PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5

TILAWAH TINGKATAN 5 Bab 1 :Layanan baik ke atas orang bukan Islam yang berminat terhadap Islam

Dan jika seorang daripada orang bukan Islam meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami ajaran Islam) maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan keterangan Allah (tentang hakikat Islam) kemudian hantarkanlah mereka ke manamana tempat yang aman baginya. Perintah tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui. 3 perintah Allah kepada umat Islam : Wajib beri perlindungan kepada orang bukan Islam sekiranya mereka meminta perlindungan Hendaklah menerangkan ajaran Islam kepeda mereka Hendaklah dihantar ke tempat yang aman

o o o o

Suasana harmoni Suasana aman Menjaga hubungan baik dengan orang bukan Islam Menunjukkan contoh teladan yang baik Maksud dakwah mengajak manusia melakukan yang makruf dan meninggalkan yang mungkar Ciri ciri pendakwah

5.

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Beriman dan bertakwa kepada Allah swt Sabar dan tabah menghadapi semua dugaan semasa berdakwah Tidak mudah berputus asa sekiranya dakwah yang disampaikan tidak berjaya Berani menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran Memiliki akhlak-akhlak yung mulia yang menjadi contoh kepada orang ramai Memiliki ilmu pengetahuan yang luas dalam bidang tersebut

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5
BAB 2 : BATAS-BATAS PERGAULAN : AN-NUR AYAT 31

Cara-cara menjaga maruah diri 1. Tidak memandang perkara yang diharamkan. 2. Memelihara kehormatan diri. 3. Menutup aurat. Batas-batas aurat 1. Lelaki dengan lelaki : di antara pusat hingga ke lutut. 2. Lelaki dengan perempuan ajnabi : di antara pusat hingga ke lutut. 3. Perempuan dengan lelaki ajnabi : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. 4. Perempuan dengan mahram : di antara pusat hingga ke lutut. 5. Perempuan dengan perempuan kafir : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

© Muhamad Efendy Jamhar/12

Wajib ke atas lelaki atau perempuan menghindari daripada melihat perkara-perkara yang diharamkan. 4. 2. Haram berpakaian yang menampakkan susuk badan. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Haram kepada perempuan melakukan perkara yang boleh mendatangkan fitnah.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Pengajaran ayat 1. Kita wajib menjaga kehormatan diri. 3.

© Muhamad Efendy Jamhar/12 . Sujud syukur Pengajaran ayat 1. 2. Orang mukmin hendaklah bersifat tawaduk. Sujud tilawah 2. 3. Sujud kepada Allah Sentiasa mengingati Allah Tidak takbur Melazimi qiamullail Menginfaqkan harta untuk jalan Allah Jenis-jenis sujud 1. Umat Islam disunatkan membanyakkan solat dan zikir. 2. 4. Sujud sahwi 3. 3. 4. 5. Allah menjanjikan pahala besar kepada orang yang melazimi qiamullail. Islam menggalakkan mencari harta yang halal dan menginfaqkannya ke jalan Allah.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 BAB 3 : PERIBADI MUKMIN (15 -16 AS-SAJADAH) Ciri-ciri orang beriman berdasarkan ayat 1.

Mengurus masa dengan bijak 3. 3. Ikhlas 3. Menentukan wawasan hidup Kelebihan menyegerakan segala urusan kehidupan 1. Merancang penggunaan masa 2. 4. Melakukan amalan-amalan sunat. 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 HADITH TINGKATAN 5 TAJUK : KEHIDUPAN DI DUNIA IBARAT SEORANG PERANTAU Teknik pengurusan masa secara efektif 1. Urusan dapat disempurnakan dengan berkualiti dan mengikut jadual 3. Tempoh kehidupan manusia di dunia adalah singkat Manusia hendaklah menggunakan tempoh kehidupan di dunia sebaik mungkin Islam melarang kita menangguh-nangguhkan urusan kehidupan Seseorang muslim hendaklah menguruskan masanya dengan bijak. Pengajaran hadith 1. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Dimuliakan Allah dan rasul 2. Menyumbang ke arah kemajuan negara Bekalan untuk hari akhirat 1. Taqwa 2.

2. 4. 5. Berilmu 2. 3. 3. Berakhlak mulia Amalan-amalan sunat yang boleh mendekatkan diri kepada Allah 1. Allah memperkenankan doa orang yang hampir kepadaNya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . bertaqwa. beristiqamah melaksanakan perintah Allah dan menjauhkan segala laranganNya secara zahir dan batin. Beramal 3. 2. 4. beramal dan berakhlak mulia. 5. Solat sunat Puasa sunat Membaca al-Quran Berzikir Berdoa Kelebihan orang yang melakukan ibadah-ibadah nawafil 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ORANG BERIMAN KEKASIH ALLAH Pengertian wali Dari segi bahasa : bantuan atau perlindungan daripada Allah Dari segi istilah : manusia biasa yang beriman. 6. Orang yang hampir dengan Allah ialah mukmin yang berilmu. Ciri-ciri orang soleh 1. Kekasih Allah ialah mukmin yang banyak melakukan ibadah nawafil. Disayangi Allah dan rasul Berkat kehidupannya Terpelihara daripada melakukan perkara maksiat Makbul doa Mendapat ganjaran pahala dan syurga Mengecapi kenikmatan beribadah Pengajaran hadith 1. 3. 2.

TAJUK : WALI Sebab-sebab wali nasab berpindah kepada wali hakim 1. Wali sendiri yang hendak berkahwin dengan perempuan itu dan tiada wali lain yang setaraf dengannya 9. Penceraian Iddah disebabkan kematian suami © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Kematian suami 2. Wali enggan mewalikan TAJUK : IDDAH Pengertian Bahasa : tempoh pengiraan Syarak : tempoh masa larangan berkahwin yang wajib dipatuhi oleh isteri selepas berpisah dari suami Jenis Iddah 1. Wali akrab tidak dikesan dan tidak diketahui sama ada hidup atau mati 3. Penyakit ini menjejaskan kesihatan dan memusnahkan kehidupan. Wali sedang dalam ihram 6. Wali akrab dalam tahanan dan tidak dapat dihubungi 5. Wali menyembunyikan diri 7. Wali tinggal jauh melebihi dua marhalah 4. Wali setaraf bergaduh dan tidak dapat diselesaikan 8. Tidak terdapat wali nasab mengikut susunan 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 IBADAT TINGKATAN 5 TAJUK : PERKAHWINAN Hikmah Perkahwinan Dari Segi Kesihatan Perkahwinan dapat menjauhkan diri daripada maksiat terutama jenayah zina yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti Aids dan siplis.

Memastikan isteri tidak hamil dengan bekas suaminya untuk mengelak daripada berlaku percampuran keturunan 2. Bagi perempuan hamil tempoh hingga melahirkan anak cukup untuk menumpukan perhatian kepada penjagaan kesihatan dan kandungan 2. Menzahirkan kepentingan dan kesucian ikatan perkahwinan yang tinggi nilainya disisi agama dan masyarakat 4. Iddah Bagi Perempuan Yang Belum Disetubuh Tiada beriddah kerana rahimnya bersih daripada benih suami Hikmah Iddah 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 STATUS ISTERI IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil 4 bulan 10 hari Putus haid 4 bulan 10 hari Belum disetubuhi 4 bulan 10 hari Iddah disebabkan penceraian hidup STATUS IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil Tiga kali suci Putus haid Tiga bulan Belum disetubuhi Tiada iddah Sebab-Sebab Perbezaan Tempoh Jenis-Jenis Iddah 1. Memberi peluang kepada suami isteri untuk berfikir dan menyesal di atas perbuatannya 3. Memberi penghormatan kepada suami yang meniggal dan menjaga perasaan keluarganya terutama isteri © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Iddah Bagi Perempuan Bercerai Hidup Tempoh iddah tersebut dapat membersihkan rahim perempuan daripda benih hasil perhubungan dengan bekas suami. Iddah Bagi Perempuan Yang Tercerai Mati Tempoh iddah tersebut sesuai bagi isteri yang kematian suami sebagai tanda perhubungan dan kesedihan 3.

Tidak lagi mempunyai hubungan dengan bekas suaminya 2. Isteri yang kematian suami berhak mendapat tempat tinggal selama dalam iddah oleh waris terdekat suami Hak Selepas Iddah 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Hak Dan Status Isteri Semasa Dan Selepas Iddah Hak Semasa Iddah 1. Isteri dalam tempoh iddah talak bain tidak berhak mendapat nafkah kecuali tempat tinggal dan tidak mendapat hak perwarisan 3. Bebas menentukan pilihan sendiri 3. Isteri yang dicerai talak 1 dan 2 berhak mendapat hak sebagaimana sebelumnya seperti nafkah zahir dan dilarang keluar dari rumah yang disediakan oleh suami tanpa izin 2. Berhak berkahwin semula dan boleh dipinang oleh lelaki yang ingin memperisterikannya Perkara Yang Dilarang Semasa Iddah PERKARA YANG DILARANG SEMASA TEMPOH IDDAH TALAK SEMASA TEMPOH IDDAH KEMATIAN SUAMI Pinangan Diharamkan pinangan oleh lelaki lain secara terang dan sendirian Diharamkan pinangan secara terang tetapi diharuskan secara sendirian Keluar dari rumah yang disediakan oleh suami Tidak boleh keluar tanpa keiziznan kecuali keperluan yang dibenarkan syarak Tidak boleh keluar kecuali keperluannya kecuali dibenarkan syarak Menghias diri Perempuan iddah rajie diharuskan berhias Perempuan iddah bain disunatkan tidak berhias Diharamkan berhias Perkahwinan Diharamkan berkahwin dengan lelaki bukan suaminya Haram berkahwin © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

Bukan penceraian secara fasakh 4. Anak dan keluarga gembira dan bahagia. suami dan isteri berkesampatan memperbaiki kelemahan kesilapan yang lalu 4. Telah disetubuhi oleh suami 3. Islam 2. Menggunakan lafaz rujuk “aku rujuk engkau” 2. 3. Bukan dijatuhkan talak tiga 5. Baligh 3. Suami isteri dapat peluang memperbaiki kelemahan masing-masing. dapat menyatukan semula keluarga © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Hikmah Rujuk 1. Orang yang dirujuk iaitu isteri. Lafaz rujuk Syarat Rujuk Suami 1. 2. Berakal 4. Orang yang merujuk iaitu suami atau wakilnya. dapat memberi ketenteraman jiwa 5. 3. 2. Tidak bertaklik “ aku rujuk jika engkau setuju” 3. Kemahuan sendiri Isteri 1. Islam 2. bertepatan dengan fitrah manusia yang ingin kembali kepangkal jalan apabila melakukan kesilapan 2. Masih dalam tempoh iddah Sighah 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : RUJUK Pengertian Bahasa : kembali Istilah : Suami yang mengambil kembali isteri yang telah diceraikan kepangkuannya Rukun Rujuk 1. suami & isteri diberi peluang untuk menyambung semula hubungan mereka dengan keazaman dan sikap yang baru 3. Memberi ketenangan jiwa selepas kehilangan kasih sayang. Tidak ditentukan masa “ aku rujuk engkau selama 3 bulan” Kesan Rujuk 1.

Isteri yang sah 2. Lafaz yang digunakan jelas dan khusus tidak memerlukan kepada niat 2. Berakal 3. Memerdekakan seorang hamba mukmin 2. Tidak sah zihar kepada isteri yang berada dalam iddah talak bain 4. Baligh 2. Zihar disandarkan kepada isterinya atau mahar anggotanya Orang yang diserupakan dalam zihar 1. Suami yang melakukan zihar mendapat kemurkaan Allah dan berdosa besar Suami isteri haram melakukan persetubuhan Perbuatan zihar menjatuhkan maruah isteri Suami wajib membayar kifarah © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ZIHAR Pengertian Zihar Bahasa : belakang Istilah : suami menyamakan isterinya atau mana-mana anggotanya dengan ibunya atau dengan mana-mana perempuan mahram baginya Hukum Zihar ialah haram dan berdosa besar Rukun Dan Syarat Zihar Rukun Syarat Suami 1. Kemahuan sendiri Isteri 1. 4. suami wajib memberi makan enam puluh orang miskin dengan kadar secupak bagi setiap orang Akibat Zihar 1. Perempuan 2. Jika tidak mampu suami wajib berpuasa selama dua bulan berturut-turut 3. Langkah Mengelak Daripada Berlaku Zihar 1. Tidak mengikut sifat arab jahiliah apabila marah seperti menyamakan isteri dengan ibunya atau mana-mana mahramnya. Suami hendaklah menahan kemarahan supaya tidak tergesa-gesa menzihar isteri Kifarah Zihar Mengikut tertib berikut: 1. 2. 2. Jika tidak mampu berpuasa. Perempuan yang muhrim dengan sebab nasab penyusuan dan persemendaan Sighah 1. Sah talak. ia memerlukan kepada niat. Lafaz yang digunakan tidak jelas dan tidak khusus. Memahami konsep zihar 3. 3.

2. Mengundang kemurkaan Allah 2. Tidak melebihi empat isteri 2. Isteri tidak puas hati dan berlaku pergaduhan 3. Mampu dari segi jasmani dan kewangan Kesan Poligami Yang Tidak Mengikut Syarak 1. 3. 4. Anak-anak tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada keluarga Hikmah Poligami 1. Menyambung keturunan Membela anak yatim dan wanita Mengelakkan diri daripada maksiat Mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : POLIGAMI Pengertian Poligami Bahasa : Banyak isteri Syarak : Lelaki yang beristeri lebih daripada seorang tetap tidak lebih empat orang isteri pada satu masa Hukum Poligami adalah harus Syarat Poligami 1. Boleh berlaku adil 3.

Anak perempuan kepada saudara perempuan sebapa 11. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu sebapa 9.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HADHANAH Pengertian Hadhonah Hak penjagaan anak yang masih kecil yang belum mumayiz dan tidak mampu menguruskan diri sendiri Hukum Hadhonah ialah wajib dan orang yang mengabaikan tanggungjawab berdosa Hak Hadhonah Bila berlaku penceraian ibu adalah orang yang paling berhak memelihara anaknya Jika ibu hilang kelayakan hak hadhonah. Apabila kana-kanak tersebut telah dewasa dan dapat berdikari 2. Saudara perempuan sebapa 8. Emak saudara sebelah bapa 13. setelah mencapai umur mumayiz. ia berpindah kepada individu berikut susunan: 1. dia berhak memiliki untuk tinggal sama ada dengan ibu atau bapanya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Emak saudara sebelah ibu 12. Bapa 3. Datuk 5. Waris lelaki yang boleh menerima asobah Syarat Orang Yang Mendapat Hak Hadhonah 1. Saudara perempuan seibu sebapa 6. Berakhlak Mulia Sebab-Sebab Gugur Hak Hadhonah 1. Dewasa 4. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu 10. Berpindah tempat kediaman untuk menghalang bapa kanak-kanak menziarahinya 4. Cuai atau menganiaya kanak tersebut 5. Murtad Tempoh Hadhonah 1. Nenek sebelah bapa hingga ke atas 4. Berkahwin dengan sorang lelaki yang tidak mempunyai pertalian nasabkanak-kanak tersebut 2. Nenek sebelah ibu hingga ke atas 2. Islam 2. Saudara perempuan seibu 7. Berkelakuan buruk 3. Sempurna Akal 3.

5. Hidup diredhai Allah. Dapat membersihkan aqidah daripada sebarang kekeliruan dan kesesatan. Mengkafirkan serta menghalalkan darah semua umat Islam yang berbeza iktiqad dengan mereka. Membataskan sumber syariat hanya kepada al-Quran sahaja. 2. 3. Kepentingan berpegang dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Asas kepada penerimaan sesuatu amalan. Pegangan khawarij 1. 3. 2. TAJUK : KHAWARIJ Pengertian khawarij Golongan penyokong Saidina Ali yang berjuang menentang Muawiyah tetapi tidak menerima Majlis Tahkim. Berpegang teguh dengan al-Quran dan al-Sunnah Berpegang dengan prinsip-prinsip al-Salafu al-Soleh Apabila terdapat pertelingkahan pandangan mereka merujuk kepada al-Quran Mereka tidak mencela dan mengkafirkan orang yang tidak sealiran dengan mereka Mereka tidak menghukum kecuali terdapat bukti yang sahih. 4. 3. Beriktikad bahawa pelaku dosa besar adalah kafir. Prinsip-prinsip aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 AKIDAH TINGKATAN 5 TAJUK : AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH Pengertian Ahli Sunnah Wal Jamaah Kumpulan yang berpegang teguh dengan al-Quran dan sunnah Rasulullah saw dalam perkara yang dibawa oleh para sahabat serta menentang perkara-perkara bid‟ah. 2.

