P. 1
Tugasan Tokoh-tokoh

Tugasan Tokoh-tokoh

|Views: 43|Likes:
Published by Nor Amalina

More info:

Published by: Nor Amalina on May 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2013

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN SULTAN MIZAN, 22200 BESUT, TERENGGANU

JABATAN ILMU PENDIDIKAN

FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN (FPK)
NAMA NO. I / C NAMA NO I/C NAMA NO. I / C NAMA NO. I / C UNIT / AMBILAN SUBJEK PENSYARAH : NOR AMALINA BINTI CHE ZAMZAN : 910510-11-5418 : RAKINAH BINTI ROSELI : 910415-11-5014 : UMMI NOOR KHURSIAH BT KAMARUDDIN : 910331-03-5404 : HAZWANI BINTI KAMALUDIN : 911025-02-5202 : 1 PISMP AMBILAN JANUARI 2011 : FALSAFAH PENDIDIKAN KEBANGSAAN : ENCIK HASSHIM BIN MOHAMAD

mengikut tempoh-tempoh sensetif perkembangan (contoh: lahir-3. psikologi. 3-6. Kanak-kanak berupaya untuk mengajar diri mereka sendiri. metologi. 6-9. Kanak-kanak lebih muda belajar jika mereka diberi peluang untuk berinteraksi dengan persekitaran di mana mereka berada serta dengan bahan-bahan manipulatif yang dibekalkan. b) Pameran bilik darjah digelar (glass house) di Pameran Antarabangsa Panama-Pasifik di San Francisco pada tahun 1915 c) Pusat Latihan Montessori di Laren. digalakkan untuk membuat keputusan maksimum . Kanak-kanak digalakkan untuk berbuat demikian tanpa bantuan orang dewasa. Kaedah ini berpegang kepada dua prinsip : I. pengajaran dan latihan perguruan. II. dan 9-12 tahun kepada program 'Erdkinder' (daam bahasa German untuk "kanak-kanak tanah") untuk remaja awal  kanak-kanak sebagai insan cekap. Mula diperkenalkan di Casa dei Bambini. atau ‘’Rumah Kanak-Kanak’’. Netherlands (1938) d) Siri kursus latihan perguruan di India(1939) e) Pusat Montessori di London (1947 Antara daripada sumbangan utama kepada pendidikan melalui pemikiran Montessori adalah:  petunjuk keatas kanak-kanak dalam kumpulan umur 3-tahun.Perjuangan Tokoh-Tokoh Pendidik Tokoh Pendidikan Barat Maria Montessori Sumbangan: a) Kaedah Montessori. Kedua-dua prinsip di atas telah mengilhamkan usaha Montessori dari segi reformasi pendidikan.

perabot saiz kanak-kanak dan pembuatan yang kecil. experimentasi sensorial dan penghalusan. b) Kandungannya adalah berkaitan dengan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak c) Buku kedua beliau pula berjudul." motivasi kanak-kanak yang tiada had untuk mencapai kecekapan terhadap persekitarannya dan untuk memperincikan skillnya dan memahami sebaik sahaja ia ditemui di sekitar tempoh sensetif. Fenomena ini di gambarkan oleh kapasiti kanak-kanak mengulang aktiviti didalam kategori tempoh sensetif categories (Contoh: babbling menyeluruh sebagai latihan bahasa mengarah kepada kecekapan berbahasa). dan pelbagai aras interaski sosial)  kepentingan terhadap "penyerapan minda. Counceling and Psychotherapy: Newer Concepts in Practise yang menekankan kepentingan bagi klien mewujudkan .  bahan-bahan pembetulan sendiri "auto-didaktik" (berasaskan hasil kerja Jean Marc Gaspard Itard dan Edouard Seguin) Carl Rogers Sumbangan: a) Carl Rogers telah menghasilkan buku pertama beliau yang berjudul. persekitaran kecil kanak-kanak (microcosm) yang mana setiap satu akan membina kecekapan untuk menghasilkan dunia kecil kanak-kanak yang boleh berdikari  penyertaan ibu bapa untuk memberi perhatian asas dan betul kepada gambaran kepada skala tempoh sensetif keatas pembangunan. The Clinical Treatment of The Problem Child (1939) ketika bertugas di Persatuan Mencegah Keganasan Terhadap Kanak-Kanak. yang mana penilaian kesihatan dan kebersihan sebagai syarat persekolahan  menyediakan fokus keatas kerja kelas yang bersesuaian dan secara uniknya memberi simulasi dan motivasi kepada kanak-kanak (termasuk tempoh-tempoh sensetif untuk pembangunan bahasa. pemerhatian keatas kanak-kanak di dalam persekitaran sebagai asas kepada kurikulum pendidikan yang berterusan (persembahan atas latihan-latihan untuk perkembangan skil dan pengumpulan maklumat)  kecil.

hasil karya utama beliau berjudul Client Centre Therapy berjaya diterbitkan pada tahun 1951. a) Hasrat untuk belajar: Menurut Rogers. anak akan belajar dengan cepat apabila yang dipelajari mempunyai erti baginya. c) Belajar tanpa ancaman: Belajar mudah dilakukan dan hasilnya dapat disimpan dengan baik apabila berlangsung dalam lingkungan yang bebas ancaman. Di dalam kelas yang humanistik anak-anak diberi kesempatan dan kebebasan untuk memuaskan dorongan ingin tahunya. Aliran pemikiran Carl Rogers dalam dunia pendidikan.hubungan atau rapo dengan seorang terapis yang prihatin dan bersifat terbuka. hubungan sedemikian dapat membantu klien untuk mengatasi masalah yang dihadapi serta memperoleh celik akal agar berupaya menstruktur semula hidupnya. Dorongan ingin tahu untuk belajar ini merupakan asumsi dasar pendidikan humanistik. b) Belajar yang bererti: Belajar akan mempunyai erti atau makna apabila apa yang dipelajari relevan. manusia mempunyai hasrat alami untuk belajar. dapat mencuba pengalaman-pengalaman baru atau membuat kesalahankesalahan tanpa mendapat kecaman yang bisaanya menyinggung perasaan. Hal ini terbukti dengan tingginya rasa ingin tahu anak apabila diberi kesempatan untuk mengeksplorasi lingkungan. Menurutnya. Berdasarkan pengalaman beliau di pusat tersebut. untuk memenuhi minatnya dan untuk menemukan apa yang penting dan bererti tentang dunia di sekitarnya. d) Belajar atas inisiatif sendiri: . Ertinya. d) Rogers telah mendirikan sebuah pusat kaunseling di Universiti Chicago (1945). Proses belajar akan berjalan lancar manakala murid dapat menguji kemampuannya.

menentukan pilihan dan melakukan penilaian. dan apa yang diperoleh di sekolah sudah dipandang cukup untuk memenuhi tuntutan zaman. Belajar atas inisiatif sendiri juga mengajar murid menjadi bebas. Waktu itu dunia lambat berubah. merumuskan masalah. Mampu memilih arah belajarnya sendiri sangatlah memberikan motivasi dan mengulurkan kesempatan kepada murid untuk “belajar bagaimana caranya belajar” (to learn how to learn ). Belajar atas inisiatif sendiri memusatkan perhatian murid baik pada proses mahupun hasil belajar. e) Belajar dan perubahan: Prinsip terakhir yang dikemukakan oleh Rogers ialah bahwa belajar yang paling bermanfaat ialah belajar tentang proses belajar. tidak bergantung. di waktu-waktu yang lampau murid belajar mengenai fakta-fakta dan gagasangagasan yang statis.menguji hipotesis atau asumsi.Belajar akan paling bermakna apabila hal itu dilakukan atas inisiatif sendiri dan melibatkan perasaan dan pikiran si pelajar. dan percaya pada diri sendiri. dan menilai hasil. Dia menjadi lebih bergantung pada dirinya sendiri dan kurang bersandar pada penilaian pihak lain. akan tetapi tidak lebih penting daripada memperoleh kecakapan untuk mencari sumber. Menurut Rogers. Apabila murid belajar atas inisiatif sendiri. ia memiliki kesempatan untuk menimbang-nimbang dan membuat keputusan. Tidaklah perlu diragukan bahwa menguasai bahan pelajaran itu penting. Kesan aliran pemikiran kepada pengajaran dan pembelajaran di sekolah. a) Adanya kelas tambahan atau kelas intensif yang dikelolakan oleh pihak sekolah b) Mengadakan kelas pemulihan bagi mengatasi dan mengelakkan para pelajar daripada tercicir c) Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAMP) diwujudkan bagi membantu para pelajar yang miskin .

menghormati orang tua.d) Skim Baucer Tuisyen diadakan untuk meningkatkan lagi prestasi murid-murid TOKOH FALSAFAH TIMUR. KESAN PEMIKIRAN : kesan daripada pemikiran Confucius ini adalah. Selain itu akan melahirkan generasi yang mempunyai tingkah laku yang sopan. ikhlas. bertimbang rasa. menyanyangi orang yang lebih muda serta taat dan cinta kepada pemerintah dan Negara. . Antara buku yang telah dihasilkan adalah klasik sekolah Confucius atau lebih dikenali sebagai Confucius Analects. antaranya tujuh puluh dua pelajar yang cemerlang. terlahirnya generasi yang patuh dan taat setia kepada Negara dan pemerintah yang mana bersikap patriotic dan sanggup berjuang demi Negara. ikhlas dan mempunyai nilai-nilai murni yang tinggi. ALIRAN PEMIKIRAN: Pendidikan adalah satu proses memupuk kesempurnaan tingkah laku manusia yang boleh dicapai melalui amalan-amalan seperti bersopan santun. CONFUCIUS: SUMBANGAN: Beliau mempunyai lebih kurang tiga ribu pengikut. bertimbang rasa.

Seorang yang berpendidikan sedia berkhidmat untuk masyarakat dan Negara. dan rohani. Beliau adalah pemenang NOBEL PRIZE (kategori kesusasteraan).RABINDRANANTH TAGORE: SUMBANGAN : beliau merupakan seorang penulis. pengarang. penyair. Selain itu juga beliau melahirkan individu yang sedia berkhidmat unrtuk menyebarkan segala ilmu yang ada untuk masyarakat. moral. gitanjali dan the fugitive ALIRAN PEMIKIRAN: Pendidikan merupakan proses yang bertujuan untuk melahirkan manusia yang berfikiran sempurna dan berupaya mencapai segala aspek kehidupan termasuk fizikal. Moral dan intelek. intelek. Antara karya yang dihasilkan oleh beliau adalah sonar tari. KESAN PEMIKIRAN : Kesan daripada aliran pemikiran ini adalah dapat melahirkan individu yang mantap dan seimbang dari segala aspek iaitu fizikal. rohani. .

Negeri Sembilan. Nama sebenarnya ialah Zainal Abidin bin Ahmad. Jempol. . Di samping meneruskan pendidikan sekolah Melayu pada waktu pagi. semasa di Linggi. 1895-1973) ialah tokoh bahasa dan pemikir Melayu. Pada bulan Julai 1907. Ibunya Intan Awaluddin berketurunan Minangkabau. ulama terkenal di Negeri Sembilan. tokoh bahasa dan pemikir Melayu Za'ba (Tan Sri.Pendita Za’ba. Za'ba belajar agama dan nahu bahasa Arab di Masjid Linggi pada waktu petang daripada Abas bin Zakaria. berpengetahuan agama. Pendidikan Awal Pendidikan awal Za'ba bermula di rumahnya sendiri. termasuk pelajaran asas agama dan tulis-menulis (Jawi). Dia lahir pada 16 September 1895 di Kampung Bukit Kerdas. Ayahnya yang berketurunan Bugis Linggi merupakan orang yang berharta. dan satu-satunya penduduk di kampung itu yang tahu membaca dan menulis Jawi. Za'ba belajar di Sekolah Melayu di Batu Kikir dan kemudiannya dia bersekolah di Linggi. Za'ba muncul sebagai pelajar sekolah Melayu terbaik dalam peperiksaan Darjah Lima. batu Kikir.

Johor Bharu (Jun 1916September 1918). dan akhirnya muncul sebagai anak Melayu Negeri Sembilan yang pertama berjaya dalam peperiksaan tersebut. Sumbangan Za’ba Za'ba ditawarkan bekerja sebagai guru sementara di sekolahnya. Seremban. serta menyelenggarakan penerbitan buku bagi jabatan Pelajaran dan Agama. Bunkyo-ka (Mac 1942-Julai 1945). Kuala Lumpur (Mei 1923-Mac 1924). penterjemah di Pejabat Pengarah Sekolah-Sekolah Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Za'ba bertugas sebagai penterjemah di Mahkamah Tinggi dalam Pentadbiran Tentera British di Kuala Lumpur (September 1945-Julai 1946). Paul's Institution. Kemudian dan menjadi penterjemah dan juruhebah di Pejabat Penerangan Singapura serta menjadi penyelenggara buku pendidikan Melayu di Jabatan Pelajaran Singapura (Oktober 1939-Januari 1941). Dia pernah menjadi guru di Maktab Melayu Kuala Kangsar (Oktober 1918-April 1923). dan Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI). pada tahun 1921). tetapi akhirnya dia memilih memasuki sekolah Inggeris. Kuala Lumpur (Ogos 1946-Ogos 1947). Pada mulanya Za'ba memilih untuk menjadi guru. dan sekolah Inggeris di Seremban. Di sini dia belajar selama enam tahun (1910-1915). kemudian kembali ke jawatan lamanya sebagai penterjemah kanan bahasa Melayu dan pengarang buku teks di Pejabat pelajaran.Za'ba juga menduduki peperiksaan untuk menjadi guru atau untuk memasuki sekolah Inggeris seperti Maktab Melayu Kuala Kangsar. dan pada peringkat inilah Za'ba lulus peperiksaan ikhtisas perguruan (Normal Class. Tanjung Malim (April 1924-September 1939). Dia muncul sebagai pelajar terbaik daripada 265 orang calon. Za'ba berkhidmat sebagai ketua pengarang dan penterjemah berita Radio Jepun. Dia banyak menerima hadiah kerana kecemerlangan pencapaiannya. dan selepas itu dia memasuki perkhidmatan perguruan di English College. pensyarah Bahasa Melayu di School of Oriental and African Studies . Semasa pendudukan Jepun menduduki Tanah Melayu. iaitu St. Selepas perang dunia kedua tamat. sehingga memperoleh sijil Senior Cambridge.

dan tiga jilid dalam siri Pelita bahasa Melayu (1940. Ilmu Mengarang Melayu (1934). ekonomi dan politik. Antara karyanya ialah Ilmu Bahasa Melayu (1926). Pada tahun 1953. dia tetap aktif dan banyak tenaganya ditumpukan ke arah penerbitan buku sekolah dan buku bacaan umum di Biro Penterjemahan (pejabat Karang Mengarang) MPSI. sama ada dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris. selain memberi perhatian yang khusus dan lebih serius kepada usaha untuk memajukan bahasa Melayu. Antaranya ialah Falsafah Takdir (1932). Penulisannya yang begitu prolifik mencakupi bidang bahasa. Dia juga terlibat secara aktif dalam gerakan pembaharuan Islam dan menghasilkan beberapa buku tentang agama Islam. pendidikan. 1946 dan 1949). Daftar Ejaan Melayu: Jawi-Rumi (1938). Universiti London (September 1947-hingga bersara pada September 1950). bagi mengisi kekosongan yang wujud. Karya-karya dan hasil penulisan Beberapa buah buku penting tentang tatabahasa telah dihasilkannya yang digunakan di maktab dan institusi pengajian pada masa itu. Za'ba memperoleh Sarjana Muda Sastera (1953). Sepanjang kerjayanya selama hampir 40 tahun. Pelita Mengarang. agama. Za'ba muncul sebagai cendekiawan Melayu yang dihormati sejak tahun 1920-an lagi. terutama sepanjang dia berada di MPSI. Semasa di University of London.(SOAS). Rahsia Ejaan Jawi (1929). Walau bagaimanapun. Za'ba merupakan penulis rencana dan esei yang berbakat istimewa dan gigih. Singapura (April 1953-Januari 1959). Buku kedua Za'ba itu telah diharamkan pengedarannya di negeri Perak oleh pihak berkuasa pada zaman tersebut. Za'ba bergiat secara aktif dalam bidang penulisan dan berbagai-bagai kegiatan sosial serta politik tanah air. sastera. dan Asuhan Budi Menerusi Islam (1958). . Kegiatan penulisannya sentiasa dibendung oleh kerajaan kolonial British. Pendapatan Perbahasan Ulama pada Kejadian Perbuatan dan Perusahaan Hamba (1934). Za'ba menjadi pensyarah kanan merangkap Ketua Jabatan Pengajian Melayu yang pertama di Universiti Malaya.

Dia dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Kongres Melayu Se-Malaya yang berlangsung dari 1 hingga 4 Mac 1946. Atas segala khidmatnya Za'ba telah diberikan beberapa anugerah dan ijazah kehormat. . yang kemudian melahirkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO). Ini dilakukan kerana mengenang jasanya yang tidak terhingga dalam bidang bahasa. Dalam pendahuluan Pelita Bahasa Melayu Penggal I misalnya. Pada tahun 1956. Ijazah Kehormat Doktor Persuratan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (1973). Dia menjadi Yang Dipertua Persatuan Melayu Selangor (PMS) menggantikan Tengku Ismail. Za'ba bergiat aktif dalam pertubuhan politik tanah air. Walaupun penglibatannya dalam bidang-bidang lain tidak boleh diperkecil.) oleh Yang di-Pertuan Agong yang membawa gelaran Tan Sri (1962). dan darjah Panglima Mangku Negara (P. Dengan itu dia menjadi sarjana Melayu yang pertama menghasilkan huraian tatabahasa Melayu yang lengkap dan mendalam.M. Kali ini ialah Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu ketiga. tetapi sumbangan dan tulisannya dalam bidang bahasa yang paling menonjol.N. Za'ba meninggal dunia pada 23 Oktober 1973 di Petaling Jaya.Sumbangan Politik Setelah Perang Dunia Kedua tamat. Za'ba mengetuai satu lagi kongres yang penting bagi bangsa Melayu. dan pada akhir kongres ini Za'ba dianugerahi gelaran "Pendeta". dia mencatatkan kegigihannya menerapkan nahu Arab dan Inggeris kepada bahasa Melayu. iaitu Ijazah Kehormat Doktor Persuratan oleh Universiti Malaya (1959).

Kuala Lumpur. . Aminuddin memulakan pendidikan awalnya di Sekolah Melayu Chemor pada tahun 1932. Kehidupan Awal Dilahirkan di sebuah kampung di Chemor. Aminuddin mula menunjukkan minat dalam persatuan pelajar ketika berasa amat kagum dengan Persatuan Pelajar-pelajar Melayu yang ditubuhkan pada 20 November 1945 di Institusi Victoria. Selepas lulus peperiksaan darjah lima pada tahun 1936. beliau meneruskan pelajarannya di Sekolah Anderson yang merupakan sekolah Inggeris yang terbaik di Ipoh ketika itu. Beliau tamat persekolahan menengahnya pada tahun 1941. Banyak sekolah dan institusi di Malaysia telah dinamakan sempena namanya.25 Disember 1965) ialah "Bapa Pendidikan Malaysia" serta bekas Ketua Penasihat Pendidikan Malaysia (kini dikenali sebagai Ketua Pengarah Pendidikan) yang paling muda ketika berusia 36 tahun. termasuk menyusun Dasar Pelajaran Kebangsaan melalui Laporan Pendidikan Razak pada tahun 1956. Bapa Pendidikan Malaysia Aminuddin Baki (6 Januari 1926 . Beliau mempertingkatkan mutu pelajaran di negara ini. dan Laporan Abdul Rahman Talib pada tahun 1960. Pada sekitar tahun 1945.Aminuddin Baki. Perak 1926.

Oleh itu. Tujuh persatuan telah bersidang selama dua hari di Jalan Tambun. Aminuddin terpaksa menghentikan kegiatan persatuan pelajarnya kerana ditawarkan ke Universiti Malaya. Beliau mengajar di sekolah itu dari tahun 1949 hingga 1951. . Namun begitu penglibatannya hanya sementara kerana pada Oktober 1947. Pada tahun 1950. beliau lulus peperiksaan Sarjana Sastera dan pada tahun berikutnya. Persatuan ini kemudian bertukar nama kepada Kesatuan Kesuratan Penuntut-penuntut Melayu pada 11 Februari 1946. kini merupakan sebahagian Universiti Nasional Singapura sejak 8 Oktober 1949. Singapura. Aminuddin kembali ke Perak dan menjadi guru di Sekolah Inggeris Sultan Yusuf di Batu Gajah untuk sebentar waktu dan kemudian. Sumbangan Selepas menamatkan pelajarannya pada tahun 1951. Semasa di universiti. UMNO yang telah ditubuhkan bagi menentang penubuhan Malayan Union menggalakkan pemimpin-pemimpin persatuan pelajar untuk berusaha ke arah pencapaian matlamat mereka. beliau mendaftar sebagai guru sambilan di Sekolah Malam Anglo-Melayu. beliau melanjutkan pelajarannya dalam bidang pendidikan di Institut Pendidikan. Pada ketika itu. berkhidmat di Sekolah Anderson hingga Julai 1952. Aminuddin dan pemimpin pelajar lain mengambil keputusan untuk menubuhkan sebuah persatuan yang lebih kuat. Aminuddin berminat mengajar dan untuk menimba pengalaman. Ipoh. Dalam tahun yang sama. Selepas itu. dengan tujuan menyatukan semua persatuan pelajar di Tanah Melayu. beliau bergiat aktif semula dalam GPMS dan dilantik sebagai Yang Dipertua persatuan itu. menubuhkan Persatuan Pelajar-pelajar Melayu Insaf (PERMI) di Perak pada April 1946.walaupun persatuan itu hanya mempunyai 11 orang ahli. Walau bagaimanapun pada tahun 1949. Hasil daripada persidangan itu terbentuklah Gabungan Pelajar-pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) pada 15 Ogos 1948. Aminuddin diterima sebagai pelajar di Kolej Raffles. beliau hanya mengikuti perkembangan persatuan dari jauh. Aminuddin dilantik sebagai setiausaha dan kemudian. Pada masa ini. memperoleh Ijazah Sarjana Sastera dengan Kepujian.

Aminuddin terlibat dalam menyediakan Laporan Pendidikan Razak dan pada tahun 1960.Universiti London dengan Biasiswa Ratu dan meninggalkan Pulau Pinang menaiki kapal pada 12 Julai 1952. Aminuddin dilantik menjadi Ketua Pegawai Pendidikan Selangor pada 1962. Pada bulan September 1955. Persatuan Sejarah Tanah Melayu dan Dewan Bahasa dan Pustaka. Ketika berusia 36 tahun. Beliau memperkenalkan Sejarah Islam kepada pelajar tetapi tidak termasuk dalam sukatan pelajaran. Aminuddin memperoleh Ijazah Sarjana Kaedah-kaedah dalam bidang pendidikan pada bulan Julai 1953. Scientific and Cultural Organization (UNESCO) Aminuddin Baki meninggal dunia pada tahun 1965 ketika berusia 39 tahun kerana diserang penyakit jantung selepas menunaikan sembahyang. beliau aktif dalam persatuan dan pertubuhan lain seperti Senat Universiti Malaya. . beliau ditawarkan jawatan Pensyarah di Maktab Perguruan Sultan Idris di Tanjung Malim. dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM). Beliau diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai perancang pendidik yang bijaksana dan berpandangan jauh di Asia oleh United Nations Educational. Aminuddin menubuhkan Lembaga Peperiksaan Malaysia pada tahun 1963. Persatuan Al-Rahman. beliau dipilih sebagai ahli jawatankuasa penasihat dalam menyiapkan Laporan Abdul Rahman Talib. dan pada tahun yang sama menjadi Ketua Penasihat Pendidikan Malaysia (kini dikenali sebagai Ketua Pengarah Pendidikan). Selepas pulang ke tanah air. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Beliau juga mewujudkan peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP). Pada masa yang sama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->