HALAL DAN HARAM

Asas-asas Islam Modul Pembangunan Insan Jilid 1 (ms. 300-306) Dr. Ali Laban

Hadis 6 .

Ingatlah bahawa dalam jasad itu ada sekerat daging. Ingatlah bahawa tiap-tiap raja ada larangannya." Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim Kitab Hadis 40 . maka ia telah jatuh dalam perkara haram seperti pengembala di sekeliling tanah larangan (halaman orang). Maka barangsiapa menjaga dirinya dari barang-barang (perkara) yang samar itu. dan barangsiapa yang jatuh dalam melakukan perkara yang samar-samar itu. rusaklah jasad seluruhnya. Ingatlah. lambat-laun ia akan masuk ke dalamnya.Hadis 6 Dari Abi 'Abdillah Annu'man bin Basyir RA telah berkata: "Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda: " Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. itu adalah hati. baiklah jasad seluruhnya. dan jika ia rusak. dan diantara keduanya ada perkara yang samar samar yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. maka ia telah membersihkan agamanya dan kehormatannya. jika ia baik. Ingatlah bahawa larangan ALLAH adalah apa-apa yang diharamkanNya.

Kedudukan Halal dan Haram • Jelas • Penghalalan tidak tersembunyi • Tidak jelas • Ramai tidak tahu !‫حرام‬ • Jelas • Arak. zina. dsb .

dia terjatuh ke dalam perkara haram.”  “Sesiapa yang terjatuh ke dalam perkara-perkara yang diragui.Warid “Sesungguhnya sesiapa yang beriman dengan Allah dah hari Akhirat.  . janganlah dia berada di tempat atau situasi yang boleh ditohmah.

memang haram Hampir kepada haram.Huraian Tidak sangka haram. .

 Ingatlah sesungguhnya setiap raja ada kawasan larangan. Ingatlah sesungguhnya kawasan larangan Allah ialah segala perkara yang diharamkan-Nya .

Keelokan hati .

Kesimpulan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful