P. 1
Modul Novel

Modul Novel

|Views: 2,256|Likes:
Published by mazwan_rosjan

More info:

Published by: mazwan_rosjan on May 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2013

pdf

text

original

Bahagian D Tingkatan 1 Novel Sukar Membawa Tuah Sukar membawa Tuah oleh M. Z.

Erlysha Perwatakan Watak utama Adit Watak sampingan Ah Tong

1. Rajah di atas menunjukkan watak utama dan watak sampingan yang terdapat dalam novel tersebut. Berdasarkan satu daripada novel di atas, nyatakan tiga perwatakan watak utama dan watak sampingan. (10 Markah)

2. Dalam sesebuah novel, lazimnya terdapat watak yang berkonflik. a) Nyatakan watak-watak yang berkonflik itu. b) Nyatakan sebab-sebab watak tersebut berkonflik. (10 Markah)

3. Teknik penceritaan • • • Dialog Saspens Pemerian

Berdasarkan novel yang anda kaji, huraikan satu contoh bagi setiap teknik penceritaan yang dinyatakan. (10 markah)

mereka sudah aman tinggal di hutan itu dan mereka tidak perlu terikutikut oleh cara hidup bangsa lain. Soalan 1 Watak utama: Adit a) Kaum Orang Asli yang berketurunan Jahut b) Anak sulung Pak Katan da mak Tawi c) Taat dan rajin membantu bapanya mencari hasil hutan untuk menyara keluarga mereka. Watak sampingan. c) Baik hati d) Meningal dunia akibat kemalangan. a) Berbangsa cina b) Penyelia di syarikat pembalakan. Soalan 3 . d) Berpandangan jauh walaupun tinggal di desa yang terpencil. Bagi Pak katan.Jawapan novel Tingkatan 1 Novel Sukar membawa sukar. Soalan 2. Novel Sukar Membawa Tuah. a) Watak yang berkonflik dalam cerpen ini ialah antara watak Adit dengan Pak Katan. b) Adit berkonflik dengan ayahnya apabila Adit menyatakan hasratnya untuk berseolah demi meningkatkan taraf hidup keluarga mereka. Pak Katan tidak bersetuju. sebaliknya dia mahu Adit mewarisi pekerjaannya dan keluaga mereka iaitu memungut hasil hutan.

berikan contoh peristiwa yang berlaku. Ah Tong dan Tijah. Pak Katan. Nyatakan tiga latar tempat berdasarkan novel yang telah dikaji. (10 Markah) 3. Berdasarkan novel di atas. c) Teknik pemerian. b) Teknik saspens – contohnya pembaca tertanya –tanya akan hal yang berlaku kepada Adit ketika dia tidak pulang-pulang dari sekolah. nyatakan tiga contoh peristiwa yang berkaitan dengan nilai bagi novel tersebut. Watak utama berperanan sebagai tokoh atau pelaku utama dalam sesebuah karya sastera. Bagi setiap atar tersebut. (10 Markah) 2. Soalan Tingkatan 2 WIRA PERSONA AVATARI Karya Ahmad Zaki Abu Bakar Nilai: Saling Membantu 1. (10 Markah) .contohnya pengarang memerihalkan suasana di persekitaran desa terpencil di kaki Bukit Lokan. Berdasarkan novel yang anda kaji. berikan tiga perwatakan watak utama beserta contohnya.a) Teknik dialog – contohnya dialog antara Adit.

b) Cikgu Nisah banyak membantu mereka dari segi kecergasan fizikal dengan mengadakan latihan silat dan gerak gempur supaya mereka dapat menempuh cabaran. Adeen. b) Di Pusat permainan video Game Star. halangan dan dugaan dengan tabah.Jawapan soalan tingkatan 2 1. Soalan 2 :Novel Wira Persona Avatari a) Di kompleks beli belah Anggun. Di sini juga Adeen mengubah suai mesin Avatari tersebut. Kemudian mereka menjalani latihan silat pula. Ciku Nisah meninggalkan mereka selama sejam setengah dalam belukar tersebut supaya mereka dapat mencari jalan keluar sendiri. Tempat Pak Cik Ho menyimpan mesin Avatari kepunyaan kumpulan Pasukan Zamrud yang memenangi Pertandingan Avatari yang pertama sepuluh tahun lalu. tempat ahli Pasukan Zamrud II menjalanni latihan kecergasan fizikal dengan Cikgu Nisah. Pauline dan Anjali melalui Avatar masing-masing saling membantu dengan membina menara dua tingkat untuk mendapatkan buah cempedak aneh dalam pusingan pertama Pertandingan Avatari. Soalan 1 : Novel Wira Persona Avatari a) Pakcik Ho memberikan bantuan kepada Anas dan Aina dengan membenarkan mereka menggunakan mesin computer Avatari milik pasukannya untuk menyetai Pertandingan Avatari Kebangsaan kali kesepuluh. c) Ahli pasukan Zamrud ll yang terdiri daripada Anas. c) Di kawasan bukit bukau dan belukar di batu layar. bijak dan berani. 2. Tempat Pertandingan Avatari Kebangsaan kali yang ke sepuluh. Aina. .

b) Mahir bermain catur. dia ingin menunaikan amanat ayahnya supaya mereka menyertai Pertandingan Avatari hingga bergelar juara. Anas bersemangat tinggi untuk memenangi Pertandingan Avatari. Contohnya semasa saat – saat genting terutamanya dalam pusingan akhir pertandingan Avatari. .3. Soalan 3 Watak utama: Anas a) Berani. Lebih-lebih lagi. Anas berani bertindak sedaya mungkin untuk mematikan mesin masa hingga membawa kemenangan kepada Pasukan zamrud II. Kemahiran inilah yang membantunya semasa mengambil bahagian dalam pertandingan Avatari dan dia menang dalam permainan itu. c) Bersemangat tinggi.

Berdasarkan novel yang telah anda kaji. ( 10 markah) . (10 Markah) 2. (10 Markah) Pengajaran 1 Pengajaran 2 Pengajaran Pengajaran 3 3. huraikan tiga perisiwa yang berkaitan dengan pengajaran yang diberikan di atas. huraikan tiga pengajaran yang dapat anda peroleh daripada novel tersebut.Soalan 3 : Novel Menerang Gelora. Jelaskan tiga latar masyarakat berserta contohnya dalam novel yang telah anda kaji. Latar masyarakat memainkan peranan penting dalam sesebuah novel. Berdasarkan novel yang telah dikaji. karya Ruslan Ngah Kita hendaklah gigih dalam melakukan sesuatu 1. Setiap novel pasti mengandungi pengajaran.

b) Kita perlulah memiliki kebijaksananan untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Dia bertekad akan melawan dan tidak sekali-kali menyerah kalah kepada pihak yang melanggar undang-undang sekolah. Jawapan soalan 2 (a) Kita perlulah memiliki keberanian menegakkan kebenaran. (b) Badri gigih menegakkan undang-undang sekolah. Nilai • • • Kasih sayang Keberanian kerajinan Nyatakan peristiwa yang berkaitan dengan nilai di atas berdasarkan novel yang anda pelajari. Contohnya Cikgu Jailani menghubungi keluarga yang anak-anak mereka mempunyai kes disiplin di sekolah bagi menyelesaikan masalah disiplin yang dilakukan oleh anak-anak mereka. Jawapan soalan Tingkatan 3 Novel Merenang Gelora 1. Jawapan soalan 1 (a) Badri gigih belajar untuk menghadapi peperiksaan SPM. Badri tidak mahu menghabiskan masanya dengan perkara yang tidak member manfaat kepadanya. (c) Badri gigih membanteras kegiatan penjualan telefon bimbit dank ad prabayar yang diketuai oleh Shahrul dan pengikut-pengikutnya.Latar masyarakat 1 Latar Masyarakat Latar masyarakat 3 3 Latar masyarakat 2 4. . Pelbagai dugaan terpaksa ditempuh oleh Badri temasuklah disimbah semasa berada dalam tandas. Contohnya Badri berani membongkar perbuatan Shahrul dan konco-konconya yang menjual telefon bimbit dan kad prabayar di sekolah. 2.

Dia berjanji akan belajar dengan bersunguh-sungguh untuk mendapatkan kejayaan. Contohnya Cikgu Jailani. b) Masyarakat pelajar yang kerap melanggar disiplin. Kumar dan Meng Kong digelar tiga serangkai kerana mereka kerap melanggar disiplin sekolah.c) kita perlulah bermuafakat dalam menghadapi masalah. . Contohnya Shahrul. 4. Seterusnya nilai kerajinan digambarkan dalam novel ini melalui peristiwa Badri dan rakan-rakannya rajin mengulangkaji pelajaran serta mengadakan perbincangan sebagai persiapan untuk menghadapi peperiksaan SPM. Pengetua. 3. Kaedah ini dapat membantu pihak sekolah mengatasi masalah disiplin dalam kalangan para pelajar. Dalam novel ini turut dipaparkan nilai keberanian. Akhirnya Badri Berjaya dengan cemerlang dan meneruskan pengajian di Ireland dan kini bergelar doktor. Jawapan soalan 4 Peristiwa yang berkaitan dengan nilai kasih sayang yang digambarkan dalam novel Merenang Gelora ialah Badri sangat sayang akan keluarganya. Ahirnya Badri dapat menghadiahkan kejayaan kepada ibu bapanya apabila dia memperoleh keputusan SPM yang cemerlang dan melanjutkan pelajaran ke Ireland. c) Masyarakat yang berusaha menegakkan undang-undang dan meningkatkan tahap disiplin sekolah. Jawapan soalan 3 a) Masyarakat pelajar yang mementingkan pelajaran. Badri dan para pengawas berusaha memastikan para pelajar tidak melanggar peraturan sekolah. Peristiwa yang menunjukkan nilai keberanian ialah Badri tetap melaksanakan tanggngjawabnya sebagai pengawas serta melaporkan kesalahan pelajar kepada guru disiplin tanpa rasa takut walaupun sering kali menerima ugutan daripada pelajar lain. Contohnya PIBG telah membincangkan masalah disiplin anak-anak murid di sekolah itu dalam mesyuarat PIBG. Contohnya Badri dan Siew Mei mendapat 9 A dalam peperiksaam SPM manakala Taufik mendapat 7 A.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->