PENGORBANAN NABI ISMAIL

PENGORBANAN NABI ISMAIL

‫بسْ م هللاِ الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ َ ِ ِ ِ ِ
Assalamualaikum w.b.r.kh Yang saya hormati para hakim yang adil lagi bijaksana, guru-guru dan rakanrakan sekelian. Saya …………………….. akan menyampaikan sebuah cerita yang bertajuk pengorbanan Nabi Ismail.

‫بسْ م هللاِ الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ َ ِ ِ ِ ِ ‫رب هة لِي من الصالِحين‬ َ ْ ِ َّ َ ِ ْ ْ َ ِّ َ
Maksudnya : ya Tuhanku, anugerahilah kepadaku seorang anak yang termasuk di kalangan orang-orang soleh. Surah As Shafaat ayat 100

Setelah beberapa tahun berkahwin, Nabi Ibrahim dan Siti hajar dikurniakan seorang anak lelaki yang bernama Ismail a.s. Namun kebahagiaan pasangan ini telah dicemburui oleh ibu tirinya Siti Sarah. Nabi Ibrahim menghantar Siti Hajar dan Ismail di suatu tempat dengan berbekalkan sedikit makanan dan minuman. Nabi Ibrahim merasa sedih Meninggalkan anaknya yang masih kecil Sambil berdoa kepada Allah Tinggallah Ismail di lembah terpencil. Kawan-kawan yang dihormati, Setelah beberapa tahun, Ismail telah meningkat remaja, maka nabi Ibrahim pergi ke Kota Mekah untuk menjenguk anak dan isteri kesayangan.

Firman Allah dalam surah As Shafaat ayat 103 yang berbunyi : ‫بسْ م هللا الرَّ حْ من الرَّ حيْم‬ ِ ِ ِ ِ َ ِ ِ ‫فَلَما اَسلَما وتَلهُ لِلجبِين‬ َ ْ ِ ْ ْ َ َ ْ َّ . Agar ayahnya mengikat dengan kuat supaya Ismail tidak banyak bergerak. Menanggalkan pakaian Ismail supaya tidak terkena darah untuk menghilangkan rasa sedih ibunya. Kawan-kawan yang dikasihi sekalian. Namun sebelum melaksanakan perintah Allah. 2. 3. berbakti kepada orang tua dengan hati yang ikhlas menyerahkan diri untuk melaksanakan perintah Allah. Yang terakhir sampaikan salamku kepada ibuku. Agar ayahnya menajamkan parang dan cepat menyembelih untuk meringankan rasa sakit. Nabi Ismail dengan rela hati menyerahkan nyawanya untuk disembelih oleh ayahnya. Nabi Ismail anak yang taat Ingin berbakti kepada orang tuanya Menghambakan diri kepada Allah Agar disembelih oleh ayahnya Sahabat yang dikasihi. Ismail telah meminta antaranya : 1.Nabi Ibrahim telah mendapat mimpi dari Allah agar menyembelih anaknya Ismail. Lantas nabi Ibrahim memeluk erat Ismail dan diciumnya pipi kanan dan kiri Ismail sambil berkata : Aku bahagia mempunyai seorang putera yang taat kepada Allah. 4.

dalam keadaan hati yang sedih.t memerintahkan Nabi Ibrahim menyembelih seekor kibas sebagai ganti nyawa Ismail. Ya kawan-kawan. Para penonton sekelian.Ertinya : Tatkala keduanya telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya di atas lantai. Dengan ini. Parang itu menjadi tumpul bila memotong leher Ismail. permulaan sunnah berqurban bagi umat Islam pada setiap kali hari Raya Aidil Adha. parang tajam yang diletakkan pada leher Ismail menjadi tumpul. Maka Ismail pun berkata : Wahai Ayahku . telangkupkan wajahku dan laksanakan tugasmu. kita hendaklah bersabar. Kita hendaklah taat dan berbakti kepada kedua ibubapa kita 3. engkau tidak sampai hati memotong leherku sambil melihat wajahku.w. Pengajaran yang dapat dipetik dari kisah itu tadi ialah : 1. Kita sebagai orang islam mestilah taat dan patuh melaksanakan perintah Allah . 2. Setiap ujian dan cabaran yang menimpa. Sambil memejamkan mata. Saya sudahi dengan wabillahitaufik wal hidayah Assalamualaikum warahmatullahi wabarokaatuh. . Sekianlah dahulu cerita saya pada kali ini. maka datanglah wahyu Allah s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful