HALAL DAN HARAM

Asas-asas Islam Modul Pembangunan Insan Jilid 1 (ms. 300-306) Dr. Ali Laban

Hadis 6 .

lambat-laun ia akan masuk ke dalamnya. Maka barangsiapa menjaga dirinya dari barang-barang (perkara) yang samar itu. Ingatlah bahawa tiap-tiap raja ada larangannya. Ingatlah bahawa dalam jasad itu ada sekerat daging." Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim Kitab Hadis 40 . rusaklah jasad seluruhnya. maka ia telah membersihkan agamanya dan kehormatannya. dan jika ia rusak. dan barangsiapa yang jatuh dalam melakukan perkara yang samar-samar itu. Ingatlah. baiklah jasad seluruhnya.Hadis 6 Dari Abi 'Abdillah Annu'man bin Basyir RA telah berkata: "Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda: " Sesungguhnya sesuatu yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. dan diantara keduanya ada perkara yang samar samar yang kebanyakan manusia tidak mengetahui. jika ia baik. Ingatlah bahawa larangan ALLAH adalah apa-apa yang diharamkanNya. itu adalah hati. maka ia telah jatuh dalam perkara haram seperti pengembala di sekeliling tanah larangan (halaman orang).

zina.Kedudukan Halal dan Haram • Jelas • Penghalalan tidak tersembunyi • Tidak jelas • Ramai tidak tahu !‫حرام‬ • Jelas • Arak. dsb .

Warid “Sesungguhnya sesiapa yang beriman dengan Allah dah hari Akhirat.”  “Sesiapa yang terjatuh ke dalam perkara-perkara yang diragui. janganlah dia berada di tempat atau situasi yang boleh ditohmah. dia terjatuh ke dalam perkara haram.  .

. memang haram Hampir kepada haram.Huraian Tidak sangka haram.

 Ingatlah sesungguhnya setiap raja ada kawasan larangan. Ingatlah sesungguhnya kawasan larangan Allah ialah segala perkara yang diharamkan-Nya .

Keelokan hati .

Kesimpulan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful