PENGENALAN

Permainan hoki merupakan sebuah permainan yang tidak asing lagi di Negara kita. Merupakan sukan berkumpulan. Perkataan hoki berasal dari bahasa Perancis iaitu “hocquet” yang akhirnya dialih bahasa ke bahasa Inggeris menjadi “hockey” . Walaupun hoki tidak sepopular seperti bola sepak tetapi hoki adalah salah satu permainan yang telah lama dimainkan oleh manusia. Ia mula dikenali sebagai sukan demonstrasi di Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan dijadikan salah satu sukan yang ditandingkan pada tahun 1928. Sejak itu ia dimainkan dalam Sukan Olimpik.

Tarikh dan waktu sebenar hoki diperkenalkan masih lagi tidak dapat dikenalpasti, namun begitu, sejarah menunjukkan hoki telah dimainkan lebih

kurang 4000 tahun yang lalu di Mesir. Bukti ini ditunjukkan atas sebuah makam Bani Hasan dekat Minia, Mesir yang sekitar 2000 S. M. Ia menunjukkan saw lukisan yang menggambarkan dua orang melakukan buli seperti yang digunakan dalam permainan hoki.

Sebelum penemuan ini, dipercayai bahawa hoki bermula di Parsi sekitar 500 S.M. Ini adalah berdasarkan pada bukti bahawa orang Parsi menunggang kuda untuk bermain polo pada zaman itu. Dan dikatakan hoki adalah keturunan langsung daripada polo. Sejarawan sukan pula berpendapat bahawa polo adalah versi hoki yang halus yang wujud lebih awal. Hoki juga wujud di Greek dan Parsi sekitar 500 S.M. Bas-reliefs (seni-arca dinding) yang ditemui di Athens, menggambarkan permainan yang menyerupai hoki telah dimainkan.

Orang Indian Aztec daripada Mexico pernah bermain saw permainan kayu yang mempunyai persamaan dengan hoki. Perlawanan mereka adalah di antara puak-puak dengan kedudukan yang agak berjauhan. Kadangkala hampir semua penduduk lelaki yang berjumlah seramai 1000 orang sepasukan mengambil

1

bola jaring dan sebagainya. Permainan ini kasar dan menyebabkan mereka mengalami kecederaan yang berat. negara kita telah menubuhkan pasukan hoki sendiri rentetan dari kedatangan pasukan India ke negara kita. Dari sehari ke sehari bilangan mereka yang mempelajari dan bermainnya mulai meningkat. hoki dimainkan oleh penduduk. Di Malaysia. Tidak lama selepas itu. India juga mempunyai latar belakang kemasukan hoki ke negara mereka sama seperti kita. Perlawanan itu juga telah mendorong pasukan hoki kita untuk mengadakan perlawanan seterusnya. Permainan ini boleh dimainkan oleh lelaki mahupun perempuan. Pada tahun 1926.negeri Selat dan juga Negeri.negeri Melayu Bersekutu. permainan hoki diperkenalkan ke negara kita oleh askar dan kakitangan Inggeris pada tahun 1892. Negara kita sememangnya terkenal dengan permainan hoki. Menurut sumber yang boleg dipercayai.penduduk di Negeri. Permainan hoki pada awalnya dipelopori oleh negeri Selangor pada ketika itu dan pada tahun 1920. Kayu-kayu dan bola-bola berat digunakan. Kini. perlawanan hoki yang pertama telah dijalankan iaiatu di antara Selangor dan Singapura. iaitu dibawa oleh penduduk Inggeris. hoki merupakan sebuah acara yang antara paling diminati di Malaysia selain dari acara bola sepak. Ketika itu pasukan India baru sahaja memenangi pingat emas Sukan Olimpik. walaubagaimanapun. permainan hoki ini telah diperkenalkan sejak zaman penjajahan Inggeris lagi.bahagian. Malah ramai yang giat untuk menceburkan diri secara serius di dalam permainan ini. 2 . permainan ini menjadi semakin popular di negari ni. Pada tahun 1904. permainan ini gagal menarik minat penduduk tempatan dan hanya menarik minat rakyat dan kakitangan Inggeris yang tinggal di sini.

Pada tahun 1946.Tidak lama selepas itu. dan lain. negara kita menjadi sebuah negara yang sangat dikenali dan digeruni dalam permainan hoki standing dengan pasukan India dan juga Pakistan. Kemudian. Ipoh. Pada tahun 1953 FIH telah menerima MHF sebagai ahligabungannya. Di dalam Sukan SEA. Kini.wira hoki yang terkenal seperti Mirnawan Nawawi. Kemunculan wira. Di dalam perlawanan kali ini juga. ini merupakan sebuah peluang bagi negara kita untuk menyertai permainan tersebut. Rentetan dari itu. kemenangan berpihak kepada negara kita. negara kita merupakan sebuah pasukan yang tidak mampu dikalahkan oleh pasukan negara lain. Singapura dan Kuala Lumpur. Kejohanan hoki pertama anjuran MHF ialah pada tahun 1951 hingga kini. Hasil pertemuan Tanah Melayu dan India telah mendorong pasukan tersebut untuk mengadakan perlawanan ulangan pada tahun 1954 dan kemudian diikuti oleh perlawanan bersama dengan Pakistan. Liga Hoki diadakan di negara kita iaitu di Taiping. Persekutuan Hoki Tanah Melayu telah ditubuhkan selaku sebagai penyelaras permainan ini di negara kita. S. Piala Razak menjadi rebutan bagi semua pasukan hoki yang diinsprasikan oleh nama Tun Abdul Razak selaku penyumbang piala kejohanan. Negara kita telah melakukan perlawanan persahabatan bersama mereka dan memenangi semua perlawanan tersebut.lain lagi merancakkkan lagi sukan ini. 3 . pasukan hoki Macao pula telah membuat lawatan balas ke negara kita dan sempat mengadakan dua perlawanan. Presiden MHF ialah DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Perak. pasukan hoki Macao datang melawat negara kita. MHF bukan sahaja menganjurkan pertandingan di peringkat negeri. Kuhan. Kini. Sultan Azlan Shah. tetapi juga di peringkat antarabangsa.

Menggelecek Menggelecek adalah kemahiran yang penting. Menolak bola 3. Antara kemahiran-kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh setiap pemain ialah menggelecek. Mengelecek bola 2. memukul. Setiap kemahiran yang ada di dalam permainan ini mempunyai kelebihan tersendiri. kelincahan. menukar arah. Menjaga gol Permainan hoki mempunyai pelbagai kemahiran yang perlu dikuasai. mengekalkan pemilikan bola. Menguis bola 4. kekuatan.KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN HOKI Di dalam permainan hoki. dan sebagainya. Apabila seseorang pemain itu dapat menguasai kemahiran-kemahiran tersebut. 1. Jadi. melepaskan diri daripada pemain lawan. Memukul bola 5. Menyerkap bola 6. iaitu menggelecek longgar. ia memberi peluang kepada meraka untuk kreativiti dan gaya individual. Terdapat tiga cara menggelecek. strategi dan teknikal. 1. Mengawal dan merebut bola 7. menolak. Kemahiran ini perlu dikuasai untuk membawa bola. harapan kami agar pelajar dapat berusaha untuk mengusai kemahiran yang telah diajar. daya tahan. dan menggelecek „Indian‟(Indian 4 . dan menerima atau menahan bola.Hoki juga satu permainan fizikal yang memerlukan pelbagai unsur seperti kepantasan. menggelecek rapat. Ia sangat penting kerana ia memberikan kelebihan seseorang pemain itu dengan pemain yang lain. terdapat beberapa kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh pemain iaitu .

Ketepatan semasa memukul bola adalah sangat penting. Kelebihan kemahiran memukul ini adalah membolehkan bola bergerak dengan cepat dan jauh. supaya bola tidak tersasar ke arah lain. Memukul Memukul juga kemahiran asas dalam permainan hoki yang perlu dikuasai oleh setiap pemain. 5 .Dribble). . Kedudukan kaki yang betul semasa menggelecek bola cara Indian dribble Cara memegang kayu yang betul semasa indian dribble 2.

Antara perbezaan ketara jika dibandingkan dengan kemahiran memukul ialah kemahiran menolak tidak memerlukan hayunan kayu hoki dan kuasa atau tekanan yang dikenakan kepada bola adalah berlainan. walaupun tugasnya sama seperti kemahiran memukul.Pastikan kayu dipegang dengan kemas. Pegangan dan hayunan kayu yang betul juga dapat menghasilkan pukulan yang kuat. Kebiasaannya tiada bunyi ketukan terhasil dari tolakan 6 . Menolak Kemahiran menolak adalah berlainan dengan kemahiran memukul. 3.Kedudukan yang betul semasa memukul bola statik.

tidak jatuh ke pasukan lawan. * Kesalahan yang kerap dilakukan Terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh pemain atau pelajar semasa menggunakan kemahiran memukul ini. dan bola keluar dari kawasan permainan atau jatuh ke pihak lawan. arah bola berlainan.bola. Kemahiran ini digunakan untuk menerima bola yang dihantar dari rakan sepasukan supaya kedudukan atau pemilikan bola masih berada dalam kawalan pasukan sendiri. Kedudukan semasa menerima atau menahan bola boleh dilakukan semasa berada dalam kedudukan statik ataupun sedang bergerak. Apabila kesalahan dilakukan ia menyebabkan kesan yang negatif dan tidak diingini. Antara kesalahan yang sering dilakukan ialah: 7 . Menerima dan menahan bola Kemahiran menerima atau menahan bola juga salah satu kemahiran yang sangat penting dan perlu dikuasai oleh pemain. Kedudukan atau postur sedia untuk menolak bola Teknik yang betul ketika menolak bola. contoh bola tidak sampai ke penerima. hasilnya pasti meletup 4.

Lajaran diberhentikan semasa memukul bola. iv. Pegangan tangan yang terlalu dekat dengan hujung kayu hoki. Ini menyebabkan kuasa ayunan tersebut sedikit berkurangan. Pegangan pada pemegang kayu hoki tidak kuat.i. Bahu tidak menunju ke arah sasaran bola yang hendak dipukul. Pegangan yang longgar menyebabkan kontek bola dengan kayu hoki tidak kuat dan bola tidak pergi jauh. Bukaan kaki yang tidak sesuai menyebabkan kehilangan keseimbangan ketika hendak memukul bola. v. Pegangan yang terlalu dekat menjadikan ayunan kayu hoki tidak terlalu kuat. 8 . ii. iii.

menguis bola dan menyerkap bola.Diamalkan apabila pemain hendak memukul bola.Sebelah tangan menggenggam bahagian pangkal kayu dan sebelah lagi di bahagian berhampiran dengan pertengahan kayu. .Diamalkan untuk tindakan ¼ tindakan yang berikut iaitu mengelecek bola. menolak bola. 9 . Teknik Asas Genggaman: .Kayu digenggam dengan kedua-dua belah tangan secara rapat di bahagian berhampiran pangkalnya.ASAS PEGANGAN KAYU HOKI Terdapat 2 cara asas menggenggam kayu hoki iaitu : i. ii. Teknik Asas Genggaman: . Genggaman berjarak. Genggaman rapat .

2.pertandingan hoki peringkat Majlis Sukan Sekolah Malaysia a. 10 . 3. c. Lelaki 18 tahun dan ke bawah. Jika selepas bermain separuh masa iaitu 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. KELAYAKAN PEMAIN Pemain hendaklah berumur 18 dan 12 tahun ke bawah bagi kategori masingmasing pada 1 Januari tahun pertandingan tersebut. Perempuan 18 tahun dan ke bawah.PERATURAN PERMAINAN Pertandingan hoki di Malaysia dijalankan mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Rules of The Game Hockey sebagaimana yang ditetapkan The International Hockey Board dan Peraturan Am Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. Lelaki 12 tahun dan ke bawah. permainan diberhentikan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka permainan itu di anggap telah tamat. Tempoh permainannya dan kedudukan jaringan pada masa itu akan diambil kira. Perempuan 12 tahun dan ke bawah. PENANGGUHAN 1. Keputusan Pengarah Pertandingan dalam hal ini adalah muktamad. d. b. Tiap-tiap perlawanan akan dijalankan mengikut masa yang telah dijadualkan tetapi sekiranya pada pendapat Pengarah pertandingan keadaan padang tidak sesuai untuk sesuatu permainan ataupun ditangguhkan kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka perlawanan itu akan dijalankan di tempat dan pada masa yang akan ditetapkan oleh Pengarah Pertandingan. JENIS PERTANDINGAN Pertandingan.

Jika permainan diberhentikan sebelum 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. TATATERTIB PEMAIN Sistem mata „demerit‟ yang berikut akan dikuatkuasakan untuk tindakan tatatertib yang diambil sepanjang pertandingan ini dijalankan:- a. di suatu tempat dan masa yang akan ditetapkan oleh Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan.4. KAD HIJAU 2 MATA b. KAD MERAH 8 MATA 11 . Tindakan berikut boleh diambil semasa pertandingan dijalankan. KAD KUNING 4 MATA c. 5. Tatatertib pemain dan pegawai adalah pada amnya di bawah bidang kuasa Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. maka permainan itu akan disambung dari masa ia diberhentikan dengan kedudukan yang kekal sebelum permainan ditangguhkan.

Berdasarkan maklumat yang dikumpul. Harapan saya agar apa yang saya pelajari semasa tugasan ini diadakan akan saya aplikasi apabila sudah menjadi guru kelak. permainan ini tidak rumit. tetapi memandangkan ia memerlukan persediaan yang rapi. 12 . Walaupun kehendak soalan ini nampak ringkas dan mudah. definisi dan ciri. permainan ini boleh juga dianggap sebagai sangat kompleks dan rumit . yakni saya dapat mempelajari proses dan prosedur perlaksanaan permainan hoki. Selepas mendapat tugasan ini. Kami mendapati.REFLEKSI Disediakan oleh Manisah Binti Muhamad Shukur 4 PISMP KS/PJ/PM 2 Tugasan yang diberikan adalah berdasarkan sukatan Gerko Hoki. namun sebenarnya skopnya amat luas dan subjektif. Sekian. saya dapat memahami konsep. kemungkinan yang tidak diingini mungkin berlaku.ciri pergerakan asas lokomotor mahupun bukan lokomotor. Pada lahiriahnya. internet dan sebagainya. terima kasih. Saya telah membuat rujukan dari pelbagai jenis buku.aspek keselamatan. sekiranya sepanjang permainan ini berlangsung tidak mengambil kira aspek. pelbagai Tugasan ini amat berguna dan bermanfaat pada diri saya kerana dengan melakukan tugasan yang diberikan. Saya dan rakan-rakan sekelas telah meminta tunjuk ajar daripada pensyarah kami iaitu Encik Zahari Bin Zainal untuk penerangan lanjut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful