PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012 VISI KOKURIKULUM SEKOLAH Sekolah Kebangsaan Kampong Baru

Menjadi Juara Dalam Setiap Pertandingan Yang Disertai VISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Kelab Pencegahan Jenayah Menjadi Juara Dalam Setiap Acara yang Disertai MISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH 1. Menyediakan aktiviti dan latihan bersistematik kepada murid. 2. Mencungkil bakat kepemimpinan dalam kalangan murid. 3. Memperkenalkan undang-undang dan disiplin sekolah kepada pelajar.. 4. Berusaha membentuk insan yang cemerlang dan berdisiplin. 5. Melahirkan insan yang dapat berkerjasama dalam kumpulan, berdikari dan cemerlang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Ahli yang tidak kreatif. T3. Peluang ahli untuk menambahkan ilmu dan maklumat terhad. PELUANG (O) O1.ANALISIS PERSEKITARAN ’SWOT´ KEKUATAN (S) S1. . Bilangan ahli yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti yang telah dirancangkan S3. KELEMAHAN (W) W1. Kerjasama dan sokongan di kalangan ahli dan pihak sekolah untuk menjalankan aktiviti yang dirancang CABARAN (T) T1. O3. Sikap minat dan bersedia untuk menjalankan di kalangan ahli . Gejala datang lewat ke perjumpaan. T2. W2. Sumber kewangan yang terhad. Ahli tidak hadir pada sesi pagi. O2. Pengerusi yang berdedikasi dan bertanggungjawab. Tempoh perjumpaan yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti. W3. Ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Aktiviti dan projek menarik yang telah dirancang. S2.

MATLAMAT. OBJEKTIF Pada tahun 2012. isu-isu strategik yang telah dikenalpasti ialah : 1. KPI DAN SASARAN ISU STRATEGIK 1 . buku skrap 2. SASARAN 2012 60% kerja dijalankan oleh AJK yang terlibat.ISU-ISU STRATEGIK KELAB PENCEGAHAN JENAYAH SENARAI ISU-ISU STRATEGIK : Daripada analisis persekitaran ’SWOT´ (khususnya faktor kelemahan dan cabaran). Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . 70% kerja dijalankan oleh ahli . Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Kuiz 2. MATLAMAT STRATEGIK Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. Kerja disiapkan dengan cepat . Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. STRATEGI MENGIKUT ISU. KPI Kerja yang diberi siap dilaksanakan tanpa bantuan guru Murid aktif dalam aktiviti . STRATEGI 1. ahli adalah lebih berdikari dan bertanggung jawab. ahli lebih aktif dan bertanggungjawab. kreatif dan inovatif TOV 2011 100% bergantung kepada Guru penasihat Kerja / aktiviti berjalan dengan lambat. Membanteras sikap pelajar yang pasif . 2. . Pertandingan memasang lego 2 .OBJEKTIF. Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . Pada tahun 2012. pertandingan kawat kaki 1.

Pameran di dalam bilik persatuan PELAN KONTIGENSI Penyediaan jadual giliran bertugas di Surau ‘AnNur’ Persediaan gambargambar dan kaedah menyediakan buku skrap. Ayob 1 bulan RM100.modal insan Nur’ TANGGUNG JAWAB En. 2.00 ISU STRATEGIK 2 :Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti .SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BARU PELAN TAKTIKAL KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 ISU STRATEGIK 1 :Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. W. Zawawi Pn. STRATEGI :Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. Asmahaliza TEMPOH KOS / SUMBER Setiap Disediakan minggu oleh pihak sekolah OUTPUT (HASIL) Surau ’An-Nur’ dijaga dengan baik Koleksi gambargambar yang menarik KPI Surau ’AnNur’ bersih daripada habuk dan sampah. BIL PROGRAM TERAS PIPP / PROJEK 1. Penjagaan Membangunkan Surau ’An. . STRATEGI :Membanteras sikap pelajar yang pasif . Buku skrap Membangunkan Pn. Wan modal insan En.

Pemilihan soalan. Persediaan bahan dan kaedah.Zawawi 3 jam RM 100 Setiap ahli Ramai En.Ayob 3 Exploresasi Membangunkan En.Wan 1 bulan Mencari tempat untuk dijadikan tapak perkhemahan .Ayob digalakkan memberi terlibat jawapan yang betul dan tepat 1 bulan RM100 / tajaan sekolah atau PIBG RM50 Setiap ahli Modul terbaik digalakkan dijadikan terlibat Pameran di dalam bilik sains Setiap ahli Ahli dapat digalakkan menyelesaikan terlibat soalan dan mencari tempat yang diberi PELAN KONTIGENSI Pengumuman pertandingan. 2 Membina modul Membangunkan Pn Wan modal insan Pn.BIL PROGRAM / TERAS PIPP PROJEK 1 Pertandingan Membangunkan kawat modal insan TANGGUNG TEMPOH KOS / OUTPUT KPI JAWAB SUMBER (HASIL) En. Zawawi modal insan Pn.

Tempoh / Tarikh : Sepanjang tahun mulai Februari. Menambah ilmu pengetahuan tentang kebersihan dan keimanan. En. Perjumpaan dan taklimat penjagaan surau kepada ahli. Kumpulan Sasaran : Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 Penyerahan senarai nama AJK Surau ’An-Nur’. 2. Wan Asmahaliza 1 hari .PELAN OPERASI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 PELAN OPERASI : 1 N ama Projek / Program Penjagaan Surau ‘An-Nur’ Rasional Menggalakkan ahli berdisiplin dan mencintai kebersihan tempat beribadat. Zawawi 1 hari 2 Pn. disiplin . Objektif 1. semangat berpasukan dan rasa sayang kepada sekolah. Memupuk sikap bertanggung jawab.

Zawawi Feb . Makluman jadual bertugas kepada semua ahli persatuan Pelaksanaan kerja penjagaan surau mengikut jadual bertugas.3 Pembentukan jadual bertugas dan persediaan peralatan untuk kerja penjagaan Surau ’An-Nur’. Laporan pemantauan perjalanan kerja penjagaan surau. Wan Asmahaliza Akhir Oktober .Okt 6 . Pn. Ayob Pn. Pn Wan Asmahaliza 1 hari 4 Pengerusi 1 minggu 5 Semua ahli En.

Tempoh / Tarikh 1 bulan. Ayob Semua ahli 1 hari 2 minggu 3 Semua ahli 2 minggu . En.PELAN OPERASI : 2 N a m a Projek / Program Buku Skrap Rasional : Melahirkan insan yang berfikiran positif dan berktrampilan Objektif 1. Menambah minat dan melahirkan semangat berkerjasama berpasukan. a) bahan-bahan yang diperlukan (buku skrap. Persediaan keperluan bahan untuk dijadikan buku skrap. gambar-gambar) Kerja-kerja menampal gambar di dalam buku. Kumpulan Sasaran Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah SKKB LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 2 Penerangan mengenai buku skrap.

CARTA GANTT PELAKSANAAAN PROGRAM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012-13 BIL 1 / 2 3 4 5 6 Buku Skrap Surau ’An-Nur’ Membina modul Explorisasi / Perkhemahan / / / / / / / / / / / / / / / / NAMA PROJEK LATIHAN KAWAT JAN FEB MAC APR MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful