rBAHAYA MENABUR FITNAH Hadis Huzaifah r.a katanya: Aku telah mendengar Rasullullah s.a.

w bersabda: "Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah".

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH MANGSA Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasullullah S.A.W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud:-

"Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(HadisRiwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya. Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.

Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat. Sabda Rasulullah S.A.W.

Bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada

A." (Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili) Diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. Bermaksud :"Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi. Maka. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua. Allah akan menerima taubatnya. sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya.W. Sesungguhnya orang melakukan zina. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya. sedangkan aku tidak pernah melakukannya". "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim. maka Allah akan mengintip keaibannya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad) Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan. dia berkata kepada Allah: "Wahai Tuhan ku. dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini.A. meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud) Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. . Sabda Rasullullah S.W. apabila dia bertaubat. Sabda Rasullullah S. dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. dan dia akan mendedahkannya. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain.zina. Sesungguhnya.

Kalau orang yang MULUTnya kotor mempunyai karomah. maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. mengadu domba. merendahkan orang. mereka cerita.Maka Allah menjawab: "Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui". Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat. Sebaliknya. apa yang dia perkatakan akan menjadi kenyataan. banyak cakap. suka berdebat. maka akan buruk pulalah diri anda. menghina. Dunia ini sudah banyak kerosakan. Dunia ini sudah banyak kerosakan. TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. dan segumpal darah tersebut adalah hati…Al-Hadits Renunglah kata-kata Guru saya sebagai pedoman hidup anda: Orang yang mempunyai karomah di MULUTnya. Tetapi orang yang MULUTnya masih kotor : suka berbohong. Kalau orang yang FIKIRANnya kotor mempunyai karomah. Oleh itu perbanyakkan lah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat. kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya. yang apabila baik segumpal darah tersebut maka akan baiklah diri anda. wallahualam" Bahawa di dalam diri anda terdapat segumpal darah. jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat. mencaci. banyak ketawa dan menyakiti hati orang. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. Orang yang mempunyai karomah di FIKIRANnya. mengutuk.Tetapi orang yang FIKIRANnya masih kotor : suka memfitnah. . p/s: Ilmu yang bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarkannya meskipun dia sudah mati. ingin menang sendiri TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. menipu. namun apabila buruk segumpal darah tersebut. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. apa yang dia fikirkan menjadi kenyataan. membuka rahsia dan aib orang. mengumpat. menjatuhkan orang lain. Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti.

suka dipuji.Kalau orang yang HATInya kotor mempunyai karomah. Fastabiqul Khairaat. sombong. benci membenci. angkuh. Dunia ini sudah banyak kerosakan.Orang yang mempunyai karomah di HATInya. cinta pangkat TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. irihati. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. apa yang dia inginkan akan menjadi kenyataan. .Tetapi orang yang HATInya masih kotor :suka marah. Fii Sabilil Haq. dendam. cinta dunia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful