TERTIB DI MEJA MAKAN

OLEH: Saruchi bin Sawal Ketua Unit Unit Perhubungan, &Pendataran Jabatan Pelajaran Pahang

TERTIB DI MEJA MAKAN Peraturan dan tatasusila semasa berada di meja makan amat penting bagi menjaga imej seseorang. Pengetahuan mengenai penggunaan peralatan makan yang betul adalah penting agar apa yang dilakukan tidak melanggar norma adat makan. Beberapa perkara perlu diketahui agar sesuatu majlis yang bersifat bersopan santun akan terjaga imejnya. .

.Minum sebelum makan      Diberi oleh pelayan semasa tetamu berlegar di ruang legar Minuman jus/minuman ringan Elak daripada mengambilnya lebih 2 kali Jangan bawa minuman ini ke meja makan Letakkan gelas di meja-meja kecil yang disediakan.

Cara Masuk Keluar  Masuk dan keluar dari meja makan melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk  Isteri yang mengiringi suami duduk di sebelah kiri/bersetentangan dengan suami .

 Jangan letak di atas meja .  Pegang bucu napkin di sebelah hujung dan lipatkan sedikit.Napkin  Napkin hendaklah diletakkan di atas paha.

Minuman dihidangkan dan ditambah melalui sebelah kanan    . Jaga suara agar tidak menganggu tetamu lain.  Berbual: Berbual dengan mereka yang berhampiran sahaja.  Hidangan: Makanan akan dihidang dari sebelah kiri.

 Kedudukan Peralatan  Penggunaan Peralatan Penggunaanya dari luar ke arah dalam susunan     Sudu/Pisau – kanan Garpu. Pisau Kecil“mentega” piring sebelah kiri Gelas minumanKanan .kiri.

Roti dicubit menjadi kecil.garpu sebelah kanan. Cara makan. o   o  o kanan berbentuk bulat Menyeduk sup dari arah luar dari badan Selesai makan letakkan sudu dalam mangkuk atau atas piring lapik dalam keadaan terlentang. . suap ke mulut menghala bhg tajam ke bawah. Apabila siap letakkan di atas piring lapik sebelah kanan dalam keadaan terlentang.disapu mentega. Makanan Pembuka  Sup Selera o Guna sudu sebelah Berbentuk “cocktail prawn” dengan sos tertentu.

Berperanan sebagai penghilang rasa ikan  Gunakan pisau dan garpu Apabila selesai. Hidangan  Ikan   Sorbet Dihidangkan selepas hidangan ikan – jenis aiskrim bukan “dessert”.  . pisau dan garpu di susun rapat dengan mata pisau menghala ke dalam dan garpu dalam keadaan terlentang.

 Dihidangkan setelah selesai makan Gunakan sudu kecil/garpu. Apabila bercakap letakkan pisau/garpu Selesai makan. .Mata pisau menghala ke dalam dan garpu dilentangkan. pisau/garpu disusun rapat. Hidangan  Utama  Dessert     Bahagian utama hidangan diletakkan paling hampir dengan tetamu dan diikuti dengan hidangan lain Hendaklah disuap satu persatu.

 Berjenaka Jangan berjenaka berlebihan semasa makan  Meninggalkan Tempat Duduk Meninggalkan meja makan hendaklah keluar di antara dua hidangan.  Merokok Jangan merokok jika tiada tempat habuk rokok.Kopi/Tea Kopi/Tea dihidangkan selepas hidangan selesai. Dalam majlis rasmi merokok tidak dibenarkan.  .

 Cungkil gigi Sesuatu yang kurang sopan.  .Cara Keluar Tolak kerusi ke belakang perlahan dan keluar dari sebelah kanan dan tolak semula kerusi sebagaimana asal.  Cenderamata Jangan ambil barang atas meja sebagai cenderamata.

napkin hendaklah diletakkan di atas meja.  Apabila .Meninggalkan Meja meninggalkan meja.

sekian Terima Kasih. .