PENGENALAN

Permainan hoki merupakan sebuah permainan yang tidak asing lagi di Negara kita. Merupakan sukan berkumpulan. Perkataan hoki berasal dari bahasa Perancis iaitu “hocquet” yang akhirnya dialih bahasa ke bahasa Inggeris menjadi “hockey” . Walaupun hoki tidak sepopular seperti bola sepak tetapi hoki adalah salah satu permainan yang telah lama dimainkan oleh manusia. Ia mula dikenali sebagai sukan demonstrasi di Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan dijadikan salah satu sukan yang ditandingkan pada tahun 1928. Sejak itu ia dimainkan dalam Sukan Olimpik.

Tarikh dan waktu sebenar hoki diperkenalkan masih lagi tidak dapat dikenalpasti, namun begitu, sejarah menunjukkan hoki telah dimainkan lebih

kurang 4000 tahun yang lalu di Mesir. Bukti ini ditunjukkan atas sebuah makam Bani Hasan dekat Minia, Mesir yang sekitar 2000 S. M. Ia menunjukkan saw lukisan yang menggambarkan dua orang melakukan buli seperti yang digunakan dalam permainan hoki.

Sebelum penemuan ini, dipercayai bahawa hoki bermula di Parsi sekitar 500 S.M. Ini adalah berdasarkan pada bukti bahawa orang Parsi menunggang kuda untuk bermain polo pada zaman itu. Dan dikatakan hoki adalah keturunan langsung daripada polo. Sejarawan sukan pula berpendapat bahawa polo adalah versi hoki yang halus yang wujud lebih awal. Hoki juga wujud di Greek dan Parsi sekitar 500 S.M. Bas-reliefs (seni-arca dinding) yang ditemui di Athens, menggambarkan permainan yang menyerupai hoki telah dimainkan.

Orang Indian Aztec daripada Mexico pernah bermain saw permainan kayu yang mempunyai persamaan dengan hoki. Perlawanan mereka adalah di antara puak-puak dengan kedudukan yang agak berjauhan. Kadangkala hampir semua penduduk lelaki yang berjumlah seramai 1000 orang sepasukan mengambil

1

negara kita telah menubuhkan pasukan hoki sendiri rentetan dari kedatangan pasukan India ke negara kita. Permainan ini kasar dan menyebabkan mereka mengalami kecederaan yang berat.bahagian. hoki merupakan sebuah acara yang antara paling diminati di Malaysia selain dari acara bola sepak. permainan ini gagal menarik minat penduduk tempatan dan hanya menarik minat rakyat dan kakitangan Inggeris yang tinggal di sini. hoki dimainkan oleh penduduk. Kini. Tidak lama selepas itu. Pada tahun 1904. Kayu-kayu dan bola-bola berat digunakan. Ketika itu pasukan India baru sahaja memenangi pingat emas Sukan Olimpik. Permainan hoki pada awalnya dipelopori oleh negeri Selangor pada ketika itu dan pada tahun 1920. Perlawanan itu juga telah mendorong pasukan hoki kita untuk mengadakan perlawanan seterusnya.negeri Selat dan juga Negeri. iaitu dibawa oleh penduduk Inggeris. Malah ramai yang giat untuk menceburkan diri secara serius di dalam permainan ini. bola jaring dan sebagainya. Di Malaysia. walaubagaimanapun. Permainan ini boleh dimainkan oleh lelaki mahupun perempuan. perlawanan hoki yang pertama telah dijalankan iaiatu di antara Selangor dan Singapura. permainan hoki ini telah diperkenalkan sejak zaman penjajahan Inggeris lagi. India juga mempunyai latar belakang kemasukan hoki ke negara mereka sama seperti kita. permainan ini menjadi semakin popular di negari ni. Dari sehari ke sehari bilangan mereka yang mempelajari dan bermainnya mulai meningkat. 2 .penduduk di Negeri. permainan hoki diperkenalkan ke negara kita oleh askar dan kakitangan Inggeris pada tahun 1892. Menurut sumber yang boleg dipercayai.negeri Melayu Bersekutu. Negara kita sememangnya terkenal dengan permainan hoki. Pada tahun 1926.

negara kita merupakan sebuah pasukan yang tidak mampu dikalahkan oleh pasukan negara lain. Kini. ini merupakan sebuah peluang bagi negara kita untuk menyertai permainan tersebut.wira hoki yang terkenal seperti Mirnawan Nawawi. Kini. Pada tahun 1946. S. Persekutuan Hoki Tanah Melayu telah ditubuhkan selaku sebagai penyelaras permainan ini di negara kita. Singapura dan Kuala Lumpur. Presiden MHF ialah DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Perak. dan lain. Negara kita telah melakukan perlawanan persahabatan bersama mereka dan memenangi semua perlawanan tersebut. Kemunculan wira. Sultan Azlan Shah. Rentetan dari itu. Liga Hoki diadakan di negara kita iaitu di Taiping. MHF bukan sahaja menganjurkan pertandingan di peringkat negeri. Hasil pertemuan Tanah Melayu dan India telah mendorong pasukan tersebut untuk mengadakan perlawanan ulangan pada tahun 1954 dan kemudian diikuti oleh perlawanan bersama dengan Pakistan. pasukan hoki Macao datang melawat negara kita. Ipoh. Di dalam Sukan SEA. Kejohanan hoki pertama anjuran MHF ialah pada tahun 1951 hingga kini. Kuhan. Kemudian.lain lagi merancakkkan lagi sukan ini.Tidak lama selepas itu. 3 . tetapi juga di peringkat antarabangsa. negara kita menjadi sebuah negara yang sangat dikenali dan digeruni dalam permainan hoki standing dengan pasukan India dan juga Pakistan. Piala Razak menjadi rebutan bagi semua pasukan hoki yang diinsprasikan oleh nama Tun Abdul Razak selaku penyumbang piala kejohanan. kemenangan berpihak kepada negara kita. pasukan hoki Macao pula telah membuat lawatan balas ke negara kita dan sempat mengadakan dua perlawanan. Di dalam perlawanan kali ini juga. Pada tahun 1953 FIH telah menerima MHF sebagai ahligabungannya.

harapan kami agar pelajar dapat berusaha untuk mengusai kemahiran yang telah diajar. Menjaga gol Permainan hoki mempunyai pelbagai kemahiran yang perlu dikuasai.KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN HOKI Di dalam permainan hoki. Memukul bola 5. Menguis bola 4. Mengawal dan merebut bola 7. memukul.Hoki juga satu permainan fizikal yang memerlukan pelbagai unsur seperti kepantasan. melepaskan diri daripada pemain lawan. Setiap kemahiran yang ada di dalam permainan ini mempunyai kelebihan tersendiri. dan menggelecek „Indian‟(Indian 4 . 1. Mengelecek bola 2. kekuatan. Apabila seseorang pemain itu dapat menguasai kemahiran-kemahiran tersebut. terdapat beberapa kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh pemain iaitu . Terdapat tiga cara menggelecek. menolak. Ia sangat penting kerana ia memberikan kelebihan seseorang pemain itu dengan pemain yang lain. menggelecek rapat. kelincahan. Kemahiran ini perlu dikuasai untuk membawa bola.Menggelecek Menggelecek adalah kemahiran yang penting. mengekalkan pemilikan bola. Antara kemahiran-kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh setiap pemain ialah menggelecek. dan sebagainya. Menyerkap bola 6. Menolak bola 3. iaitu menggelecek longgar. strategi dan teknikal. dan menerima atau menahan bola. menukar arah. ia memberi peluang kepada meraka untuk kreativiti dan gaya individual. daya tahan. 1. Jadi.

Memukul Memukul juga kemahiran asas dalam permainan hoki yang perlu dikuasai oleh setiap pemain. Kedudukan kaki yang betul semasa menggelecek bola cara Indian dribble Cara memegang kayu yang betul semasa indian dribble 2. Kelebihan kemahiran memukul ini adalah membolehkan bola bergerak dengan cepat dan jauh. Ketepatan semasa memukul bola adalah sangat penting. supaya bola tidak tersasar ke arah lain. 5 . .Dribble).

Kebiasaannya tiada bunyi ketukan terhasil dari tolakan 6 .Kedudukan yang betul semasa memukul bola statik. Pegangan dan hayunan kayu yang betul juga dapat menghasilkan pukulan yang kuat. Menolak Kemahiran menolak adalah berlainan dengan kemahiran memukul. Antara perbezaan ketara jika dibandingkan dengan kemahiran memukul ialah kemahiran menolak tidak memerlukan hayunan kayu hoki dan kuasa atau tekanan yang dikenakan kepada bola adalah berlainan.Pastikan kayu dipegang dengan kemas. walaupun tugasnya sama seperti kemahiran memukul. 3.

Kemahiran ini digunakan untuk menerima bola yang dihantar dari rakan sepasukan supaya kedudukan atau pemilikan bola masih berada dalam kawalan pasukan sendiri. contoh bola tidak sampai ke penerima. * Kesalahan yang kerap dilakukan Terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh pemain atau pelajar semasa menggunakan kemahiran memukul ini. hasilnya pasti meletup 4. Antara kesalahan yang sering dilakukan ialah: 7 . Kedudukan atau postur sedia untuk menolak bola Teknik yang betul ketika menolak bola.bola. arah bola berlainan. dan bola keluar dari kawasan permainan atau jatuh ke pihak lawan. Apabila kesalahan dilakukan ia menyebabkan kesan yang negatif dan tidak diingini. Menerima dan menahan bola Kemahiran menerima atau menahan bola juga salah satu kemahiran yang sangat penting dan perlu dikuasai oleh pemain. tidak jatuh ke pasukan lawan. Kedudukan semasa menerima atau menahan bola boleh dilakukan semasa berada dalam kedudukan statik ataupun sedang bergerak.

iii. ii.i. 8 . Bahu tidak menunju ke arah sasaran bola yang hendak dipukul. v. Pegangan yang terlalu dekat menjadikan ayunan kayu hoki tidak terlalu kuat. Lajaran diberhentikan semasa memukul bola. iv. Pegangan tangan yang terlalu dekat dengan hujung kayu hoki. Pegangan yang longgar menyebabkan kontek bola dengan kayu hoki tidak kuat dan bola tidak pergi jauh. Bukaan kaki yang tidak sesuai menyebabkan kehilangan keseimbangan ketika hendak memukul bola. Ini menyebabkan kuasa ayunan tersebut sedikit berkurangan. Pegangan pada pemegang kayu hoki tidak kuat.

.Diamalkan apabila pemain hendak memukul bola. 9 . Genggaman berjarak. menguis bola dan menyerkap bola. Genggaman rapat . Teknik Asas Genggaman: .ASAS PEGANGAN KAYU HOKI Terdapat 2 cara asas menggenggam kayu hoki iaitu : i.Diamalkan untuk tindakan ¼ tindakan yang berikut iaitu mengelecek bola. Teknik Asas Genggaman: .Sebelah tangan menggenggam bahagian pangkal kayu dan sebelah lagi di bahagian berhampiran dengan pertengahan kayu. menolak bola. ii.Kayu digenggam dengan kedua-dua belah tangan secara rapat di bahagian berhampiran pangkalnya.

Keputusan Pengarah Pertandingan dalam hal ini adalah muktamad. KELAYAKAN PEMAIN Pemain hendaklah berumur 18 dan 12 tahun ke bawah bagi kategori masingmasing pada 1 Januari tahun pertandingan tersebut.PERATURAN PERMAINAN Pertandingan hoki di Malaysia dijalankan mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Rules of The Game Hockey sebagaimana yang ditetapkan The International Hockey Board dan Peraturan Am Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. Lelaki 12 tahun dan ke bawah. PENANGGUHAN 1. Tempoh permainannya dan kedudukan jaringan pada masa itu akan diambil kira. Perempuan 18 tahun dan ke bawah. 3. Perempuan 12 tahun dan ke bawah. Tiap-tiap perlawanan akan dijalankan mengikut masa yang telah dijadualkan tetapi sekiranya pada pendapat Pengarah pertandingan keadaan padang tidak sesuai untuk sesuatu permainan ataupun ditangguhkan kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka perlawanan itu akan dijalankan di tempat dan pada masa yang akan ditetapkan oleh Pengarah Pertandingan. Jika selepas bermain separuh masa iaitu 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. 2. 10 . JENIS PERTANDINGAN Pertandingan. c.pertandingan hoki peringkat Majlis Sukan Sekolah Malaysia a. Lelaki 18 tahun dan ke bawah. d. permainan diberhentikan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka permainan itu di anggap telah tamat. b.

Tatatertib pemain dan pegawai adalah pada amnya di bawah bidang kuasa Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. maka permainan itu akan disambung dari masa ia diberhentikan dengan kedudukan yang kekal sebelum permainan ditangguhkan. KAD MERAH 8 MATA 11 . di suatu tempat dan masa yang akan ditetapkan oleh Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. TATATERTIB PEMAIN Sistem mata „demerit‟ yang berikut akan dikuatkuasakan untuk tindakan tatatertib yang diambil sepanjang pertandingan ini dijalankan:- a.4. Jika permainan diberhentikan sebelum 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. 5. KAD KUNING 4 MATA c. Tindakan berikut boleh diambil semasa pertandingan dijalankan. KAD HIJAU 2 MATA b.

Harapan saya agar apa yang saya pelajari semasa tugasan ini diadakan akan saya aplikasi apabila sudah menjadi guru kelak. sekiranya sepanjang permainan ini berlangsung tidak mengambil kira aspek.REFLEKSI Disediakan oleh Manisah Binti Muhamad Shukur 4 PISMP KS/PJ/PM 2 Tugasan yang diberikan adalah berdasarkan sukatan Gerko Hoki. tetapi memandangkan ia memerlukan persediaan yang rapi. namun sebenarnya skopnya amat luas dan subjektif.aspek keselamatan. 12 . Kami mendapati. saya dapat memahami konsep. yakni saya dapat mempelajari proses dan prosedur perlaksanaan permainan hoki. definisi dan ciri. pelbagai Tugasan ini amat berguna dan bermanfaat pada diri saya kerana dengan melakukan tugasan yang diberikan.ciri pergerakan asas lokomotor mahupun bukan lokomotor. Berdasarkan maklumat yang dikumpul. permainan ini boleh juga dianggap sebagai sangat kompleks dan rumit . Sekian. internet dan sebagainya. Saya dan rakan-rakan sekelas telah meminta tunjuk ajar daripada pensyarah kami iaitu Encik Zahari Bin Zainal untuk penerangan lanjut. Saya telah membuat rujukan dari pelbagai jenis buku. kemungkinan yang tidak diingini mungkin berlaku. Walaupun kehendak soalan ini nampak ringkas dan mudah. permainan ini tidak rumit. terima kasih. Selepas mendapat tugasan ini. Pada lahiriahnya.