P. 1
Sejarah Permainan Hoki Di Malaysia

Sejarah Permainan Hoki Di Malaysia

|Views: 46|Likes:
Published by Cik Manis

More info:

Published by: Cik Manis on May 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2012

pdf

text

original

PENGENALAN

Permainan hoki merupakan sebuah permainan yang tidak asing lagi di Negara kita. Merupakan sukan berkumpulan. Perkataan hoki berasal dari bahasa Perancis iaitu “hocquet” yang akhirnya dialih bahasa ke bahasa Inggeris menjadi “hockey” . Walaupun hoki tidak sepopular seperti bola sepak tetapi hoki adalah salah satu permainan yang telah lama dimainkan oleh manusia. Ia mula dikenali sebagai sukan demonstrasi di Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan dijadikan salah satu sukan yang ditandingkan pada tahun 1928. Sejak itu ia dimainkan dalam Sukan Olimpik.

Tarikh dan waktu sebenar hoki diperkenalkan masih lagi tidak dapat dikenalpasti, namun begitu, sejarah menunjukkan hoki telah dimainkan lebih

kurang 4000 tahun yang lalu di Mesir. Bukti ini ditunjukkan atas sebuah makam Bani Hasan dekat Minia, Mesir yang sekitar 2000 S. M. Ia menunjukkan saw lukisan yang menggambarkan dua orang melakukan buli seperti yang digunakan dalam permainan hoki.

Sebelum penemuan ini, dipercayai bahawa hoki bermula di Parsi sekitar 500 S.M. Ini adalah berdasarkan pada bukti bahawa orang Parsi menunggang kuda untuk bermain polo pada zaman itu. Dan dikatakan hoki adalah keturunan langsung daripada polo. Sejarawan sukan pula berpendapat bahawa polo adalah versi hoki yang halus yang wujud lebih awal. Hoki juga wujud di Greek dan Parsi sekitar 500 S.M. Bas-reliefs (seni-arca dinding) yang ditemui di Athens, menggambarkan permainan yang menyerupai hoki telah dimainkan.

Orang Indian Aztec daripada Mexico pernah bermain saw permainan kayu yang mempunyai persamaan dengan hoki. Perlawanan mereka adalah di antara puak-puak dengan kedudukan yang agak berjauhan. Kadangkala hampir semua penduduk lelaki yang berjumlah seramai 1000 orang sepasukan mengambil

1

Permainan ini boleh dimainkan oleh lelaki mahupun perempuan. hoki dimainkan oleh penduduk. negara kita telah menubuhkan pasukan hoki sendiri rentetan dari kedatangan pasukan India ke negara kita. India juga mempunyai latar belakang kemasukan hoki ke negara mereka sama seperti kita.negeri Melayu Bersekutu. hoki merupakan sebuah acara yang antara paling diminati di Malaysia selain dari acara bola sepak. Permainan hoki pada awalnya dipelopori oleh negeri Selangor pada ketika itu dan pada tahun 1920. permainan hoki diperkenalkan ke negara kita oleh askar dan kakitangan Inggeris pada tahun 1892. Ketika itu pasukan India baru sahaja memenangi pingat emas Sukan Olimpik. permainan ini menjadi semakin popular di negari ni. 2 . Pada tahun 1926. perlawanan hoki yang pertama telah dijalankan iaiatu di antara Selangor dan Singapura. Kini. Kayu-kayu dan bola-bola berat digunakan. permainan ini gagal menarik minat penduduk tempatan dan hanya menarik minat rakyat dan kakitangan Inggeris yang tinggal di sini. Dari sehari ke sehari bilangan mereka yang mempelajari dan bermainnya mulai meningkat. Tidak lama selepas itu. Malah ramai yang giat untuk menceburkan diri secara serius di dalam permainan ini. walaubagaimanapun. Pada tahun 1904. Perlawanan itu juga telah mendorong pasukan hoki kita untuk mengadakan perlawanan seterusnya. Negara kita sememangnya terkenal dengan permainan hoki.bahagian. Menurut sumber yang boleg dipercayai. iaitu dibawa oleh penduduk Inggeris.negeri Selat dan juga Negeri. bola jaring dan sebagainya.penduduk di Negeri. Permainan ini kasar dan menyebabkan mereka mengalami kecederaan yang berat. Di Malaysia. permainan hoki ini telah diperkenalkan sejak zaman penjajahan Inggeris lagi.

Singapura dan Kuala Lumpur. Kejohanan hoki pertama anjuran MHF ialah pada tahun 1951 hingga kini. Rentetan dari itu. pasukan hoki Macao datang melawat negara kita. Ipoh. Kini. Piala Razak menjadi rebutan bagi semua pasukan hoki yang diinsprasikan oleh nama Tun Abdul Razak selaku penyumbang piala kejohanan. 3 . Kemunculan wira. Presiden MHF ialah DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Perak.Tidak lama selepas itu. Kuhan. Sultan Azlan Shah. Persekutuan Hoki Tanah Melayu telah ditubuhkan selaku sebagai penyelaras permainan ini di negara kita.lain lagi merancakkkan lagi sukan ini. Negara kita telah melakukan perlawanan persahabatan bersama mereka dan memenangi semua perlawanan tersebut. Pada tahun 1953 FIH telah menerima MHF sebagai ahligabungannya.wira hoki yang terkenal seperti Mirnawan Nawawi. pasukan hoki Macao pula telah membuat lawatan balas ke negara kita dan sempat mengadakan dua perlawanan. negara kita menjadi sebuah negara yang sangat dikenali dan digeruni dalam permainan hoki standing dengan pasukan India dan juga Pakistan. Di dalam Sukan SEA. kemenangan berpihak kepada negara kita. Kemudian. negara kita merupakan sebuah pasukan yang tidak mampu dikalahkan oleh pasukan negara lain. ini merupakan sebuah peluang bagi negara kita untuk menyertai permainan tersebut. Di dalam perlawanan kali ini juga. Pada tahun 1946. Kini. Liga Hoki diadakan di negara kita iaitu di Taiping. Hasil pertemuan Tanah Melayu dan India telah mendorong pasukan tersebut untuk mengadakan perlawanan ulangan pada tahun 1954 dan kemudian diikuti oleh perlawanan bersama dengan Pakistan. MHF bukan sahaja menganjurkan pertandingan di peringkat negeri. tetapi juga di peringkat antarabangsa. S. dan lain.

Menjaga gol Permainan hoki mempunyai pelbagai kemahiran yang perlu dikuasai. menggelecek rapat. strategi dan teknikal. menukar arah. kekuatan. harapan kami agar pelajar dapat berusaha untuk mengusai kemahiran yang telah diajar. terdapat beberapa kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh pemain iaitu . Menolak bola 3. Kemahiran ini perlu dikuasai untuk membawa bola. Menguis bola 4. menolak.KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN HOKI Di dalam permainan hoki.Hoki juga satu permainan fizikal yang memerlukan pelbagai unsur seperti kepantasan. Memukul bola 5. dan menerima atau menahan bola. Mengawal dan merebut bola 7. Setiap kemahiran yang ada di dalam permainan ini mempunyai kelebihan tersendiri. Mengelecek bola 2. Ia sangat penting kerana ia memberikan kelebihan seseorang pemain itu dengan pemain yang lain. melepaskan diri daripada pemain lawan. 1. Antara kemahiran-kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh setiap pemain ialah menggelecek. mengekalkan pemilikan bola. iaitu menggelecek longgar. 1. Menyerkap bola 6. Terdapat tiga cara menggelecek. Apabila seseorang pemain itu dapat menguasai kemahiran-kemahiran tersebut. ia memberi peluang kepada meraka untuk kreativiti dan gaya individual.Menggelecek Menggelecek adalah kemahiran yang penting. dan sebagainya. memukul. daya tahan. dan menggelecek „Indian‟(Indian 4 . kelincahan. Jadi.

Kelebihan kemahiran memukul ini adalah membolehkan bola bergerak dengan cepat dan jauh. Ketepatan semasa memukul bola adalah sangat penting. Memukul Memukul juga kemahiran asas dalam permainan hoki yang perlu dikuasai oleh setiap pemain.Dribble). . 5 . supaya bola tidak tersasar ke arah lain. Kedudukan kaki yang betul semasa menggelecek bola cara Indian dribble Cara memegang kayu yang betul semasa indian dribble 2.

Pastikan kayu dipegang dengan kemas. walaupun tugasnya sama seperti kemahiran memukul. Menolak Kemahiran menolak adalah berlainan dengan kemahiran memukul.Kedudukan yang betul semasa memukul bola statik. 3. Kebiasaannya tiada bunyi ketukan terhasil dari tolakan 6 . Antara perbezaan ketara jika dibandingkan dengan kemahiran memukul ialah kemahiran menolak tidak memerlukan hayunan kayu hoki dan kuasa atau tekanan yang dikenakan kepada bola adalah berlainan. Pegangan dan hayunan kayu yang betul juga dapat menghasilkan pukulan yang kuat.

arah bola berlainan. Apabila kesalahan dilakukan ia menyebabkan kesan yang negatif dan tidak diingini.bola. contoh bola tidak sampai ke penerima. Kedudukan semasa menerima atau menahan bola boleh dilakukan semasa berada dalam kedudukan statik ataupun sedang bergerak. Kemahiran ini digunakan untuk menerima bola yang dihantar dari rakan sepasukan supaya kedudukan atau pemilikan bola masih berada dalam kawalan pasukan sendiri. * Kesalahan yang kerap dilakukan Terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh pemain atau pelajar semasa menggunakan kemahiran memukul ini. hasilnya pasti meletup 4. dan bola keluar dari kawasan permainan atau jatuh ke pihak lawan. Menerima dan menahan bola Kemahiran menerima atau menahan bola juga salah satu kemahiran yang sangat penting dan perlu dikuasai oleh pemain. Kedudukan atau postur sedia untuk menolak bola Teknik yang betul ketika menolak bola. tidak jatuh ke pasukan lawan. Antara kesalahan yang sering dilakukan ialah: 7 .

iv. Bahu tidak menunju ke arah sasaran bola yang hendak dipukul. ii. Pegangan yang terlalu dekat menjadikan ayunan kayu hoki tidak terlalu kuat.i. Lajaran diberhentikan semasa memukul bola. Ini menyebabkan kuasa ayunan tersebut sedikit berkurangan. iii. v. 8 . Pegangan yang longgar menyebabkan kontek bola dengan kayu hoki tidak kuat dan bola tidak pergi jauh. Bukaan kaki yang tidak sesuai menyebabkan kehilangan keseimbangan ketika hendak memukul bola. Pegangan tangan yang terlalu dekat dengan hujung kayu hoki. Pegangan pada pemegang kayu hoki tidak kuat.

. menolak bola. 9 . Teknik Asas Genggaman: . ii. Genggaman berjarak.Kayu digenggam dengan kedua-dua belah tangan secara rapat di bahagian berhampiran pangkalnya.Diamalkan apabila pemain hendak memukul bola. menguis bola dan menyerkap bola. Genggaman rapat . Teknik Asas Genggaman: .ASAS PEGANGAN KAYU HOKI Terdapat 2 cara asas menggenggam kayu hoki iaitu : i.Sebelah tangan menggenggam bahagian pangkal kayu dan sebelah lagi di bahagian berhampiran dengan pertengahan kayu.Diamalkan untuk tindakan ¼ tindakan yang berikut iaitu mengelecek bola.

permainan diberhentikan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka permainan itu di anggap telah tamat. JENIS PERTANDINGAN Pertandingan. c. 3. Lelaki 18 tahun dan ke bawah. b. Perempuan 18 tahun dan ke bawah. Jika selepas bermain separuh masa iaitu 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. d.pertandingan hoki peringkat Majlis Sukan Sekolah Malaysia a. Tiap-tiap perlawanan akan dijalankan mengikut masa yang telah dijadualkan tetapi sekiranya pada pendapat Pengarah pertandingan keadaan padang tidak sesuai untuk sesuatu permainan ataupun ditangguhkan kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka perlawanan itu akan dijalankan di tempat dan pada masa yang akan ditetapkan oleh Pengarah Pertandingan. Lelaki 12 tahun dan ke bawah. 2. Tempoh permainannya dan kedudukan jaringan pada masa itu akan diambil kira. Perempuan 12 tahun dan ke bawah. PENANGGUHAN 1.PERATURAN PERMAINAN Pertandingan hoki di Malaysia dijalankan mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Rules of The Game Hockey sebagaimana yang ditetapkan The International Hockey Board dan Peraturan Am Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. KELAYAKAN PEMAIN Pemain hendaklah berumur 18 dan 12 tahun ke bawah bagi kategori masingmasing pada 1 Januari tahun pertandingan tersebut. Keputusan Pengarah Pertandingan dalam hal ini adalah muktamad. 10 .

KAD KUNING 4 MATA c. Tatatertib pemain dan pegawai adalah pada amnya di bawah bidang kuasa Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan.4. Jika permainan diberhentikan sebelum 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. TATATERTIB PEMAIN Sistem mata „demerit‟ yang berikut akan dikuatkuasakan untuk tindakan tatatertib yang diambil sepanjang pertandingan ini dijalankan:- a. KAD MERAH 8 MATA 11 . Tindakan berikut boleh diambil semasa pertandingan dijalankan. di suatu tempat dan masa yang akan ditetapkan oleh Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. maka permainan itu akan disambung dari masa ia diberhentikan dengan kedudukan yang kekal sebelum permainan ditangguhkan. 5. KAD HIJAU 2 MATA b.

Berdasarkan maklumat yang dikumpul.aspek keselamatan. namun sebenarnya skopnya amat luas dan subjektif. Saya dan rakan-rakan sekelas telah meminta tunjuk ajar daripada pensyarah kami iaitu Encik Zahari Bin Zainal untuk penerangan lanjut. kemungkinan yang tidak diingini mungkin berlaku. Selepas mendapat tugasan ini. yakni saya dapat mempelajari proses dan prosedur perlaksanaan permainan hoki. Harapan saya agar apa yang saya pelajari semasa tugasan ini diadakan akan saya aplikasi apabila sudah menjadi guru kelak. Kami mendapati. 12 .ciri pergerakan asas lokomotor mahupun bukan lokomotor. Sekian. internet dan sebagainya. Saya telah membuat rujukan dari pelbagai jenis buku. Pada lahiriahnya. permainan ini tidak rumit. saya dapat memahami konsep. tetapi memandangkan ia memerlukan persediaan yang rapi. permainan ini boleh juga dianggap sebagai sangat kompleks dan rumit . sekiranya sepanjang permainan ini berlangsung tidak mengambil kira aspek. pelbagai Tugasan ini amat berguna dan bermanfaat pada diri saya kerana dengan melakukan tugasan yang diberikan. terima kasih.REFLEKSI Disediakan oleh Manisah Binti Muhamad Shukur 4 PISMP KS/PJ/PM 2 Tugasan yang diberikan adalah berdasarkan sukatan Gerko Hoki. Walaupun kehendak soalan ini nampak ringkas dan mudah. definisi dan ciri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->