Dibawa ke Malaysia oleh Maulana Muhammad Sadiq bin Barakatillah pada tahun 1949M. surah al-Saf. 6. Mengharuskan perzinaan melalui konsep nikah batin. Menganggap Hj. 9. India. ayat 52 surah al-Hajj dan ayat 1 surat al-Qadr. 2. Mentafsirkan ayat-ayat al-Quran mengikut hawa nafsu. Nabi dan jelmaan Krishna (tuhan dalam agama Hindu). Menghukum kafir selain penganut Qadhiani. Beriktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad mempunyai sejuta jenis mukjizat. Solat secara niat tanpa rukun qauli dan fikli. syurga dan neraka. 7.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : AJARAN SESAT Pengertian ajaran sesat ialah ajaran atau amalan yang didakwa sebagai ajaran Islam sedangkan hakikatnya bercanggah dengan al-Quran dan as-Sunnah. Muhammad Matahari sebagai pemimpin yang maksum. 4. Ajaran ini mula muncul pada tahun 1889M. 3. Bayan Lepas. Beriktiqad bahawa alam bersifat qadim. Mempunyai persamaan dengan kepercayaan Syiah Ismailiyyah Batiniyyah. Contoh ajaran sesat Qadiani Pengasasnya ialah Mirza Ghulam Ahmad. 7. Pulau Pinang. Mendakwa malaikat sebagai pancaindera Allah. Mengisytiharkan Qadhiani sebagai tanah suci dan tempat menunaikan haji. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Menghapuskan jihad. 3. 5. 2. 4. Taslim Diasaskan oleh Hj. Iktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad sebagai al-Mahdi. Ajaran sesat yang paling tua di Malaysia. 6. Muhammad bin Syafie pada tahun 1870an di Kampung Serunak. Menolak kewujudan hari kiamat. Ciri kesesatan ajaran taslim 1. 5. Siri kesesatan ajaran Qadhiani 1. 8. Beriktikad bahawa Allah menurunkan kepada Mirza Ghulam Ahmad sebuah kitab yang bernama al-Tazkirah. Mengubah ayat al-Quran seperti ayat 6. Beriktiqad bahawa diri batin manusia ialah Allah dan diri zahir manusia ialah nur Muhammad. Mendakwa bahawa Nabi Isa meninggal dunia dan dimakamkan di Srinaga.

207H kitabnya Maani al-Quran. Penggunaan Bahasa Arab secara meluas yang mendorong kepada pemahaman al-quran dan hadis 3. Hubungan diplomatik antara kerajaan Abbasiyah dengan Negara luar. Dasar Kerajaan yang menyamakan kedudukan bangsa Arab dan bukan Arab. Usaha para pedagang Islam berdakwah menerusi perdagangan mereka. a) Ilmu Tafsir Tokoh :i: Yahya bin Ziyad al-Farra‟. Faktor Luaran 1. Bidang-bidang Ilmu 1. 2. Galakan khalifah yang menyediakan peruntukan khas dari Baitulmal untuk para pendakwah. Kedudukan Kota Baghdad yang menjadi tumpuan dalam bidang keilmuan dan perdagangan antarabangsa. ii: Ibnu Jarir at-Tabari 310H kitabnya Tafsir atTabari. Ilmu Berteraskan Wahyu. Keinginan daripada penduduk setempat yang tertarik dengan Islam serta akhlak umatnya. Pembukaan wilayah-wilayah baru 2. 3. 4. b) Ilmu Hadis Tokoh : i: Bukhari 256 H Kitabnya Sahih Bukhari ii: Muslim 261H Kitabnya Sahih Muslim iii: Abu Daud 275H Sunan Abu Daud iv: Tarmizi 279H Kutubu as-Sittah v: Nasaei 303H Kutubu as-Sittah vi: Ibnu Majah 273H Kutubu as-Sittah c) Ilmu Fekah Tokoh : i: Imam Abu Hanifah 150H ii: Imam Malik 179H iii: Imam Syafiee 204H iv: Imam Ahmad Hanbal 241H v: al-Qadhi Abu Yusuf 182H vi : Sahnun 240H vii: al-Mawardi 450H viii : Ibnu Qudamah 620H © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAMADUN ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : KERAJAAN BANI ABBASIYAH Faktor Penyebaran Islam Faktor Dalaman 1. 4.

pengenalan kepada system angka dalam abjad. daya gravity dan pantulan cahaya. Memberi ujaran yang tepat tentang keluasan permukaan bumi. 2. Logarithma. Ilmu Berteraskan Aqal a) Ilmu Matematik Formula: Trigonometri. Menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran musim. dan asid hidroklorik. Penemuan asid galian seperti asid nitric. Tokoh : Jabir bin Hayyan (198H) d) Ilmu Fizik Bentuk-bentuk pencapaian 1. 4. 2. c) Ilmu Kimia 1. Menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob. Tokoh: As-Syarif al-Idrisi (461H) menghasilkan ensiklopaedia peta Eropah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan. Mencipta alat pengukur sudut (astrolabe) Tokoh : al-Batani (317H). Teori penghasilan alcohol. Geometri. 3. Membaiki proses pembuatan kaca. Membuat jadual pegerakan bulan dan bintang. Mencipta cermin mata. Maqalatun Fi Dhau‟I dan Maqalatun Fi at-Tahlil wa at-Tarkib e) Geografi Penemuan 1. Mencipta teori pergerakan jirim. 2. Mengukur jarak antara bumi dan matahari. Tokoh : Muhammad bin Musa al-Khawarizmi (236H). asid sulfuric. 4. 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 d) Ilmu Tauhid Tokoh : i: Imam Abu Hassan al-As‟ari 324H Ii: Imam al-Ghazali 505H 2. 3. Tokoh: Al-Hassan bin Haitam (430H) Menghasilkan lebih 200 karya seperti Kitabul Manazir. Menyukat kelajuan bumi dan cahaya. 3. Algebra. pengenalan bilangan sifar (0) dalam system angka. dengan karyanya yang agung bertajuk “Hisabul Jabri wal-Muqabalah” (Integration and Equations) b) Ilmu Falak Penemuan Baru: 1.

2. Berjiwa pemimpin. Mesir 808H/1406M Keperibadian Ibnu Khaldun 1. 2. 3. persidangan ilmuan serta judul.judul buku dan tesis di peringkat pengajian tinggi.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 f) Ilmu Perubatan Pencapaian 1. Menemui pelbagai penyakit seperti Rubella. Mencipta ubat-ubatan untuk berbagai-bagai penyakit kronik. Pemikiran beliau sering dijadikan wacana. 3. Cacar. politik. Tokoh: Ibnu Sinna (428H) Qanun fi al-Tibb TAJUK : IBNU KHALDUN Biodata Nama : Abdul Rahman bin Muhamad bin Muhamad Lahir : Tunisia Tarikh Lahir : 732H/ 1332M Keturunan : Arab Yaman Bapanya : Seorang sarjana Jawatan : Setiausaha Negara di istana Sultan Abu Ishak bin Ali Yahya Anggota majlis Ilmiah Anggota Jabatan setiausaha sulit Sultan Abu Salim bin Abi al-Hassan di Fas. Sumbangan dalam bidang ilmu dan pemikiran Islam 1. Mendapat pendidikan tinggi dari guru-guru yang terkenal seperti Ahmad bin al-Qassar dan Lisannuddin bin al-Khalib.. tema-tema seminar. 6. 2. menjelaskan teori jangkitan virus seperti Tibi. 5. dan benang yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. bengkel. 3. Mempelajari asas agama dan Bahasa Arab dari bapanya. Mempelajari ilmu fardhu kifayah seperti mantiq. Alahan. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit. ekonomi. 2. Tekun mencari ilmu. sosialogi dan pendidikan. dan penyakit jiwa. Kreatif. Maghribi Usia : 87 tahun Meninggal dunia : Di Kaherah. 4. falsafah. sains. dan matematik dari Muhamad bin Ibrahim al-Abadi. Merupakan pelopor kepada pemikiran-pemikiran moden khususnya dalam bidang sejarah. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . ubat bius. Pendidikan 1. Mencipta picagari.

Belajar Tasawuf dan Tatabahasa Arab dari Sheikh darwis. 2. Ketua Editor akhbar al-Waqa‟ul al-Masriyah Hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Kecekapan Pentadbiran. 3. 2. Pendidikan 1. Faktor Sheikh Muhamad Abduh Melakukan Pengislahan Dalam Sistem Pendidikan 1. Berani menyatakan idea-idea Islah. 3. Sistem pendidikan pada masa itu lebih menjurus kearah taklid dan jumud. Integrasi Ilmu.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : SHEIKH MUHAMMAD ABDUH Biodata Nama: Muhammad bin Abduh b Hassan Khaizullah Lahir: Tonto. Meninggal: 1314H/1905M di Iskandariah. Aqidah. Inspirasi gerakan Islah Sheikh Jamaluddin yang menjurus kearah menjadikan integrasi ilmu. Mempelajari Bahasa Arab di Masjid al-Ahmadi. Tegas dan penyayang kepada anak-anak muridnya. Keperibadian Sheikh Muhamad Abduh 1. Kekurangan prasarana pendidikan serta bantuan kerajaan menyebabkan golongan miskin terpinggir. 6. 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mesir Guru di Sekolah as-Sultaniyah Beirut. 3. Mempelajari alQuran dan menghafaznya dalam masa 2 tahun. Anggota Majlis Pengurusan Universiti al-Azhar Mufti kerajaan Mesir. Berketerampilan sehingga diberi kepercayaan untuk menyandang beberapa jawatan penting dalam Negara. 3. 4. 5. Mesir. Belajar menulis dan membaca daripada bapanya sendiri. 2. Belajar Ilmu Hisab dan falsafah dari Sheikh Hassan at-Tawil di Universiti al-Azhar. 4. Mesir Tarikh Lahir: 1266H/1849M Jawatan: Guru di Masjid al-Husaini dan Darul Ulum. Mendapat ijazah dari al-Azhar pada tahun 1877M Aliran Pemikiran Sheikh Muhammad Abduh 1. Kesedaran Sheikh Muhamad Abduh terhadap keperluan Islah dalam kurikulum sekolah dan universiti yang sudah ketinggalan zaman.

2. Tafsir Juz Amma. sejarah dan seni khat. Proses pengajaran di masjid al-Hussain Darul Ulum dan Universiti al-Azhar. 5. Memperbaiki asrama pelajar dan menekankan aspek keselamatan dan kesihatan. Mewujudkan piawaian dalam penganugerahan sijil. 2. 4. Tafsir Suratul Asr. 3. Terangkan dua sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan. Karya-karya ilmiah seperti risalah tauhid. Mewujudkan matapelajaran matematik.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Method Islah Sheikh Muhammad Abduh 1. Nyatakan dua jawatan yang pernah disandang oleh Sheikh Muhammad Abduh. 3. Menyediakan peuntukan gaji guru dari perbendaharaan Negara dan wakaf Negara. 4. tafsir juz Amma dll. Mewujudkan farmasi khusus untuk pelajar universiti al-Azhar. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. 2. 2. Jawatan-jawatan yang disandangnya seperti hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Risalah Al-Rad Ala Al-Dahriyyin Contoh Soalan 1. geomatri. Media massa seperti majalah al-Urwatul wusta serta al-Ahram. Karya. algebra. 4. Senaraikan dua hasil karya Sheikh Muhammad Abduh. anggota majlis pengurusan universiti al-Azhar dan Mufti kerajaan Mesir Sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan 1. 3. geografi. 1. Risalah at-Tauhid.

Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti al-Azhar Mesir tahun 1959M. Guru-gurunya: Sheikh Ibrahim Musa. Jakarta pada tahun 1960M. Lahir : 13 Muharram 1362 Hijrah versamaan 16 Februari 1980 M. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974M. Usia : 73 tahun.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HAMKA Biodata Nama : Abdul Malik Bin Sheik Abdul Karim Bin Sheikh Muhammad Amrullah. Pegawai Tinggi Agama Indonesia. 6. Anugerah 1. Tempat Lahir : Sumatera Barat. 2. Pensyarah di Universiti Islam Jakarta dan Universiti Muhammadiyah Padang Panjang. syair dijadikan selingan dalam kebudayaan penulisan beliau. Indonesia. Menerbitkan majalah „Pedoman Masyarakat‟ pada tahun 1936M. Mempelajari al-Quran dan asas agama daripada bapanya. Tahun 1953 dilantik sebagai anggota pimpinan pusat Muhamadiyah. Mengasaskan Persatuan Hindia Timur untuk mengajar haji kepada jemaah Indonesia pada tahun 1927. Merdeka. Sheikh Ahmad Rasyid. Rektor Perguruan Tinggi Jakarta. Ketua Umum Majlis Ulama Indonesia. 1. 2. 3. Mengasaskan kuliah „al-Mubaligh‟ pada tahun 1935M. 3. Sejak 17 tahun melibatkan diri dalam kegiatan dakwah dengan menerbitkan majalah “Hatibul Ummah”. Perundangan Panji Masyarakat dan Gema Islam. 3. 2. Mengasaskan beberapa majalah seperti Menara. 5. 4. Kegigihan Hamka mengembangkan dakwah Islamiah di Nusantara. Anugerah Guru Besar (Pofesor) oleh Universti Moestopo. Medan dan Padang Panjang. Keperibadian: 1. 5. 5. 4. 3. Mengikuti pengajian di masjid-masjid dan surau. Pernah menjadi guru agama di Perkebunan Tebing Tinggi. Meninggal : 24 Julai 1981M Jawatan: 1. Pendidikan rendah di sekolah Desa Padang Panjang di sekolah Agama at-Tawalib yang didirikan oleh bapanya. Barjiwa seni dimana rangkap-rangkap pantun. Bapanya : Sheik Abdul Karim seorang ulama terkenal yang membawa perubahan di Minangkabau. Petah berpidato dimana beliau pernah diberi penghormatan untuk berpidato dalam satu rancangan radio Arab Saudi. 2. 2. Pendidikan 1. 3. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Berani mengatur siri pidato untuk membangkitkan semangat umat islam menentang penjajah Belanda. 4. Masa lapang dihabiskan di perpustakaan.

2. (MUI). 3. Tafsir al-Azhar. Hasil Karya Hamka Dalam Bidang Agama 1. 4. Melancarkan penentangan terhadap khurafat. 2. Lantang mengkritik pentadbiran kerajaan Indonesia yang menyebabkan beliau dipecat daripada jawatan Ketua Umum Majlis Ulama‟ Indonesia. 6. Penerus idea Islah yang dibawa oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Muhammad Abduh. 3. Revolusi Agama Dalam bidang Falsafah 1. Mengetuai Front Pertahanan Nasional untuk menyekat kemaraan Belanda di Indonesia. Perjuangan Hamka 1. 4. Falsafah Hidup Lembaga Hidup Falsafah Ideologi Islam Expensi Ideologi Pandangan Hidup Muslim Dalam bidang Sastera 1. bidaah. Arkanul Islam. Pedoman Membanding Islam. Beliau pernah dipenjara bersama tokoh-tokoh Majlis Syura Muslim Indonesia. 4. 5. Tasawuf Moden. 2. 3. Tengelamnya kapal Van Der Wijck Di bawah Lindungan Kaabah Laila Majnun Mandi Cahaya Tanah Suci Menunggu Beduk Berbunyi. 2. Karya-karya beliau terutama Tafsir al-Azhar meninggalkan kesan mendalam dalam bidang ilmu dan pemikiran di alam Melayu. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Menyampaikan ajaran Islam tanpa rasa takut dan gentar. 5. 3. Sejarah Umat Islam. 2. dan tarekat kebatinan yang sesat/ mendirikan pusat latihan dakwah Muhammadiyah. 5. 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Sumbangan 1. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful