HALAL DAN HARAM

Asas-asas Islam Modul Pembangunan Insan Jilid 1 (ms. 300-306) Dr. Ali Laban

Hadis 6 .

Hadis 6 Dari Abi 'Abdillah Annu'man bin Basyir RA telah berkata: "Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda: " Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. baiklah jasad seluruhnya. dan jika ia rusak. jika ia baik. lambat-laun ia akan masuk ke dalamnya. Ingatlah bahawa dalam jasad itu ada sekerat daging. dan diantara keduanya ada perkara yang samar samar yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. dan barangsiapa yang jatuh dalam melakukan perkara yang samar-samar itu." Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim Kitab Hadis 40 . maka ia telah membersihkan agamanya dan kehormatannya. itu adalah hati. maka ia telah jatuh dalam perkara haram seperti pengembala di sekeliling tanah larangan (halaman orang). Ingatlah. rusaklah jasad seluruhnya. Ingatlah bahawa tiap-tiap raja ada larangannya. Maka barangsiapa menjaga dirinya dari barang-barang (perkara) yang samar itu. Ingatlah bahawa larangan ALLAH adalah apa-apa yang diharamkanNya.

Kedudukan Halal dan Haram • Jelas • Penghalalan tidak tersembunyi • Tidak jelas • Ramai tidak tahu !‫حرام‬ • Jelas • Arak. dsb . zina.

”  “Sesiapa yang terjatuh ke dalam perkara-perkara yang diragui.Warid “Sesungguhnya sesiapa yang beriman dengan Allah dah hari Akhirat. janganlah dia berada di tempat atau situasi yang boleh ditohmah. dia terjatuh ke dalam perkara haram.  .

memang haram Hampir kepada haram.Huraian Tidak sangka haram. .

Ingatlah sesungguhnya kawasan larangan Allah ialah segala perkara yang diharamkan-Nya . Ingatlah sesungguhnya setiap raja ada kawasan larangan.

Keelokan hati .

Kesimpulan .