P. 1
86203415-KKBI-PJ-SEM3

86203415-KKBI-PJ-SEM3

|Views: 175|Likes:
Published by Dinesha Vairappan

More info:

Published by: Dinesha Vairappan on May 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2015

pdf

text

original

KERJA KURSUS PENDEK (KKP) ANATOMI DAN FISIOLOGI ANALISIS PERGERAKAN SERVIS TINGGI DALAM BADMINTON

NAMA: NURUL ASHIKIN BT MOHAMAD RASHDI NO. KAD PENGENALAN: 860710- 29- 5828 OPSYEN: 3PPPRPET SN2 TAHUN: 2008 KURSUS: ANATOMI DAN FISIOLOGI KOD KURSUS: PJM3106 KOMPONEN: ANALISIS PERGERAKAN NAMA PENSYARAH: EN. ALYES BIN ARIF JABATAN: JABATAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

1. Antara fungsi. otak dilindungi oleh tulang kranium. Tulang juga bertindak sebagai tempat menyimpan kalsium dan mineral lain. fungsi tulang ialah sebagai penyokong tisu.otot-otot dan organ-organ individu. Selain itu. Contohnya. Banyak organ dalaman dilindungi daripada kecederaaan oleh tulang.0 PENGENALAN Anatomi adalah satu bidang yang mengkaji dan mengenalpasti tubuh badan seseorang iaitu tentang tulang-tulang. Sumsum merah pada beberapa tulang berupaya menghasilkan sel darah merah. Otot berfungsi untuk menghasilkan pergerakan seperti berjalan.otot melekat pada tulang dan tulang akan bertindak sebagai tuil untuk menghasilkan pergerakan. Sendi adalah tempat pertemuan dua atau lebih tulang dan berfungsi untuk mengerakkan anggota badan. namun tulang dan sendi tidak boleh menggerakkan tubuh dengan sendirinya. beberapa sel darah putih dan platelet. Fisiologi pula adalah satu bidang yang mengkaji tentang fungsi setiap tulang-tulang.tisu lembut dan memberikan pelekatan kepada banyak otot dan ligament.otot-otot dan organ-organ dalam tubuh badan.fungsi tulang ialah untuk pergerakan di mana otot. Gerakan ini dilakukan dengan penguncupan dan pengenduran sel khusus yang disebut otot. Terdapat lebih kurang 206 tulang dalam tubuh orang dewasa dan jumlah berat sistem rangka seorang dewasa merupakan 14 % daripada jumlah berat badannya. Walaupun tulang dan sendi membentuk rangka tubuh. berlari dan beberapa gerakan otot yang tidak dapat dilihat seperti denyutan jantun dan gerakan gaster serta usus semasa .

Namun. fungi otot ialah mengekalkan posisi badan dan postur. Di sini. Bulu tangkis dihantar setinggi yang boleh supaya ia jatuh tegak di garisan servis panjang dalam permainan beregu dan di garisan belakang dalam permainan perseorangan. Dengan melakukan servis tinggi pihak lawan terpaksa bergerak ke bahagian belakang gelanggang untuk membalas servis itu. kajian lebih terperinci tentang kemahiran asas dalam badminton iaitu servis tinggi. menyokong tisu lembut dan mengekalkan suhu badan.proses pencernaaan makanan. Selain itu. pemain memegang raket cara pepat (forehand). tulang dan sendi yang terlibat bagi menghasilkan pergerakan dalam servis tinggi. Permainan atau olahraga yang dipilih bagi Kerja Kursus Anatomi dan Fisiologi ini ialah badminton. kami dikehendaki menkaji otot. Servis tinggi ke belakang juga boleh menyukarkan pihak lawan membuat smesy. Ini menyebabkan bahagian depan gelangangnya terdedah. Dalam teknik ini. . Servis tinggi biasanya diamalkan dalam permainan perseorangan.

ulna.2. • • Mengenalpasti sendi. • Mengenalpasti tulang. pektoralis major.0 OBJEKTIF • Mengenalpasti otot. Melabel dan melukis otot.sendi yang terlibat iaitu sendi lesung dan sendi engsel. radius. flexor carpi radialis dan latisimus dorsi.tulang yang terlibat seperti scapula. . humerus dan tulang karpus. trisep. sendi dan tulang yang terlibat dalam permainan badminton difokuskan kemahiran asas iaitu servis tinggi • Mengenalpasti mekanisme pergerakan yang melibatkan 3 fasa iaitu fasa sebelum servis.otot yang terlibat dalam servis tinggi badminton seperti trapezius. deltoid. semasa servis dan selepas servis. bisep.

0 Lukis gambarajah dan melabel dengan lengkap bahagian sendi. otot dan tulang yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih. SENDI YANG TERLIBAT Sendi Lesung Sendi Engsel TULANG YANG TERLIBAT .3.

OTOT.OTOT YANG TERLIBAT Trapezius Latisimus Dorsi .

1 Fungsi spesifik otot. tulang dan sendi Otot yang terlibat dalam badminton Otot yang digunakan dalam kemahiran asas Servis Tinggi  Trapezius  Trisep  Deltoid  Latissimus dorsi  Bisep  Pektoralis major .Menganalisis mekanisme pergerakan 3.

 Flexor carpi radialis Tulang dan sendi yang terlibat Sendi yang terlibat • • Sendi lesung Sendi engsel Tulang yang terlibat • • • Humerus Skapula Radius .

Kebanyakan aksi pergerakan adalah berlaku pada satah sagital.2 Analisis mekanisme pergerakan Satah Pergerakan Kemahiran asas dalam badminton yang melibatkan pukulan servis tinggi terbahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum servis. .• • Ulna Tulang karpus 3. semasa servis dan selepas servis. Pergerakan tangan dalam satah ini ialah fleksi (flexion) dan ekstensi (extension). Satah Sagital membahagikan badan kepada 2 bahagian iaitu sebelah kiri dan kanan.

Otot. bisep. otot yang paling penting dalam permainan ini ialah trisep. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Otot deltoid pula akan merenggang atau abduksi untuk mengangkat lengan ke arah luar dari sisi badan. Selain itu.Otot. Walaubagaimanapun. otot yang terlibat ialah flexor carpi radialis bagi membolehkan tangan menggengam raket tersebut. sendi dan tulang yang terlibat Terdapat pelbagai jenis otot yang digunakan dalam permainan badminton yang kebanyakannya melibatkan bahagian bawah dan bahagian atas anggota badan. otot bisep menguncup manakala otot trisep mengendur supaya lengan boleh dibengkokkan. Semasa memegang raket badminton. latisimus dorsi dan pektoralis major akan mengendur atau ekstensi bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah belakang. Dalam fasa persediaan iaitu sebelum melakukan servis. Otot. deltoid dan trapezius. . pemain berada dalam keadaan bersedia dan raket dihayunkan ke belakang. Dalam situasi ini berat badan dipindahkan ke kaki belakang.otot lain seperti pektoralis major dan latisimus dorsi adalah otot yang membantu menggerakkan tangan untuk melakukan servis tinggi dalam permainan badminton.otot seperti trapezius.

otot seperti trapezius. . Otot. pemain perlu ikut lajak bagi memastikan bulu tangkis tepat ke sasaran. lengan adalah dalam keadaan lurus dan ini bermakna pergerakan ini tidak melibatkan sendi engsel. Selain itu. Otot bisep akan mengendur manakala otot trisep menguncup supaya lengan boleh dibengkokkan. Fasa ini berbeza daripada fasa persediaan kerana dalam fasa ini. Dalam fasa terakhir iaitu selepas servis. latisimus dorsi dan pektoralis major menguncup (fleksi) bagi membolehkan lengan dihalakan ke arah hadapan untuk tujuan memukul bulu tangkis. Sendi yang terlibat dalam fasa ini ialah sendi lesung dan sendi engsel. Berat badan dipindahkan ke kaki depan sambil mengilaskan badan untuk menghadap jaring. Otot deltoid pula akan merapat atau aduksi supaya lengan dapat diturunkan ke sisi badan. Raket bergerak tinggi dan melepasi aras bahu. belakang tangan dan kedua. raket dihayunkan ke bawah dan kehadapan.Dalam fasa servis (semasa melakukan servis) pula. Bulu tangkis dilepaskan serentak dengan hayunan raket ke hadapan. Raket terus dihayun ke atas mengikut arah pergerakan bulu tangkis.dua sisi tangan. otot bisep akan mengendur manakala otot trisep akan menguncup bertujuan meluruskan lengan semasa memukul bulu tangkis. Sendi ini amat penting dalam permainan badminton terutamanya untuk memukul bulu tangkis. Ini bagi membolehkan tangan dibengkokan ke arah tapak tangan. Pergerakan dalam fasa ini hanya melibatkan sendi bahu atau sendi lesung sahaja.

TRISEP  Origin: tubercle below glenoid cavity.  Aksi pergerakan: Menguncup apabila tangan dihayunkan ke hadapan dan belakang dan amat penting apabila memukul bulu tangkis dalam permainan badminton.terangkan bagaimana pergerakan yang dipilih itu dihasilkan (Origin dan Insertion) TRAPEZIUS  Origin: Occipital bone and spines of cervical and thoracic  Insertion: Clavicle.  Insertion: Olecranon process of ulna  Aksi pergerakan: Extensi. and lateral and media surfaces of humerus.meluruskan lengan. . spines and anterior process of scapula.

lumbar.menarik bahu ke belakang. . illiac crest and lower ribs. and lower thoracic vertebrae.DELTOID  Origin: Acromion process and spine of scapula and the clavicle  Insertion: Deltoid tuberosity of humerus  Aksi pergerakan: Aduksi (merapat) iaitu menurunkan lengan ke sisi badan dan abduksi (merenggang) iaitu mengangkat lengan ke arah luar dari badan LATISIMUS DORSI  Origin: Spines of sacral.  Insertion: Intertubercular groove of humerus  Aksi pergerakan: extensi.

sternum. costal cartilages of upper ribs  Insertion: Intertubular groove of humerus  Aksi pergerakan: Fleksi.Membawa lengan ke hadapan dada.BISEP  Origin: coracoid process and tubercle above glenoid cavity of scapula  Insertion: Radial tuberosity of the radius  Aksi pergerakan: Flexi. PEKTORALIS MAJOR  Origin: Clavicle.membawa lengan ke hadapan dada .

Antaranya ialah penggunaan bahasa. Sekiranya salah satu tidak berfungsi maka pergerakan akan menjadi tidak sempurna. Tugasan ini sebenarnya banyak membantu saya dalam memahami tajuk anatomi dan fisiologi. banyak masalah yang dihadapi. Ini agak sukar kerana saya bimbang maksudnya akan berlainan daripad maksud asal. Ini berikutan kebanyakan maklumat yang diperolehi ialah dalam Bahasa Inggeris.bahagian tersebut.0 REFLEKSI Sepanjang proses menyiapkan tugasan ini. jadi saya terpaksa menterjemahkan semula apa yang ditulis dalam Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu. saya berjaya menyiapkan tugasan ini seperti yang dikehendaki. Saya juga menyedari bahawa setiap otot. Pada mulanya saya telah menggunakan Bahasa Inggeris untuk menyiapkan tugasan ini. Walaubagaimanapun. otot dan sendi yang terlibat dalam pergerakan yang dipilih. Selain itu. Oleh itu. tulang dan sendi dan peranannya dalam menghasilkan pergerakan. Pada mulanya saya tidak faham bagaimana untuk menyelesaikan tugasan ini kerana amat sukar bagi saya untuk mengenalpasti bahagian. tugasan ini juga adalah sesuatu yang baru bagi saya.6. . tulang dan sendi bekerjasama antara satu sama lain bagi menghasilkan sesuatu pergerakan.maklumat yang dikehendaki dalam Bahasa Melayu bagi memudahkan saya menyiapkan tugasan ini. setelah mendapat tunjuk ajar daripada pensyarah. Walaubagaimanapun memandangkan bahasa pengantar untuk subjek ini ialah dalam Bahasa Melayu. Dalam tugasan ini kami dikehendaki mengenalpasti tulang. Saya lebih memahami fungsi otot. saya berusaha mencari semula maklumat.

brianmac.1995. Anatomi dan Fisiologi. Anatomi Umum.12.1993.htm Family Shockwave. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. RUJUKAN BUKU: Masood bin Abdul Rashid.08). daripada http://www. 2003.com/image/musfov.Sukses Biologi SPM. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Wan Patanah bin Wan Yussof.02. New York : Harper Collins College Publishers INTERNET: Human Anatomy Online.shockfamily. Tortora. Muscular System (Front View).uk/musrom. tulang.tulang dan sendi.innerbody. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Aziz Mohammed. The Joints. (21. 2003. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka Gan Wan Yeat. Petaling Jaya : Amiza Publishing Sdn Bhd Abdul Hamid bin Abd Rashid.otot.Melalui tugasan ini juga saya lebih menghargai tubuh badan saya. Badminton. Dilayari pada tarikh 2 Januari 2008. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008. Movement Analysis. menyokong dan yang paling penting membolehkan kita melakukan aktiviti. daripada http://www. daripada http://www.sendi yang memainkan peranan penting bukan sahaja untuk menghasilkan pergerakan bahkan untuk melindungi organ dalaman. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd Gerard J. Principle of Human Body (7th edition). 2000.html BrianMac Sports Coach. (02.co. 2003.Badan Manusia.aktiviti yang kita gemari tanpa sebarang masalah. Setiap anggota tubuh badan adalah tidak ternilai harganya begitu juga dengan otot.01).net .

Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.html#t op .com/human-anatomy/sh210.uk/showcase/sc_05_06/hf_pe1/badminton/ba_delt2.Oasis Technology. (2006).asicsamerica.highwire. daripada http://www. The Human Skeletal System.org. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008. Saggital Plane.htm 4 Functions of Bones.anatomy-resources. Dilayari pada tarikh 21 Februari 2008.com/asicstech/saggital_plane.net/Life_Sci/06Skel_MuscSys/JournalTopics/FunctionBones. daripada http://www. daripada http://www. daripada http://sciencefun4all.htm Muscles in Badminton.html Web Shops. Dilayari pada tarikh 16 Februari 2008.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->