TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

SITI NURHAFIDZA BT MOHD RUBAI NADHIRAH BT YAAKUB PISMP PEMULIHAN SEMESTER 4

KUPASAN TOPIK 1. Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru . Unsur-unsur atau elemen utama teknologi pendidikan 3. Definisi “teknologi pendidikan” 2.

Definisi “teknologi pendidikan” .

Teknologi bermaksud kaedah. “Teknos” – Teknik/cara/kaedah “Logos” _ Kaji/belajar/ „Study‟ 1. idea untuk menghasilkan sesuatu dengan mudah dan berkesan. cara.Definisi Teknologi Teknologi daripada perkataan latin. 3. „Mengkaji/Mempelajari teknik/ cara‟ atau 2. Teknologi boleh diterangkan sebagai aplikasi pengetahuan sains dalam mereka cipta alat-alat yang dapat meningkatkan keupayaan manusia .

alat-alat. teknik-teknik dan alat-alat bantuan mengajar untuk membaiki proses pembelajaran manusia. Teknologi pendidikan ialah gabungan manusia. 1973) . Teknologi pendidikan merupakan perkembangan. (NCET). teknik dan peristiwa yang bertujuan untuk memberi kesan baik kepada proses pendidikan (Crowell (1971) Encyclopedia of Education) 2.Definisi TP 1. idea. penggunaan dan penilaian terhadap sistem-sistem. National Council for Educational Technology.

Teknologi pendidikan menitikberatkan penggunaan kaedah-kaedah moden dan teknologi-teknologi secara sistematik dalam pengajaran dan pembelajaran. pendekatan dan teknik-teknik ke arah pencapaian pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. Pendidikan Malaysia. Educational Technology : A First Look. John. (Leedham. sistem.Definisi TP 3.7) 4. 1973 hal. Fokus utama ialah guru dan cara ia menyesuaikan diri dalam bilik darjah. Kem. Teknologi pendidikan ialah aplikasi media. 1991) . Ia melibatkan guru dalam berbagai-bagai peranan tradisional dan peranan yang masih diperkembangkan. ( Bhg Teknologi Pendidikan.

Unsur-unsur atau elemen utama “teknologi pendidikan” .

Unsur-unsur 1. Tulisan dan gambar perlu dipelbagaikan warnanya 4. Penggunaan bahan yang tahan lama dan boleh disimpan . Alat yang dapat menjelaskan idea-idea yang kabur dan menerangkan isi-isi pelajaran 2. Alat yang besar dan jelas untuk dilihat oleh semua pelajar 3.

Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Dapat menyampaikan pengajaran dengan tepat 2. Dapat menjimatkan masa pengajaran .Kepentingan bahan pengajaran 1. Merangsang minat murid 3.

Murid dapat membuat hubungkait di antara bahan konkrit dan abstrak 2. Aktiviti pemulihan dan pengayaan murid 4. Dapat mengukuhkan ingatan murid 3. Membantu murid menyelesaikan masalah secara individu .Kepentingan bahan pembelajaran 1.

Menjimatkan masa. tenaga dan wang 5. Pembelajaran kendiri murid 2. Peluang belajar kepada semua 4. Meningkatkan keberkesanan pembelajaran 3. Memberi kelainan dan kepelbagaian kepada kaedah mengajar .Kepentingan dalam pengajaran dan pembelajaran 1.

kaedah. tetapi merupakan proses.Kesimpulan 1. Teknologi bukanlah hanya suatu ilmu pengetahuan mahupun alat. Teknologi dalam p&p mampu melahirkan masyarakat yang berilmu dan berpendidikan melalui penggunaan teknologi . dan idea bagi memastikan penyampaian ilmu tersebut mencapai kejayaan 2.

ppt • http://khofif. 2009. Kuala Lumpur. Siri Pendidikan Guru Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran.sajadstudio.edu.my/karnival/index. Teknologi Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad Wan Kamaruddin Wan Hasan.php?option=com_wrapper&Itemid =120 • http://notamengajarbelajar. Oxford Fajar Sdn Bhd.moe.com/search/label/Teknologi%20Pend idikan • http://www. Boon Pong Ying.com/2009/01/20/definisi-teknologi-pendidikan/ • Chin Yoon Poh.info/kplisr/Topik%201Teknologi%20Pendidikan.wordpress. 2009. Selangor Darul Ehsan. .blogspot. Kumpulan Budiman Sdn Bhd • Noriati Am Rashid.Rujukan • http://rnd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful