TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

SITI NURHAFIDZA BT MOHD RUBAI NADHIRAH BT YAAKUB PISMP PEMULIHAN SEMESTER 4

Unsur-unsur atau elemen utama teknologi pendidikan 3.KUPASAN TOPIK 1. Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru . Definisi “teknologi pendidikan” 2.

Definisi “teknologi pendidikan” .

cara. “Teknos” – Teknik/cara/kaedah “Logos” _ Kaji/belajar/ „Study‟ 1. Teknologi bermaksud kaedah. idea untuk menghasilkan sesuatu dengan mudah dan berkesan. Teknologi boleh diterangkan sebagai aplikasi pengetahuan sains dalam mereka cipta alat-alat yang dapat meningkatkan keupayaan manusia . 3. „Mengkaji/Mempelajari teknik/ cara‟ atau 2.Definisi Teknologi Teknologi daripada perkataan latin.

penggunaan dan penilaian terhadap sistem-sistem. Teknologi pendidikan merupakan perkembangan. National Council for Educational Technology. Teknologi pendidikan ialah gabungan manusia. 1973) . teknik dan peristiwa yang bertujuan untuk memberi kesan baik kepada proses pendidikan (Crowell (1971) Encyclopedia of Education) 2. alat-alat. idea.Definisi TP 1. (NCET). teknik-teknik dan alat-alat bantuan mengajar untuk membaiki proses pembelajaran manusia.

Pendidikan Malaysia.Definisi TP 3. Educational Technology : A First Look. Fokus utama ialah guru dan cara ia menyesuaikan diri dalam bilik darjah. Ia melibatkan guru dalam berbagai-bagai peranan tradisional dan peranan yang masih diperkembangkan. Teknologi pendidikan ialah aplikasi media. 1973 hal. John. Teknologi pendidikan menitikberatkan penggunaan kaedah-kaedah moden dan teknologi-teknologi secara sistematik dalam pengajaran dan pembelajaran. ( Bhg Teknologi Pendidikan. sistem. 1991) . Kem. pendekatan dan teknik-teknik ke arah pencapaian pengajaran dan pembelajaran yang berkesan.7) 4. (Leedham.

Unsur-unsur atau elemen utama “teknologi pendidikan” .

Unsur-unsur 1. Alat yang dapat menjelaskan idea-idea yang kabur dan menerangkan isi-isi pelajaran 2. Tulisan dan gambar perlu dipelbagaikan warnanya 4. Alat yang besar dan jelas untuk dilihat oleh semua pelajar 3. Penggunaan bahan yang tahan lama dan boleh disimpan .

Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Merangsang minat murid 3.Kepentingan bahan pengajaran 1. Dapat menjimatkan masa pengajaran . Dapat menyampaikan pengajaran dengan tepat 2.

Kepentingan bahan pembelajaran 1. Murid dapat membuat hubungkait di antara bahan konkrit dan abstrak 2. Membantu murid menyelesaikan masalah secara individu . Dapat mengukuhkan ingatan murid 3. Aktiviti pemulihan dan pengayaan murid 4.

Kepentingan dalam pengajaran dan pembelajaran 1. tenaga dan wang 5. Memberi kelainan dan kepelbagaian kepada kaedah mengajar . Menjimatkan masa. Meningkatkan keberkesanan pembelajaran 3. Pembelajaran kendiri murid 2. Peluang belajar kepada semua 4.

Kesimpulan 1. kaedah. tetapi merupakan proses. Teknologi bukanlah hanya suatu ilmu pengetahuan mahupun alat. dan idea bagi memastikan penyampaian ilmu tersebut mencapai kejayaan 2. Teknologi dalam p&p mampu melahirkan masyarakat yang berilmu dan berpendidikan melalui penggunaan teknologi .

Selangor Darul Ehsan.php?option=com_wrapper&Itemid =120 • http://notamengajarbelajar. Oxford Fajar Sdn Bhd. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad Wan Kamaruddin Wan Hasan. Kuala Lumpur. 2009. .ppt • http://khofif. Boon Pong Ying.com/search/label/Teknologi%20Pend idikan • http://www.blogspot. Kumpulan Budiman Sdn Bhd • Noriati Am Rashid.Rujukan • http://rnd.com/2009/01/20/definisi-teknologi-pendidikan/ • Chin Yoon Poh.sajadstudio.info/kplisr/Topik%201Teknologi%20Pendidikan.my/karnival/index. 2009. Siri Pendidikan Guru Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran.edu.moe.wordpress. Teknologi Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful