CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. 12 & 13 Mei 2007 3. Sabtu dan Ahad 4. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. tolong-menolong. 1. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. Oleh itu. Hari Jumaat. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Tarikh 11. 2.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Rasional Perpaduan. peka dan sebagainya. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum.

Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Othman B. Abd. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Objektif – Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. 7. – – – Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En.6. memasak dan menguruskan diri. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Rani b. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. – Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah.

Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Aziz Sijil : En. Mohammad Razi Juru Acara : En. Mahat Bendahari : Pn. Mohd.En. Siti Nur Hasnizah bt. Md. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Sarina bt. Razi Quatermaster Pn. Rosmayanty bt. Yahid 9. Noraliza bt. Kasrol : Pn. Mohd. Abd. Norsani b. Mahat . Norsani b. Syed Zulkefli b. Khairil Anuar b. Hjh. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Seri Pawati bt. A. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Yahya Pn.

Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Abd. Ismail (SKP) Pn. Aluwi (SKP) Pn. Siti Nur Hasnizah bt. Khairil Anuar b. Md. Yahid (SKP) En. Nuraini bt. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Mohd. Vanitha (SJKT LSH) . Noraliza bt. R. Norijah bt. Zulkepli b. Poly (SKSH2) Cik K. Zakaria (SKSH2) Cik K. Yahya (SKSH2) Pn. Zolman b. Zamri b. Hadi (SKSH2) Pn. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Che Man (SKP) En. Abd. Lokmat (SKP) Pn. R. Idyuwati bt.Tempat Ibadat : Pn. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Razi (SKP) En. Mohd.

Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Aziz Cik Zuraidah bt. Zolman En. Syaelbidiya Azizon bt.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. A. Khairil Anuar Pn. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Aluwi En. Syed Zulkepli 10. Md. Khairil . Syed Semua Guru En.

Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan .Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Syed 0700pg : senaman pagi En. Khairil/En. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn.

Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Zolman/En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Norijah .Khairil/En.

30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11.1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .

KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.20 4.20 4.00 AHAD Sarapan Minum pagi .00 1.20 4.00 1.

00 .00 Cenderamata perasmi RM 030.20 JUMLAH 20.00 X 68 RM 136.80 Hadiah penyertaan RM 2.00 1.2.

00 Backdrop RM 030.00 Runcit RM 050.00 12.00 X 30 RM 120.Jamuan penutup RM 4. .00 JUMLAH RM 366. Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.

samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Bagi tahun 2007 ini. Perkhemahan dan Lawatan.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Sukan dan Permainan. Sabtu dan Ahad). Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat.

Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan.80. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. hadiah penyertaan. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Bengkel Selera Tradisional. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. jamuan penutup.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. . backdrop dan belanja runcit. dan Bengkel Permainan Etnik. Bengkel Tarian Asli. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri.

Bagi giliran bertugas malam. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu.30 tengahari. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. 10 Mei 2007. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12.

Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Tunas Puteri. Selain itu. bengkel tarian asli. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. surau.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Selain itu. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Walaubagaimanapun. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. . SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi.

Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Selain itu. dari sudut penyediaan makanan. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Selain itu. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Bagi peralatan perkhemahan. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. khasnya untuk keperluan guru. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. . Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Namun begitu. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful