HALAL DAN HARAM

Asas-asas Islam Modul Pembangunan Insan Jilid 1 (ms. 300-306) Dr. Ali Laban

Hadis 6 .

itu adalah hati.Hadis 6 Dari Abi 'Abdillah Annu'man bin Basyir RA telah berkata: "Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda: " Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. Ingatlah. rusaklah jasad seluruhnya. Ingatlah bahawa larangan ALLAH adalah apa-apa yang diharamkanNya. maka ia telah jatuh dalam perkara haram seperti pengembala di sekeliling tanah larangan (halaman orang). dan diantara keduanya ada perkara yang samar samar yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. jika ia baik. dan jika ia rusak. maka ia telah membersihkan agamanya dan kehormatannya." Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim Kitab Hadis 40 . dan barangsiapa yang jatuh dalam melakukan perkara yang samar-samar itu. baiklah jasad seluruhnya. Ingatlah bahawa dalam jasad itu ada sekerat daging. Ingatlah bahawa tiap-tiap raja ada larangannya. Maka barangsiapa menjaga dirinya dari barang-barang (perkara) yang samar itu. lambat-laun ia akan masuk ke dalamnya.

Kedudukan Halal dan Haram • Jelas • Penghalalan tidak tersembunyi • Tidak jelas • Ramai tidak tahu !‫حرام‬ • Jelas • Arak. zina. dsb .

Warid “Sesungguhnya sesiapa yang beriman dengan Allah dah hari Akhirat. janganlah dia berada di tempat atau situasi yang boleh ditohmah.”  “Sesiapa yang terjatuh ke dalam perkara-perkara yang diragui.  . dia terjatuh ke dalam perkara haram.

Huraian Tidak sangka haram. . memang haram Hampir kepada haram.

 Ingatlah sesungguhnya setiap raja ada kawasan larangan. Ingatlah sesungguhnya kawasan larangan Allah ialah segala perkara yang diharamkan-Nya .

Keelokan hati .

Kesimpulan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful