rBAHAYA MENABUR FITNAH Hadis Huzaifah r.a katanya: Aku telah mendengar Rasullullah s.a.

w bersabda: "Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah".

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH MANGSA Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasullullah S.A.W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud:-

"Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(HadisRiwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya. Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.

Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat. Sabda Rasulullah S.A.W.

Bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada

Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya. dan dia akan mendedahkannya. Sabda Rasullullah S. dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud) Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi.A. apabila dia bertaubat." (Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili) Diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia.A. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad) Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan. dia berkata kepada Allah: "Wahai Tuhan ku. . Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua. sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya. Sesungguhnya. sedangkan aku tidak pernah melakukannya". Bermaksud :"Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. maka Allah akan mengintip keaibannya. dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim. Allah akan menerima taubatnya.W. Sabda Rasullullah S.zina. Maka. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain.W. Sesungguhnya orang melakukan zina.

Kalau orang yang FIKIRANnya kotor mempunyai karomah. TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. yang apabila baik segumpal darah tersebut maka akan baiklah diri anda. Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat. menghina. menjatuhkan orang lain. membuka rahsia dan aib orang. mengutuk. jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat. . mengadu domba. mereka cerita. menipu. wallahualam" Bahawa di dalam diri anda terdapat segumpal darah. Dunia ini sudah banyak kerosakan. Orang yang mempunyai karomah di FIKIRANnya. Kalau orang yang MULUTnya kotor mempunyai karomah. merendahkan orang. maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti. apa yang dia fikirkan menjadi kenyataan. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. Tetapi orang yang MULUTnya masih kotor : suka berbohong. banyak cakap. mencaci.Tetapi orang yang FIKIRANnya masih kotor : suka memfitnah. maka akan buruk pulalah diri anda. dan segumpal darah tersebut adalah hati…Al-Hadits Renunglah kata-kata Guru saya sebagai pedoman hidup anda: Orang yang mempunyai karomah di MULUTnya. ingin menang sendiri TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. p/s: Ilmu yang bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarkannya meskipun dia sudah mati. suka berdebat. Oleh itu perbanyakkan lah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat. namun apabila buruk segumpal darah tersebut.Maka Allah menjawab: "Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui". Dunia ini sudah banyak kerosakan. apa yang dia perkatakan akan menjadi kenyataan. Sebaliknya. mengumpat. kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya. banyak ketawa dan menyakiti hati orang.

dendam. cinta pangkat TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. apa yang dia inginkan akan menjadi kenyataan. Dunia ini sudah banyak kerosakan.Orang yang mempunyai karomah di HATInya.Tetapi orang yang HATInya masih kotor :suka marah.Kalau orang yang HATInya kotor mempunyai karomah. Fastabiqul Khairaat. Fii Sabilil Haq. . akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. sombong. benci membenci. suka dipuji. angkuh. cinta dunia. irihati.