CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. 2. Rasional Perpaduan. Hari Jumaat. Oleh itu. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. 12 & 13 Mei 2007 3. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. peka dan sebagainya. . tolong-menolong. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Tarikh 11. Sabtu dan Ahad 4. 1.

– Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Abd. Rani b. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya.6. Objektif – Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. memasak dan menguruskan diri. 7. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. – – – Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Othman B. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8.

Seri Pawati bt. Yahid 9. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Md. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Mohd. Abd.En. Siti Nur Hasnizah bt. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Razi Quatermaster Pn. Kasrol : Pn. Khairil Anuar b. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Aziz Sijil : En. Mohammad Razi Juru Acara : En. Mahat . Mahat Bendahari : Pn. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Mohd. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Hjh. Sarina bt. A. Noraliza bt. Norsani b. Norsani b. Yahya Pn. Syed Zulkefli b. Rosmayanty bt.

Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Norijah bt. Mohd. Siti Nur Hasnizah bt. Abd. Md. Poly (SKSH2) Cik K. Hadi (SKSH2) Pn. Zulkepli b. Nuraini bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Vanitha (SJKT LSH) . Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Che Man (SKP) En. Idyuwati bt. Khairil Anuar b. Abd. Yahya (SKSH2) Pn. R. Ismail (SKP) Pn. R. Zakaria (SKSH2) Cik K. Aluwi (SKP) Pn. Razi (SKP) En. Yahid (SKP) En. Noraliza bt. Lokmat (SKP) Pn. Zolman b. Mohd.Tempat Ibadat : Pn. Zamri b.

Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Khairil Anuar Pn. A. Md.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Syaelbidiya Azizon bt. Syed Semua Guru En. Khairil . Aluwi En. Zolman En. Syed Zulkepli 10. Aziz Cik Zuraidah bt.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En.

Khairil/En. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. Syed 0700pg : senaman pagi En. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan .0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.

Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Khairil/En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Norijah .Zolman/En.

1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .

20 4.20 4.00 1.20 4.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 1.00 AHAD Sarapan Minum pagi .00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.

00 Cenderamata perasmi RM 030.20 JUMLAH 20.2.00 1.80 Hadiah penyertaan RM 2.00 X 68 RM 136.00 .

00 12.Jamuan penutup RM 4. Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.00 Backdrop RM 030.00 JUMLAH RM 366.00 Runcit RM 050. . PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 X 30 RM 120.

Sukan dan Permainan. Bagi tahun 2007 ini. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Perkhemahan dan Lawatan.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Sabtu dan Ahad). Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya.

Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. backdrop dan belanja runcit. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. hadiah penyertaan. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi.80. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. dan Bengkel Permainan Etnik. . Bengkel Selera Tradisional.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. jamuan penutup. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Bengkel Tarian Asli.

semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam. 10 Mei 2007.30 tengahari. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI .Bagi giliran bertugas malam. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam.

Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Walaubagaimanapun. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Tunas Puteri. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. Selain itu. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. bengkel tarian asli. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. surau. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Selain itu. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. . kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang.

Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. khasnya untuk keperluan guru. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Namun begitu. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. . Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Bagi peralatan perkhemahan. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. dari sudut penyediaan makanan. Selain itu. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Selain itu. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful