TERTIB DI MEJA MAKAN

OLEH: Saruchi bin Sawal Ketua Unit Unit Perhubungan, &Pendataran Jabatan Pelajaran Pahang

. Beberapa perkara perlu diketahui agar sesuatu majlis yang bersifat bersopan santun akan terjaga imejnya.TERTIB DI MEJA MAKAN Peraturan dan tatasusila semasa berada di meja makan amat penting bagi menjaga imej seseorang. Pengetahuan mengenai penggunaan peralatan makan yang betul adalah penting agar apa yang dilakukan tidak melanggar norma adat makan.

Minum sebelum makan      Diberi oleh pelayan semasa tetamu berlegar di ruang legar Minuman jus/minuman ringan Elak daripada mengambilnya lebih 2 kali Jangan bawa minuman ini ke meja makan Letakkan gelas di meja-meja kecil yang disediakan. .

Cara Masuk Keluar  Masuk dan keluar dari meja makan melalui sebelah kanan kerusi tempat duduk  Isteri yang mengiringi suami duduk di sebelah kiri/bersetentangan dengan suami .

 Jangan letak di atas meja .  Pegang bucu napkin di sebelah hujung dan lipatkan sedikit.Napkin  Napkin hendaklah diletakkan di atas paha.

Jaga suara agar tidak menganggu tetamu lain.  Hidangan: Makanan akan dihidang dari sebelah kiri. Minuman dihidangkan dan ditambah melalui sebelah kanan    .  Berbual: Berbual dengan mereka yang berhampiran sahaja.

Pisau Kecil“mentega” piring sebelah kiri Gelas minumanKanan . Kedudukan Peralatan  Penggunaan Peralatan Penggunaanya dari luar ke arah dalam susunan     Sudu/Pisau – kanan Garpu.kiri.

 Makanan Pembuka  Sup Selera o Guna sudu sebelah Berbentuk “cocktail prawn” dengan sos tertentu. Apabila siap letakkan di atas piring lapik sebelah kanan dalam keadaan terlentang. o   o  o kanan berbentuk bulat Menyeduk sup dari arah luar dari badan Selesai makan letakkan sudu dalam mangkuk atau atas piring lapik dalam keadaan terlentang. Roti dicubit menjadi kecil. Cara makan. suap ke mulut menghala bhg tajam ke bawah.garpu sebelah kanan.disapu mentega. .

Berperanan sebagai penghilang rasa ikan  Gunakan pisau dan garpu Apabila selesai. Hidangan  Ikan   Sorbet Dihidangkan selepas hidangan ikan – jenis aiskrim bukan “dessert”. pisau dan garpu di susun rapat dengan mata pisau menghala ke dalam dan garpu dalam keadaan terlentang.  .

.  Dihidangkan setelah selesai makan Gunakan sudu kecil/garpu. Hidangan  Utama  Dessert     Bahagian utama hidangan diletakkan paling hampir dengan tetamu dan diikuti dengan hidangan lain Hendaklah disuap satu persatu.Mata pisau menghala ke dalam dan garpu dilentangkan. Apabila bercakap letakkan pisau/garpu Selesai makan. pisau/garpu disusun rapat.

 Berjenaka Jangan berjenaka berlebihan semasa makan  Meninggalkan Tempat Duduk Meninggalkan meja makan hendaklah keluar di antara dua hidangan.  . Dalam majlis rasmi merokok tidak dibenarkan.  Merokok Jangan merokok jika tiada tempat habuk rokok.Kopi/Tea Kopi/Tea dihidangkan selepas hidangan selesai.

 .  Cenderamata Jangan ambil barang atas meja sebagai cenderamata.Cara Keluar Tolak kerusi ke belakang perlahan dan keluar dari sebelah kanan dan tolak semula kerusi sebagaimana asal.  Cungkil gigi Sesuatu yang kurang sopan.

Meninggalkan Meja meninggalkan meja.  Apabila . napkin hendaklah diletakkan di atas meja.

sekian Terima Kasih. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful