PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012 VISI KOKURIKULUM SEKOLAH Sekolah Kebangsaan Kampong Baru

Menjadi Juara Dalam Setiap Pertandingan Yang Disertai VISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Kelab Pencegahan Jenayah Menjadi Juara Dalam Setiap Acara yang Disertai MISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH 1. Menyediakan aktiviti dan latihan bersistematik kepada murid. 2. Mencungkil bakat kepemimpinan dalam kalangan murid. 3. Memperkenalkan undang-undang dan disiplin sekolah kepada pelajar.. 4. Berusaha membentuk insan yang cemerlang dan berdisiplin. 5. Melahirkan insan yang dapat berkerjasama dalam kumpulan, berdikari dan cemerlang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Ahli tidak hadir pada sesi pagi. W2. KELEMAHAN (W) W1. Gejala datang lewat ke perjumpaan. O3. Kerjasama dan sokongan di kalangan ahli dan pihak sekolah untuk menjalankan aktiviti yang dirancang CABARAN (T) T1. T3. Aktiviti dan projek menarik yang telah dirancang. PELUANG (O) O1. Sikap minat dan bersedia untuk menjalankan di kalangan ahli .ANALISIS PERSEKITARAN ’SWOT´ KEKUATAN (S) S1. Tempoh perjumpaan yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti. Ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Pengerusi yang berdedikasi dan bertanggungjawab. Peluang ahli untuk menambahkan ilmu dan maklumat terhad. T2. Sumber kewangan yang terhad. O2. S2. Ahli yang tidak kreatif. W3. Bilangan ahli yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti yang telah dirancangkan S3. .

MATLAMAT STRATEGIK Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. ahli lebih aktif dan bertanggungjawab. OBJEKTIF Pada tahun 2012. MATLAMAT. Kerja disiapkan dengan cepat . STRATEGI 1. Pada tahun 2012. STRATEGI MENGIKUT ISU. Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti .ISU-ISU STRATEGIK KELAB PENCEGAHAN JENAYAH SENARAI ISU-ISU STRATEGIK : Daripada analisis persekitaran ’SWOT´ (khususnya faktor kelemahan dan cabaran). Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. 70% kerja dijalankan oleh ahli . KPI DAN SASARAN ISU STRATEGIK 1 . Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . Kuiz 2. SASARAN 2012 60% kerja dijalankan oleh AJK yang terlibat. Pertandingan memasang lego 2 .OBJEKTIF. buku skrap 2. . Membanteras sikap pelajar yang pasif . ahli adalah lebih berdikari dan bertanggung jawab. pertandingan kawat kaki 1. Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. KPI Kerja yang diberi siap dilaksanakan tanpa bantuan guru Murid aktif dalam aktiviti . 2. kreatif dan inovatif TOV 2011 100% bergantung kepada Guru penasihat Kerja / aktiviti berjalan dengan lambat. isu-isu strategik yang telah dikenalpasti ialah : 1.

Zawawi Pn. 2. Buku skrap Membangunkan Pn. Wan modal insan En. Ayob 1 bulan RM100. Asmahaliza TEMPOH KOS / SUMBER Setiap Disediakan minggu oleh pihak sekolah OUTPUT (HASIL) Surau ’An-Nur’ dijaga dengan baik Koleksi gambargambar yang menarik KPI Surau ’AnNur’ bersih daripada habuk dan sampah. Penjagaan Membangunkan Surau ’An. STRATEGI :Membanteras sikap pelajar yang pasif .SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BARU PELAN TAKTIKAL KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 ISU STRATEGIK 1 :Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. W. Pameran di dalam bilik persatuan PELAN KONTIGENSI Penyediaan jadual giliran bertugas di Surau ‘AnNur’ Persediaan gambargambar dan kaedah menyediakan buku skrap.00 ISU STRATEGIK 2 :Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . BIL PROGRAM TERAS PIPP / PROJEK 1. .modal insan Nur’ TANGGUNG JAWAB En. STRATEGI :Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli.

BIL PROGRAM / TERAS PIPP PROJEK 1 Pertandingan Membangunkan kawat modal insan TANGGUNG TEMPOH KOS / OUTPUT KPI JAWAB SUMBER (HASIL) En.Zawawi 3 jam RM 100 Setiap ahli Ramai En. Persediaan bahan dan kaedah. 2 Membina modul Membangunkan Pn Wan modal insan Pn.Ayob 3 Exploresasi Membangunkan En. Pemilihan soalan.Wan 1 bulan Mencari tempat untuk dijadikan tapak perkhemahan . Zawawi modal insan Pn.Ayob digalakkan memberi terlibat jawapan yang betul dan tepat 1 bulan RM100 / tajaan sekolah atau PIBG RM50 Setiap ahli Modul terbaik digalakkan dijadikan terlibat Pameran di dalam bilik sains Setiap ahli Ahli dapat digalakkan menyelesaikan terlibat soalan dan mencari tempat yang diberi PELAN KONTIGENSI Pengumuman pertandingan.

Tempoh / Tarikh : Sepanjang tahun mulai Februari.PELAN OPERASI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 PELAN OPERASI : 1 N ama Projek / Program Penjagaan Surau ‘An-Nur’ Rasional Menggalakkan ahli berdisiplin dan mencintai kebersihan tempat beribadat. disiplin . 2. semangat berpasukan dan rasa sayang kepada sekolah. Menambah ilmu pengetahuan tentang kebersihan dan keimanan. Kumpulan Sasaran : Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 Penyerahan senarai nama AJK Surau ’An-Nur’. Zawawi 1 hari 2 Pn. En. Memupuk sikap bertanggung jawab. Wan Asmahaliza 1 hari . Perjumpaan dan taklimat penjagaan surau kepada ahli. Objektif 1.

Zawawi Feb . Pn Wan Asmahaliza 1 hari 4 Pengerusi 1 minggu 5 Semua ahli En. Wan Asmahaliza Akhir Oktober .Okt 6 . Pn. Laporan pemantauan perjalanan kerja penjagaan surau. Ayob Pn.3 Pembentukan jadual bertugas dan persediaan peralatan untuk kerja penjagaan Surau ’An-Nur’. Makluman jadual bertugas kepada semua ahli persatuan Pelaksanaan kerja penjagaan surau mengikut jadual bertugas.

Ayob Semua ahli 1 hari 2 minggu 3 Semua ahli 2 minggu . gambar-gambar) Kerja-kerja menampal gambar di dalam buku. Persediaan keperluan bahan untuk dijadikan buku skrap. Tempoh / Tarikh 1 bulan. a) bahan-bahan yang diperlukan (buku skrap. Kumpulan Sasaran Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah SKKB LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 2 Penerangan mengenai buku skrap.PELAN OPERASI : 2 N a m a Projek / Program Buku Skrap Rasional : Melahirkan insan yang berfikiran positif dan berktrampilan Objektif 1. Menambah minat dan melahirkan semangat berkerjasama berpasukan. En.

CARTA GANTT PELAKSANAAAN PROGRAM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012-13 BIL 1 / 2 3 4 5 6 Buku Skrap Surau ’An-Nur’ Membina modul Explorisasi / Perkhemahan / / / / / / / / / / / / / / / / NAMA PROJEK LATIHAN KAWAT JAN FEB MAC APR MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful