PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012 VISI KOKURIKULUM SEKOLAH Sekolah Kebangsaan Kampong Baru

Menjadi Juara Dalam Setiap Pertandingan Yang Disertai VISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Kelab Pencegahan Jenayah Menjadi Juara Dalam Setiap Acara yang Disertai MISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH 1. Menyediakan aktiviti dan latihan bersistematik kepada murid. 2. Mencungkil bakat kepemimpinan dalam kalangan murid. 3. Memperkenalkan undang-undang dan disiplin sekolah kepada pelajar.. 4. Berusaha membentuk insan yang cemerlang dan berdisiplin. 5. Melahirkan insan yang dapat berkerjasama dalam kumpulan, berdikari dan cemerlang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

Aktiviti dan projek menarik yang telah dirancang.ANALISIS PERSEKITARAN ’SWOT´ KEKUATAN (S) S1. S2. PELUANG (O) O1. Pengerusi yang berdedikasi dan bertanggungjawab. T3. Tempoh perjumpaan yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti. Kerjasama dan sokongan di kalangan ahli dan pihak sekolah untuk menjalankan aktiviti yang dirancang CABARAN (T) T1. Peluang ahli untuk menambahkan ilmu dan maklumat terhad. O3. Bilangan ahli yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti yang telah dirancangkan S3. . T2. W2. Gejala datang lewat ke perjumpaan. Ahli tidak hadir pada sesi pagi. Sumber kewangan yang terhad. Ahli yang tidak kreatif. Sikap minat dan bersedia untuk menjalankan di kalangan ahli . Ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. KELEMAHAN (W) W1. O2. W3.

Kuiz 2. 70% kerja dijalankan oleh ahli . buku skrap 2. Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . STRATEGI MENGIKUT ISU.ISU-ISU STRATEGIK KELAB PENCEGAHAN JENAYAH SENARAI ISU-ISU STRATEGIK : Daripada analisis persekitaran ’SWOT´ (khususnya faktor kelemahan dan cabaran). kreatif dan inovatif TOV 2011 100% bergantung kepada Guru penasihat Kerja / aktiviti berjalan dengan lambat. MATLAMAT. MATLAMAT STRATEGIK Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. isu-isu strategik yang telah dikenalpasti ialah : 1. STRATEGI 1. KPI DAN SASARAN ISU STRATEGIK 1 . 2. Kerja disiapkan dengan cepat .OBJEKTIF. Membanteras sikap pelajar yang pasif . SASARAN 2012 60% kerja dijalankan oleh AJK yang terlibat. ahli lebih aktif dan bertanggungjawab. KPI Kerja yang diberi siap dilaksanakan tanpa bantuan guru Murid aktif dalam aktiviti . OBJEKTIF Pada tahun 2012. . ahli adalah lebih berdikari dan bertanggung jawab. Pertandingan memasang lego 2 . Pada tahun 2012. Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. pertandingan kawat kaki 1.

Asmahaliza TEMPOH KOS / SUMBER Setiap Disediakan minggu oleh pihak sekolah OUTPUT (HASIL) Surau ’An-Nur’ dijaga dengan baik Koleksi gambargambar yang menarik KPI Surau ’AnNur’ bersih daripada habuk dan sampah.00 ISU STRATEGIK 2 :Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . Penjagaan Membangunkan Surau ’An. STRATEGI :Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. 2.modal insan Nur’ TANGGUNG JAWAB En. Buku skrap Membangunkan Pn. . BIL PROGRAM TERAS PIPP / PROJEK 1. Wan modal insan En.SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BARU PELAN TAKTIKAL KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 ISU STRATEGIK 1 :Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Pameran di dalam bilik persatuan PELAN KONTIGENSI Penyediaan jadual giliran bertugas di Surau ‘AnNur’ Persediaan gambargambar dan kaedah menyediakan buku skrap. Zawawi Pn. Ayob 1 bulan RM100. STRATEGI :Membanteras sikap pelajar yang pasif . W.

2 Membina modul Membangunkan Pn Wan modal insan Pn. Zawawi modal insan Pn. Persediaan bahan dan kaedah.Zawawi 3 jam RM 100 Setiap ahli Ramai En.Ayob digalakkan memberi terlibat jawapan yang betul dan tepat 1 bulan RM100 / tajaan sekolah atau PIBG RM50 Setiap ahli Modul terbaik digalakkan dijadikan terlibat Pameran di dalam bilik sains Setiap ahli Ahli dapat digalakkan menyelesaikan terlibat soalan dan mencari tempat yang diberi PELAN KONTIGENSI Pengumuman pertandingan.BIL PROGRAM / TERAS PIPP PROJEK 1 Pertandingan Membangunkan kawat modal insan TANGGUNG TEMPOH KOS / OUTPUT KPI JAWAB SUMBER (HASIL) En.Ayob 3 Exploresasi Membangunkan En.Wan 1 bulan Mencari tempat untuk dijadikan tapak perkhemahan . Pemilihan soalan.

2. Zawawi 1 hari 2 Pn. Wan Asmahaliza 1 hari . Objektif 1. Kumpulan Sasaran : Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 Penyerahan senarai nama AJK Surau ’An-Nur’. Tempoh / Tarikh : Sepanjang tahun mulai Februari. Memupuk sikap bertanggung jawab. semangat berpasukan dan rasa sayang kepada sekolah. Menambah ilmu pengetahuan tentang kebersihan dan keimanan. Perjumpaan dan taklimat penjagaan surau kepada ahli. disiplin . En.PELAN OPERASI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 PELAN OPERASI : 1 N ama Projek / Program Penjagaan Surau ‘An-Nur’ Rasional Menggalakkan ahli berdisiplin dan mencintai kebersihan tempat beribadat.

Makluman jadual bertugas kepada semua ahli persatuan Pelaksanaan kerja penjagaan surau mengikut jadual bertugas. Laporan pemantauan perjalanan kerja penjagaan surau. Ayob Pn. Wan Asmahaliza Akhir Oktober .3 Pembentukan jadual bertugas dan persediaan peralatan untuk kerja penjagaan Surau ’An-Nur’. Pn. Zawawi Feb .Okt 6 . Pn Wan Asmahaliza 1 hari 4 Pengerusi 1 minggu 5 Semua ahli En.

Ayob Semua ahli 1 hari 2 minggu 3 Semua ahli 2 minggu . Kumpulan Sasaran Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah SKKB LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 2 Penerangan mengenai buku skrap. Menambah minat dan melahirkan semangat berkerjasama berpasukan. Tempoh / Tarikh 1 bulan. a) bahan-bahan yang diperlukan (buku skrap. Persediaan keperluan bahan untuk dijadikan buku skrap.PELAN OPERASI : 2 N a m a Projek / Program Buku Skrap Rasional : Melahirkan insan yang berfikiran positif dan berktrampilan Objektif 1. En. gambar-gambar) Kerja-kerja menampal gambar di dalam buku.

CARTA GANTT PELAKSANAAAN PROGRAM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012-13 BIL 1 / 2 3 4 5 6 Buku Skrap Surau ’An-Nur’ Membina modul Explorisasi / Perkhemahan / / / / / / / / / / / / / / / / NAMA PROJEK LATIHAN KAWAT JAN FEB MAC APR MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful