rBAHAYA MENABUR FITNAH Hadis Huzaifah r.a katanya: Aku telah mendengar Rasullullah s.a.

w bersabda: "Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah".

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH MANGSA Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasullullah S.A.W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud:-

"Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(HadisRiwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya. Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.

Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat. Sabda Rasulullah S.A.W.

Bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada

W. Sesungguhnya. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya. Bermaksud :"Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". Maka. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad) Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua. apabila dia bertaubat. maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. dan dia akan mendedahkannya. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala.zina.W. sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya. dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini. meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud) Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. maka Allah akan mengintip keaibannya. dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. dia berkata kepada Allah: "Wahai Tuhan ku. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim. sedangkan aku tidak pernah melakukannya". . Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain. Sabda Rasullullah S. Allah akan menerima taubatnya.A." (Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili) Diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia.A. Sabda Rasullullah S. Sesungguhnya orang melakukan zina.

Maka Allah menjawab: "Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui". apa yang dia perkatakan akan menjadi kenyataan. Tetapi orang yang MULUTnya masih kotor : suka berbohong. jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat. mengutuk. mengadu domba. merendahkan orang. kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya. Kalau orang yang FIKIRANnya kotor mempunyai karomah. p/s: Ilmu yang bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarkannya meskipun dia sudah mati. yang apabila baik segumpal darah tersebut maka akan baiklah diri anda. Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat. mencaci. membuka rahsia dan aib orang. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. dan segumpal darah tersebut adalah hati…Al-Hadits Renunglah kata-kata Guru saya sebagai pedoman hidup anda: Orang yang mempunyai karomah di MULUTnya. menipu. Oleh itu perbanyakkan lah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat. Orang yang mempunyai karomah di FIKIRANnya. maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. Sebaliknya. wallahualam" Bahawa di dalam diri anda terdapat segumpal darah. apa yang dia fikirkan menjadi kenyataan. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. menjatuhkan orang lain. TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. namun apabila buruk segumpal darah tersebut. Kalau orang yang MULUTnya kotor mempunyai karomah. maka akan buruk pulalah diri anda. mereka cerita. menghina. Dunia ini sudah banyak kerosakan.Tetapi orang yang FIKIRANnya masih kotor : suka memfitnah. ingin menang sendiri TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. suka berdebat. banyak ketawa dan menyakiti hati orang. . Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti. Dunia ini sudah banyak kerosakan. mengumpat. banyak cakap.

dendam.Kalau orang yang HATInya kotor mempunyai karomah. apa yang dia inginkan akan menjadi kenyataan. sombong. Fastabiqul Khairaat. . Dunia ini sudah banyak kerosakan.Tetapi orang yang HATInya masih kotor :suka marah. cinta dunia. suka dipuji. Fii Sabilil Haq.Orang yang mempunyai karomah di HATInya. cinta pangkat TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. irihati. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. benci membenci. angkuh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful