PENGENALAN

Permainan hoki merupakan sebuah permainan yang tidak asing lagi di Negara kita. Merupakan sukan berkumpulan. Perkataan hoki berasal dari bahasa Perancis iaitu “hocquet” yang akhirnya dialih bahasa ke bahasa Inggeris menjadi “hockey” . Walaupun hoki tidak sepopular seperti bola sepak tetapi hoki adalah salah satu permainan yang telah lama dimainkan oleh manusia. Ia mula dikenali sebagai sukan demonstrasi di Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan dijadikan salah satu sukan yang ditandingkan pada tahun 1928. Sejak itu ia dimainkan dalam Sukan Olimpik.

Tarikh dan waktu sebenar hoki diperkenalkan masih lagi tidak dapat dikenalpasti, namun begitu, sejarah menunjukkan hoki telah dimainkan lebih

kurang 4000 tahun yang lalu di Mesir. Bukti ini ditunjukkan atas sebuah makam Bani Hasan dekat Minia, Mesir yang sekitar 2000 S. M. Ia menunjukkan saw lukisan yang menggambarkan dua orang melakukan buli seperti yang digunakan dalam permainan hoki.

Sebelum penemuan ini, dipercayai bahawa hoki bermula di Parsi sekitar 500 S.M. Ini adalah berdasarkan pada bukti bahawa orang Parsi menunggang kuda untuk bermain polo pada zaman itu. Dan dikatakan hoki adalah keturunan langsung daripada polo. Sejarawan sukan pula berpendapat bahawa polo adalah versi hoki yang halus yang wujud lebih awal. Hoki juga wujud di Greek dan Parsi sekitar 500 S.M. Bas-reliefs (seni-arca dinding) yang ditemui di Athens, menggambarkan permainan yang menyerupai hoki telah dimainkan.

Orang Indian Aztec daripada Mexico pernah bermain saw permainan kayu yang mempunyai persamaan dengan hoki. Perlawanan mereka adalah di antara puak-puak dengan kedudukan yang agak berjauhan. Kadangkala hampir semua penduduk lelaki yang berjumlah seramai 1000 orang sepasukan mengambil

1

Ketika itu pasukan India baru sahaja memenangi pingat emas Sukan Olimpik. Menurut sumber yang boleg dipercayai. Kayu-kayu dan bola-bola berat digunakan. permainan ini gagal menarik minat penduduk tempatan dan hanya menarik minat rakyat dan kakitangan Inggeris yang tinggal di sini.penduduk di Negeri.negeri Melayu Bersekutu. permainan hoki ini telah diperkenalkan sejak zaman penjajahan Inggeris lagi. walaubagaimanapun. Permainan ini kasar dan menyebabkan mereka mengalami kecederaan yang berat. Pada tahun 1904. Permainan hoki pada awalnya dipelopori oleh negeri Selangor pada ketika itu dan pada tahun 1920. Tidak lama selepas itu. Dari sehari ke sehari bilangan mereka yang mempelajari dan bermainnya mulai meningkat. permainan hoki diperkenalkan ke negara kita oleh askar dan kakitangan Inggeris pada tahun 1892. Perlawanan itu juga telah mendorong pasukan hoki kita untuk mengadakan perlawanan seterusnya. perlawanan hoki yang pertama telah dijalankan iaiatu di antara Selangor dan Singapura. negara kita telah menubuhkan pasukan hoki sendiri rentetan dari kedatangan pasukan India ke negara kita. India juga mempunyai latar belakang kemasukan hoki ke negara mereka sama seperti kita. Di Malaysia. 2 . Malah ramai yang giat untuk menceburkan diri secara serius di dalam permainan ini. hoki dimainkan oleh penduduk. Permainan ini boleh dimainkan oleh lelaki mahupun perempuan.bahagian. Negara kita sememangnya terkenal dengan permainan hoki. iaitu dibawa oleh penduduk Inggeris. Kini. permainan ini menjadi semakin popular di negari ni.negeri Selat dan juga Negeri. Pada tahun 1926. hoki merupakan sebuah acara yang antara paling diminati di Malaysia selain dari acara bola sepak. bola jaring dan sebagainya.

pasukan hoki Macao datang melawat negara kita. Hasil pertemuan Tanah Melayu dan India telah mendorong pasukan tersebut untuk mengadakan perlawanan ulangan pada tahun 1954 dan kemudian diikuti oleh perlawanan bersama dengan Pakistan. pasukan hoki Macao pula telah membuat lawatan balas ke negara kita dan sempat mengadakan dua perlawanan.wira hoki yang terkenal seperti Mirnawan Nawawi. dan lain. Di dalam Sukan SEA. tetapi juga di peringkat antarabangsa. Kini. Pada tahun 1953 FIH telah menerima MHF sebagai ahligabungannya. Kuhan. Kemudian. Sultan Azlan Shah. 3 . Kejohanan hoki pertama anjuran MHF ialah pada tahun 1951 hingga kini. negara kita merupakan sebuah pasukan yang tidak mampu dikalahkan oleh pasukan negara lain.Tidak lama selepas itu. kemenangan berpihak kepada negara kita. Persekutuan Hoki Tanah Melayu telah ditubuhkan selaku sebagai penyelaras permainan ini di negara kita. Piala Razak menjadi rebutan bagi semua pasukan hoki yang diinsprasikan oleh nama Tun Abdul Razak selaku penyumbang piala kejohanan. Pada tahun 1946. ini merupakan sebuah peluang bagi negara kita untuk menyertai permainan tersebut. Di dalam perlawanan kali ini juga.lain lagi merancakkkan lagi sukan ini. Liga Hoki diadakan di negara kita iaitu di Taiping. Singapura dan Kuala Lumpur. Kemunculan wira. negara kita menjadi sebuah negara yang sangat dikenali dan digeruni dalam permainan hoki standing dengan pasukan India dan juga Pakistan. Negara kita telah melakukan perlawanan persahabatan bersama mereka dan memenangi semua perlawanan tersebut. Rentetan dari itu. Kini. Presiden MHF ialah DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Perak. MHF bukan sahaja menganjurkan pertandingan di peringkat negeri. S. Ipoh.

ia memberi peluang kepada meraka untuk kreativiti dan gaya individual. memukul. dan menggelecek „Indian‟(Indian 4 . harapan kami agar pelajar dapat berusaha untuk mengusai kemahiran yang telah diajar. Antara kemahiran-kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh setiap pemain ialah menggelecek. kelincahan. Menguis bola 4. Jadi. dan sebagainya. mengekalkan pemilikan bola. iaitu menggelecek longgar. Menjaga gol Permainan hoki mempunyai pelbagai kemahiran yang perlu dikuasai. Menyerkap bola 6. terdapat beberapa kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh pemain iaitu . dan menerima atau menahan bola. menggelecek rapat. kekuatan.KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN HOKI Di dalam permainan hoki. 1. Mengelecek bola 2. Apabila seseorang pemain itu dapat menguasai kemahiran-kemahiran tersebut. strategi dan teknikal. Ia sangat penting kerana ia memberikan kelebihan seseorang pemain itu dengan pemain yang lain.Hoki juga satu permainan fizikal yang memerlukan pelbagai unsur seperti kepantasan. Mengawal dan merebut bola 7. Memukul bola 5. Terdapat tiga cara menggelecek. Menolak bola 3. daya tahan. 1. melepaskan diri daripada pemain lawan. menolak.Menggelecek Menggelecek adalah kemahiran yang penting. Setiap kemahiran yang ada di dalam permainan ini mempunyai kelebihan tersendiri. Kemahiran ini perlu dikuasai untuk membawa bola. menukar arah.

.Dribble). supaya bola tidak tersasar ke arah lain. 5 . Kedudukan kaki yang betul semasa menggelecek bola cara Indian dribble Cara memegang kayu yang betul semasa indian dribble 2. Kelebihan kemahiran memukul ini adalah membolehkan bola bergerak dengan cepat dan jauh. Ketepatan semasa memukul bola adalah sangat penting. Memukul Memukul juga kemahiran asas dalam permainan hoki yang perlu dikuasai oleh setiap pemain.

3. Antara perbezaan ketara jika dibandingkan dengan kemahiran memukul ialah kemahiran menolak tidak memerlukan hayunan kayu hoki dan kuasa atau tekanan yang dikenakan kepada bola adalah berlainan. Menolak Kemahiran menolak adalah berlainan dengan kemahiran memukul. Kebiasaannya tiada bunyi ketukan terhasil dari tolakan 6 .Pastikan kayu dipegang dengan kemas. walaupun tugasnya sama seperti kemahiran memukul. Pegangan dan hayunan kayu yang betul juga dapat menghasilkan pukulan yang kuat.Kedudukan yang betul semasa memukul bola statik.

dan bola keluar dari kawasan permainan atau jatuh ke pihak lawan. Menerima dan menahan bola Kemahiran menerima atau menahan bola juga salah satu kemahiran yang sangat penting dan perlu dikuasai oleh pemain. * Kesalahan yang kerap dilakukan Terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh pemain atau pelajar semasa menggunakan kemahiran memukul ini. Kedudukan semasa menerima atau menahan bola boleh dilakukan semasa berada dalam kedudukan statik ataupun sedang bergerak.bola. arah bola berlainan. tidak jatuh ke pasukan lawan. hasilnya pasti meletup 4. contoh bola tidak sampai ke penerima. Kedudukan atau postur sedia untuk menolak bola Teknik yang betul ketika menolak bola. Kemahiran ini digunakan untuk menerima bola yang dihantar dari rakan sepasukan supaya kedudukan atau pemilikan bola masih berada dalam kawalan pasukan sendiri. Apabila kesalahan dilakukan ia menyebabkan kesan yang negatif dan tidak diingini. Antara kesalahan yang sering dilakukan ialah: 7 .

ii. iv. Bukaan kaki yang tidak sesuai menyebabkan kehilangan keseimbangan ketika hendak memukul bola. v. Pegangan yang longgar menyebabkan kontek bola dengan kayu hoki tidak kuat dan bola tidak pergi jauh. Pegangan yang terlalu dekat menjadikan ayunan kayu hoki tidak terlalu kuat. 8 . iii. Bahu tidak menunju ke arah sasaran bola yang hendak dipukul.i. Pegangan tangan yang terlalu dekat dengan hujung kayu hoki. Lajaran diberhentikan semasa memukul bola. Ini menyebabkan kuasa ayunan tersebut sedikit berkurangan. Pegangan pada pemegang kayu hoki tidak kuat.

Diamalkan untuk tindakan ¼ tindakan yang berikut iaitu mengelecek bola.Diamalkan apabila pemain hendak memukul bola. Teknik Asas Genggaman: . Teknik Asas Genggaman: . Genggaman berjarak.ASAS PEGANGAN KAYU HOKI Terdapat 2 cara asas menggenggam kayu hoki iaitu : i.Kayu digenggam dengan kedua-dua belah tangan secara rapat di bahagian berhampiran pangkalnya. menolak bola. . ii. Genggaman rapat . menguis bola dan menyerkap bola.Sebelah tangan menggenggam bahagian pangkal kayu dan sebelah lagi di bahagian berhampiran dengan pertengahan kayu. 9 .

3. KELAYAKAN PEMAIN Pemain hendaklah berumur 18 dan 12 tahun ke bawah bagi kategori masingmasing pada 1 Januari tahun pertandingan tersebut. Tiap-tiap perlawanan akan dijalankan mengikut masa yang telah dijadualkan tetapi sekiranya pada pendapat Pengarah pertandingan keadaan padang tidak sesuai untuk sesuatu permainan ataupun ditangguhkan kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka perlawanan itu akan dijalankan di tempat dan pada masa yang akan ditetapkan oleh Pengarah Pertandingan. 2. c. PENANGGUHAN 1. b. Perempuan 12 tahun dan ke bawah. permainan diberhentikan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka permainan itu di anggap telah tamat. Lelaki 18 tahun dan ke bawah.pertandingan hoki peringkat Majlis Sukan Sekolah Malaysia a. d. Lelaki 12 tahun dan ke bawah. 10 . JENIS PERTANDINGAN Pertandingan. Keputusan Pengarah Pertandingan dalam hal ini adalah muktamad. Tempoh permainannya dan kedudukan jaringan pada masa itu akan diambil kira.PERATURAN PERMAINAN Pertandingan hoki di Malaysia dijalankan mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Rules of The Game Hockey sebagaimana yang ditetapkan The International Hockey Board dan Peraturan Am Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. Jika selepas bermain separuh masa iaitu 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. Perempuan 18 tahun dan ke bawah.

di suatu tempat dan masa yang akan ditetapkan oleh Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. 5. Jika permainan diberhentikan sebelum 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. maka permainan itu akan disambung dari masa ia diberhentikan dengan kedudukan yang kekal sebelum permainan ditangguhkan. KAD KUNING 4 MATA c. TATATERTIB PEMAIN Sistem mata „demerit‟ yang berikut akan dikuatkuasakan untuk tindakan tatatertib yang diambil sepanjang pertandingan ini dijalankan:- a. KAD HIJAU 2 MATA b. Tatatertib pemain dan pegawai adalah pada amnya di bawah bidang kuasa Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan.4. KAD MERAH 8 MATA 11 . Tindakan berikut boleh diambil semasa pertandingan dijalankan.

yakni saya dapat mempelajari proses dan prosedur perlaksanaan permainan hoki. Selepas mendapat tugasan ini. terima kasih. pelbagai Tugasan ini amat berguna dan bermanfaat pada diri saya kerana dengan melakukan tugasan yang diberikan. permainan ini boleh juga dianggap sebagai sangat kompleks dan rumit . Saya telah membuat rujukan dari pelbagai jenis buku. 12 .aspek keselamatan. kemungkinan yang tidak diingini mungkin berlaku. permainan ini tidak rumit. tetapi memandangkan ia memerlukan persediaan yang rapi. Berdasarkan maklumat yang dikumpul. saya dapat memahami konsep. Kami mendapati. internet dan sebagainya. Saya dan rakan-rakan sekelas telah meminta tunjuk ajar daripada pensyarah kami iaitu Encik Zahari Bin Zainal untuk penerangan lanjut. Walaupun kehendak soalan ini nampak ringkas dan mudah. definisi dan ciri. Pada lahiriahnya. Sekian. namun sebenarnya skopnya amat luas dan subjektif.REFLEKSI Disediakan oleh Manisah Binti Muhamad Shukur 4 PISMP KS/PJ/PM 2 Tugasan yang diberikan adalah berdasarkan sukatan Gerko Hoki.ciri pergerakan asas lokomotor mahupun bukan lokomotor. Harapan saya agar apa yang saya pelajari semasa tugasan ini diadakan akan saya aplikasi apabila sudah menjadi guru kelak. sekiranya sepanjang permainan ini berlangsung tidak mengambil kira aspek.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful