PENGORBANAN NABI ISMAIL

‫بسْ م هللاِ الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ َ ِ ِ ِ ِ
Assalamualaikum w.b.r.kh Yang saya hormati para hakim yang adil lagi bijaksana, guru-guru dan rakanrakan sekelian. Saya …………………….. akan menyampaikan sebuah cerita yang bertajuk pengorbanan Nabi Ismail.

‫بسْ م هللاِ الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ َ ِ ِ ِ ِ ‫رب هة لِي من الصالِحين‬ َ ْ ِ َّ َ ِ ْ ْ َ ِّ َ
Maksudnya : ya Tuhanku, anugerahilah kepadaku seorang anak yang termasuk di kalangan orang-orang soleh. Surah As Shafaat ayat 100

Setelah beberapa tahun berkahwin, Nabi Ibrahim dan Siti hajar dikurniakan seorang anak lelaki yang bernama Ismail a.s. Namun kebahagiaan pasangan ini telah dicemburui oleh ibu tirinya Siti Sarah. Nabi Ibrahim menghantar Siti Hajar dan Ismail di suatu tempat dengan berbekalkan sedikit makanan dan minuman. Nabi Ibrahim merasa sedih Meninggalkan anaknya yang masih kecil Sambil berdoa kepada Allah Tinggallah Ismail di lembah terpencil. Kawan-kawan yang dihormati, Setelah beberapa tahun, Ismail telah meningkat remaja, maka nabi Ibrahim pergi ke Kota Mekah untuk menjenguk anak dan isteri kesayangan.

Yang terakhir sampaikan salamku kepada ibuku. Ismail telah meminta antaranya : 1. Lantas nabi Ibrahim memeluk erat Ismail dan diciumnya pipi kanan dan kiri Ismail sambil berkata : Aku bahagia mempunyai seorang putera yang taat kepada Allah. Firman Allah dalam surah As Shafaat ayat 103 yang berbunyi : ‫بسْ م هللا الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ ِ ِ ِ َ ِ ِ ‫فَلَما اَسلَما وتَلهُ لِلجبِين‬ َ ْ ِ ْ ْ َ َ ْ َّ . Agar ayahnya mengikat dengan kuat supaya Ismail tidak banyak bergerak. 3. Namun sebelum melaksanakan perintah Allah.Nabi Ibrahim telah mendapat mimpi dari Allah agar menyembelih anaknya Ismail. 2. berbakti kepada orang tua dengan hati yang ikhlas menyerahkan diri untuk melaksanakan perintah Allah. Menanggalkan pakaian Ismail supaya tidak terkena darah untuk menghilangkan rasa sedih ibunya. Nabi Ismail anak yang taat Ingin berbakti kepada orang tuanya Menghambakan diri kepada Allah Agar disembelih oleh ayahnya Sahabat yang dikasihi. 4. Nabi Ismail dengan rela hati menyerahkan nyawanya untuk disembelih oleh ayahnya. Kawan-kawan yang dikasihi sekalian. Agar ayahnya menajamkan parang dan cepat menyembelih untuk meringankan rasa sakit.

permulaan sunnah berqurban bagi umat Islam pada setiap kali hari Raya Aidil Adha. Parang itu menjadi tumpul bila memotong leher Ismail. Ya kawan-kawan. dalam keadaan hati yang sedih. engkau tidak sampai hati memotong leherku sambil melihat wajahku.Ertinya : Tatkala keduanya telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya di atas lantai. . Setiap ujian dan cabaran yang menimpa. maka datanglah wahyu Allah s. telangkupkan wajahku dan laksanakan tugasmu. Pengajaran yang dapat dipetik dari kisah itu tadi ialah : 1. Kita hendaklah taat dan berbakti kepada kedua ibubapa kita 3.w. kita hendaklah bersabar. 2. Sambil memejamkan mata. Para penonton sekelian. Maka Ismail pun berkata : Wahai Ayahku . Saya sudahi dengan wabillahitaufik wal hidayah Assalamualaikum warahmatullahi wabarokaatuh. Dengan ini.t memerintahkan Nabi Ibrahim menyembelih seekor kibas sebagai ganti nyawa Ismail. Kita sebagai orang islam mestilah taat dan patuh melaksanakan perintah Allah . parang tajam yang diletakkan pada leher Ismail menjadi tumpul. Sekianlah dahulu cerita saya pada kali ini.