KERJA KURSUS PENDEK (KKP) ANATOMI DAN FISIOLOGI ANALISIS PERGERAKAN SERVIS TINGGI DALAM BADMINTON

NAMA: NURUL ASHIKIN BT MOHAMAD RASHDI NO. KAD PENGENALAN: 860710- 29- 5828 OPSYEN: 3PPPRPET SN2 TAHUN: 2008 KURSUS: ANATOMI DAN FISIOLOGI KOD KURSUS: PJM3106 KOMPONEN: ANALISIS PERGERAKAN NAMA PENSYARAH: EN. ALYES BIN ARIF JABATAN: JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

Walaupun tulang dan sendi membentuk rangka tubuh.1. beberapa sel darah putih dan platelet.0 PENGENALAN Anatomi adalah satu bidang yang mengkaji dan mengenalpasti tubuh badan seseorang iaitu tentang tulang-tulang. Fisiologi pula adalah satu bidang yang mengkaji tentang fungsi setiap tulang-tulang. Selain itu. otak dilindungi oleh tulang kranium.fungsi tulang ialah untuk pergerakan di mana otot.tisu lembut dan memberikan pelekatan kepada banyak otot dan ligament. namun tulang dan sendi tidak boleh menggerakkan tubuh dengan sendirinya. Banyak organ dalaman dilindungi daripada kecederaaan oleh tulang. fungsi tulang ialah sebagai penyokong tisu.otot melekat pada tulang dan tulang akan bertindak sebagai tuil untuk menghasilkan pergerakan. Tulang juga bertindak sebagai tempat menyimpan kalsium dan mineral lain. Otot berfungsi untuk menghasilkan pergerakan seperti berjalan. Terdapat lebih kurang 206 tulang dalam tubuh orang dewasa dan jumlah berat sistem rangka seorang dewasa merupakan 14 % daripada jumlah berat badannya. Sendi adalah tempat pertemuan dua atau lebih tulang dan berfungsi untuk mengerakkan anggota badan. Gerakan ini dilakukan dengan penguncupan dan pengenduran sel khusus yang disebut otot. berlari dan beberapa gerakan otot yang tidak dapat dilihat seperti denyutan jantun dan gerakan gaster serta usus semasa . Sumsum merah pada beberapa tulang berupaya menghasilkan sel darah merah. Antara fungsi. Contohnya.otot-otot dan organ-organ individu.otot-otot dan organ-organ dalam tubuh badan.

. Namun. fungi otot ialah mengekalkan posisi badan dan postur. tulang dan sendi yang terlibat bagi menghasilkan pergerakan dalam servis tinggi. Selain itu. kami dikehendaki menkaji otot. kajian lebih terperinci tentang kemahiran asas dalam badminton iaitu servis tinggi. Servis tinggi biasanya diamalkan dalam permainan perseorangan. Ini menyebabkan bahagian depan gelangangnya terdedah. menyokong tisu lembut dan mengekalkan suhu badan. Di sini. Bulu tangkis dihantar setinggi yang boleh supaya ia jatuh tegak di garisan servis panjang dalam permainan beregu dan di garisan belakang dalam permainan perseorangan. pemain memegang raket cara pepat (forehand). Servis tinggi ke belakang juga boleh menyukarkan pihak lawan membuat smesy. Dalam teknik ini. Permainan atau olahraga yang dipilih bagi Kerja Kursus Anatomi dan Fisiologi ini ialah badminton. Dengan melakukan servis tinggi pihak lawan terpaksa bergerak ke bahagian belakang gelanggang untuk membalas servis itu.proses pencernaaan makanan.

humerus dan tulang karpus. • • Mengenalpasti sendi. ulna.sendi yang terlibat iaitu sendi lesung dan sendi engsel.tulang yang terlibat seperti scapula. radius. pektoralis major. semasa servis dan selepas servis. • Mengenalpasti tulang. bisep. trisep. Melabel dan melukis otot. . sendi dan tulang yang terlibat dalam permainan badminton difokuskan kemahiran asas iaitu servis tinggi • Mengenalpasti mekanisme pergerakan yang melibatkan 3 fasa iaitu fasa sebelum servis.0 OBJEKTIF • Mengenalpasti otot. deltoid.2. flexor carpi radialis dan latisimus dorsi.otot yang terlibat dalam servis tinggi badminton seperti trapezius.

otot dan tulang yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih.3. SENDI YANG TERLIBAT Sendi Lesung Sendi Engsel TULANG YANG TERLIBAT .0 Lukis gambarajah dan melabel dengan lengkap bahagian sendi.

OTOT.OTOT YANG TERLIBAT Trapezius Latisimus Dorsi .

tulang dan sendi Otot yang terlibat dalam badminton Otot yang digunakan dalam kemahiran asas Servis Tinggi  Trapezius  Trisep  Deltoid  Latissimus dorsi  Bisep  Pektoralis major .1 Fungsi spesifik otot.Menganalisis mekanisme pergerakan 3.

 Flexor carpi radialis Tulang dan sendi yang terlibat Sendi yang terlibat • • Sendi lesung Sendi engsel Tulang yang terlibat • • • Humerus Skapula Radius .

. Pergerakan tangan dalam satah ini ialah fleksi (flexion) dan ekstensi (extension).2 Analisis mekanisme pergerakan Satah Pergerakan Kemahiran asas dalam badminton yang melibatkan pukulan servis tinggi terbahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum servis. semasa servis dan selepas servis.• • Ulna Tulang karpus 3. Satah Sagital membahagikan badan kepada 2 bahagian iaitu sebelah kiri dan kanan. Kebanyakan aksi pergerakan adalah berlaku pada satah sagital.

otot seperti trapezius. Dalam situasi ini berat badan dipindahkan ke kaki belakang. Dalam fasa persediaan iaitu sebelum melakukan servis. Semasa memegang raket badminton. deltoid dan trapezius. Otot. sendi dan tulang yang terlibat Terdapat pelbagai jenis otot yang digunakan dalam permainan badminton yang kebanyakannya melibatkan bahagian bawah dan bahagian atas anggota badan. latisimus dorsi dan pektoralis major akan mengendur atau ekstensi bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah belakang.Otot. pemain berada dalam keadaan bersedia dan raket dihayunkan ke belakang. bisep.otot lain seperti pektoralis major dan latisimus dorsi adalah otot yang membantu menggerakkan tangan untuk melakukan servis tinggi dalam permainan badminton. otot yang terlibat ialah flexor carpi radialis bagi membolehkan tangan menggengam raket tersebut. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Otot. Otot deltoid pula akan merenggang atau abduksi untuk mengangkat lengan ke arah luar dari sisi badan. . otot yang paling penting dalam permainan ini ialah trisep. Walaubagaimanapun. Selain itu. otot bisep menguncup manakala otot trisep mengendur supaya lengan boleh dibengkokkan.

Otot. belakang tangan dan kedua. Selain itu. Ini bagi membolehkan tangan dibengkokan ke arah tapak tangan. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel.Dalam fasa servis (semasa melakukan servis) pula. Otot bisep akan mengendur manakala otot trisep menguncup supaya lengan boleh dibengkokkan. lengan adalah dalam keadaan lurus dan ini bermakna pergerakan ini tidak melibatkan sendi engsel. Fasa ini berbeza daripada fasa persediaan kerana dalam fasa ini.otot seperti trapezius. Berat badan dipindahkan ke kaki depan sambil mengilaskan badan untuk menghadap jaring. Bulu tangkis dilepaskan serentak dengan hayunan raket ke hadapan. raket dihayunkan ke bawah dan kehadapan. . latisimus dorsi dan pektoralis major menguncup (fleksi) bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah hadapan untuk tujuan memukul bulu tangkis. pemain perlu ikut lajak bagi memastikan bulu tangkis tepat ke sasaran. Raket terus dihayun ke atas mengikut arah pergerakan bulu tangkis.dua sisi tangan. Sendi ini amat penting dalam permainan badminton terutamanya untuk memukul bulu tangkis. otot bisep akan mengendur manakala otot trisep akan menguncup bertujuan meluruskan lengan semasa memukul bulu tangkis. Dalam fasa terakhir iaitu selepas servis. Otot deltoid pula akan merapat atau aduksi supaya lengan dapat diturunkan ke sisi badan. Pergerakan dalam fasa ini hanya melibatkan sendi bahu atau sendi lesung sahaja. Raket bergerak tinggi dan melepasi aras bahu.

 Aksi pergerakan: Menguncup apabila tangan dihayunkan ke hadapan dan belakang dan amat penting apabila memukul bulu tangkis dalam permainan badminton.  Insertion: Olecranon process of ulna  Aksi pergerakan: Extensi. . and lateral and media surfaces of humerus.meluruskan lengan.terangkan bagaimana pergerakan yang dipilih itu dihasilkan (Origin dan Insertion) TRAPEZIUS  Origin: Occipital bone and spines of cervical and thoracic  Insertion: Clavicle. TRISEP  Origin: tubercle below glenoid cavity. spines and anterior process of scapula.

and lower thoracic vertebrae. illiac crest and lower ribs. lumbar.DELTOID  Origin: Acromion process and spine of scapula and the clavicle  Insertion: Deltoid tuberosity of humerus  Aksi pergerakan: Aduksi (merapat) iaitu menurunkan lengan ke sisi badan dan abduksi (merenggang) iaitu mengangkat lengan ke arah luar dari badan LATISIMUS DORSI  Origin: Spines of sacral. .menarik bahu ke belakang.  Insertion: Intertubercular groove of humerus  Aksi pergerakan: extensi.

costal cartilages of upper ribs  Insertion: Intertubular groove of humerus  Aksi pergerakan: Fleksi.Membawa lengan ke hadapan dada.membawa lengan ke hadapan dada .BISEP  Origin: coracoid process and tubercle above glenoid cavity of scapula  Insertion: Radial tuberosity of the radius  Aksi pergerakan: Flexi. PEKTORALIS MAJOR  Origin: Clavicle. sternum.

Walaubagaimanapun. Selain itu. Pada mulanya saya tidak faham bagaimana untuk menyelesaikan tugasan ini kerana amat sukar bagi saya untuk mengenalpasti bahagian.0 REFLEKSI Sepanjang proses menyiapkan tugasan ini. tulang dan sendi dan peranannya dalam menghasilkan pergerakan. Ini berikutan kebanyakan maklumat yang diperolehi ialah dalam Bahasa Inggeris. setelah mendapat tunjuk ajar daripada pensyarah. Tugasan ini sebenarnya banyak membantu saya dalam memahami tajuk anatomi dan fisiologi. tugasan ini juga adalah sesuatu yang baru bagi saya. Walaubagaimanapun memandangkan bahasa pengantar untuk subjek ini ialah dalam Bahasa Melayu. Saya lebih memahami fungsi otot.maklumat yang dikehendaki dalam Bahasa Melayu bagi memudahkan saya menyiapkan tugasan ini. Pada mulanya saya telah menggunakan Bahasa Inggeris untuk menyiapkan tugasan ini.6. Antaranya ialah penggunaan bahasa. Ini agak sukar kerana saya bimbang maksudnya akan berlainan daripad maksud asal. Oleh itu. saya berusaha mencari semula maklumat. banyak masalah yang dihadapi. otot dan sendi yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih. . saya berjaya menyiapkan tugasan ini seperti yang dikehendaki.bahagian tersebut. Saya juga menyedari bahawa setiap otot. tulang dan sendi bekerjasama antara satu sama lain bagi menghasilkan sesuatu pergerakan. Dalam tugasan ini kami dikehendaki mengenalpasti tulang. Sekiranya salah satu tidak berfungsi maka pergerakan akan menjadi tidak sempurna. jadi saya terpaksa menterjemahkan semula apa yang ditulis dalam Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu.

sendi yang memainkan peranan penting bukan sahaja untuk menghasilkan pergerakan bahkan untuk melindungi organ dalaman. menyokong dan yang paling penting membolehkan kita melakukan aktiviti. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. daripada http://www. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd Gerard J. New York : Harper Collins College Publishers INTERNET: Human Anatomy Online. Principle of Human Body (7th edition). daripada http://www.net .01).innerbody.otot.Melalui tugasan ini juga saya lebih menghargai tubuh badan saya.htm Family Shockwave.02. Badminton. (21. Tortora.com/image/musfov. 2003.08). Anatomi dan Fisiologi. 2003. Setiap anggota tubuh badan adalah tidak ternilai harganya begitu juga dengan otot.1993.co.uk/musrom. tulang.aktiviti yang kita gemari tanpa sebarang masalah. RUJUKAN BUKU: Masood bin Abdul Rashid. 2000. (02. daripada http://www. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Gan Wan Yeat. Petaling Jaya : Amiza Publishing Sdn Bhd Abdul Hamid bin Abd Rashid. Dilayari pada tarikh 2 Januari 2008. Muscular System (Front View). Anatomi Umum.shockfamily. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008.brianmac. Movement Analysis. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Aziz Mohammed. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Wan Patanah bin Wan Yussof.Badan Manusia.12.html BrianMac Sports Coach.Sukses Biologi SPM. The Joints.tulang dan sendi. 2003.1995.

anatomy-resources. daripada http://www.net/Life_Sci/06Skel_MuscSys/JournalTopics/FunctionBones. daripada http://sciencefun4all.uk/showcase/sc_05_06/hf_pe1/badminton/ba_delt2.org.htm 4 Functions of Bones. daripada http://www.com/asicstech/saggital_plane.html Web Shops. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. daripada http://www. Saggital Plane.html#t op .htm Muscles in Badminton. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.com/human-anatomy/sh210. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008. (2006). Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.asicsamerica.highwire.Oasis Technology. The Human Skeletal System.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful