P. 1
Present Tmk 2

Present Tmk 2

|Views: 6|Likes:
Published by Cik Nadiey

More info:

Published by: Cik Nadiey on May 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

TEKNOLOGI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

SITI NURHAFIDZA BT MOHD RUBAI NADHIRAH BT YAAKUB PISMP PEMULIHAN SEMESTER 4

KUPASAN TOPIK 1. Definisi “teknologi pendidikan” 2. Unsur-unsur atau elemen utama teknologi pendidikan 3. Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Definisi “teknologi pendidikan” .

cara. 3. Teknologi bermaksud kaedah. idea untuk menghasilkan sesuatu dengan mudah dan berkesan.Definisi Teknologi Teknologi daripada perkataan latin. „Mengkaji/Mempelajari teknik/ cara‟ atau 2. Teknologi boleh diterangkan sebagai aplikasi pengetahuan sains dalam mereka cipta alat-alat yang dapat meningkatkan keupayaan manusia . “Teknos” – Teknik/cara/kaedah “Logos” _ Kaji/belajar/ „Study‟ 1.

Teknologi pendidikan merupakan perkembangan. penggunaan dan penilaian terhadap sistem-sistem. Teknologi pendidikan ialah gabungan manusia. idea. teknik dan peristiwa yang bertujuan untuk memberi kesan baik kepada proses pendidikan (Crowell (1971) Encyclopedia of Education) 2. 1973) . teknik-teknik dan alat-alat bantuan mengajar untuk membaiki proses pembelajaran manusia. alat-alat. National Council for Educational Technology.Definisi TP 1. (NCET).

( Bhg Teknologi Pendidikan. Teknologi pendidikan menitikberatkan penggunaan kaedah-kaedah moden dan teknologi-teknologi secara sistematik dalam pengajaran dan pembelajaran.7) 4. 1991) . pendekatan dan teknik-teknik ke arah pencapaian pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. (Leedham. Fokus utama ialah guru dan cara ia menyesuaikan diri dalam bilik darjah. Kem. Educational Technology : A First Look. John. 1973 hal. Ia melibatkan guru dalam berbagai-bagai peranan tradisional dan peranan yang masih diperkembangkan. Pendidikan Malaysia.Definisi TP 3. sistem. Teknologi pendidikan ialah aplikasi media.

Unsur-unsur atau elemen utama “teknologi pendidikan” .

Tulisan dan gambar perlu dipelbagaikan warnanya 4. Penggunaan bahan yang tahan lama dan boleh disimpan . Alat yang besar dan jelas untuk dilihat oleh semua pelajar 3. Alat yang dapat menjelaskan idea-idea yang kabur dan menerangkan isi-isi pelajaran 2.Unsur-unsur 1.

Kepentingan teknologi pendidikan kepada setiap warga guru .

Merangsang minat murid 3. Dapat menyampaikan pengajaran dengan tepat 2. Dapat menjimatkan masa pengajaran .Kepentingan bahan pengajaran 1.

Kepentingan bahan pembelajaran 1. Membantu murid menyelesaikan masalah secara individu . Dapat mengukuhkan ingatan murid 3. Aktiviti pemulihan dan pengayaan murid 4. Murid dapat membuat hubungkait di antara bahan konkrit dan abstrak 2.

Pembelajaran kendiri murid 2.Kepentingan dalam pengajaran dan pembelajaran 1. Meningkatkan keberkesanan pembelajaran 3. Memberi kelainan dan kepelbagaian kepada kaedah mengajar . Menjimatkan masa. tenaga dan wang 5. Peluang belajar kepada semua 4.

Teknologi dalam p&p mampu melahirkan masyarakat yang berilmu dan berpendidikan melalui penggunaan teknologi .Kesimpulan 1. tetapi merupakan proses. Teknologi bukanlah hanya suatu ilmu pengetahuan mahupun alat. kaedah. dan idea bagi memastikan penyampaian ilmu tersebut mencapai kejayaan 2.

2009. 2009. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad Wan Kamaruddin Wan Hasan.com/search/label/Teknologi%20Pend idikan • http://www.my/karnival/index.blogspot. .info/kplisr/Topik%201Teknologi%20Pendidikan. Oxford Fajar Sdn Bhd. Boon Pong Ying. Kuala Lumpur.moe.ppt • http://khofif.php?option=com_wrapper&Itemid =120 • http://notamengajarbelajar. Teknologi Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran.sajadstudio. Siri Pendidikan Guru Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran.com/2009/01/20/definisi-teknologi-pendidikan/ • Chin Yoon Poh.edu. Kumpulan Budiman Sdn Bhd • Noriati Am Rashid.Rujukan • http://rnd.wordpress. Selangor Darul Ehsan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->