P. 1
PERANCANGAN STRATEGIK Kelab Pencegahan Jenayah

PERANCANGAN STRATEGIK Kelab Pencegahan Jenayah

|Views: 5,130|Likes:
Published by Ramzan Che Russ

More info:

Published by: Ramzan Che Russ on May 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/20/2013

pdf

text

original

PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012 VISI KOKURIKULUM SEKOLAH Sekolah Kebangsaan Kampong Baru

Menjadi Juara Dalam Setiap Pertandingan Yang Disertai VISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Kelab Pencegahan Jenayah Menjadi Juara Dalam Setiap Acara yang Disertai MISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH 1. Menyediakan aktiviti dan latihan bersistematik kepada murid. 2. Mencungkil bakat kepemimpinan dalam kalangan murid. 3. Memperkenalkan undang-undang dan disiplin sekolah kepada pelajar.. 4. Berusaha membentuk insan yang cemerlang dan berdisiplin. 5. Melahirkan insan yang dapat berkerjasama dalam kumpulan, berdikari dan cemerlang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

PELUANG (O) O1. KELEMAHAN (W) W1. Tempoh perjumpaan yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti.ANALISIS PERSEKITARAN ’SWOT´ KEKUATAN (S) S1. . Ahli yang tidak kreatif. Bilangan ahli yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti yang telah dirancangkan S3. W2. Ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. T2. Sikap minat dan bersedia untuk menjalankan di kalangan ahli . W3. Gejala datang lewat ke perjumpaan. Aktiviti dan projek menarik yang telah dirancang. Peluang ahli untuk menambahkan ilmu dan maklumat terhad. Sumber kewangan yang terhad. Ahli tidak hadir pada sesi pagi. Pengerusi yang berdedikasi dan bertanggungjawab. O2. Kerjasama dan sokongan di kalangan ahli dan pihak sekolah untuk menjalankan aktiviti yang dirancang CABARAN (T) T1. T3. S2. O3.

70% kerja dijalankan oleh ahli . OBJEKTIF Pada tahun 2012. KPI Kerja yang diberi siap dilaksanakan tanpa bantuan guru Murid aktif dalam aktiviti .OBJEKTIF. Kerja disiapkan dengan cepat . kreatif dan inovatif TOV 2011 100% bergantung kepada Guru penasihat Kerja / aktiviti berjalan dengan lambat. pertandingan kawat kaki 1. Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . Pada tahun 2012. MATLAMAT STRATEGIK Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. KPI DAN SASARAN ISU STRATEGIK 1 . ahli lebih aktif dan bertanggungjawab. SASARAN 2012 60% kerja dijalankan oleh AJK yang terlibat. 2. STRATEGI MENGIKUT ISU. Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. STRATEGI 1. Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. . Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . Pertandingan memasang lego 2 . Membanteras sikap pelajar yang pasif . isu-isu strategik yang telah dikenalpasti ialah : 1. MATLAMAT.ISU-ISU STRATEGIK KELAB PENCEGAHAN JENAYAH SENARAI ISU-ISU STRATEGIK : Daripada analisis persekitaran ’SWOT´ (khususnya faktor kelemahan dan cabaran). Kuiz 2. buku skrap 2. ahli adalah lebih berdikari dan bertanggung jawab.

modal insan Nur’ TANGGUNG JAWAB En. Asmahaliza TEMPOH KOS / SUMBER Setiap Disediakan minggu oleh pihak sekolah OUTPUT (HASIL) Surau ’An-Nur’ dijaga dengan baik Koleksi gambargambar yang menarik KPI Surau ’AnNur’ bersih daripada habuk dan sampah. . Buku skrap Membangunkan Pn. STRATEGI :Membanteras sikap pelajar yang pasif . BIL PROGRAM TERAS PIPP / PROJEK 1. Pameran di dalam bilik persatuan PELAN KONTIGENSI Penyediaan jadual giliran bertugas di Surau ‘AnNur’ Persediaan gambargambar dan kaedah menyediakan buku skrap. Ayob 1 bulan RM100. Zawawi Pn. STRATEGI :Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. Wan modal insan En. Penjagaan Membangunkan Surau ’An.SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BARU PELAN TAKTIKAL KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 ISU STRATEGIK 1 :Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti.00 ISU STRATEGIK 2 :Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . W. 2.

Wan 1 bulan Mencari tempat untuk dijadikan tapak perkhemahan . Zawawi modal insan Pn. Pemilihan soalan.Ayob 3 Exploresasi Membangunkan En.Ayob digalakkan memberi terlibat jawapan yang betul dan tepat 1 bulan RM100 / tajaan sekolah atau PIBG RM50 Setiap ahli Modul terbaik digalakkan dijadikan terlibat Pameran di dalam bilik sains Setiap ahli Ahli dapat digalakkan menyelesaikan terlibat soalan dan mencari tempat yang diberi PELAN KONTIGENSI Pengumuman pertandingan.BIL PROGRAM / TERAS PIPP PROJEK 1 Pertandingan Membangunkan kawat modal insan TANGGUNG TEMPOH KOS / OUTPUT KPI JAWAB SUMBER (HASIL) En.Zawawi 3 jam RM 100 Setiap ahli Ramai En. 2 Membina modul Membangunkan Pn Wan modal insan Pn. Persediaan bahan dan kaedah.

En. Kumpulan Sasaran : Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 Penyerahan senarai nama AJK Surau ’An-Nur’.PELAN OPERASI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 PELAN OPERASI : 1 N ama Projek / Program Penjagaan Surau ‘An-Nur’ Rasional Menggalakkan ahli berdisiplin dan mencintai kebersihan tempat beribadat. disiplin . Menambah ilmu pengetahuan tentang kebersihan dan keimanan. Perjumpaan dan taklimat penjagaan surau kepada ahli. 2. semangat berpasukan dan rasa sayang kepada sekolah. Tempoh / Tarikh : Sepanjang tahun mulai Februari. Wan Asmahaliza 1 hari . Memupuk sikap bertanggung jawab. Objektif 1. Zawawi 1 hari 2 Pn.

Ayob Pn.3 Pembentukan jadual bertugas dan persediaan peralatan untuk kerja penjagaan Surau ’An-Nur’. Wan Asmahaliza Akhir Oktober . Pn Wan Asmahaliza 1 hari 4 Pengerusi 1 minggu 5 Semua ahli En.Okt 6 . Laporan pemantauan perjalanan kerja penjagaan surau. Pn. Makluman jadual bertugas kepada semua ahli persatuan Pelaksanaan kerja penjagaan surau mengikut jadual bertugas. Zawawi Feb .

a) bahan-bahan yang diperlukan (buku skrap. gambar-gambar) Kerja-kerja menampal gambar di dalam buku. Persediaan keperluan bahan untuk dijadikan buku skrap. Ayob Semua ahli 1 hari 2 minggu 3 Semua ahli 2 minggu . Tempoh / Tarikh 1 bulan. Menambah minat dan melahirkan semangat berkerjasama berpasukan. En. Kumpulan Sasaran Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah SKKB LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 2 Penerangan mengenai buku skrap.PELAN OPERASI : 2 N a m a Projek / Program Buku Skrap Rasional : Melahirkan insan yang berfikiran positif dan berktrampilan Objektif 1.

CARTA GANTT PELAKSANAAAN PROGRAM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012-13 BIL 1 / 2 3 4 5 6 Buku Skrap Surau ’An-Nur’ Membina modul Explorisasi / Perkhemahan / / / / / / / / / / / / / / / / NAMA PROJEK LATIHAN KAWAT JAN FEB MAC APR MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->