P. 1
Topik 1 Apa Itu Sosiologi

Topik 1 Apa Itu Sosiologi

|Views: 84|Likes:
Published by Mynur Syema

More info:

Published by: Mynur Syema on May 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/04/2013

pdf

text

original

Topik 1 Apa Itu

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. 2. Menerangkan maksud imaginasi sosiologi;

Sosiologi?

Menjelaskan bagaimana sosiologi dikaitkan dengan bidang ekonomi, sejarah, sains politik, psikologi, antropologi dan kerja sosial; Membezakan perspektif sosiologi daripada perspektif asas logik; Menghuraikan kebaikan perspektif sosiologi dan sumbangannya dalam kehidupan seharian; dan Menjelaskan sumbangan ahli-ahli sosiologi berikut: • • • • • • Auguste Comte; Harriet Martineau; Herbert Spencer; Emile Durkheim; Max Weber; dan Karl Marx.

3. 4. 5.

PENGENALAN
Mengapakah sesetengah perkahwinan bahagia dan ada yang tidak? Adakah kita dilahirkan dengan personaliti semulajadi? Sejauh manakah pendidikan tinggi akan mempengaruhi masa depan anda? Adakah tinggal di bandar lebih bahagia daripada tinggal di kampung? Ahli sosiologi berusaha menjawab persoalan-persoalan di atas. Sosiologi merupakan kajian saintifik tentang tingkahlaku manusia. Sosiologi juga boleh

mari kita pertimbangkan kesukaran masyarakat Amerika untuk mendapatkan pekerjaan pada awal tahun 1890an. 1. Wright Mills (1916 1962) mengatakan bahawa untuk kita memahami sosiologi. kita melalui kehidupan seharian kita dengan memikirkan tentang aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan pekerjaan. Wright Mills Sumber: www.leksikon. kita perlu terlebih dahulu memahami masyarakat di mana kita tinggal agar kita mendapat satu gambaran yang lebih mendalam tentang kehidupan masyarakat kita (sila lihat Rajah 1.1 Imaginasi Sosiologi Apakah yang dimaksudkan dengan imaginasi sosiologi? Apabila ahli sosiologi mengkaji tentang manusia dan tingkahlakunya. Tidak kira apa pengalaman peribadi kita. mereka memfokus kepada bagaimana manusia dipengaruhi oleh manusia lain dan juga oleh masyarakat. Beliau menamakan disiplin ini imaginasi sosiologi (sociological imagination) iaitu keupayaan untuk kita melihat pengalaman dan kepayahan yang kita lalui sebagai mencerminkan perancangan struktur masyarakat dan zaman tersebut. Rajah 1. keluarga dan jiran tetangga. C.1 PERSPEKTIF SOSIOLOGI Bagi mereka yang baru hendak mengenali bidang sosiologi.2 TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? menunjukkan kepada kita bagaimana manusia bertingkahlaku dan bertindak. Apakah pendekatan yang digunakan oleh ahli sosiologi? Apakah kaitan bidang sosiologi dengan disiplin-disiplin sains sosial yang lain? Adakah sosiologi mempunyai asas logik atau saintifik? Kesemua persoalan ini akan dibincangkan dengan terperinci dalam bahagian ini. Mengikut Mills.org Lazimnya. masalah peribadi dan isu masyarakat saling bertindih untuk membentuk sebuah struktur sosial dan kehidupan masyarakat yang lebih luas.1: C. sudah tentu terdapat banyak persoalan dalam minda anda.1). Penggubalan struktur dan . 1.1. dan bagaimana semua ini bergabung dan mempengaruhi tingkahlaku manusia. Imaginasi sosiologi memberi kita peluang untuk mengaitkan pengalaman kita dengan masyarakat serta peristiwa silam. apakah ciri-ciri kumpulan dan masyarakat. Sebagai contoh. pasti kita akan dipengaruhi oleh arus sosial masyarakat walau di mana pun kita berada.

1.1: Perbandingan Bidang Sosiologi dan Bidang-Bidang Sains Sosial yang Lain Ekonomi Ekonomi adalah kajian tentang pengeluaran dan pengagihan bahan dan perkhidmatan. Mills mengatakan bahawa situasi sedemikian bukan hanya disebabkan oleh perwatakan peribadi individu sahaja. psikologi. antropologi dan kerja sosial (sila lihat Jadual 1. Sejarah .1 Terangkan apakah yang dimaksudkan dengan imaginasi sosiologi. Di sinilah imaginasi sosiologi akan memberi kita ruang untuk memahami kekecewaan masyarakat Amerika pada ketika itu dalam konteks faktor-faktor seperti persekitaran tempat kerja serta masyarakat keseluruhannya. sains politik.2 Sosiologi dalam Sains Sosial Ahli sosiologi mengkaji tentang tingkahlaku manusia seiring dengan bidangbidang sains sosial yang lain seperti ekonomi. Sejarah adalah kajian tentang peristiwa lalu. Sejarawan bukan sahaja menggambarkan peristiwa lalu tetapi juga menerangkan peristiwa bersejarah berdasarkan kepada petunjuk sosial. sejarah. Ahli sosiologi juga berminat mengkaji perkara-perkara ini.1): Jadual 1. SEMAK KENDIRI 1. Ahli sosiologi juga berminat mengkaji sejarah tetapi mereka menggunakan fakta sejarah untuk menerangkan tentang sikap sosial dan tingkahlaku masa kini. Kesimpulannya. Mereka mengkaji tentang bagaimana manusia bekerja dan bagaimana pekerjaan dan agihan bahan ekonomi mempengaruhi kehidupan manusia. 1. Kita juga perlu melihat situasi ekonomi dan politik masyarakat pada masa itu. imaginasi sosiologi memberi kita peluang untuk mengenalpasti hubungan di antara kehidupan peribadi kita dengan kehidupan sosial masyarakat di sekeliling kita.TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 3 pengecilan sektor korporat meninggalkan kesan ke atas ekonomi yang meleset. Apa yang berlaku kepada diri kita merupakan detik di mana kehidupan peribadi kita bertembung dengan masyarakat di sekeliling kita. Inilah yang kemudiannya mengakibatkan pengangguran di kalangan belia pada masa itu.

Ahli antropologi budaya pula mengkaji tentang budaya dan cara hidup pelbagai masyarakat. Psikologi merangkumi bidang biologi dan sains sosial. seperti psikologi.4 TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? Sains Politik Sains politik mengkaji kuasa. Ahli antropologi fizikal mengkaji tentang evolusi biologikal spesis manusia serta perbezaan fizikal di antara kumpulan manusia seperti kaum. adalah gabungan di antara biologi dan sains sosial. Manakala ahli sosiologi mengkaji perkara-perkara yang sama dengan melihat bagaimana ia berbeza di antara kumpulan sosial atau bagaimana ia mempengaruhi masyarakat. Akhir-akhir ini. Manakala ahli sosiologi memfokus kepada masyarakat yang moden dan kompleks. Psikologi Antropologi Kerja Sosial SEMAK KENDIRI 1. perasaan. Ahli sosiologi lebih berminat mengkaji bagaimana institusi seperti keluarga dan sistem pendidikan mempengaruhi sikap politik dan tingkahlaku pengundi. Manakala mereka yang bergiat dalam kerja sosial mengkaji tentang bagaimana menggunakan ilmu sosiologi untuk membantu manusia menyelesaikan masalah-masalah sosial seperti keretakan rumahtangga dan penagihan dadah. personaliti dan tingkahlaku yang tidak normal. pembelajaran. ahli antropologi semakin berminat mengkaji tentang cara hidup zaman moden disebabkan manusia sudah mula berpendidikan. ciri-ciri dan operasi kerajaan dan aktiviti politik dalam pelbagai masyarakat. motivasi. Psikologi dan sosiologi bergabung pula dalam satu bidang yang dinamakan psikologi sosial. Perkara-perkara yang dikaji adalah fisiologi otak manusia dan sistem urat saraf. Ia adalah kajian tentang proses pemikiran dan tingkahlaku individu. Mereka mengkaji masalah-masalah daripada aspek individu. Antropologi.2 Terangkan sosiologi: • • • • • • Ekonomi Sejarah Sains Politik Psikologi Antropologi Kerja Sosial bagaimana bidang-bidang berikut berkaitan dengan . Ahli sosiologi lebih tertumpu kepada mencari ilmu tentang tingkahlaku manusia. iaitu kajian tentang hubungan di antara individu dan kumpulan.

Cuba kita teliti pernyataan-pernyataan berikut: • • • • Kebanyakan ahli sukan yang berbakat berkemungkinan menjadi pemain profesional kelak. Perompak tidak bersenjata adalah lebih merbahaya daripada yang bersenjata. Revolusi berkemungkinan akan tercetus apabila keadaan kehidupan meningkat lebih baik dan kurang berkemungkinan berlaku sekiranya keadaan kehidupan berada dalam keadaan kurang baik untuk jangka masa panjang. Ini mencerminkan keruntuhan sistem kekeluargaan di Amerika. bidang sosiologi memang ada asas logik. Tetapi kajian telah membuktikan bahawa pernyataan-pernyataan tersebut adalah tidak benar: • • • Hanya 2% sahaja dikalangan ahli sukan yang bernasib baik yang akan menjadi pemain profesional. Pada pandangan umum. contohnya kemungkinan orang miskin masuk penjara lebih tinggi berbanding dengan orang kaya. bilangan perceraian adalah tinggi di Amerika. pernyataan-pernyataan di atas adalah benar. Tetapi. Perompak tidak bersenjata berkemungkinan akan mencederakan mangsanya sebab seseorang mangsa akan cuba mempertahankan dirinya daripada perompak yang tidak bersenjata. bukan kesemua dapatan sosiologi itu memeranjatkan dan bukan semua idea yang tidak logik itu tidak benar.3 Sosiologi dan Asas Logik Betulkah sosiologi mempunyai asas logik (common sense)? Pada sesetengah ahli sosiologi. Ada juga yang benar. Sekiranya tahap kemiskinan meningkat. Pada ketika ini. Amerika mempunyai peratus tertinggi perkahwinan di dunia.1. Namun demikian. • Dapatan sosiologi di atas akan memeranjatkan anda sebab ia bertentangan dengan asas logik anda. .TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 5 1. Perkahwinan masih popular di Amerika. Perompak bersenjata adalah lebih merbahaya kepada mangsanya berbanding dengan perompak tidak bersenjata. rata-rata terdapat banyak idea yang logik tetapi tidak benar seperti contoh-contoh yang telah dibincangkan. ini akan membuka ruang untuk tercetusnya revolusi.

Untuk mencapai hasrat ini. konsisten dan baru. iaitu berdasarkan perasaan. (ii) Pendekatan sosiologi memerlukan fakta dan idea yang sistematik dan diuji berdasarkan bukti. Mereka ini banyak menyediakan dan memperkukuhkan asas teoretikal sosiologi.6 TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? Pada keseluruhannya. lantas membolehkan ahli-ahli sosiologi yang datang kemudian untuk terus menjana teori dan ilmu sosiologi yang terkini. tidak konsisten dan tidak semestinya diterima oleh masyarakat. Ahli sosiologi mencari sesuatu yang objektif. Ia menunjukkan kepada kita bahawa sesuatu yang menjadi kebiasaan dan logik boleh bertukar kepada sesuatu yang tidak biasa dan tidak umum. Realitinya tidak diuji secara sistematik tetapi secara subjektif. Manakala ilmu logik (common sense knowledge) adalah subjektif. sekeliling kita. Ini merupakan salah satu sebab mengapa sosiologi itu menarik. Mereka ini termasuklah: • • • • • • Auguste Comte Harriet Martineau Herbert Spencer Emile Durkheim Max Weber Karl Marx . ilmu logik ada sekurang-kurangnya dua kelemahan: (i) Ia tidak objektif. kepercayaan atau pengalaman seseorang itu. Ia juga merupakan kepercayaan yang lazimnya diterima pakai oleh sesebuah komuniti. Maka perbezaan di antara sosiologi dan perkara yang logik adalah ketara. Ini akan memberi kita peluang untuk mempelajari sesuatu yang baru. mereka menggunakan kaedah saintifik. Idea logik ini memberi kita sebuah idea yang lapuk dan tidak konsisten. sudah tentu kita harus mengkaji sumbangan tokoh-tokoh sosiologi yang banyak menghasilkan teori-teori sosiologi. SEMAK KENDIRI 1.3 Bagaimanakah anda membezakan sosiologi dengan pemikiran logik? 1.2 ASAL-USUL TEORI SOSIOLOGI Dalam memerihalkan asal-usul sosiologi.

2: Auguste Comte Sumber: http://upload. sosiologi melihat masyarakat daripada satu perspektif baru iaitu pendekatan saintifik yang mementingkan kaedah pemerhatian yang sistematik. pengujian kajian dan analisis perbandingan sejarah.wikimedia. kestabilan dan organisasi sosial yang membuat kumpulan dan masyarakat hidup bersama dan berkekalan. Harriet Martineau dan Emile Durkheim.org/ wikipedia/commons/f/f4/Au guste_Comte2.jpg Beliau membahagikan pengajian tentang masyarakat kepada dinamik sosial dan statik sosial (sila lihat Jadual 1. Menurut beliau. Statik sosial Walaupun idea beliau tidak lagi mencorak sosiologi terkini.2.2) kepada bidang sosiologi? Auguste Comte (1798 1857) merupakan seorang ahli pemikir sosial berketurunan Perancis yang memperkenalkan bidang sosiologi dan menggunakan istilah sociology pada tahun 1838.2): Jadual 1. .1 Auguste Comte Apakah sumbangan Auguste Comte (sila lihat Rajah 1.2: Dinamik Sosial dan Statik Sosial Dinamik sosial Dinamik sosial melibatkan proses kehidupan sosial yang mencorakkan perkembangan institusi yang berkaitan dengan perubahan sosial. namun Comte merupakan pengasas kepada idea bahawa kehidupan sosial boleh dikaji secara saintifik dan ini telah banyak mempengaruhi ahli sosiologi lain seperti Herbert Spencer. Rajah 1.TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 7 1. Statik sosial melibatkan aspek-aspek kehidupan sosial yang berkaitan dengan peraturan.

Martineau juga telah memperkenalkan satu disiplin baru hasil pemerhatiannya terhadap tingkahlaku orang-orang di Amerika dan di England.2. How to Observe Manners and Morals (1838). Rajah 1. Sumbangan beliau yang signifikan hanya diketengahkan baru-baru ini sahaja. Beliau juga menekankan persamaan di antara kedudukan wanita dalam masyarakat Barat dan hamba di Amerika di mana beliau memperjuangkan kebebasan dan keadilan untuk mereka. Beliau banyak mengutarakan tentang gejala perhambaan dan menekankan perlunya undang-undang untuk menjaga pekerja-pekerja kilang dan kedudukan kaum wanita. Di antara sumbangan beliau adalah sebuah buku kaedah kajian sosial yang bertajuk.3: Harriet Martineau Martineau memperjuangkan kemajuan kaum wanita.3)? Harriet Martineau (1802 1876) dilahirkan dalam sebuah keluarga Inggeris yang mewah. Walaupun Martineau merupakan ahli sosiologi yang terkenal dan berpengaruh. . Beliau menterjemahkan penulisan Comte daripada bahasa Perancis kepada bahasa Inggeris. Beliau mengkaji bagaimana asas nilai moral negara yang muda seperti Amerika mencorak penyusunan institusinya.8 TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 1. namun sumbangan beliau kepada sosiologi diketepikan oleh kaum lelaki yang menguasai bidang tersebut pada masa itu. Beliau menekankan bahawa kajian ke atas masyarakat merupakan satu bidang saintifik.2 Harriet Martineau Siapakah Harriet Martineau (sila lihat Rajah 1.

bersependapat dengan Comte tentang statik sosial dan dinamik sosial. sosiologi adalah konsep penyatuan sosial yang melibatkan perhubungan sosial yang wujud di kalangan sekumpulan manusia. Menurut beliau. dia perlu mencari sesuatu yang bermakna di luar dirinya. Beliau memfokus kepada struktur dan sumbangan fungsi struktur ini kepada kewujudan sesebuah masyarakat. Menurut beliau. Beliau melihat masyarakat sebagai satu sistem biologi yang terdiri daripada bahagian-bahagian yang saling berhubungan. seorang ahli sosiologi Inggeris.2.3 Herbert Spencer Sejauh manakah sumbangan Herbert Spencer (sila lihat Rajah 1. Hubungan yang rapat di antara ahli kumpulan akan menghasilkan perasaan yang lebih kukuh serta bermakna. kerajaan dan ekonomi) seperti sebuah badan manusia yang terdiri daripada pelbagai organ. Sekiranya prinsip ini dibenarkan wujud dengan bebas. Manusia dan corak masyarakat yang kukuh akan hidup manakala mereka yang tidak kukuh akan mati.TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 9 1. Maka beliau mencadangkan bahawa untuk seseorang individu mengekalkan kesejahteraan hidupnya.4 Emile Durkheim (sila lihat Rajah 1.2. Beliau menerangkan bahawa kerajaan tidak seharusnya campur tangan dalam perkembangan dalam masyarakat. Pandangan Spencer menunjukkan bahawa persepsi kita terhadap diri kita dan juga persekitaran kita dicorak oleh zaman sosial yang kita lalui.4: Herbert Spencer Spencer percaya bahawa dunia akan berkembang dengan lebih baik. masyarakat yang berstruktur sedemikian disebut dalam teori fungsional-struktur. masyarakat terdiri daripada pelbagai institusi (keluarga. manusia dan institusi sosial akan menyesuaikan diri dengan persekitaran dan berkembang ke tahap yang lebih tinggi. Perkara ini wujud dalam konteks . pendidikan. 1. Pada hari ini.5) kepada bidang Apakah sumbangan Emile Durkheim sosiologi? Emile Durkheim (1858 1917) menumpukan perhatian beliau kepada cara masyarakat hidup bersama dan mengekalkan keharmonian. Beliau berpendapat penyatuan sosial penting untuk menyokong keharmonian dan kesejahteraan individu.4) kepada dunia sosiologi? Herbert Spencer (1820 1903). agama. Rajah 1.

taburan populasi dan sebagainya). Durkheim juga menekankan aspek peraturan sosial yang melibatkan kepercayaan individu. tahap jenayah. Seseorang individu itu tidak boleh lepas daripada dipandang serong oleh masyarakat sekiranya ia melanggar peraturan sosial ini. Seterusnya. nilai moral. Rajah 1. Durkheim merupakan ahli sosial yang pertama yang cuba berdepan dengan masalah kompleks yang berkaitan dengan disiplin dan kepantasan kehidupan sosial manusia seharian. prinsip moraliti. manusia mengalami fakta sosial sebagai pengalaman luaran di mana ia menjadi sebahagian daripada pengamatan manusia terhadap alam sekelilingnya. pengertian kepada simbol-simbol dan kesedaran yang wujud daripada pengamatan kepada fakta-fakta sosial ini. Durkheim percaya bahawa kita perlu memfokus kepada kumpulan dan bukannya individu. undang-undang serta corak tingkahlaku di sekeliling yang akan mempengaruhi kehidupan manusia seharian. Manakala aspek-aspek yang bukannya bahan fakta sosial adalah seperti peraturan sosial. . agama.5: Emile Durkheim Seterusnya. ini akan mendorong seseorang itu untuk membunuh diri. Durkheim menyentuh tentang bahan-bahan fakta sosial yang merangkumi masyarakat dan institusi utama (misalnya kerajaan. Maka fakta sosial berperanan mengawal tingkahlaku yang melibatkan peraturan. Beliau menekankan fakta sosial (social factor) yang merujuk kepada aspek-aspek kehidupan sosial yang tidak boleh dijelaskan secara biologikal atau ciri-ciri mental individu tersebut. Menurut beliau. keluarga dan pendidikan) dan juga beberapa bentuk yang terdapat dalam masyarakat (misalnya corak rumah. Durkheim cuba menerangkan bahawa keruntuhan hubungan sosial (misalnya perceraian) akan mengakibatkan kesan negatif. Dalam sesetengah keadaan.10 TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? penglibatannya dalam kumpulan masyarakat di sekelilingnya.

prosedur.6) dengan bidang sosiologi? Max Weber (1864 1920) merupakan ahli sosiologi yang mempunyai pengaruh yang kuat ke atas bidang sosiologi selain daripada Karl Marx. Sekiranya ahli sosiologi menetapkan situasi dan peristiwa bersejarah sebagai bukti bahawa kesempurnaan birokrasi mempunyai ciri-ciri spesifik.2. jabatan polis dan bomba mempunyai perbezaan dalam banyak aspek seperti matlamat. perundangan. Konsep kesempurnaan ini mempunyai piawaian yang menjadi pengukur dalam menilai kes-kes sebenar. . agama.TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 11 1. Pengaruh beliau boleh dilihat dalam kehidupan sosial yang merangkumi topik-topik seperti politik.6: Max Weber Weber mengkaji tentang tingkahlaku manusia daripada aspek-aspek seperti niat. organisasi. Misalnya. kapitalisme. Di antara kehebatan sumbangan Weber dalam sosiologi ialah konsep „kesempurnaan‰ (ideal type). Weber berpandangan bahawa ahli sosiologi perlu menyiasat lebih daripada apa yang terdapat dalam tingkahlaku manusia. bandar dan perbandingan budaya. stratifikasi sosial.5 Max Weber Apakah kaitan Max Weber (sila lihat Rajah 1. Lazimnya. Dengan itu. nilai. Rajah 1. Weber percaya adalah penting untuk ahli sosiologi mengkaji definisi yang digunakan oleh manusia dalam membentuk tingkahlaku mereka. Walaubagaimanapun. dan bagaimana setiap jabatan memberi khidmat kepada masyarakat. maka mereka boleh membuat perbandingan di antara kesempurnaan ini dengan birokrasi yang wujud dan seterusnya memberikan penjelasan mengapa terdapat perbezaan di antara kedua-dua birokrasi. kepercayaan dan sikap. muzik. Beliau menggunakan pendekatan „memahami‰ atau „melihat‰ dalam menggambarkan hubungan manusia dengan tingkahlakunya. kedua-dua jabatan mempunyai persamaan dalam aspek birokrasi. ahli sosiologi akan cuba meletakkan dirinya dalam keadaan orang lain dan mengenalpasti apakah yang difikir olehnya dan apakah perasaan mereka. kita boleh mempelajari apakah perbezaan yang wujud di antara cara organisasi-organisasi tersebut berfungsi.

Menurut beliau. . konflik di antara masyarakat patricians dan plebeians dan di antara hamba dan tuan pada zaman Rom. mengumpul hasil pertanian. aspek-aspek inilah yang akan mengimlakkan sesebuah kumpulan dalam masyarakat di mana mereka ini yang akan menguasai dan juga kumpulan yang akan dikuasai.2. Keadaan inilah yang akan menimbulkan konflik kelas dalam masyarakat. Rajah 1. Beliau menumpukan pencariannya ke atas persekitaran ekonomi masyarakat yang sedang membangun. terutamanya daripada aspek teknologi dan cara mereka merancang pengeluaran mereka (memburu.7: Karl Marx Marx cuba mencari prinsip asas dalam sejarah.6 Karl Marx Karl Marx (1818 1883) merupakan seorang ahli falsafah. misalnya. Beliau percaya bahawa sejarah dibentuk oleh konflik di antara kelas-kelas dalam masyarakat. dunia ini bukannya mengandungi struktur yang statik tetapi melalui proses penstrukturan yang dinamik. Pada setiap zaman dalam sejarah. Marx ingin mengubah struktur institusi kapitalis dan menubuhkan institusi baru untuk memberi khidmat kepada masyarakat. industri).12 TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 1. Marx berpendapat bahawa sesebuah masyarakat dibahagikan kepada mereka yang mempunyai keupayaan untuk menjana kemewahan dan mereka yang tidak mampu berbuat demikian. sejarah. Beliau melihat setiap bidang tersebut melalui cara saintifik di mana beliau menggunakan sains untuk memahami masyarakat dan juga sebagai alat untuk membentuk masyarakat. ekonomi dan politik. Beliau berpandangan bahawa perkembangan masyarakat bergantung atas pertembungan pendapat yang berlainan dan ini mengakibatkan wujudnya struktur yang lebih hebat.

Perspektif sosiologi membuat kita melihat sesuatu peluang atau kekangan dalam hidup kita secara lebih kritikal. dan Mengapa kepercayaan tersebut diterima oleh masyarakat. Apabila kita melihat sesuatu melalui kanta sosiologi. Sosiologi membantu kita mencapai matlamat kita dengan lebih berkesan. apakah kepentingan sosiologi dalam kehidupan seharian kita? Apabila sosiologi diaplikasikan dalam kehidupan seharian.3 APLIKASI SOSIOLOGI DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN KITA PADA ABAD KE-20 Mungkin sudah terlintas dalam fikiran anda: apakah gunanya saya mempelajari sosiologi? Bagaimanakah saya mengaplikasikan teori-teori sosiologi dalam mengharungi kehidupan seharian yang bergerak dengan cukup pantas? Dalam abad ke-20 yang semakin pesat membangun dalam aspek sains dan teknologi. kita dapat menyimpulkan bahawa dalam kehidupan kita boleh terlibat dalam menentukan sesuatu tetapi masyarakatlah yang berhak membuat penentuan terakhir. Pendekatan sosiologi menggalakkan manusia bertanya: • • • (b) Sama ada kepercayaan yang dianuti itu benar atau tidak.4 Jelaskan dengan ringkas sumbangan setiap ahli sosiologi berikut kepada bidang sosiologi serta perbezaan pendapat di antara mereka: • • • • • • Auguste Comte Harriet Martineau Herbert Spencer Emile Durkheim Max Weber Karl Marx 1. Maka lebih banyak kita memahami tentang kehidupan. . kita akan mendapat manfaat-manfaat berikut: (a) Menolong kita menilai kebenaran asas logik. semakin bijaklah kita mengendalikan kehidupan kita. Sejauh manakah ia benar atau tidak.TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 13 SEMAK KENDIRI 1.

sosiologi boleh membantu kita dalam 2. ini bermakna mereka memberi sokongan kepada masyarakat. Pada abad ke-20 yang mencabar ini. kita diperkasakan dengan ilmu yang boleh membantu kita memahami bagaimana struktur-struktur sosial dalam hidup kita mempengaruhi dan menentukan tingkahlaku kita sebagai manusia.1 1. Kepada sesetengah pihak. Ahli sosiologi membuat kajian berdasarkan fakta manakala mereka yang berpegang kepada . Perspektif sosiologi akan menggalakkan kita berfikir secara kritikal tentang kekuatan dan kelemahan semua cara hidup masyarakat di dunia ini termasuk masyarakat kita sendiri. Sekiranya kita memahami bagaimana masyarakat berfungsi. antropologi dan kerja sosial. manakala yang lain pula cuba mengubah masyarakat atau dunia dengan menggunakan pelbagai cara. sains politik. Setiap kaum dalam negara-negara di dunia ini hidup dengan cara mereka tersendiri. (d) Seperti yang dibincangkan.14 TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? (c) Perspektif sosiologi mendorong kita melibatkan diri secara aktif dalam masyarakat. Dengan mendalami ilmu sosiologi. sosiologi masih relevan kerana ia berupaya menjawab persoalan asas yang difikirkan oleh manusia: siapakah manusia dalam konteks masyarakat sekelilingnya? AKTIVITI 1. memang jelas bahawa sosiologi banyak mencabar kita membuka minda kita untuk meneroka alam sosial yang kita lalui secara objektif dan kritikal. adakah anda berminat dengan subjek sosiologi? Jika ya. Perspektif sosiologi membolehkan kita hidup dalam berbagai „dunia‰. Setakat ini. Jelaskan bagaimana kehidupan seharian. apakah ciri-ciri sosiologi yang menarik minat anda? • • Bidang sosiologi mempunyai pertalian dengan bidang-bidang lain seperti ekonomi. psikologi. kita mampu menjadi ahli masyarakat yang aktif. kita perlu mengenalpasti tekanan sosial dan menguji kesannya. sejarah. Dalam kita mengukur mana-mana aspek masyarakat. Perspektif sosiologi berlainan daripada perspektif asas logik. Setiap masyarakat akan mengatakan bahawa cara hidup mereka adalah yang „terbaik‰ dan „lebih baik‰ daripada masyarakat yang lain.

TOPIK 1 APA ITU SOSIOLOGI? 15 perspektif asas logik lebih tertumpu kepada kepercayaan dan perkara yang subjektif. & Levine. Harriet Martineau. T. Herbert Spencer.com/mapmachine http://www. http://plasma.nationalgeographic. Sociology. Mereka merupakan pengasas kepada bidang sosiologi. A. Emile Durkheim.gov .. P. J. • Antropologi Asas logik (common sense) Auguste Comte Ekonomi Emile Durkheim Harriet Martineau Herbert Spencer Imaginasi sosiologi Karl Marx Kerja sosial Kesempurnaan (ideal type) Max Weber Psikologi Sains politik Sejarah Sosiologi aplikasi Gelles. R. (1995).. G. Schaefer. (1992). • Di antara tokoh-tokoh sosiologi yang terkenal termasuklah Auguste Comte. Max Weber dan Karl Marx. Sociology: An introduction. & Lamm.nationaatlas. New York: McGraw-Hill. R. New York: McGraw-Hill. Pada hari ini. sosiologi merupakan bidang yang sangat penting kerana ia boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian kita.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->