PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5

TILAWAH TINGKATAN 5 Bab 1 :Layanan baik ke atas orang bukan Islam yang berminat terhadap Islam

Dan jika seorang daripada orang bukan Islam meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami ajaran Islam) maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan keterangan Allah (tentang hakikat Islam) kemudian hantarkanlah mereka ke manamana tempat yang aman baginya. Perintah tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui. 3 perintah Allah kepada umat Islam : Wajib beri perlindungan kepada orang bukan Islam sekiranya mereka meminta perlindungan Hendaklah menerangkan ajaran Islam kepeda mereka Hendaklah dihantar ke tempat yang aman

o o o o

Suasana harmoni Suasana aman Menjaga hubungan baik dengan orang bukan Islam Menunjukkan contoh teladan yang baik Maksud dakwah mengajak manusia melakukan yang makruf dan meninggalkan yang mungkar Ciri ciri pendakwah

5.

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Beriman dan bertakwa kepada Allah swt Sabar dan tabah menghadapi semua dugaan semasa berdakwah Tidak mudah berputus asa sekiranya dakwah yang disampaikan tidak berjaya Berani menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran Memiliki akhlak-akhlak yung mulia yang menjadi contoh kepada orang ramai Memiliki ilmu pengetahuan yang luas dalam bidang tersebut

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5
BAB 2 : BATAS-BATAS PERGAULAN : AN-NUR AYAT 31

Cara-cara menjaga maruah diri 1. Tidak memandang perkara yang diharamkan. 2. Memelihara kehormatan diri. 3. Menutup aurat. Batas-batas aurat 1. Lelaki dengan lelaki : di antara pusat hingga ke lutut. 2. Lelaki dengan perempuan ajnabi : di antara pusat hingga ke lutut. 3. Perempuan dengan lelaki ajnabi : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. 4. Perempuan dengan mahram : di antara pusat hingga ke lutut. 5. Perempuan dengan perempuan kafir : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

© Muhamad Efendy Jamhar/12

Wajib ke atas lelaki atau perempuan menghindari daripada melihat perkara-perkara yang diharamkan.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Pengajaran ayat 1. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. 4. Haram kepada perempuan melakukan perkara yang boleh mendatangkan fitnah. Kita wajib menjaga kehormatan diri. Haram berpakaian yang menampakkan susuk badan. 2.

Allah menjanjikan pahala besar kepada orang yang melazimi qiamullail. Umat Islam disunatkan membanyakkan solat dan zikir. Orang mukmin hendaklah bersifat tawaduk. 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 BAB 3 : PERIBADI MUKMIN (15 -16 AS-SAJADAH) Ciri-ciri orang beriman berdasarkan ayat 1. Islam menggalakkan mencari harta yang halal dan menginfaqkannya ke jalan Allah. 5. Sujud tilawah 2. Sujud syukur Pengajaran ayat 1. 4. 3. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Sujud kepada Allah Sentiasa mengingati Allah Tidak takbur Melazimi qiamullail Menginfaqkan harta untuk jalan Allah Jenis-jenis sujud 1. 2. 4. Sujud sahwi 3. 3.

Merancang penggunaan masa 2. 4. Dimuliakan Allah dan rasul 2. Menyumbang ke arah kemajuan negara Bekalan untuk hari akhirat 1. Melakukan amalan-amalan sunat.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 HADITH TINGKATAN 5 TAJUK : KEHIDUPAN DI DUNIA IBARAT SEORANG PERANTAU Teknik pengurusan masa secara efektif 1. 3. Taqwa 2. Menentukan wawasan hidup Kelebihan menyegerakan segala urusan kehidupan 1. Pengajaran hadith 1. 2. Urusan dapat disempurnakan dengan berkualiti dan mengikut jadual 3. Ikhlas 3. Mengurus masa dengan bijak 3. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Tempoh kehidupan manusia di dunia adalah singkat Manusia hendaklah menggunakan tempoh kehidupan di dunia sebaik mungkin Islam melarang kita menangguh-nangguhkan urusan kehidupan Seseorang muslim hendaklah menguruskan masanya dengan bijak.

Ciri-ciri orang soleh 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ORANG BERIMAN KEKASIH ALLAH Pengertian wali Dari segi bahasa : bantuan atau perlindungan daripada Allah Dari segi istilah : manusia biasa yang beriman. Solat sunat Puasa sunat Membaca al-Quran Berzikir Berdoa Kelebihan orang yang melakukan ibadah-ibadah nawafil 1. Disayangi Allah dan rasul Berkat kehidupannya Terpelihara daripada melakukan perkara maksiat Makbul doa Mendapat ganjaran pahala dan syurga Mengecapi kenikmatan beribadah Pengajaran hadith 1. 5. Kekasih Allah ialah mukmin yang banyak melakukan ibadah nawafil. Beramal 3. 4. 2. Orang yang hampir dengan Allah ialah mukmin yang berilmu. 6. 2. 2. bertaqwa. 4. Allah memperkenankan doa orang yang hampir kepadaNya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Berakhlak mulia Amalan-amalan sunat yang boleh mendekatkan diri kepada Allah 1. beristiqamah melaksanakan perintah Allah dan menjauhkan segala laranganNya secara zahir dan batin. 3. 3. 5. 3. Berilmu 2. beramal dan berakhlak mulia.

Wali sendiri yang hendak berkahwin dengan perempuan itu dan tiada wali lain yang setaraf dengannya 9. Penceraian Iddah disebabkan kematian suami © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Wali menyembunyikan diri 7. Wali akrab dalam tahanan dan tidak dapat dihubungi 5. TAJUK : WALI Sebab-sebab wali nasab berpindah kepada wali hakim 1. Wali sedang dalam ihram 6. Wali enggan mewalikan TAJUK : IDDAH Pengertian Bahasa : tempoh pengiraan Syarak : tempoh masa larangan berkahwin yang wajib dipatuhi oleh isteri selepas berpisah dari suami Jenis Iddah 1. Tidak terdapat wali nasab mengikut susunan 2. Wali akrab tidak dikesan dan tidak diketahui sama ada hidup atau mati 3. Penyakit ini menjejaskan kesihatan dan memusnahkan kehidupan. Kematian suami 2. Wali tinggal jauh melebihi dua marhalah 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 IBADAT TINGKATAN 5 TAJUK : PERKAHWINAN Hikmah Perkahwinan Dari Segi Kesihatan Perkahwinan dapat menjauhkan diri daripada maksiat terutama jenayah zina yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti Aids dan siplis. Wali setaraf bergaduh dan tidak dapat diselesaikan 8.

Iddah Bagi Perempuan Yang Tercerai Mati Tempoh iddah tersebut sesuai bagi isteri yang kematian suami sebagai tanda perhubungan dan kesedihan 3. Menzahirkan kepentingan dan kesucian ikatan perkahwinan yang tinggi nilainya disisi agama dan masyarakat 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 STATUS ISTERI IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil 4 bulan 10 hari Putus haid 4 bulan 10 hari Belum disetubuhi 4 bulan 10 hari Iddah disebabkan penceraian hidup STATUS IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil Tiga kali suci Putus haid Tiga bulan Belum disetubuhi Tiada iddah Sebab-Sebab Perbezaan Tempoh Jenis-Jenis Iddah 1. Iddah Bagi Perempuan Bercerai Hidup Tempoh iddah tersebut dapat membersihkan rahim perempuan daripda benih hasil perhubungan dengan bekas suami. Iddah Bagi Perempuan Yang Belum Disetubuh Tiada beriddah kerana rahimnya bersih daripada benih suami Hikmah Iddah 1. Memberi peluang kepada suami isteri untuk berfikir dan menyesal di atas perbuatannya 3. Memastikan isteri tidak hamil dengan bekas suaminya untuk mengelak daripada berlaku percampuran keturunan 2. Memberi penghormatan kepada suami yang meniggal dan menjaga perasaan keluarganya terutama isteri © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Bagi perempuan hamil tempoh hingga melahirkan anak cukup untuk menumpukan perhatian kepada penjagaan kesihatan dan kandungan 2.

Isteri yang kematian suami berhak mendapat tempat tinggal selama dalam iddah oleh waris terdekat suami Hak Selepas Iddah 1. Berhak berkahwin semula dan boleh dipinang oleh lelaki yang ingin memperisterikannya Perkara Yang Dilarang Semasa Iddah PERKARA YANG DILARANG SEMASA TEMPOH IDDAH TALAK SEMASA TEMPOH IDDAH KEMATIAN SUAMI Pinangan Diharamkan pinangan oleh lelaki lain secara terang dan sendirian Diharamkan pinangan secara terang tetapi diharuskan secara sendirian Keluar dari rumah yang disediakan oleh suami Tidak boleh keluar tanpa keiziznan kecuali keperluan yang dibenarkan syarak Tidak boleh keluar kecuali keperluannya kecuali dibenarkan syarak Menghias diri Perempuan iddah rajie diharuskan berhias Perempuan iddah bain disunatkan tidak berhias Diharamkan berhias Perkahwinan Diharamkan berkahwin dengan lelaki bukan suaminya Haram berkahwin © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Bebas menentukan pilihan sendiri 3. Isteri yang dicerai talak 1 dan 2 berhak mendapat hak sebagaimana sebelumnya seperti nafkah zahir dan dilarang keluar dari rumah yang disediakan oleh suami tanpa izin 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Hak Dan Status Isteri Semasa Dan Selepas Iddah Hak Semasa Iddah 1. Isteri dalam tempoh iddah talak bain tidak berhak mendapat nafkah kecuali tempat tinggal dan tidak mendapat hak perwarisan 3. Tidak lagi mempunyai hubungan dengan bekas suaminya 2.

Orang yang merujuk iaitu suami atau wakilnya. Orang yang dirujuk iaitu isteri. 2. Baligh 3. Masih dalam tempoh iddah Sighah 1. Berakal 4. 3. suami dan isteri berkesampatan memperbaiki kelemahan kesilapan yang lalu 4. bertepatan dengan fitrah manusia yang ingin kembali kepangkal jalan apabila melakukan kesilapan 2. Menggunakan lafaz rujuk “aku rujuk engkau” 2. Anak dan keluarga gembira dan bahagia. Kemahuan sendiri Isteri 1. Telah disetubuhi oleh suami 3. Memberi ketenangan jiwa selepas kehilangan kasih sayang. Lafaz rujuk Syarat Rujuk Suami 1. 2. Suami isteri dapat peluang memperbaiki kelemahan masing-masing. Bukan penceraian secara fasakh 4. Islam 2. Islam 2. dapat menyatukan semula keluarga © Muhamad Efendy Jamhar/12 . suami & isteri diberi peluang untuk menyambung semula hubungan mereka dengan keazaman dan sikap yang baru 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : RUJUK Pengertian Bahasa : kembali Istilah : Suami yang mengambil kembali isteri yang telah diceraikan kepangkuannya Rukun Rujuk 1. Tidak bertaklik “ aku rujuk jika engkau setuju” 3. 3. dapat memberi ketenteraman jiwa 5. Tidak ditentukan masa “ aku rujuk engkau selama 3 bulan” Kesan Rujuk 1. Bukan dijatuhkan talak tiga 5. Hikmah Rujuk 1.

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ZIHAR Pengertian Zihar Bahasa : belakang Istilah : suami menyamakan isterinya atau mana-mana anggotanya dengan ibunya atau dengan mana-mana perempuan mahram baginya Hukum Zihar ialah haram dan berdosa besar Rukun Dan Syarat Zihar Rukun Syarat Suami 1. Tidak sah zihar kepada isteri yang berada dalam iddah talak bain 4. Jika tidak mampu suami wajib berpuasa selama dua bulan berturut-turut 3. Kemahuan sendiri Isteri 1. 3. suami wajib memberi makan enam puluh orang miskin dengan kadar secupak bagi setiap orang Akibat Zihar 1. 2. Sah talak. Jika tidak mampu berpuasa. Baligh 2. 2. Lafaz yang digunakan jelas dan khusus tidak memerlukan kepada niat 2. Berakal 3. Zihar disandarkan kepada isterinya atau mahar anggotanya Orang yang diserupakan dalam zihar 1. ia memerlukan kepada niat. Memahami konsep zihar 3. Langkah Mengelak Daripada Berlaku Zihar 1. Perempuan 2. Memerdekakan seorang hamba mukmin 2. Suami hendaklah menahan kemarahan supaya tidak tergesa-gesa menzihar isteri Kifarah Zihar Mengikut tertib berikut: 1. Lafaz yang digunakan tidak jelas dan tidak khusus. Isteri yang sah 2. 4. Tidak mengikut sifat arab jahiliah apabila marah seperti menyamakan isteri dengan ibunya atau mana-mana mahramnya. Suami yang melakukan zihar mendapat kemurkaan Allah dan berdosa besar Suami isteri haram melakukan persetubuhan Perbuatan zihar menjatuhkan maruah isteri Suami wajib membayar kifarah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Perempuan yang muhrim dengan sebab nasab penyusuan dan persemendaan Sighah 1.

Boleh berlaku adil 3. 2. Anak-anak tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada keluarga Hikmah Poligami 1. Menyambung keturunan Membela anak yatim dan wanita Mengelakkan diri daripada maksiat Mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Isteri tidak puas hati dan berlaku pergaduhan 3. Tidak melebihi empat isteri 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : POLIGAMI Pengertian Poligami Bahasa : Banyak isteri Syarak : Lelaki yang beristeri lebih daripada seorang tetap tidak lebih empat orang isteri pada satu masa Hukum Poligami adalah harus Syarat Poligami 1. Mengundang kemurkaan Allah 2. Mampu dari segi jasmani dan kewangan Kesan Poligami Yang Tidak Mengikut Syarak 1. 4. 3.

Saudara perempuan seibu sebapa 6. Emak saudara sebelah ibu 12.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HADHANAH Pengertian Hadhonah Hak penjagaan anak yang masih kecil yang belum mumayiz dan tidak mampu menguruskan diri sendiri Hukum Hadhonah ialah wajib dan orang yang mengabaikan tanggungjawab berdosa Hak Hadhonah Bila berlaku penceraian ibu adalah orang yang paling berhak memelihara anaknya Jika ibu hilang kelayakan hak hadhonah. Berkahwin dengan sorang lelaki yang tidak mempunyai pertalian nasabkanak-kanak tersebut 2. Islam 2. Murtad Tempoh Hadhonah 1. Cuai atau menganiaya kanak tersebut 5. Berakhlak Mulia Sebab-Sebab Gugur Hak Hadhonah 1. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu 10. Bapa 3. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu sebapa 9. dia berhak memiliki untuk tinggal sama ada dengan ibu atau bapanya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . setelah mencapai umur mumayiz. ia berpindah kepada individu berikut susunan: 1. Nenek sebelah ibu hingga ke atas 2. Emak saudara sebelah bapa 13. Dewasa 4. Berpindah tempat kediaman untuk menghalang bapa kanak-kanak menziarahinya 4. Sempurna Akal 3. Saudara perempuan seibu 7. Apabila kana-kanak tersebut telah dewasa dan dapat berdikari 2. Nenek sebelah bapa hingga ke atas 4. Anak perempuan kepada saudara perempuan sebapa 11. Saudara perempuan sebapa 8. Datuk 5. Berkelakuan buruk 3. Waris lelaki yang boleh menerima asobah Syarat Orang Yang Mendapat Hak Hadhonah 1.

2. 2. Prinsip-prinsip aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. Pegangan khawarij 1. Kepentingan berpegang dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. Hidup diredhai Allah. TAJUK : KHAWARIJ Pengertian khawarij Golongan penyokong Saidina Ali yang berjuang menentang Muawiyah tetapi tidak menerima Majlis Tahkim. 5. Asas kepada penerimaan sesuatu amalan. 3. 2. Membataskan sumber syariat hanya kepada al-Quran sahaja. Dapat membersihkan aqidah daripada sebarang kekeliruan dan kesesatan. Berpegang teguh dengan al-Quran dan al-Sunnah Berpegang dengan prinsip-prinsip al-Salafu al-Soleh Apabila terdapat pertelingkahan pandangan mereka merujuk kepada al-Quran Mereka tidak mencela dan mengkafirkan orang yang tidak sealiran dengan mereka Mereka tidak menghukum kecuali terdapat bukti yang sahih. 3. Mengkafirkan serta menghalalkan darah semua umat Islam yang berbeza iktiqad dengan mereka. Beriktikad bahawa pelaku dosa besar adalah kafir. 4. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 AKIDAH TINGKATAN 5 TAJUK : AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH Pengertian Ahli Sunnah Wal Jamaah Kumpulan yang berpegang teguh dengan al-Quran dan sunnah Rasulullah saw dalam perkara yang dibawa oleh para sahabat serta menentang perkara-perkara bid‟ah. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

3. surah al-Saf. Pulau Pinang. Mempunyai persamaan dengan kepercayaan Syiah Ismailiyyah Batiniyyah.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : AJARAN SESAT Pengertian ajaran sesat ialah ajaran atau amalan yang didakwa sebagai ajaran Islam sedangkan hakikatnya bercanggah dengan al-Quran dan as-Sunnah. Solat secara niat tanpa rukun qauli dan fikli. 6. Beriktikad bahawa Allah menurunkan kepada Mirza Ghulam Ahmad sebuah kitab yang bernama al-Tazkirah. Ciri kesesatan ajaran taslim 1. Menganggap Hj. Menghapuskan jihad. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mendakwa bahawa Nabi Isa meninggal dunia dan dimakamkan di Srinaga. Contoh ajaran sesat Qadiani Pengasasnya ialah Mirza Ghulam Ahmad. 5. Taslim Diasaskan oleh Hj. Beriktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad mempunyai sejuta jenis mukjizat. 4. ayat 52 surah al-Hajj dan ayat 1 surat al-Qadr. Muhammad bin Syafie pada tahun 1870an di Kampung Serunak. Menolak kewujudan hari kiamat. Muhammad Matahari sebagai pemimpin yang maksum. Ajaran sesat yang paling tua di Malaysia. 5. Bayan Lepas. Mengubah ayat al-Quran seperti ayat 6. 6. Nabi dan jelmaan Krishna (tuhan dalam agama Hindu). 7. Mentafsirkan ayat-ayat al-Quran mengikut hawa nafsu. Menghukum kafir selain penganut Qadhiani. syurga dan neraka. Beriktiqad bahawa alam bersifat qadim. 2. 9. 7. Beriktiqad bahawa diri batin manusia ialah Allah dan diri zahir manusia ialah nur Muhammad. Dibawa ke Malaysia oleh Maulana Muhammad Sadiq bin Barakatillah pada tahun 1949M. 8. India. 4. 3. 2. Mengharuskan perzinaan melalui konsep nikah batin. Iktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad sebagai al-Mahdi. Siri kesesatan ajaran Qadhiani 1. Ajaran ini mula muncul pada tahun 1889M. Mendakwa malaikat sebagai pancaindera Allah. Mengisytiharkan Qadhiani sebagai tanah suci dan tempat menunaikan haji.

207H kitabnya Maani al-Quran. Hubungan diplomatik antara kerajaan Abbasiyah dengan Negara luar. Faktor Luaran 1. Penggunaan Bahasa Arab secara meluas yang mendorong kepada pemahaman al-quran dan hadis 3. b) Ilmu Hadis Tokoh : i: Bukhari 256 H Kitabnya Sahih Bukhari ii: Muslim 261H Kitabnya Sahih Muslim iii: Abu Daud 275H Sunan Abu Daud iv: Tarmizi 279H Kutubu as-Sittah v: Nasaei 303H Kutubu as-Sittah vi: Ibnu Majah 273H Kutubu as-Sittah c) Ilmu Fekah Tokoh : i: Imam Abu Hanifah 150H ii: Imam Malik 179H iii: Imam Syafiee 204H iv: Imam Ahmad Hanbal 241H v: al-Qadhi Abu Yusuf 182H vi : Sahnun 240H vii: al-Mawardi 450H viii : Ibnu Qudamah 620H © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 4. Keinginan daripada penduduk setempat yang tertarik dengan Islam serta akhlak umatnya. a) Ilmu Tafsir Tokoh :i: Yahya bin Ziyad al-Farra‟. 3. Galakan khalifah yang menyediakan peruntukan khas dari Baitulmal untuk para pendakwah. Dasar Kerajaan yang menyamakan kedudukan bangsa Arab dan bukan Arab. ii: Ibnu Jarir at-Tabari 310H kitabnya Tafsir atTabari. Usaha para pedagang Islam berdakwah menerusi perdagangan mereka.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAMADUN ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : KERAJAAN BANI ABBASIYAH Faktor Penyebaran Islam Faktor Dalaman 1. Bidang-bidang Ilmu 1. 4. Ilmu Berteraskan Wahyu. Pembukaan wilayah-wilayah baru 2. Kedudukan Kota Baghdad yang menjadi tumpuan dalam bidang keilmuan dan perdagangan antarabangsa. 2.

Mengukur jarak antara bumi dan matahari. 3. 4. 2. Menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran musim. dan asid hidroklorik. Tokoh: As-Syarif al-Idrisi (461H) menghasilkan ensiklopaedia peta Eropah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Memberi ujaran yang tepat tentang keluasan permukaan bumi. Algebra. Menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan. daya gravity dan pantulan cahaya. Maqalatun Fi Dhau‟I dan Maqalatun Fi at-Tahlil wa at-Tarkib e) Geografi Penemuan 1. Tokoh : Jabir bin Hayyan (198H) d) Ilmu Fizik Bentuk-bentuk pencapaian 1. Membuat jadual pegerakan bulan dan bintang. Mencipta alat pengukur sudut (astrolabe) Tokoh : al-Batani (317H). Penemuan asid galian seperti asid nitric. Ilmu Berteraskan Aqal a) Ilmu Matematik Formula: Trigonometri. Teori penghasilan alcohol. 3. Menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob. Geometri. 2. Logarithma. c) Ilmu Kimia 1. pengenalan bilangan sifar (0) dalam system angka. Mencipta cermin mata. Mencipta teori pergerakan jirim. Menyukat kelajuan bumi dan cahaya. 4. 3. asid sulfuric. Tokoh: Al-Hassan bin Haitam (430H) Menghasilkan lebih 200 karya seperti Kitabul Manazir. 2. Membaiki proses pembuatan kaca. 2. dengan karyanya yang agung bertajuk “Hisabul Jabri wal-Muqabalah” (Integration and Equations) b) Ilmu Falak Penemuan Baru: 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 d) Ilmu Tauhid Tokoh : i: Imam Abu Hassan al-As‟ari 324H Ii: Imam al-Ghazali 505H 2. pengenalan kepada system angka dalam abjad. Tokoh : Muhammad bin Musa al-Khawarizmi (236H).

menjelaskan teori jangkitan virus seperti Tibi. 3. Cacar. 2. 2. sosialogi dan pendidikan. dan benang yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. ekonomi. 2.. Mempelajari asas agama dan Bahasa Arab dari bapanya. 4. sains. 5. Mempelajari ilmu fardhu kifayah seperti mantiq. bengkel. Mendapat pendidikan tinggi dari guru-guru yang terkenal seperti Ahmad bin al-Qassar dan Lisannuddin bin al-Khalib. Mencipta ubat-ubatan untuk berbagai-bagai penyakit kronik. Pendidikan 1. Mencipta picagari. 6. Mesir 808H/1406M Keperibadian Ibnu Khaldun 1. ubat bius. 2. Alahan. 3. Kreatif. Pemikiran beliau sering dijadikan wacana.judul buku dan tesis di peringkat pengajian tinggi. Tokoh: Ibnu Sinna (428H) Qanun fi al-Tibb TAJUK : IBNU KHALDUN Biodata Nama : Abdul Rahman bin Muhamad bin Muhamad Lahir : Tunisia Tarikh Lahir : 732H/ 1332M Keturunan : Arab Yaman Bapanya : Seorang sarjana Jawatan : Setiausaha Negara di istana Sultan Abu Ishak bin Ali Yahya Anggota majlis Ilmiah Anggota Jabatan setiausaha sulit Sultan Abu Salim bin Abi al-Hassan di Fas. Tekun mencari ilmu. politik. dan penyakit jiwa. 3. falsafah. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit. Merupakan pelopor kepada pemikiran-pemikiran moden khususnya dalam bidang sejarah. Menemui pelbagai penyakit seperti Rubella. Berjiwa pemimpin. dan matematik dari Muhamad bin Ibrahim al-Abadi.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 f) Ilmu Perubatan Pencapaian 1. Maghribi Usia : 87 tahun Meninggal dunia : Di Kaherah. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Sumbangan dalam bidang ilmu dan pemikiran Islam 1. persidangan ilmuan serta judul. tema-tema seminar.

4. 3. Aqidah. 2. Inspirasi gerakan Islah Sheikh Jamaluddin yang menjurus kearah menjadikan integrasi ilmu.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : SHEIKH MUHAMMAD ABDUH Biodata Nama: Muhammad bin Abduh b Hassan Khaizullah Lahir: Tonto. Faktor Sheikh Muhamad Abduh Melakukan Pengislahan Dalam Sistem Pendidikan 1. Meninggal: 1314H/1905M di Iskandariah. Mempelajari Bahasa Arab di Masjid al-Ahmadi. 2. Kekurangan prasarana pendidikan serta bantuan kerajaan menyebabkan golongan miskin terpinggir. Mendapat ijazah dari al-Azhar pada tahun 1877M Aliran Pemikiran Sheikh Muhammad Abduh 1. 6. Belajar Ilmu Hisab dan falsafah dari Sheikh Hassan at-Tawil di Universiti al-Azhar. 4. Sistem pendidikan pada masa itu lebih menjurus kearah taklid dan jumud. Ketua Editor akhbar al-Waqa‟ul al-Masriyah Hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Mesir Tarikh Lahir: 1266H/1849M Jawatan: Guru di Masjid al-Husaini dan Darul Ulum. Kecekapan Pentadbiran. Tegas dan penyayang kepada anak-anak muridnya. 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Berani menyatakan idea-idea Islah. Anggota Majlis Pengurusan Universiti al-Azhar Mufti kerajaan Mesir. 2. Integrasi Ilmu. 3. Mempelajari alQuran dan menghafaznya dalam masa 2 tahun. Belajar menulis dan membaca daripada bapanya sendiri. Belajar Tasawuf dan Tatabahasa Arab dari Sheikh darwis. 5. Berketerampilan sehingga diberi kepercayaan untuk menyandang beberapa jawatan penting dalam Negara. Pendidikan 1. Mesir Guru di Sekolah as-Sultaniyah Beirut. Mesir. Kesedaran Sheikh Muhamad Abduh terhadap keperluan Islah dalam kurikulum sekolah dan universiti yang sudah ketinggalan zaman. Keperibadian Sheikh Muhamad Abduh 1. 3. 3.

4. Risalah Al-Rad Ala Al-Dahriyyin Contoh Soalan 1. Memperbaiki asrama pelajar dan menekankan aspek keselamatan dan kesihatan. Mewujudkan piawaian dalam penganugerahan sijil. Karya-karya ilmiah seperti risalah tauhid. Proses pengajaran di masjid al-Hussain Darul Ulum dan Universiti al-Azhar. 3. 2. Menyediakan peuntukan gaji guru dari perbendaharaan Negara dan wakaf Negara. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 5. Media massa seperti majalah al-Urwatul wusta serta al-Ahram. Tafsir Juz Amma. geografi. Risalah at-Tauhid. geomatri. 4. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Method Islah Sheikh Muhammad Abduh 1. Mewujudkan matapelajaran matematik. tafsir juz Amma dll. Senaraikan dua hasil karya Sheikh Muhammad Abduh. 3. Karya. 1. anggota majlis pengurusan universiti al-Azhar dan Mufti kerajaan Mesir Sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan 1. Terangkan dua sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan. 2. Nyatakan dua jawatan yang pernah disandang oleh Sheikh Muhammad Abduh. Mewujudkan farmasi khusus untuk pelajar universiti al-Azhar. Tafsir Suratul Asr. 2. 2. sejarah dan seni khat. 4. 3. algebra. Jawatan-jawatan yang disandangnya seperti hakim Mahkamah Rayuan Mesir.

Mengasaskan beberapa majalah seperti Menara. Pernah menjadi guru agama di Perkebunan Tebing Tinggi. Ketua Umum Majlis Ulama Indonesia. Petah berpidato dimana beliau pernah diberi penghormatan untuk berpidato dalam satu rancangan radio Arab Saudi. 2. Menerbitkan majalah „Pedoman Masyarakat‟ pada tahun 1936M. 2. 4. 2. 3. Barjiwa seni dimana rangkap-rangkap pantun. Sejak 17 tahun melibatkan diri dalam kegiatan dakwah dengan menerbitkan majalah “Hatibul Ummah”. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti al-Azhar Mesir tahun 1959M. 3. Berani mengatur siri pidato untuk membangkitkan semangat umat islam menentang penjajah Belanda. 5. Bapanya : Sheik Abdul Karim seorang ulama terkenal yang membawa perubahan di Minangkabau. 5. Medan dan Padang Panjang. Mengasaskan kuliah „al-Mubaligh‟ pada tahun 1935M. syair dijadikan selingan dalam kebudayaan penulisan beliau. 1. Meninggal : 24 Julai 1981M Jawatan: 1. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974M. Tempat Lahir : Sumatera Barat. Masa lapang dihabiskan di perpustakaan. 3. Pendidikan rendah di sekolah Desa Padang Panjang di sekolah Agama at-Tawalib yang didirikan oleh bapanya. Kegigihan Hamka mengembangkan dakwah Islamiah di Nusantara.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HAMKA Biodata Nama : Abdul Malik Bin Sheik Abdul Karim Bin Sheikh Muhammad Amrullah. Keperibadian: 1. Anugerah Guru Besar (Pofesor) oleh Universti Moestopo. Sheikh Ahmad Rasyid. 6. 4. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Pegawai Tinggi Agama Indonesia. 4. Pendidikan 1. 2. Merdeka. Usia : 73 tahun. 3. Mengikuti pengajian di masjid-masjid dan surau. Rektor Perguruan Tinggi Jakarta. 5. Jakarta pada tahun 1960M. Tahun 1953 dilantik sebagai anggota pimpinan pusat Muhamadiyah. Mempelajari al-Quran dan asas agama daripada bapanya. Lahir : 13 Muharram 1362 Hijrah versamaan 16 Februari 1980 M. Pensyarah di Universiti Islam Jakarta dan Universiti Muhammadiyah Padang Panjang. Perundangan Panji Masyarakat dan Gema Islam. Indonesia. 2. 3. Guru-gurunya: Sheikh Ibrahim Musa. Anugerah 1. Mengasaskan Persatuan Hindia Timur untuk mengajar haji kepada jemaah Indonesia pada tahun 1927.

Menyampaikan ajaran Islam tanpa rasa takut dan gentar. 3. 4. 4. 4. Hasil Karya Hamka Dalam Bidang Agama 1. 2. 5. 4. 2. Falsafah Hidup Lembaga Hidup Falsafah Ideologi Islam Expensi Ideologi Pandangan Hidup Muslim Dalam bidang Sastera 1. Pedoman Membanding Islam. 3. Tafsir al-Azhar. Perjuangan Hamka 1. Penerus idea Islah yang dibawa oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Muhammad Abduh. 6. Tengelamnya kapal Van Der Wijck Di bawah Lindungan Kaabah Laila Majnun Mandi Cahaya Tanah Suci Menunggu Beduk Berbunyi. (MUI). 3. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 2. Karya-karya beliau terutama Tafsir al-Azhar meninggalkan kesan mendalam dalam bidang ilmu dan pemikiran di alam Melayu. 5. Melancarkan penentangan terhadap khurafat.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Sumbangan 1. 2. bidaah. Lantang mengkritik pentadbiran kerajaan Indonesia yang menyebabkan beliau dipecat daripada jawatan Ketua Umum Majlis Ulama‟ Indonesia. Revolusi Agama Dalam bidang Falsafah 1. Sejarah Umat Islam. dan tarekat kebatinan yang sesat/ mendirikan pusat latihan dakwah Muhammadiyah. 5. 3. Beliau pernah dipenjara bersama tokoh-tokoh Majlis Syura Muslim Indonesia. Tasawuf Moden. 2. 5. Mengetuai Front Pertahanan Nasional untuk menyekat kemaraan Belanda di Indonesia. Arkanul Islam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful