PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012 VISI KOKURIKULUM SEKOLAH Sekolah Kebangsaan Kampong Baru

Menjadi Juara Dalam Setiap Pertandingan Yang Disertai VISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Kelab Pencegahan Jenayah Menjadi Juara Dalam Setiap Acara yang Disertai MISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH 1. Menyediakan aktiviti dan latihan bersistematik kepada murid. 2. Mencungkil bakat kepemimpinan dalam kalangan murid. 3. Memperkenalkan undang-undang dan disiplin sekolah kepada pelajar.. 4. Berusaha membentuk insan yang cemerlang dan berdisiplin. 5. Melahirkan insan yang dapat berkerjasama dalam kumpulan, berdikari dan cemerlang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

O3. Gejala datang lewat ke perjumpaan. W2. Kerjasama dan sokongan di kalangan ahli dan pihak sekolah untuk menjalankan aktiviti yang dirancang CABARAN (T) T1. Peluang ahli untuk menambahkan ilmu dan maklumat terhad. Ahli yang tidak kreatif. O2. Aktiviti dan projek menarik yang telah dirancang. Ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. S2. PELUANG (O) O1. Ahli tidak hadir pada sesi pagi. Sikap minat dan bersedia untuk menjalankan di kalangan ahli . . Bilangan ahli yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti yang telah dirancangkan S3. Sumber kewangan yang terhad.ANALISIS PERSEKITARAN ’SWOT´ KEKUATAN (S) S1. Tempoh perjumpaan yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti. T2. Pengerusi yang berdedikasi dan bertanggungjawab. KELEMAHAN (W) W1. W3. T3.

buku skrap 2. Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . KPI Kerja yang diberi siap dilaksanakan tanpa bantuan guru Murid aktif dalam aktiviti . Pertandingan memasang lego 2 . Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . STRATEGI 1. . pertandingan kawat kaki 1. ahli adalah lebih berdikari dan bertanggung jawab. Kerja disiapkan dengan cepat . OBJEKTIF Pada tahun 2012. 2.OBJEKTIF.ISU-ISU STRATEGIK KELAB PENCEGAHAN JENAYAH SENARAI ISU-ISU STRATEGIK : Daripada analisis persekitaran ’SWOT´ (khususnya faktor kelemahan dan cabaran). MATLAMAT STRATEGIK Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. KPI DAN SASARAN ISU STRATEGIK 1 . SASARAN 2012 60% kerja dijalankan oleh AJK yang terlibat. ahli lebih aktif dan bertanggungjawab. kreatif dan inovatif TOV 2011 100% bergantung kepada Guru penasihat Kerja / aktiviti berjalan dengan lambat. Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. STRATEGI MENGIKUT ISU. 70% kerja dijalankan oleh ahli . MATLAMAT. Pada tahun 2012. Membanteras sikap pelajar yang pasif . Kuiz 2. Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. isu-isu strategik yang telah dikenalpasti ialah : 1.

SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BARU PELAN TAKTIKAL KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 ISU STRATEGIK 1 :Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Wan modal insan En. Ayob 1 bulan RM100. W. Pameran di dalam bilik persatuan PELAN KONTIGENSI Penyediaan jadual giliran bertugas di Surau ‘AnNur’ Persediaan gambargambar dan kaedah menyediakan buku skrap. 2.00 ISU STRATEGIK 2 :Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . Buku skrap Membangunkan Pn. STRATEGI :Membanteras sikap pelajar yang pasif . STRATEGI :Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli.modal insan Nur’ TANGGUNG JAWAB En. Asmahaliza TEMPOH KOS / SUMBER Setiap Disediakan minggu oleh pihak sekolah OUTPUT (HASIL) Surau ’An-Nur’ dijaga dengan baik Koleksi gambargambar yang menarik KPI Surau ’AnNur’ bersih daripada habuk dan sampah. BIL PROGRAM TERAS PIPP / PROJEK 1. Zawawi Pn. Penjagaan Membangunkan Surau ’An. .

BIL PROGRAM / TERAS PIPP PROJEK 1 Pertandingan Membangunkan kawat modal insan TANGGUNG TEMPOH KOS / OUTPUT KPI JAWAB SUMBER (HASIL) En.Ayob 3 Exploresasi Membangunkan En. Zawawi modal insan Pn.Zawawi 3 jam RM 100 Setiap ahli Ramai En. 2 Membina modul Membangunkan Pn Wan modal insan Pn.Wan 1 bulan Mencari tempat untuk dijadikan tapak perkhemahan . Pemilihan soalan. Persediaan bahan dan kaedah.Ayob digalakkan memberi terlibat jawapan yang betul dan tepat 1 bulan RM100 / tajaan sekolah atau PIBG RM50 Setiap ahli Modul terbaik digalakkan dijadikan terlibat Pameran di dalam bilik sains Setiap ahli Ahli dapat digalakkan menyelesaikan terlibat soalan dan mencari tempat yang diberi PELAN KONTIGENSI Pengumuman pertandingan.

Kumpulan Sasaran : Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 Penyerahan senarai nama AJK Surau ’An-Nur’. Tempoh / Tarikh : Sepanjang tahun mulai Februari. semangat berpasukan dan rasa sayang kepada sekolah. Menambah ilmu pengetahuan tentang kebersihan dan keimanan. En. Objektif 1. 2. Perjumpaan dan taklimat penjagaan surau kepada ahli. Wan Asmahaliza 1 hari . Memupuk sikap bertanggung jawab.PELAN OPERASI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 PELAN OPERASI : 1 N ama Projek / Program Penjagaan Surau ‘An-Nur’ Rasional Menggalakkan ahli berdisiplin dan mencintai kebersihan tempat beribadat. disiplin . Zawawi 1 hari 2 Pn.

Laporan pemantauan perjalanan kerja penjagaan surau. Makluman jadual bertugas kepada semua ahli persatuan Pelaksanaan kerja penjagaan surau mengikut jadual bertugas.Okt 6 . Wan Asmahaliza Akhir Oktober . Pn Wan Asmahaliza 1 hari 4 Pengerusi 1 minggu 5 Semua ahli En.3 Pembentukan jadual bertugas dan persediaan peralatan untuk kerja penjagaan Surau ’An-Nur’. Zawawi Feb . Ayob Pn. Pn.

En. Menambah minat dan melahirkan semangat berkerjasama berpasukan.PELAN OPERASI : 2 N a m a Projek / Program Buku Skrap Rasional : Melahirkan insan yang berfikiran positif dan berktrampilan Objektif 1. Persediaan keperluan bahan untuk dijadikan buku skrap. Tempoh / Tarikh 1 bulan. Kumpulan Sasaran Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah SKKB LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 2 Penerangan mengenai buku skrap. a) bahan-bahan yang diperlukan (buku skrap. gambar-gambar) Kerja-kerja menampal gambar di dalam buku. Ayob Semua ahli 1 hari 2 minggu 3 Semua ahli 2 minggu .

CARTA GANTT PELAKSANAAAN PROGRAM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012-13 BIL 1 / 2 3 4 5 6 Buku Skrap Surau ’An-Nur’ Membina modul Explorisasi / Perkhemahan / / / / / / / / / / / / / / / / NAMA PROJEK LATIHAN KAWAT JAN FEB MAC APR MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful