KERJA KURSUS PENDEK (KKP) ANATOMI DAN FISIOLOGI ANALISIS PERGERAKAN SERVIS TINGGI DALAM BADMINTON

NAMA: NURUL ASHIKIN BT MOHAMAD RASHDI NO. KAD PENGENALAN: 860710- 29- 5828 OPSYEN: 3PPPRPET SN2 TAHUN: 2008 KURSUS: ANATOMI DAN FISIOLOGI KOD KURSUS: PJM3106 KOMPONEN: ANALISIS PERGERAKAN NAMA PENSYARAH: EN. ALYES BIN ARIF JABATAN: JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

Otot berfungsi untuk menghasilkan pergerakan seperti berjalan.tisu lembut dan memberikan pelekatan kepada banyak otot dan ligament. Sendi adalah tempat pertemuan dua atau lebih tulang dan berfungsi untuk mengerakkan anggota badan. Contohnya. beberapa sel darah putih dan platelet. namun tulang dan sendi tidak boleh menggerakkan tubuh dengan sendirinya. Terdapat lebih kurang 206 tulang dalam tubuh orang dewasa dan jumlah berat sistem rangka seorang dewasa merupakan 14 % daripada jumlah berat badannya. Tulang juga bertindak sebagai tempat menyimpan kalsium dan mineral lain.0 PENGENALAN Anatomi adalah satu bidang yang mengkaji dan mengenalpasti tubuh badan seseorang iaitu tentang tulang-tulang.otot-otot dan organ-organ dalam tubuh badan. Banyak organ dalaman dilindungi daripada kecederaaan oleh tulang. otak dilindungi oleh tulang kranium. Gerakan ini dilakukan dengan penguncupan dan pengenduran sel khusus yang disebut otot. fungsi tulang ialah sebagai penyokong tisu.otot melekat pada tulang dan tulang akan bertindak sebagai tuil untuk menghasilkan pergerakan. Fisiologi pula adalah satu bidang yang mengkaji tentang fungsi setiap tulang-tulang.otot-otot dan organ-organ individu. berlari dan beberapa gerakan otot yang tidak dapat dilihat seperti denyutan jantun dan gerakan gaster serta usus semasa . Selain itu.1. Antara fungsi. Sumsum merah pada beberapa tulang berupaya menghasilkan sel darah merah. Walaupun tulang dan sendi membentuk rangka tubuh.fungsi tulang ialah untuk pergerakan di mana otot.

Di sini.proses pencernaaan makanan. Dalam teknik ini. . Selain itu. Ini menyebabkan bahagian depan gelangangnya terdedah. tulang dan sendi yang terlibat bagi menghasilkan pergerakan dalam servis tinggi. Dengan melakukan servis tinggi pihak lawan terpaksa bergerak ke bahagian belakang gelanggang untuk membalas servis itu. Namun. Servis tinggi biasanya diamalkan dalam permainan perseorangan. Servis tinggi ke belakang juga boleh menyukarkan pihak lawan membuat smesy. pemain memegang raket cara pepat (forehand). Bulu tangkis dihantar setinggi yang boleh supaya ia jatuh tegak di garisan servis panjang dalam permainan beregu dan di garisan belakang dalam permainan perseorangan. fungi otot ialah mengekalkan posisi badan dan postur. menyokong tisu lembut dan mengekalkan suhu badan. kami dikehendaki menkaji otot. kajian lebih terperinci tentang kemahiran asas dalam badminton iaitu servis tinggi. Permainan atau olahraga yang dipilih bagi Kerja Kursus Anatomi dan Fisiologi ini ialah badminton.

Melabel dan melukis otot. deltoid. radius.0 OBJEKTIF • Mengenalpasti otot. semasa servis dan selepas servis. . humerus dan tulang karpus. sendi dan tulang yang terlibat dalam permainan badminton difokuskan kemahiran asas iaitu servis tinggi • Mengenalpasti mekanisme pergerakan yang melibatkan 3 fasa iaitu fasa sebelum servis.2. bisep. • Mengenalpasti tulang. ulna. flexor carpi radialis dan latisimus dorsi. • • Mengenalpasti sendi.otot yang terlibat dalam servis tinggi badminton seperti trapezius. trisep.sendi yang terlibat iaitu sendi lesung dan sendi engsel.tulang yang terlibat seperti scapula. pektoralis major.

otot dan tulang yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih.3.0 Lukis gambarajah dan melabel dengan lengkap bahagian sendi. SENDI YANG TERLIBAT Sendi Lesung Sendi Engsel TULANG YANG TERLIBAT .

OTOT YANG TERLIBAT Trapezius Latisimus Dorsi .OTOT.

1 Fungsi spesifik otot. tulang dan sendi Otot yang terlibat dalam badminton Otot yang digunakan dalam kemahiran asas Servis Tinggi  Trapezius  Trisep  Deltoid  Latissimus dorsi  Bisep  Pektoralis major .Menganalisis mekanisme pergerakan 3.

 Flexor carpi radialis Tulang dan sendi yang terlibat Sendi yang terlibat • • Sendi lesung Sendi engsel Tulang yang terlibat • • • Humerus Skapula Radius .

• • Ulna Tulang karpus 3. . Kebanyakan aksi pergerakan adalah berlaku pada satah sagital.2 Analisis mekanisme pergerakan Satah Pergerakan Kemahiran asas dalam badminton yang melibatkan pukulan servis tinggi terbahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum servis. semasa servis dan selepas servis. Satah Sagital membahagikan badan kepada 2 bahagian iaitu sebelah kiri dan kanan. Pergerakan tangan dalam satah ini ialah fleksi (flexion) dan ekstensi (extension).

otot yang paling penting dalam permainan ini ialah trisep. Otot. bisep. otot bisep menguncup manakala otot trisep mengendur supaya lengan boleh dibengkokkan. Semasa memegang raket badminton. latisimus dorsi dan pektoralis major akan mengendur atau ekstensi bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah belakang.otot seperti trapezius. otot yang terlibat ialah flexor carpi radialis bagi membolehkan tangan menggengam raket tersebut. . pemain berada dalam keadaan bersedia dan raket dihayunkan ke belakang. deltoid dan trapezius. Dalam situasi ini berat badan dipindahkan ke kaki belakang. Selain itu.otot lain seperti pektoralis major dan latisimus dorsi adalah otot yang membantu menggerakkan tangan untuk melakukan servis tinggi dalam permainan badminton. Otot deltoid pula akan merenggang atau abduksi untuk mengangkat lengan ke arah luar dari sisi badan.Otot. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Otot. sendi dan tulang yang terlibat Terdapat pelbagai jenis otot yang digunakan dalam permainan badminton yang kebanyakannya melibatkan bahagian bawah dan bahagian atas anggota badan. Walaubagaimanapun. Dalam fasa persediaan iaitu sebelum melakukan servis.

belakang tangan dan kedua. raket dihayunkan ke bawah dan kehadapan. Otot deltoid pula akan merapat atau aduksi supaya lengan dapat diturunkan ke sisi badan. Sendi ini amat penting dalam permainan badminton terutamanya untuk memukul bulu tangkis.dua sisi tangan. latisimus dorsi dan pektoralis major menguncup (fleksi) bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah hadapan untuk tujuan memukul bulu tangkis. Bulu tangkis dilepaskan serentak dengan hayunan raket ke hadapan. Raket bergerak tinggi dan melepasi aras bahu.Dalam fasa servis (semasa melakukan servis) pula. pemain perlu ikut lajak bagi memastikan bulu tangkis tepat ke sasaran. . Fasa ini berbeza daripada fasa persediaan kerana dalam fasa ini. Selain itu. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Ini bagi membolehkan tangan dibengkokan ke arah tapak tangan. Pergerakan dalam fasa ini hanya melibatkan sendi bahu atau sendi lesung sahaja. Raket terus dihayun ke atas mengikut arah pergerakan bulu tangkis. Dalam fasa terakhir iaitu selepas servis. Otot. otot bisep akan mengendur manakala otot trisep akan menguncup bertujuan meluruskan lengan semasa memukul bulu tangkis. Berat badan dipindahkan ke kaki depan sambil mengilaskan badan untuk menghadap jaring.otot seperti trapezius. lengan adalah dalam keadaan lurus dan ini bermakna pergerakan ini tidak melibatkan sendi engsel. Otot bisep akan mengendur manakala otot trisep menguncup supaya lengan boleh dibengkokkan.

meluruskan lengan. .  Insertion: Olecranon process of ulna  Aksi pergerakan: Extensi. spines and anterior process of scapula. TRISEP  Origin: tubercle below glenoid cavity.terangkan bagaimana pergerakan yang dipilih itu dihasilkan (Origin dan Insertion) TRAPEZIUS  Origin: Occipital bone and spines of cervical and thoracic  Insertion: Clavicle.  Aksi pergerakan: Menguncup apabila tangan dihayunkan ke hadapan dan belakang dan amat penting apabila memukul bulu tangkis dalam permainan badminton. and lateral and media surfaces of humerus.

menarik bahu ke belakang. lumbar. illiac crest and lower ribs. and lower thoracic vertebrae. .DELTOID  Origin: Acromion process and spine of scapula and the clavicle  Insertion: Deltoid tuberosity of humerus  Aksi pergerakan: Aduksi (merapat) iaitu menurunkan lengan ke sisi badan dan abduksi (merenggang) iaitu mengangkat lengan ke arah luar dari badan LATISIMUS DORSI  Origin: Spines of sacral.  Insertion: Intertubercular groove of humerus  Aksi pergerakan: extensi.

sternum.Membawa lengan ke hadapan dada.BISEP  Origin: coracoid process and tubercle above glenoid cavity of scapula  Insertion: Radial tuberosity of the radius  Aksi pergerakan: Flexi. costal cartilages of upper ribs  Insertion: Intertubular groove of humerus  Aksi pergerakan: Fleksi.membawa lengan ke hadapan dada . PEKTORALIS MAJOR  Origin: Clavicle.

tulang dan sendi bekerjasama antara satu sama lain bagi menghasilkan sesuatu pergerakan. Pada mulanya saya telah menggunakan Bahasa Inggeris untuk menyiapkan tugasan ini. . Ini berikutan kebanyakan maklumat yang diperolehi ialah dalam Bahasa Inggeris. Selain itu. jadi saya terpaksa menterjemahkan semula apa yang ditulis dalam Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu. Oleh itu.bahagian tersebut. tulang dan sendi dan peranannya dalam menghasilkan pergerakan. Saya juga menyedari bahawa setiap otot. setelah mendapat tunjuk ajar daripada pensyarah. Sekiranya salah satu tidak berfungsi maka pergerakan akan menjadi tidak sempurna. saya berjaya menyiapkan tugasan ini seperti yang dikehendaki. Ini agak sukar kerana saya bimbang maksudnya akan berlainan daripad maksud asal. Dalam tugasan ini kami dikehendaki mengenalpasti tulang. Tugasan ini sebenarnya banyak membantu saya dalam memahami tajuk anatomi dan fisiologi. Walaubagaimanapun memandangkan bahasa pengantar untuk subjek ini ialah dalam Bahasa Melayu. Pada mulanya saya tidak faham bagaimana untuk menyelesaikan tugasan ini kerana amat sukar bagi saya untuk mengenalpasti bahagian. otot dan sendi yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih. saya berusaha mencari semula maklumat. Antaranya ialah penggunaan bahasa. Walaubagaimanapun.0 REFLEKSI Sepanjang proses menyiapkan tugasan ini.6. tugasan ini juga adalah sesuatu yang baru bagi saya.maklumat yang dikehendaki dalam Bahasa Melayu bagi memudahkan saya menyiapkan tugasan ini. banyak masalah yang dihadapi. Saya lebih memahami fungsi otot.

uk/musrom. New York : Harper Collins College Publishers INTERNET: Human Anatomy Online. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Aziz Mohammed. tulang.Badan Manusia. Movement Analysis. 2003. Petaling Jaya : Amiza Publishing Sdn Bhd Abdul Hamid bin Abd Rashid.aktiviti yang kita gemari tanpa sebarang masalah.12. 2003.Melalui tugasan ini juga saya lebih menghargai tubuh badan saya. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. Principle of Human Body (7th edition). Muscular System (Front View).sendi yang memainkan peranan penting bukan sahaja untuk menghasilkan pergerakan bahkan untuk melindungi organ dalaman.01).co.tulang dan sendi.htm Family Shockwave.net . 2003. daripada http://www. daripada http://www.02.1995.shockfamily. (02. RUJUKAN BUKU: Masood bin Abdul Rashid. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Gan Wan Yeat.otot.Sukses Biologi SPM. 2000. The Joints. Anatomi dan Fisiologi. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Wan Patanah bin Wan Yussof. Badminton. Tortora. Dilayari pada tarikh 2 Januari 2008. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd Gerard J. Anatomi Umum.innerbody. daripada http://www.08). (21. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. Setiap anggota tubuh badan adalah tidak ternilai harganya begitu juga dengan otot.1993.brianmac.html BrianMac Sports Coach.com/image/musfov. menyokong dan yang paling penting membolehkan kita melakukan aktiviti.

html#t op .html Web Shops.net/Life_Sci/06Skel_MuscSys/JournalTopics/FunctionBones. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.htm Muscles in Badminton.uk/showcase/sc_05_06/hf_pe1/badminton/ba_delt2. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008. (2006). daripada http://sciencefun4all. daripada http://www.com/human-anatomy/sh210.htm 4 Functions of Bones. daripada http://www.asicsamerica.Oasis Technology. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. Saggital Plane. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008. daripada http://www. The Human Skeletal System.highwire.org.com/asicstech/saggital_plane.anatomy-resources.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful