rBAHAYA MENABUR FITNAH Hadis Huzaifah r.a katanya: Aku telah mendengar Rasullullah s.a.

w bersabda: "Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah".

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH MANGSA Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasullullah S.A.W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud:-

"Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(HadisRiwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya. Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.

Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat. Sabda Rasulullah S.A.W.

Bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada

apabila dia bertaubat. dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya.zina.A. maka Allah akan mengintip keaibannya. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua. Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi. dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad) Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan. sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim. meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud) Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. Sesungguhnya. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya.W. Sesungguhnya orang melakukan zina. dan dia akan mendedahkannya. Bermaksud :"Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". Maka. sedangkan aku tidak pernah melakukannya". dia berkata kepada Allah: "Wahai Tuhan ku.W. Sabda Rasullullah S. ." (Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili) Diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia.A. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. Allah akan menerima taubatnya. Sabda Rasullullah S.

p/s: Ilmu yang bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarkannya meskipun dia sudah mati. Tetapi orang yang MULUTnya masih kotor : suka berbohong. mereka cerita. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. mengadu domba. kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya. jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat. apa yang dia fikirkan menjadi kenyataan. Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat. Orang yang mempunyai karomah di FIKIRANnya. menjatuhkan orang lain. mengutuk. Sebaliknya. Kalau orang yang MULUTnya kotor mempunyai karomah. mencaci. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. wallahualam" Bahawa di dalam diri anda terdapat segumpal darah. yang apabila baik segumpal darah tersebut maka akan baiklah diri anda.Maka Allah menjawab: "Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui". mengumpat. merendahkan orang. banyak ketawa dan menyakiti hati orang. Kalau orang yang FIKIRANnya kotor mempunyai karomah. banyak cakap. dan segumpal darah tersebut adalah hati…Al-Hadits Renunglah kata-kata Guru saya sebagai pedoman hidup anda: Orang yang mempunyai karomah di MULUTnya. Oleh itu perbanyakkan lah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat. Dunia ini sudah banyak kerosakan. ingin menang sendiri TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. . Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti. TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. menipu. menghina. suka berdebat. maka akan buruk pulalah diri anda.Tetapi orang yang FIKIRANnya masih kotor : suka memfitnah. apa yang dia perkatakan akan menjadi kenyataan. namun apabila buruk segumpal darah tersebut. membuka rahsia dan aib orang. Dunia ini sudah banyak kerosakan.

akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. dendam. sombong. cinta dunia. Fii Sabilil Haq. . apa yang dia inginkan akan menjadi kenyataan. suka dipuji. benci membenci. Fastabiqul Khairaat.Tetapi orang yang HATInya masih kotor :suka marah. Dunia ini sudah banyak kerosakan.Kalau orang yang HATInya kotor mempunyai karomah.Orang yang mempunyai karomah di HATInya. angkuh. irihati. cinta pangkat TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful