TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

SITI NURHAFIDZA BT MOHD RUBAI NADHIRAH BT YAAKUB PISMP PEMULIHAN SEMESTER 4

Definisi “teknologi pendidikan” 2. Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru . Unsur-unsur atau elemen utama teknologi pendidikan 3.KUPASAN TOPIK 1.

Definisi “teknologi pendidikan” .

3. idea untuk menghasilkan sesuatu dengan mudah dan berkesan.Definisi Teknologi Teknologi daripada perkataan latin. cara. „Mengkaji/Mempelajari teknik/ cara‟ atau 2. Teknologi bermaksud kaedah. Teknologi boleh diterangkan sebagai aplikasi pengetahuan sains dalam mereka cipta alat-alat yang dapat meningkatkan keupayaan manusia . “Teknos” – Teknik/cara/kaedah “Logos” _ Kaji/belajar/ „Study‟ 1.

penggunaan dan penilaian terhadap sistem-sistem. alat-alat. National Council for Educational Technology.Definisi TP 1. idea. Teknologi pendidikan ialah gabungan manusia. teknik-teknik dan alat-alat bantuan mengajar untuk membaiki proses pembelajaran manusia. (NCET). teknik dan peristiwa yang bertujuan untuk memberi kesan baik kepada proses pendidikan (Crowell (1971) Encyclopedia of Education) 2. Teknologi pendidikan merupakan perkembangan. 1973) .

John. Pendidikan Malaysia. 1991) .7) 4.Definisi TP 3. (Leedham. Ia melibatkan guru dalam berbagai-bagai peranan tradisional dan peranan yang masih diperkembangkan. ( Bhg Teknologi Pendidikan. Teknologi pendidikan ialah aplikasi media. Kem. Fokus utama ialah guru dan cara ia menyesuaikan diri dalam bilik darjah. 1973 hal. Educational Technology : A First Look. pendekatan dan teknik-teknik ke arah pencapaian pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. sistem. Teknologi pendidikan menitikberatkan penggunaan kaedah-kaedah moden dan teknologi-teknologi secara sistematik dalam pengajaran dan pembelajaran.

Unsur-unsur atau elemen utama “teknologi pendidikan” .

Unsur-unsur 1. Alat yang besar dan jelas untuk dilihat oleh semua pelajar 3. Alat yang dapat menjelaskan idea-idea yang kabur dan menerangkan isi-isi pelajaran 2. Tulisan dan gambar perlu dipelbagaikan warnanya 4. Penggunaan bahan yang tahan lama dan boleh disimpan .

Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Dapat menjimatkan masa pengajaran .Kepentingan bahan pengajaran 1. Merangsang minat murid 3. Dapat menyampaikan pengajaran dengan tepat 2.

Membantu murid menyelesaikan masalah secara individu . Dapat mengukuhkan ingatan murid 3. Aktiviti pemulihan dan pengayaan murid 4.Kepentingan bahan pembelajaran 1. Murid dapat membuat hubungkait di antara bahan konkrit dan abstrak 2.

Menjimatkan masa. Memberi kelainan dan kepelbagaian kepada kaedah mengajar . Pembelajaran kendiri murid 2. Meningkatkan keberkesanan pembelajaran 3.Kepentingan dalam pengajaran dan pembelajaran 1. tenaga dan wang 5. Peluang belajar kepada semua 4.

Teknologi dalam p&p mampu melahirkan masyarakat yang berilmu dan berpendidikan melalui penggunaan teknologi .Kesimpulan 1. dan idea bagi memastikan penyampaian ilmu tersebut mencapai kejayaan 2. Teknologi bukanlah hanya suatu ilmu pengetahuan mahupun alat. kaedah. tetapi merupakan proses.

com/2009/01/20/definisi-teknologi-pendidikan/ • Chin Yoon Poh. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad Wan Kamaruddin Wan Hasan.info/kplisr/Topik%201Teknologi%20Pendidikan. Teknologi Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran. Boon Pong Ying.Rujukan • http://rnd.my/karnival/index.php?option=com_wrapper&Itemid =120 • http://notamengajarbelajar.moe. .sajadstudio. Siri Pendidikan Guru Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran.wordpress. Oxford Fajar Sdn Bhd.edu. 2009.ppt • http://khofif. 2009. Selangor Darul Ehsan. Kuala Lumpur. Kumpulan Budiman Sdn Bhd • Noriati Am Rashid.blogspot.com/search/label/Teknologi%20Pend idikan • http://www.