P. 1
KURIKULUM FUTURISTIK

KURIKULUM FUTURISTIK

|Views: 11,215|Likes:
Published by Linda Farmer

More info:

Published by: Linda Farmer on May 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/30/2015

pdf

text

original

KURIKULUM FUTURISTIK

OLEH Norhayati Che Hussin IPGKKB

.

Definisi dan konsep kurikulum secara umum Definisi secara khusus Ciri –ciri Kurikulum Futuristik .

Antaranya menurut Hirst (1975) kurikulum sebagai satu program yang mengandungi aktiviti pembelajaran dan disusun oleh guru untuk membolehkan muridmurid mencapai objektif yang Konsep dan Definisi Kurikulum secara umum .Perkataan Kurikulum berasal dari perkataan Latin iaitu curriculum yang bermaksud ruang tempat di mana pembelajaran berlaku. Menurut Kamus diertikan sebagai bidang pelajaran di sekolah.

Rumusan Tafsiran Kurikulum . demi menjadikan pelbagai jenis aktiviti pembelajaran nyata dan tidak nyata seperti yang dijalankan dalam dan luar bilik darjah. diorganisasi dan disusun oleh sarjana pendidikan dan pakar kurikulum secara teliti dan profesional.Kurikulum merangkumi pengalaman kehidupan nyata dan tidak nyata yang dipilih.

Pendekatan Empiris 3. Teori Ilmu atau sumber-sumber Ilmu melalui 3 pendekatan iaitu: 1.Pendekatan Rasional 2.Konsep Kurikulum Ia banyak berkaitan dengan falsafah epistemologi (teori epistemologi).Pendekatan Pragmatis .

Ia dikaitkan dengan kaedah penyelesaian masalah. Pendekatan Pragmatis – maklumat diperolehi melalui manusia dengan alam sekitar.Pendekatan Rasional – mencari maklumat atau kebenaran dengan cara penaakulan. . Pendekatan Empiris – maklumat yang sah dapat diperoleh daripada organ deria manusia.

dan sokongan akan diperolehi daripada pelbagai sumber dan disepadukan ke dalam struktur teras kurikulum. membuat induksi. pengalaman. 3 pendekatan boleh digunakan untuk melaksanakan visi ini: 1. 2. deduksi dan menganalisis Pengalaman belajar memberikan murid peluang untuk menggunakan pengetahuan secara bermakna bagi membolehkan mereka membuat keputusan dan untuk membentuk pemikiran kritikal.KURIKULUM FUTURISTIK/MASA DEPAN  Kurikulum - Futuristik / masa depan - - - Merangkumi pendekatan berpusatkan murid yang membolehkan mereka memahami kekuatan dan kelemahan masing-masing serta berupaya belajar sepanjang hayat Pengalaman belajar direka untuk membantu murid menyepadukan pengetahuan baru dan memurnikannya bagi melahirkan celik akal melalui banding beza. kandungan akan dibekalkan melalui pelbagai cara penyampaian dengan menggunakan pelbagai strategi. kreatif dan futuristik serta penyelesaian masalah seperti Kajian Masa Depan. . kurikulum akan dibina sebagai modul dan diakses melalui rangkaian jaringan. 3. bahan.

Kurikulum Futuristik ialah pengajaran dan pembelajaran yang berlaku yang memenuhi kehendak masa hadapan dari pelbagai aspek antaranya aspek teknologi. keperluan sumber manusia dan perubahan ideologi. . pedagogi.Konsep dan Definisi Kurikulum Futuristik Futuristik iaitu idea yang menuju masa hadapan.

berpandangan jauh dan berkeupayaan untuk bersaing.Teknologi: Contohnya pengenalan komputer dan teknologi maklumat bertujuan menghasilkan rakyat yang bersifat progresif. Ideologi negara iaitu kurikulum yang digubal mesti mengambil kira . Perubahan dalam strategi pengajaran dan pembelajaran Keperluan sumber manusia iaitu bagi mencapai hasrat kerajaan untuk mencapai sebuah negara perindustrian yang setanding dengan negara maju pada 2020.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->