nyatakan itu dapat saya laksanakan dengan jayanya dengan hasil bantuan rakan-rakan dan juga komuniti sekolah. Pada hari pertama ketika datang ke sekolah, sememangnya perasaan gugup dan gemuruh tidak dapat dihilangkan dalam diri saya kerana ini merupakan PBS pertama saya lakukan malah sekolah yang saya pilih juga merupakan sekolah lama saya. Ketika saya datang ke sekolah, saya telah disambut baik oleh pihak sekolah dan saya ingatkan hanya saya seorang sahaja yang berPBS di sini akan tetapi terdapat tujuh orang pelajar guru yang datang untuk berPBS bersama-sama saya. Antaranya ialah empat orang pelajar guru Tesl daripada IPG Kampus Perlis, seorang pelajar guru PSV dan dua orang pelajar guru Tesl daripada IPG Kampus Kota Bharu. Ini merupakan

Kami berlapan sememangnya beruntung kerana perhimpunan yang dijalankan pada hari itu adalah untuk meraikan para atlet sekolah yang telah mengharumkan nama sekolah dalam sukan ping-pong. kami mampu untuk mendapatkan maklumat–maklumat tersebut. Kejayaan mereka telah membanggakan saya walaupun sebagai seorang pelajar guru dan memberi semangat kepada saya untuk menjadi seorang guru yang berkualiti. Setelah kami melaporkan diri di pejabat dengan Penolong Kanan 1 iaitu Encik Azhar B. Pada hari kedua berPBS.salah satu kekuatan yang telah saya nyatakan tadi iaitu saya dapat berkolaborasi dengan mereka dalam mencari maklumat-maklumat mengenai sekolah. mentor saya lebih menggunakan bahan sumber pengajaran dan pembelajaran ketika proses P&P iaitu dengan menggunakan beberapa alat bantu mengajar (ABM) seperti kad dan juga bahan-bahan konkrit yang lain kerana mentor saya berpendapat bahawa murid-murid pada tahap ini sememangnya minat kepada sesuatu yang baru malah mereka lebih cenderung kepada sesuatu yang ada di depan mata mereka untuk dipegang dan dirasai oleh deria-deria yang lain. Aktiviti yang telah saya jalankan pada hari pertama adalah mendapatkan maklumat-maklumat umum mengenai sekolah seperti yang telah dinyatakan dalam tugasan yang diberi. perkara yang dinyatakan oleh mentor saya itu sememangnya betul kerana murid-murid tahun tiga ini . guru besar juga memberi anugerah kepada murid-murid yang telah berjaya mendapat keputusan cemerlang 5A dalam ujian bulanan baru-baru ini. Berkat usaha dan kerjasama antara kami. kami telah dipelawa oleh guru-guru sekolah untuk ke dataran perhimpunan. saya telah melihat dan memerhati mentor saya Puan Haliza Ibrahim mengendalikan kelas murid tahun enam dan juga murid tahun tiga. bola sepak dan sepak takraw. Berdasarkan pemerhatian saya terhadap kedua-dua buah kelas yang dikendalikan oleh mentor saya itu. ternyata teknik pedagogi yang digunakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) sememangnya berbeza. Walaupun kami saling tidak mengenali tetapi kami tetap saling bantu-membantu antara satu sama lain dalam setiap tugasan yang diberi kerana semangat keguruan dalam diri kami mula membentuk. Bagi saya inil merupakan salah satu kekuatan dan manfaat hasil daripada program ini. Saya sememangnya beruntung kerana dapat melihat kejayaan yang telah disumbangkan oleh mereka. Bagi murid tahun 3. Abdullah. Berdasarkan pemerhatian saya pula. Selain itu.

