CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Tarikh 11. Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Oleh itu. Rasional Perpaduan. tolong-menolong. . Sabtu dan Ahad 4. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. 12 & 13 Mei 2007 3. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Hari Jumaat. 2. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. peka dan sebagainya. Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. 1.

– Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah.6. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Othman B. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. Abd. – – – Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. memasak dan menguruskan diri. Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Objektif – Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan. 7. Rani b. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa.

Mohd. Mahat . Sarina bt. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Rosly Cik Nor Hafizah bt. Rosmayanty bt. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Mahat Bendahari : Pn. Abd. Razi Quatermaster Pn. Seri Pawati bt. Hjh. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Norsani b. Yahya Pn. Siti Nur Hasnizah bt. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Khairil Anuar b. Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. Yahid 9. Mohd. A.En. Mohammad Razi Juru Acara : En. Md. Aziz Sijil : En. Syed Zulkefli b. Noraliza bt. Kasrol : Pn. Norsani b.

Che Man (SKP) En. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Hadi (SKSH2) Pn. Khairil Anuar b. Nuraini bt. Lokmat (SKP) Pn. Yahya (SKSH2) Pn. R. Norijah bt. Siti Nur Hasnizah bt. Zamri b. Aluwi (SKP) Pn. R. Vanitha (SJKT LSH) . Yahid (SKP) En. Mohd. Abd. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Idyuwati bt. Razi (SKP) En. Zakaria (SKSH2) Cik K. Zolman b. Abd. Mohd. Noraliza bt. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Md. Zulkepli b.Tempat Ibadat : Pn. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Ismail (SKP) Pn. Poly (SKSH2) Cik K.

Khairil Anuar Pn. Md. Khairil . Syed Semua Guru En. Aziz Cik Zuraidah bt. Syaelbidiya Azizon bt. A.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. Syed Zulkepli 10. Zolman En. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Aluwi En.

zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Khairil/En.Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. Syed 0700pg : senaman pagi En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En.

Zolman/En.Norijah . Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Khairil/En.

Anggaran Perbelanjaan PERKARA .1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11.

20 4.00 1.00 1.00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 AHAD Sarapan Minum pagi .20 4.20 4.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.

80 Hadiah penyertaan RM 2.2.00 Cenderamata perasmi RM 030.00 .20 JUMLAH 20.00 1.00 X 68 RM 136.

00 Runcit RM 050. .00 Backdrop RM 030.00 X 30 RM 120. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.Jamuan penutup RM 4.00 12.00 JUMLAH RM 366. Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.

samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Sabtu dan Ahad). Bagi tahun 2007 ini. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Perkhemahan dan Lawatan. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. Sukan dan Permainan.LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik.

Bengkel Selera Tradisional. Bengkel Tarian Asli. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. . menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. dan Bengkel Permainan Etnik. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi.80. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. backdrop dan belanja runcit. Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386. jamuan penutup. hadiah penyertaan. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi.

semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam. 10 Mei 2007. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran.30 tengahari. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam.Bagi giliran bertugas malam.

Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Selain itu. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Tunas Puteri. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. bengkel tarian asli. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. . Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Walaubagaimanapun. Selain itu. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. surau. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik.

. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Bagi peralatan perkhemahan. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Namun begitu. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur. khasnya untuk keperluan guru. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. Selain itu. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. dari sudut penyediaan makanan. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Selain itu. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful