rBAHAYA MENABUR FITNAH Hadis Huzaifah r.a katanya: Aku telah mendengar Rasullullah s.a.

w bersabda: "Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah".

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH MANGSA Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasullullah S.A.W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud:-

"Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(HadisRiwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya. Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.

Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat. Sabda Rasulullah S.A.W.

Bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada

zina.A. dia berkata kepada Allah: "Wahai Tuhan ku. . Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. Bermaksud :"Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". sedangkan aku tidak pernah melakukannya". Sesungguhnya orang melakukan zina.W. dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi. dan dia akan mendedahkannya. dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini. Sesungguhnya. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua." (Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili) Diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. Maka.W. Allah akan menerima taubatnya. Sabda Rasullullah S. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Sabda Rasullullah S. apabila dia bertaubat. sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya. meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud) Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa.A. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim. maka Allah akan mengintip keaibannya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad) Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya.

suka berdebat. mencaci. . yang apabila baik segumpal darah tersebut maka akan baiklah diri anda. Dunia ini sudah banyak kerosakan. maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. Dunia ini sudah banyak kerosakan. membuka rahsia dan aib orang.Tetapi orang yang FIKIRANnya masih kotor : suka memfitnah. menjatuhkan orang lain. Kalau orang yang MULUTnya kotor mempunyai karomah. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. namun apabila buruk segumpal darah tersebut. mereka cerita. maka akan buruk pulalah diri anda. jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat. Sebaliknya. Tetapi orang yang MULUTnya masih kotor : suka berbohong. merendahkan orang. dan segumpal darah tersebut adalah hati…Al-Hadits Renunglah kata-kata Guru saya sebagai pedoman hidup anda: Orang yang mempunyai karomah di MULUTnya. Kalau orang yang FIKIRANnya kotor mempunyai karomah. mengutuk. apa yang dia perkatakan akan menjadi kenyataan.Maka Allah menjawab: "Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui". banyak ketawa dan menyakiti hati orang. mengadu domba. mengumpat. Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti. p/s: Ilmu yang bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarkannya meskipun dia sudah mati. menghina. Oleh itu perbanyakkan lah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya. banyak cakap. ingin menang sendiri TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat. wallahualam" Bahawa di dalam diri anda terdapat segumpal darah. apa yang dia fikirkan menjadi kenyataan. Orang yang mempunyai karomah di FIKIRANnya. menipu.

suka dipuji. angkuh. apa yang dia inginkan akan menjadi kenyataan. cinta pangkat TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. . dendam.Orang yang mempunyai karomah di HATInya. irihati. sombong. Fii Sabilil Haq. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. cinta dunia.Tetapi orang yang HATInya masih kotor :suka marah. Dunia ini sudah banyak kerosakan.Kalau orang yang HATInya kotor mempunyai karomah. Fastabiqul Khairaat. benci membenci.