P. 1
Contoh Kertas Kerja Program an Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan

Contoh Kertas Kerja Program an Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan

|Views: 69|Likes:
Published by fRed

More info:

Published by: fRed on May 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Oleh itu. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Rasional Perpaduan. 12 & 13 Mei 2007 3. 1. tolong-menolong. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Sabtu dan Ahad 4. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. Hari Jumaat. Tarikh 11. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. peka dan sebagainya. 2. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. . semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka.

Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. – Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. Objektif – Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. – – – Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Rani b. Othman B. 7. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Abd.6. memasak dan menguruskan diri. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En.

Abd. Sarina bt. Yahid 9.En. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Khairil Anuar b. A. Mahat . Seri Pawati bt. Razi Quatermaster Pn. Yahya Pn. Aziz Sijil : En. Mohd. Syed Zulkefli b. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Siti Nur Hasnizah bt. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Noraliza bt. Md. Mahat Bendahari : Pn. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Hjh. Kasrol : Pn. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Rosmayanty bt. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Norsani b. Mohd. Mohammad Razi Juru Acara : En. Norsani b.

Aluwi (SKP) Pn. Razi (SKP) En. Md. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Zakaria (SKSH2) Cik K.Tempat Ibadat : Pn. Vanitha (SJKT LSH) . Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Nuraini bt. Zolman b. Norijah bt. Mohd. Noraliza bt. Mohd. Khairil Anuar b. Zulkepli b. Idyuwati bt. Abd. Poly (SKSH2) Cik K. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Lokmat (SKP) Pn. Yahid (SKP) En. Yahya (SKSH2) Pn. Hadi (SKSH2) Pn. Siti Nur Hasnizah bt. Che Man (SKP) En. Ismail (SKP) Pn. R. Abd. R. Zamri b.

Aziz Cik Zuraidah bt. A. Syed Zulkepli 10. Syed Semua Guru En. Aluwi En. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Md. Syaelbidiya Azizon bt.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Khairil . Zolman En. Khairil Anuar Pn. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En.

Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Syed 0700pg : senaman pagi En. Khairil/En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik.

Khairil/En.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Norijah .Zolman/En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.

30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.

20 4.00 AHAD Sarapan Minum pagi .00 1.00 1.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.20 4.20 4.

00 .00 Cenderamata perasmi RM 030.20 JUMLAH 20.00 X 68 RM 136.2.00 1.80 Hadiah penyertaan RM 2.

Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang. .00 X 30 RM 120.00 12. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.Jamuan penutup RM 4.00 JUMLAH RM 366.00 Backdrop RM 030.00 Runcit RM 050.

Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Perkhemahan dan Lawatan. Sabtu dan Ahad). Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Sukan dan Permainan.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Bagi tahun 2007 ini. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik.

Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. backdrop dan belanja runcit.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. hadiah penyertaan. dan Bengkel Permainan Etnik. .80. jamuan penutup. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Bengkel Selera Tradisional. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Bengkel Tarian Asli. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan.

13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12.30 tengahari. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis.Bagi giliran bertugas malam. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. 10 Mei 2007. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI .

Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. bengkel tarian asli. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. . Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. Selain itu. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Tunas Puteri. Selain itu. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. surau. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Walaubagaimanapun. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian.

Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Namun begitu. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Bagi peralatan perkhemahan. khasnya untuk keperluan guru. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. dari sudut penyediaan makanan. Selain itu. . Selain itu. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->