P. 1
Sejarah Permainan Hoki Di Malaysia

Sejarah Permainan Hoki Di Malaysia

|Views: 46|Likes:
Published by Cik Manis

More info:

Published by: Cik Manis on May 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2012

pdf

text

original

PENGENALAN

Permainan hoki merupakan sebuah permainan yang tidak asing lagi di Negara kita. Merupakan sukan berkumpulan. Perkataan hoki berasal dari bahasa Perancis iaitu “hocquet” yang akhirnya dialih bahasa ke bahasa Inggeris menjadi “hockey” . Walaupun hoki tidak sepopular seperti bola sepak tetapi hoki adalah salah satu permainan yang telah lama dimainkan oleh manusia. Ia mula dikenali sebagai sukan demonstrasi di Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan dijadikan salah satu sukan yang ditandingkan pada tahun 1928. Sejak itu ia dimainkan dalam Sukan Olimpik.

Tarikh dan waktu sebenar hoki diperkenalkan masih lagi tidak dapat dikenalpasti, namun begitu, sejarah menunjukkan hoki telah dimainkan lebih

kurang 4000 tahun yang lalu di Mesir. Bukti ini ditunjukkan atas sebuah makam Bani Hasan dekat Minia, Mesir yang sekitar 2000 S. M. Ia menunjukkan saw lukisan yang menggambarkan dua orang melakukan buli seperti yang digunakan dalam permainan hoki.

Sebelum penemuan ini, dipercayai bahawa hoki bermula di Parsi sekitar 500 S.M. Ini adalah berdasarkan pada bukti bahawa orang Parsi menunggang kuda untuk bermain polo pada zaman itu. Dan dikatakan hoki adalah keturunan langsung daripada polo. Sejarawan sukan pula berpendapat bahawa polo adalah versi hoki yang halus yang wujud lebih awal. Hoki juga wujud di Greek dan Parsi sekitar 500 S.M. Bas-reliefs (seni-arca dinding) yang ditemui di Athens, menggambarkan permainan yang menyerupai hoki telah dimainkan.

Orang Indian Aztec daripada Mexico pernah bermain saw permainan kayu yang mempunyai persamaan dengan hoki. Perlawanan mereka adalah di antara puak-puak dengan kedudukan yang agak berjauhan. Kadangkala hampir semua penduduk lelaki yang berjumlah seramai 1000 orang sepasukan mengambil

1

bahagian.penduduk di Negeri.negeri Melayu Bersekutu. India juga mempunyai latar belakang kemasukan hoki ke negara mereka sama seperti kita. Tidak lama selepas itu. Permainan ini boleh dimainkan oleh lelaki mahupun perempuan. permainan hoki diperkenalkan ke negara kita oleh askar dan kakitangan Inggeris pada tahun 1892. Malah ramai yang giat untuk menceburkan diri secara serius di dalam permainan ini. Di Malaysia. iaitu dibawa oleh penduduk Inggeris. Permainan ini kasar dan menyebabkan mereka mengalami kecederaan yang berat. bola jaring dan sebagainya. negara kita telah menubuhkan pasukan hoki sendiri rentetan dari kedatangan pasukan India ke negara kita. 2 . walaubagaimanapun. permainan ini gagal menarik minat penduduk tempatan dan hanya menarik minat rakyat dan kakitangan Inggeris yang tinggal di sini. Permainan hoki pada awalnya dipelopori oleh negeri Selangor pada ketika itu dan pada tahun 1920. permainan hoki ini telah diperkenalkan sejak zaman penjajahan Inggeris lagi. perlawanan hoki yang pertama telah dijalankan iaiatu di antara Selangor dan Singapura. permainan ini menjadi semakin popular di negari ni. Menurut sumber yang boleg dipercayai. Negara kita sememangnya terkenal dengan permainan hoki. Dari sehari ke sehari bilangan mereka yang mempelajari dan bermainnya mulai meningkat. hoki dimainkan oleh penduduk. Perlawanan itu juga telah mendorong pasukan hoki kita untuk mengadakan perlawanan seterusnya. Ketika itu pasukan India baru sahaja memenangi pingat emas Sukan Olimpik. Kayu-kayu dan bola-bola berat digunakan. Pada tahun 1926. Kini.negeri Selat dan juga Negeri. Pada tahun 1904. hoki merupakan sebuah acara yang antara paling diminati di Malaysia selain dari acara bola sepak.

dan lain. Hasil pertemuan Tanah Melayu dan India telah mendorong pasukan tersebut untuk mengadakan perlawanan ulangan pada tahun 1954 dan kemudian diikuti oleh perlawanan bersama dengan Pakistan. Di dalam Sukan SEA. Kuhan.Tidak lama selepas itu. pasukan hoki Macao pula telah membuat lawatan balas ke negara kita dan sempat mengadakan dua perlawanan. Pada tahun 1946. Liga Hoki diadakan di negara kita iaitu di Taiping. kemenangan berpihak kepada negara kita. Kejohanan hoki pertama anjuran MHF ialah pada tahun 1951 hingga kini. Kemudian. negara kita merupakan sebuah pasukan yang tidak mampu dikalahkan oleh pasukan negara lain. Kemunculan wira.wira hoki yang terkenal seperti Mirnawan Nawawi. Rentetan dari itu. Kini. tetapi juga di peringkat antarabangsa.lain lagi merancakkkan lagi sukan ini. 3 . Singapura dan Kuala Lumpur. Ipoh. S. pasukan hoki Macao datang melawat negara kita. Pada tahun 1953 FIH telah menerima MHF sebagai ahligabungannya. negara kita menjadi sebuah negara yang sangat dikenali dan digeruni dalam permainan hoki standing dengan pasukan India dan juga Pakistan. Piala Razak menjadi rebutan bagi semua pasukan hoki yang diinsprasikan oleh nama Tun Abdul Razak selaku penyumbang piala kejohanan. MHF bukan sahaja menganjurkan pertandingan di peringkat negeri. Negara kita telah melakukan perlawanan persahabatan bersama mereka dan memenangi semua perlawanan tersebut. ini merupakan sebuah peluang bagi negara kita untuk menyertai permainan tersebut. Sultan Azlan Shah. Kini. Presiden MHF ialah DYMM Seri Paduka Baginda Sultan Perak. Di dalam perlawanan kali ini juga. Persekutuan Hoki Tanah Melayu telah ditubuhkan selaku sebagai penyelaras permainan ini di negara kita.

Menggelecek Menggelecek adalah kemahiran yang penting. memukul. Menguis bola 4. Menolak bola 3.KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN HOKI Di dalam permainan hoki. menggelecek rapat. Menjaga gol Permainan hoki mempunyai pelbagai kemahiran yang perlu dikuasai. menolak. dan menerima atau menahan bola. dan sebagainya. Kemahiran ini perlu dikuasai untuk membawa bola. harapan kami agar pelajar dapat berusaha untuk mengusai kemahiran yang telah diajar. Ia sangat penting kerana ia memberikan kelebihan seseorang pemain itu dengan pemain yang lain. daya tahan. strategi dan teknikal. dan menggelecek „Indian‟(Indian 4 . Mengelecek bola 2. Menyerkap bola 6. Setiap kemahiran yang ada di dalam permainan ini mempunyai kelebihan tersendiri. Terdapat tiga cara menggelecek. Antara kemahiran-kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh setiap pemain ialah menggelecek. Jadi. Mengawal dan merebut bola 7. Apabila seseorang pemain itu dapat menguasai kemahiran-kemahiran tersebut. 1.Hoki juga satu permainan fizikal yang memerlukan pelbagai unsur seperti kepantasan. terdapat beberapa kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh pemain iaitu . mengekalkan pemilikan bola. kelincahan. kekuatan. 1. ia memberi peluang kepada meraka untuk kreativiti dan gaya individual. melepaskan diri daripada pemain lawan. iaitu menggelecek longgar. Memukul bola 5. menukar arah.

Kelebihan kemahiran memukul ini adalah membolehkan bola bergerak dengan cepat dan jauh. Ketepatan semasa memukul bola adalah sangat penting. 5 .Dribble). . Kedudukan kaki yang betul semasa menggelecek bola cara Indian dribble Cara memegang kayu yang betul semasa indian dribble 2. supaya bola tidak tersasar ke arah lain. Memukul Memukul juga kemahiran asas dalam permainan hoki yang perlu dikuasai oleh setiap pemain.

Menolak Kemahiran menolak adalah berlainan dengan kemahiran memukul. Antara perbezaan ketara jika dibandingkan dengan kemahiran memukul ialah kemahiran menolak tidak memerlukan hayunan kayu hoki dan kuasa atau tekanan yang dikenakan kepada bola adalah berlainan. walaupun tugasnya sama seperti kemahiran memukul. Kebiasaannya tiada bunyi ketukan terhasil dari tolakan 6 . Pegangan dan hayunan kayu yang betul juga dapat menghasilkan pukulan yang kuat.Pastikan kayu dipegang dengan kemas. 3.Kedudukan yang betul semasa memukul bola statik.

contoh bola tidak sampai ke penerima. Kedudukan semasa menerima atau menahan bola boleh dilakukan semasa berada dalam kedudukan statik ataupun sedang bergerak. dan bola keluar dari kawasan permainan atau jatuh ke pihak lawan.bola. arah bola berlainan. Kedudukan atau postur sedia untuk menolak bola Teknik yang betul ketika menolak bola. hasilnya pasti meletup 4. * Kesalahan yang kerap dilakukan Terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh pemain atau pelajar semasa menggunakan kemahiran memukul ini. tidak jatuh ke pasukan lawan. Apabila kesalahan dilakukan ia menyebabkan kesan yang negatif dan tidak diingini. Menerima dan menahan bola Kemahiran menerima atau menahan bola juga salah satu kemahiran yang sangat penting dan perlu dikuasai oleh pemain. Kemahiran ini digunakan untuk menerima bola yang dihantar dari rakan sepasukan supaya kedudukan atau pemilikan bola masih berada dalam kawalan pasukan sendiri. Antara kesalahan yang sering dilakukan ialah: 7 .

iv.i. iii. Lajaran diberhentikan semasa memukul bola. Pegangan yang terlalu dekat menjadikan ayunan kayu hoki tidak terlalu kuat. Pegangan yang longgar menyebabkan kontek bola dengan kayu hoki tidak kuat dan bola tidak pergi jauh. 8 . ii. Pegangan tangan yang terlalu dekat dengan hujung kayu hoki. Bahu tidak menunju ke arah sasaran bola yang hendak dipukul. Pegangan pada pemegang kayu hoki tidak kuat. v. Ini menyebabkan kuasa ayunan tersebut sedikit berkurangan. Bukaan kaki yang tidak sesuai menyebabkan kehilangan keseimbangan ketika hendak memukul bola.

menguis bola dan menyerkap bola. Genggaman berjarak.Diamalkan apabila pemain hendak memukul bola.Sebelah tangan menggenggam bahagian pangkal kayu dan sebelah lagi di bahagian berhampiran dengan pertengahan kayu. ii. menolak bola. Genggaman rapat .Kayu digenggam dengan kedua-dua belah tangan secara rapat di bahagian berhampiran pangkalnya. . Teknik Asas Genggaman: .ASAS PEGANGAN KAYU HOKI Terdapat 2 cara asas menggenggam kayu hoki iaitu : i. Teknik Asas Genggaman: . 9 .Diamalkan untuk tindakan ¼ tindakan yang berikut iaitu mengelecek bola.

b. 10 . Perempuan 18 tahun dan ke bawah. Lelaki 12 tahun dan ke bawah. 2. Tiap-tiap perlawanan akan dijalankan mengikut masa yang telah dijadualkan tetapi sekiranya pada pendapat Pengarah pertandingan keadaan padang tidak sesuai untuk sesuatu permainan ataupun ditangguhkan kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka perlawanan itu akan dijalankan di tempat dan pada masa yang akan ditetapkan oleh Pengarah Pertandingan. Lelaki 18 tahun dan ke bawah. Jika selepas bermain separuh masa iaitu 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. KELAYAKAN PEMAIN Pemain hendaklah berumur 18 dan 12 tahun ke bawah bagi kategori masingmasing pada 1 Januari tahun pertandingan tersebut.pertandingan hoki peringkat Majlis Sukan Sekolah Malaysia a. Keputusan Pengarah Pertandingan dalam hal ini adalah muktamad. d. Perempuan 12 tahun dan ke bawah. permainan diberhentikan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan maka permainan itu di anggap telah tamat. Tempoh permainannya dan kedudukan jaringan pada masa itu akan diambil kira. PENANGGUHAN 1. 3. JENIS PERTANDINGAN Pertandingan.PERATURAN PERMAINAN Pertandingan hoki di Malaysia dijalankan mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Rules of The Game Hockey sebagaimana yang ditetapkan The International Hockey Board dan Peraturan Am Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia. c.

KAD MERAH 8 MATA 11 . Jika permainan diberhentikan sebelum 25 minit bagi kategori B18 tahun dan ke bawah dan 20 minit bagi kategori B12 tahun dan ke bawah. Tindakan berikut boleh diambil semasa pertandingan dijalankan. di suatu tempat dan masa yang akan ditetapkan oleh Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. TATATERTIB PEMAIN Sistem mata „demerit‟ yang berikut akan dikuatkuasakan untuk tindakan tatatertib yang diambil sepanjang pertandingan ini dijalankan:- a. maka permainan itu akan disambung dari masa ia diberhentikan dengan kedudukan yang kekal sebelum permainan ditangguhkan.4. KAD HIJAU 2 MATA b. 5. Tatatertib pemain dan pegawai adalah pada amnya di bawah bidang kuasa Jawatankuasa Teknik dan Pertandingan. KAD KUNING 4 MATA c.

sekiranya sepanjang permainan ini berlangsung tidak mengambil kira aspek. tetapi memandangkan ia memerlukan persediaan yang rapi. Pada lahiriahnya. internet dan sebagainya. permainan ini tidak rumit. Walaupun kehendak soalan ini nampak ringkas dan mudah. Berdasarkan maklumat yang dikumpul. saya dapat memahami konsep.ciri pergerakan asas lokomotor mahupun bukan lokomotor. Saya telah membuat rujukan dari pelbagai jenis buku. Kami mendapati. terima kasih. namun sebenarnya skopnya amat luas dan subjektif. Saya dan rakan-rakan sekelas telah meminta tunjuk ajar daripada pensyarah kami iaitu Encik Zahari Bin Zainal untuk penerangan lanjut. pelbagai Tugasan ini amat berguna dan bermanfaat pada diri saya kerana dengan melakukan tugasan yang diberikan. yakni saya dapat mempelajari proses dan prosedur perlaksanaan permainan hoki. 12 .aspek keselamatan.REFLEKSI Disediakan oleh Manisah Binti Muhamad Shukur 4 PISMP KS/PJ/PM 2 Tugasan yang diberikan adalah berdasarkan sukatan Gerko Hoki. Selepas mendapat tugasan ini. definisi dan ciri. permainan ini boleh juga dianggap sebagai sangat kompleks dan rumit . Sekian. Harapan saya agar apa yang saya pelajari semasa tugasan ini diadakan akan saya aplikasi apabila sudah menjadi guru kelak. kemungkinan yang tidak diingini mungkin berlaku.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->