P. 1
Definisi Pedofilia

Definisi Pedofilia

2.0

|Views: 6,571|Likes:
Published by 冰铁米

More info:

Published by: 冰铁米 on May 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2014

pdf

text

original

Definisi Pedofilia

Pedofilia adalah kelainan seksual berupa hasrat ataupun fantasi impuls seksual yang melibatkan anak di bawah umur. Orang dengan pedofilia umurnya harus di atas 16 tahun, sedangkan anak-anak yang menjadi korban berumur 13 tahun atau lebih muda (anak prepubertas). Dikatakan pedofilia jika seseorang memiliki kecenderungan impuls seks terhadap anak dan fantasi maupun kelainan seks tersebut mengganggu si anak Di antara kasus parafilia yang dikenali, pedofilia adalah jauh lebih sering dibandingkan dengan yang lainnya. pedofilia lebih banyak terjadi pada laki-laki, tetapi tidak ada informasi yang pasti tentang prevalensinya. Adanya prostitusi terhadap anak-anak di beberapa negara dan maraknya penjualan materi-materi pornografi tentang anak-anak, menunjukkan bahwa tingkat ketertarikan seksual terhadap anak tidak jarang. Meskipun demikian, pedofilia sebagai salah satu bentuk perilaku seksual diperkirakan tidak secara umum terjadi. Penyebab dari pedofilia belum diketahui secara pasti. Namun pedofilia seringkali menandakan ketidakmampuan berhubungan dengan sesama dewasa atau adanya ketakutan wanita untuk menjalin hubungan dengan sesama dewasa. Jadi bisa dikatakan sebagai suatu kompensasi dari penyaluran nafsu seksual yang tidak dapat disalurkan pada orang dewasa. Kebanyakan penderita pedofilia menjadi korban pelecehan seksual pada masa kanak-kanak. Berdasarkan DSM-IV, seseorang dikatakan sebagai penderita pedofilia bila : A. Selama waktu sekurangnya 6 bulan, terdapat khayalan yang merangsang secara seksual, dorongan seksual, atau perilaku yang berulang dan kuat berupa aktivitas seksual dengan anak pre-pubertas atau anak-anak (biasanya berusia 13 tahun atau kurang). B. Khayalan, dorongan seksual atau perilaku menyebabkan penderitaan yang bermakna secara klinis atau gangguan dalam fungsi sosial, pekerjaan atau fungsi penting lainnya. C. Orang sekurangnya berusia 16 tahun dan sekurangnya berusia 5 tahun lebih tua dari anak-anak yang menjadi korban.

Kini pihak berkuasa dan orang ramai sedang berusaha mengesan di mana lokasi Sharlinie yang dipercayai diculik itu disembunyikan oleh penjenayah.30 pagi Rabu lalu ketika dalam perjalanan pulang bersama kakaknya Sharliena. selepas bermain di taman permainan berdekatan rumahnya di Jalan PJS2C/11N. menurut Prof. . Dalam kes kedua. dua AHLI Gerakan Belia 4B Malaysia cawangan Pulau Pinang mengedarkan poster Sharlinie Mohd. Kuala Lumpur kembali menggemparkan masyarakat negara ini. Abdul Rahim Abdul Rashid berpendapat kes terbaru ini mengetengahkan sikap cuai ibu bapa. Dr. oleh seorang lelaki ketika bermain pada pukul 5 petang di pekarangan flat Desa Sepakat Sri Manja. Selain cuai dan alpa. Nashar yang dilaporkan hilang ketika operasi mencari di Stesen Keretapi Tanah Melayu. fenomena yang berlaku sekarang menunjukkan nilai kekeluargaan ibu bapa kelas bawahan Melayu kini sangat lemah. Taman Medan. Apa yang mengejutkan ialah tempat berlaku penculikan kedua juga di Taman Medan yang jarak di antara kedua-dua kejadian hanya kira-kira dua kilometer. dilaporkan diculik kanak-kanak diculik.Ibu bapa masih cuai jaga anak Oleh: AZMAN ANUAR (WARTAWAN UTUSAN) Kejadian dua kes culik melibatkan kanak-kanak di ibu negara. Kampung Medan. tidak pentingkan keselamatan terutama anak perempuan ketika kes-kes jenayah rogol dan bunuh kian meningkat. 8. Masyarakat terutama semua ibu bapa sepatutnya lebih peka untuk menjaga anak-anak masing-masing setelah isu culik dan kanak-kanak hilang mendapat liputan meluas daripada semua media massa tanah air. selang masa 24 jam sahaja.” komen beliau kepada Utusan Malaysia.5. Abdul Rahim yang mengurus Pusat Pembelajaran Futuristik dan Inovasi. adik Sharlinie Mohd. Butterworth. Nashar. semalam. dilaporkan hilang pada pukul 11. Prof. Malah penjenayah kejam itu masih bebas ke sana-sini. Bagaimanapun. Bekas Pengarah Pusat Perkembangan Keluarga. Dalam kes terbaru. “Sekarang banyak ibu bapa membiar anak-anak dilepas bebas. Masyarakat umum masih tidak dapat melupakan kejadian kes penculikan dan pembunuhan adik Nurin Jazlin Jazimin September tahun lalu. Kes pertama. Nur Fatiha berjaya ditemui semula setelah kanak-kanak itu ditinggalkan penculik di Wangsa Maju kira-kira tiga jam kemudian. 6. adik Nur Fatiha Zaidi. Universiti Malaya.

. “Perasaan cemas. “Kita mesti ada sikap curiga dengan siapa anak-anak kita berkawan atau dihampiri oleh sesiapa pun. Beliau melihat kes terbaru penculikan adik Sharlinie adalah berpunca daripada kecuaian ibu bapa. Rozaidah. Prof. Abdul Rahim berpendapat fenomena kes-kes kanak-kanak menjadi mangsa culik akan terus berlaku selagi masyarakat dan ibu bapa tidak mengawal jenayah di sekitar kawasan tempat tinggal mereka. Segala masalah tidak patut diserahkan kepada kerajaan sahaja. beliau memahami ada ibu bapa memberi kebebasan kepada anak-anak dari usia kecil tetapi katanya. Kerajaan perlu tegas bertindak terhadap golongan yang mengabaikan keselamatan anak-anak. Persekitaran yang sebeginilah yang menyebabkan kes jenayah terhadap kanak-kanak semakin meningkat. sedih dan berdebar-debar tentang keadaan kesihatan serta nasib anak yang diculik sedang bermainmain di fikiran ibu bapa Sharlinie. Rozaidah Abd. Salah satu puncanya adalah kerana runtuhnya institusi kejiranan dan lemahnya institusi kekeluargaan. dia akan terus rasa bebas dan boleh berbuat apa sahaja selagi belum ditahan polis.“Dalam kejadian-kejadian culik kanak-kanak kebelakangan ini melibatkan ibu bapa muda daripada golongan berpendapatan rendah. mereka lemah dalam memberi perlindungan kepada anak-anak. Ahli Parlimen Ampang.” Satu aspek penting. “Siapa pun penjenayah ini. Ini terbukti apabila masih ramai lagi kanak-kanak yang pergi ke pasar malam berhampiran rumah tanpa ditemani oleh sesiapa pun.” katanya. Justeru. Talib pula mengharapkan pihak polis perlu berusaha bersungguh-sungguh dan menyelesaikan kes penculikan Sharlinie dengan seberapa segera. “Ibu bapa muda yang berusia 30-an kurang kemahiran ibu bapa. Oleh itu keselamatannya boleh diragui dan ia menjadi tempat membiaknya penjenayah. Jika demikian bagaimana kawasan begini dapat bebas daripada sebarang bentuk jenayah. “Trend ini ada kemungkinan kerana kecuaian ibu bapa tidak dipersoalkan oleh pihak berkuasa. Dr. Cara ibu bapa mendidik anak-anak tidak begitu baik kerana mereka selalu membiar anak-anak bebas bermain tanpa kawalan dan pemerhatian. Hakikat ibu bapa cuai dalam mengawasi anak-anak mereka tidak dapat ditolak. Dalam kesibukan mencari nafkah hidup untuk keluarga. Sebagai ibu yang mempunyai anak.” jelas Dr. masyarakat kita seolah-olah sudah lupa pada kewujudan golongan pedofilia yang sering mengambil kesempatan atas kelalaian ibu bapa. Prof.” jelas beliau. Malah ada yang ambil mudah. Abdul Rahim melihat tempat-tempat berlaku culik kanak-kanak boleh dikatakan terjadi di kawasan masyarakat berpendapatan rendah dan persekitaran sosial yang banyak masalah.” “Kita harus mengakui bahawa persekitaran kita pada hari ini tidak lagi selamat.

kerjasama antara pasukan beruniform. Beliau mengingatkan bahawa dunia sudah berubah. sadis. baru mereka sedar tindakan mereka itu adalah salah.” kata Dr. “Penjenayah pedofilia. Kita sudah tidak peduli akan hal jiran tetangga. apabila anak mereka hilang. adalah biasa kanak-kanak kecil ditinggalkan bersendirian di dalam kenderaan sementara ibu atau bapa melangsaikan urusan yang tertangguh. Malah tidak kurang penting juga katanya ialah membina semula masyarakat yang prihatin dalam erti kata sebenar iaitu jangan takut walau dilabel sebagai „suka menjaga tepi kain orang. Rozaidah. Tempat-tempat yang dahulunya selamat untuk kanak-kanak bermain sudah menjadi tempat untuk pemangsa mencari mangsa. orang awam dan pihak berkuasa adalah penting.‟ Persepsi ini harus diubah.” Namun kata Dr. Kita perlu mengukuhkan kembali institusi kekeluargaan dan kejiranan supaya kes seperti ini dapat dibendung. dan rakus semakin ramai dalam masyarakat kita.Beliau memberi contoh mudah. . Rozaidah. kejam. “Ini adalah salah satu punca kecuaian ibu bapa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->