P. 1
Group a Kump 6 Stratifikasi Sosial

Group a Kump 6 Stratifikasi Sosial

|Views: 109|Likes:
Published by Nurul Shakinah

More info:

Published by: Nurul Shakinah on May 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2012

pdf

text

original

AHLI KUMPULAN : • NURUL SHAKINAH BT ABDUL SAMAD (L20112007171) • SHAHIN SHAHADAH BT ALI NAFIAH (20112007167) • AWATIF NUR SAADAH

BT MOHD YUSOF (20112007177)

STRATIFIKASI SOSIAL

Stratifikasi tradisional & moden Kesan stratifikasi terhadap pendidikan

Mobiliti sosial

dan Sistem yang mana terdapat pelbagai kategori manusia dalam sesuatu masyarakat Individu mempunyai dan tertentu .Perbincangan berkenaan 2 cara berada dalam suatu lapisan masyarakat .

wujud dalam semua masyarakat.  Terdapat juga sistem lain seperti dan serta pengaruh yang kuat dalam . Ketidaksamaan antara mereka dilihat berbeza dari segi bentuk masyarakat. gender. umur.  Orang yang mempunyai mungkin mempunyai masyarakat. dll.

Kelas  Sistem Terbuka (Open System) membenarkan Mobiliti Sosial berlaku manakala Sistem Tertutup (Closed System) tidak membenarkan langsung berlakunya perubahan kedudukan dalam masyarakat. . Estet. Kasta.Sistem Terbuka dan Tertutup: Perhambaan.

 Sistem Perhambaan Moden (Modern Slavery) : i.Sistem Perhambaan  Merupakan satu bentuk stratifikasi sosial yang mana seorang manusia menjadi hak milik (Property) orang lain. Pelacuran (Prostitution) iv. Kahwin Paksa (Servile Marriage) v. Menjual Organ Badan . Buruh Paksa (Forced Labour) ii. Buruh Hutang (Debt Bondage) iii.

Vaishyas iv. Paria (Pedagang) (Petani) (Rakyat Bawahan yang Dipinggirkan) . Brahman (Sami) ii. Kshatriyas (Pahlawan) iii.Sistem Kasta  Berdasarkan Status Yang Diwarisi (Social Stratification Based on Inherited Status).  Terdapat 5 kategori yang utama iaitu:i. Shurdas v.

Sistem Feudel telah pun diamalkan. iii. Golongan Aristokrat (Nobility) Golongan Agama (Clergy) Rakyat Biasa (Commonner) .  Terdapat 3 kumpulan yang utama iaitu: i.Sistem Estet  Pada Zaman Pertengahan Eropah. ii.

Sistem Kelas  Masyarakat Industri telah membolehkan sesiapa yang mempunyai kemahiran tertentu untuk maju serta mendapat mobiliti dalam Sistem Kelas Sosial. 1967).  Sistem Kelas memberi lebih banyak peluang kepada semua orang untuk memecahkan Sempadan Kelas Sosial (Social Boundaries) dengan berhijrah ke bandar-bandar untuk mencari pekerjaan serta pelajaran (Lipset dan Bendix. . Estet dan Perhambaan lebih bersifat tertutup.  Sistem Kelas ini lebih bersifat terbuka tetapi Sistem Kasta.

Stratifikasi Sosial Tradisional & Moden RAJA Golongan kaya KELAS ATAS Golongan profesional PEMBESAR KELAS MENENGAH Pekerja kolar putih RAKYAT Pekerja kolar biru KELAS PEKERJA Miskin pasif HAMBA KELAS BAWAH Hostile Hustlers Traumatik tradisional moden .

 Menurut Karl Marx. agama. Golongan Kapitalis akan menguasai kerja. Ada yang paling berkuasa tetapi tidak kaya. mereka yang mempunyai Modal (Bourgeosie) akan memerintah manakala para Pekerja (Proletariat) akan diperintah. pemerintah.  Max Weber berpendapat kuasa ekonomi yang ada boleh digunakan untuk memajukan kepakaran dan bukannya untuk mendapatkan kuasa. . perundangan dan moraliti yang ditentukan oleh masyarakat.Memahami Stratifikasi  Karl Marx lebih mementingkan dimensi ekonomi sebagai Kuasa menerangkan Stratifikasi manakala Max Weber melihat kesan ekonomi ke atas Stratifikasi.

Kesan Stratifikasi Sosial Terhadap Pendidikan .

. Masyarakat dominan membiakkan ideologi mereka dan hiraki struktur kelas.1) Sekolah menjadi tempat pembiakan ideologi. Guru menjadi medium untuk menyebarkan ideologi masyarakat dominan.

menepati masa dan membiasakan diri untuk sentiasa mengikut arahan. menaakul. serta kreatif dan boleh bekerja tanpa pengawasan.2) Cara penaklukan yang berbeza. Kelas sosial atasan/ pertengahan: murid berpeluang untuk membuat keputusan. Kelas sosial yang rendah : murid dipaksa untuk taat setia. . patuh kepada peraturan dan undang-undang sekolah. berfikir secara analitikal dan kritis. Cara penaklukan di sekolah mengikut kelas sosial.

Sekolah Kebangsaan Melayu Sekolah Kebangsaan Jenis Cina Sekolah Kebangsaan Jenis Tamil Pelajar lelaki: Kemahiran Hidup Pilihan 1 Pelajar perempuan: Kemahiran Hidup Pilihan 2 .3) Wujudnya sekolah mengikut aliran budaya.

1996 .4) Kriteria mengadili murid. Berasaskan budaya dominan. “ guru sendiri merupakan hasil sistem pendidikan yang bertujuan untuk memindahkan budaya golongan dominan” Bordieu.

pencapaian akademik dan ketidaksamaan layanan juga memberi kesan kepada sistem pendidikan di Malaysia. Malah perbezaan dari segi bahasa. gaya pembelajaran. .Kesimpulan Stratifikasi sosial akan mendatangkan pelbagai kesan terhadap sistem pendidikan.

• Paul B.Mobiliti Sosial • Definisi: Pergerakan individu atau kumpulan antara kedudukan yang berbeza dalam hierarki stratifikasi sosial masyarakat. Hunt mentakrifkan gerakan perpindahan dari satu kelas sosial ke kelas sosial yang lain. Horton dan Chester L. • Teori Fungsionalisme menggambarkan pendidikan mempunyai peranan penting sebagai alat mobiliti sosial yang berkait rapat dengan stratifikasi sosial. . • Kimball Young dan Raymond W. Mack menekankan bahawa struktur sosial yang melihat wujudnya pola-pola yang mengatur kelompok sosial berkenaan.

 Pada hari ini kedudukan kelas dan pekerjaan selalu menjadi pengukur mobiliti sosial.Mobiliti Sosial  Memberi peluang kepada status sosial seseorang untuk menaikkan taraf diri daripada tahap yang rendah ke aras yang lebih baik.  Boleh berlaku dalam satu generasi atau antara generasi berlainan.  Terbahagi kepada 2 iaitu:  Mobiliti Mendatar  Mobiliti Menegak .

.Mobiliti Mendatar  Pergerakan dalam kelas sosial yang sama.  Terbahagi kepada 2 iaitu: 1) Mobiliti intergenerational Contoh : Seorang anak mempunyai kedudukan baik (doktor) berbanding dengan ibu bapanya (guru) 2) Mobiliti intragenerational Contoh : Seorang guru naik pangkat menjadi guru besar dan setelah beberapa tahun bertukar pekerjaan menjadi seorang pensyarah.

Mobiliti Menegak  Pergerakan ke atas atau ke bawah dalam hierarki  Terbahagi kepada 2 iaitu: 1) Mobiliti menegak ke atas Contoh : Seorang jurujual menjadi peguam. 2) Mobiliti menegak ke bawah Contoh : Seorang jurujual menjadi pengutip sampah .

UJI MINDA  Bandingkan peranan pendidikan sebagai alat mobiliti sosial sebelum dan selepas kemerdekaan??? .

Peranan pendidikan sebagai alat mobiliti sosial sebelum dan selepas kemerdekaan Sebelum Kemerdekaan Selepas Kemerdekaan  Mobiliti mendatar  Dasar “pecah perintah”  Mewarisi pekerjaan ibu bapa  Mobiliti menegak  Rakyat tempatan ambil alih peranan pegawai Inggeris .

I A I .

.Sekolah Pandai vs Sekolah Biasa-biasa o Wajarkah sekolah-sekolah GRED A tersebut rasa BANGGA dengan kejayaan melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang yang pada hakikatnya mereka ini memang golongan „budak-budak bijak‟. Mungkin pelajar ini pun boleh cemerlang kalau mereka ini belajar di sekolah CAP AYAM sekalipun. o Adakah sistem pendidikan di sekolah benar-benar berjaya membentuk dan melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang? Di mana kayu ukurnya? Sekolah-sekolah STAR atau GRED A ini tidak boleh dijadikan penanda aras bagi keberkesanan sistem pendidikan di sekolah kerana mereka mereka mendidik pelajar-pelajar pandai untuk menjadi pandai.

. Pelajar pintar terus terbela manakala pelajar yang berprestasi rendah dipandang sebelah mata.o Mampukah sekolah GRED A ini. tetapi juga dalam aspek moral? Jika benar sistem mereka bagus berbanding sekolah biasa-biasa. mereka pasti mampu. dibela. Pelajar yang cemerlang. berprestasi rendah dibiarkan saja. Sepatutnya. o Wujudnya diskriminasi dalam sektor pendidikan. yang bukan saja berprestasi tinggi dalam pembelajaran. Terlalu sedikit yang prihatin kepada nasib mereka. jika diberi peluang untuk mendidik. pelajar yang „kurang pintar‟ inilah yang harus diberi perhatian yang lebih tinggi. mengasuh lalu menjadikan pelajar-pelajar berprestasi rendah di sekolah CAP AYAM sebagai pelajar yang cemerlang. diasuh dengan sungguh-sungguh. pelajar yang kurang cemerlang.

mereka lebih mementingkan penjagaan satus STAR sekolah mereka. http://www.com/sosial/sekolah-pandai-vs-sekolah-biasa-biasa .o Sekolah-sekolah GRED A nampaknya tidak begitu „ikhlas‟ dalam mendidik anak bangsa kerana dalam satu sudut. Sebab itulah mereka tapis betul-betul sesiapa yang mahu belajar di sekolah mereka.ideariza.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->