HALAL DAN HARAM

Asas-asas Islam Modul Pembangunan Insan Jilid 1 (ms. 300-306) Dr. Ali Laban

Hadis 6 .

dan jika ia rusak. itu adalah hati.Hadis 6 Dari Abi 'Abdillah Annu'man bin Basyir RA telah berkata: "Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda: " Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. rusaklah jasad seluruhnya. baiklah jasad seluruhnya. Maka barangsiapa menjaga dirinya dari barang-barang (perkara) yang samar itu." Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim Kitab Hadis 40 . lambat-laun ia akan masuk ke dalamnya. maka ia telah jatuh dalam perkara haram seperti pengembala di sekeliling tanah larangan (halaman orang). dan diantara keduanya ada perkara yang samar samar yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. jika ia baik. Ingatlah bahawa tiap-tiap raja ada larangannya. maka ia telah membersihkan agamanya dan kehormatannya. Ingatlah. Ingatlah bahawa larangan ALLAH adalah apa-apa yang diharamkanNya. dan barangsiapa yang jatuh dalam melakukan perkara yang samar-samar itu. Ingatlah bahawa dalam jasad itu ada sekerat daging.

Kedudukan Halal dan Haram • Jelas • Penghalalan tidak tersembunyi • Tidak jelas • Ramai tidak tahu !‫حرام‬ • Jelas • Arak. zina. dsb .

Warid “Sesungguhnya sesiapa yang beriman dengan Allah dah hari Akhirat. dia terjatuh ke dalam perkara haram.  . janganlah dia berada di tempat atau situasi yang boleh ditohmah.”  “Sesiapa yang terjatuh ke dalam perkara-perkara yang diragui.

memang haram Hampir kepada haram. .Huraian Tidak sangka haram.

Ingatlah sesungguhnya kawasan larangan Allah ialah segala perkara yang diharamkan-Nya . Ingatlah sesungguhnya setiap raja ada kawasan larangan.

Keelokan hati .

Kesimpulan .