HALAL DAN HARAM

Asas-asas Islam Modul Pembangunan Insan Jilid 1 (ms. 300-306) Dr. Ali Laban

Hadis 6 .

maka ia telah membersihkan agamanya dan kehormatannya. dan barangsiapa yang jatuh dalam melakukan perkara yang samar-samar itu. maka ia telah jatuh dalam perkara haram seperti pengembala di sekeliling tanah larangan (halaman orang). Ingatlah bahawa larangan ALLAH adalah apa-apa yang diharamkanNya. dan diantara keduanya ada perkara yang samar samar yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. dan jika ia rusak. lambat-laun ia akan masuk ke dalamnya. rusaklah jasad seluruhnya. itu adalah hati. Ingatlah. jika ia baik. Maka barangsiapa menjaga dirinya dari barang-barang (perkara) yang samar itu. baiklah jasad seluruhnya. Ingatlah bahawa dalam jasad itu ada sekerat daging." Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim Kitab Hadis 40 .Hadis 6 Dari Abi 'Abdillah Annu'man bin Basyir RA telah berkata: "Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda: " Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. Ingatlah bahawa tiap-tiap raja ada larangannya.

dsb .Kedudukan Halal dan Haram • Jelas • Penghalalan tidak tersembunyi • Tidak jelas • Ramai tidak tahu !‫حرام‬ • Jelas • Arak. zina.

”  “Sesiapa yang terjatuh ke dalam perkara-perkara yang diragui.Warid “Sesungguhnya sesiapa yang beriman dengan Allah dah hari Akhirat. janganlah dia berada di tempat atau situasi yang boleh ditohmah.  . dia terjatuh ke dalam perkara haram.

Huraian Tidak sangka haram. . memang haram Hampir kepada haram.

Ingatlah sesungguhnya kawasan larangan Allah ialah segala perkara yang diharamkan-Nya . Ingatlah sesungguhnya setiap raja ada kawasan larangan.

Keelokan hati .

Kesimpulan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful