P. 1
Nilai Etika Dlam Sukan

Nilai Etika Dlam Sukan

|Views: 86|Likes:
Published by Aja Cikedis

More info:

Published by: Aja Cikedis on May 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2012

pdf

text

original

Nilai dan Etika dalam Sukan

Siti Hajarat Ramly  Munera Saleha binti Zahari  G5.6

5/14/12

Permainan Bersih ( Fair Play )
Click to edit Master subtitle style

5/14/12

Permainan fair play  Fairplay biasanya dikaitkan dengan sesuatu permainan dalam bidang sukan bermaksud satu situasi permainan yang bersih dan adil ‘unfairplay’ pula merujuk kepada permainan yang tidak adil dan ada unsur penipuan dan kekasaran didalam sesuatu permainan. 5/14/12  ‘Fairplay’  Manakala .

Mengapa ia boleh terjadi?  Pengadilan yang berat sebelah  Musuh tradisi cth jepun-china malaysiaindonesia-thailand  Cuaca -panas menyebabkan pemain panas baran  padang yang tidak memuaskan  Disiplin pemain kurang  Kurang suntikan semangat dan galakan 5/14/12 .

Pihak penganjur perlu 5/14/12 memberikan insentif kepada pasukan  Mengenakan  Rasa  Mengenakan . Pemain perlu bersikap lebih profesional. denda kepada pemain ikut kesalahan (kad merah/kuning) hormat antara pemain dan pemain lawan. insentif dan hadiah kepada para pemain.Langkah mengatasi  Meningkatkan mutu pengadilan spt mengenakan tidakan terhadap pngadil itu sendiri.

1 mata akan ditolak dari setiap kad kuning dan 3 mata jika mendapat kad merah. 5/14/12 . •Kad kuning dan kad merah: jika tiada sebarang kad diberikan.Kriteria pemilihan pasukan ‘fairplay’ •Sesebuah pasukan dinilai berdasarkan. dan mata minimum adalah 1.pasukan mendapat 10 mata. •Mata maksimum bagi sesebuah pasukan yang menunjukkan permainan bersih dan Positif adalah 10.

Penyalahgunaan Bahan dalam Sukan Click to edit Master subtitle style 5/14/12 .

adalah seperti penyalahgunaan dadah dan doping. akan menyebabkan perubahan dalam badan. menggunakan bahan atau kaedah terlarang dalam aktiviti sukan yang bertujuan untuk meningkatkan prestasi seseorang secara sengaja atau tidak sengaja. atau DADAH merupakan sesuatu bahan (selain daripada makanan) yang apabila diambil. adalah penggunaan bahan atau kaedah yang diharamkan untuk 5/14/12  Contohnya  DRUG  DOPING .

.Kenapa sesetengah bahan dan kaedah diharamkan?  Kesihatan .Banyak bahan boleh menyebabkan kesan yang tidak baik terhadap kesihatan jika tidak digunakan dengan betul.Sesetengah drug adalah haram dan dengan itu penggunaannya 5/14/12 adalah dilarang dalam sukan. .Di dalam sesetengah keadaan bahanbahan dan kaedah-kaedah yang diharamkan boleh meningkatkan tahap keupayaan atlit melebihi tahap biasa.  Etika  Undang-Undang .

Polisi penyalahgunaan dadah di malaysia  Pencegahan :  Pembasmian ◦ ◦ Salah laku dan penyalahgunaan dadah Sikap dan kebiasaan yang cenderung ke arah doping  Memantau ◦ ◦ : Ujian doping di luar pertandingan Parameter latihan dan tahap keupayaan 5/14/12 .

 Ia 5/14/12 .Kenapa terdapat penyalahgunaan bahan oleh atlet berlaku sewaktu pertandingan?  kerana atlet ingin berada atau mengekalkan tahap kesihatan yang terbaik di samping sebagai jalan mudah untuk mengecapi kejayaan juga bertujuan untuk meningkatkan stamina dan tenaga pada tahap yang tinggi selain bertindak sebagai ubat tahan sakit sekiranya atlit mengalami sebarang kecederaan tertentu.

 Sebagai bukti. 23 dalam petikan akhbar menyatakan beliau sebenarnya mengalami kecederaan otot lutut kiri yang membuatkan dia bertindak mengambil keputusan untuk 5/14/12 mencari kaedah perubatan yang lain tanpa  Fauzan. petikan artikel Berita Harian bertarikh 09 September 2009 menyatakan bahawa pelumba basikal Negara. Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi mengambil dadah terlarang kerana ingin berada pada tahap kesihatan yang terbaik selepas mendapat tahu dia terpilih buat mengikuti program latihan elit skuad trek negara di Australia. .

