KERJA KURSUS PENDEK (KKP) ANATOMI DAN FISIOLOGI ANALISIS PERGERAKAN SERVIS TINGGI DALAM BADMINTON

NAMA: NURUL ASHIKIN BT MOHAMAD RASHDI NO. KAD PENGENALAN: 860710- 29- 5828 OPSYEN: 3PPPRPET SN2 TAHUN: 2008 KURSUS: ANATOMI DAN FISIOLOGI KOD KURSUS: PJM3106 KOMPONEN: ANALISIS PERGERAKAN NAMA PENSYARAH: EN. ALYES BIN ARIF JABATAN: JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

tisu lembut dan memberikan pelekatan kepada banyak otot dan ligament. Selain itu. Gerakan ini dilakukan dengan penguncupan dan pengenduran sel khusus yang disebut otot.otot-otot dan organ-organ individu.otot-otot dan organ-organ dalam tubuh badan. Sendi adalah tempat pertemuan dua atau lebih tulang dan berfungsi untuk mengerakkan anggota badan.otot melekat pada tulang dan tulang akan bertindak sebagai tuil untuk menghasilkan pergerakan.fungsi tulang ialah untuk pergerakan di mana otot. Tulang juga bertindak sebagai tempat menyimpan kalsium dan mineral lain. otak dilindungi oleh tulang kranium. fungsi tulang ialah sebagai penyokong tisu.0 PENGENALAN Anatomi adalah satu bidang yang mengkaji dan mengenalpasti tubuh badan seseorang iaitu tentang tulang-tulang. berlari dan beberapa gerakan otot yang tidak dapat dilihat seperti denyutan jantun dan gerakan gaster serta usus semasa . beberapa sel darah putih dan platelet. Terdapat lebih kurang 206 tulang dalam tubuh orang dewasa dan jumlah berat sistem rangka seorang dewasa merupakan 14 % daripada jumlah berat badannya. namun tulang dan sendi tidak boleh menggerakkan tubuh dengan sendirinya. Sumsum merah pada beberapa tulang berupaya menghasilkan sel darah merah. Banyak organ dalaman dilindungi daripada kecederaaan oleh tulang. Contohnya. Walaupun tulang dan sendi membentuk rangka tubuh. Antara fungsi. Fisiologi pula adalah satu bidang yang mengkaji tentang fungsi setiap tulang-tulang. Otot berfungsi untuk menghasilkan pergerakan seperti berjalan.1.

Dengan melakukan servis tinggi pihak lawan terpaksa bergerak ke bahagian belakang gelanggang untuk membalas servis itu. Servis tinggi biasanya diamalkan dalam permainan perseorangan. Selain itu. Namun. Bulu tangkis dihantar setinggi yang boleh supaya ia jatuh tegak di garisan servis panjang dalam permainan beregu dan di garisan belakang dalam permainan perseorangan.proses pencernaaan makanan. fungi otot ialah mengekalkan posisi badan dan postur. Servis tinggi ke belakang juga boleh menyukarkan pihak lawan membuat smesy. kajian lebih terperinci tentang kemahiran asas dalam badminton iaitu servis tinggi. tulang dan sendi yang terlibat bagi menghasilkan pergerakan dalam servis tinggi. . Dalam teknik ini. menyokong tisu lembut dan mengekalkan suhu badan. pemain memegang raket cara pepat (forehand). kami dikehendaki menkaji otot. Permainan atau olahraga yang dipilih bagi Kerja Kursus Anatomi dan Fisiologi ini ialah badminton. Ini menyebabkan bahagian depan gelangangnya terdedah. Di sini.

pektoralis major.sendi yang terlibat iaitu sendi lesung dan sendi engsel. humerus dan tulang karpus.otot yang terlibat dalam servis tinggi badminton seperti trapezius.2. flexor carpi radialis dan latisimus dorsi. • Mengenalpasti tulang. semasa servis dan selepas servis.tulang yang terlibat seperti scapula.0 OBJEKTIF • Mengenalpasti otot. ulna. • • Mengenalpasti sendi. sendi dan tulang yang terlibat dalam permainan badminton difokuskan kemahiran asas iaitu servis tinggi • Mengenalpasti mekanisme pergerakan yang melibatkan 3 fasa iaitu fasa sebelum servis. deltoid. . radius. trisep. Melabel dan melukis otot. bisep.

SENDI YANG TERLIBAT Sendi Lesung Sendi Engsel TULANG YANG TERLIBAT .3. otot dan tulang yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih.0 Lukis gambarajah dan melabel dengan lengkap bahagian sendi.

OTOT YANG TERLIBAT Trapezius Latisimus Dorsi .OTOT.

1 Fungsi spesifik otot. tulang dan sendi Otot yang terlibat dalam badminton Otot yang digunakan dalam kemahiran asas Servis Tinggi  Trapezius  Trisep  Deltoid  Latissimus dorsi  Bisep  Pektoralis major .Menganalisis mekanisme pergerakan 3.

 Flexor carpi radialis Tulang dan sendi yang terlibat Sendi yang terlibat • • Sendi lesung Sendi engsel Tulang yang terlibat • • • Humerus Skapula Radius .

. Kebanyakan aksi pergerakan adalah berlaku pada satah sagital.• • Ulna Tulang karpus 3. semasa servis dan selepas servis. Pergerakan tangan dalam satah ini ialah fleksi (flexion) dan ekstensi (extension).2 Analisis mekanisme pergerakan Satah Pergerakan Kemahiran asas dalam badminton yang melibatkan pukulan servis tinggi terbahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum servis. Satah Sagital membahagikan badan kepada 2 bahagian iaitu sebelah kiri dan kanan.

otot yang paling penting dalam permainan ini ialah trisep. Semasa memegang raket badminton. Otot deltoid pula akan merenggang atau abduksi untuk mengangkat lengan ke arah luar dari sisi badan. bisep. deltoid dan trapezius. latisimus dorsi dan pektoralis major akan mengendur atau ekstensi bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah belakang. Dalam fasa persediaan iaitu sebelum melakukan servis. otot bisep menguncup manakala otot trisep mengendur supaya lengan boleh dibengkokkan. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Dalam situasi ini berat badan dipindahkan ke kaki belakang.otot lain seperti pektoralis major dan latisimus dorsi adalah otot yang membantu menggerakkan tangan untuk melakukan servis tinggi dalam permainan badminton. Selain itu. pemain berada dalam keadaan bersedia dan raket dihayunkan ke belakang. . Otot. Walaubagaimanapun.otot seperti trapezius. Otot. sendi dan tulang yang terlibat Terdapat pelbagai jenis otot yang digunakan dalam permainan badminton yang kebanyakannya melibatkan bahagian bawah dan bahagian atas anggota badan.Otot. otot yang terlibat ialah flexor carpi radialis bagi membolehkan tangan menggengam raket tersebut.

dua sisi tangan. . belakang tangan dan kedua. Sendi ini amat penting dalam permainan badminton terutamanya untuk memukul bulu tangkis. otot bisep akan mengendur manakala otot trisep akan menguncup bertujuan meluruskan lengan semasa memukul bulu tangkis. Berat badan dipindahkan ke kaki depan sambil mengilaskan badan untuk menghadap jaring. Raket terus dihayun ke atas mengikut arah pergerakan bulu tangkis.otot seperti trapezius. pemain perlu ikut lajak bagi memastikan bulu tangkis tepat ke sasaran. Fasa ini berbeza daripada fasa persediaan kerana dalam fasa ini. Bulu tangkis dilepaskan serentak dengan hayunan raket ke hadapan. lengan adalah dalam keadaan lurus dan ini bermakna pergerakan ini tidak melibatkan sendi engsel. Otot. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Dalam fasa terakhir iaitu selepas servis. Selain itu. Otot deltoid pula akan merapat atau aduksi supaya lengan dapat diturunkan ke sisi badan. Raket bergerak tinggi dan melepasi aras bahu. Ini bagi membolehkan tangan dibengkokan ke arah tapak tangan. Pergerakan dalam fasa ini hanya melibatkan sendi bahu atau sendi lesung sahaja.Dalam fasa servis (semasa melakukan servis) pula. raket dihayunkan ke bawah dan kehadapan. latisimus dorsi dan pektoralis major menguncup (fleksi) bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah hadapan untuk tujuan memukul bulu tangkis. Otot bisep akan mengendur manakala otot trisep menguncup supaya lengan boleh dibengkokkan.

TRISEP  Origin: tubercle below glenoid cavity. and lateral and media surfaces of humerus.meluruskan lengan. .terangkan bagaimana pergerakan yang dipilih itu dihasilkan (Origin dan Insertion) TRAPEZIUS  Origin: Occipital bone and spines of cervical and thoracic  Insertion: Clavicle. spines and anterior process of scapula.  Aksi pergerakan: Menguncup apabila tangan dihayunkan ke hadapan dan belakang dan amat penting apabila memukul bulu tangkis dalam permainan badminton.  Insertion: Olecranon process of ulna  Aksi pergerakan: Extensi.

 Insertion: Intertubercular groove of humerus  Aksi pergerakan: extensi. lumbar. and lower thoracic vertebrae.menarik bahu ke belakang. . illiac crest and lower ribs.DELTOID  Origin: Acromion process and spine of scapula and the clavicle  Insertion: Deltoid tuberosity of humerus  Aksi pergerakan: Aduksi (merapat) iaitu menurunkan lengan ke sisi badan dan abduksi (merenggang) iaitu mengangkat lengan ke arah luar dari badan LATISIMUS DORSI  Origin: Spines of sacral.

sternum.membawa lengan ke hadapan dada .BISEP  Origin: coracoid process and tubercle above glenoid cavity of scapula  Insertion: Radial tuberosity of the radius  Aksi pergerakan: Flexi.Membawa lengan ke hadapan dada. PEKTORALIS MAJOR  Origin: Clavicle. costal cartilages of upper ribs  Insertion: Intertubular groove of humerus  Aksi pergerakan: Fleksi.

banyak masalah yang dihadapi. otot dan sendi yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih. Tugasan ini sebenarnya banyak membantu saya dalam memahami tajuk anatomi dan fisiologi. Sekiranya salah satu tidak berfungsi maka pergerakan akan menjadi tidak sempurna. Saya lebih memahami fungsi otot. tulang dan sendi bekerjasama antara satu sama lain bagi menghasilkan sesuatu pergerakan. Selain itu.maklumat yang dikehendaki dalam Bahasa Melayu bagi memudahkan saya menyiapkan tugasan ini. saya berjaya menyiapkan tugasan ini seperti yang dikehendaki. Ini agak sukar kerana saya bimbang maksudnya akan berlainan daripad maksud asal.0 REFLEKSI Sepanjang proses menyiapkan tugasan ini.bahagian tersebut. Ini berikutan kebanyakan maklumat yang diperolehi ialah dalam Bahasa Inggeris. tulang dan sendi dan peranannya dalam menghasilkan pergerakan. Antaranya ialah penggunaan bahasa. . Pada mulanya saya telah menggunakan Bahasa Inggeris untuk menyiapkan tugasan ini. tugasan ini juga adalah sesuatu yang baru bagi saya. Walaubagaimanapun. Dalam tugasan ini kami dikehendaki mengenalpasti tulang. jadi saya terpaksa menterjemahkan semula apa yang ditulis dalam Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu. Pada mulanya saya tidak faham bagaimana untuk menyelesaikan tugasan ini kerana amat sukar bagi saya untuk mengenalpasti bahagian. Oleh itu. Saya juga menyedari bahawa setiap otot. setelah mendapat tunjuk ajar daripada pensyarah. Walaubagaimanapun memandangkan bahasa pengantar untuk subjek ini ialah dalam Bahasa Melayu. saya berusaha mencari semula maklumat.6.

Anatomi dan Fisiologi. 2000. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. daripada http://www.1993. Anatomi Umum. menyokong dan yang paling penting membolehkan kita melakukan aktiviti.aktiviti yang kita gemari tanpa sebarang masalah.co.tulang dan sendi. Petaling Jaya : Amiza Publishing Sdn Bhd Abdul Hamid bin Abd Rashid. (21.otot. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Wan Patanah bin Wan Yussof. 2003. tulang.Melalui tugasan ini juga saya lebih menghargai tubuh badan saya.02.08).uk/musrom. The Joints.com/image/musfov. New York : Harper Collins College Publishers INTERNET: Human Anatomy Online.net .html BrianMac Sports Coach. Muscular System (Front View).sendi yang memainkan peranan penting bukan sahaja untuk menghasilkan pergerakan bahkan untuk melindungi organ dalaman.innerbody.htm Family Shockwave. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Gan Wan Yeat. Movement Analysis.12. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008.brianmac.Badan Manusia.Sukses Biologi SPM.shockfamily. RUJUKAN BUKU: Masood bin Abdul Rashid. 2003.1995. Badminton. Principle of Human Body (7th edition). 2003. daripada http://www. daripada http://www.01). Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Aziz Mohammed. (02. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd Gerard J. Setiap anggota tubuh badan adalah tidak ternilai harganya begitu juga dengan otot. Tortora. Dilayari pada tarikh 2 Januari 2008.

daripada http://sciencefun4all. daripada http://www. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008. daripada http://www.anatomy-resources.asicsamerica.htm 4 Functions of Bones. daripada http://www.Oasis Technology.net/Life_Sci/06Skel_MuscSys/JournalTopics/FunctionBones.htm Muscles in Badminton.html Web Shops.org.html#t op . (2006).com/asicstech/saggital_plane. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.uk/showcase/sc_05_06/hf_pe1/badminton/ba_delt2.com/human-anatomy/sh210.highwire. Saggital Plane. The Human Skeletal System. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful