PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5

TILAWAH TINGKATAN 5 Bab 1 :Layanan baik ke atas orang bukan Islam yang berminat terhadap Islam

Dan jika seorang daripada orang bukan Islam meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami ajaran Islam) maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan keterangan Allah (tentang hakikat Islam) kemudian hantarkanlah mereka ke manamana tempat yang aman baginya. Perintah tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui. 3 perintah Allah kepada umat Islam : Wajib beri perlindungan kepada orang bukan Islam sekiranya mereka meminta perlindungan Hendaklah menerangkan ajaran Islam kepeda mereka Hendaklah dihantar ke tempat yang aman

o o o o

Suasana harmoni Suasana aman Menjaga hubungan baik dengan orang bukan Islam Menunjukkan contoh teladan yang baik Maksud dakwah mengajak manusia melakukan yang makruf dan meninggalkan yang mungkar Ciri ciri pendakwah

5.

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Beriman dan bertakwa kepada Allah swt Sabar dan tabah menghadapi semua dugaan semasa berdakwah Tidak mudah berputus asa sekiranya dakwah yang disampaikan tidak berjaya Berani menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran Memiliki akhlak-akhlak yung mulia yang menjadi contoh kepada orang ramai Memiliki ilmu pengetahuan yang luas dalam bidang tersebut

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5
BAB 2 : BATAS-BATAS PERGAULAN : AN-NUR AYAT 31

Cara-cara menjaga maruah diri 1. Tidak memandang perkara yang diharamkan. 2. Memelihara kehormatan diri. 3. Menutup aurat. Batas-batas aurat 1. Lelaki dengan lelaki : di antara pusat hingga ke lutut. 2. Lelaki dengan perempuan ajnabi : di antara pusat hingga ke lutut. 3. Perempuan dengan lelaki ajnabi : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. 4. Perempuan dengan mahram : di antara pusat hingga ke lutut. 5. Perempuan dengan perempuan kafir : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

© Muhamad Efendy Jamhar/12

Haram kepada perempuan melakukan perkara yang boleh mendatangkan fitnah.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Pengajaran ayat 1. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 2. Wajib ke atas lelaki atau perempuan menghindari daripada melihat perkara-perkara yang diharamkan. Kita wajib menjaga kehormatan diri. Haram berpakaian yang menampakkan susuk badan. 3. 4.

Sujud kepada Allah Sentiasa mengingati Allah Tidak takbur Melazimi qiamullail Menginfaqkan harta untuk jalan Allah Jenis-jenis sujud 1. 3. Sujud syukur Pengajaran ayat 1. Sujud tilawah 2. 5. 2. Sujud sahwi 3. 3. 2. 4. Allah menjanjikan pahala besar kepada orang yang melazimi qiamullail. Umat Islam disunatkan membanyakkan solat dan zikir. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 4. Orang mukmin hendaklah bersifat tawaduk.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 BAB 3 : PERIBADI MUKMIN (15 -16 AS-SAJADAH) Ciri-ciri orang beriman berdasarkan ayat 1. Islam menggalakkan mencari harta yang halal dan menginfaqkannya ke jalan Allah.

3. Menentukan wawasan hidup Kelebihan menyegerakan segala urusan kehidupan 1. Merancang penggunaan masa 2. 4. Urusan dapat disempurnakan dengan berkualiti dan mengikut jadual 3. Mengurus masa dengan bijak 3. Ikhlas 3. 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Dimuliakan Allah dan rasul 2. Tempoh kehidupan manusia di dunia adalah singkat Manusia hendaklah menggunakan tempoh kehidupan di dunia sebaik mungkin Islam melarang kita menangguh-nangguhkan urusan kehidupan Seseorang muslim hendaklah menguruskan masanya dengan bijak. Melakukan amalan-amalan sunat.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 HADITH TINGKATAN 5 TAJUK : KEHIDUPAN DI DUNIA IBARAT SEORANG PERANTAU Teknik pengurusan masa secara efektif 1. Pengajaran hadith 1. Menyumbang ke arah kemajuan negara Bekalan untuk hari akhirat 1. Taqwa 2.

beristiqamah melaksanakan perintah Allah dan menjauhkan segala laranganNya secara zahir dan batin. Disayangi Allah dan rasul Berkat kehidupannya Terpelihara daripada melakukan perkara maksiat Makbul doa Mendapat ganjaran pahala dan syurga Mengecapi kenikmatan beribadah Pengajaran hadith 1. 3. 2. 3. Allah memperkenankan doa orang yang hampir kepadaNya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 4. Kekasih Allah ialah mukmin yang banyak melakukan ibadah nawafil. 3. Beramal 3. 4. bertaqwa. Ciri-ciri orang soleh 1. 5. 2. 2. Berilmu 2. Solat sunat Puasa sunat Membaca al-Quran Berzikir Berdoa Kelebihan orang yang melakukan ibadah-ibadah nawafil 1. beramal dan berakhlak mulia.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ORANG BERIMAN KEKASIH ALLAH Pengertian wali Dari segi bahasa : bantuan atau perlindungan daripada Allah Dari segi istilah : manusia biasa yang beriman. Berakhlak mulia Amalan-amalan sunat yang boleh mendekatkan diri kepada Allah 1. Orang yang hampir dengan Allah ialah mukmin yang berilmu. 6. 5.

Tidak terdapat wali nasab mengikut susunan 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 IBADAT TINGKATAN 5 TAJUK : PERKAHWINAN Hikmah Perkahwinan Dari Segi Kesihatan Perkahwinan dapat menjauhkan diri daripada maksiat terutama jenayah zina yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti Aids dan siplis. Penyakit ini menjejaskan kesihatan dan memusnahkan kehidupan. Wali tinggal jauh melebihi dua marhalah 4. Wali enggan mewalikan TAJUK : IDDAH Pengertian Bahasa : tempoh pengiraan Syarak : tempoh masa larangan berkahwin yang wajib dipatuhi oleh isteri selepas berpisah dari suami Jenis Iddah 1. Wali sedang dalam ihram 6. Wali akrab tidak dikesan dan tidak diketahui sama ada hidup atau mati 3. Wali setaraf bergaduh dan tidak dapat diselesaikan 8. Wali sendiri yang hendak berkahwin dengan perempuan itu dan tiada wali lain yang setaraf dengannya 9. Penceraian Iddah disebabkan kematian suami © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Kematian suami 2. Wali menyembunyikan diri 7. TAJUK : WALI Sebab-sebab wali nasab berpindah kepada wali hakim 1. Wali akrab dalam tahanan dan tidak dapat dihubungi 5.

Menzahirkan kepentingan dan kesucian ikatan perkahwinan yang tinggi nilainya disisi agama dan masyarakat 4. Memberi peluang kepada suami isteri untuk berfikir dan menyesal di atas perbuatannya 3. Iddah Bagi Perempuan Yang Belum Disetubuh Tiada beriddah kerana rahimnya bersih daripada benih suami Hikmah Iddah 1. Memberi penghormatan kepada suami yang meniggal dan menjaga perasaan keluarganya terutama isteri © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Iddah Bagi Perempuan Bercerai Hidup Tempoh iddah tersebut dapat membersihkan rahim perempuan daripda benih hasil perhubungan dengan bekas suami. Memastikan isteri tidak hamil dengan bekas suaminya untuk mengelak daripada berlaku percampuran keturunan 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 STATUS ISTERI IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil 4 bulan 10 hari Putus haid 4 bulan 10 hari Belum disetubuhi 4 bulan 10 hari Iddah disebabkan penceraian hidup STATUS IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil Tiga kali suci Putus haid Tiga bulan Belum disetubuhi Tiada iddah Sebab-Sebab Perbezaan Tempoh Jenis-Jenis Iddah 1. Iddah Bagi Perempuan Yang Tercerai Mati Tempoh iddah tersebut sesuai bagi isteri yang kematian suami sebagai tanda perhubungan dan kesedihan 3. Bagi perempuan hamil tempoh hingga melahirkan anak cukup untuk menumpukan perhatian kepada penjagaan kesihatan dan kandungan 2.

Isteri yang kematian suami berhak mendapat tempat tinggal selama dalam iddah oleh waris terdekat suami Hak Selepas Iddah 1. Isteri yang dicerai talak 1 dan 2 berhak mendapat hak sebagaimana sebelumnya seperti nafkah zahir dan dilarang keluar dari rumah yang disediakan oleh suami tanpa izin 2. Tidak lagi mempunyai hubungan dengan bekas suaminya 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Hak Dan Status Isteri Semasa Dan Selepas Iddah Hak Semasa Iddah 1. Isteri dalam tempoh iddah talak bain tidak berhak mendapat nafkah kecuali tempat tinggal dan tidak mendapat hak perwarisan 3. Bebas menentukan pilihan sendiri 3. Berhak berkahwin semula dan boleh dipinang oleh lelaki yang ingin memperisterikannya Perkara Yang Dilarang Semasa Iddah PERKARA YANG DILARANG SEMASA TEMPOH IDDAH TALAK SEMASA TEMPOH IDDAH KEMATIAN SUAMI Pinangan Diharamkan pinangan oleh lelaki lain secara terang dan sendirian Diharamkan pinangan secara terang tetapi diharuskan secara sendirian Keluar dari rumah yang disediakan oleh suami Tidak boleh keluar tanpa keiziznan kecuali keperluan yang dibenarkan syarak Tidak boleh keluar kecuali keperluannya kecuali dibenarkan syarak Menghias diri Perempuan iddah rajie diharuskan berhias Perempuan iddah bain disunatkan tidak berhias Diharamkan berhias Perkahwinan Diharamkan berkahwin dengan lelaki bukan suaminya Haram berkahwin © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

Islam 2. Kemahuan sendiri Isteri 1. Orang yang merujuk iaitu suami atau wakilnya. Telah disetubuhi oleh suami 3. Tidak ditentukan masa “ aku rujuk engkau selama 3 bulan” Kesan Rujuk 1. Tidak bertaklik “ aku rujuk jika engkau setuju” 3. 2. Islam 2. Berakal 4. 3. Suami isteri dapat peluang memperbaiki kelemahan masing-masing. dapat memberi ketenteraman jiwa 5. Bukan dijatuhkan talak tiga 5. 2. Anak dan keluarga gembira dan bahagia. Hikmah Rujuk 1. suami dan isteri berkesampatan memperbaiki kelemahan kesilapan yang lalu 4. Menggunakan lafaz rujuk “aku rujuk engkau” 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : RUJUK Pengertian Bahasa : kembali Istilah : Suami yang mengambil kembali isteri yang telah diceraikan kepangkuannya Rukun Rujuk 1. Baligh 3. Lafaz rujuk Syarat Rujuk Suami 1. bertepatan dengan fitrah manusia yang ingin kembali kepangkal jalan apabila melakukan kesilapan 2. Masih dalam tempoh iddah Sighah 1. Orang yang dirujuk iaitu isteri. suami & isteri diberi peluang untuk menyambung semula hubungan mereka dengan keazaman dan sikap yang baru 3. Bukan penceraian secara fasakh 4. Memberi ketenangan jiwa selepas kehilangan kasih sayang. dapat menyatukan semula keluarga © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3.

4. suami wajib memberi makan enam puluh orang miskin dengan kadar secupak bagi setiap orang Akibat Zihar 1. 3. Tidak mengikut sifat arab jahiliah apabila marah seperti menyamakan isteri dengan ibunya atau mana-mana mahramnya. Zihar disandarkan kepada isterinya atau mahar anggotanya Orang yang diserupakan dalam zihar 1. Tidak sah zihar kepada isteri yang berada dalam iddah talak bain 4. 2. 2. Baligh 2. Isteri yang sah 2. Lafaz yang digunakan tidak jelas dan tidak khusus. Perempuan yang muhrim dengan sebab nasab penyusuan dan persemendaan Sighah 1. Langkah Mengelak Daripada Berlaku Zihar 1. Kemahuan sendiri Isteri 1. Sah talak. Perempuan 2. Suami hendaklah menahan kemarahan supaya tidak tergesa-gesa menzihar isteri Kifarah Zihar Mengikut tertib berikut: 1. Memahami konsep zihar 3. ia memerlukan kepada niat. Jika tidak mampu suami wajib berpuasa selama dua bulan berturut-turut 3. Memerdekakan seorang hamba mukmin 2. Jika tidak mampu berpuasa.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ZIHAR Pengertian Zihar Bahasa : belakang Istilah : suami menyamakan isterinya atau mana-mana anggotanya dengan ibunya atau dengan mana-mana perempuan mahram baginya Hukum Zihar ialah haram dan berdosa besar Rukun Dan Syarat Zihar Rukun Syarat Suami 1. Lafaz yang digunakan jelas dan khusus tidak memerlukan kepada niat 2. Suami yang melakukan zihar mendapat kemurkaan Allah dan berdosa besar Suami isteri haram melakukan persetubuhan Perbuatan zihar menjatuhkan maruah isteri Suami wajib membayar kifarah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Berakal 3.

Isteri tidak puas hati dan berlaku pergaduhan 3. Boleh berlaku adil 3. 4. 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : POLIGAMI Pengertian Poligami Bahasa : Banyak isteri Syarak : Lelaki yang beristeri lebih daripada seorang tetap tidak lebih empat orang isteri pada satu masa Hukum Poligami adalah harus Syarat Poligami 1. Anak-anak tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada keluarga Hikmah Poligami 1. 3. Mengundang kemurkaan Allah 2. Menyambung keturunan Membela anak yatim dan wanita Mengelakkan diri daripada maksiat Mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mampu dari segi jasmani dan kewangan Kesan Poligami Yang Tidak Mengikut Syarak 1. Tidak melebihi empat isteri 2.

Anak perempuan kepada saudara perempuan sebapa 11. Cuai atau menganiaya kanak tersebut 5. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu 10. Nenek sebelah ibu hingga ke atas 2. Saudara perempuan sebapa 8. Datuk 5. Berpindah tempat kediaman untuk menghalang bapa kanak-kanak menziarahinya 4. dia berhak memiliki untuk tinggal sama ada dengan ibu atau bapanya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Murtad Tempoh Hadhonah 1. Sempurna Akal 3. ia berpindah kepada individu berikut susunan: 1. Islam 2. Emak saudara sebelah bapa 13. setelah mencapai umur mumayiz.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HADHANAH Pengertian Hadhonah Hak penjagaan anak yang masih kecil yang belum mumayiz dan tidak mampu menguruskan diri sendiri Hukum Hadhonah ialah wajib dan orang yang mengabaikan tanggungjawab berdosa Hak Hadhonah Bila berlaku penceraian ibu adalah orang yang paling berhak memelihara anaknya Jika ibu hilang kelayakan hak hadhonah. Saudara perempuan seibu 7. Waris lelaki yang boleh menerima asobah Syarat Orang Yang Mendapat Hak Hadhonah 1. Berkelakuan buruk 3. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu sebapa 9. Berakhlak Mulia Sebab-Sebab Gugur Hak Hadhonah 1. Emak saudara sebelah ibu 12. Apabila kana-kanak tersebut telah dewasa dan dapat berdikari 2. Bapa 3. Saudara perempuan seibu sebapa 6. Dewasa 4. Berkahwin dengan sorang lelaki yang tidak mempunyai pertalian nasabkanak-kanak tersebut 2. Nenek sebelah bapa hingga ke atas 4.

4. Pegangan khawarij 1. Kepentingan berpegang dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. Hidup diredhai Allah. 2. 2. Asas kepada penerimaan sesuatu amalan. 3. 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 AKIDAH TINGKATAN 5 TAJUK : AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH Pengertian Ahli Sunnah Wal Jamaah Kumpulan yang berpegang teguh dengan al-Quran dan sunnah Rasulullah saw dalam perkara yang dibawa oleh para sahabat serta menentang perkara-perkara bid‟ah. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Beriktikad bahawa pelaku dosa besar adalah kafir. Prinsip-prinsip aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. Membataskan sumber syariat hanya kepada al-Quran sahaja. Mengkafirkan serta menghalalkan darah semua umat Islam yang berbeza iktiqad dengan mereka. 3. 3. TAJUK : KHAWARIJ Pengertian khawarij Golongan penyokong Saidina Ali yang berjuang menentang Muawiyah tetapi tidak menerima Majlis Tahkim. Dapat membersihkan aqidah daripada sebarang kekeliruan dan kesesatan. 5. Berpegang teguh dengan al-Quran dan al-Sunnah Berpegang dengan prinsip-prinsip al-Salafu al-Soleh Apabila terdapat pertelingkahan pandangan mereka merujuk kepada al-Quran Mereka tidak mencela dan mengkafirkan orang yang tidak sealiran dengan mereka Mereka tidak menghukum kecuali terdapat bukti yang sahih.

Beriktikad bahawa Allah menurunkan kepada Mirza Ghulam Ahmad sebuah kitab yang bernama al-Tazkirah. Pulau Pinang.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : AJARAN SESAT Pengertian ajaran sesat ialah ajaran atau amalan yang didakwa sebagai ajaran Islam sedangkan hakikatnya bercanggah dengan al-Quran dan as-Sunnah. Dibawa ke Malaysia oleh Maulana Muhammad Sadiq bin Barakatillah pada tahun 1949M. Solat secara niat tanpa rukun qauli dan fikli. Mengharuskan perzinaan melalui konsep nikah batin. surah al-Saf. Bayan Lepas. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Beriktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad mempunyai sejuta jenis mukjizat. 3. 3. Siri kesesatan ajaran Qadhiani 1. 8. Nabi dan jelmaan Krishna (tuhan dalam agama Hindu). 6. syurga dan neraka. 5. 2. Muhammad bin Syafie pada tahun 1870an di Kampung Serunak. Ajaran sesat yang paling tua di Malaysia. ayat 52 surah al-Hajj dan ayat 1 surat al-Qadr. 6. 5. Mengubah ayat al-Quran seperti ayat 6. Iktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad sebagai al-Mahdi. Mengisytiharkan Qadhiani sebagai tanah suci dan tempat menunaikan haji. Mendakwa malaikat sebagai pancaindera Allah. Mentafsirkan ayat-ayat al-Quran mengikut hawa nafsu. 2. Muhammad Matahari sebagai pemimpin yang maksum. India. Beriktiqad bahawa diri batin manusia ialah Allah dan diri zahir manusia ialah nur Muhammad. Contoh ajaran sesat Qadiani Pengasasnya ialah Mirza Ghulam Ahmad. 7. 7. Menganggap Hj. Taslim Diasaskan oleh Hj. Ajaran ini mula muncul pada tahun 1889M. Mendakwa bahawa Nabi Isa meninggal dunia dan dimakamkan di Srinaga. Mempunyai persamaan dengan kepercayaan Syiah Ismailiyyah Batiniyyah. Menolak kewujudan hari kiamat. 4. Beriktiqad bahawa alam bersifat qadim. 4. Ciri kesesatan ajaran taslim 1. Menghukum kafir selain penganut Qadhiani. 9. Menghapuskan jihad.

Bidang-bidang Ilmu 1. 2. 3. Usaha para pedagang Islam berdakwah menerusi perdagangan mereka. Ilmu Berteraskan Wahyu. Pembukaan wilayah-wilayah baru 2. Dasar Kerajaan yang menyamakan kedudukan bangsa Arab dan bukan Arab. 4. Kedudukan Kota Baghdad yang menjadi tumpuan dalam bidang keilmuan dan perdagangan antarabangsa. Keinginan daripada penduduk setempat yang tertarik dengan Islam serta akhlak umatnya.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAMADUN ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : KERAJAAN BANI ABBASIYAH Faktor Penyebaran Islam Faktor Dalaman 1. ii: Ibnu Jarir at-Tabari 310H kitabnya Tafsir atTabari. 4. b) Ilmu Hadis Tokoh : i: Bukhari 256 H Kitabnya Sahih Bukhari ii: Muslim 261H Kitabnya Sahih Muslim iii: Abu Daud 275H Sunan Abu Daud iv: Tarmizi 279H Kutubu as-Sittah v: Nasaei 303H Kutubu as-Sittah vi: Ibnu Majah 273H Kutubu as-Sittah c) Ilmu Fekah Tokoh : i: Imam Abu Hanifah 150H ii: Imam Malik 179H iii: Imam Syafiee 204H iv: Imam Ahmad Hanbal 241H v: al-Qadhi Abu Yusuf 182H vi : Sahnun 240H vii: al-Mawardi 450H viii : Ibnu Qudamah 620H © Muhamad Efendy Jamhar/12 . a) Ilmu Tafsir Tokoh :i: Yahya bin Ziyad al-Farra‟. Penggunaan Bahasa Arab secara meluas yang mendorong kepada pemahaman al-quran dan hadis 3. Galakan khalifah yang menyediakan peruntukan khas dari Baitulmal untuk para pendakwah. Hubungan diplomatik antara kerajaan Abbasiyah dengan Negara luar. 207H kitabnya Maani al-Quran. Faktor Luaran 1.

Mencipta cermin mata. 2. Menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan. Teori penghasilan alcohol. pengenalan bilangan sifar (0) dalam system angka. 2. 3. dan asid hidroklorik. Tokoh: Al-Hassan bin Haitam (430H) Menghasilkan lebih 200 karya seperti Kitabul Manazir. Membuat jadual pegerakan bulan dan bintang. Penemuan asid galian seperti asid nitric. Membaiki proses pembuatan kaca. Geometri. Logarithma. Menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob. 4. Memberi ujaran yang tepat tentang keluasan permukaan bumi. pengenalan kepada system angka dalam abjad. 2. dengan karyanya yang agung bertajuk “Hisabul Jabri wal-Muqabalah” (Integration and Equations) b) Ilmu Falak Penemuan Baru: 1. 4. Ilmu Berteraskan Aqal a) Ilmu Matematik Formula: Trigonometri. Mengukur jarak antara bumi dan matahari. Tokoh : Muhammad bin Musa al-Khawarizmi (236H). 3. Maqalatun Fi Dhau‟I dan Maqalatun Fi at-Tahlil wa at-Tarkib e) Geografi Penemuan 1. Menyukat kelajuan bumi dan cahaya. 2. Tokoh : Jabir bin Hayyan (198H) d) Ilmu Fizik Bentuk-bentuk pencapaian 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 d) Ilmu Tauhid Tokoh : i: Imam Abu Hassan al-As‟ari 324H Ii: Imam al-Ghazali 505H 2. Mencipta teori pergerakan jirim. daya gravity dan pantulan cahaya. c) Ilmu Kimia 1. Mencipta alat pengukur sudut (astrolabe) Tokoh : al-Batani (317H). Algebra. Tokoh: As-Syarif al-Idrisi (461H) menghasilkan ensiklopaedia peta Eropah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. asid sulfuric. Menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran musim.

Mempelajari ilmu fardhu kifayah seperti mantiq. sains. dan penyakit jiwa. bengkel. 2. Menemui pelbagai penyakit seperti Rubella. menjelaskan teori jangkitan virus seperti Tibi. falsafah. Merupakan pelopor kepada pemikiran-pemikiran moden khususnya dalam bidang sejarah. Kreatif. persidangan ilmuan serta judul. Pemikiran beliau sering dijadikan wacana. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mendapat pendidikan tinggi dari guru-guru yang terkenal seperti Ahmad bin al-Qassar dan Lisannuddin bin al-Khalib. politik.judul buku dan tesis di peringkat pengajian tinggi. 2. Maghribi Usia : 87 tahun Meninggal dunia : Di Kaherah. 2. Cacar. 5. 2. Pendidikan 1. Tokoh: Ibnu Sinna (428H) Qanun fi al-Tibb TAJUK : IBNU KHALDUN Biodata Nama : Abdul Rahman bin Muhamad bin Muhamad Lahir : Tunisia Tarikh Lahir : 732H/ 1332M Keturunan : Arab Yaman Bapanya : Seorang sarjana Jawatan : Setiausaha Negara di istana Sultan Abu Ishak bin Ali Yahya Anggota majlis Ilmiah Anggota Jabatan setiausaha sulit Sultan Abu Salim bin Abi al-Hassan di Fas. Sumbangan dalam bidang ilmu dan pemikiran Islam 1. Tekun mencari ilmu. Mencipta picagari. dan benang yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. Mempelajari asas agama dan Bahasa Arab dari bapanya.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 f) Ilmu Perubatan Pencapaian 1. ekonomi. 3. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit. 4. 6. ubat bius. Berjiwa pemimpin.. Mencipta ubat-ubatan untuk berbagai-bagai penyakit kronik. sosialogi dan pendidikan. dan matematik dari Muhamad bin Ibrahim al-Abadi. Mesir 808H/1406M Keperibadian Ibnu Khaldun 1. 3. tema-tema seminar. 3. Alahan.

Mesir Guru di Sekolah as-Sultaniyah Beirut. Kecekapan Pentadbiran. Sistem pendidikan pada masa itu lebih menjurus kearah taklid dan jumud. Mempelajari alQuran dan menghafaznya dalam masa 2 tahun. Berketerampilan sehingga diberi kepercayaan untuk menyandang beberapa jawatan penting dalam Negara. Mempelajari Bahasa Arab di Masjid al-Ahmadi. Kesedaran Sheikh Muhamad Abduh terhadap keperluan Islah dalam kurikulum sekolah dan universiti yang sudah ketinggalan zaman. Mendapat ijazah dari al-Azhar pada tahun 1877M Aliran Pemikiran Sheikh Muhammad Abduh 1. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : SHEIKH MUHAMMAD ABDUH Biodata Nama: Muhammad bin Abduh b Hassan Khaizullah Lahir: Tonto. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Keperibadian Sheikh Muhamad Abduh 1. Anggota Majlis Pengurusan Universiti al-Azhar Mufti kerajaan Mesir. 3. Ketua Editor akhbar al-Waqa‟ul al-Masriyah Hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Belajar menulis dan membaca daripada bapanya sendiri. 5. 3. Tegas dan penyayang kepada anak-anak muridnya. Mesir Tarikh Lahir: 1266H/1849M Jawatan: Guru di Masjid al-Husaini dan Darul Ulum. 4. Berani menyatakan idea-idea Islah. 2. 2. Aqidah. Belajar Tasawuf dan Tatabahasa Arab dari Sheikh darwis. 2. Inspirasi gerakan Islah Sheikh Jamaluddin yang menjurus kearah menjadikan integrasi ilmu. 6. Kekurangan prasarana pendidikan serta bantuan kerajaan menyebabkan golongan miskin terpinggir. Meninggal: 1314H/1905M di Iskandariah. Faktor Sheikh Muhamad Abduh Melakukan Pengislahan Dalam Sistem Pendidikan 1. Belajar Ilmu Hisab dan falsafah dari Sheikh Hassan at-Tawil di Universiti al-Azhar. 3. Integrasi Ilmu. 2. 4. Mesir. Pendidikan 1.

5. Terangkan dua sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan. tafsir juz Amma dll. geomatri. Tafsir Suratul Asr. Memperbaiki asrama pelajar dan menekankan aspek keselamatan dan kesihatan. Tafsir Juz Amma. algebra. 1. 4. Karya-karya ilmiah seperti risalah tauhid. Menyediakan peuntukan gaji guru dari perbendaharaan Negara dan wakaf Negara. 3. Jawatan-jawatan yang disandangnya seperti hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Risalah Al-Rad Ala Al-Dahriyyin Contoh Soalan 1. Mewujudkan farmasi khusus untuk pelajar universiti al-Azhar. Karya. 2. Nyatakan dua jawatan yang pernah disandang oleh Sheikh Muhammad Abduh. 3. Senaraikan dua hasil karya Sheikh Muhammad Abduh. 3. 4. 2. anggota majlis pengurusan universiti al-Azhar dan Mufti kerajaan Mesir Sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan 1. 2. Media massa seperti majalah al-Urwatul wusta serta al-Ahram. 3. Mewujudkan matapelajaran matematik. 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Method Islah Sheikh Muhammad Abduh 1. 4. Risalah at-Tauhid. Proses pengajaran di masjid al-Hussain Darul Ulum dan Universiti al-Azhar. Mewujudkan piawaian dalam penganugerahan sijil. geografi. sejarah dan seni khat.

Bapanya : Sheik Abdul Karim seorang ulama terkenal yang membawa perubahan di Minangkabau. 5. Mengasaskan kuliah „al-Mubaligh‟ pada tahun 1935M. 6. 4. Mengasaskan Persatuan Hindia Timur untuk mengajar haji kepada jemaah Indonesia pada tahun 1927. Keperibadian: 1. Lahir : 13 Muharram 1362 Hijrah versamaan 16 Februari 1980 M. Masa lapang dihabiskan di perpustakaan. Mempelajari al-Quran dan asas agama daripada bapanya. Anugerah Guru Besar (Pofesor) oleh Universti Moestopo. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti al-Azhar Mesir tahun 1959M. Mengikuti pengajian di masjid-masjid dan surau. Mengasaskan beberapa majalah seperti Menara. Sejak 17 tahun melibatkan diri dalam kegiatan dakwah dengan menerbitkan majalah “Hatibul Ummah”. syair dijadikan selingan dalam kebudayaan penulisan beliau. 2. 3. Pendidikan 1. 2. Meninggal : 24 Julai 1981M Jawatan: 1. Perundangan Panji Masyarakat dan Gema Islam. 3. Guru-gurunya: Sheikh Ibrahim Musa. Anugerah 1. Jakarta pada tahun 1960M. Ketua Umum Majlis Ulama Indonesia.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HAMKA Biodata Nama : Abdul Malik Bin Sheik Abdul Karim Bin Sheikh Muhammad Amrullah. Berani mengatur siri pidato untuk membangkitkan semangat umat islam menentang penjajah Belanda. Rektor Perguruan Tinggi Jakarta. Barjiwa seni dimana rangkap-rangkap pantun. Tahun 1953 dilantik sebagai anggota pimpinan pusat Muhamadiyah. 3. Petah berpidato dimana beliau pernah diberi penghormatan untuk berpidato dalam satu rancangan radio Arab Saudi. Medan dan Padang Panjang. Pegawai Tinggi Agama Indonesia. Merdeka. 2. 4. Indonesia. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974M. Tempat Lahir : Sumatera Barat. 5. Pendidikan rendah di sekolah Desa Padang Panjang di sekolah Agama at-Tawalib yang didirikan oleh bapanya. Menerbitkan majalah „Pedoman Masyarakat‟ pada tahun 1936M. Usia : 73 tahun. 5. 1. Pernah menjadi guru agama di Perkebunan Tebing Tinggi. 4. Kegigihan Hamka mengembangkan dakwah Islamiah di Nusantara. Sheikh Ahmad Rasyid. 3. 3. 2. Pensyarah di Universiti Islam Jakarta dan Universiti Muhammadiyah Padang Panjang. 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

Tasawuf Moden. 5. Lantang mengkritik pentadbiran kerajaan Indonesia yang menyebabkan beliau dipecat daripada jawatan Ketua Umum Majlis Ulama‟ Indonesia. 3. Perjuangan Hamka 1. Hasil Karya Hamka Dalam Bidang Agama 1. 4. Sejarah Umat Islam. 6. Karya-karya beliau terutama Tafsir al-Azhar meninggalkan kesan mendalam dalam bidang ilmu dan pemikiran di alam Melayu. Beliau pernah dipenjara bersama tokoh-tokoh Majlis Syura Muslim Indonesia. 4. 5. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. Pedoman Membanding Islam. Revolusi Agama Dalam bidang Falsafah 1. 4. 5. dan tarekat kebatinan yang sesat/ mendirikan pusat latihan dakwah Muhammadiyah. bidaah. 3. 4. 5. Mengetuai Front Pertahanan Nasional untuk menyekat kemaraan Belanda di Indonesia. 3. 2. Arkanul Islam. Menyampaikan ajaran Islam tanpa rasa takut dan gentar. Tengelamnya kapal Van Der Wijck Di bawah Lindungan Kaabah Laila Majnun Mandi Cahaya Tanah Suci Menunggu Beduk Berbunyi. Falsafah Hidup Lembaga Hidup Falsafah Ideologi Islam Expensi Ideologi Pandangan Hidup Muslim Dalam bidang Sastera 1. Melancarkan penentangan terhadap khurafat. 2. (MUI). 2. 2. 2. Penerus idea Islah yang dibawa oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Muhammad Abduh. Tafsir al-Azhar.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Sumbangan 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful