P. 1
amalan pemakanan

amalan pemakanan

|Views: 224|Likes:
Published by Diwi Yana

More info:

Published by: Diwi Yana on May 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/26/2015

pdf

text

original

PRA 3103 PERKEMBANGAN FIZIKAL,KESIHATAN DAN KESELAMATAN KANAK-KANAK

DISEDIAKAN UNTUK: NAMA TUTOR:EN.SAIFUDIN AZAM SHA H B AHMAD

PN.DIWI YANA BT SALIM

PN.ROSIDA BT HASAN

Tajuk : 1 KONSEP MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN

• Dalam proses pembesaran,kanak-kanak memerlukan makanan yang seimbang bagi membolehkan badan mereka menjalani semua aktiviti dengan baik. • Makanan ialah bahan yang menarik rasanya dan pada masa yang sama boleh menghilangkan rasa kelaparan • Makanan juga ialah bahan-bahan pepejal atau cecair yang apabila dimakan boleh menyebabkan pertumbuhan badan, membekalkan tenaga dan mengawal proses perjalanan badan dengan perkataan lain ianya mengawal kehidupan • Pemakanan adalah sains nilai makan termasuk berbagaibagai kumpulan makanan, makanan berzat dan perseimbangan makanan • Makanan berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada manusia untuk terus hidup • Terdapat pelbagai jenis makanan untuk tubuh badan yang sihat dan cergas seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam mineral dan gentian.

Tujuan guru menekankan konsep makanan dan pemakanan dalam pendidikan adalah………..

MAKAN MAKANAN YANG SIHAT DAN SEIMBANG .

-Makanan seimbang ialah makanan yang terdiri daripada semua makanan dalam kadar nisbah makanan yang sesuai mengikuit peringkat umur kanak-kanak.Makanan merupakan salah satu sumber penting dalam kehidupan seharian kita selain daripada air. Makanan yang sihat adalah yang mengandungi jumlah zat dan kalori yang seimbang untuk kesihatan tubuh. “Garispanduan Makanan Kebangsaan” akan membantu dalam pemilihan makanan yang sihat dan dapat dinikmati. . mencegah kekurangan dan kelebihan pemakanan dalam badan.

maka kita haruslah mempelbagaikan makanan kita mengikut diet seimbang. Maka itu “Garispanduan Makanan Kebangsaan” akan membantu dalam pemilihan makanan yang sihat dan dapat dinikmati.Oleh itu bagi memperolehi kesihatan yang baik. .

PELBAGAIKAN MAKANAN KITA .

.Telah dikatakan bahawa tiada satu makanan yang mengandungi kesemua zat perlu sekaligus.-Kesihatan yang baik adalah bermula dari pemakanan kita. . -Tiada makanan yang harus dipantangkan kecuali atas masalah kesihatan tertentu. -Oleh itu kita haruslah bijak dalam memilih makanan yang kita makan dan pastikan makanan harian kita adalah seimbang.

Makan secara tetap .

-Kita hendaklah mendisiplinkan diri kita tentang waktu makan.Jangan melangkau sesuatu masa makan kerana ianya boleh menyebabkan kita makan berlebihan pada waktu makan seterusnya. -Pengambilan snek adalah baik tetapi jangan sampai ia menjadi sajian utama. . .

SARAPAN –Makan pagi MAKAN TENGAH/HARI-Makan petang MAKAN MALAM-Makan malam .

Makan sedikit tapi banyak kali…… .

Keajaiban sistem tubuh adalah semakin kerap makan. semakin tinggi pembakaran tenaga. jumlah kalori akan yang di makan akan menjadi tinggi. .Konsep ini sukar diterima kerana bimbang dengan makan banyak.

Kenapa kita harus makan sedikit tapi banyak kali? .

1)Mengawal rasa lapar 2)Sentiasa bertenaga 3)Meningkatkan pembentukan otot 4)Mengelakkan penguraian otot 5)Memperbaiki penyerapan zat makanan 6)Mengurangkan simpanan lemak tubuh .

Sukar rasa kenyang.1)Mengawal rasa lapar Puasa yang lama merangsang hormon yang mengawal pusat lapar. 2)Sentiasa bertenaga Merangsang pembentukan tenaga adalah dengan makan dengan kerap dengan jumlah yang betul akan memberi peluang tindakan insulin untuk bertindak dengan berkesan. sentiasa ingin makan lagi. Cn: Makan kerepek2 selepas makan nasi. .

amino darah. Saiz otot mengecil. . amino hanya bertahan 3 jam. BMR rendah. otot akan diurai untuk bekalan a.3)Meningkatkan pembentukan otot Insulin pada jumlah yang tepat akan membawa glukos & asid amino ke tisu otot untuk pertumbuhan. Tetapi a. perlu bekalan baru! 4)Mengelakkan penguraian otot Jika melangkau waktu makan.

Jumlah kalori makanan lebih terkawal. 6)Mengurangkan simpanan lemak tubuh. . % penyerapan & penggunaan zat lebih tinggi. belum tentu semua zat dapat diserap dan diguna dengan baik. Makan kerap walau sedikit.5)Memperbaiki penyerapan zat makanan Makan banyak. mengelak pembentukan lemak simpanan.

JIKA KITA MELANGKAU WAKTU MAKAN……. Akan menyebabkan……… .

• Akan lapar yang keterlaluan dan makan banyak pada sekali duduk. . akan ↓ BMR. Puasa 14 jam! Tempoh ini cukup untuk merangsang “survival mode” / tindakbalas puasa. Bersarapan jam 10 pagi.• Satu kesalahan BESAR. Bila signal puasa dihantar ke otak. BMR ↓ supaya ada banyak tenaga simpanan. ↓ otot • Contoh: Makan terakhir jam 8 malam semalam. iaitu katabolisme otot untuk mendapatkan tenaga.

Amalan yang konsisten menjamin kejayaan. jika tidak. yogurt rendah lemak atau susu / protin tanpa lemak Jangan makan antara 3 – 4 jam sebelum tidur.MASA SAJIAN Sarapan seawal 6 – 7 pagi untuk meningkatkan BMR tinggi lebih awal dan supaya pengagihan bilangan sajian yang terkawal. pilih snek yang sihat : buahan. sayuran. Ideal: ada sumber protin tanpa lemak + CHO kompleks di setiap sajian. .

Adakah ini amalan pemakanan yang kita selalu amalkan? .

Tidak makan sarapan pagi Suka makan snek Makan pada waktu yang tidak tentu Suka makan makanan yang manis Suka ‘fast food yang manis. Makan lewat malam .

TUJUAN PENEKANAN KONSEP MAKANAN DAN PEMAKANAN DALAM PENDIDIKAN .

.vitamin. Memelihara adap sopan dan peraturan makan.emosi atau rohani. Membina proses perkembangan dan pertumbuhan yang positif Kanak-kanak diterapkan rasa bersyukur dengan rezeki yang diberi.An Meningkatkan kesihatan kanakkanak. Berpeluang memperoleh bimbingan ilmu penegetahuan tentang pemakanan. Memantapkan daya ketahanan kanakkanak dari segi fizikal.

roti. susu. ubi. ikan . kayu. kentang Lemak Membekalkan tenaga Minyak sayur-sayuran. daging.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK JENIS FUNGSI SUMBER Karbohidrat Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan Nasi. mentega. telur. membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak Ikan bilis. minyak sapi. limpa ikan Protein Membina otot-otot tubuh badan. keledek. minyak limpa.

betik. telur. sayur-sayuran berdaun hijau . Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah Jambu batu. lobak. bijirin. oren. limau. minyak limpa ikan. buahbuahan dan sayur-sayuran segar Vitamin C Untuk kesihatan kulit. sayur-sayuran berdaun hijau Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Susu.JENIS Vitamin A FUNGSI Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam SUMBER Tomato.

mentega Vitamin E Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Gandum. bijirin. ikan. bunga kubis . kacang soya. minyak limpa. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah SUMBER Ikan. hati haiwan Vitamin K Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka atau kemalangan Sayuran berdaun hijau. kekacang. sayuran berdaun. minyak soya.JENIS Vitamin D FUNGSI Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. telur. susu. telur. minyak limpa.

ikan. daging Buah belimbing. kulit udang Kismis. hati. telur. pisang. ketam. kuaci. garam Telur. makanan berjeruk semulajadi. daging ayam. ikan bilis. kismis. kacang tanah Kalium membolehkan otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah . ikan. sayuran berdaun Kicap.JENIS Garam mineral FUNGSI Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat Fosforus SUMBER Susu. oren.

APAKAH MAKANAN YANG HARUS DIELAKKAN DARI KANAK-KANAK? .

perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan kesihatan Makanan yang manis Makanan yang masin iaitu garam yang berlebihan akan menyebabkan penyakit apabila dewasa kelak.Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan. Makanan dalam tin Buah-buahan jeruk Makanan yang berminyak dan berlemak .

dadih dan keju Kumpulan daging. minyak dan manisan Kumpulan susu. ikan. bijirin. ayam.PANDUAN PIRAMID MAKANAN Lemak. nasi & kumpulan pasta . telur dan kekacang Kumpulan sayur-sayuran & buah-buahan Roti.

bijirin dan kacang setiap hari • Kurangkan makanan yang diproses • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih • Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil • Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehari .LANGKAH-LANGKAH YANG DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN • Makan pelbagai makanan • Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buahbuahan dan sayur-sayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi.

vitamin. garam mineral. protein.GIZI SEIMBANG • Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. lipid. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan .

kanser kolon Skurvi Tekanan darah tinggi Kegendutan . skurvi dan riket Kwasyiorkor • disebabkan kekurangan protein • gejala seperti perut buncit.KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG KESAN HURAIAN Malnutrisi • Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan • Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia. pertumbuhan badan dan otak terencat. darah tinggi. kwasyiorkor. kehilangan selera makan. badan lemah • disebabkan oleh kekurangan vitamin C • lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas • gusi membengkak dan mudah berdarah • pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok • kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi • sebab: makan terlalu banyak • berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya • akan menyebabkan diabetis melitus.

KESAN Diabetis melitus (kencing manis) HURAIAN • berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah Osteoporosis • berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi • kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah Sakit jantung dan strok • tahap kolesterol dalam darah tinggi • kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah • gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak •Serabut yang sedikit Penyakit kanser .

KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG KEPADA KANAK-KANAK……. .

Menyediakan makanan seimbang kepada kanakkanak adalah penting buat kanak-kanak yang sedang membesar. . Membantu pertumbuhan otak kanak-kanak dengan baik. Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh kanak-kanak. Dapat membantu ketahanan badan dan mengelak dari penyakit. Dapat membantu perkembangan dan pertumbuhan kanakkanak dengan baik.

sayur-sayuran dan dadih) • • .CARA MEWUJUDKAN WAKTU MAKAN YANG MENYERONOKKAN • • • • • • Elakkan memarahi kanak-kanak semasa makan Jangan ugut kanak-kanak untuk makan Galakkan kanak-kanak makan sendiri Memperkenalkan sesuatu jenis makanan baru secara langsung dan tidak langsung Makanlah bersama-sama Elakkan melakukan aktiviti lain semasa makan (menonton televisyen) Elakkan menghidangkan makanan yang terlalu banyak Sediakan makanan ringan yang kurang lemak dan berkhasiat (buah-buahan.

PANDUAN MEMILIH BAHANBAHAN MENTAH YANG SEGAR DAN BAIK .

BAHAN MENTAH KEADAAN BAHAN MENTAH Sayur-sayuran Ikan • segar • berkeadaan elok • cantik bentuknya • pilih sayur-sayuran yang berdaun hijau • badannya berkilat dan bercahaya • badannya tidak diselaputi lendir yang tebal • matanya bercahaya dan tidak terbenam • insangnya segar dan berwarna merah terang segar • teksturnya keras dan anjal • dagingnya segar • teksturnya keras dan anjal • isinya segar • berisi pada bahagian dadanya • kepalanya tidak tertanggal • tidak berbau busuk • badannya tidak bertompok-tompok hitam • segar dan tidak disimpan terlalu lama • kulitnya tidak retak • bersih dan tidak diselaputi kekotoran atau najis • bersih dan tidak bercampur dengan bahan lain • kering dan tidak berketul-ketul • berbau harum dan segar Daging Ayam Udang Telur Bijirin .

KESAN PEMAKANAN YANG TIDAK BERSIH DAN TIDAK BERKHASIAT TERHADAP KANAK-KANAK .

Kanak-kanak mudah mendapat penyakit kerana antibodi di dalam badan mereka masih lemah berbanding orang dewasa.KERACUNAN MAKANAN MUDAH MENDAPAT PENYAKIT Kanak-kanak akan mudah mendapat penyakit apabila mereka makan makanan yang tidak dijaga kebersihannya. .

PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN UNTUK KANAK-KANAK Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk .

ETIKA MAKAN BAGI KANAKKANAK .

Cara hendak mula makan Cara makan dengan tangan Cara makan dengan sudu.garfu dan pisau Cara makan di meja makan Cara makan malam Cara makan tengah/hari Cara minum petang .

makanan yang seimbang bagi kanak-kanak adalah amat penting sekali bagi perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak. .KESIMPULAN Sebagai kesimpulannya.

sabah. Perkembangan Pendidikan Prasekolah untuk Kursus Persediaan dan KPLI (Pendidikan Awal Kanak-kanak) Bahagian 1. Selangor: Mutiara Cemerlang Sdn. Saayah Abu.my/myhealth/bm/kanak_content.org. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn.gov. New York: The Reader’s Digest Association Kasnani Ab Karim.Norbe Md Nor & Nazimah Abdullah (2005). Bhd. Bhd. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4. Selangor: Aras Mega (M) Sdn.RUJUKAN Asiah Ismail. Bhd. Mohamad bin Aman & Kasim bin Abd Majid (2003). Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Ivan Filmer Jr. Surayah Zaidon & Siti Saleha Samsuri (2006). Biologi Tingkatan 4. Foods that Harm Foods that Heal. Selangor: PTS Profesional Publishing Sdn. Bhd.my http://www.myhealth. Joe Schwarcz & Fran Berkoff (2004). Panduan Kesihatan dan Keselamatan Kanak-kanak. http://nutriweb. & Tan Sun Seng (2001). Zainun Ishak (2006).htm . Bhd.my/bm/nasihat/artikel_kesihatan/makanan_berkhasia t.org. Panduan untuk Pengusaha Tadika.jsp http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->