Joseline Cheah dan Siti Nur Masitah Badrini juga terpalit kesalahan dalam penyalahgunaan bahan terlarang apabila didapati mengambil dadah jenis propranonol bertujuan bagi mengurangkan debaran. Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi. atlet menembak Kebangsaan.  trio . Bibiana Ng. 08 Sept 5/14/12 2009) oleh Norbakti Alias. (petikan artikel akhbar Berita Harian.2) Apakah contoh penyalahgunaan bahan yang selalu digunakan atlet sewaktu pertandingan?  Antaranya ialah dadah rangsangan jenis nandrolone iaitu sejenis steroid anabolik yang digunakan oleh atlit lumba basikal Negara.

memberitahu MSN mengambil langkah awal dengan menghentikan segala bantuan.3) Apakah akibat/ hukuman yang akan diterima atlet tersebut sekiranya dia didapati bersalah?  Hukuman penggantungan selama beberapa tahun dikenakan ke atas mana-mana atlet yang disahkan mengambil bahan terlarang tertentu dalam sukan selain tindakan tataterbib dikenakan pada atlet tersebut. elaun latihan dan kemudahan kepada Amirul serta melarangnya daripada menyertai skuad kebangsaan untuk menjalani sesi 5/14/12 latihan di  Sebagai . dalam satu pernyataan artikel akhbar berita harian. contoh bagi membuktikan kenyataan ini.

kempen kesedaran dan sebagainya kepada para atlet agar mereka dapat berusaha dan bekerja keras dalam mencapai sesuatu kejayaan.  Hal ini boleh dilaksanakan melalui aktiviti kaunseling. ceramah. 5/14/12 .4) Bagaimanakah caranya untuk menyelesaikan masalah penyalahgunaan bahan yang kerap berlaku pada era modenisasi ini?  dengan memberi pendedahan yang lebih mendalam kepada para atlet dan perkara ini perlu dilakukan pada peringkat bawahan.

para atlet juga perlu sedar. sahaja makanan khususnya makanan tambahan perlu dirujuk kepada Institut Sukan Negara (ISN) untuk memastikan `kebersihannya' daripada dadah larangan. Selain itu. mereka harus bertanggungjawab atas apa sahaja makanan yang diambil kerana persatuan mahupun pegawai sukan tidak boleh memerhatikan pergerakan mereka sepanjang masa.  Apa 5/14/12 .

Keganasan Dalam Sukan Click to edit Master subtitle style 5/14/12 .

ada pemain tenis yang mematahkan raketnya dalm permainan. semangat kesukanan – luntur semangat akibat ahli pasukan yang lemah menyebabkan keganasan berlaku.  Mental dan emosi yang terganggucontoh pemain tenis yang terganggu oleh tekanan dari penonton.  Faktor dalaman-masalah peribadi di kalangan pemain di bawa ke padang permainan.  Disiplin pemain yang kurang.  Pengadil yang berat sebelah dalam 5/14/12 permainan .FAKTOR  Kurangnya •.

 Mutu sukan yang rendah  Pandangan masyarakat yang negatif. 5/14/12 .KESAN-KESAN  Kecederaan berlaku – ada sesetengah pemain bola yang sanggup mengasari pemain lawan.

 Tingkatkan lagi disiplin dalam diri setiap pemain.  Memupuk semangat kesukanan  Mepertingkatkan mutu pengadilan setiap perlawanan.  Setiap pemain hendaklah tidak memcampur adukkan masalah peribadi dalam permainan 5/14/12 .CARA MENGATASI  Memperbanyakan lagi kem-kem motivasi di kalangan pemain-pemain.

Gangguan dalam Sukan Click to edit Master subtitle style 5/14/12 .

dan gangguan sesama manusia. gangguan faktor semula jadi. objek atau proses menjadi terbantut dan tergendala. 5/14/12 .  gangguan dalam sukan boleh dikategorikan dalam beberapa jenis seperti gangguan emosi bagi pemain. Gangguan bererti sesuatu yang membuat seseorang . gangguan kemudahan.

 Gangguan ◦ emosi Tekanan perasaan /Gangguan psikologi /Pengurusan EQ  Gangguan ◦ faktor semula jadi Faktor cuaca /Fizikal pihak lawan /Bunyi.warna /Keadaan padang dan tapak permainan  Gangguan ◦ sesama manusia./Gangguan seksual /Sorakan peminat 5/14/12 . cahaya. Pihak lawan. pengadil.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->