TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

SITI NURHAFIDZA BT MOHD RUBAI NADHIRAH BT YAAKUB PISMP PEMULIHAN SEMESTER 4

Unsur-unsur atau elemen utama teknologi pendidikan 3. Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .KUPASAN TOPIK 1. Definisi “teknologi pendidikan” 2.

Definisi “teknologi pendidikan” .

„Mengkaji/Mempelajari teknik/ cara‟ atau 2. “Teknos” – Teknik/cara/kaedah “Logos” _ Kaji/belajar/ „Study‟ 1.Definisi Teknologi Teknologi daripada perkataan latin. Teknologi boleh diterangkan sebagai aplikasi pengetahuan sains dalam mereka cipta alat-alat yang dapat meningkatkan keupayaan manusia . cara. 3. idea untuk menghasilkan sesuatu dengan mudah dan berkesan. Teknologi bermaksud kaedah.

(NCET). teknik-teknik dan alat-alat bantuan mengajar untuk membaiki proses pembelajaran manusia. Teknologi pendidikan merupakan perkembangan. penggunaan dan penilaian terhadap sistem-sistem. National Council for Educational Technology. alat-alat. Teknologi pendidikan ialah gabungan manusia. 1973) . teknik dan peristiwa yang bertujuan untuk memberi kesan baik kepada proses pendidikan (Crowell (1971) Encyclopedia of Education) 2.Definisi TP 1. idea.

sistem.7) 4. John. Pendidikan Malaysia. Teknologi pendidikan ialah aplikasi media. 1991) .Definisi TP 3. Ia melibatkan guru dalam berbagai-bagai peranan tradisional dan peranan yang masih diperkembangkan. Teknologi pendidikan menitikberatkan penggunaan kaedah-kaedah moden dan teknologi-teknologi secara sistematik dalam pengajaran dan pembelajaran. (Leedham. pendekatan dan teknik-teknik ke arah pencapaian pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. Kem. ( Bhg Teknologi Pendidikan. 1973 hal. Educational Technology : A First Look. Fokus utama ialah guru dan cara ia menyesuaikan diri dalam bilik darjah.

Unsur-unsur atau elemen utama “teknologi pendidikan” .

Penggunaan bahan yang tahan lama dan boleh disimpan . Alat yang dapat menjelaskan idea-idea yang kabur dan menerangkan isi-isi pelajaran 2. Alat yang besar dan jelas untuk dilihat oleh semua pelajar 3. Tulisan dan gambar perlu dipelbagaikan warnanya 4.Unsur-unsur 1.

Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Dapat menjimatkan masa pengajaran . Dapat menyampaikan pengajaran dengan tepat 2.Kepentingan bahan pengajaran 1. Merangsang minat murid 3.

Dapat mengukuhkan ingatan murid 3. Aktiviti pemulihan dan pengayaan murid 4. Murid dapat membuat hubungkait di antara bahan konkrit dan abstrak 2. Membantu murid menyelesaikan masalah secara individu .Kepentingan bahan pembelajaran 1.

Memberi kelainan dan kepelbagaian kepada kaedah mengajar . Meningkatkan keberkesanan pembelajaran 3. Peluang belajar kepada semua 4. Menjimatkan masa. Pembelajaran kendiri murid 2. tenaga dan wang 5.Kepentingan dalam pengajaran dan pembelajaran 1.

Teknologi dalam p&p mampu melahirkan masyarakat yang berilmu dan berpendidikan melalui penggunaan teknologi .Kesimpulan 1. dan idea bagi memastikan penyampaian ilmu tersebut mencapai kejayaan 2. kaedah. tetapi merupakan proses. Teknologi bukanlah hanya suatu ilmu pengetahuan mahupun alat.

moe. 2009.blogspot.com/2009/01/20/definisi-teknologi-pendidikan/ • Chin Yoon Poh. Siri Pendidikan Guru Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Teknologi Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran.info/kplisr/Topik%201Teknologi%20Pendidikan. Selangor Darul Ehsan. 2009.com/search/label/Teknologi%20Pend idikan • http://www. Kuala Lumpur.wordpress.sajadstudio.ppt • http://khofif. Oxford Fajar Sdn Bhd. Boon Pong Ying.php?option=com_wrapper&Itemid =120 • http://notamengajarbelajar. .Rujukan • http://rnd. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad Wan Kamaruddin Wan Hasan. Kumpulan Budiman Sdn Bhd • Noriati Am Rashid.edu.my/karnival/index.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful