CONTOH KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP

)

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAPAH, 72120 BANDAR SERI JEMPOL, NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RIMUP 2007

DISEDIAKAN OLEH:

SETIAUSAHA RIMUP S.K PULAPAH

Pendahuluan Program Perkhemahan Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program yang memupuk semangat perpaduan dikalangan murid yang berbilang kaum. 1.KERTAS KERJA PROGRAM PERKHEMAHAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2007. Tarikh 11. Hari Jumaat. semakin eratlah hubungan dan persefahaman di antara mereka. kerjasama dan kesefahaman akan hanya terbentuk apabila sekumpulan masyarakat berkumpul dan menjalankan aktiviti secera bersama-sama. aktiviti perkhemahan merupakan satu daripada ratusan aktiviti yang mengasuh dan membentuk murid menjadi insan yang bertolak-ansur. Rasional Perpaduan. 2. Oleh itu. 12 & 13 Mei 2007 3. Sabtu dan Ahad 4. peka dan sebagainya. Semakin kerap masyarakat itu bekerja bersama. tolong-menolong. Tempat Sekolah Kebangsaan Pulapah 5. . Program ini melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri.

Abu ( Guru Besar SK PULAPAH) Naib Pengerusi : En. Othman B. – – – Memyemai kemahiran berkomunikasi dalam situasi yang pelbagai. 7.6. memasak dan menguruskan diri. Haji Ahmad (Pegawai Pelajaran Daerah Jempol dan Jelebu) Pengerusi : En. Abd. Maamon (Guru Besar SKSH2(F)) . menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. Jawatankuasa Induk Perkhemahan Unit Beruniform Penasihat : Tuan Haji Amir Sarifudin b. Rani b. – Memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. undang-undang dan jadual yang telah ditetapkan. Kumpulan Sasaran 20 orang peserta Tahun 6 dari sekolah ahli 8. Objektif – Memupuk kesedaran terhadap pelbagai karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. Menanam sikap berdisiplin dan menepati masa. Menerapkan kesedaran tentang pentingnya mematuhi peraturan.

Syaelbidiya Azizon Hadiah/Cenderahati : Pn. A. Abd. Supramaniam a/l Periyanayagam (Guru Besar SJKT LSH) Setiausaha : En. Sarina bt. Kasrol : Pn. Mohd. Khairil Anuar b. Mohd. Norsani b.En. Yahid 9. Seri Pawati bt. Syed Zulkefli b. Rasid Buku Program : Syaelbidiya Azizon bt. Norsani b. Siti Nur Hasnizah bt. Jawatankuasa Kerja Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 Kem Komandan : En. Yahya Pn. Aziz Sijil : En. Md. Rosmayanty bt. Mahat Bendahari : Pn. Mahat . Rosly Cik Nor Hafizah bt. Syed Ismail Keselamatan/Disiplin : Pn. Noraliza bt. Razi Quatermaster Pn. Hjh. Mohammad Razi Juru Acara : En.

R. Mohd. Md. Aluwi (SKP) Pn. Noraliza bt. Abd. Che Man (SKP) En. Vanitha (SJKT LSH) . Zulkepli b. Ismail (SKP) Pn. Yahid (SKP) En. Zolman b. Vanitha (SJKT LSH) : Bengkel Selera Tradisional Pn. Abd. Mohd. Razi (SKP) En. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Tarian Asli Cik Zuraidah bt. Lokmat (SKP) Pn. Nuraini bt. Tamil Selvi (SJKT LSH) : Bengkel Permainan Etnik En. Hadi (SKSH2) Pn. Zakaria (SKSH2) Cik K.Tempat Ibadat : Pn. Zamri b. Poly (SKSH2) Cik K. Idyuwati bt. R. Khairil Anuar b. Siti Nur Hasnizah bt. Rasid Aktiviti : Bengkel Nyanyian Lagu-Lagu Rakyat : Cik Nur Salhan Bibi bt. Norijah bt. Yahya (SKSH2) Pn.

Md. Khairil Anuar Pn.Giliran Bertugas Malam : Jumaat Pn. Rosmayanty Cik Norhafizah : Sabtu Cik Salhan Bibi En. A. Khairil . Syaelbidiya Azizon bt. Aluwi En. Syed Zulkepli 10. Aziz Cik Zuraidah bt. Syed Semua Guru En.Norsani/ : Mendirikan khemah 0400ptg : Solat : Minum petang QM 0500ptg : Bengkel Permainan Etnik En. Program Dan Aktiviti: JUMAAT 0230tgh : Pendaftaran : Taklimat : Berkumpul En. Zolman En.

Liza 0100pg : Tidur Guru bertugas SABTU 0500pg : Pengurusan diri dan solat En. Khairil/En. Syed 0700pg : senaman pagi En.0700mlm : Pengurusan diri dan solat QM En. Norsani : Makan malam 0900mlm : Bengkel Nyanyian Cik Salhan/Pn. zuraidah 1230tgh : Makan tengahari : Pengurusan diri dan solat QM 0200ptg : Latihan persembahan kumpulan semua guru/kumpulan . Zolman 0745pg : Sarapan QM 0800pg : Bengkel tarian tradisional 1 Cik.

Khairil 0700mlm : Makan malam QM : Pengurusan diri dan solat 0900mlm : Malam Kebudayaan Semua guru 1100mlm : Tidur : Minum malam QM AHAD 0500pg : Pengurusan diri dan solat En.Khairil/En.Norijah .0400ptg : Minum petang : Solat Asar QM 0500ptg : Permainan Etnik Malaysia En.Zolman 0745pg : Sarapan Pagi QM 0800pg : Bengkel Selera Tradisional Pn.Zolman/En. Norsani 0700pg : Senaman Pagi En.

Anggaran Perbelanjaan PERKARA .1000pg : Membuka khemah dan Semua guru membersihkan kawasan 1100pg : Minum pagi QM 11.30pg : Perasmian Penutup oleh PPD JJ Semua guru : Penyampaian Hadiah : Jamuan Makan Tengahari : Bersurai Semua guru 11.

20 4.00 AHAD Sarapan Minum pagi .00 SABTU Sarapan Minum pagi Makan tengahari Minum petang Makan malam 2.00 1.20 4.20 4.KOS (RM) SEORANG JUMAAT Minum petang Makan malam 1.00 1.

00 X 68 RM 136.80 Hadiah penyertaan RM 2.00 .00 1.00 Cenderamata perasmi RM 030.2.20 JUMLAH 20.

00 12.00 Runcit RM 050.00 Backdrop RM 030.00 X 30 RM 120. . Semoga dengan adanya komitmen dari semua akan menjadikan program perkhemahan pada tahun ini lebih cemerlang.Jamuan penutup RM 4.00 JUMLAH RM 366. PENUTUP Kerjasama dan hubungan rapat antara semua pihak yang terlibat dalam mengelola dan menjayakan Program Perkhemahan RIMUP 2007 amatlah diharapkan.

LAPORAN AKTIVITI RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) adalah satu program atas kerjasama semua sekolah rendah yang melibatkan semua kaum di Malaysia. Program ini dijalankan berdasarkan objektif yang ingin dicapai oleh pihak sekolah khasnya dan negara amnya. Sukan dan Permainan. Perkhemahan dan Lawatan. samada dari sudut kerjasama yang ditunjukkan dan persefahaman yang terjalin. Perayaan dan Perhimpunan serta Program Khidmat Masyarakat. 12 dan 13 MEI 2007 (Jumaat. Semua ini mampu membentuk sekumpulan masyarakat yang saling bantu-membantu dan memahami antara satu sama lain. Sekolah Kebangsaan PULAPAH dipertanggungjawabkan bagi mengelola salah satu program iaitu Perkhemahan Silang Budaya RIMUP yang mana program ini telah berjalan pada 11. Antara aktiviti yang dirancang adalah Program kecemerlangan Akademik. Antara objektif tersebut adalah memupuk kesedaran murid terhadap pelbagai . Sabtu dan Ahad). Beberapa aktiviti telah dirancang dan dilaksanakan bagi tujuan menyatupadukan semua kaum di Malaysia. Bagi tahun 2007 ini.

backdrop dan belanja runcit. . Jawatankuasa kerja bagi perkhemahan ini meliputi beberapa tugas yang dikelola oleh beberapa orang guru. dan Bengkel Permainan Etnik. Bengkel Selera Tradisional.80. Semua aktiviti ini dikelola atau diketuai oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan.karenah manusia dan cara terbaik untuk menghadapinya. menyemai kemahiran komunikasi dalam situasi yang pelbagai. Jumlah semua murid yang mengikuti perkhemahan ini adalah seramai 60 orang yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk sekolah ahli atau tuan rumah. menanam sikap berdisiplin dan menepati masa serta memberi pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan Kumpulan sasaran melibatkan 20 orang peserta tahun 6 dari sekolah ahli yang mana melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap dan Tunas Puteri. Ia melibatkan semua guru termasuk guru pengiring dari sekolah-sekolah yang terlibat. Bengkel Tarian Asli. Objektif ini tercapai dan diharap aktiviti seperti ini akan diteruskan pada masa-masa akan datang. Aktiviti tersebut adalah berjalan malam yang mana ia bertujuan untuk menanam sikap berani dan bertanggungjawab pada barang amanah yang diberi. Walaubagiamanapun sekolah ahli telah menambah satu aktiviti sampingan yang tidak terdapat dalam jadual aktiviti yang dirancang. hadiah penyertaan. Tugas tersebut adalah : · · · · · · · · · Kem Komanden Keselamatan dan Disiplin Tempat Ibadat Hadiah dan Cenderahati Buku Program Sijil Juru Acara Quartermaster PA Sistem Senarai semak setiap tugasan boleh dilihat pada lampiran yang disediakan. jamuan penutup. Ia melibatkan perbelanjaan untuk hadiah cenderamata perasmi. Aktiviti-aktiviti yang dirancang dan telah dilaksanakan dalam program ini adalah Bengkel Nyanyian Lagu-lagu Rakyat. Anggaran belanjawan untuk melaksanakan program ini adalah sebanyak RM 386.

Tuan rumah telah menetapkan 5 atau 6 orang guru untuk berjaga pada setiap malam.Bagi giliran bertugas malam. Tapak perkhemahan telah dibuat persedian awal sehari sebelum aktiviti perkhemahan berlangsung iaitu pada pada hari Khamis. Majlis Penutup dirasmikan oleh wakil dari Pegawai Pendidikan Daerah Jempul / Jelebu (PPDJJ) pada hari Sabtu. 10 Mei 2007. Pelan tapak perkhemahan adalah seperti disediakan dalam lampiran.30 tengahari. Disediakan oleh SETIAUSAHA RIMUP REFLEKSI . semua guru terlibat dan bertanggungjawab keatas semua perkara termasuk keselamatan murid sepanjang malam. 13 Mei 2007 dan majlis selesai pada jam 12.

kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktiviti yang dirancang. surau. Antara aktiviti terebut adalah bengkel nyanyian lagu-lagu rakyat. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudut alatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidak mencukupi. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yang mana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL). Selain itu. sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program Perkhemahan Silang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan program ini. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP ini menggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum dan melibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap. Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapat saya lihat terutamanya objektif program ini. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buah sekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier. Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah kerana pada tahun ini. Contohnya kemahiran mengurus diri dari sudut pemakaian. Walaubagaimanapun. dewan dan pejabat bagi urusan-urusan tertentu. kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untuk perkhemahan ini sangat terhad. bengkel tarian asli. Tapak perkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulangalik ke tandas. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yang ditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelola sebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik dan berkesan. Selain itu. SK Serting Hilir 2 (F)dan SK PULAPAH. . pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yang berdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yang disusun. bengkel tarian tradisional dan bengkel permainan etnik. setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri.RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu program yang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dan di daerah Jempol khasnya. Yang mana ia dapat membantu menyatu padukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup dan budaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengan komunikasi yang baik. Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Semua murid terlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Tunas Puteri.

Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria dan bersemangat buat para peserta. sekolah-sekolah yang menyertai perkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan mereka sepanjang program ini berlangsung. Terutamanya murid-murid dan guru-guru daripada kaum India. Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari atau malam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. Dengan penambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti. memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada. Selain itu. Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaan cuaca atau musim. Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalam bilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaan awal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki. dapatlah diberi cadangan penambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti. Semua peralatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan ini berlangsung. perkhemahan ini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padang yang basah. dari sudut penyediaan makanan. . Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yang dianjur.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangat murid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Namun begitu. pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagi membantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam. Selain itu. Bagi peralatan perkhemahan. Keadaan ini menjadikan waktu untuk mengemas khemahkhemah ini terpaksa ditunda keesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada hari tersebut. khasnya untuk keperluan guru. peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan. Ini sedikit menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Persediaan yang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yang sewajarnya oleh tuan rumah. Setiap kelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.