P. 1
Pelan Perniagaan 1f1s Kedai Jahitan

Pelan Perniagaan 1f1s Kedai Jahitan

|Views: 344|Likes:
Published by amyleebed

More info:

Published by: amyleebed on May 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2015

pdf

text

original

Satu Famili Satu Syarikat-Sampel Pelan

Pelan Perniagaan Kedai Jahitan 1f1s Kedai Jahitan

Ini merupakan satu contoh yang lengkap sebuah rancangan perniagaan. Anda adalah dialu-alukan untuk menggunakan kandungan ini sebagai satu panduan apabila merancang aktiviti-aktiviti perniagaan anda kendiri. Bagi mewujudkan sebuah rancangan perniagaan sendiri, anda perlu membangunkan pertumbuhan perniagaan anda, sila pertimbangkan perisian muatturun popular. Semua Percuma di http://www.1f1s.com dan sebarang pertanyaan boleh lah di bincang dalam forum antara komuniti1f1s. Mengenai pelan perniagaan ini. Nama-nama, lokasi-lokasi, dan nombor-nombor dalam rancangan asal mungkin telah ditukar, dan banyak bahagian-bahagian bagi teks rancangan asal mungkin telah tidak dimasukkan bagi mengekalkan rahsia dan maklumat pemilik. Garis-garis panduan menggunakan pelan ini. Anda adalah dialu-alukan untuk gunakan rancangan ini sebagai satu titik permulaan bagi mewujudkan rancangan perniagaan anda sendiri, tetapi anda tidak mempunyai kebenaran untuk menghasil semula, menerbitkan, mengagihkan atau salinan teratur rancangan ini sambil ia wujud di sini. Permintaanpermintaan untuk cetakan semula, penggunaan akademik, dan penyebaran lain bagi sampel rancangan sepatutnya dihantar emel terus untuk jabatan perniagaan bagi 1Family 1Syarikat pada pemasaraan@1f1s.com. Untuk maklumat produk lawat laman web kami di http://www.1f1s.com atau hp: 013-2754009.

Pengenalan untuk Sampel Rancangan Dokumen berikut adalah sampel rancangan perniagaan lengkap. Matlamat anda dalam pengkaryaan sebuah rancangan perniagaan lengkap ialah untuk membina yang paling menyeluruh. Dalam rancangan muktamad anda. dibentangkan dahulu dengan tujuan menegaskan ciriciri paling menarik perniagaan itu. dalam sampel rancangan. Misalnya. . Ia tidak membayangkan satu persembahan sekuriti. anda mempunyai peluang untuk menghurai idea-idea dalam garis kasar anda yang paling sesuai untuk perniagaan anda. dengan tujuan menarik pelabur-pelabur dan bagi mengesahkan yang anda telah mengambil masa meneroka banyak potensi untuk perniagaan anda yang akan timbul.Perjanjian Sulit Pembaca yang menandatangani disini mengakui maklumat disediakan oleh _________________________ dalam pelan perniagaan ini adalah sulit oleh itu. Atas permintaan. adalah bahagian terakhir Perancangan Perniagaan. anda boleh mengikuti garis kasar longgar atau dengan teliti atas pilihan anda. pembaca setuju supaya tidak mendedahkan ia tanpa kebenaran bertulis _________________________. dokumen ini dikembalikan kepada _________________________ ___________________ Tanda Tangan ___________________ Nama (taip atau cetakan) ___________________ Tarikh Ini merupakan sebuah rancangan perniagaan. Ia diakui oleh pembaca maklumat yang disertakan dalam pelan perniagaan ini berada dalam semua penghormatan kerahsiaan. Ringkasan Eksekutif. boleh menyebabkan kemudaratan atau kerosakan untuk ________________________. selain maklumat yang berada dalam domain awam melalui cara lain dan sebarang pendedahan atau penggunaan sama oleh pembaca. Dalam karang-mengarang pelan perniagaan anda.

ASPEK KEWANGAN 7.SENARAI KANDUNGAN 1. ASPEK PERKHIDMATAN 6.1 PERINCIAN ALIR TUNAI PROJEK 7.3 PENYATA UNTUNG RUGI 7.3 SASARAN PASARAN 6. LATARBELAKANG PERNIAGAAN 4. ASPEK PENGURUSAN 5. LAMPIRAN .4 SAIZ PASARAN 6.7 ANALISA PESAING 6.6 RAMALAN JUALAN 6. KESIMPULAN / JUSTIFIKASI 10. ASPEK PEMASARAN 6. BUTIR-BUTIR PENJAMIN 9. PENDAHULUAN DAN PENGENALAN 2.5 CADANGAN PEMBAYARAN BALIK PINJAMAN 8.4 CADANGAN PEMBIAYAAN PROJEK 7. LATARBELAKANG USAHAWAN / AHLI LEMBAGA PENGARAH SYARIKAT 3.8 PROMOSI & IKLAN 6.2 PREMIS PERNIAGAAN 6.2 PENYATA ALIRAN KEWANGAN 7.9 STRATEGI PEMASARAN 7.5 SYER PASARAN 6.1 KAWASAN / LOKASI PERNIAGAAN 6.

1. Walaupun kami telah memulakan perniagaan jenis ini secara kecil-kecilan agak lama dan kini mempunyai premis sendiri.000 RM 5. 8. promosi melalui mulut (referral) yang dicetuskan dari produk-produk yang berkualiti dan harga yang disenangi pelanggan adalah cara terbaik mendapat pasaran yang memberangsangkan. Apa yang kami lakukan untuk mempromosikan produk kami ialah menawarkan produk-produk yang boleh dikatakan tidak terdapat dalam pasaran sertakan mutu jahitan yang memuaskan hati pelanggan Kajang dan kawasan sekitar atau yang menjadi „niche‟ di pasaran serta meletakkan harga yang sangat kompetitif.000 (5%) daripada jumlah kos projek berjumlah RM55. Bagi kami. Kami optimis dan positif bahawa dengan strategi yang betul dan komitmen yang tinggi boleh mengembangkan perniagaan ini.000 Jumlah RM35.000 Pinjaman RM35.000 RM 10. . 2. RINGKASAN EKSEKUTIF 1. kebanyakan permintaan dan pesanan adalah daripada golongan/badan kerajaan di Putrajaya dan jabatan adan agensi serta mereka yang „brand conscious‟ 5. Adalah di dapati lambakan pesanan yang mereka terima menyebabkan pesanan pelanggan tidak dapat di perolehi dengan cepat 3.000 RM 15. pecahan pembayaran seperti berikut : Modal kerja mesin sulaman berkomputer Stok Tunai Ekuiti 0 5. Tujuan kertas kerja ini di sediakan untuk mendapatkan pinjaman berjumlah RM 50. perniagaan berasaskan perusahaan/perkhidmatan sulaman dan jahitan ini telah terbukti memberikan keuntungan lumayan kepada pengusaha di Malaysia dan lainlain Negara di dunia semasa ini. kami juga menawarkan pakaian-pakaian wanita yang telah direka mengikut piawaian kami dan juga pakaian-pakaian yang telah siap mengikut fesyen terkini dan menerima tempahan pakaian serta menyediakan perkhidmatan latihan jahitan. 4. kami perlukan bimbingan MPEB dan juga bantuan kewangan dalam bentuk pinjaman bagi memantapkan perniagaan kami. serta mutu jahitan yang memuaskan hati pelanggan 6. Strategi kami ialah jualan pada „volume‟ yang tinggi. jumlah sumbangan pemohon /ekuiti ialah RM 5.ini berdasarkan kepesatan pertambahan kedai dan pusat perusahaan/perkhidmatan ini terutamanya di kawasan lembah klang serta di Bandar Bandar utama di Negara ini.000 RM 5.000. mesin sulaman ini mampu mengeluarkan ribuan bentuk /jenis produk sulaman secara komersial dan begitu popular di kalangan masyarakat moden.000 dibawah Skim tabung ekonomi belia (STEB) bagi membiayai pembelian mesin sulaman berkomputer satu kepala dan sebagai modal pusingan perniagaan bagi menjalankan perniagaan jahitan sulaman pakaian dan menerima tempahan jahitan pakaian di kawasan strategic iaitu di Taman Kajang Utama Kajang.000 7.

berpendidikan Sijil Pelajaran Malaysia selain memiliki sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dari institute kemahiran belia Negara. LATAR BELAKANG USAHAWAN / AHLI LEMBAGA PENGARAH 2. ianya juga lebih berdaya maju san kompetetif dan masih kurang di usahakan oleh masyarakat di negeri ini kerana kurang ksedaran tentang teknologi moden khususnya IT 2. pakaian siap dan sulaman pakaian dan tekstil.4. Perniagaan jahitan di uruskan sendiri oleh pekerjanya dan diri beliau sendiri sebagai penyelaras dan pengajar bagi memastikan hasil jahitan adalah bermutu dan disenangi pelanggan. Pemilihan bidang perniagaan jahitan sulaman ini di buat hanya kerana ianya menjadi pelengkap dan penyokong kepada perniagaan jahitan pakaian dan jualan pakaian siap yang telah di usahakan beliau sejak setahun dulu.4. Jenis perniagaan ialah Jahitan pakaian tempahan.2 BUTIR-BUTIR PERIBADI Nama : Norasikin Binti Mohd Jamian No. Kad Pengenalan : 820702-01-6204 Alamat Tetap : Tarikh Lahir : 02 Julai 1982 Umur : 26 Tahun Jantina : Perempuan Taraf Perkahwinan : Berkahwin Warganegara : Malaysia Taraf Pendidikan : Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 Kelulusan Akademik : Sijil Pelajaran Malaysia Agama : Islam Pengalaman Kerja : 1. pada masa ini pemohon telah mulamenjalankan perniagaan jahitan pakaian.2. 26 Tahun. 2. Dua tahun menjadi tenaga pengajar Jahitan 2.1. Program Usahawan Institut belia Negara 2.2.4 KOMITMENT PEMOHON 2. dimiliki oleh Norasikin Binti Mohd Jamian.3 PENGALAMAN DAN KURSUS PERNIAGAAN Pemohonmempunyai pengalaman dan berminat semenjak kecil lagi dalam bidang perniagaan terutamanya dalam bidang jahitan dan permasaran pakaian kerana pemohon dibesarkan dari keluarga yang mengusahakan perniagaan 2. . Lima tahun Pengalaman Pekerjaan Sekarang : Pengurus Ckin Trading Kursus-kursus Yang Dihadiri : 1. Kursus Asas Perniagaan Kemahiran/Kebolehan : Jahitan dan latihan Jawatan Dalam Syarikat : Pengurus No Telefon Pejabat : 03 87337516 Handphone : 012 6034525 2. mengambil tempahan jahitan dari masayarakat sekeliling dan kakitangan kerajaan khususnya di Putrajaya.1 Maklumat pemohon Ckin Trading di daftarkan pada 2 Julai 2007 .

5 MAKLUMAT SUAMI / ISTERI Nama Suami / Isteri : No Kad Pengenalan : Tarikh Lahir : Taraf Pendidikan : Pekerjaan : Lama Bekerja : Nama & Alamat Majikan : No Telefon : Bilangan Anak : Bil Anak Bersekolah : Bil Anak Belum Bersekolah : .2.

PROFIL PROJEK/LATAR BELAKANG PERNIAGAAN 3.3. sekolah.1 PENGENALAN Ckin trading di tubuhkan pada 2 julai 2007.3 VISI SYARIKAT Ckin Trading mempunyai visi tersendiri bagi meluaskan perniagaan antaranya :  mengembangkan perniagaan ke peringkat yang lebih tinggi seperti menubunhkan kilang pembuatan. B. 24 & 49 yang telah disahkan 3. Matlamat penubuhan syarikat Ckin Trading adalah selari dengan dasar kerajaan yang menggalakan pertumbuhan pesat di dalam sector perkhidmatan am.1 BUTIR-BUTIR PERNIAGAAN / SYARIKAT Nama Syarikat : Ckin Trading Alamat Perniagaan : 7-1 Jalan Sec 3-9 Taman Kajang Utama.2      Jenis Perniagaan : Sdn Berhad Perkongsian Syer Awam Koperasi Perbadanan Tarikh Daftar Perniagaan : 02 Julai 2007 Sertakan Borang A.2. kakitangan kerajaan dan penduduk sekitar. 43000 Kajang Selangor No Talipon : 03 87337516 No Fax : 03 87337516 E-mail : Alamat Pejabat : Seperti Diatas Modal : RM 55.000 3.anak syarikat  menyertai mega projek yang ditawarkan oleh kerajaan atau swasta  menembusi pasaran antarabangsa . Syarikat ini menyediakan perkhidmatan jahitan pakaian dan menyediakan pakaian siap kepada orang perseorangan.2 LATAR BELAKANG SYARIKAT 3. menghasilkan produk berjenama syarikat dan meluaskan empayar syarikat kepada penubuhan anak. Sec 3. pelajar universiti. 3. D.2.

ASPEK PENGURUSAN PENGENALAN ORGANISASI Ckin Trading beroperasi di 7-1 Jalan Sec3/9 Taman Kajang Utama. Nama Jawatan Gaji Bulanan Tanggungjawab : : : : : : : : Norasikin Binti mohd Jamian 820702-01-6204 26 Tahun Pengurus Sijil Kemahiran Malaysia 5 tahun pengalaman RM 1700.00 Mengurus Ckin Trading Serta memberi latihan kepada : Siful Jabbar Bin Johar : Penolong pengurus Bahagian permasaran dan jualan : RM 1200.talian tekefon tetap dan jalan raya yang lengkap dan mencukupi PELAN LOKASI Carta Organisasi yang di cadangkan selepas pembiayaan I. air . Nama Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab 4.SENARAI NAMA PEKERJA DAN HURAIAN TUGAS 1..mengambil tempahan Di tempat-tempat jualan tetap.Menggunakan premis Bangunan Kedai di Taman Kajang Utama dengan kadar sewa RM550. Nama No KP Umur Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab pekerja 2. 43000 Kajang Selangor. Sec 3. Mempromosikan perkhidmatan Di setiap tapak jualan tetap : : : : : : : : : : : : Aidawati Binti Mohd Saad Jurujahit Akademi jahitan Kamsiah Pengalaman kerja dua tahun dalam jahitan Asas RM300 + Bil pakaian yang siap sebulan memotong pakaian tempahan dan menjahit pakaian Fadzlina akma Bt wan shukry Jurujahit Akademi jahitan Kamsiah Pengalaman kerja tiga tahun dalam jahitan Asas RM300 + Bil pakaian yang siap sebulan Menjahit pakaian tempahan 3.00 : Menjual pakaian siap Ckin Trading. Nama Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab .00 sebulan. Premis kami di lengkapi dengan kemudahan infratruktur yang lengkap Seperti tenaga elektrik.

. ruangan proses jahitan yang menempatkan 12 mesin jahitan lurus industri.5. penempatan mesin sulaman. air dan telefon mudaha alih dan talian tetap serta mudah di masuki kenderaan bagi tujuan pengangkutan barangan serta kemudahan pelanggan berurus niaga. Nama Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab 6. SKIM GALAKAN KEPADA PEKERJA Bagi memberi galakan dan meningkatkan produktiviti. pengeluaran dan permasaran. KEMUDAHAN DI PREMIS PERNIAGAAN Premis perniagaan yang dipilih adalah mencukupi untuk ruangan pejabat pengurusan.kaunter pelanggan. Nama Jawatan Kelulusan Pengalaman Gaji Bulanan Tanggungjawab : : : : : : : : : : : : Nor sahida Binti Abu Jurujahit Sijil Pelajaran Malaysia Pengalaman kerja setahun dalam jahitan Asas RM300 + Bil pakaian yang siap sebulan Menjahit pakaian tempahan Nor Hamiza Binti Basri Jurujahit Akedemi jahitan kamsiah Pengalaman kerja dua tahun dalam jahitan Asas RM300 + Bil pakaian yang siap sebulan Menjahit pakaian tempahan 3. Premis yang dipilih di lengkapi dengan system penghawa dingin dan mempunyai bekalan elektri.syarikat akan membuat galakan insentif kepada pekerja seperti :  insentif jualan  imbuhan kerja lebih masa  bonus tahunan  menghantar kursus kursus berkaitan  kebajikan seperi rawatan kesihatan dll beberapa 4.

Produk sulaman merupakan item hiasan (decorative) untuk masyarakat moden hari ini dalam gaya sporting & fashion wear yang semakin popular di seluruh dunia di kalangan generasi muda bagi tujuan menunjukan personality. baju kurung.00 Ke atas .3 SEGMEN PASARAN Harga seunit RM 66.00 RM45. 6. Adalah dijangkakan pelanggannya akan bertambah kerana perniagaan ini bukan sahaja membuat sulaman tapijuga menerima tempahan jahiatan juga pakain siap. 43000 Kajang. Adalah dijangkakan pemohon akan dapat menarikpelanggan sediaada sekarang ini kerana sebahagian besar darinya memerlukan perkhidmatan sulaman di atas pakaian yang dihantar.Ckintrading juga menawarkan konsep “fast tailor services‟ dimana waktu perniagaan beroperasidari 9 pagi sehingga 9 malam. ASPEK PEMASARAN PENGENALAN Kami menjual dan menerima tempahan jahitan pakaian wanita seperti baju blaus. Tempahan Pakaian 200-300 / bulan 1. Perusahaan initerbuktiberjaya di pasaran dengan wujudnya sekarang ini pelbagai perusahaan berkaiatan senireka sulaman di meratatempat terutamya di Bandarbandar besar dan pecan-pekan sekitarnya.2 JENIS PRODUK DAN HARGA JUALAN Jenis produk Bilangan jahiatan A. 4. 6. Sec 3. kain. Harga services firma amat berpatutan dan berdaya saing tanpa mengenepikan aspek kualiti. kelas. baju jubah. Sila lihat rajah di bawah untuk rujukkan lokasi premis. Baju kurung tradisional/moden B. Produk ini sangat popular di dalamarena sukan dan media pengiklan jualan. Produk sulaman ini tidak akan menjadi ketinggalan zaman kerana tersangat banyak bentuk rekaan sulaman yang dapat di hasilkan oleh mesin berkenaan 2. Dimana firma menyediakan tempahan pakaian dalam masa yang singkat demi kepuasan pelanggan. dan sebagainya. 6.1 POTENSI PASARAN 1. Baju Fesyen Jadual 3 : Jenis produk dan harga jualan 6. Juga menerima tempahan pukal seperti tempahan pakaian seragam dan lain.ianya di sokong oleh permintaan tempatan yang berterusan selari dengan kemajuan masyarakat Malaysia yang semakin pesat berkembang 3. Bajukurung /moden 2.lain. seluar.6.1 KAWASAN / LOKASI PERNIAGAAN Premis beralamat 7-1 Jalan Sec 3/9 Taman Kajang Utama. Pakaian 200-300/bulan 1. skirt.00 RM30. fesyen pakaian yang popular. Kebanyakan permintaan daripada golongan badan kerajaan memandangkan kedudukan premisyang agak berdekatan serta mempunyai tapak jualan tetap di Putrajaya iaitu pusat pentadbiran kerajaan persekutuan.

Bagi kawasanyang berdekatan dengan premis kami di Taman Kajang utama tiada pesaing atau pengusaha yang menjalankan perniagaan seperti kami.  Membawa rekaan terbaru setiap minggu. Antara segmen pasaran uatama produk ini adalah seperti jadual di bawah : Jadual 5 : Segmen pasaran produk Kategori pelanggan /pengguna 1.  Pengunjung-pengujung yang berurusan di sekitar kawasan.  Promosi melalui internet  Sahabat handai membantu membuat promosi selain menjadi pelanggan tetap  Meletakkan bunting-bunting di tempat-tempat strategik.4 PESAING PASARAN Sukar menentukan persaing di pasaran secara tepat.  Mengenal pasti trend pembelian produk-produk yang paling laku 6. Di tapak tetap kami seperti di Putrajaya.  Pelanggan-pelanggan melalui internet.  Memastikan harga yang ditawarkan adalah kompetitif. Individu : Taman perumahan berdekatan 3.  Memberi diskaun lebih istimewa jika dapat membawa rakan untuk datang membeli melalui program „referral‟ kami.  Saudara mara dan kawan-kawan yang berdekatan  Penduduk-penduduk kawasan perumahan berdekatan. 6. pasar Malam Bangi.kami tiada saingan Cuma saingan dari segi penjualan baju siap.Pasaran produk sulamandan jahitan pakaian tradisional berkembang selari dengan kemajuan pengguna yang sukakan kepada “ market trend” dan “ brand conscious”.5 STRATEGI PEMASARAN  Mengenal pasti „niche‟ dalam pasaran dan mengkaji kehendak pelanggan. Jabatan kerajaan/agensi – Putrajaya 2.  Memberi diskaun istimewa kepada pelanggan yang selalu membeli. Pasar semenyih.  Tapak jualan tetap yang terletak di Putrajaya. Pasar Mingguan JUMLAH Market share 70% 10% 20 % 100% 6. Selain itu caj perkhidmatan kami adalah amat kompetetif berbanding persaing yang lain.7 PROMOSI DAN IKLAN  Pelantikkan agen jualan  Pengedaran risalah (flyers) di taman-taman perumahan setiap minggu. 6. bagi perkhidmatan tempahan jahitan.6 SASARAN PASARAN  Kakitangan-kakitangan awam di sekitar Taman Kajang Utama  Pekerja-pekerja swasta. pasar malan Bangi (Rabu) pasar malam Bukit Mahkota (sabtu). Malam .

000 5.stand pakaian 4 “ Patung Marquin /rotary case Penghawa dingin Set computer acer Perabot atau Rak pameran BIL UNIT 12 2 2 1 2 6 3 10 1 3 1 1 HARGA BELI 19200 3.RANCANGAN OPERASI Peralatan / Mesin Yang Diperlukan JENIS Mesin Sulaman Embiodary BIL UNIT 1 HARGA (RM) 35. SEGAMAT JOHOR Bekalan Fabric selama tiga bulan 15.400 1. TEXTILE CENTRE.000 TAHUN BELI 2008 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 2007 CARTA PROSES PENGELUARAN: SULAMAN PENERIMAAN TEMPAHAN DAN PENETAPAN REKABENTUK OLEH PELANGGAN SCANNING & TOUCH UP PROGRAM PUNCH IN EMBRIODERY COMPUTER MACHINE QUALITY CONTROL IRONING & PACKAGING 5.3 BAHAN ASAS PENGELUARAN Jenis bahan asas jahitan sulaman & jahitan biasa digunakan : .00 4. Petaling Jaya MAANE COLLECTION.800 PEMBEKAL Konwa Industrial sewing machine Sdn Bhd.560 1110 450 340 700 2.800 4.800 1.2 Peralatan / Mesin Sedia ada JENIS Mesin jahit Lurus Industri Mesin sembat baju kurung Mesin Jahit tepi Industri Mini press Steam iron Meja kerja Set iron pakaian biasa T.400 1.

00 Span bahu 2 0.lapikgam.50 TETAP Kos bagi sepasang 23.70 TETAP Upah Jahitan 8.40 TETAP Butang 1 0.50 01.00 Kos bagi sehelai baju : RM 8.00 . Jadual 6: Kos pngelauarn sehelai baju kurung Perkara Kuantiti Harga (RM) Jumlah (RM) Kos Kain fabric 1 20.   Benang rayon berwarna Bahan fabric – semua jenis kain.70 = RM 75. benang 5.50 TETAP Benang 1 0.50 0.00 + 23.4 SUSUN ATUR PREMIS Pintu Hadapan Pameran Jualan Bercermin ‘New Arrivals’ C e r m i n S t o k Jualan/ Promosi/ Stok/ Pameran Ruang Pejabat Operasi RUANG OPERASI JAHITAN Bilik Air / Belakang 5.cangkuk palang.50 TETAP Getah pinggang 1 0.50 0.00 5.40 0.00 TETAP Lapik Gam 1 0.2 ANALISIS KOS BAHAN MENTAH = RM 31.getah pinggang.00 20.70 Harga jualan Baju UNTUNG KASAR : RM 43.80 0.5 KOS PENGELUARAN BAGI SETIAP HELAI BAJU KURUNG Kapasiti pengeluaran bajukurung ckin trading sebanyak 400 psg sebulan Kos bagi setiap helai baju kurung bergantung kepada harga fabric yang digunakan serta peralatan askesori tambahan.6.butang.50 0.PVC dan juga kulit Alatan dan bahan jahitan seperti span bahu.80 TETAP Cangkuk palang 1 0.

000 mm penggunaan sehari katakana pembaziran sebanyak 10% penggunaan benang sekoci dalam sebulan keseluruhan kain kain dan kertas alas yang digunakan adalah terlalu sedikit.000 =RM 0.000 jh 1 kon benang = 5. Boleh dikatakan penggunaannya tidak melebihi RM 300 sebulan Satu (1) kepala 5mm @1.30 RM 3.50 600MM X RM 7.400 x 2.50 5.Bil A 1 2 3 4 5 B 1 2 3 4 5 6 C Segmen pengeluaran Benang Sulam (Raton 120D) Anggaran lebar/jahitan untuk 240.50 1.200m RM 12.000 meter penggunaan Harian katakan pembaziran sebanyak 10% penggunaan benag sulam dalam sebulan Benang sekoci (polyster span) Anggaran lebar/jahitan 240.99 RM 0.2juta mm@1.200 X RM 12.3 X 26 = RM 85.000 jahitan sehari 1kon benang = 5.6.54 .2.000 mm @600 m RM 7.99 X 26 = RM 25.74 Kain dan kertas alas = RM 300.80 Benang sekuci = RM 25.00 JUMLAH = RM 411.00 5.80 2.5 m = 600.74 RM300.1 Jumalah keseluruhan kos bahan mentah yang di gunakan dalam sebulan: benang sulam = RM 85.500 meter @ 2.5 juta mm 2.9 + 10 % = RM 0.90 RM 0.50 = RM3 5.000 RM 3 + 10% = RM 3.

000 5. ASPEK KEWANGAN 7.000 10.000 35.000 91% 5.000. KOS TETAP Mesin embriodary JUMLAH I II.2 PENYATA ALIRAN KEWANGAN Sila rujuk lampiran 7.000.5 CADANGAN PEMBAYARAN BALIK PINJAMAN Pembayaran balik adalah selama 5 tahun (60 bulan).000 20.000 35.000 15.000 55.000 55. Jumlah keseluruhan bayaran bulanan ialah sebanyak RM996 .000 5.000 100% 7. CADANGAN PEMBIAYAAN PROJEK BIL PERKARA I.4 CADANGAN PEMBIAYAAN PROJEK Jumlah keseluruhan projek ialah RM55.1 PERINCIAN ALIR TUNAI PROJEK Sila rujuk lampiran 7.000 35.000 5.000 50. KOS BERUBAH Kos Barangan Jualan(KBJ) Modal Kerja JUMLAH II JUMLAH (I + II) PERATUSAN PEMBIAYAAN KOS PROJEK MPEB USAHAWAN JUMLAH 1 35.000 5.00.000 5.000 20. Bayaran bulanan terdiri dari bayaran pinjaman (principal) sebanyak RM996 dan caj perkhidmatan sebanyak RM330.000 35.00 adalah dari STEB melalui dana Qadr al-Hasan manakala selebihnya adalah dengan modal sendiri.00 di mana pembiayaan sebanyak RM50.000 1 2 15.7.3 PENYATA UNTUNG RUGI Sila rujuk lampiran 7.000 35.000 9% 15.

……….. . 9. memberi pulangan jualan yang memberangsangkan. Kami melantik beberapa ejen untuk menjual produk kami dan setakat ini memberi 8. yang tolong 6. Kami (suami & isteri) mempunyai ramai sahabat handai di sekitar…. Maklum balas yang kami dari pelanggan kami adalah sangat positif. 7. Lokasi yang strategik di kawasan yang menjadi tumpuan di sekitar ………………. Pejabat Tanah dan Jabatan Pelajaran yang akan didirikan tidak lama lagi. Saya bercadang mendirikan website perniagaan saya dan menjual melalui internet. 5. 3. 4.KESIMPULAN/JUSTIFIKASI Premis perniagaan saya. Menjalankan aktiviti promosi melalui pengedaran risalah (flyers) dan banners. Kami telah membuat survey selama 3 bulan di sekitar ……… dan mendapati produk yang kami tawarkan belum ada seumpamanya di sini dan menepati citarasa mereka. mempromosi selain dari menjadi pelanggan tetap kami. Membuat promosi melalui forum-forum internet. Ibu Pejabat Bomba. sedang menjadi pusat perkhidmatan awam seperti sekolah-sekolah. 2. IPD . Fokus pelanggan berpotensi dari kalangan kakitangan awam yang memang ramai di sekitar premis perniagaan kerana ……. mempunyai potensi yang besar untuk bersaing dan berdaya maju disebabkan oleh faktor-faktor berikut: 1.

LAMPIRAN Lampiran dokumen disediakan untuk menyokong permohonan ini.10. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->