P. 1
Pelan Perniagaan 1f1s Kedai Jahitan

Pelan Perniagaan 1f1s Kedai Jahitan

|Views: 367|Likes:
Published by amyleebed

More info:

Published by: amyleebed on May 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2015

pdf

text

original

Satu Famili Satu Syarikat-Sampel Pelan

Pelan Perniagaan Kedai Jahitan 1f1s Kedai Jahitan

Ini merupakan satu contoh yang lengkap sebuah rancangan perniagaan. Anda adalah dialu-alukan untuk menggunakan kandungan ini sebagai satu panduan apabila merancang aktiviti-aktiviti perniagaan anda kendiri. Bagi mewujudkan sebuah rancangan perniagaan sendiri, anda perlu membangunkan pertumbuhan perniagaan anda, sila pertimbangkan perisian muatturun popular. Semua Percuma di http://www.1f1s.com dan sebarang pertanyaan boleh lah di bincang dalam forum antara komuniti1f1s. Mengenai pelan perniagaan ini. Nama-nama, lokasi-lokasi, dan nombor-nombor dalam rancangan asal mungkin telah ditukar, dan banyak bahagian-bahagian bagi teks rancangan asal mungkin telah tidak dimasukkan bagi mengekalkan rahsia dan maklumat pemilik. Garis-garis panduan menggunakan pelan ini. Anda adalah dialu-alukan untuk gunakan rancangan ini sebagai satu titik permulaan bagi mewujudkan rancangan perniagaan anda sendiri, tetapi anda tidak mempunyai kebenaran untuk menghasil semula, menerbitkan, mengagihkan atau salinan teratur rancangan ini sambil ia wujud di sini. Permintaanpermintaan untuk cetakan semula, penggunaan akademik, dan penyebaran lain bagi sampel rancangan sepatutnya dihantar emel terus untuk jabatan perniagaan bagi 1Family 1Syarikat pada pemasaraan@1f1s.com. Untuk maklumat produk lawat laman web kami di http://www.1f1s.com atau hp: 013-2754009.

dalam sampel rancangan. dibentangkan dahulu dengan tujuan menegaskan ciriciri paling menarik perniagaan itu. Ia tidak membayangkan satu persembahan sekuriti. adalah bahagian terakhir Perancangan Perniagaan. Misalnya. Ia diakui oleh pembaca maklumat yang disertakan dalam pelan perniagaan ini berada dalam semua penghormatan kerahsiaan. Dalam rancangan muktamad anda. anda mempunyai peluang untuk menghurai idea-idea dalam garis kasar anda yang paling sesuai untuk perniagaan anda. Dalam karang-mengarang pelan perniagaan anda. selain maklumat yang berada dalam domain awam melalui cara lain dan sebarang pendedahan atau penggunaan sama oleh pembaca. anda boleh mengikuti garis kasar longgar atau dengan teliti atas pilihan anda. boleh menyebabkan kemudaratan atau kerosakan untuk ________________________. dengan tujuan menarik pelabur-pelabur dan bagi mengesahkan yang anda telah mengambil masa meneroka banyak potensi untuk perniagaan anda yang akan timbul. Matlamat anda dalam pengkaryaan sebuah rancangan perniagaan lengkap ialah untuk membina yang paling menyeluruh. Pengenalan untuk Sampel Rancangan Dokumen berikut adalah sampel rancangan perniagaan lengkap. dokumen ini dikembalikan kepada _________________________ ___________________ Tanda Tangan ___________________ Nama (taip atau cetakan) ___________________ Tarikh Ini merupakan sebuah rancangan perniagaan. pembaca setuju supaya tidak mendedahkan ia tanpa kebenaran bertulis _________________________. Ringkasan Eksekutif. Atas permintaan. .Perjanjian Sulit Pembaca yang menandatangani disini mengakui maklumat disediakan oleh _________________________ dalam pelan perniagaan ini adalah sulit oleh itu.

KESIMPULAN / JUSTIFIKASI 10.8 PROMOSI & IKLAN 6. ASPEK PEMASARAN 6. ASPEK PENGURUSAN 5.1 KAWASAN / LOKASI PERNIAGAAN 6. BUTIR-BUTIR PENJAMIN 9.2 PREMIS PERNIAGAAN 6.4 SAIZ PASARAN 6.7 ANALISA PESAING 6.9 STRATEGI PEMASARAN 7. PENDAHULUAN DAN PENGENALAN 2.5 CADANGAN PEMBAYARAN BALIK PINJAMAN 8. LAMPIRAN .5 SYER PASARAN 6.SENARAI KANDUNGAN 1. LATARBELAKANG USAHAWAN / AHLI LEMBAGA PENGARAH SYARIKAT 3.6 RAMALAN JUALAN 6. ASPEK PERKHIDMATAN 6.4 CADANGAN PEMBIAYAAN PROJEK 7.3 PENYATA UNTUNG RUGI 7. ASPEK KEWANGAN 7.3 SASARAN PASARAN 6.2 PENYATA ALIRAN KEWANGAN 7. LATARBELAKANG PERNIAGAAN 4.1 PERINCIAN ALIR TUNAI PROJEK 7.

Bagi kami. Apa yang kami lakukan untuk mempromosikan produk kami ialah menawarkan produk-produk yang boleh dikatakan tidak terdapat dalam pasaran sertakan mutu jahitan yang memuaskan hati pelanggan Kajang dan kawasan sekitar atau yang menjadi „niche‟ di pasaran serta meletakkan harga yang sangat kompetitif.000 7.000 (5%) daripada jumlah kos projek berjumlah RM55.000 RM 5. . perniagaan berasaskan perusahaan/perkhidmatan sulaman dan jahitan ini telah terbukti memberikan keuntungan lumayan kepada pengusaha di Malaysia dan lainlain Negara di dunia semasa ini.000 dibawah Skim tabung ekonomi belia (STEB) bagi membiayai pembelian mesin sulaman berkomputer satu kepala dan sebagai modal pusingan perniagaan bagi menjalankan perniagaan jahitan sulaman pakaian dan menerima tempahan jahitan pakaian di kawasan strategic iaitu di Taman Kajang Utama Kajang. mesin sulaman ini mampu mengeluarkan ribuan bentuk /jenis produk sulaman secara komersial dan begitu popular di kalangan masyarakat moden. 8. kebanyakan permintaan dan pesanan adalah daripada golongan/badan kerajaan di Putrajaya dan jabatan adan agensi serta mereka yang „brand conscious‟ 5. Adalah di dapati lambakan pesanan yang mereka terima menyebabkan pesanan pelanggan tidak dapat di perolehi dengan cepat 3.000 RM 15.1.ini berdasarkan kepesatan pertambahan kedai dan pusat perusahaan/perkhidmatan ini terutamanya di kawasan lembah klang serta di Bandar Bandar utama di Negara ini. Walaupun kami telah memulakan perniagaan jenis ini secara kecil-kecilan agak lama dan kini mempunyai premis sendiri. kami juga menawarkan pakaian-pakaian wanita yang telah direka mengikut piawaian kami dan juga pakaian-pakaian yang telah siap mengikut fesyen terkini dan menerima tempahan pakaian serta menyediakan perkhidmatan latihan jahitan. 2.000 RM 5. jumlah sumbangan pemohon /ekuiti ialah RM 5. serta mutu jahitan yang memuaskan hati pelanggan 6.000 Jumlah RM35. Kami optimis dan positif bahawa dengan strategi yang betul dan komitmen yang tinggi boleh mengembangkan perniagaan ini. Tujuan kertas kerja ini di sediakan untuk mendapatkan pinjaman berjumlah RM 50. promosi melalui mulut (referral) yang dicetuskan dari produk-produk yang berkualiti dan harga yang disenangi pelanggan adalah cara terbaik mendapat pasaran yang memberangsangkan.000 RM 10.000. kami perlukan bimbingan MPEB dan juga bantuan kewangan dalam bentuk pinjaman bagi memantapkan perniagaan kami. pecahan pembayaran seperti berikut : Modal kerja mesin sulaman berkomputer Stok Tunai Ekuiti 0 5. RINGKASAN EKSEKUTIF 1. Strategi kami ialah jualan pada „volume‟ yang tinggi.000 Pinjaman RM35. 4.

Jenis perniagaan ialah Jahitan pakaian tempahan.2 BUTIR-BUTIR PERIBADI Nama : Norasikin Binti Mohd Jamian No.1 Maklumat pemohon Ckin Trading di daftarkan pada 2 Julai 2007 .2. Kad Pengenalan : 820702-01-6204 Alamat Tetap : Tarikh Lahir : 02 Julai 1982 Umur : 26 Tahun Jantina : Perempuan Taraf Perkahwinan : Berkahwin Warganegara : Malaysia Taraf Pendidikan : Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 Kelulusan Akademik : Sijil Pelajaran Malaysia Agama : Islam Pengalaman Kerja : 1. 2.4.4 KOMITMENT PEMOHON 2. . 26 Tahun.2. LATAR BELAKANG USAHAWAN / AHLI LEMBAGA PENGARAH 2. mengambil tempahan jahitan dari masayarakat sekeliling dan kakitangan kerajaan khususnya di Putrajaya. dimiliki oleh Norasikin Binti Mohd Jamian. Kursus Asas Perniagaan Kemahiran/Kebolehan : Jahitan dan latihan Jawatan Dalam Syarikat : Pengurus No Telefon Pejabat : 03 87337516 Handphone : 012 6034525 2. Perniagaan jahitan di uruskan sendiri oleh pekerjanya dan diri beliau sendiri sebagai penyelaras dan pengajar bagi memastikan hasil jahitan adalah bermutu dan disenangi pelanggan. Lima tahun Pengalaman Pekerjaan Sekarang : Pengurus Ckin Trading Kursus-kursus Yang Dihadiri : 1. pakaian siap dan sulaman pakaian dan tekstil. Pemilihan bidang perniagaan jahitan sulaman ini di buat hanya kerana ianya menjadi pelengkap dan penyokong kepada perniagaan jahitan pakaian dan jualan pakaian siap yang telah di usahakan beliau sejak setahun dulu.3 PENGALAMAN DAN KURSUS PERNIAGAAN Pemohonmempunyai pengalaman dan berminat semenjak kecil lagi dalam bidang perniagaan terutamanya dalam bidang jahitan dan permasaran pakaian kerana pemohon dibesarkan dari keluarga yang mengusahakan perniagaan 2.1. berpendidikan Sijil Pelajaran Malaysia selain memiliki sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dari institute kemahiran belia Negara. ianya juga lebih berdaya maju san kompetetif dan masih kurang di usahakan oleh masyarakat di negeri ini kerana kurang ksedaran tentang teknologi moden khususnya IT 2. pada masa ini pemohon telah mulamenjalankan perniagaan jahitan pakaian. Program Usahawan Institut belia Negara 2.4. Dua tahun menjadi tenaga pengajar Jahitan 2.

2.5 MAKLUMAT SUAMI / ISTERI Nama Suami / Isteri : No Kad Pengenalan : Tarikh Lahir : Taraf Pendidikan : Pekerjaan : Lama Bekerja : Nama & Alamat Majikan : No Telefon : Bilangan Anak : Bil Anak Bersekolah : Bil Anak Belum Bersekolah : .

3.3 VISI SYARIKAT Ckin Trading mempunyai visi tersendiri bagi meluaskan perniagaan antaranya :  mengembangkan perniagaan ke peringkat yang lebih tinggi seperti menubunhkan kilang pembuatan.000 3. Sec 3. 24 & 49 yang telah disahkan 3. PROFIL PROJEK/LATAR BELAKANG PERNIAGAAN 3.1 BUTIR-BUTIR PERNIAGAAN / SYARIKAT Nama Syarikat : Ckin Trading Alamat Perniagaan : 7-1 Jalan Sec 3-9 Taman Kajang Utama. B. pelajar universiti.anak syarikat  menyertai mega projek yang ditawarkan oleh kerajaan atau swasta  menembusi pasaran antarabangsa . kakitangan kerajaan dan penduduk sekitar. 3. D.2.2      Jenis Perniagaan : Sdn Berhad Perkongsian Syer Awam Koperasi Perbadanan Tarikh Daftar Perniagaan : 02 Julai 2007 Sertakan Borang A. Matlamat penubuhan syarikat Ckin Trading adalah selari dengan dasar kerajaan yang menggalakan pertumbuhan pesat di dalam sector perkhidmatan am. menghasilkan produk berjenama syarikat dan meluaskan empayar syarikat kepada penubuhan anak.2. 43000 Kajang Selangor No Talipon : 03 87337516 No Fax : 03 87337516 E-mail : Alamat Pejabat : Seperti Diatas Modal : RM 55. Syarikat ini menyediakan perkhidmatan jahitan pakaian dan menyediakan pakaian siap kepada orang perseorangan. sekolah.1 PENGENALAN Ckin trading di tubuhkan pada 2 julai 2007.2 LATAR BELAKANG SYARIKAT 3.

Sec 3.mengambil tempahan Di tempat-tempat jualan tetap.Menggunakan premis Bangunan Kedai di Taman Kajang Utama dengan kadar sewa RM550.talian tekefon tetap dan jalan raya yang lengkap dan mencukupi PELAN LOKASI Carta Organisasi yang di cadangkan selepas pembiayaan I. Mempromosikan perkhidmatan Di setiap tapak jualan tetap : : : : : : : : : : : : Aidawati Binti Mohd Saad Jurujahit Akademi jahitan Kamsiah Pengalaman kerja dua tahun dalam jahitan Asas RM300 + Bil pakaian yang siap sebulan memotong pakaian tempahan dan menjahit pakaian Fadzlina akma Bt wan shukry Jurujahit Akademi jahitan Kamsiah Pengalaman kerja tiga tahun dalam jahitan Asas RM300 + Bil pakaian yang siap sebulan Menjahit pakaian tempahan 3.00 : Menjual pakaian siap Ckin Trading. Nama Jawatan Gaji Bulanan Tanggungjawab : : : : : : : : Norasikin Binti mohd Jamian 820702-01-6204 26 Tahun Pengurus Sijil Kemahiran Malaysia 5 tahun pengalaman RM 1700. 43000 Kajang Selangor. Nama No KP Umur Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab pekerja 2.00 sebulan.00 Mengurus Ckin Trading Serta memberi latihan kepada : Siful Jabbar Bin Johar : Penolong pengurus Bahagian permasaran dan jualan : RM 1200.ASPEK PENGURUSAN PENGENALAN ORGANISASI Ckin Trading beroperasi di 7-1 Jalan Sec3/9 Taman Kajang Utama. Nama Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab 4. Premis kami di lengkapi dengan kemudahan infratruktur yang lengkap Seperti tenaga elektrik. air . Nama Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab .SENARAI NAMA PEKERJA DAN HURAIAN TUGAS 1..

syarikat akan membuat galakan insentif kepada pekerja seperti :  insentif jualan  imbuhan kerja lebih masa  bonus tahunan  menghantar kursus kursus berkaitan  kebajikan seperi rawatan kesihatan dll beberapa 4. KEMUDAHAN DI PREMIS PERNIAGAAN Premis perniagaan yang dipilih adalah mencukupi untuk ruangan pejabat pengurusan. ruangan proses jahitan yang menempatkan 12 mesin jahitan lurus industri. Nama Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab : : : : : : : : : : : : Nor sahida Binti Abu Jurujahit Sijil Pelajaran Malaysia Pengalaman kerja setahun dalam jahitan Asas RM300 + Bil pakaian yang siap sebulan Menjahit pakaian tempahan Nor Hamiza Binti Basri Jurujahit Akedemi jahitan kamsiah Pengalaman kerja dua tahun dalam jahitan Asas RM300 + Bil pakaian yang siap sebulan Menjahit pakaian tempahan 3.kaunter pelanggan. air dan telefon mudaha alih dan talian tetap serta mudah di masuki kenderaan bagi tujuan pengangkutan barangan serta kemudahan pelanggan berurus niaga. penempatan mesin sulaman. Nama Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab 6. pengeluaran dan permasaran. . SKIM GALAKAN KEPADA PEKERJA Bagi memberi galakan dan meningkatkan produktiviti.5. Premis yang dipilih di lengkapi dengan system penghawa dingin dan mempunyai bekalan elektri.

Kebanyakan permintaan daripada golongan badan kerajaan memandangkan kedudukan premisyang agak berdekatan serta mempunyai tapak jualan tetap di Putrajaya iaitu pusat pentadbiran kerajaan persekutuan. Produk sulaman ini tidak akan menjadi ketinggalan zaman kerana tersangat banyak bentuk rekaan sulaman yang dapat di hasilkan oleh mesin berkenaan 2.00 RM30. Adalah dijangkakan pelanggannya akan bertambah kerana perniagaan ini bukan sahaja membuat sulaman tapijuga menerima tempahan jahiatan juga pakain siap. 6. 6. dan sebagainya.6. kain. kelas. Produk sulaman merupakan item hiasan (decorative) untuk masyarakat moden hari ini dalam gaya sporting & fashion wear yang semakin popular di seluruh dunia di kalangan generasi muda bagi tujuan menunjukan personality. Sila lihat rajah di bawah untuk rujukkan lokasi premis. Tempahan Pakaian 200-300 / bulan 1.2 JENIS PRODUK DAN HARGA JUALAN Jenis produk Bilangan jahiatan A. Perusahaan initerbuktiberjaya di pasaran dengan wujudnya sekarang ini pelbagai perusahaan berkaiatan senireka sulaman di meratatempat terutamya di Bandarbandar besar dan pecan-pekan sekitarnya.00 Ke atas .ianya di sokong oleh permintaan tempatan yang berterusan selari dengan kemajuan masyarakat Malaysia yang semakin pesat berkembang 3. Sec 3. Adalah dijangkakan pemohon akan dapat menarikpelanggan sediaada sekarang ini kerana sebahagian besar darinya memerlukan perkhidmatan sulaman di atas pakaian yang dihantar. seluar.1 KAWASAN / LOKASI PERNIAGAAN Premis beralamat 7-1 Jalan Sec 3/9 Taman Kajang Utama. ASPEK PEMASARAN PENGENALAN Kami menjual dan menerima tempahan jahitan pakaian wanita seperti baju blaus. Pakaian 200-300/bulan 1. Produk ini sangat popular di dalamarena sukan dan media pengiklan jualan. Dimana firma menyediakan tempahan pakaian dalam masa yang singkat demi kepuasan pelanggan. skirt.3 SEGMEN PASARAN Harga seunit RM 66. fesyen pakaian yang popular. Bajukurung /moden 2.00 RM45. Baju Fesyen Jadual 3 : Jenis produk dan harga jualan 6.Ckintrading juga menawarkan konsep “fast tailor services‟ dimana waktu perniagaan beroperasidari 9 pagi sehingga 9 malam. 6.1 POTENSI PASARAN 1. 4. Baju kurung tradisional/moden B. Harga services firma amat berpatutan dan berdaya saing tanpa mengenepikan aspek kualiti. Juga menerima tempahan pukal seperti tempahan pakaian seragam dan lain.lain. 43000 Kajang. baju kurung. baju jubah.

Pasar Mingguan JUMLAH Market share 70% 10% 20 % 100% 6. Pasar semenyih.  Memberi diskaun istimewa kepada pelanggan yang selalu membeli. bagi perkhidmatan tempahan jahitan.  Pelanggan-pelanggan melalui internet.7 PROMOSI DAN IKLAN  Pelantikkan agen jualan  Pengedaran risalah (flyers) di taman-taman perumahan setiap minggu.  Membawa rekaan terbaru setiap minggu.  Mengenal pasti trend pembelian produk-produk yang paling laku 6. Malam .  Memberi diskaun lebih istimewa jika dapat membawa rakan untuk datang membeli melalui program „referral‟ kami.  Promosi melalui internet  Sahabat handai membantu membuat promosi selain menjadi pelanggan tetap  Meletakkan bunting-bunting di tempat-tempat strategik. Jabatan kerajaan/agensi – Putrajaya 2.Pasaran produk sulamandan jahitan pakaian tradisional berkembang selari dengan kemajuan pengguna yang sukakan kepada “ market trend” dan “ brand conscious”. Bagi kawasanyang berdekatan dengan premis kami di Taman Kajang utama tiada pesaing atau pengusaha yang menjalankan perniagaan seperti kami. Selain itu caj perkhidmatan kami adalah amat kompetetif berbanding persaing yang lain.4 PESAING PASARAN Sukar menentukan persaing di pasaran secara tepat. Individu : Taman perumahan berdekatan 3.  Pengunjung-pengujung yang berurusan di sekitar kawasan.  Saudara mara dan kawan-kawan yang berdekatan  Penduduk-penduduk kawasan perumahan berdekatan. pasar malan Bangi (Rabu) pasar malam Bukit Mahkota (sabtu). 6.kami tiada saingan Cuma saingan dari segi penjualan baju siap. Di tapak tetap kami seperti di Putrajaya. Antara segmen pasaran uatama produk ini adalah seperti jadual di bawah : Jadual 5 : Segmen pasaran produk Kategori pelanggan /pengguna 1.5 STRATEGI PEMASARAN  Mengenal pasti „niche‟ dalam pasaran dan mengkaji kehendak pelanggan.  Tapak jualan tetap yang terletak di Putrajaya. pasar Malam Bangi.6 SASARAN PASARAN  Kakitangan-kakitangan awam di sekitar Taman Kajang Utama  Pekerja-pekerja swasta.  Memastikan harga yang ditawarkan adalah kompetitif. 6.

800 1.2 Peralatan / Mesin Sedia ada JENIS Mesin jahit Lurus Industri Mesin sembat baju kurung Mesin Jahit tepi Industri Mini press Steam iron Meja kerja Set iron pakaian biasa T.3 BAHAN ASAS PENGELUARAN Jenis bahan asas jahitan sulaman & jahitan biasa digunakan : .000 5.stand pakaian 4 “ Patung Marquin /rotary case Penghawa dingin Set computer acer Perabot atau Rak pameran BIL UNIT 12 2 2 1 2 6 3 10 1 3 1 1 HARGA BELI 19200 3.800 4.400 1.RANCANGAN OPERASI Peralatan / Mesin Yang Diperlukan JENIS Mesin Sulaman Embiodary BIL UNIT 1 HARGA (RM) 35.000 TAHUN BELI 2008 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 CARTA PROSES PENGELUARAN: SULAMAN PENERIMAAN TEMPAHAN DAN PENETAPAN REKABENTUK OLEH PELANGGAN SCANNING & TOUCH UP PROGRAM PUNCH IN EMBRIODERY COMPUTER MACHINE QUALITY CONTROL IRONING & PACKAGING 5. Petaling Jaya MAANE COLLECTION.800 PEMBEKAL Konwa Industrial sewing machine Sdn Bhd.560 1110 450 340 700 2. TEXTILE CENTRE.00 4.400 1. SEGAMAT JOHOR Bekalan Fabric selama tiga bulan 15.

00 + 23.70 = RM 75.00 TETAP Lapik Gam 1 0.00 .getah pinggang.40 TETAP Butang 1 0.80 0.butang.40 0.70 Harga jualan Baju UNTUNG KASAR : RM 43.50 0.80 TETAP Cangkuk palang 1 0.00 5. Jadual 6: Kos pngelauarn sehelai baju kurung Perkara Kuantiti Harga (RM) Jumlah (RM) Kos Kain fabric 1 20.00 Span bahu 2 0.50 TETAP Benang 1 0. benang 5.cangkuk palang.00 20.5 KOS PENGELUARAN BAGI SETIAP HELAI BAJU KURUNG Kapasiti pengeluaran bajukurung ckin trading sebanyak 400 psg sebulan Kos bagi setiap helai baju kurung bergantung kepada harga fabric yang digunakan serta peralatan askesori tambahan.6.lapikgam.4 SUSUN ATUR PREMIS Pintu Hadapan Pameran Jualan Bercermin ‘New Arrivals’ C e r m i n S t o k Jualan/ Promosi/ Stok/ Pameran Ruang Pejabat Operasi RUANG OPERASI JAHITAN Bilik Air / Belakang 5.00 Kos bagi sehelai baju : RM 8.2 ANALISIS KOS BAHAN MENTAH = RM 31.PVC dan juga kulit Alatan dan bahan jahitan seperti span bahu.50 TETAP Getah pinggang 1 0.50 0.50 01.50 0.50 TETAP Kos bagi sepasang 23.70 TETAP Upah Jahitan 8.   Benang rayon berwarna Bahan fabric – semua jenis kain.

000 =RM 0.400 x 2.3 X 26 = RM 85.000 RM 3 + 10% = RM 3.50 600MM X RM 7.99 RM 0.2juta mm@1.1 Jumalah keseluruhan kos bahan mentah yang di gunakan dalam sebulan: benang sulam = RM 85.000 meter penggunaan Harian katakan pembaziran sebanyak 10% penggunaan benag sulam dalam sebulan Benang sekoci (polyster span) Anggaran lebar/jahitan 240.54 .00 JUMLAH = RM 411.80 Benang sekuci = RM 25.000 mm penggunaan sehari katakana pembaziran sebanyak 10% penggunaan benang sekoci dalam sebulan keseluruhan kain kain dan kertas alas yang digunakan adalah terlalu sedikit.000 jahitan sehari 1kon benang = 5.80 2.Bil A 1 2 3 4 5 B 1 2 3 4 5 6 C Segmen pengeluaran Benang Sulam (Raton 120D) Anggaran lebar/jahitan untuk 240.90 RM 0.000 jh 1 kon benang = 5.5 m = 600.50 5.5 juta mm 2.200m RM 12.9 + 10 % = RM 0.74 RM300.500 meter @ 2.000 mm @600 m RM 7. Boleh dikatakan penggunaannya tidak melebihi RM 300 sebulan Satu (1) kepala 5mm @1.00 5.30 RM 3.200 X RM 12.6.50 = RM3 5.2.50 1.74 Kain dan kertas alas = RM 300.99 X 26 = RM 25.

000 9% 15.3 PENYATA UNTUNG RUGI Sila rujuk lampiran 7.000 20.000 5.000 50.000 35. ASPEK KEWANGAN 7.7. KOS BERUBAH Kos Barangan Jualan(KBJ) Modal Kerja JUMLAH II JUMLAH (I + II) PERATUSAN PEMBIAYAAN KOS PROJEK MPEB USAHAWAN JUMLAH 1 35.000 10.000 5.000 55.000 20.000 55.000 35.000.000 100% 7.000 1 2 15.2 PENYATA ALIRAN KEWANGAN Sila rujuk lampiran 7.000 5.000. CADANGAN PEMBIAYAAN PROJEK BIL PERKARA I.000 91% 5.000 35. Jumlah keseluruhan bayaran bulanan ialah sebanyak RM996 .00 adalah dari STEB melalui dana Qadr al-Hasan manakala selebihnya adalah dengan modal sendiri.000 5.000 35.00.00 di mana pembiayaan sebanyak RM50.000 15. Bayaran bulanan terdiri dari bayaran pinjaman (principal) sebanyak RM996 dan caj perkhidmatan sebanyak RM330.000 35.1 PERINCIAN ALIR TUNAI PROJEK Sila rujuk lampiran 7.000 5. KOS TETAP Mesin embriodary JUMLAH I II.5 CADANGAN PEMBAYARAN BALIK PINJAMAN Pembayaran balik adalah selama 5 tahun (60 bulan).4 CADANGAN PEMBIAYAAN PROJEK Jumlah keseluruhan projek ialah RM55.

4. mempunyai potensi yang besar untuk bersaing dan berdaya maju disebabkan oleh faktor-faktor berikut: 1. Pejabat Tanah dan Jabatan Pelajaran yang akan didirikan tidak lama lagi.KESIMPULAN/JUSTIFIKASI Premis perniagaan saya. Lokasi yang strategik di kawasan yang menjadi tumpuan di sekitar ………………. Fokus pelanggan berpotensi dari kalangan kakitangan awam yang memang ramai di sekitar premis perniagaan kerana ……. 5. . 2.. ………. Ibu Pejabat Bomba. 9. Saya bercadang mendirikan website perniagaan saya dan menjual melalui internet. sedang menjadi pusat perkhidmatan awam seperti sekolah-sekolah. IPD . yang tolong 6. Membuat promosi melalui forum-forum internet. Kami telah membuat survey selama 3 bulan di sekitar ……… dan mendapati produk yang kami tawarkan belum ada seumpamanya di sini dan menepati citarasa mereka. Maklum balas yang kami dari pelanggan kami adalah sangat positif. Kami (suami & isteri) mempunyai ramai sahabat handai di sekitar…. mempromosi selain dari menjadi pelanggan tetap kami. 7. 3. Kami melantik beberapa ejen untuk menjual produk kami dan setakat ini memberi 8. Menjalankan aktiviti promosi melalui pengedaran risalah (flyers) dan banners. memberi pulangan jualan yang memberangsangkan.

10. . LAMPIRAN Lampiran dokumen disediakan untuk menyokong permohonan ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->