Aktiviti yang saya jalankan ini terdapat sedikit kelemahan yang boleh diperbaiki iaitu hasil dapatan maklumat yang diperolehi daripada murid-murid mempunyai sedikit percanggahan. saya mengambil keputusan untuk mengesahkanya . murid-murid tersebut dapat menjawabnya dengan tepat. Hal ini menunjukkan bahawa cara penyampaian pengajaran seseorang guru itu sememangnya berjaya dan berkesan. sewaktu belajar mengenai nombor. murid-murid tahun 6 sememangnya memberikan perhatian sepenuhnya kepada guru mereka malah mereka tidak berasa bosan sewaktu guru mereka mengajar kerana teknik pengajaran dan pembelajaran yang digunakan oleh mentor saya bukanlah hanya berdasarkan buku teks semata-mata.memberikan perhatian yang sepenuhnya ketika proses P&P berlangsung malah setiap kali ditanyakan soalan. Bagi saya ini merupakan salah satu pengalaman yang baru kepada saya kerana saya telah didedahkan dengan perkara dan pengalaman sebenar tentang kehidupan seorang guru. Aktiviti yang dilakukan pada hari ketiga adalah berinteraksi dengan murid-murid dan juga guru-guru di sekolah ini. Bukan itu sahaja. Berdasarkan pemerhatian saya juga. Saya berasa sangat bersyukur dan berterima kasih kepada mentor saya kerana membenarkan saya melihat beliau mengajar sewaktu kelas beliau kerana hasil daripada pemerhatian itu telah menyumbangkan banyak perkara-perkara baru yang dapat saya pelajari. proses P&P yang digunakan lebih kepada mendedahkan murid-murid tersebut dengan persekitaran dan pengalaman mereka. Sebagai contoh. Bagi murid tahun 6 pula. Aktiviti temu bual yang dijalankan ini sememangnya berjalan dengan lancar hasil daripada kerjasama yang ditonjolkan daripada murid-murid dan juga guru-guru di sekolah ini. Hal ini kerana mentor saya berpendapat bahawa murid-murid perlu didedahkan dengan sesuatu yang melibatkan pengalaman mereka agar mudah untuk merangsang perkembangan kognitif mereka supaya berkembang dengan lebih baik. Sesi temu bual yang dijalankan bertujuan untuk mendapatkan maklumat-maklumat mengenai aktiviti di sekolah ini. penggunaan alat ABM serta yang paling penting adalah untuk mendapat fokus muridmurid ketika proses P&P sememangnya penting bagi seseorang guru kerana perkaraperkara inilah yang menentukan keberkesanannya P&P seseorang guru tersebut. perkara-perkara seperti teknik P&P. Bagi membaiki kelemahan ini. mentor saya akan mengaitkan sesuatu nombor itu dengan wang ataupun bilangan sesuatu benda konkrit yang berada di persekitaran mereka.

isnin dan juga selasa. Guru . Seharusnya.dengan guru-guru bagi mengelakkan kekeliruan maklumat ini untuk terus berlaku. mereka percaya bahawa murid-murid bukan sahaja perlu didedahkan dengan aktiviti bersukan malah mereka perlu berasa gembira dan tidak tertekan apabila diarahkan untuk bersukan kerana sukan merupakan salah satu aktiviti untuk melepaskan tekanan dan bukannya aktiviti untuk meningkatkan tekanan. mereka dibenarkan untuk memilih sukan kegemaran mereka sendiri dan bukanya pihak pengurusan sekolah yang menetapkan sukan serta permainan bagi mereka. saya telah melihat guru mengendalikan kelas pendidikan jasmani dan pada sebelah petang pula saya melihat aktiviti ko-kurikulum yang dikendalikan oleh mentor saya sendiri. aktiviti-aktiviti yang dijalankan di sekolah ini sememangnya bersesuaian dengan perkembangan murid-murid kerana mereka bukan sahaja didedahkan dari segi akademik malah jasmani serta rohani juga turut dikira sebagai perkara yang penting untuk perkembangan murid-murid tersebut. dan 6 sememangnya berbeza. akan tetapi guru tersebut seharusnya tidak boleh mengabaikan keselamatan muridmurid kerana aktiviti pendidikan jasmani ini dijalankan di dataran perhimpunan yakni berlantaikan simen. Sekolah ini sememangnya tidak mempunyai padang permainan. Pada pendapat saya. Mereka akan memula waktu P&P mereka pada pukul 7. 3. Sesi pembelajaran fardhu ain pada sebelah petang pula akan diteruskan oleh murid-murid tahun 1. Pada pendapat saya. sesi pembelajaran murid-murid tahap 1 iaitu tahun 1. guru tersebut perlu mencari jalan untuk meningkatkan kadar keselamatan murid-murid mereka semasa menjalankan sesuatu aktiviti.45 tengah hari manakala murid tahap 2 pula akan tamat pada pukul 1. Berdasarkan maklumat yang diperolehi. Berdasarkan guru-guru di sekolah ini. 2 dan juga 3 dengan tahap 2 iaitu tahun 4. Pada hari rabu dan khamis pula murid tahap 2 diwajibkan untuk mengikuti aktiviti ko-kurikulum pada sebelah petang yakni unit beruniform dan persatuan pada hari rabu manakala hari khamis adalah sukan dan permainan.45 pagi tetapi tahap 1 akan tamat sesi pembelajaran mereka pada waktu 12.15 tengah hari. 4 dan 5 manakala murid-murid tahun 6 perlu mengikuti kelas serambi iaitu kelas tambahan pada hari ahad. aktiviti pendidikan jasmani yang dijalankan ini mempunyai sedikit kelemahan berkaitan dengan kemudahan sekolah. 5. 2. Perkara yang menarik minat saya adalah berkaitan dengan sukan dan permainan. Pada hari keempat pula.

Terima kasih diucapkan kepada pihak pengurusan dan juga kakitangan sekolah kerana mereka telah banyak menolong saya dalam melengkapkan tugasan-tugasan saya serta banyak memberi tunjuk ajar dan juga kerjasama dalam setiap aktiviti yang saya jalankan. Pada hari terakhir ini. Bagi saya. kehadiran kami pelajar guru ke sekolah ini sememangnya disambut dengan baik oleh pihak komuniti sekolah ini sehinggakan saya sendiri berberat hati untuk meninggalkan sekolah ini. Secara kesimpulannya.berintegriti dan juga berakauntabiliti kelak hari nanti. Pada pendapat saya. Agak berat bagi saya untuk meninggalkan sekolah ini setelah banyak pengalaman dan perkara-perkara baru yang telah saya timba dan pelajari. Jadi tidak salah kalau guru tersebut meminta kebenaran untuk meminjamnya walaupun aktiviti ini cuma dilakukan sekejap kerana keselamatan murid sememangnya perlu diutamakan. Hari ini juga merupakan hari terakhir saya untuk meluangkan masa bersama murid-murid di sekolah ini.tersebut haruslah mencari jalan penyelesaian bagi masalah ini kerana dalam setiap aktiviti yang dijalankan. Tujuan saya melakukan aktiviti ini adalah untuk melengkapkan segala maklumat-maklumat yang diperlukan sebelum meninggalkan sekolah ini. Dengan keberkatan ilmu pengetahuan serta pengalaman yang diperolehi ini. Di samping itu. para guru bolehlah meminta kebenaran untuk meminjam padang di sekolah bersebelahan dengan sekolah ini kerana bersebelahan dengan sekolah ini terdapat dua buah sekolah yang mempunyai kemudahan seperti padang permainan. aktiviti yang saya lakukan hanya membuat sesi temu bual dengan pihak pengurusan sekolah serta kakitangan sekolah. saya berharap bekalan ini dapat member galakan serta dorongan kepada saya untuk terus berusaha menjadi seorang guru yang berkualiti. . keselamatan murid-murid perlu diutamakan malah perkara ini sememangnya menjadi akauntabili bagi seseorang guru. untuk menyelesaikan masalah ini. program ini sebenarnya mendedahkan saya tentang kehidupan sebenar seorang guru dan cabaran-cabaran yang terpaksa ditempuhi oleh seorang yang bergelar guru. Hari kelima merupakan hari terakhir untuk saya menjalankan PBS di sekolah ini. program Pengalaman Berasaskan Sekolah ini sememangnya memberi banyak manfaat serta faedah kepada saya terutamanya sebagai pelajar guru kerana banyak perkara dan pengalaman baru yang dapat saya timba dan pelajari semasa melaksanakan PBS ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->