TERTIB DI MEJA MAKAN

OLEH: Saruchi bin Sawal Ketua Unit Unit Perhubungan, &Pendataran Jabatan Pelajaran Pahang

Beberapa perkara perlu diketahui agar sesuatu majlis yang bersifat bersopan santun akan terjaga imejnya.TERTIB DI MEJA MAKAN Peraturan dan tatasusila semasa berada di meja makan amat penting bagi menjaga imej seseorang. Pengetahuan mengenai penggunaan peralatan makan yang betul adalah penting agar apa yang dilakukan tidak melanggar norma adat makan. .

.Minum sebelum makan      Diberi oleh pelayan semasa tetamu berlegar di ruang legar Minuman jus/minuman ringan Elak daripada mengambilnya lebih 2 kali Jangan bawa minuman ini ke meja makan Letakkan gelas di meja-meja kecil yang disediakan.

Cara Masuk Keluar  Masuk dan keluar dari meja makan melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk  Isteri yang mengiringi suami duduk di sebelah kiri/bersetentangan dengan suami .

 Jangan letak di atas meja .Napkin  Napkin hendaklah diletakkan di atas paha.  Pegang bucu napkin di sebelah hujung dan lipatkan sedikit.

  Berbual: Berbual dengan mereka yang berhampiran sahaja.  Hidangan: Makanan akan dihidang dari sebelah kiri. Minuman dihidangkan dan ditambah melalui sebelah kanan    . Jaga suara agar tidak menganggu tetamu lain.

kiri. Kedudukan Peralatan  Penggunaan Peralatan Penggunaanya dari luar ke arah dalam susunan     Sudu/Pisau – kanan Garpu. Pisau Kecil“mentega” piring sebelah kiri Gelas minumanKanan .

 Makanan Pembuka  Sup Selera o Guna sudu sebelah Berbentuk “cocktail prawn” dengan sos tertentu. Apabila siap letakkan di atas piring lapik sebelah kanan dalam keadaan terlentang. suap ke mulut menghala bhg tajam ke bawah. Cara makan.disapu mentega.garpu sebelah kanan. Roti dicubit menjadi kecil. . o   o  o kanan berbentuk bulat Menyeduk sup dari arah luar dari badan Selesai makan letakkan sudu dalam mangkuk atau atas piring lapik dalam keadaan terlentang.

pisau dan garpu di susun rapat dengan mata pisau menghala ke dalam dan garpu dalam keadaan terlentang. Hidangan  Ikan   Sorbet Dihidangkan selepas hidangan ikan – jenis aiskrim bukan “dessert”. Berperanan sebagai penghilang rasa ikan  Gunakan pisau dan garpu Apabila selesai.  .

. Apabila bercakap letakkan pisau/garpu Selesai makan. pisau/garpu disusun rapat.Mata pisau menghala ke dalam dan garpu dilentangkan. Hidangan  Utama  Dessert     Bahagian utama hidangan diletakkan paling hampir dengan tetamu dan diikuti dengan hidangan lain Hendaklah disuap satu persatu.  Dihidangkan setelah selesai makan Gunakan sudu kecil/garpu.

Dalam majlis rasmi merokok tidak dibenarkan.  Berjenaka Jangan berjenaka berlebihan semasa makan  Meninggalkan Tempat Duduk Meninggalkan meja makan hendaklah keluar di antara dua hidangan.  .Kopi/Tea Kopi/Tea dihidangkan selepas hidangan selesai.  Merokok Jangan merokok jika tiada tempat habuk rokok.

Cara Keluar Tolak kerusi ke belakang perlahan dan keluar dari sebelah kanan dan tolak semula kerusi sebagaimana asal.  Cungkil gigi Sesuatu yang kurang sopan.  .  Cenderamata Jangan ambil barang atas meja sebagai cenderamata.

napkin hendaklah diletakkan di atas meja.Meninggalkan Meja meninggalkan meja.  Apabila .

.sekian Terima Kasih.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful