KERJA KURSUS PENDEK (KKP) ANATOMI DAN FISIOLOGI ANALISIS PERGERAKAN SERVIS TINGGI DALAM BADMINTON

NAMA: NURUL ASHIKIN BT MOHAMAD RASHDI NO. KAD PENGENALAN: 860710- 29- 5828 OPSYEN: 3PPPRPET SN2 TAHUN: 2008 KURSUS: ANATOMI DAN FISIOLOGI KOD KURSUS: PJM3106 KOMPONEN: ANALISIS PERGERAKAN NAMA PENSYARAH: EN. ALYES BIN ARIF JABATAN: JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

otak dilindungi oleh tulang kranium. Otot berfungsi untuk menghasilkan pergerakan seperti berjalan. Fisiologi pula adalah satu bidang yang mengkaji tentang fungsi setiap tulang-tulang.otot-otot dan organ-organ dalam tubuh badan. fungsi tulang ialah sebagai penyokong tisu.otot-otot dan organ-organ individu.otot melekat pada tulang dan tulang akan bertindak sebagai tuil untuk menghasilkan pergerakan. berlari dan beberapa gerakan otot yang tidak dapat dilihat seperti denyutan jantun dan gerakan gaster serta usus semasa . beberapa sel darah putih dan platelet. Banyak organ dalaman dilindungi daripada kecederaaan oleh tulang. Contohnya.fungsi tulang ialah untuk pergerakan di mana otot. Terdapat lebih kurang 206 tulang dalam tubuh orang dewasa dan jumlah berat sistem rangka seorang dewasa merupakan 14 % daripada jumlah berat badannya.1. Sumsum merah pada beberapa tulang berupaya menghasilkan sel darah merah. Antara fungsi. Sendi adalah tempat pertemuan dua atau lebih tulang dan berfungsi untuk mengerakkan anggota badan. Tulang juga bertindak sebagai tempat menyimpan kalsium dan mineral lain.tisu lembut dan memberikan pelekatan kepada banyak otot dan ligament.0 PENGENALAN Anatomi adalah satu bidang yang mengkaji dan mengenalpasti tubuh badan seseorang iaitu tentang tulang-tulang. Walaupun tulang dan sendi membentuk rangka tubuh. namun tulang dan sendi tidak boleh menggerakkan tubuh dengan sendirinya. Gerakan ini dilakukan dengan penguncupan dan pengenduran sel khusus yang disebut otot. Selain itu.

Bulu tangkis dihantar setinggi yang boleh supaya ia jatuh tegak di garisan servis panjang dalam permainan beregu dan di garisan belakang dalam permainan perseorangan. Selain itu. Dalam teknik ini. menyokong tisu lembut dan mengekalkan suhu badan. Permainan atau olahraga yang dipilih bagi Kerja Kursus Anatomi dan Fisiologi ini ialah badminton. Namun. pemain memegang raket cara pepat (forehand). kami dikehendaki menkaji otot. Ini menyebabkan bahagian depan gelangangnya terdedah. . Servis tinggi biasanya diamalkan dalam permainan perseorangan.proses pencernaaan makanan. Dengan melakukan servis tinggi pihak lawan terpaksa bergerak ke bahagian belakang gelanggang untuk membalas servis itu. kajian lebih terperinci tentang kemahiran asas dalam badminton iaitu servis tinggi. Servis tinggi ke belakang juga boleh menyukarkan pihak lawan membuat smesy. tulang dan sendi yang terlibat bagi menghasilkan pergerakan dalam servis tinggi. Di sini. fungi otot ialah mengekalkan posisi badan dan postur.

Melabel dan melukis otot. deltoid. sendi dan tulang yang terlibat dalam permainan badminton difokuskan kemahiran asas iaitu servis tinggi • Mengenalpasti mekanisme pergerakan yang melibatkan 3 fasa iaitu fasa sebelum servis. semasa servis dan selepas servis. flexor carpi radialis dan latisimus dorsi. ulna. trisep. pektoralis major. radius. humerus dan tulang karpus.tulang yang terlibat seperti scapula. .2.0 OBJEKTIF • Mengenalpasti otot. • Mengenalpasti tulang.otot yang terlibat dalam servis tinggi badminton seperti trapezius. • • Mengenalpasti sendi.sendi yang terlibat iaitu sendi lesung dan sendi engsel. bisep.

SENDI YANG TERLIBAT Sendi Lesung Sendi Engsel TULANG YANG TERLIBAT .3.0 Lukis gambarajah dan melabel dengan lengkap bahagian sendi. otot dan tulang yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih.

OTOT.OTOT YANG TERLIBAT Trapezius Latisimus Dorsi .

Menganalisis mekanisme pergerakan 3. tulang dan sendi Otot yang terlibat dalam badminton Otot yang digunakan dalam kemahiran asas Servis Tinggi  Trapezius  Trisep  Deltoid  Latissimus dorsi  Bisep  Pektoralis major .1 Fungsi spesifik otot.

 Flexor carpi radialis Tulang dan sendi yang terlibat Sendi yang terlibat • • Sendi lesung Sendi engsel Tulang yang terlibat • • • Humerus Skapula Radius .

semasa servis dan selepas servis.• • Ulna Tulang karpus 3. . Kebanyakan aksi pergerakan adalah berlaku pada satah sagital.2 Analisis mekanisme pergerakan Satah Pergerakan Kemahiran asas dalam badminton yang melibatkan pukulan servis tinggi terbahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum servis. Pergerakan tangan dalam satah ini ialah fleksi (flexion) dan ekstensi (extension). Satah Sagital membahagikan badan kepada 2 bahagian iaitu sebelah kiri dan kanan.

Selain itu. Walaubagaimanapun. .otot lain seperti pektoralis major dan latisimus dorsi adalah otot yang membantu menggerakkan tangan untuk melakukan servis tinggi dalam permainan badminton. Otot deltoid pula akan merenggang atau abduksi untuk mengangkat lengan ke arah luar dari sisi badan. Otot. Semasa memegang raket badminton. Otot. otot yang terlibat ialah flexor carpi radialis bagi membolehkan tangan menggengam raket tersebut. Dalam fasa persediaan iaitu sebelum melakukan servis. pemain berada dalam keadaan bersedia dan raket dihayunkan ke belakang. bisep. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. latisimus dorsi dan pektoralis major akan mengendur atau ekstensi bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah belakang. sendi dan tulang yang terlibat Terdapat pelbagai jenis otot yang digunakan dalam permainan badminton yang kebanyakannya melibatkan bahagian bawah dan bahagian atas anggota badan.otot seperti trapezius. otot yang paling penting dalam permainan ini ialah trisep. deltoid dan trapezius. otot bisep menguncup manakala otot trisep mengendur supaya lengan boleh dibengkokkan.Otot. Dalam situasi ini berat badan dipindahkan ke kaki belakang.

Dalam fasa terakhir iaitu selepas servis. raket dihayunkan ke bawah dan kehadapan. otot bisep akan mengendur manakala otot trisep akan menguncup bertujuan meluruskan lengan semasa memukul bulu tangkis. Otot bisep akan mengendur manakala otot trisep menguncup supaya lengan boleh dibengkokkan. Ini bagi membolehkan tangan dibengkokan ke arah tapak tangan. latisimus dorsi dan pektoralis major menguncup (fleksi) bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah hadapan untuk tujuan memukul bulu tangkis. Raket terus dihayun ke atas mengikut arah pergerakan bulu tangkis. pemain perlu ikut lajak bagi memastikan bulu tangkis tepat ke sasaran. Selain itu.dua sisi tangan. Raket bergerak tinggi dan melepasi aras bahu.otot seperti trapezius. Fasa ini berbeza daripada fasa persediaan kerana dalam fasa ini. Pergerakan dalam fasa ini hanya melibatkan sendi bahu atau sendi lesung sahaja.Dalam fasa servis (semasa melakukan servis) pula. . Berat badan dipindahkan ke kaki depan sambil mengilaskan badan untuk menghadap jaring. Otot deltoid pula akan merapat atau aduksi supaya lengan dapat diturunkan ke sisi badan. lengan adalah dalam keadaan lurus dan ini bermakna pergerakan ini tidak melibatkan sendi engsel. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. belakang tangan dan kedua. Bulu tangkis dilepaskan serentak dengan hayunan raket ke hadapan. Otot. Sendi ini amat penting dalam permainan badminton terutamanya untuk memukul bulu tangkis.

. and lateral and media surfaces of humerus. TRISEP  Origin: tubercle below glenoid cavity.  Insertion: Olecranon process of ulna  Aksi pergerakan: Extensi. spines and anterior process of scapula.meluruskan lengan.  Aksi pergerakan: Menguncup apabila tangan dihayunkan ke hadapan dan belakang dan amat penting apabila memukul bulu tangkis dalam permainan badminton.terangkan bagaimana pergerakan yang dipilih itu dihasilkan (Origin dan Insertion) TRAPEZIUS  Origin: Occipital bone and spines of cervical and thoracic  Insertion: Clavicle.

DELTOID  Origin: Acromion process and spine of scapula and the clavicle  Insertion: Deltoid tuberosity of humerus  Aksi pergerakan: Aduksi (merapat) iaitu menurunkan lengan ke sisi badan dan abduksi (merenggang) iaitu mengangkat lengan ke arah luar dari badan LATISIMUS DORSI  Origin: Spines of sacral. . and lower thoracic vertebrae. lumbar. illiac crest and lower ribs.menarik bahu ke belakang.  Insertion: Intertubercular groove of humerus  Aksi pergerakan: extensi.

membawa lengan ke hadapan dada .BISEP  Origin: coracoid process and tubercle above glenoid cavity of scapula  Insertion: Radial tuberosity of the radius  Aksi pergerakan: Flexi. PEKTORALIS MAJOR  Origin: Clavicle. costal cartilages of upper ribs  Insertion: Intertubular groove of humerus  Aksi pergerakan: Fleksi. sternum.Membawa lengan ke hadapan dada.

tulang dan sendi bekerjasama antara satu sama lain bagi menghasilkan sesuatu pergerakan.maklumat yang dikehendaki dalam Bahasa Melayu bagi memudahkan saya menyiapkan tugasan ini. Antaranya ialah penggunaan bahasa. Tugasan ini sebenarnya banyak membantu saya dalam memahami tajuk anatomi dan fisiologi. saya berjaya menyiapkan tugasan ini seperti yang dikehendaki. Pada mulanya saya telah menggunakan Bahasa Inggeris untuk menyiapkan tugasan ini. Sekiranya salah satu tidak berfungsi maka pergerakan akan menjadi tidak sempurna.bahagian tersebut. tugasan ini juga adalah sesuatu yang baru bagi saya. Ini berikutan kebanyakan maklumat yang diperolehi ialah dalam Bahasa Inggeris. Selain itu.6. Dalam tugasan ini kami dikehendaki mengenalpasti tulang. banyak masalah yang dihadapi. tulang dan sendi dan peranannya dalam menghasilkan pergerakan. Walaubagaimanapun memandangkan bahasa pengantar untuk subjek ini ialah dalam Bahasa Melayu. Pada mulanya saya tidak faham bagaimana untuk menyelesaikan tugasan ini kerana amat sukar bagi saya untuk mengenalpasti bahagian. otot dan sendi yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih. Walaubagaimanapun. Saya juga menyedari bahawa setiap otot. Ini agak sukar kerana saya bimbang maksudnya akan berlainan daripad maksud asal.0 REFLEKSI Sepanjang proses menyiapkan tugasan ini. . setelah mendapat tunjuk ajar daripada pensyarah. jadi saya terpaksa menterjemahkan semula apa yang ditulis dalam Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu. Oleh itu. Saya lebih memahami fungsi otot. saya berusaha mencari semula maklumat.

Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Gan Wan Yeat.08). daripada http://www. tulang. Movement Analysis.1995. 2003. (21.htm Family Shockwave. Muscular System (Front View). (02. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008.otot.02.Melalui tugasan ini juga saya lebih menghargai tubuh badan saya. daripada http://www.brianmac. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Aziz Mohammed. The Joints. 2003. 2003.sendi yang memainkan peranan penting bukan sahaja untuk menghasilkan pergerakan bahkan untuk melindungi organ dalaman.html BrianMac Sports Coach.shockfamily. menyokong dan yang paling penting membolehkan kita melakukan aktiviti.uk/musrom. 2000. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd Gerard J. Tortora.Sukses Biologi SPM. Petaling Jaya : Amiza Publishing Sdn Bhd Abdul Hamid bin Abd Rashid. RUJUKAN BUKU: Masood bin Abdul Rashid. Principle of Human Body (7th edition).net .tulang dan sendi. daripada http://www.1993. Dilayari pada tarikh 2 Januari 2008.co. Badminton. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. Anatomi dan Fisiologi.Badan Manusia.aktiviti yang kita gemari tanpa sebarang masalah.01).12.com/image/musfov. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Wan Patanah bin Wan Yussof. Anatomi Umum. Setiap anggota tubuh badan adalah tidak ternilai harganya begitu juga dengan otot. New York : Harper Collins College Publishers INTERNET: Human Anatomy Online.innerbody.

The Human Skeletal System.anatomy-resources. daripada http://www. daripada http://www.asicsamerica.html#t op . Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008. Saggital Plane.htm Muscles in Badminton.html Web Shops. (2006).highwire.com/asicstech/saggital_plane. daripada http://www. daripada http://sciencefun4all.net/Life_Sci/06Skel_MuscSys/JournalTopics/FunctionBones. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.com/human-anatomy/sh210.org. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.Oasis Technology.uk/showcase/sc_05_06/hf_pe1/badminton/ba_delt2.htm 4 Functions of Bones. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful