rBAHAYA MENABUR FITNAH Hadis Huzaifah r.a katanya: Aku telah mendengar Rasullullah s.a.

w bersabda: "Tidak masuk Syurga orang yang suka menabur fitnah".

DOSA MENGUMPAT HANYA BOLEH DIAMPUN OLEH MANGSA Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain. Rasullullah S.A.W. menjelaskan mengenai mengumpat seperti sabdanya bermaksud:-

"Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"(HadisRiwayat Muslim)

Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak. Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya. Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.

Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat. Sabda Rasulullah S.A.W.

Bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada

dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini. Sesungguhnya orang melakukan zina. Sabda Rasullullah S. meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud) Orang yang mengumpat akan mendapat kerugian besar pada hari akhirat. maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. dia berkata kepada Allah: "Wahai Tuhan ku. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim. Sabda Rasullullah S. Pahala yang dikumpulkan sebelum itu akan musnah atau dihapuskan seperti mudahnya api memakan kayu kering sehingga tidak tinggal apa-apa lagi. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua. Bermaksud :"Perbuatan mengumpat itu samalah seperti api memakan ranting kayu kering". . Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad) Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan. sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya.W. Pada rekod amalan mereka akan dicatatkan sebagai perbuatan menghapuskan pahala. Maka. Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya. dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. maka Allah akan mengintip keaibannya. dan dia akan mendedahkannya. Sesungguhnya." (Diriwayatkan oleh Abu Ummah al-Bahili) Diakhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia.zina. Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain.A.W.A. apabila dia bertaubat. sedangkan aku tidak pernah melakukannya". Allah akan menerima taubatnya.

menghina. Kalau orang yang MULUTnya kotor mempunyai karomah. mengumpat. mengadu domba. mencaci. Sebaliknya. TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. Oleh itu perbanyakkan lah zikir supaya dapat menghindarkan diri daripada mengumpat. menjatuhkan orang lain. banyak cakap. membuka rahsia dan aib orang. apa yang dia fikirkan menjadi kenyataan. mereka cerita. Dunia ini sudah banyak kerosakan.Tetapi orang yang FIKIRANnya masih kotor : suka memfitnah. maka akan buruk pulalah diri anda. merendahkan orang. . ingin menang sendiri TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. wallahualam" Bahawa di dalam diri anda terdapat segumpal darah. banyak ketawa dan menyakiti hati orang. Inilah dikatakan orang muflis diakhirat nanti. menipu. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. jika pahala orang yang mengumpat tidak ada lagi untuk diberikan kepada orang yang diumpat. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini. Orang yang mempunyai karomah di FIKIRANnya. mengutuk. apa yang dia perkatakan akan menjadi kenyataan. kita wajib berusaha mengelakkan diri daripada melakukannya. p/s: Ilmu yang bermanafaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarkannya meskipun dia sudah mati. dan segumpal darah tersebut adalah hati…Al-Hadits Renunglah kata-kata Guru saya sebagai pedoman hidup anda: Orang yang mempunyai karomah di MULUTnya. suka berdebat. maka dosa orang yang diumpat akan dipindahkan kepada orang yang mengumpat. Memandangkan betapa buruknya sifat mengumpat. Tetapi orang yang MULUTnya masih kotor : suka berbohong.Maka Allah menjawab: "Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui". Dunia ini sudah banyak kerosakan. yang apabila baik segumpal darah tersebut maka akan baiklah diri anda. Kalau orang yang FIKIRANnya kotor mempunyai karomah. namun apabila buruk segumpal darah tersebut.

suka dipuji. Fii Sabilil Haq. benci membenci. cinta dunia. apa yang dia inginkan akan menjadi kenyataan. .Orang yang mempunyai karomah di HATInya. Dunia ini sudah banyak kerosakan. irihati. angkuh. sombong. akan bertambah kacaulah kehidupan di bumi ini.Kalau orang yang HATInya kotor mempunyai karomah. Fastabiqul Khairaat.Tetapi orang yang HATInya masih kotor :suka marah. cinta pangkat TIDAK MUNGKIN MEMILIKI karomah. dendam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful