P. 1
Present Tmk 2

Present Tmk 2

|Views: 6|Likes:
Published by Cik Nadiey

More info:

Published by: Cik Nadiey on May 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

SITI NURHAFIDZA BT MOHD RUBAI NADHIRAH BT YAAKUB PISMP PEMULIHAN SEMESTER 4

Unsur-unsur atau elemen utama teknologi pendidikan 3.KUPASAN TOPIK 1. Definisi “teknologi pendidikan” 2. Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Definisi “teknologi pendidikan” .

3. cara. „Mengkaji/Mempelajari teknik/ cara‟ atau 2. Teknologi boleh diterangkan sebagai aplikasi pengetahuan sains dalam mereka cipta alat-alat yang dapat meningkatkan keupayaan manusia . “Teknos” – Teknik/cara/kaedah “Logos” _ Kaji/belajar/ „Study‟ 1. idea untuk menghasilkan sesuatu dengan mudah dan berkesan.Definisi Teknologi Teknologi daripada perkataan latin. Teknologi bermaksud kaedah.

Teknologi pendidikan merupakan perkembangan. Teknologi pendidikan ialah gabungan manusia. 1973) . teknik-teknik dan alat-alat bantuan mengajar untuk membaiki proses pembelajaran manusia. alat-alat. idea.Definisi TP 1. penggunaan dan penilaian terhadap sistem-sistem. teknik dan peristiwa yang bertujuan untuk memberi kesan baik kepada proses pendidikan (Crowell (1971) Encyclopedia of Education) 2. (NCET). National Council for Educational Technology.

1973 hal. Teknologi pendidikan menitikberatkan penggunaan kaedah-kaedah moden dan teknologi-teknologi secara sistematik dalam pengajaran dan pembelajaran. Kem. Ia melibatkan guru dalam berbagai-bagai peranan tradisional dan peranan yang masih diperkembangkan.Definisi TP 3. 1991) . Fokus utama ialah guru dan cara ia menyesuaikan diri dalam bilik darjah. John.7) 4. ( Bhg Teknologi Pendidikan. Pendidikan Malaysia. sistem. Educational Technology : A First Look. Teknologi pendidikan ialah aplikasi media. pendekatan dan teknik-teknik ke arah pencapaian pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. (Leedham.

Unsur-unsur atau elemen utama “teknologi pendidikan” .

Tulisan dan gambar perlu dipelbagaikan warnanya 4.Unsur-unsur 1. Alat yang besar dan jelas untuk dilihat oleh semua pelajar 3. Penggunaan bahan yang tahan lama dan boleh disimpan . Alat yang dapat menjelaskan idea-idea yang kabur dan menerangkan isi-isi pelajaran 2.

Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Dapat menjimatkan masa pengajaran .Kepentingan bahan pengajaran 1. Merangsang minat murid 3. Dapat menyampaikan pengajaran dengan tepat 2.

Kepentingan bahan pembelajaran 1. Membantu murid menyelesaikan masalah secara individu . Dapat mengukuhkan ingatan murid 3. Murid dapat membuat hubungkait di antara bahan konkrit dan abstrak 2. Aktiviti pemulihan dan pengayaan murid 4.

Memberi kelainan dan kepelbagaian kepada kaedah mengajar . Meningkatkan keberkesanan pembelajaran 3. Pembelajaran kendiri murid 2. Menjimatkan masa.Kepentingan dalam pengajaran dan pembelajaran 1. Peluang belajar kepada semua 4. tenaga dan wang 5.

Teknologi bukanlah hanya suatu ilmu pengetahuan mahupun alat. Teknologi dalam p&p mampu melahirkan masyarakat yang berilmu dan berpendidikan melalui penggunaan teknologi . kaedah. dan idea bagi memastikan penyampaian ilmu tersebut mencapai kejayaan 2. tetapi merupakan proses.Kesimpulan 1.

moe.sajadstudio.wordpress.edu. 2009. Kuala Lumpur. Kumpulan Budiman Sdn Bhd • Noriati Am Rashid.blogspot.php?option=com_wrapper&Itemid =120 • http://notamengajarbelajar. Siri Pendidikan Guru Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Boon Pong Ying.info/kplisr/Topik%201Teknologi%20Pendidikan. Oxford Fajar Sdn Bhd.ppt • http://khofif. Selangor Darul Ehsan. 2009. .Rujukan • http://rnd.my/karnival/index. Teknologi Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran.com/2009/01/20/definisi-teknologi-pendidikan/ • Chin Yoon Poh. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad Wan Kamaruddin Wan Hasan.com/search/label/Teknologi%20Pend idikan • http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->