PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012 VISI KOKURIKULUM SEKOLAH Sekolah Kebangsaan Kampong Baru

Menjadi Juara Dalam Setiap Pertandingan Yang Disertai VISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Kelab Pencegahan Jenayah Menjadi Juara Dalam Setiap Acara yang Disertai MISI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH 1. Menyediakan aktiviti dan latihan bersistematik kepada murid. 2. Mencungkil bakat kepemimpinan dalam kalangan murid. 3. Memperkenalkan undang-undang dan disiplin sekolah kepada pelajar.. 4. Berusaha membentuk insan yang cemerlang dan berdisiplin. 5. Melahirkan insan yang dapat berkerjasama dalam kumpulan, berdikari dan cemerlang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek.

T2. . W3. Sikap minat dan bersedia untuk menjalankan di kalangan ahli . O2. Ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Pengerusi yang berdedikasi dan bertanggungjawab. Bilangan ahli yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti yang telah dirancangkan S3. Ahli yang tidak kreatif. KELEMAHAN (W) W1. Peluang ahli untuk menambahkan ilmu dan maklumat terhad. S2. Aktiviti dan projek menarik yang telah dirancang. Tempoh perjumpaan yang mencukupi untuk menjalankan aktiviti. O3. PELUANG (O) O1. T3.ANALISIS PERSEKITARAN ’SWOT´ KEKUATAN (S) S1. W2. Ahli tidak hadir pada sesi pagi. Sumber kewangan yang terhad. Gejala datang lewat ke perjumpaan. Kerjasama dan sokongan di kalangan ahli dan pihak sekolah untuk menjalankan aktiviti yang dirancang CABARAN (T) T1.

Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Kuiz 2. 70% kerja dijalankan oleh ahli . MATLAMAT STRATEGIK Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. Pertandingan memasang lego 2 . ahli lebih aktif dan bertanggungjawab. kreatif dan inovatif TOV 2011 100% bergantung kepada Guru penasihat Kerja / aktiviti berjalan dengan lambat. Membanteras sikap pelajar yang pasif . . Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. KPI Kerja yang diberi siap dilaksanakan tanpa bantuan guru Murid aktif dalam aktiviti . OBJEKTIF Pada tahun 2012. pertandingan kawat kaki 1. SASARAN 2012 60% kerja dijalankan oleh AJK yang terlibat. ahli adalah lebih berdikari dan bertanggung jawab. STRATEGI 1. Kerja disiapkan dengan cepat . Pada tahun 2012.OBJEKTIF. buku skrap 2. Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . STRATEGI MENGIKUT ISU. 2. MATLAMAT. Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . isu-isu strategik yang telah dikenalpasti ialah : 1.ISU-ISU STRATEGIK KELAB PENCEGAHAN JENAYAH SENARAI ISU-ISU STRATEGIK : Daripada analisis persekitaran ’SWOT´ (khususnya faktor kelemahan dan cabaran). KPI DAN SASARAN ISU STRATEGIK 1 .

00 ISU STRATEGIK 2 :Ahli yang pasif dan tidak kreatif yang menjejaskan perjalanan aktiviti . STRATEGI :Menanam sikap berdikari di kalangan semua ahli. 2.modal insan Nur’ TANGGUNG JAWAB En. . Pameran di dalam bilik persatuan PELAN KONTIGENSI Penyediaan jadual giliran bertugas di Surau ‘AnNur’ Persediaan gambargambar dan kaedah menyediakan buku skrap. STRATEGI :Membanteras sikap pelajar yang pasif . Ayob 1 bulan RM100. Buku skrap Membangunkan Pn.SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG BARU PELAN TAKTIKAL KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 ISU STRATEGIK 1 :Sikap ahli yang terlalu bergantung kepada guru penasihat untuk menjalankan aktiviti. Asmahaliza TEMPOH KOS / SUMBER Setiap Disediakan minggu oleh pihak sekolah OUTPUT (HASIL) Surau ’An-Nur’ dijaga dengan baik Koleksi gambargambar yang menarik KPI Surau ’AnNur’ bersih daripada habuk dan sampah. Zawawi Pn. Penjagaan Membangunkan Surau ’An. W. BIL PROGRAM TERAS PIPP / PROJEK 1. Wan modal insan En.

2 Membina modul Membangunkan Pn Wan modal insan Pn.BIL PROGRAM / TERAS PIPP PROJEK 1 Pertandingan Membangunkan kawat modal insan TANGGUNG TEMPOH KOS / OUTPUT KPI JAWAB SUMBER (HASIL) En.Wan 1 bulan Mencari tempat untuk dijadikan tapak perkhemahan . Persediaan bahan dan kaedah.Ayob 3 Exploresasi Membangunkan En. Pemilihan soalan.Zawawi 3 jam RM 100 Setiap ahli Ramai En.Ayob digalakkan memberi terlibat jawapan yang betul dan tepat 1 bulan RM100 / tajaan sekolah atau PIBG RM50 Setiap ahli Modul terbaik digalakkan dijadikan terlibat Pameran di dalam bilik sains Setiap ahli Ahli dapat digalakkan menyelesaikan terlibat soalan dan mencari tempat yang diberi PELAN KONTIGENSI Pengumuman pertandingan. Zawawi modal insan Pn.

2.PELAN OPERASI KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN : 2012 PELAN OPERASI : 1 N ama Projek / Program Penjagaan Surau ‘An-Nur’ Rasional Menggalakkan ahli berdisiplin dan mencintai kebersihan tempat beribadat. semangat berpasukan dan rasa sayang kepada sekolah. Zawawi 1 hari 2 Pn. Memupuk sikap bertanggung jawab. Kumpulan Sasaran : Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 Penyerahan senarai nama AJK Surau ’An-Nur’. Tempoh / Tarikh : Sepanjang tahun mulai Februari. Wan Asmahaliza 1 hari . disiplin . En. Objektif 1. Menambah ilmu pengetahuan tentang kebersihan dan keimanan. Perjumpaan dan taklimat penjagaan surau kepada ahli.

Ayob Pn. Wan Asmahaliza Akhir Oktober . Makluman jadual bertugas kepada semua ahli persatuan Pelaksanaan kerja penjagaan surau mengikut jadual bertugas. Laporan pemantauan perjalanan kerja penjagaan surau. Pn. Pn Wan Asmahaliza 1 hari 4 Pengerusi 1 minggu 5 Semua ahli En.3 Pembentukan jadual bertugas dan persediaan peralatan untuk kerja penjagaan Surau ’An-Nur’. Zawawi Feb .Okt 6 .

Persediaan keperluan bahan untuk dijadikan buku skrap. gambar-gambar) Kerja-kerja menampal gambar di dalam buku. Ayob Semua ahli 1 hari 2 minggu 3 Semua ahli 2 minggu . a) bahan-bahan yang diperlukan (buku skrap. Menambah minat dan melahirkan semangat berkerjasama berpasukan.PELAN OPERASI : 2 N a m a Projek / Program Buku Skrap Rasional : Melahirkan insan yang berfikiran positif dan berktrampilan Objektif 1. Tempoh / Tarikh 1 bulan. Kumpulan Sasaran Semua ahli Kelab Pencegahan Jenayah SKKB LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1 2 Penerangan mengenai buku skrap. En.

CARTA GANTT PELAKSANAAAN PROGRAM KELAB PENCEGAHAN JENAYAH TAHUN 2012-13 BIL 1 / 2 3 4 5 6 Buku Skrap Surau ’An-Nur’ Membina modul Explorisasi / Perkhemahan / / / / / / / / / / / / / / / / NAMA PROJEK LATIHAN KAWAT JAN FEB MAC APR MEI JUN JULAI OGOS SEPT OKT NOV .