KERJA KURSUS PENDEK (KKP) ANATOMI DAN FISIOLOGI ANALISIS PERGERAKAN SERVIS TINGGI DALAM BADMINTON

NAMA: NURUL ASHIKIN BT MOHAMAD RASHDI NO. KAD PENGENALAN: 860710- 29- 5828 OPSYEN: 3PPPRPET SN2 TAHUN: 2008 KURSUS: ANATOMI DAN FISIOLOGI KOD KURSUS: PJM3106 KOMPONEN: ANALISIS PERGERAKAN NAMA PENSYARAH: EN. ALYES BIN ARIF JABATAN: JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

namun tulang dan sendi tidak boleh menggerakkan tubuh dengan sendirinya. Terdapat lebih kurang 206 tulang dalam tubuh orang dewasa dan jumlah berat sistem rangka seorang dewasa merupakan 14 % daripada jumlah berat badannya.0 PENGENALAN Anatomi adalah satu bidang yang mengkaji dan mengenalpasti tubuh badan seseorang iaitu tentang tulang-tulang.otot-otot dan organ-organ dalam tubuh badan. Banyak organ dalaman dilindungi daripada kecederaaan oleh tulang. otak dilindungi oleh tulang kranium. Selain itu.otot melekat pada tulang dan tulang akan bertindak sebagai tuil untuk menghasilkan pergerakan.fungsi tulang ialah untuk pergerakan di mana otot. Tulang juga bertindak sebagai tempat menyimpan kalsium dan mineral lain. Antara fungsi.tisu lembut dan memberikan pelekatan kepada banyak otot dan ligament. Walaupun tulang dan sendi membentuk rangka tubuh. beberapa sel darah putih dan platelet. Gerakan ini dilakukan dengan penguncupan dan pengenduran sel khusus yang disebut otot. Otot berfungsi untuk menghasilkan pergerakan seperti berjalan.otot-otot dan organ-organ individu. fungsi tulang ialah sebagai penyokong tisu.1. Sendi adalah tempat pertemuan dua atau lebih tulang dan berfungsi untuk mengerakkan anggota badan. Sumsum merah pada beberapa tulang berupaya menghasilkan sel darah merah. Contohnya. Fisiologi pula adalah satu bidang yang mengkaji tentang fungsi setiap tulang-tulang. berlari dan beberapa gerakan otot yang tidak dapat dilihat seperti denyutan jantun dan gerakan gaster serta usus semasa .

Dengan melakukan servis tinggi pihak lawan terpaksa bergerak ke bahagian belakang gelanggang untuk membalas servis itu. Selain itu. Servis tinggi biasanya diamalkan dalam permainan perseorangan. Di sini. kami dikehendaki menkaji otot. Permainan atau olahraga yang dipilih bagi Kerja Kursus Anatomi dan Fisiologi ini ialah badminton. Bulu tangkis dihantar setinggi yang boleh supaya ia jatuh tegak di garisan servis panjang dalam permainan beregu dan di garisan belakang dalam permainan perseorangan. Dalam teknik ini. pemain memegang raket cara pepat (forehand). menyokong tisu lembut dan mengekalkan suhu badan. Ini menyebabkan bahagian depan gelangangnya terdedah. kajian lebih terperinci tentang kemahiran asas dalam badminton iaitu servis tinggi. Namun. fungi otot ialah mengekalkan posisi badan dan postur.proses pencernaaan makanan. Servis tinggi ke belakang juga boleh menyukarkan pihak lawan membuat smesy. . tulang dan sendi yang terlibat bagi menghasilkan pergerakan dalam servis tinggi.

. radius. bisep.otot yang terlibat dalam servis tinggi badminton seperti trapezius. deltoid. humerus dan tulang karpus.0 OBJEKTIF • Mengenalpasti otot. • Mengenalpasti tulang. trisep.2. pektoralis major.sendi yang terlibat iaitu sendi lesung dan sendi engsel.tulang yang terlibat seperti scapula. Melabel dan melukis otot. • • Mengenalpasti sendi. flexor carpi radialis dan latisimus dorsi. semasa servis dan selepas servis. sendi dan tulang yang terlibat dalam permainan badminton difokuskan kemahiran asas iaitu servis tinggi • Mengenalpasti mekanisme pergerakan yang melibatkan 3 fasa iaitu fasa sebelum servis. ulna.

SENDI YANG TERLIBAT Sendi Lesung Sendi Engsel TULANG YANG TERLIBAT . otot dan tulang yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih.3.0 Lukis gambarajah dan melabel dengan lengkap bahagian sendi.

OTOT.OTOT YANG TERLIBAT Trapezius Latisimus Dorsi .

Menganalisis mekanisme pergerakan 3. tulang dan sendi Otot yang terlibat dalam badminton Otot yang digunakan dalam kemahiran asas Servis Tinggi  Trapezius  Trisep  Deltoid  Latissimus dorsi  Bisep  Pektoralis major .1 Fungsi spesifik otot.

 Flexor carpi radialis Tulang dan sendi yang terlibat Sendi yang terlibat • • Sendi lesung Sendi engsel Tulang yang terlibat • • • Humerus Skapula Radius .

• • Ulna Tulang karpus 3. .2 Analisis mekanisme pergerakan Satah Pergerakan Kemahiran asas dalam badminton yang melibatkan pukulan servis tinggi terbahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum servis. semasa servis dan selepas servis. Satah Sagital membahagikan badan kepada 2 bahagian iaitu sebelah kiri dan kanan. Pergerakan tangan dalam satah ini ialah fleksi (flexion) dan ekstensi (extension). Kebanyakan aksi pergerakan adalah berlaku pada satah sagital.

Otot.otot seperti trapezius. latisimus dorsi dan pektoralis major akan mengendur atau ekstensi bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah belakang. . Walaubagaimanapun. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. pemain berada dalam keadaan bersedia dan raket dihayunkan ke belakang. Dalam situasi ini berat badan dipindahkan ke kaki belakang. Dalam fasa persediaan iaitu sebelum melakukan servis. Semasa memegang raket badminton. otot yang paling penting dalam permainan ini ialah trisep. Selain itu. Otot. Otot. otot bisep menguncup manakala otot trisep mengendur supaya lengan boleh dibengkokkan. deltoid dan trapezius. Otot deltoid pula akan merenggang atau abduksi untuk mengangkat lengan ke arah luar dari sisi badan. bisep. sendi dan tulang yang terlibat Terdapat pelbagai jenis otot yang digunakan dalam permainan badminton yang kebanyakannya melibatkan bahagian bawah dan bahagian atas anggota badan.otot lain seperti pektoralis major dan latisimus dorsi adalah otot yang membantu menggerakkan tangan untuk melakukan servis tinggi dalam permainan badminton. otot yang terlibat ialah flexor carpi radialis bagi membolehkan tangan menggengam raket tersebut.

Dalam fasa servis (semasa melakukan servis) pula. Otot deltoid pula akan merapat atau aduksi supaya lengan dapat diturunkan ke sisi badan. otot bisep akan mengendur manakala otot trisep akan menguncup bertujuan meluruskan lengan semasa memukul bulu tangkis. Raket terus dihayun ke atas mengikut arah pergerakan bulu tangkis. latisimus dorsi dan pektoralis major menguncup (fleksi) bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah hadapan untuk tujuan memukul bulu tangkis. Dalam fasa terakhir iaitu selepas servis. Raket bergerak tinggi dan melepasi aras bahu. Otot bisep akan mengendur manakala otot trisep menguncup supaya lengan boleh dibengkokkan. Selain itu.otot seperti trapezius. Otot. lengan adalah dalam keadaan lurus dan ini bermakna pergerakan ini tidak melibatkan sendi engsel. pemain perlu ikut lajak bagi memastikan bulu tangkis tepat ke sasaran. Sendi ini amat penting dalam permainan badminton terutamanya untuk memukul bulu tangkis. raket dihayunkan ke bawah dan kehadapan. Ini bagi membolehkan tangan dibengkokan ke arah tapak tangan.dua sisi tangan. Berat badan dipindahkan ke kaki depan sambil mengilaskan badan untuk menghadap jaring. Pergerakan dalam fasa ini hanya melibatkan sendi bahu atau sendi lesung sahaja. belakang tangan dan kedua. Bulu tangkis dilepaskan serentak dengan hayunan raket ke hadapan. Fasa ini berbeza daripada fasa persediaan kerana dalam fasa ini. . Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel.

 Insertion: Olecranon process of ulna  Aksi pergerakan: Extensi. TRISEP  Origin: tubercle below glenoid cavity. .meluruskan lengan.  Aksi pergerakan: Menguncup apabila tangan dihayunkan ke hadapan dan belakang dan amat penting apabila memukul bulu tangkis dalam permainan badminton. and lateral and media surfaces of humerus.terangkan bagaimana pergerakan yang dipilih itu dihasilkan (Origin dan Insertion) TRAPEZIUS  Origin: Occipital bone and spines of cervical and thoracic  Insertion: Clavicle. spines and anterior process of scapula.

illiac crest and lower ribs. . lumbar.  Insertion: Intertubercular groove of humerus  Aksi pergerakan: extensi.menarik bahu ke belakang. and lower thoracic vertebrae.DELTOID  Origin: Acromion process and spine of scapula and the clavicle  Insertion: Deltoid tuberosity of humerus  Aksi pergerakan: Aduksi (merapat) iaitu menurunkan lengan ke sisi badan dan abduksi (merenggang) iaitu mengangkat lengan ke arah luar dari badan LATISIMUS DORSI  Origin: Spines of sacral.

BISEP  Origin: coracoid process and tubercle above glenoid cavity of scapula  Insertion: Radial tuberosity of the radius  Aksi pergerakan: Flexi.Membawa lengan ke hadapan dada. PEKTORALIS MAJOR  Origin: Clavicle. sternum. costal cartilages of upper ribs  Insertion: Intertubular groove of humerus  Aksi pergerakan: Fleksi.membawa lengan ke hadapan dada .

Tugasan ini sebenarnya banyak membantu saya dalam memahami tajuk anatomi dan fisiologi. Pada mulanya saya tidak faham bagaimana untuk menyelesaikan tugasan ini kerana amat sukar bagi saya untuk mengenalpasti bahagian.bahagian tersebut. Sekiranya salah satu tidak berfungsi maka pergerakan akan menjadi tidak sempurna. Oleh itu. jadi saya terpaksa menterjemahkan semula apa yang ditulis dalam Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu. tulang dan sendi bekerjasama antara satu sama lain bagi menghasilkan sesuatu pergerakan. Ini agak sukar kerana saya bimbang maksudnya akan berlainan daripad maksud asal. Saya lebih memahami fungsi otot. setelah mendapat tunjuk ajar daripada pensyarah. saya berusaha mencari semula maklumat. Saya juga menyedari bahawa setiap otot. tugasan ini juga adalah sesuatu yang baru bagi saya. Ini berikutan kebanyakan maklumat yang diperolehi ialah dalam Bahasa Inggeris. otot dan sendi yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih. Selain itu. saya berjaya menyiapkan tugasan ini seperti yang dikehendaki. Walaubagaimanapun. Dalam tugasan ini kami dikehendaki mengenalpasti tulang. Walaubagaimanapun memandangkan bahasa pengantar untuk subjek ini ialah dalam Bahasa Melayu. tulang dan sendi dan peranannya dalam menghasilkan pergerakan. banyak masalah yang dihadapi. Antaranya ialah penggunaan bahasa.maklumat yang dikehendaki dalam Bahasa Melayu bagi memudahkan saya menyiapkan tugasan ini.6. .0 REFLEKSI Sepanjang proses menyiapkan tugasan ini. Pada mulanya saya telah menggunakan Bahasa Inggeris untuk menyiapkan tugasan ini.

tulang.innerbody. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd Gerard J. Movement Analysis.otot. menyokong dan yang paling penting membolehkan kita melakukan aktiviti. Setiap anggota tubuh badan adalah tidak ternilai harganya begitu juga dengan otot. 2000. daripada http://www. Dilayari pada tarikh 2 Januari 2008. daripada http://www. Petaling Jaya : Amiza Publishing Sdn Bhd Abdul Hamid bin Abd Rashid. (02.htm Family Shockwave.uk/musrom. Tortora. Principle of Human Body (7th edition). 2003. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Gan Wan Yeat. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Wan Patanah bin Wan Yussof.12.tulang dan sendi. (21. The Joints. Anatomi dan Fisiologi.02.html BrianMac Sports Coach.sendi yang memainkan peranan penting bukan sahaja untuk menghasilkan pergerakan bahkan untuk melindungi organ dalaman. Muscular System (Front View).01).com/image/musfov.08).shockfamily. Badminton.aktiviti yang kita gemari tanpa sebarang masalah.net . 2003. New York : Harper Collins College Publishers INTERNET: Human Anatomy Online.co.Badan Manusia.Melalui tugasan ini juga saya lebih menghargai tubuh badan saya.Sukses Biologi SPM.1995. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. Anatomi Umum.1993. 2003.brianmac. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. daripada http://www. RUJUKAN BUKU: Masood bin Abdul Rashid. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Aziz Mohammed.

(2006). daripada http://www. Saggital Plane. daripada http://www.htm 4 Functions of Bones.highwire.html#t op .htm Muscles in Badminton. The Human Skeletal System.org.html Web Shops.com/human-anatomy/sh210.Oasis Technology. daripada http://sciencefun4all. daripada http://www.anatomy-resources. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.net/Life_Sci/06Skel_MuscSys/JournalTopics/FunctionBones.asicsamerica. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.com/asicstech/saggital_plane. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.uk/showcase/sc_05_06/hf_pe1/badminton/ba_delt2.