P. 1
Budaya Dan Pembelajaran

Budaya Dan Pembelajaran

|Views: 1,087|Likes:

More info:

Published by: Nurul Atikah Kamaludin on May 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2013

pdf

text

original

EDU 3106: Budaya dan Pembelajaran

Tajuk 1: Budaya dan Kepelbagaian Kelompok di Malaysia
Muhammad Najib Mohd Jamil Yuhanis Osman Nurul Atikah Kamaludin
PISMP 5.05 (SAINS SOSIAL)

DEFINISI BUDAYA

• Perkataan ‘budaya’ berasal daripada cantuman perkataan Sanskrit dan Melayu iaitu “budhi” dan “daya”. • “Budhi”- dipinjam daripada bahasa Sanskrit bererti kecergasan fikiran dan akal. • “Daya” – perkataan Melayu Polynesia yang bermakna kekuatan kuasa,tenaga dan pengaruh.
Sumber: Shamsul Amri Baharuddin. (2010). Modul Hubungan Etnik. Subang Jaya: Perpustakaan Negara Malaysia.

* Kamus Dewan (2007) :
Budaya sebagai tamadun, peradaban, kemajuan fikiran dan akal budi.

* Nik Safiah Haji Abdul Karim,1963 :
Budaya membawa maksud tenaga fikiran, usaha rohani atau kuasa menggerakkan jiwa.

Sumber: Shamsul Amri Baharuddin. (2010). Modul Hubungan Etnik. Subang Jaya: Perpustakaan Negara Malaysia.

including their attitudes.sciences.modes of perception.beliefs. .arts. Modul Hubungan Etnik. 1996 : “ the way of life of people.* Dictionary of Philosophy. (2010).values.and habits of thought and activity. Subang Jaya: Perpustakaan Negara Malaysia.Cultural features of forms of life are learned but are often too pervasive to be readily noticed from within. Sumber: Shamsul Amri Baharuddin.

.scribd. http://www. Konsep Budaya.com/doc/24948165/Konsep-Budaya. Sumber: Elaksamana.1947 (The Cultural Background of Personality) : Budaya ialah susunan perlakuan yang dipelajari dan hasil daripada kelakuan ini digunakan bersama dalam masyarakat.* Ralph Linton. 2009.1947 : Budaya sebagai unsur pengorganisasian antara individu dan membentuknya menjadi satu kelompok kebudayaan. Diakses pada 8 Januari 2012. * Ruth Benedict.

Agama dan upacara keagamaan 2. Sistem teknologi dan peralatan Sumber: Noriati A. Bahasa 5.* Koentjaraningrat (2002) Budaya merupakan keseluruhan pemikiran dan hasil karya manusia berasaskan proses pembelajaran. Sistem pengetahuan 4. Sistem dan organisasi kemasyarakatan 3. Bhd. Budaya dan Pembelajaran. Sistem ekonomi 7. . (2011). Boon Pong Ying.Budaya mengandungi 7 unsur utama : 1. Shah Alam: Oxford Fajar Sdn. Kesenian 6. . Rashid.

Sumber: Suzy Wong.* Edward B.com/doc/35919182/1/Definisi-Budaya. Diakses pada 8 Januari 2012 . Pengenalan Masyarakat Malaysia. http://www.scribd. Taylor ‘Budaya sebagai satu himpunan ilmu pengetahuan. kesenian. adat resam dan kemahiran yg dimiliki dan diamalkan oleh manusia dalam sesuatu masyarakat’. 2005.

Sumber: Suzy Wong. kepercayaan. 2005. Pengenalan Masyarakat Malaysia. Diakses pada 8 Januari 2012 .scribd.* Modern Dictionary of Sosiology ‘Cara hidup manusia yang hidup berkelompok sama ada yg berbentuk material (ciptaan manusia) dan bukan material (adat resam.com/doc/35919182/1/Definisi-Budaya. undang-undang dll)’. http://www.

scribd.kelengkapan hiup .ilmu pengetahuan Sumber: Suzy Wong. 2005. http://www.com/doc/35919182/1/Definisi-Budaya.* A. • Elemen penting yg membentuk budaya: .sistem ekonomi . Diakses pada 8 Januari 2012 . penerimaan dan kepercayaan oleh sesuatu masyarakat yang dipraktikkan secara berterusan dan diulangi oleh generasi yang seterusnya’.L Kroebor & Clyde Kluck ‘Segala amalan. Pengenalan Masyarakat Malaysia.keagamaan -kesenian .

L Kroebar & Clyde Kluck dan Modern Dictionary of Sosiology • Budaya ialah satu amalan harian yang diterima norma masyarakat dan diamalkan oleh sesebuah organisasi masyarakat tersebut. • Misalnya cara berkomunikasi dan makan masyarakat Jepun dan Malaysia.Kesimpulan Kumpulan Kami • Berdasarkan pendapat sarjana Edward B. A. Taylor. .

KEPELBAGAIAN KELOMPOK/ETNIK DI MALAYSIA .

Kepelbagaian Etnik di Malaysia: Etnik Minangkabau (Semenanjung Malaysia) .

LOKASI ETNIK MINANGKABAU DI SEMENANGJUNG MALAYSIA Negeri Sembilan -Rembau -Sungai Ujong -Seri Menanti -Naning -Johol -Kuala Pilah Johor Melaka .

Sembilan. Orang Melayu di Malaysia byk yg berasal dari Minangkabau. . Melaka dan Johor Permulaan abad ke-14M. orang-orang Sumatera dari Tanah Minangkabau mulai tiba di Negeri Sembilan melalui Melaka dan sampai ke Rembau.PENGENALAN Minangkabau berasal daripada 2 perkataan: Minang: menang Kabau: kerbau Berasal daripada peristiwa perselisihan antara kerajaan Minangkabau dgn seorang putera dari Jawa yg meminta pengakuan kekuasaan di Melayu Orang Minangkabau merupakan penduduk asal kawasan yg dikenali sebagai Sumatera Barat. Kawasan utama yg didiami adalah di N. Indonesia.

BUDAYA ETNIK DARI ASPEK SOSIAL .

Mungkal. ORANG MINANG DI NEGERI SEMBILAN • Biduanda. Jemput Antar. Manjangguak Kandang (Keluarga lelaki datang ke rumah calon isteri anaknya) PERKAHWINAN . Timbang Tanda. pemberian pusaka dan pelantikan pemimpin. Nikah. Tanah Datar. Hantar Emas. Anak Melaka dan Tiga Batu • Acara yg dilakukan dalam proses perkahwinan: • Pinang-meminang. • Pemberian harta dan tanah adat diwariskan daripada ibu kepada anak perempuan. Seri Melenggang. Batu Hampar. Paya Kumboh. Tiga Nenek. Seri Lemak.Batu Belang. Membuat janji.* ADAT RESAM ADAT PERPATIH • Merangkumi pelbagai aspek kehidupan masyarakat spt nikah kahwin. Anak Acheh.

* PAKAIAN .

kumbang tidak seekor .* BAHASA Bahasa Minangkabau: Apo tu nan ang karajoan? Bahasa Malaysia: Apa yang sedang kamu buat? Bahasa Minangkabau: Bungo indak satangkai. kumbang indak sa ikua (Peribahasa) Bahasa Malaysia: Bunga tidak setangkai.

SALUANG • Alat muzik tradisional khas Minangkabau dari Sumatera Barat. • Dipersembahkan oleh kaum lelaki ketika perayaan tradisional. tarian.KESENIAN DAN KEBUDAYAAN • Diadakan ketika majlis perkahwinan bagi keluarga berada. silat dan drama. TARIAN PIRING RANDAI • Teater rakyat tradisional Minangkabau yg melibatkan muzik. mempunyai 4 lubang dan panjangnya lebih kurang 4060cm . • Diperbuat daripada buluh nipis. bangsawan dan hartawan di sesebuah kampung. nyanyian. • Merupakan tarian gerak cepat dan penari memegang piring di tapak tangan.

PAKAIAN RUMAH MINANGKABAU BATAGAK PANGULU Upacara pelantikan penghulu. dewan mesyuarat. aktiviti2 upacara MAANTA PABUKOAN Menghantar makanan kepada ibu mertua sewaktu bulan Ramadhan Dendeng Balado MAKANAN TRADISONAL Hirisan nipis dan lebar dagingsapi yg dikeringkan dan digoreng kering . Berlangsung selama 7 hari dimana seluruh kaum kerabat dan ketua-ketua dari kampung yg lain turut dijemput Bentuk unik kerana menyerupai tanduk kerbau. Fungsi: tempat tinggal.

BUDAYA ETNIK DARI ASPEK EKONOMI .

Perniagaan: Membuat songket untuk keperluan sendiri atau kaum keluarga. Kesemua kerja turut dilakukan secara bergotong-royong.Kebanyakan masyarakat Minangkabau terlibat dalam perniagaan dan pertanian Pertanian: Melakukan aktiviti penanaman padi sawah.Ianya turut diperdagangkan terutamanya oleh kaum wanita Perlombongan: Masyarakat Minangkabau dari Sumatera turut menjalankan perlombongan emas .

CONTOH ETNIK DI NEGERI SABAH: ETNIK BAJAU .

. Bajau adalah melayu tulen.ASAL-USUL BAJAU -Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka (2000) mengenai asal-usul bangsa Bajau mendapati Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro yang mula bergerak dari Yunan menuju arah selatan (Asia Tenggara) pada kirakira 1500 tahun Sebelum Masihi iaitu 3500 tahun yang lalu. Tersebar luas di seluruh kepulauan Melayu dan Lautan Pasifik.

Semporna. Papar ) -Orang Bajau Pantai Timur ( Kudat. Tawau ) .Orang Bajau Pantai Barat ( Putatan. Kunak. Sandakan.LOKASI ETNIK BAJAU . Tuaran. Kota Belud. Lahad Datu.

EKONOMI ETNIK BAJAU DI SABAH Mengutip hasil laut dengan menggunakan cara penangkapan tradisional. . Menternak dan bercucuk tanam.

Corak hidup etnik Bajau di Sabah sama dengan etnik Melayu yang ada di Malaysia.India dan sukusuku kaum tempatan di Malaysia. Menekankan hubungan kekeluargaan dan “le’od” iaitu kelompok sedaerah. Ramai etnik Bajau dikahwini dan mengahwini bangsabangsa lain termasuk Cina.Arab.SOSIAL : KEPERCAYAAN DAN AGAMA 100% suku kaum Bajau menganut agama islam. .

PUTU : ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. TOMPE’ : ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya.dimakan mentahmentah atau dimasak bersama sayur.digoreng tanpa minyak di dalam kuali sehingga berwarna kekuning-kuningan. SAGOL : isi ikan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. .SOSIAL : MAKANAN TRADISIONAL KIMA : sejenis kerang laut.

.BAHASA Bahasa orang bajau dikenali sebagai Sinama(bahasa kepunyaan bangsa sama) Terdapat 26 subdialek bahasa Bajau. Cth : Aku sayang padamu -Lasah akuh ma ka’ah/ aku sayang tah kau.

CONTOH ETNIK DI NEGERI SARAWAK: ETNIK BIDAYUH .

. terutamanya Bahagian Serian.• Kaum Bidayuh adalah masyarakat yang mendiami kawasan barat daya Sarawak. Kuching dan di barat Kalimantan.5 peratus dari jumlah penduduk penduduk Sarawak • Kaum Bidayuh merupakan golongan minoriti di Sarawak. Pada tahun 1998 lebih kurang 167. • Merupakan 8.000 kaum Bidayuh terdapat di Sarawak.

Dibahagikan kepada empat suku kaum yang utama mengikut loghat Bukar-Sadong di Daerah Serian Salako-Lara bagi kumpulan yang tinggal di daerah Lundu dan Sematan Biatah bagi mereka yang tinggal di kawasan Padawan. Siburan dan Penrissen Bau-Jagoi di Daerah Bau dan Lundu .

di kawasan-kawasan Padawan. Serapi. dan sebilangan kecil tinggal di Daerah Lundu.Daerah Serian dalam Bahagian Samarahan.LOKASI ETNIK BIDAYUH . . Serumbu di Daerah Bau. Krokong. Siburan dan Penrissen -Bahagian Kuching dan Kawasan Jagoi.

EKONOMI ETNIK BIDAYUH Aktiviti Sara Siri. Contohnya: Menternak dan bercucuk tanam Menanam Padi Huma dan Menjadi Peladang .

Tujuan keselamatan iaitu sukar untuk dikesan oleh musuh.RUMAH BIDAYUH Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum Bidayuh terletak jauh di kawasan pendalaman dan tanah tinggi. Struktur rumah panjang kaum Bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak .

manakala dindingnya pula daripada buluh. awah (ruang tamu) dan tanju (anjung). Atap Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian.STRUKTUR RUMAH BIDAYUH Rumah panjang kaum Bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu. Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu bilik utama. .

RUMAH BIDAYUH .

• Lazimnya bahasa Bidayuh akan berubah intonasi dan bahasa mengikut kampung dan daerah tertentu. .pertuturan. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan. • Ini menyebabkan suku kaum ini sukar untuk berkomunikasi antara satu sama lain sekiranya mereka dari suku dan daerah yang belainan.BAHASA BIDAYUH • Keunikan ini adalah berdasarkan sebutan. • Sebagai contoh suku Bidayuh dari Kawasan serian menyebut "makan" ialah "ma-an" manakala suku Bidayuh dari kawasan padawan pula menyebut "makan" sebagai "man".

Diakses pada 9 Januari 2012 Hanim. Subang Jaya: Perpustakaan Negara Malaysia. 2009.ukm. 2003.com/2009/10/sej-9402-trial-perak-2009_21. http://halaqah.php?topic=1402. Diakses pada 8 Januari 2012. http://malaycivilization. .my/idc/groups/portal_aperpatih/documents/ukmpd/adat_ 02665. Shamsul Amri Baharuddin. Cikgu Yatie.0. Diakses pada 8 Januari 2012. Rashid. Boon Pong Ying.BIBLIOGRAFI Noriati A. (2010).blogspot. Noor Shalida. kegiatan ekonomi di Malaysia sebelum campur tangan British. http://www. Etnik Minangkabau. Adat Perpatih. Shah Alam: Oxford Fajar Sdn. Bhd. Kedatangan dan Perkembangan Masyarakat Minangkabau. Budaya dan Pembelajaran. http://cikguyatieishere. 2007.com/doc/28892167/ETNIK-MINANGKABAU. Diakses pada 8 Januari 2012. 2008. (2011). Nur Syairah.scribd. Modul Hubungan Etnik.html. Aini Fadhilah.pdf.net/v10/index.

.Elaksamana. Diakses pada 8 Januari 2012.scribd. http://www. Konsep Budaya. 2009.com/doc/24948165/Konsep-Budaya .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->