P. 1
Group a Kump 6 Stratifikasi Sosial

Group a Kump 6 Stratifikasi Sosial

|Views: 109|Likes:
Published by Nurul Shakinah

More info:

Published by: Nurul Shakinah on May 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2012

pdf

text

original

AHLI KUMPULAN : • NURUL SHAKINAH BT ABDUL SAMAD (L20112007171) • SHAHIN SHAHADAH BT ALI NAFIAH (20112007167) • AWATIF NUR SAADAH

BT MOHD YUSOF (20112007177)

STRATIFIKASI SOSIAL

Stratifikasi tradisional & moden Kesan stratifikasi terhadap pendidikan

Mobiliti sosial

dan Sistem yang mana terdapat pelbagai kategori manusia dalam sesuatu masyarakat Individu mempunyai dan tertentu .Perbincangan berkenaan 2 cara berada dalam suatu lapisan masyarakat .

 Terdapat juga sistem lain seperti dan serta pengaruh yang kuat dalam .  Orang yang mempunyai mungkin mempunyai masyarakat. umur.wujud dalam semua masyarakat. Ketidaksamaan antara mereka dilihat berbeza dari segi bentuk masyarakat. gender. dll.

. Kasta. Estet.Sistem Terbuka dan Tertutup: Perhambaan. Kelas  Sistem Terbuka (Open System) membenarkan Mobiliti Sosial berlaku manakala Sistem Tertutup (Closed System) tidak membenarkan langsung berlakunya perubahan kedudukan dalam masyarakat.

Buruh Hutang (Debt Bondage) iii.Sistem Perhambaan  Merupakan satu bentuk stratifikasi sosial yang mana seorang manusia menjadi hak milik (Property) orang lain. Buruh Paksa (Forced Labour) ii. Pelacuran (Prostitution) iv. Menjual Organ Badan .  Sistem Perhambaan Moden (Modern Slavery) : i. Kahwin Paksa (Servile Marriage) v.

Kshatriyas (Pahlawan) iii. Paria (Pedagang) (Petani) (Rakyat Bawahan yang Dipinggirkan) . Brahman (Sami) ii.  Terdapat 5 kategori yang utama iaitu:i. Vaishyas iv. Shurdas v.Sistem Kasta  Berdasarkan Status Yang Diwarisi (Social Stratification Based on Inherited Status).

 Terdapat 3 kumpulan yang utama iaitu: i. Sistem Feudel telah pun diamalkan.Sistem Estet  Pada Zaman Pertengahan Eropah. ii. iii. Golongan Aristokrat (Nobility) Golongan Agama (Clergy) Rakyat Biasa (Commonner) .

 Sistem Kelas memberi lebih banyak peluang kepada semua orang untuk memecahkan Sempadan Kelas Sosial (Social Boundaries) dengan berhijrah ke bandar-bandar untuk mencari pekerjaan serta pelajaran (Lipset dan Bendix.  Sistem Kelas ini lebih bersifat terbuka tetapi Sistem Kasta. Estet dan Perhambaan lebih bersifat tertutup.Sistem Kelas  Masyarakat Industri telah membolehkan sesiapa yang mempunyai kemahiran tertentu untuk maju serta mendapat mobiliti dalam Sistem Kelas Sosial. . 1967).

Stratifikasi Sosial Tradisional & Moden RAJA Golongan kaya KELAS ATAS Golongan profesional PEMBESAR KELAS MENENGAH Pekerja kolar putih RAKYAT Pekerja kolar biru KELAS PEKERJA Miskin pasif HAMBA KELAS BAWAH Hostile Hustlers Traumatik tradisional moden .

Memahami Stratifikasi  Karl Marx lebih mementingkan dimensi ekonomi sebagai Kuasa menerangkan Stratifikasi manakala Max Weber melihat kesan ekonomi ke atas Stratifikasi. mereka yang mempunyai Modal (Bourgeosie) akan memerintah manakala para Pekerja (Proletariat) akan diperintah. .  Max Weber berpendapat kuasa ekonomi yang ada boleh digunakan untuk memajukan kepakaran dan bukannya untuk mendapatkan kuasa. Golongan Kapitalis akan menguasai kerja.  Menurut Karl Marx. Ada yang paling berkuasa tetapi tidak kaya. perundangan dan moraliti yang ditentukan oleh masyarakat. agama. pemerintah.

Kesan Stratifikasi Sosial Terhadap Pendidikan .

1) Sekolah menjadi tempat pembiakan ideologi. Guru menjadi medium untuk menyebarkan ideologi masyarakat dominan. . Masyarakat dominan membiakkan ideologi mereka dan hiraki struktur kelas.

Cara penaklukan di sekolah mengikut kelas sosial. . patuh kepada peraturan dan undang-undang sekolah. menepati masa dan membiasakan diri untuk sentiasa mengikut arahan. serta kreatif dan boleh bekerja tanpa pengawasan.2) Cara penaklukan yang berbeza. berfikir secara analitikal dan kritis. menaakul. Kelas sosial atasan/ pertengahan: murid berpeluang untuk membuat keputusan. Kelas sosial yang rendah : murid dipaksa untuk taat setia.

Sekolah Kebangsaan Melayu Sekolah Kebangsaan Jenis Cina Sekolah Kebangsaan Jenis Tamil Pelajar lelaki: Kemahiran Hidup Pilihan 1 Pelajar perempuan: Kemahiran Hidup Pilihan 2 .3) Wujudnya sekolah mengikut aliran budaya.

1996 .4) Kriteria mengadili murid. Berasaskan budaya dominan. “ guru sendiri merupakan hasil sistem pendidikan yang bertujuan untuk memindahkan budaya golongan dominan” Bordieu.

Malah perbezaan dari segi bahasa. .Kesimpulan Stratifikasi sosial akan mendatangkan pelbagai kesan terhadap sistem pendidikan. pencapaian akademik dan ketidaksamaan layanan juga memberi kesan kepada sistem pendidikan di Malaysia. gaya pembelajaran.

Hunt mentakrifkan gerakan perpindahan dari satu kelas sosial ke kelas sosial yang lain. Mack menekankan bahawa struktur sosial yang melihat wujudnya pola-pola yang mengatur kelompok sosial berkenaan. • Teori Fungsionalisme menggambarkan pendidikan mempunyai peranan penting sebagai alat mobiliti sosial yang berkait rapat dengan stratifikasi sosial. Horton dan Chester L.Mobiliti Sosial • Definisi: Pergerakan individu atau kumpulan antara kedudukan yang berbeza dalam hierarki stratifikasi sosial masyarakat. • Kimball Young dan Raymond W. . • Paul B.

 Pada hari ini kedudukan kelas dan pekerjaan selalu menjadi pengukur mobiliti sosial.  Terbahagi kepada 2 iaitu:  Mobiliti Mendatar  Mobiliti Menegak .  Boleh berlaku dalam satu generasi atau antara generasi berlainan.Mobiliti Sosial  Memberi peluang kepada status sosial seseorang untuk menaikkan taraf diri daripada tahap yang rendah ke aras yang lebih baik.

.  Terbahagi kepada 2 iaitu: 1) Mobiliti intergenerational Contoh : Seorang anak mempunyai kedudukan baik (doktor) berbanding dengan ibu bapanya (guru) 2) Mobiliti intragenerational Contoh : Seorang guru naik pangkat menjadi guru besar dan setelah beberapa tahun bertukar pekerjaan menjadi seorang pensyarah.Mobiliti Mendatar  Pergerakan dalam kelas sosial yang sama.

Mobiliti Menegak  Pergerakan ke atas atau ke bawah dalam hierarki  Terbahagi kepada 2 iaitu: 1) Mobiliti menegak ke atas Contoh : Seorang jurujual menjadi peguam. 2) Mobiliti menegak ke bawah Contoh : Seorang jurujual menjadi pengutip sampah .

UJI MINDA  Bandingkan peranan pendidikan sebagai alat mobiliti sosial sebelum dan selepas kemerdekaan??? .

Peranan pendidikan sebagai alat mobiliti sosial sebelum dan selepas kemerdekaan Sebelum Kemerdekaan Selepas Kemerdekaan  Mobiliti mendatar  Dasar “pecah perintah”  Mewarisi pekerjaan ibu bapa  Mobiliti menegak  Rakyat tempatan ambil alih peranan pegawai Inggeris .

I A I .

Sekolah Pandai vs Sekolah Biasa-biasa o Wajarkah sekolah-sekolah GRED A tersebut rasa BANGGA dengan kejayaan melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang yang pada hakikatnya mereka ini memang golongan „budak-budak bijak‟. o Adakah sistem pendidikan di sekolah benar-benar berjaya membentuk dan melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang? Di mana kayu ukurnya? Sekolah-sekolah STAR atau GRED A ini tidak boleh dijadikan penanda aras bagi keberkesanan sistem pendidikan di sekolah kerana mereka mereka mendidik pelajar-pelajar pandai untuk menjadi pandai. Mungkin pelajar ini pun boleh cemerlang kalau mereka ini belajar di sekolah CAP AYAM sekalipun. .

yang bukan saja berprestasi tinggi dalam pembelajaran. pelajar yang kurang cemerlang. pelajar yang „kurang pintar‟ inilah yang harus diberi perhatian yang lebih tinggi. mengasuh lalu menjadikan pelajar-pelajar berprestasi rendah di sekolah CAP AYAM sebagai pelajar yang cemerlang. o Wujudnya diskriminasi dalam sektor pendidikan. Sepatutnya. tetapi juga dalam aspek moral? Jika benar sistem mereka bagus berbanding sekolah biasa-biasa. Pelajar yang cemerlang. mereka pasti mampu. Terlalu sedikit yang prihatin kepada nasib mereka. berprestasi rendah dibiarkan saja.o Mampukah sekolah GRED A ini. jika diberi peluang untuk mendidik. diasuh dengan sungguh-sungguh. dibela. Pelajar pintar terus terbela manakala pelajar yang berprestasi rendah dipandang sebelah mata. .

Sebab itulah mereka tapis betul-betul sesiapa yang mahu belajar di sekolah mereka.ideariza. http://www.o Sekolah-sekolah GRED A nampaknya tidak begitu „ikhlas‟ dalam mendidik anak bangsa kerana dalam satu sudut. mereka lebih mementingkan penjagaan satus STAR sekolah mereka.com/sosial/sekolah-pandai-vs-sekolah-biasa-biasa .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->