P. 1
Contoh Kertas Kerja Program an Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan

Contoh Kertas Kerja Program an Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan

|Views: 77|Likes:
Published by fRed

More info:

Published by: fRed on May 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. Oleh itu.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. 12 & 13 Mei 2007 3. peka dan sebagainya. tolong-menolong. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. . Rasional Perpaduan. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. Sabtu dan Ahad 4. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Tarikh 11. 1. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. 2. Hari Jumaat.

Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. – Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Objektif – Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Rani b. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. Othman B. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. 7. Abd. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En.6. memasak dan menguruskan diri. – – – Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En.

Razi Quatermaster Pn. Norsani b. Md. Rosmayanty bt. Hjh.En. Yahya Pn. Abd. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Khairil Anuar b. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. A. Seri Pawati bt. Sarina bt. Norsani b. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Mahat . Mahat Bendahari : Pn. Kasrol : Pn. Mohammad Razi Juru Acara : En. Siti Nur Hasnizah bt. Syed Zulkefli b. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Noraliza bt. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Mohd. Mohd. Yahid 9. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Aziz Sijil : En.

Ismail (SKP) Pn. Vanitha (SJKT LSH) . Zulkepli b. R. Md. Khairil Anuar b. Yahid (SKP) En. Zolman b. Norijah bt. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Abd. Zakaria (SKSH2) Cik K. Mohd. Lokmat (SKP) Pn.Tempat Ibadat : Pn. Idyuwati bt. Che Man (SKP) En. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Hadi (SKSH2) Pn. Aluwi (SKP) Pn. Zamri b. Siti Nur Hasnizah bt. Nuraini bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Yahya (SKSH2) Pn. Razi (SKP) En. Abd. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. R. Poly (SKSH2) Cik K. Mohd. Noraliza bt.

Syed Zulkepli 10. Khairil Anuar Pn. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Aluwi En.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Aziz Cik Zuraidah bt. Zolman En. Syed Semua Guru En.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Syaelbidiya Azizon bt. Md. Khairil . A.

zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Syed 0700pg : senaman pagi En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Khairil/En.

Khairil/En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Norijah .0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Zolman/En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.

30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.

20 4.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 1.20 4.20 4.00 AHAD Sarapan Minum pagi .00 1.

00 Cenderamata perasmi RM 030.20 JUMLAH 20.2.00 1.00 .80 Hadiah penyertaan RM 2.00 X 68 RM 136.

.00 JUMLAH RM 366.00 12. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 X 30 RM 120.Jamuan penutup RM 4. Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.00 Runcit RM 050.00 Backdrop RM 030.

Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Sukan dan Permainan. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Perkhemahan dan Lawatan. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Sabtu dan Ahad). Bagi tahun 2007 ini.

. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. backdrop dan belanja runcit. Bengkel Selera Tradisional. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. dan Bengkel Permainan Etnik. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. jamuan penutup. Bengkel Tarian Asli. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. hadiah penyertaan.80. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai.

Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. 10 Mei 2007.Bagi giliran bertugas malam. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu.30 tengahari. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam.

sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Selain itu. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. surau. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Tunas Puteri. . Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. bengkel tarian asli. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Walaubagaimanapun. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Selain itu. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL).

Bagi peralatan perkhemahan. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Selain itu. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. . sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Namun begitu. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Selain itu.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. khasnya untuk keperluan guru. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. dari sudut penyediaan makanan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->