Present Tmk 2

TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

SITI NURHAFIDZA BT MOHD RUBAI NADHIRAH BT YAAKUB PISMP PEMULIHAN SEMESTER 4

Unsur-unsur atau elemen utama teknologi pendidikan 3.KUPASAN TOPIK 1. Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru . Definisi “teknologi pendidikan” 2.

Definisi “teknologi pendidikan” .

cara. „Mengkaji/Mempelajari teknik/ cara‟ atau 2. Teknologi boleh diterangkan sebagai aplikasi pengetahuan sains dalam mereka cipta alat-alat yang dapat meningkatkan keupayaan manusia . Teknologi bermaksud kaedah. “Teknos” – Teknik/cara/kaedah “Logos” _ Kaji/belajar/ „Study‟ 1. idea untuk menghasilkan sesuatu dengan mudah dan berkesan. 3.Definisi Teknologi Teknologi daripada perkataan latin.

penggunaan dan penilaian terhadap sistem-sistem. Teknologi pendidikan merupakan perkembangan. alat-alat. teknik-teknik dan alat-alat bantuan mengajar untuk membaiki proses pembelajaran manusia. 1973) . idea. National Council for Educational Technology.Definisi TP 1. teknik dan peristiwa yang bertujuan untuk memberi kesan baik kepada proses pendidikan (Crowell (1971) Encyclopedia of Education) 2. (NCET). Teknologi pendidikan ialah gabungan manusia.

1991) . Teknologi pendidikan ialah aplikasi media. John. Teknologi pendidikan menitikberatkan penggunaan kaedah-kaedah moden dan teknologi-teknologi secara sistematik dalam pengajaran dan pembelajaran. Pendidikan Malaysia. (Leedham. ( Bhg Teknologi Pendidikan. Educational Technology : A First Look. Fokus utama ialah guru dan cara ia menyesuaikan diri dalam bilik darjah. 1973 hal. pendekatan dan teknik-teknik ke arah pencapaian pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. sistem. Ia melibatkan guru dalam berbagai-bagai peranan tradisional dan peranan yang masih diperkembangkan.Definisi TP 3.7) 4. Kem.

Unsur-unsur atau elemen utama “teknologi pendidikan” .

Tulisan dan gambar perlu dipelbagaikan warnanya 4. Penggunaan bahan yang tahan lama dan boleh disimpan .Unsur-unsur 1. Alat yang dapat menjelaskan idea-idea yang kabur dan menerangkan isi-isi pelajaran 2. Alat yang besar dan jelas untuk dilihat oleh semua pelajar 3.

Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Dapat menjimatkan masa pengajaran . Merangsang minat murid 3.Kepentingan bahan pengajaran 1. Dapat menyampaikan pengajaran dengan tepat 2.

Murid dapat membuat hubungkait di antara bahan konkrit dan abstrak 2.Kepentingan bahan pembelajaran 1. Dapat mengukuhkan ingatan murid 3. Membantu murid menyelesaikan masalah secara individu . Aktiviti pemulihan dan pengayaan murid 4.

Menjimatkan masa. Memberi kelainan dan kepelbagaian kepada kaedah mengajar . Pembelajaran kendiri murid 2. tenaga dan wang 5. Meningkatkan keberkesanan pembelajaran 3. Peluang belajar kepada semua 4.Kepentingan dalam pengajaran dan pembelajaran 1.

kaedah.Kesimpulan 1. tetapi merupakan proses. dan idea bagi memastikan penyampaian ilmu tersebut mencapai kejayaan 2. Teknologi bukanlah hanya suatu ilmu pengetahuan mahupun alat. Teknologi dalam p&p mampu melahirkan masyarakat yang berilmu dan berpendidikan melalui penggunaan teknologi .

moe. Boon Pong Ying. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad Wan Kamaruddin Wan Hasan. . 2009.info/kplisr/Topik%201Teknologi%20Pendidikan. Selangor Darul Ehsan. Oxford Fajar Sdn Bhd.blogspot. Kuala Lumpur. Teknologi Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran.com/2009/01/20/definisi-teknologi-pendidikan/ • Chin Yoon Poh.php?option=com_wrapper&Itemid =120 • http://notamengajarbelajar. 2009.Rujukan • http://rnd.edu.wordpress.my/karnival/index.com/search/label/Teknologi%20Pend idikan • http://www.sajadstudio.ppt • http://khofif. Kumpulan Budiman Sdn Bhd • Noriati Am Rashid. Siri Pendidikan Guru Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful