P. 1
PENGORBANAN NABI ISMAIL

PENGORBANAN NABI ISMAIL

|Views: 46|Likes:
Published by Ummu Zulfa

More info:

Published by: Ummu Zulfa on May 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2012

pdf

text

original

PENGORBANAN NABI ISMAIL

‫بسْ م هللاِ الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ َ ِ ِ ِ ِ
Assalamualaikum w.b.r.kh Yang saya hormati para hakim yang adil lagi bijaksana, guru-guru dan rakanrakan sekelian. Saya …………………….. akan menyampaikan sebuah cerita yang bertajuk pengorbanan Nabi Ismail.

‫بسْ م هللاِ الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ َ ِ ِ ِ ِ ‫رب هة لِي من الصالِحين‬ َ ْ ِ َّ َ ِ ْ ْ َ ِّ َ
Maksudnya : ya Tuhanku, anugerahilah kepadaku seorang anak yang termasuk di kalangan orang-orang soleh. Surah As Shafaat ayat 100

Setelah beberapa tahun berkahwin, Nabi Ibrahim dan Siti hajar dikurniakan seorang anak lelaki yang bernama Ismail a.s. Namun kebahagiaan pasangan ini telah dicemburui oleh ibu tirinya Siti Sarah. Nabi Ibrahim menghantar Siti Hajar dan Ismail di suatu tempat dengan berbekalkan sedikit makanan dan minuman. Nabi Ibrahim merasa sedih Meninggalkan anaknya yang masih kecil Sambil berdoa kepada Allah Tinggallah Ismail di lembah terpencil. Kawan-kawan yang dihormati, Setelah beberapa tahun, Ismail telah meningkat remaja, maka nabi Ibrahim pergi ke Kota Mekah untuk menjenguk anak dan isteri kesayangan.

Menanggalkan pakaian Ismail supaya tidak terkena darah untuk menghilangkan rasa sedih ibunya. 3. Firman Allah dalam surah As Shafaat ayat 103 yang berbunyi : ‫بسْ م هللا الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ ِ ِ ِ َ ِ ِ ‫فَلَما اَسلَما وتَلهُ لِلجبِين‬ َ ْ ِ ْ ْ َ َ ْ َّ . Kawan-kawan yang dikasihi sekalian. Ismail telah meminta antaranya : 1. Agar ayahnya mengikat dengan kuat supaya Ismail tidak banyak bergerak. Agar ayahnya menajamkan parang dan cepat menyembelih untuk meringankan rasa sakit. 2. Namun sebelum melaksanakan perintah Allah. Nabi Ismail dengan rela hati menyerahkan nyawanya untuk disembelih oleh ayahnya. 4.Nabi Ibrahim telah mendapat mimpi dari Allah agar menyembelih anaknya Ismail. berbakti kepada orang tua dengan hati yang ikhlas menyerahkan diri untuk melaksanakan perintah Allah. Nabi Ismail anak yang taat Ingin berbakti kepada orang tuanya Menghambakan diri kepada Allah Agar disembelih oleh ayahnya Sahabat yang dikasihi. Yang terakhir sampaikan salamku kepada ibuku. Lantas nabi Ibrahim memeluk erat Ismail dan diciumnya pipi kanan dan kiri Ismail sambil berkata : Aku bahagia mempunyai seorang putera yang taat kepada Allah.

Pengajaran yang dapat dipetik dari kisah itu tadi ialah : 1. Sekianlah dahulu cerita saya pada kali ini. Dengan ini. . 2. parang tajam yang diletakkan pada leher Ismail menjadi tumpul. maka datanglah wahyu Allah s.t memerintahkan Nabi Ibrahim menyembelih seekor kibas sebagai ganti nyawa Ismail. Sambil memejamkan mata. Kita sebagai orang islam mestilah taat dan patuh melaksanakan perintah Allah . Kita hendaklah taat dan berbakti kepada kedua ibubapa kita 3.w. Ya kawan-kawan. kita hendaklah bersabar. engkau tidak sampai hati memotong leherku sambil melihat wajahku. telangkupkan wajahku dan laksanakan tugasmu. Maka Ismail pun berkata : Wahai Ayahku . Saya sudahi dengan wabillahitaufik wal hidayah Assalamualaikum warahmatullahi wabarokaatuh. Parang itu menjadi tumpul bila memotong leher Ismail. Para penonton sekelian. dalam keadaan hati yang sedih. Setiap ujian dan cabaran yang menimpa.Ertinya : Tatkala keduanya telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya di atas lantai. permulaan sunnah berqurban bagi umat Islam pada setiap kali hari Raya Aidil Adha.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->