P. 1
Modul Novel

Modul Novel

|Views: 2,257|Likes:
Published by mazwan_rosjan

More info:

Published by: mazwan_rosjan on May 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2013

pdf

text

original

Bahagian D Tingkatan 1 Novel Sukar Membawa Tuah Sukar membawa Tuah oleh M. Z.

Erlysha Perwatakan Watak utama Adit Watak sampingan Ah Tong

1. Rajah di atas menunjukkan watak utama dan watak sampingan yang terdapat dalam novel tersebut. Berdasarkan satu daripada novel di atas, nyatakan tiga perwatakan watak utama dan watak sampingan. (10 Markah)

2. Dalam sesebuah novel, lazimnya terdapat watak yang berkonflik. a) Nyatakan watak-watak yang berkonflik itu. b) Nyatakan sebab-sebab watak tersebut berkonflik. (10 Markah)

3. Teknik penceritaan • • • Dialog Saspens Pemerian

Berdasarkan novel yang anda kaji, huraikan satu contoh bagi setiap teknik penceritaan yang dinyatakan. (10 markah)

Watak sampingan.Jawapan novel Tingkatan 1 Novel Sukar membawa sukar. Soalan 1 Watak utama: Adit a) Kaum Orang Asli yang berketurunan Jahut b) Anak sulung Pak Katan da mak Tawi c) Taat dan rajin membantu bapanya mencari hasil hutan untuk menyara keluarga mereka. d) Berpandangan jauh walaupun tinggal di desa yang terpencil. mereka sudah aman tinggal di hutan itu dan mereka tidak perlu terikutikut oleh cara hidup bangsa lain. sebaliknya dia mahu Adit mewarisi pekerjaannya dan keluaga mereka iaitu memungut hasil hutan. c) Baik hati d) Meningal dunia akibat kemalangan. a) Berbangsa cina b) Penyelia di syarikat pembalakan. a) Watak yang berkonflik dalam cerpen ini ialah antara watak Adit dengan Pak Katan. Soalan 3 . Pak Katan tidak bersetuju. Soalan 2. Novel Sukar Membawa Tuah. Bagi Pak katan. b) Adit berkonflik dengan ayahnya apabila Adit menyatakan hasratnya untuk berseolah demi meningkatkan taraf hidup keluarga mereka.

Bagi setiap atar tersebut. Soalan Tingkatan 2 WIRA PERSONA AVATARI Karya Ahmad Zaki Abu Bakar Nilai: Saling Membantu 1. (10 Markah) . Berdasarkan novel di atas. berikan contoh peristiwa yang berlaku. Ah Tong dan Tijah. Nyatakan tiga latar tempat berdasarkan novel yang telah dikaji. Berdasarkan novel yang anda kaji. c) Teknik pemerian.contohnya pengarang memerihalkan suasana di persekitaran desa terpencil di kaki Bukit Lokan.a) Teknik dialog – contohnya dialog antara Adit. (10 Markah) 2. b) Teknik saspens – contohnya pembaca tertanya –tanya akan hal yang berlaku kepada Adit ketika dia tidak pulang-pulang dari sekolah. nyatakan tiga contoh peristiwa yang berkaitan dengan nilai bagi novel tersebut. (10 Markah) 3. Pak Katan. berikan tiga perwatakan watak utama beserta contohnya. Watak utama berperanan sebagai tokoh atau pelaku utama dalam sesebuah karya sastera.

Pauline dan Anjali melalui Avatar masing-masing saling membantu dengan membina menara dua tingkat untuk mendapatkan buah cempedak aneh dalam pusingan pertama Pertandingan Avatari. Aina. Kemudian mereka menjalani latihan silat pula. Soalan 2 :Novel Wira Persona Avatari a) Di kompleks beli belah Anggun. c) Di kawasan bukit bukau dan belukar di batu layar. Tempat Pertandingan Avatari Kebangsaan kali yang ke sepuluh. c) Ahli pasukan Zamrud ll yang terdiri daripada Anas. Adeen. b) Di Pusat permainan video Game Star. Soalan 1 : Novel Wira Persona Avatari a) Pakcik Ho memberikan bantuan kepada Anas dan Aina dengan membenarkan mereka menggunakan mesin computer Avatari milik pasukannya untuk menyetai Pertandingan Avatari Kebangsaan kali kesepuluh. Di sini juga Adeen mengubah suai mesin Avatari tersebut. Ciku Nisah meninggalkan mereka selama sejam setengah dalam belukar tersebut supaya mereka dapat mencari jalan keluar sendiri. tempat ahli Pasukan Zamrud II menjalanni latihan kecergasan fizikal dengan Cikgu Nisah. b) Cikgu Nisah banyak membantu mereka dari segi kecergasan fizikal dengan mengadakan latihan silat dan gerak gempur supaya mereka dapat menempuh cabaran. Tempat Pak Cik Ho menyimpan mesin Avatari kepunyaan kumpulan Pasukan Zamrud yang memenangi Pertandingan Avatari yang pertama sepuluh tahun lalu. halangan dan dugaan dengan tabah. . 2.Jawapan soalan tingkatan 2 1. bijak dan berani.

c) Bersemangat tinggi. Kemahiran inilah yang membantunya semasa mengambil bahagian dalam pertandingan Avatari dan dia menang dalam permainan itu. Lebih-lebih lagi. . dia ingin menunaikan amanat ayahnya supaya mereka menyertai Pertandingan Avatari hingga bergelar juara. Anas berani bertindak sedaya mungkin untuk mematikan mesin masa hingga membawa kemenangan kepada Pasukan zamrud II. Soalan 3 Watak utama: Anas a) Berani. Anas bersemangat tinggi untuk memenangi Pertandingan Avatari. Contohnya semasa saat – saat genting terutamanya dalam pusingan akhir pertandingan Avatari.3. b) Mahir bermain catur.

huraikan tiga perisiwa yang berkaitan dengan pengajaran yang diberikan di atas. Berdasarkan novel yang telah anda kaji. Berdasarkan novel yang telah dikaji. (10 Markah) 2. (10 Markah) Pengajaran 1 Pengajaran 2 Pengajaran Pengajaran 3 3. karya Ruslan Ngah Kita hendaklah gigih dalam melakukan sesuatu 1. Latar masyarakat memainkan peranan penting dalam sesebuah novel. ( 10 markah) . huraikan tiga pengajaran yang dapat anda peroleh daripada novel tersebut. Jelaskan tiga latar masyarakat berserta contohnya dalam novel yang telah anda kaji. Setiap novel pasti mengandungi pengajaran.Soalan 3 : Novel Menerang Gelora.

(c) Badri gigih membanteras kegiatan penjualan telefon bimbit dank ad prabayar yang diketuai oleh Shahrul dan pengikut-pengikutnya. Dia bertekad akan melawan dan tidak sekali-kali menyerah kalah kepada pihak yang melanggar undang-undang sekolah. Jawapan soalan 2 (a) Kita perlulah memiliki keberanian menegakkan kebenaran. Contohnya Cikgu Jailani menghubungi keluarga yang anak-anak mereka mempunyai kes disiplin di sekolah bagi menyelesaikan masalah disiplin yang dilakukan oleh anak-anak mereka. Badri tidak mahu menghabiskan masanya dengan perkara yang tidak member manfaat kepadanya. Nilai • • • Kasih sayang Keberanian kerajinan Nyatakan peristiwa yang berkaitan dengan nilai di atas berdasarkan novel yang anda pelajari. .Latar masyarakat 1 Latar Masyarakat Latar masyarakat 3 3 Latar masyarakat 2 4. Contohnya Badri berani membongkar perbuatan Shahrul dan konco-konconya yang menjual telefon bimbit dan kad prabayar di sekolah. (b) Badri gigih menegakkan undang-undang sekolah. Jawapan soalan Tingkatan 3 Novel Merenang Gelora 1. Jawapan soalan 1 (a) Badri gigih belajar untuk menghadapi peperiksaan SPM. Pelbagai dugaan terpaksa ditempuh oleh Badri temasuklah disimbah semasa berada dalam tandas. 2. b) Kita perlulah memiliki kebijaksananan untuk menyelesaikan sesuatu masalah.

Peristiwa yang menunjukkan nilai keberanian ialah Badri tetap melaksanakan tanggngjawabnya sebagai pengawas serta melaporkan kesalahan pelajar kepada guru disiplin tanpa rasa takut walaupun sering kali menerima ugutan daripada pelajar lain. Jawapan soalan 4 Peristiwa yang berkaitan dengan nilai kasih sayang yang digambarkan dalam novel Merenang Gelora ialah Badri sangat sayang akan keluarganya. Pengetua. Contohnya Cikgu Jailani. Kaedah ini dapat membantu pihak sekolah mengatasi masalah disiplin dalam kalangan para pelajar. b) Masyarakat pelajar yang kerap melanggar disiplin. Contohnya Badri dan Siew Mei mendapat 9 A dalam peperiksaam SPM manakala Taufik mendapat 7 A. Contohnya Shahrul. Badri dan para pengawas berusaha memastikan para pelajar tidak melanggar peraturan sekolah. . Jawapan soalan 3 a) Masyarakat pelajar yang mementingkan pelajaran. Akhirnya Badri Berjaya dengan cemerlang dan meneruskan pengajian di Ireland dan kini bergelar doktor.c) kita perlulah bermuafakat dalam menghadapi masalah. c) Masyarakat yang berusaha menegakkan undang-undang dan meningkatkan tahap disiplin sekolah. 3. Dalam novel ini turut dipaparkan nilai keberanian. 4. Kumar dan Meng Kong digelar tiga serangkai kerana mereka kerap melanggar disiplin sekolah. Ahirnya Badri dapat menghadiahkan kejayaan kepada ibu bapanya apabila dia memperoleh keputusan SPM yang cemerlang dan melanjutkan pelajaran ke Ireland. Seterusnya nilai kerajinan digambarkan dalam novel ini melalui peristiwa Badri dan rakan-rakannya rajin mengulangkaji pelajaran serta mengadakan perbincangan sebagai persiapan untuk menghadapi peperiksaan SPM. Dia berjanji akan belajar dengan bersunguh-sungguh untuk mendapatkan kejayaan. Contohnya PIBG telah membincangkan masalah disiplin anak-anak murid di sekolah itu dalam mesyuarat PIBG.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->