PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012 VISI KOKURIKULUM SEKOLAH Sekolah Kebangsaan Kampong Baru

Menjadi Juara Dalam Setiap Pertandingan Yang Disertai VISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Kelab Pencegahan Jenayah Menjadi Juara Dalam Setiap Acara yang Disertai MISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH 1. Menyediakan aktiviti dan latihan bersistematik kepada murid. 2. Mencungkil bakat kepemimpinan dalam kalangan murid. 3. Memperkenalkan undang-undang dan disiplin sekolah kepada pelajar.. 4. Berusaha membentuk insan yang cemerlang dan berdisiplin. 5. Melahirkan insan yang dapat berkerjasama dalam kumpulan, berdikari dan cemerlang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Kerjasama dan sokongan di kalangan ahli dan pihak sekolah untuk menjalankan aktiviti yang dirancang CABARAN (T) T1. KELEMAHAN (W) W1. Sikap minat dan bersedia untuk menjalankan di kalangan ahli . Ahli tidak hadir pada sesi pagi. T2. Bilangan ahli yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti yang telah dirancangkan S3. Aktiviti dan projek menarik yang telah dirancang. W2. S2.ANALISIS PERSEKITARAN ’SWOT´ KEKUATAN (S) S1. Peluang ahli untuk menambahkan ilmu dan maklumat terhad. W3. Gejala datang lewat ke perjumpaan. PELUANG (O) O1. Ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Sumber kewangan yang terhad. . O3. O2. T3. Ahli yang tidak kreatif. Tempoh perjumpaan yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti. Pengerusi yang berdedikasi dan bertanggungjawab.

70% kerja dijalankan oleh ahli .ISU-ISU STRATEGIK KELAB PENCEGAHAN JENAYAH SENARAI ISU-ISU STRATEGIK : Daripada analisis persekitaran ’SWOT´ (khususnya faktor kelemahan dan cabaran). MATLAMAT STRATEGIK Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. isu-isu strategik yang telah dikenalpasti ialah : 1. ahli lebih aktif dan bertanggungjawab. 2. STRATEGI MENGIKUT ISU. KPI Kerja yang diberi siap dilaksanakan tanpa bantuan guru Murid aktif dalam aktiviti . Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. ahli adalah lebih berdikari dan bertanggung jawab. Pertandingan memasang lego 2 . Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti.OBJEKTIF. Kerja disiapkan dengan cepat . Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . buku skrap 2. Kuiz 2. KPI DAN SASARAN ISU STRATEGIK 1 . OBJEKTIF Pada tahun 2012. Pada tahun 2012. SASARAN 2012 60% kerja dijalankan oleh AJK yang terlibat. Membanteras sikap pelajar yang pasif . Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . MATLAMAT. pertandingan kawat kaki 1. STRATEGI 1. kreatif dan inovatif TOV 2011 100% bergantung kepada Guru penasihat Kerja / aktiviti berjalan dengan lambat. .

Ayob 1 bulan RM100.SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BARU PELAN TAKTIKAL KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 ISU STRATEGIK 1 :Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. 2. W. BIL PROGRAM TERAS PIPP / PROJEK 1. STRATEGI :Membanteras sikap pelajar yang pasif .modal insan Nur’ TANGGUNG JAWAB En. . STRATEGI :Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. Zawawi Pn. Asmahaliza TEMPOH KOS / SUMBER Setiap Disediakan minggu oleh pihak sekolah OUTPUT (HASIL) Surau ’An-Nur’ dijaga dengan baik Koleksi gambargambar yang menarik KPI Surau ’AnNur’ bersih daripada habuk dan sampah. Pameran di dalam bilik persatuan PELAN KONTIGENSI Penyediaan jadual giliran bertugas di Surau ‘AnNur’ Persediaan gambargambar dan kaedah menyediakan buku skrap. Wan modal insan En.00 ISU STRATEGIK 2 :Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . Buku skrap Membangunkan Pn. Penjagaan Membangunkan Surau ’An.

Ayob 3 Exploresasi Membangunkan En. 2 Membina modul Membangunkan Pn Wan modal insan Pn.Wan 1 bulan Mencari tempat untuk dijadikan tapak perkhemahan . Pemilihan soalan. Zawawi modal insan Pn.Ayob digalakkan memberi terlibat jawapan yang betul dan tepat 1 bulan RM100 / tajaan sekolah atau PIBG RM50 Setiap ahli Modul terbaik digalakkan dijadikan terlibat Pameran di dalam bilik sains Setiap ahli Ahli dapat digalakkan menyelesaikan terlibat soalan dan mencari tempat yang diberi PELAN KONTIGENSI Pengumuman pertandingan. Persediaan bahan dan kaedah.Zawawi 3 jam RM 100 Setiap ahli Ramai En.BIL PROGRAM / TERAS PIPP PROJEK 1 Pertandingan Membangunkan kawat modal insan TANGGUNG TEMPOH KOS / OUTPUT KPI JAWAB SUMBER (HASIL) En.

En. disiplin . 2. Objektif 1. semangat berpasukan dan rasa sayang kepada sekolah. Zawawi 1 hari 2 Pn.PELAN OPERASI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 PELAN OPERASI : 1 N ama Projek / Program Penjagaan Surau ‘An-Nur’ Rasional Menggalakkan ahli berdisiplin dan mencintai kebersihan tempat beribadat. Wan Asmahaliza 1 hari . Perjumpaan dan taklimat penjagaan surau kepada ahli. Menambah ilmu pengetahuan tentang kebersihan dan keimanan. Tempoh / Tarikh : Sepanjang tahun mulai Februari. Kumpulan Sasaran : Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 Penyerahan senarai nama AJK Surau ’An-Nur’. Memupuk sikap bertanggung jawab.

Zawawi Feb . Laporan pemantauan perjalanan kerja penjagaan surau. Pn Wan Asmahaliza 1 hari 4 Pengerusi 1 minggu 5 Semua ahli En. Pn. Makluman jadual bertugas kepada semua ahli persatuan Pelaksanaan kerja penjagaan surau mengikut jadual bertugas.Okt 6 . Ayob Pn. Wan Asmahaliza Akhir Oktober .3 Pembentukan jadual bertugas dan persediaan peralatan untuk kerja penjagaan Surau ’An-Nur’.

Kumpulan Sasaran Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah SKKB LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 2 Penerangan mengenai buku skrap. Persediaan keperluan bahan untuk dijadikan buku skrap.PELAN OPERASI : 2 N a m a Projek / Program Buku Skrap Rasional : Melahirkan insan yang berfikiran positif dan berktrampilan Objektif 1. gambar-gambar) Kerja-kerja menampal gambar di dalam buku. Tempoh / Tarikh 1 bulan. Menambah minat dan melahirkan semangat berkerjasama berpasukan. a) bahan-bahan yang diperlukan (buku skrap. En. Ayob Semua ahli 1 hari 2 minggu 3 Semua ahli 2 minggu .

CARTA GANTT PELAKSANAAAN PROGRAM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012-13 BIL 1 / 2 3 4 5 6 Buku Skrap Surau ’An-Nur’ Membina modul Explorisasi / Perkhemahan / / / / / / / / / / / / / / / / NAMA PROJEK LATIHAN KAWAT JAN FEB MAC APR MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful