P. 1
JURNAL PRAKTIKUM

JURNAL PRAKTIKUM

|Views: 508|Likes:
Published by wanroslinda

More info:

Published by: wanroslinda on May 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2013

pdf

text

original

JURNAL PRAKTIKUM MINGGU PERTAMA ( 10 JUN 2007 – 14 JUN 2007 ) 1.

Masalah Pada minggu pertama praktikal, saya menghadapi masalah dari segi penulisan rancangan mengajar harian secara yang betul. 2. Analisis Masalah ini timbul kerana saya menghadapi kesukaran dalam menentukan subtopiksubtopik yang perlu diajar. 3. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut melihat contoh-contoh buku penulisan rancangan mengajar harian dan saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada pensyarah pembimbing disamping berbincang dengan rakan-rakan yang lain. 4. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 5. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. 6. Tindakan Susulan Sebelum membuat rancangan persediaan mengajar, saya akan memikirkan aktivitiaktiviti yang akan dibuat adalah berkaitan dengan subtopik yang akan diajar.

4.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KEDUA ( 16 JUN 2007 – 21 JUN 2007 ) 1. 3. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya akan menyediakan plan A dan plan B pada waktu-waktu tertentu terutama pada hari-hari yang terlibat dengan aktiviti sampingan. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. Ini menyebabkan proses pengajaran dan pembelajaran terpaksa ditangguh ke hari yang seterusnya. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. 5. Tindakan Susulan Sebelum perlu mengadakan kelas tambahan bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan lancar. Analisis Masalah ini timbul kerana aktiviti sampingan ini mengambil keseluruhan masa pengajaran dan pembelajaran (satu hari). 2. 6. Masalah Pada minggu kedua. . saya menghadapi kesukaran dalam melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran kerana terlalu banyak aktiviti sampingan di sekolah yang memakan masa pengajaran.

Masalah Pada minggu ketiga. saya terlibat dengan banyak aktiviti pengajaran tingkatan 3 untuk PMR seperti kem kecemerlangan. 6. Oleh itu. Tindakan Susulan Sebelum membuat rancangan persediaan mengajar dan saya akan menguruskan masa dengan sebaik yang mungkin. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 5. ia sedikit sebanyak mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran bagi kelas praktikal.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KETIGA ( 24 JUN 2007 – 28 JUN 2007 ) 1. 3. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut bersedia dengan segala cabaran dan dugaan kerana itulah tanggungjawab seorang guru bagi memastikan pelajar-pelajarnya berjaya. 2. Oleh itu. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. saya perlu membahagikan masa yang secukupnya bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan lancar. 4. . Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. Analisis Masalah ini timbul kerana saya turut mengajar kelas peperiksaan sewaktu praktikal ini.

JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KEEMPAT ( 1 JULAI 2007 – 5 JULAI 2007 ) 1. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya bagi menyelesaikan masalah ini. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. Tindakan Susulan Saya perlu membuat perancangan yang lebih teliti seandainya ingin membuat sebarang aktiviti secara berkumpulan. 3. 5. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. saya menghadapi masalah dalam menjalankan aktiviti berkumpulan. 6. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya perlu bersedia dengan lebih awal dengan cara membahagikan sendiri kumpulan-kumpulan tersebut dan saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada pensyarah pembimbing disamping berbincang dengan rakan-rakan yang lain. 2. 4. Masalah Pada minggu keempat. . Analisis Masalah ini timbul kerana saya menghadapi kesukaran dalam pengurusan masa bagi melaksanakan aktiviti berkumpulan.

Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera iaitu dengan cara mengkaji latar belakang permasalahannya. Masalah Pada minggu ini. . Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut melihat contoh-contoh buku penulisan rancangan mengajar harian dan saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada pensyarah pembimbing disamping berbincang dengan rakan-rakan yang lain. 3. saya menghadapi masalah berhubung dengan perangai-perangai pelajar lelaki kelas 2A2 yang kadang kala mengganggu emosi. 2. 5. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 6. 4. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KELIMA ( 8 JULAI 2007 – 12 JULAI 2007 ) 1. Analisis Masalah ini timbul kerana terdapat pelajar yang bermasalah dari rumah dan ia mempengaruhi pelajar-pelajar yang lain. Tetapi saya masih boleh bertahan dan cuba atasinya dengan sebaik yang mungkin. Tindakan Susulan Saya akan cuba mendekatinya dan memotivasikannya agar ia tidak ketinggalan di dalam kelas dan mendatangkan masalah kepada pelajar yang lain.

6. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Masalah Pada minggu ini. 5. semuanya berjalan dengan lancar kerana hari peperiksaan. Tindakan Susulan Saya cuba terlebih dahulu menulis rancangan pengajaran harian bagi hari peperiksaan dan akan memperbaikinya seandainya ia salah. 2. Analisis Masalah ini timbul kerana saya tidak terdedah dengan tatacara menulis rancangan pengajaran bagi hari peperiksaan. .JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KEENAM ( 15 JULAI 2007 – 19 JULAI 2007 ) 1. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. 3. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut melihat contoh-contoh buku penulisan rancangan mengajar harian dan saya akan mendapatkan bimbingan dan nasihat daripada pensyarah pembimbing disamping berbincang dengan rakan-rakan yang lain. Namun. 4. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. hanya ada beberapa masalah yang dihadapi iaitu permasalahan dalam menulis rancangan pengajaran harian bagi kelas peperiksaan.

Masalah Pada minggu ketujuh. 2. saya menghadapi masalah dalam memilih strategi yang sesuai bagi diaplikasikan supaya proses P & P saya akan berjalan dengan lancar dan berkesan. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. 3. kaedah-kaedah. pendekatan. . 6. teknik-teknik dan strategi. Tindakan Susulan Bagi menghasilkan pengajaran yang lebih berkesan sebagai seorang guru. Analisis Masalah ini timbul kerana saya kurang menguasai konsep P & P seperti konsep pendekatan. 5. teknik-teknik.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KETUJUH ( 22 JULAI 2007 – 26 JULAI 2007 ) 1. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut berusaha mendapatkan bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru-guru yang berpengalaman tentang pemilihan kaedah. Permasalahan tentang pemilihan strategi yang kurang berkesan ini dapat diperhatikan apabila terdapat sesetengah pelajar saya kurang memberi perhatian atau tidak menarik minat mereka untuk mengikuti sesi P & P yang saya jalankan terutama pada akhir waktu pengajaran. Sya juga akan memberi penekanan tentang penggunaan alat-alat bantu mengajar bagi memudahkan pelajar-pelajar memahami pengajaran saya dengan lebih mudah. pendekatan dan strategi yang sesuai dan berkesan dalam P & P saya. saya haruslah menguasai strategi. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. 4. kaedah dan teknik pengajaran dengan lebih baik dan mendalam kera ia merupakan tunjang bagi proses P & P saya. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya.

30 pg: Semua guru dan pelajar mengambil tempat di Dewan Sekolah 10.00 tgh : Penyampaian Hadiah .15 pg : Acara menanam pokok oleh ihak pentadbir sekolah 8.00 pg : Acara permainan 10.45 pg: Ucapan Pengerusi Koperasi SMASID BHD Nyanyian lagu Koperasi Bacaan Perutusan • • • YB Menteri Pelajaran YB Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi YM Prof Diraja Ungku Aziz 11. Dungun.30 pg: Kuiz Hari Koperasi Sekolah Persembahan Pelajar 1. SUSUNAN MAJLIS: 7.40 pg : Taklimat pagi dan Perasmian oleh Tuan Pengetua 8. PENGLIBATAN : Semua pelajar dan guru SMA Sultan Ismail.TARIKH PERISTIWA FOKUS : 19 Jun 2007 ( Selasa) : Hari Koperasi Sekolah (HKS) : Program dilaksanakan menepati tarikh yang ditetapkan oleh ANGKASA (Angkatan Koperasi Kebangsaan) dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia iaitu pada 17 – 23 Jun 2007.30 pg : Pertandingan ‘Car Wash’ 9.

saya dapati bagi menjayakan sesuatu program.10 pagi. semua ALK Guru dan ALK Pelajar menjalankan tanggungjawab masing-masing mengikut portolio yang ditetapkan. Mesyuarat diadakan di bilik mesyuarat. Aktiviti ini juga memperlihatkan perlunya sikap kerjasama dikalangan ahli kumpulan. Semua peralatan disediakan oleh pihak penganjur. Program ini juga mengajar saya untuk mengurusklan sesuatu aktiviti sekolah yang lain pada masa yang akan datang. Berpandukan pada program HKS ini. Selain itu. Semua aktiviti telah dirancang dan disepakati ndalam mesyuarat tersbeut.PENGALAMAN Untuk menjayakan sesuatu program. Seterusnya pada jam 2. Saya diberi tugas sebagai AJK bahagian dewan. persembahan pelajar dan memantau keseluruhan perjalanan HKS nanti.30 petang. Ahli Jawatankuasa Kerja perlu dibentuk terlebih dahulu. Berdasarkan pemerhatian saya. Pada pendapat saya. Oleh yang demikian semua ALK Guru Koperasi SMASID BHD telah dipanggil untuk bermesyuarat pada 11 Jun 2007 (Isnin) di bilik pengetua pada jam 11. semua aktiviti berjalan dengan lancar dari awal majlis sehingga penyampaian hadiah. banyak pengajaran ilmu yang saya dapat antaranya ialah dari segi pengurusan masa. HKS ini memang wajar diadakan setiap tahun bagi menyedarkan para pelajar tentang keperluan berkoperasi dan memupuk sifat keusahawanan. Bagi pertandingan ‘Car Wash’. kita selaku AJK hendaklah bekerjasama dan bantu membantu antara satu sama lain. Semua aktiviti berjalan dengan begitu baik sekali. mesyuarat antara ALK Guru dan ALK Pelajar pula diadakan bagi memberi taklimat untuk HKS dan pengagihan tugas. Kita hendaklah bijak menguruskan masa dan merancang aktiviti dengan sewajarnya. ia mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pihak guru dan pelajar. . Sebanyak 13 orang guru telah memasuki pertandingan ini iaitu kereta mereka akan dibasuh oleh 3 orang pelajar setiap kumpulan. REFLEKSI Secara keseluruhannya.

Ia turut memberi masalah kepada saya dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan lawatan seperti kutipan tambang bas. 6. Saya juga kurang pandai menangani masalah pengurusan masa. Pembahagian tugas juga diperlukan bagi meringankan beban dan melahirkan semangat kerjasama dan bantu membantu antara satu sama lain dalam sesuatu pasukan. sumbangan makanan daripada pihak-pihak tertentu. Masalah Pada minggu kesembilan.JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KESEMBILAN ( 5 OGOS 2007 – 9 OGOS 2007 ) 1. . 3. 2. Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Perancangan menguruskan sesuatu aktiviti seperti lawatan perlu dibuat dengan teliti dan terancang bagi memastikan kelancaran lawatan tersebut dan juga kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. saya menguruskan lawatan ke Kuala Lumpur dan Melaka. Pengurusan lawatan ini juga memberi kesan dalam pengurusan masa pengajaran dan pembelajaran saya. Analisis Masalah ini timbul kerana saya kurang yakin dengan kebolehan diri sebagai seorang ketua pasukan dan saya juga kekurangan pengalaman menguruskan lawatan. tempahan penginapan dan tempat lawatan kerana saya merupakan ketua kepada lawatan tersebut. Ia merupakan satu pengalaman baru dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan protokol-protokol lawatan. anjuran Kelab Koperasi Sekolah. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut berusaha mendapatkan bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru-guru yang berpengalaman tentang pengurusan lawatan. Sungguhpun ia memberi pengalaman yang baru kepada saya. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. Ini memberi kesan kepada saya dari segi emosi dan mental. 4. namun saya kurang yakin dalam menguruskan hal ini. Tindakan Susulan Saya perlu membuat perancangan yang lebih teliti seandainya ingin membuat sebarang aktiviti. 5.

Sya juga akan memberi penekanan tentang penggunaan alat-alat bantu mengajar bagi memudahkan pelajar-pelajar memahami pengajaran saya dengan lebih mudah. 4. Permasalahan ini terjadi akibat pelajar-pelajar tingkatan 2 ini kurang diberi pendedahan corak atau bentuk soalan peperiksaan yang sebenar. Tempoh Masa Saya akan cuba mengatasi masalah ini dengan segera. kaedah dan teknik pengajaran dengan lebih baik dan mendalam kera ia merupakan tunjang bagi proses P & P saya. teknik-teknik. Tindakan Susulan Bagi menghasilkan pengajaran yang lebih berkesan sebagai seorang guru. 6. saya haruslah menguasai strategi. 3. pendekatan..JURNAL PRAKTIKUM MINGGU KESEPULUH ( 12 OGOS 2007 – 16 OGOS 2007 ) 1. saya menghadapi masalah tentang pelajar-pelajar yang beranggapan subjek matematik merupakan subjek yang susah dan sukar untuk mendapat ‘A’. 2. Analisis Masalah ini timbul kerana para pelajar tidak tahu sifir dan kurang mengingati formula-formula yang diajar. Masalah Pada minggu kesembilan. . Penilaian Kejayaan Saya akan meminta kerjasama daripada pensyarah pembimbing untuk memberi penilaian tentang kejayaan saya di samping meminta pandangan daripada rakan sebaya. Perancangan mengajar yang baik adalah perlu bagi memastikan kelancaran proses pengajaran dan pembelajaran. pendekatan dan strategi yang sesuai dan berkesan dalam P & P saya supaya pelajar-pelajar lebih berminat dan mempunyai motivasi yang tinggi dalam mendapatkan keputusan yang baik. Cadangan Untuk Memperbaiki Saya patut berusaha mendapatkan bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru-guru yang berpengalaman tentang pemilihan kaedah. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->