rBAHAYA MENABUR FITNAH Hadis Huzaifah r.a katanya: Aku telah mendengar Rasullullah s.a.

w bersabda: "Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah".

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH MANGSA Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasullullah S.A.W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud:-

"Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(HadisRiwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya. Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.

Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat. Sabda Rasulullah S.A.W.

Bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada

Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi. apabila dia bertaubat. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua.W. Bermaksud :"Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". dan dia akan mendedahkannya. maka Allah akan mengintip keaibannya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad) Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan. sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya. Sabda Rasullullah S.W. dia berkata kepada Allah: "Wahai Tuhan ku. Maka. maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. Sesungguhnya.zina. Allah akan menerima taubatnya. sedangkan aku tidak pernah melakukannya". Sesungguhnya orang melakukan zina. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. .A. dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini." (Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili) Diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud) Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. Sabda Rasullullah S.A. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya.

mengumpat. Oleh itu perbanyakkan lah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat. wallahualam" Bahawa di dalam diri anda terdapat segumpal darah. merendahkan orang. Tetapi orang yang MULUTnya masih kotor : suka berbohong. mengadu domba. yang apabila baik segumpal darah tersebut maka akan baiklah diri anda. namun apabila buruk segumpal darah tersebut. Kalau orang yang FIKIRANnya kotor mempunyai karomah. maka akan buruk pulalah diri anda. jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. Sebaliknya. mencaci. dan segumpal darah tersebut adalah hati…Al-Hadits Renunglah kata-kata Guru saya sebagai pedoman hidup anda: Orang yang mempunyai karomah di MULUTnya. menipu. banyak ketawa dan menyakiti hati orang. Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti. menghina.Tetapi orang yang FIKIRANnya masih kotor : suka memfitnah. p/s: Ilmu yang bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarkannya meskipun dia sudah mati. Kalau orang yang MULUTnya kotor mempunyai karomah. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. suka berdebat. menjatuhkan orang lain. kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya. Orang yang mempunyai karomah di FIKIRANnya. Dunia ini sudah banyak kerosakan. apa yang dia fikirkan menjadi kenyataan. banyak cakap. ingin menang sendiri TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. mereka cerita. membuka rahsia dan aib orang. mengutuk. Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat. Dunia ini sudah banyak kerosakan. apa yang dia perkatakan akan menjadi kenyataan. maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat.Maka Allah menjawab: "Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui". .

. dendam. Fii Sabilil Haq. irihati. Fastabiqul Khairaat. Dunia ini sudah banyak kerosakan.Tetapi orang yang HATInya masih kotor :suka marah. benci membenci. cinta pangkat TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. angkuh. sombong. suka dipuji. apa yang dia inginkan akan menjadi kenyataan.Kalau orang yang HATInya kotor mempunyai karomah. cinta dunia.Orang yang mempunyai karomah di HATInya. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful