CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. Hari Jumaat. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Rasional Perpaduan. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. Tarikh 11. . Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. peka dan sebagainya. Oleh itu. tolong-menolong. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. 2.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. 12 & 13 Mei 2007 3. Sabtu dan Ahad 4. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. 1.

Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. memasak dan menguruskan diri. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. – Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Abd. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. – – – Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En.6. Rani b. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. 7. Objektif – Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Othman B. menjaga dan melindungi diri daripada bahaya.

Mahat . Mohd.En. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Mohammad Razi Juru Acara : En. Yahya Pn. Yahid 9. Norsani b. A. Kasrol : Pn. Syed Zulkefli b. Mahat Bendahari : Pn. Hjh. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Abd. Rosmayanty bt. Khairil Anuar b. Razi Quatermaster Pn. Sarina bt. Noraliza bt. Mohd. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Siti Nur Hasnizah bt. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Md. Aziz Sijil : En. Norsani b. Seri Pawati bt.

Che Man (SKP) En. Yahya (SKSH2) Pn. Abd. Poly (SKSH2) Cik K. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Zamri b. Hadi (SKSH2) Pn. Ismail (SKP) Pn. Khairil Anuar b. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt.Tempat Ibadat : Pn. Nuraini bt. Zulkepli b. Mohd. Idyuwati bt. R. Norijah bt. Aluwi (SKP) Pn. Vanitha (SJKT LSH) . Mohd. Zolman b. Zakaria (SKSH2) Cik K. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Siti Nur Hasnizah bt. Razi (SKP) En. Yahid (SKP) En. Noraliza bt. Md. R. Abd. Lokmat (SKP) Pn.

Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Zolman En.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Khairil Anuar Pn. Khairil . Md. Syed Semua Guru En. Aluwi En. Syaelbidiya Azizon bt. Syed Zulkepli 10. A.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Aziz Cik Zuraidah bt.

zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Syed 0700pg : senaman pagi En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Khairil/En.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn.

Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Norijah .0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Khairil/En.Zolman/En.

1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11.

20 4.00 1.00 1.20 4.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 AHAD Sarapan Minum pagi .20 4.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.

00 Cenderamata perasmi RM 030.2.00 1.00 X 68 RM 136.00 .20 JUMLAH 20.80 Hadiah penyertaan RM 2.

00 Runcit RM 050.00 X 30 RM 120.Jamuan penutup RM 4.00 12.00 Backdrop RM 030.00 JUMLAH RM 366. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan. . Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.

Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Perkhemahan dan Lawatan. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Sukan dan Permainan. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Bagi tahun 2007 ini. Sabtu dan Ahad).

80. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. dan Bengkel Permainan Etnik. backdrop dan belanja runcit. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. hadiah penyertaan. jamuan penutup. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. . Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. Bengkel Selera Tradisional. Bengkel Tarian Asli.

Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. 10 Mei 2007.30 tengahari. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran.Bagi giliran bertugas malam. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam.

Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Selain itu. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Tunas Puteri. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Selain itu. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. surau.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. . Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Walaubagaimanapun. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. bengkel tarian asli.

. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. khasnya untuk keperluan guru. Selain itu. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Bagi peralatan perkhemahan. dari sudut penyediaan makanan. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Namun begitu. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Selain itu. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.