CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

12 & 13 Mei 2007 3. 2. 1. Hari Jumaat. tolong-menolong. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. Oleh itu. Tarikh 11. .KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. peka dan sebagainya. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Rasional Perpaduan. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. Sabtu dan Ahad 4. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama.

Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. – Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. Rani b.6. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. Othman B. – – – Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. Abd. Objektif – Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. memasak dan menguruskan diri. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. 7.

Razi Quatermaster Pn. Kasrol : Pn. Mahat . A.En. Hjh. Norsani b. Siti Nur Hasnizah bt. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Mohd. Sarina bt. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Yahya Pn. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Syed Zulkefli b. Yahid 9. Abd. Mahat Bendahari : Pn. Mohammad Razi Juru Acara : En. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Noraliza bt. Mohd. Norsani b. Md. Rosmayanty bt. Seri Pawati bt. Aziz Sijil : En. Khairil Anuar b.

Norijah bt. Lokmat (SKP) Pn. Mohd. Noraliza bt. Siti Nur Hasnizah bt. Abd. Mohd. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Che Man (SKP) En. Razi (SKP) En. Idyuwati bt. Abd. Md. Poly (SKSH2) Cik K. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Nuraini bt. R. Zulkepli b. Khairil Anuar b. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Ismail (SKP) Pn. Zakaria (SKSH2) Cik K. Hadi (SKSH2) Pn. Zamri b.Tempat Ibadat : Pn. Vanitha (SJKT LSH) . Zolman b. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. R. Yahid (SKP) En. Yahya (SKSH2) Pn. Aluwi (SKP) Pn.

Md.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Syed Semua Guru En. Khairil . A. Zolman En. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Aluwi En. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Khairil Anuar Pn. Aziz Cik Zuraidah bt. Syaelbidiya Azizon bt. Syed Zulkepli 10.

Syed 0700pg : senaman pagi En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. Khairil/En. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan .Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.

Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Norijah .0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Zolman/En.Khairil/En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.

1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11. Anggaran Perbelanjaan PERKARA .

00 1.20 4.20 4.20 4.00 AHAD Sarapan Minum pagi .KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 1.

00 1.00 X 68 RM 136.00 Cenderamata perasmi RM 030.20 JUMLAH 20.80 Hadiah penyertaan RM 2.00 .2.

Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.00 JUMLAH RM 366.00 Backdrop RM 030.00 Runcit RM 050. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.00 12.Jamuan penutup RM 4.00 X 30 RM 120. .

Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Perkhemahan dan Lawatan. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Bagi tahun 2007 ini. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Sukan dan Permainan.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Sabtu dan Ahad). Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia.

Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. jamuan penutup. Bengkel Selera Tradisional. hadiah penyertaan. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Bengkel Tarian Asli. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. . Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. dan Bengkel Permainan Etnik. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. backdrop dan belanja runcit.80. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah.

Bagi giliran bertugas malam. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam. 10 Mei 2007. semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu.30 tengahari. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI .

. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. bengkel tarian asli. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. surau. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Selain itu. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. Tunas Puteri. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. Walaubagaimanapun. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Selain itu. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap.

. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. Selain itu. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Bagi peralatan perkhemahan. khasnya untuk keperluan guru. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. dari sudut penyediaan makanan. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. Namun begitu. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Selain itu. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful