P. 1
Budaya Dan Pembelajaran

Budaya Dan Pembelajaran

|Views: 1,087|Likes:

More info:

Published by: Nurul Atikah Kamaludin on May 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2013

pdf

text

original

EDU 3106: Budaya dan Pembelajaran

Tajuk 1: Budaya dan Kepelbagaian Kelompok di Malaysia
Muhammad Najib Mohd Jamil Yuhanis Osman Nurul Atikah Kamaludin
PISMP 5.05 (SAINS SOSIAL)

DEFINISI BUDAYA

• Perkataan ‘budaya’ berasal daripada cantuman perkataan Sanskrit dan Melayu iaitu “budhi” dan “daya”. • “Budhi”- dipinjam daripada bahasa Sanskrit bererti kecergasan fikiran dan akal. • “Daya” – perkataan Melayu Polynesia yang bermakna kekuatan kuasa,tenaga dan pengaruh.
Sumber: Shamsul Amri Baharuddin. (2010). Modul Hubungan Etnik. Subang Jaya: Perpustakaan Negara Malaysia.

* Kamus Dewan (2007) :
Budaya sebagai tamadun, peradaban, kemajuan fikiran dan akal budi.

* Nik Safiah Haji Abdul Karim,1963 :
Budaya membawa maksud tenaga fikiran, usaha rohani atau kuasa menggerakkan jiwa.

Sumber: Shamsul Amri Baharuddin. (2010). Modul Hubungan Etnik. Subang Jaya: Perpustakaan Negara Malaysia.

1996 : “ the way of life of people.* Dictionary of Philosophy. . (2010). Modul Hubungan Etnik.modes of perception. Sumber: Shamsul Amri Baharuddin.sciences.values.arts.and habits of thought and activity.including their attitudes.beliefs. Subang Jaya: Perpustakaan Negara Malaysia.Cultural features of forms of life are learned but are often too pervasive to be readily noticed from within.

1947 (The Cultural Background of Personality) : Budaya ialah susunan perlakuan yang dipelajari dan hasil daripada kelakuan ini digunakan bersama dalam masyarakat.scribd. * Ruth Benedict. 2009.com/doc/24948165/Konsep-Budaya. Diakses pada 8 Januari 2012. Konsep Budaya. http://www.1947 : Budaya sebagai unsur pengorganisasian antara individu dan membentuknya menjadi satu kelompok kebudayaan. Sumber: Elaksamana. .* Ralph Linton.

Sistem dan organisasi kemasyarakatan 3. Sistem ekonomi 7.* Koentjaraningrat (2002) Budaya merupakan keseluruhan pemikiran dan hasil karya manusia berasaskan proses pembelajaran. Sistem teknologi dan peralatan Sumber: Noriati A. Agama dan upacara keagamaan 2. Bhd. Bahasa 5. Sistem pengetahuan 4. (2011). Shah Alam: Oxford Fajar Sdn.Budaya mengandungi 7 unsur utama : 1. . Rashid. Boon Pong Ying. Kesenian 6. . Budaya dan Pembelajaran.

* Edward B. Diakses pada 8 Januari 2012 . Sumber: Suzy Wong. 2005. http://www.scribd. Taylor ‘Budaya sebagai satu himpunan ilmu pengetahuan.com/doc/35919182/1/Definisi-Budaya. Pengenalan Masyarakat Malaysia. adat resam dan kemahiran yg dimiliki dan diamalkan oleh manusia dalam sesuatu masyarakat’. kesenian.

undang-undang dll)’.* Modern Dictionary of Sosiology ‘Cara hidup manusia yang hidup berkelompok sama ada yg berbentuk material (ciptaan manusia) dan bukan material (adat resam.scribd. Pengenalan Masyarakat Malaysia. Diakses pada 8 Januari 2012 . Sumber: Suzy Wong. http://www. kepercayaan.com/doc/35919182/1/Definisi-Budaya. 2005.

• Elemen penting yg membentuk budaya: . Pengenalan Masyarakat Malaysia.sistem ekonomi .ilmu pengetahuan Sumber: Suzy Wong. http://www. Diakses pada 8 Januari 2012 .keagamaan -kesenian .* A. penerimaan dan kepercayaan oleh sesuatu masyarakat yang dipraktikkan secara berterusan dan diulangi oleh generasi yang seterusnya’.com/doc/35919182/1/Definisi-Budaya. 2005.L Kroebor & Clyde Kluck ‘Segala amalan.scribd.kelengkapan hiup .

L Kroebar & Clyde Kluck dan Modern Dictionary of Sosiology • Budaya ialah satu amalan harian yang diterima norma masyarakat dan diamalkan oleh sesebuah organisasi masyarakat tersebut. . Taylor.Kesimpulan Kumpulan Kami • Berdasarkan pendapat sarjana Edward B. • Misalnya cara berkomunikasi dan makan masyarakat Jepun dan Malaysia. A.

KEPELBAGAIAN KELOMPOK/ETNIK DI MALAYSIA .

Kepelbagaian Etnik di Malaysia: Etnik Minangkabau (Semenanjung Malaysia) .

LOKASI ETNIK MINANGKABAU DI SEMENANGJUNG MALAYSIA Negeri Sembilan -Rembau -Sungai Ujong -Seri Menanti -Naning -Johol -Kuala Pilah Johor Melaka .

PENGENALAN Minangkabau berasal daripada 2 perkataan: Minang: menang Kabau: kerbau Berasal daripada peristiwa perselisihan antara kerajaan Minangkabau dgn seorang putera dari Jawa yg meminta pengakuan kekuasaan di Melayu Orang Minangkabau merupakan penduduk asal kawasan yg dikenali sebagai Sumatera Barat. Indonesia. Melaka dan Johor Permulaan abad ke-14M. Orang Melayu di Malaysia byk yg berasal dari Minangkabau. orang-orang Sumatera dari Tanah Minangkabau mulai tiba di Negeri Sembilan melalui Melaka dan sampai ke Rembau. Kawasan utama yg didiami adalah di N. . Sembilan.

BUDAYA ETNIK DARI ASPEK SOSIAL .

pemberian pusaka dan pelantikan pemimpin. ORANG MINANG DI NEGERI SEMBILAN • Biduanda. Nikah. Anak Acheh. Seri Lemak. Mungkal. Paya Kumboh. Hantar Emas. Membuat janji. Seri Melenggang. Timbang Tanda. Tanah Datar. Tiga Nenek. Anak Melaka dan Tiga Batu • Acara yg dilakukan dalam proses perkahwinan: • Pinang-meminang. • Pemberian harta dan tanah adat diwariskan daripada ibu kepada anak perempuan. Jemput Antar. Manjangguak Kandang (Keluarga lelaki datang ke rumah calon isteri anaknya) PERKAHWINAN .* ADAT RESAM ADAT PERPATIH • Merangkumi pelbagai aspek kehidupan masyarakat spt nikah kahwin. Batu Hampar.Batu Belang.

* PAKAIAN .

kumbang tidak seekor .* BAHASA Bahasa Minangkabau: Apo tu nan ang karajoan? Bahasa Malaysia: Apa yang sedang kamu buat? Bahasa Minangkabau: Bungo indak satangkai. kumbang indak sa ikua (Peribahasa) Bahasa Malaysia: Bunga tidak setangkai.

mempunyai 4 lubang dan panjangnya lebih kurang 4060cm . • Diperbuat daripada buluh nipis. • Merupakan tarian gerak cepat dan penari memegang piring di tapak tangan. nyanyian. tarian. • Dipersembahkan oleh kaum lelaki ketika perayaan tradisional. TARIAN PIRING RANDAI • Teater rakyat tradisional Minangkabau yg melibatkan muzik. bangsawan dan hartawan di sesebuah kampung. silat dan drama.KESENIAN DAN KEBUDAYAAN • Diadakan ketika majlis perkahwinan bagi keluarga berada. SALUANG • Alat muzik tradisional khas Minangkabau dari Sumatera Barat.

Berlangsung selama 7 hari dimana seluruh kaum kerabat dan ketua-ketua dari kampung yg lain turut dijemput Bentuk unik kerana menyerupai tanduk kerbau. aktiviti2 upacara MAANTA PABUKOAN Menghantar makanan kepada ibu mertua sewaktu bulan Ramadhan Dendeng Balado MAKANAN TRADISONAL Hirisan nipis dan lebar dagingsapi yg dikeringkan dan digoreng kering . Fungsi: tempat tinggal.PAKAIAN RUMAH MINANGKABAU BATAGAK PANGULU Upacara pelantikan penghulu. dewan mesyuarat.

BUDAYA ETNIK DARI ASPEK EKONOMI .

Kesemua kerja turut dilakukan secara bergotong-royong. Perniagaan: Membuat songket untuk keperluan sendiri atau kaum keluarga.Kebanyakan masyarakat Minangkabau terlibat dalam perniagaan dan pertanian Pertanian: Melakukan aktiviti penanaman padi sawah.Ianya turut diperdagangkan terutamanya oleh kaum wanita Perlombongan: Masyarakat Minangkabau dari Sumatera turut menjalankan perlombongan emas .

CONTOH ETNIK DI NEGERI SABAH: ETNIK BAJAU .

. Tersebar luas di seluruh kepulauan Melayu dan Lautan Pasifik.ASAL-USUL BAJAU -Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka (2000) mengenai asal-usul bangsa Bajau mendapati Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro yang mula bergerak dari Yunan menuju arah selatan (Asia Tenggara) pada kirakira 1500 tahun Sebelum Masihi iaitu 3500 tahun yang lalu. Bajau adalah melayu tulen.

LOKASI ETNIK BAJAU . Tawau ) . Lahad Datu.Orang Bajau Pantai Barat ( Putatan. Kota Belud. Kunak. Semporna. Sandakan. Papar ) -Orang Bajau Pantai Timur ( Kudat. Tuaran.

EKONOMI ETNIK BAJAU DI SABAH Mengutip hasil laut dengan menggunakan cara penangkapan tradisional. . Menternak dan bercucuk tanam.

Ramai etnik Bajau dikahwini dan mengahwini bangsabangsa lain termasuk Cina. Corak hidup etnik Bajau di Sabah sama dengan etnik Melayu yang ada di Malaysia.India dan sukusuku kaum tempatan di Malaysia. .SOSIAL : KEPERCAYAAN DAN AGAMA 100% suku kaum Bajau menganut agama islam. Menekankan hubungan kekeluargaan dan “le’od” iaitu kelompok sedaerah.Arab.

dimakan mentahmentah atau dimasak bersama sayur. . TOMPE’ : ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya. SAGOL : isi ikan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis.SOSIAL : MAKANAN TRADISIONAL KIMA : sejenis kerang laut. PUTU : ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim.digoreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga berwarna kekuning-kuningan.

. Cth : Aku sayang padamu -Lasah akuh ma ka’ah/ aku sayang tah kau.BAHASA Bahasa orang bajau dikenali sebagai Sinama(bahasa kepunyaan bangsa sama) Terdapat 26 subdialek bahasa Bajau.

CONTOH ETNIK DI NEGERI SARAWAK: ETNIK BIDAYUH .

• Merupakan 8. .5 peratus dari jumlah penduduk penduduk Sarawak • Kaum Bidayuh merupakan golongan minoriti di Sarawak. Kuching dan di barat Kalimantan. terutamanya Bahagian Serian.• Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. Pada tahun 1998 lebih kurang 167.000 kaum Bidayuh terdapat di Sarawak.

Siburan dan Penrissen Bau-Jagoi di Daerah Bau dan Lundu .Dibahagikan kepada empat suku kaum yang utama mengikut loghat Bukar-Sadong di Daerah Serian Salako-Lara bagi kumpulan yang tinggal di daerah Lundu dan Sematan Biatah bagi mereka yang tinggal di kawasan Padawan.

. Serapi. dan sebilangan kecil tinggal di Daerah Lundu. Krokong.LOKASI ETNIK BIDAYUH .Daerah Serian dalam Bahagian Samarahan. di kawasan-kawasan Padawan. Serumbu di Daerah Bau. Siburan dan Penrissen -Bahagian Kuching dan Kawasan Jagoi.

EKONOMI ETNIK BIDAYUH Aktiviti Sara Siri. Contohnya: Menternak dan bercucuk tanam Menanam Padi Huma dan Menjadi Peladang .

Tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh.RUMAH BIDAYUH Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak .

Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama. . manakala dindingnya pula daripada buluh.STRUKTUR RUMAH BIDAYUH Rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. awah (ruang tamu) dan tanju (anjung). Atap Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.

RUMAH BIDAYUH .

• Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man".pertuturan. . • Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu.BAHASA BIDAYUH • Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. • Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan.

Aini Fadhilah. http://malaycivilization.blogspot. Modul Hubungan Etnik. 2008.BIBLIOGRAFI Noriati A.php?topic=1402. 2007. Shamsul Amri Baharuddin. Adat Perpatih.scribd.com/doc/28892167/ETNIK-MINANGKABAU. Diakses pada 8 Januari 2012. 2003. Rashid. Shah Alam: Oxford Fajar Sdn. Bhd.ukm. Boon Pong Ying. Budaya dan Pembelajaran. Etnik Minangkabau.my/idc/groups/portal_aperpatih/documents/ukmpd/adat_ 02665. Diakses pada 8 Januari 2012. Diakses pada 9 Januari 2012 Hanim. Cikgu Yatie. (2011). . Kedatangan dan Perkembangan Masyarakat Minangkabau. Nur Syairah.html.0. Diakses pada 8 Januari 2012.com/2009/10/sej-9402-trial-perak-2009_21. (2010). Noor Shalida.net/v10/index. http://cikguyatieishere.pdf. http://halaqah. kegiatan ekonomi di Malaysia sebelum campur tangan British. Subang Jaya: Perpustakaan Negara Malaysia. http://www. 2009.

Konsep Budaya.Elaksamana. . Diakses pada 8 Januari 2012.scribd. http://www. 2009.com/doc/24948165/Konsep-Budaya .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->