P. 1
Definisi Pedofilia

Definisi Pedofilia

2.0

|Views: 8,375|Likes:
Published by 冰铁米

More info:

Published by: 冰铁米 on May 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2014

pdf

text

original

Definisi Pedofilia

Pedofilia adalah kelainan seksual berupa hasrat ataupun fantasi impuls seksual yang melibatkan anak di bawah umur. Orang dengan pedofilia umurnya harus di atas 16 tahun, sedangkan anak-anak yang menjadi korban berumur 13 tahun atau lebih muda (anak prepubertas). Dikatakan pedofilia jika seseorang memiliki kecenderungan impuls seks terhadap anak dan fantasi maupun kelainan seks tersebut mengganggu si anak Di antara kasus parafilia yang dikenali, pedofilia adalah jauh lebih sering dibandingkan dengan yang lainnya. pedofilia lebih banyak terjadi pada laki-laki, tetapi tidak ada informasi yang pasti tentang prevalensinya. Adanya prostitusi terhadap anak-anak di beberapa negara dan maraknya penjualan materi-materi pornografi tentang anak-anak, menunjukkan bahwa tingkat ketertarikan seksual terhadap anak tidak jarang. Meskipun demikian, pedofilia sebagai salah satu bentuk perilaku seksual diperkirakan tidak secara umum terjadi. Penyebab dari pedofilia belum diketahui secara pasti. Namun pedofilia seringkali menandakan ketidakmampuan berhubungan dengan sesama dewasa atau adanya ketakutan wanita untuk menjalin hubungan dengan sesama dewasa. Jadi bisa dikatakan sebagai suatu kompensasi dari penyaluran nafsu seksual yang tidak dapat disalurkan pada orang dewasa. Kebanyakan penderita pedofilia menjadi korban pelecehan seksual pada masa kanak-kanak. Berdasarkan DSM-IV, seseorang dikatakan sebagai penderita pedofilia bila : A. Selama waktu sekurangnya 6 bulan, terdapat khayalan yang merangsang secara seksual, dorongan seksual, atau perilaku yang berulang dan kuat berupa aktivitas seksual dengan anak pre-pubertas atau anak-anak (biasanya berusia 13 tahun atau kurang). B. Khayalan, dorongan seksual atau perilaku menyebabkan penderitaan yang bermakna secara klinis atau gangguan dalam fungsi sosial, pekerjaan atau fungsi penting lainnya. C. Orang sekurangnya berusia 16 tahun dan sekurangnya berusia 5 tahun lebih tua dari anak-anak yang menjadi korban.

30 pagi Rabu lalu ketika dalam perjalanan pulang bersama kakaknya Sharliena. Selain cuai dan alpa. . Bekas Pengarah Pusat Perkembangan Keluarga. selepas bermain di taman permainan berdekatan rumahnya di Jalan PJS2C/11N. Abdul Rahim yang mengurus Pusat Pembelajaran Futuristik dan Inovasi. 6. Nur Fatiha berjaya ditemui semula setelah kanak-kanak itu ditinggalkan penculik di Wangsa Maju kira-kira tiga jam kemudian. Kampung Medan. Butterworth. selang masa 24 jam sahaja. oleh seorang lelaki ketika bermain pada pukul 5 petang di pekarangan flat Desa Sepakat Sri Manja. Masyarakat terutama semua ibu bapa sepatutnya lebih peka untuk menjaga anak-anak masing-masing setelah isu culik dan kanak-kanak hilang mendapat liputan meluas daripada semua media massa tanah air. Nashar yang dilaporkan hilang ketika operasi mencari di Stesen Keretapi Tanah Melayu. Taman Medan. Kes pertama. Bagaimanapun.Ibu bapa masih cuai jaga anak Oleh: AZMAN ANUAR (WARTAWAN UTUSAN) Kejadian dua kes culik melibatkan kanak-kanak di ibu negara. adik Nur Fatiha Zaidi. Universiti Malaya. Kini pihak berkuasa dan orang ramai sedang berusaha mengesan di mana lokasi Sharlinie yang dipercayai diculik itu disembunyikan oleh penjenayah. Nashar. Malah penjenayah kejam itu masih bebas ke sana-sini. Prof. Abdul Rahim Abdul Rashid berpendapat kes terbaru ini mengetengahkan sikap cuai ibu bapa. dilaporkan hilang pada pukul 11. fenomena yang berlaku sekarang menunjukkan nilai kekeluargaan ibu bapa kelas bawahan Melayu kini sangat lemah. Masyarakat umum masih tidak dapat melupakan kejadian kes penculikan dan pembunuhan adik Nurin Jazlin Jazimin September tahun lalu. Dr. semalam.5. dua AHLI Gerakan Belia 4B Malaysia cawangan Pulau Pinang mengedarkan poster Sharlinie Mohd. menurut Prof. 8. Apa yang mengejutkan ialah tempat berlaku penculikan kedua juga di Taman Medan yang jarak di antara kedua-dua kejadian hanya kira-kira dua kilometer. Dalam kes kedua. tidak pentingkan keselamatan terutama anak perempuan ketika kes-kes jenayah rogol dan bunuh kian meningkat.” komen beliau kepada Utusan Malaysia. “Sekarang banyak ibu bapa membiar anak-anak dilepas bebas. adik Sharlinie Mohd. Kuala Lumpur kembali menggemparkan masyarakat negara ini. dilaporkan diculik kanak-kanak diculik. Dalam kes terbaru.

Cara ibu bapa mendidik anak-anak tidak begitu baik kerana mereka selalu membiar anak-anak bebas bermain tanpa kawalan dan pemerhatian. Justeru. “Trend ini ada kemungkinan kerana kecuaian ibu bapa tidak dipersoalkan oleh pihak berkuasa. Rozaidah. Kerajaan perlu tegas bertindak terhadap golongan yang mengabaikan keselamatan anak-anak. Abdul Rahim melihat tempat-tempat berlaku culik kanak-kanak boleh dikatakan terjadi di kawasan masyarakat berpendapatan rendah dan persekitaran sosial yang banyak masalah. Prof.” Satu aspek penting.“Dalam kejadian-kejadian culik kanak-kanak kebelakangan ini melibatkan ibu bapa muda daripada golongan berpendapatan rendah. . Ahli Parlimen Ampang. sedih dan berdebar-debar tentang keadaan kesihatan serta nasib anak yang diculik sedang bermainmain di fikiran ibu bapa Sharlinie. beliau memahami ada ibu bapa memberi kebebasan kepada anak-anak dari usia kecil tetapi katanya. “Kita mesti ada sikap curiga dengan siapa anak-anak kita berkawan atau dihampiri oleh sesiapa pun. Salah satu puncanya adalah kerana runtuhnya institusi kejiranan dan lemahnya institusi kekeluargaan. Beliau melihat kes terbaru penculikan adik Sharlinie adalah berpunca daripada kecuaian ibu bapa. “Siapa pun penjenayah ini. “Perasaan cemas.” “Kita harus mengakui bahawa persekitaran kita pada hari ini tidak lagi selamat. mereka lemah dalam memberi perlindungan kepada anak-anak. “Ibu bapa muda yang berusia 30-an kurang kemahiran ibu bapa. masyarakat kita seolah-olah sudah lupa pada kewujudan golongan pedofilia yang sering mengambil kesempatan atas kelalaian ibu bapa. Talib pula mengharapkan pihak polis perlu berusaha bersungguh-sungguh dan menyelesaikan kes penculikan Sharlinie dengan seberapa segera. Dr. Jika demikian bagaimana kawasan begini dapat bebas daripada sebarang bentuk jenayah. Segala masalah tidak patut diserahkan kepada kerajaan sahaja.” jelas Dr. Oleh itu keselamatannya boleh diragui dan ia menjadi tempat membiaknya penjenayah. Malah ada yang ambil mudah.” jelas beliau. Prof.” katanya. Hakikat ibu bapa cuai dalam mengawasi anak-anak mereka tidak dapat ditolak. Rozaidah Abd. Dalam kesibukan mencari nafkah hidup untuk keluarga. Abdul Rahim berpendapat fenomena kes-kes kanak-kanak menjadi mangsa culik akan terus berlaku selagi masyarakat dan ibu bapa tidak mengawal jenayah di sekitar kawasan tempat tinggal mereka. Sebagai ibu yang mempunyai anak. Ini terbukti apabila masih ramai lagi kanak-kanak yang pergi ke pasar malam berhampiran rumah tanpa ditemani oleh sesiapa pun. Persekitaran yang sebeginilah yang menyebabkan kes jenayah terhadap kanak-kanak semakin meningkat. dia akan terus rasa bebas dan boleh berbuat apa sahaja selagi belum ditahan polis.

Rozaidah. “Penjenayah pedofilia. “Ini adalah salah satu punca kecuaian ibu bapa. dan rakus semakin ramai dalam masyarakat kita. sadis. apabila anak mereka hilang.‟ Persepsi ini harus diubah. kerjasama antara pasukan beruniform. adalah biasa kanak-kanak kecil ditinggalkan bersendirian di dalam kenderaan sementara ibu atau bapa melangsaikan urusan yang tertangguh. Malah tidak kurang penting juga katanya ialah membina semula masyarakat yang prihatin dalam erti kata sebenar iaitu jangan takut walau dilabel sebagai „suka menjaga tepi kain orang. orang awam dan pihak berkuasa adalah penting. Beliau mengingatkan bahawa dunia sudah berubah.” kata Dr.” Namun kata Dr. Rozaidah. Tempat-tempat yang dahulunya selamat untuk kanak-kanak bermain sudah menjadi tempat untuk pemangsa mencari mangsa. baru mereka sedar tindakan mereka itu adalah salah. Kita perlu mengukuhkan kembali institusi kekeluargaan dan kejiranan supaya kes seperti ini dapat dibendung. kejam. . Kita sudah tidak peduli akan hal jiran tetangga.Beliau memberi contoh mudah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->