KERJA KURSUS PENDEK (KKP) ANATOMI DAN FISIOLOGI ANALISIS PERGERAKAN SERVIS TINGGI DALAM BADMINTON

NAMA: NURUL ASHIKIN BT MOHAMAD RASHDI NO. KAD PENGENALAN: 860710- 29- 5828 OPSYEN: 3PPPRPET SN2 TAHUN: 2008 KURSUS: ANATOMI DAN FISIOLOGI KOD KURSUS: PJM3106 KOMPONEN: ANALISIS PERGERAKAN NAMA PENSYARAH: EN. ALYES BIN ARIF JABATAN: JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

Terdapat lebih kurang 206 tulang dalam tubuh orang dewasa dan jumlah berat sistem rangka seorang dewasa merupakan 14 % daripada jumlah berat badannya. Selain itu. berlari dan beberapa gerakan otot yang tidak dapat dilihat seperti denyutan jantun dan gerakan gaster serta usus semasa . Otot berfungsi untuk menghasilkan pergerakan seperti berjalan. Sendi adalah tempat pertemuan dua atau lebih tulang dan berfungsi untuk mengerakkan anggota badan. Antara fungsi.otot-otot dan organ-organ individu.1.otot-otot dan organ-organ dalam tubuh badan.otot melekat pada tulang dan tulang akan bertindak sebagai tuil untuk menghasilkan pergerakan. Sumsum merah pada beberapa tulang berupaya menghasilkan sel darah merah. Walaupun tulang dan sendi membentuk rangka tubuh. Banyak organ dalaman dilindungi daripada kecederaaan oleh tulang.tisu lembut dan memberikan pelekatan kepada banyak otot dan ligament. namun tulang dan sendi tidak boleh menggerakkan tubuh dengan sendirinya. Gerakan ini dilakukan dengan penguncupan dan pengenduran sel khusus yang disebut otot.0 PENGENALAN Anatomi adalah satu bidang yang mengkaji dan mengenalpasti tubuh badan seseorang iaitu tentang tulang-tulang. fungsi tulang ialah sebagai penyokong tisu. Contohnya. Tulang juga bertindak sebagai tempat menyimpan kalsium dan mineral lain. Fisiologi pula adalah satu bidang yang mengkaji tentang fungsi setiap tulang-tulang.fungsi tulang ialah untuk pergerakan di mana otot. beberapa sel darah putih dan platelet. otak dilindungi oleh tulang kranium.

Bulu tangkis dihantar setinggi yang boleh supaya ia jatuh tegak di garisan servis panjang dalam permainan beregu dan di garisan belakang dalam permainan perseorangan. Dengan melakukan servis tinggi pihak lawan terpaksa bergerak ke bahagian belakang gelanggang untuk membalas servis itu. fungi otot ialah mengekalkan posisi badan dan postur. pemain memegang raket cara pepat (forehand).proses pencernaaan makanan. kajian lebih terperinci tentang kemahiran asas dalam badminton iaitu servis tinggi. tulang dan sendi yang terlibat bagi menghasilkan pergerakan dalam servis tinggi. Namun. . Permainan atau olahraga yang dipilih bagi Kerja Kursus Anatomi dan Fisiologi ini ialah badminton. Servis tinggi ke belakang juga boleh menyukarkan pihak lawan membuat smesy. kami dikehendaki menkaji otot. Di sini. Ini menyebabkan bahagian depan gelangangnya terdedah. Selain itu. menyokong tisu lembut dan mengekalkan suhu badan. Servis tinggi biasanya diamalkan dalam permainan perseorangan. Dalam teknik ini.

ulna. trisep.sendi yang terlibat iaitu sendi lesung dan sendi engsel. sendi dan tulang yang terlibat dalam permainan badminton difokuskan kemahiran asas iaitu servis tinggi • Mengenalpasti mekanisme pergerakan yang melibatkan 3 fasa iaitu fasa sebelum servis.tulang yang terlibat seperti scapula. bisep. • Mengenalpasti tulang. deltoid. semasa servis dan selepas servis. Melabel dan melukis otot.0 OBJEKTIF • Mengenalpasti otot. .otot yang terlibat dalam servis tinggi badminton seperti trapezius. radius. • • Mengenalpasti sendi. humerus dan tulang karpus. pektoralis major.2. flexor carpi radialis dan latisimus dorsi.

otot dan tulang yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih.0 Lukis gambarajah dan melabel dengan lengkap bahagian sendi.3. SENDI YANG TERLIBAT Sendi Lesung Sendi Engsel TULANG YANG TERLIBAT .

OTOT.OTOT YANG TERLIBAT Trapezius Latisimus Dorsi .

Menganalisis mekanisme pergerakan 3.1 Fungsi spesifik otot. tulang dan sendi Otot yang terlibat dalam badminton Otot yang digunakan dalam kemahiran asas Servis Tinggi  Trapezius  Trisep  Deltoid  Latissimus dorsi  Bisep  Pektoralis major .

 Flexor carpi radialis Tulang dan sendi yang terlibat Sendi yang terlibat • • Sendi lesung Sendi engsel Tulang yang terlibat • • • Humerus Skapula Radius .

• • Ulna Tulang karpus 3. .2 Analisis mekanisme pergerakan Satah Pergerakan Kemahiran asas dalam badminton yang melibatkan pukulan servis tinggi terbahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum servis. Satah Sagital membahagikan badan kepada 2 bahagian iaitu sebelah kiri dan kanan. Pergerakan tangan dalam satah ini ialah fleksi (flexion) dan ekstensi (extension). Kebanyakan aksi pergerakan adalah berlaku pada satah sagital. semasa servis dan selepas servis.

otot seperti trapezius. Otot. bisep. Dalam fasa persediaan iaitu sebelum melakukan servis. pemain berada dalam keadaan bersedia dan raket dihayunkan ke belakang. otot yang terlibat ialah flexor carpi radialis bagi membolehkan tangan menggengam raket tersebut. . Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Walaubagaimanapun.otot lain seperti pektoralis major dan latisimus dorsi adalah otot yang membantu menggerakkan tangan untuk melakukan servis tinggi dalam permainan badminton. Otot. sendi dan tulang yang terlibat Terdapat pelbagai jenis otot yang digunakan dalam permainan badminton yang kebanyakannya melibatkan bahagian bawah dan bahagian atas anggota badan. Selain itu. otot yang paling penting dalam permainan ini ialah trisep. Dalam situasi ini berat badan dipindahkan ke kaki belakang. Otot deltoid pula akan merenggang atau abduksi untuk mengangkat lengan ke arah luar dari sisi badan.Otot. latisimus dorsi dan pektoralis major akan mengendur atau ekstensi bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah belakang. otot bisep menguncup manakala otot trisep mengendur supaya lengan boleh dibengkokkan. deltoid dan trapezius. Semasa memegang raket badminton.

Ini bagi membolehkan tangan dibengkokan ke arah tapak tangan. Sendi ini amat penting dalam permainan badminton terutamanya untuk memukul bulu tangkis. pemain perlu ikut lajak bagi memastikan bulu tangkis tepat ke sasaran. Otot bisep akan mengendur manakala otot trisep menguncup supaya lengan boleh dibengkokkan. Otot deltoid pula akan merapat atau aduksi supaya lengan dapat diturunkan ke sisi badan. Raket terus dihayun ke atas mengikut arah pergerakan bulu tangkis. raket dihayunkan ke bawah dan kehadapan. otot bisep akan mengendur manakala otot trisep akan menguncup bertujuan meluruskan lengan semasa memukul bulu tangkis.Dalam fasa servis (semasa melakukan servis) pula. lengan adalah dalam keadaan lurus dan ini bermakna pergerakan ini tidak melibatkan sendi engsel. Fasa ini berbeza daripada fasa persediaan kerana dalam fasa ini. Otot.otot seperti trapezius. Bulu tangkis dilepaskan serentak dengan hayunan raket ke hadapan. Dalam fasa terakhir iaitu selepas servis. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Berat badan dipindahkan ke kaki depan sambil mengilaskan badan untuk menghadap jaring. latisimus dorsi dan pektoralis major menguncup (fleksi) bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah hadapan untuk tujuan memukul bulu tangkis. belakang tangan dan kedua.dua sisi tangan. . Selain itu. Pergerakan dalam fasa ini hanya melibatkan sendi bahu atau sendi lesung sahaja. Raket bergerak tinggi dan melepasi aras bahu.

meluruskan lengan.  Aksi pergerakan: Menguncup apabila tangan dihayunkan ke hadapan dan belakang dan amat penting apabila memukul bulu tangkis dalam permainan badminton. and lateral and media surfaces of humerus. TRISEP  Origin: tubercle below glenoid cavity.  Insertion: Olecranon process of ulna  Aksi pergerakan: Extensi. .terangkan bagaimana pergerakan yang dipilih itu dihasilkan (Origin dan Insertion) TRAPEZIUS  Origin: Occipital bone and spines of cervical and thoracic  Insertion: Clavicle. spines and anterior process of scapula.

.menarik bahu ke belakang.DELTOID  Origin: Acromion process and spine of scapula and the clavicle  Insertion: Deltoid tuberosity of humerus  Aksi pergerakan: Aduksi (merapat) iaitu menurunkan lengan ke sisi badan dan abduksi (merenggang) iaitu mengangkat lengan ke arah luar dari badan LATISIMUS DORSI  Origin: Spines of sacral. illiac crest and lower ribs.  Insertion: Intertubercular groove of humerus  Aksi pergerakan: extensi. lumbar. and lower thoracic vertebrae.

PEKTORALIS MAJOR  Origin: Clavicle.membawa lengan ke hadapan dada .BISEP  Origin: coracoid process and tubercle above glenoid cavity of scapula  Insertion: Radial tuberosity of the radius  Aksi pergerakan: Flexi.Membawa lengan ke hadapan dada. sternum. costal cartilages of upper ribs  Insertion: Intertubular groove of humerus  Aksi pergerakan: Fleksi.

Sekiranya salah satu tidak berfungsi maka pergerakan akan menjadi tidak sempurna.6. jadi saya terpaksa menterjemahkan semula apa yang ditulis dalam Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu. Ini berikutan kebanyakan maklumat yang diperolehi ialah dalam Bahasa Inggeris. Saya lebih memahami fungsi otot. Walaubagaimanapun memandangkan bahasa pengantar untuk subjek ini ialah dalam Bahasa Melayu. . Selain itu. Pada mulanya saya telah menggunakan Bahasa Inggeris untuk menyiapkan tugasan ini. tulang dan sendi dan peranannya dalam menghasilkan pergerakan. saya berusaha mencari semula maklumat. setelah mendapat tunjuk ajar daripada pensyarah. Ini agak sukar kerana saya bimbang maksudnya akan berlainan daripad maksud asal. otot dan sendi yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih. saya berjaya menyiapkan tugasan ini seperti yang dikehendaki. Walaubagaimanapun.0 REFLEKSI Sepanjang proses menyiapkan tugasan ini. Oleh itu. banyak masalah yang dihadapi. Tugasan ini sebenarnya banyak membantu saya dalam memahami tajuk anatomi dan fisiologi.maklumat yang dikehendaki dalam Bahasa Melayu bagi memudahkan saya menyiapkan tugasan ini. Pada mulanya saya tidak faham bagaimana untuk menyelesaikan tugasan ini kerana amat sukar bagi saya untuk mengenalpasti bahagian. Antaranya ialah penggunaan bahasa.bahagian tersebut. Dalam tugasan ini kami dikehendaki mengenalpasti tulang. Saya juga menyedari bahawa setiap otot. tulang dan sendi bekerjasama antara satu sama lain bagi menghasilkan sesuatu pergerakan. tugasan ini juga adalah sesuatu yang baru bagi saya.

(02.htm Family Shockwave.01).otot. Tortora. Petaling Jaya : Amiza Publishing Sdn Bhd Abdul Hamid bin Abd Rashid.02.shockfamily. Anatomi Umum. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008.tulang dan sendi. daripada http://www. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Wan Patanah bin Wan Yussof. menyokong dan yang paling penting membolehkan kita melakukan aktiviti. Setiap anggota tubuh badan adalah tidak ternilai harganya begitu juga dengan otot. 2003.Melalui tugasan ini juga saya lebih menghargai tubuh badan saya.1993. RUJUKAN BUKU: Masood bin Abdul Rashid. 2003.co.sendi yang memainkan peranan penting bukan sahaja untuk menghasilkan pergerakan bahkan untuk melindungi organ dalaman. The Joints.uk/musrom. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd Gerard J. daripada http://www. Principle of Human Body (7th edition).Badan Manusia. Anatomi dan Fisiologi. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Gan Wan Yeat. Badminton. Dilayari pada tarikh 2 Januari 2008. 2000.innerbody. 2003.brianmac. tulang.12. Movement Analysis. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Aziz Mohammed.aktiviti yang kita gemari tanpa sebarang masalah. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008.com/image/musfov.html BrianMac Sports Coach. daripada http://www. Muscular System (Front View).1995.net . New York : Harper Collins College Publishers INTERNET: Human Anatomy Online.Sukses Biologi SPM.08). (21.

anatomy-resources.uk/showcase/sc_05_06/hf_pe1/badminton/ba_delt2.htm Muscles in Badminton.html Web Shops.html#t op . Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008. (2006). Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.com/human-anatomy/sh210.htm 4 Functions of Bones. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. Saggital Plane. The Human Skeletal System.Oasis Technology. daripada http://www.highwire.asicsamerica.net/Life_Sci/06Skel_MuscSys/JournalTopics/FunctionBones. daripada http://www. daripada http://www. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.org.com/asicstech/saggital_plane. daripada http://sciencefun4all.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful