P. 1
Nota Pendidikan Islam Tingkatan 5

Nota Pendidikan Islam Tingkatan 5

3.0

|Views: 5,590|Likes:

More info:

Published by: Muhamad Efendy Jamhar on May 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/12/2015

pdf

text

original

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5

TILAWAH TINGKATAN 5 Bab 1 :Layanan baik ke atas orang bukan Islam yang berminat terhadap Islam

Dan jika seorang daripada orang bukan Islam meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami ajaran Islam) maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan keterangan Allah (tentang hakikat Islam) kemudian hantarkanlah mereka ke manamana tempat yang aman baginya. Perintah tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui. 3 perintah Allah kepada umat Islam : Wajib beri perlindungan kepada orang bukan Islam sekiranya mereka meminta perlindungan Hendaklah menerangkan ajaran Islam kepeda mereka Hendaklah dihantar ke tempat yang aman

o o o o

Suasana harmoni Suasana aman Menjaga hubungan baik dengan orang bukan Islam Menunjukkan contoh teladan yang baik Maksud dakwah mengajak manusia melakukan yang makruf dan meninggalkan yang mungkar Ciri ciri pendakwah

5.

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Beriman dan bertakwa kepada Allah swt Sabar dan tabah menghadapi semua dugaan semasa berdakwah Tidak mudah berputus asa sekiranya dakwah yang disampaikan tidak berjaya Berani menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran Memiliki akhlak-akhlak yung mulia yang menjadi contoh kepada orang ramai Memiliki ilmu pengetahuan yang luas dalam bidang tersebut

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5
BAB 2 : BATAS-BATAS PERGAULAN : AN-NUR AYAT 31

Cara-cara menjaga maruah diri 1. Tidak memandang perkara yang diharamkan. 2. Memelihara kehormatan diri. 3. Menutup aurat. Batas-batas aurat 1. Lelaki dengan lelaki : di antara pusat hingga ke lutut. 2. Lelaki dengan perempuan ajnabi : di antara pusat hingga ke lutut. 3. Perempuan dengan lelaki ajnabi : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. 4. Perempuan dengan mahram : di antara pusat hingga ke lutut. 5. Perempuan dengan perempuan kafir : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

© Muhamad Efendy Jamhar/12

2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Pengajaran ayat 1. 3. Haram kepada perempuan melakukan perkara yang boleh mendatangkan fitnah. Haram berpakaian yang menampakkan susuk badan. Kita wajib menjaga kehormatan diri. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Wajib ke atas lelaki atau perempuan menghindari daripada melihat perkara-perkara yang diharamkan. 4.

2. 2. 5. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 BAB 3 : PERIBADI MUKMIN (15 -16 AS-SAJADAH) Ciri-ciri orang beriman berdasarkan ayat 1. 4. Sujud sahwi 3. 4. 3. Sujud tilawah 2. Umat Islam disunatkan membanyakkan solat dan zikir. Islam menggalakkan mencari harta yang halal dan menginfaqkannya ke jalan Allah. Allah menjanjikan pahala besar kepada orang yang melazimi qiamullail. Sujud kepada Allah Sentiasa mengingati Allah Tidak takbur Melazimi qiamullail Menginfaqkan harta untuk jalan Allah Jenis-jenis sujud 1. Orang mukmin hendaklah bersifat tawaduk. 3. Sujud syukur Pengajaran ayat 1.

Melakukan amalan-amalan sunat. 2. Pengajaran hadith 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 HADITH TINGKATAN 5 TAJUK : KEHIDUPAN DI DUNIA IBARAT SEORANG PERANTAU Teknik pengurusan masa secara efektif 1. Dimuliakan Allah dan rasul 2. Menentukan wawasan hidup Kelebihan menyegerakan segala urusan kehidupan 1. Merancang penggunaan masa 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mengurus masa dengan bijak 3. Menyumbang ke arah kemajuan negara Bekalan untuk hari akhirat 1. 4. 3. Ikhlas 3. Tempoh kehidupan manusia di dunia adalah singkat Manusia hendaklah menggunakan tempoh kehidupan di dunia sebaik mungkin Islam melarang kita menangguh-nangguhkan urusan kehidupan Seseorang muslim hendaklah menguruskan masanya dengan bijak. Taqwa 2. Urusan dapat disempurnakan dengan berkualiti dan mengikut jadual 3.

5. beristiqamah melaksanakan perintah Allah dan menjauhkan segala laranganNya secara zahir dan batin. Beramal 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ORANG BERIMAN KEKASIH ALLAH Pengertian wali Dari segi bahasa : bantuan atau perlindungan daripada Allah Dari segi istilah : manusia biasa yang beriman. Ciri-ciri orang soleh 1. 3. 2. Allah memperkenankan doa orang yang hampir kepadaNya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. 3. Disayangi Allah dan rasul Berkat kehidupannya Terpelihara daripada melakukan perkara maksiat Makbul doa Mendapat ganjaran pahala dan syurga Mengecapi kenikmatan beribadah Pengajaran hadith 1. 2. 4. beramal dan berakhlak mulia. 2. Orang yang hampir dengan Allah ialah mukmin yang berilmu. 6. bertaqwa. Berilmu 2. Kekasih Allah ialah mukmin yang banyak melakukan ibadah nawafil. 5. Solat sunat Puasa sunat Membaca al-Quran Berzikir Berdoa Kelebihan orang yang melakukan ibadah-ibadah nawafil 1. Berakhlak mulia Amalan-amalan sunat yang boleh mendekatkan diri kepada Allah 1. 4.

Tidak terdapat wali nasab mengikut susunan 2. Wali akrab dalam tahanan dan tidak dapat dihubungi 5. Kematian suami 2. Wali menyembunyikan diri 7. Wali sedang dalam ihram 6. Wali akrab tidak dikesan dan tidak diketahui sama ada hidup atau mati 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 IBADAT TINGKATAN 5 TAJUK : PERKAHWINAN Hikmah Perkahwinan Dari Segi Kesihatan Perkahwinan dapat menjauhkan diri daripada maksiat terutama jenayah zina yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti Aids dan siplis. Wali tinggal jauh melebihi dua marhalah 4. Penyakit ini menjejaskan kesihatan dan memusnahkan kehidupan. Wali sendiri yang hendak berkahwin dengan perempuan itu dan tiada wali lain yang setaraf dengannya 9. Wali setaraf bergaduh dan tidak dapat diselesaikan 8. Wali enggan mewalikan TAJUK : IDDAH Pengertian Bahasa : tempoh pengiraan Syarak : tempoh masa larangan berkahwin yang wajib dipatuhi oleh isteri selepas berpisah dari suami Jenis Iddah 1. TAJUK : WALI Sebab-sebab wali nasab berpindah kepada wali hakim 1. Penceraian Iddah disebabkan kematian suami © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

Memastikan isteri tidak hamil dengan bekas suaminya untuk mengelak daripada berlaku percampuran keturunan 2. Iddah Bagi Perempuan Yang Tercerai Mati Tempoh iddah tersebut sesuai bagi isteri yang kematian suami sebagai tanda perhubungan dan kesedihan 3. Iddah Bagi Perempuan Bercerai Hidup Tempoh iddah tersebut dapat membersihkan rahim perempuan daripda benih hasil perhubungan dengan bekas suami. Menzahirkan kepentingan dan kesucian ikatan perkahwinan yang tinggi nilainya disisi agama dan masyarakat 4. Iddah Bagi Perempuan Yang Belum Disetubuh Tiada beriddah kerana rahimnya bersih daripada benih suami Hikmah Iddah 1. Bagi perempuan hamil tempoh hingga melahirkan anak cukup untuk menumpukan perhatian kepada penjagaan kesihatan dan kandungan 2. Memberi peluang kepada suami isteri untuk berfikir dan menyesal di atas perbuatannya 3. Memberi penghormatan kepada suami yang meniggal dan menjaga perasaan keluarganya terutama isteri © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 STATUS ISTERI IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil 4 bulan 10 hari Putus haid 4 bulan 10 hari Belum disetubuhi 4 bulan 10 hari Iddah disebabkan penceraian hidup STATUS IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil Tiga kali suci Putus haid Tiga bulan Belum disetubuhi Tiada iddah Sebab-Sebab Perbezaan Tempoh Jenis-Jenis Iddah 1.

Isteri yang kematian suami berhak mendapat tempat tinggal selama dalam iddah oleh waris terdekat suami Hak Selepas Iddah 1. Bebas menentukan pilihan sendiri 3. Isteri dalam tempoh iddah talak bain tidak berhak mendapat nafkah kecuali tempat tinggal dan tidak mendapat hak perwarisan 3. Tidak lagi mempunyai hubungan dengan bekas suaminya 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Hak Dan Status Isteri Semasa Dan Selepas Iddah Hak Semasa Iddah 1. Berhak berkahwin semula dan boleh dipinang oleh lelaki yang ingin memperisterikannya Perkara Yang Dilarang Semasa Iddah PERKARA YANG DILARANG SEMASA TEMPOH IDDAH TALAK SEMASA TEMPOH IDDAH KEMATIAN SUAMI Pinangan Diharamkan pinangan oleh lelaki lain secara terang dan sendirian Diharamkan pinangan secara terang tetapi diharuskan secara sendirian Keluar dari rumah yang disediakan oleh suami Tidak boleh keluar tanpa keiziznan kecuali keperluan yang dibenarkan syarak Tidak boleh keluar kecuali keperluannya kecuali dibenarkan syarak Menghias diri Perempuan iddah rajie diharuskan berhias Perempuan iddah bain disunatkan tidak berhias Diharamkan berhias Perkahwinan Diharamkan berkahwin dengan lelaki bukan suaminya Haram berkahwin © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Isteri yang dicerai talak 1 dan 2 berhak mendapat hak sebagaimana sebelumnya seperti nafkah zahir dan dilarang keluar dari rumah yang disediakan oleh suami tanpa izin 2.

Telah disetubuhi oleh suami 3. Islam 2. Islam 2. Berakal 4. Tidak bertaklik “ aku rujuk jika engkau setuju” 3. dapat menyatukan semula keluarga © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 2. Menggunakan lafaz rujuk “aku rujuk engkau” 2. Tidak ditentukan masa “ aku rujuk engkau selama 3 bulan” Kesan Rujuk 1. suami & isteri diberi peluang untuk menyambung semula hubungan mereka dengan keazaman dan sikap yang baru 3. Anak dan keluarga gembira dan bahagia. Bukan dijatuhkan talak tiga 5. suami dan isteri berkesampatan memperbaiki kelemahan kesilapan yang lalu 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : RUJUK Pengertian Bahasa : kembali Istilah : Suami yang mengambil kembali isteri yang telah diceraikan kepangkuannya Rukun Rujuk 1. Memberi ketenangan jiwa selepas kehilangan kasih sayang. Baligh 3. Hikmah Rujuk 1. Orang yang merujuk iaitu suami atau wakilnya. Bukan penceraian secara fasakh 4. 3. Lafaz rujuk Syarat Rujuk Suami 1. bertepatan dengan fitrah manusia yang ingin kembali kepangkal jalan apabila melakukan kesilapan 2. 3. Kemahuan sendiri Isteri 1. Suami isteri dapat peluang memperbaiki kelemahan masing-masing. Masih dalam tempoh iddah Sighah 1. Orang yang dirujuk iaitu isteri. 2. dapat memberi ketenteraman jiwa 5.

Perempuan 2. Isteri yang sah 2. Jika tidak mampu berpuasa. Berakal 3. Tidak sah zihar kepada isteri yang berada dalam iddah talak bain 4. ia memerlukan kepada niat. Perempuan yang muhrim dengan sebab nasab penyusuan dan persemendaan Sighah 1. Langkah Mengelak Daripada Berlaku Zihar 1. 2. 2. Baligh 2. Kemahuan sendiri Isteri 1. Suami yang melakukan zihar mendapat kemurkaan Allah dan berdosa besar Suami isteri haram melakukan persetubuhan Perbuatan zihar menjatuhkan maruah isteri Suami wajib membayar kifarah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Suami hendaklah menahan kemarahan supaya tidak tergesa-gesa menzihar isteri Kifarah Zihar Mengikut tertib berikut: 1. Memahami konsep zihar 3. Lafaz yang digunakan tidak jelas dan tidak khusus. suami wajib memberi makan enam puluh orang miskin dengan kadar secupak bagi setiap orang Akibat Zihar 1. Memerdekakan seorang hamba mukmin 2. Zihar disandarkan kepada isterinya atau mahar anggotanya Orang yang diserupakan dalam zihar 1. Lafaz yang digunakan jelas dan khusus tidak memerlukan kepada niat 2. Jika tidak mampu suami wajib berpuasa selama dua bulan berturut-turut 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ZIHAR Pengertian Zihar Bahasa : belakang Istilah : suami menyamakan isterinya atau mana-mana anggotanya dengan ibunya atau dengan mana-mana perempuan mahram baginya Hukum Zihar ialah haram dan berdosa besar Rukun Dan Syarat Zihar Rukun Syarat Suami 1. Sah talak. 3. Tidak mengikut sifat arab jahiliah apabila marah seperti menyamakan isteri dengan ibunya atau mana-mana mahramnya. 4.

2. 4. Mampu dari segi jasmani dan kewangan Kesan Poligami Yang Tidak Mengikut Syarak 1. Boleh berlaku adil 3. 3. Anak-anak tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada keluarga Hikmah Poligami 1. Isteri tidak puas hati dan berlaku pergaduhan 3. Tidak melebihi empat isteri 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : POLIGAMI Pengertian Poligami Bahasa : Banyak isteri Syarak : Lelaki yang beristeri lebih daripada seorang tetap tidak lebih empat orang isteri pada satu masa Hukum Poligami adalah harus Syarat Poligami 1. Menyambung keturunan Membela anak yatim dan wanita Mengelakkan diri daripada maksiat Mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mengundang kemurkaan Allah 2.

Bapa 3. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu 10. dia berhak memiliki untuk tinggal sama ada dengan ibu atau bapanya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Berkelakuan buruk 3. ia berpindah kepada individu berikut susunan: 1. Emak saudara sebelah ibu 12. Datuk 5. Waris lelaki yang boleh menerima asobah Syarat Orang Yang Mendapat Hak Hadhonah 1. Nenek sebelah ibu hingga ke atas 2. Saudara perempuan seibu sebapa 6. Berkahwin dengan sorang lelaki yang tidak mempunyai pertalian nasabkanak-kanak tersebut 2. Berakhlak Mulia Sebab-Sebab Gugur Hak Hadhonah 1. Saudara perempuan sebapa 8. Nenek sebelah bapa hingga ke atas 4. Murtad Tempoh Hadhonah 1. Emak saudara sebelah bapa 13.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HADHANAH Pengertian Hadhonah Hak penjagaan anak yang masih kecil yang belum mumayiz dan tidak mampu menguruskan diri sendiri Hukum Hadhonah ialah wajib dan orang yang mengabaikan tanggungjawab berdosa Hak Hadhonah Bila berlaku penceraian ibu adalah orang yang paling berhak memelihara anaknya Jika ibu hilang kelayakan hak hadhonah. Dewasa 4. setelah mencapai umur mumayiz. Apabila kana-kanak tersebut telah dewasa dan dapat berdikari 2. Anak perempuan kepada saudara perempuan sebapa 11. Saudara perempuan seibu 7. Islam 2. Berpindah tempat kediaman untuk menghalang bapa kanak-kanak menziarahinya 4. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu sebapa 9. Cuai atau menganiaya kanak tersebut 5. Sempurna Akal 3.

2. Prinsip-prinsip aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. 3. Beriktikad bahawa pelaku dosa besar adalah kafir. 5. Kepentingan berpegang dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 AKIDAH TINGKATAN 5 TAJUK : AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH Pengertian Ahli Sunnah Wal Jamaah Kumpulan yang berpegang teguh dengan al-Quran dan sunnah Rasulullah saw dalam perkara yang dibawa oleh para sahabat serta menentang perkara-perkara bid‟ah. Mengkafirkan serta menghalalkan darah semua umat Islam yang berbeza iktiqad dengan mereka. 3. Dapat membersihkan aqidah daripada sebarang kekeliruan dan kesesatan. Membataskan sumber syariat hanya kepada al-Quran sahaja. 4. Berpegang teguh dengan al-Quran dan al-Sunnah Berpegang dengan prinsip-prinsip al-Salafu al-Soleh Apabila terdapat pertelingkahan pandangan mereka merujuk kepada al-Quran Mereka tidak mencela dan mengkafirkan orang yang tidak sealiran dengan mereka Mereka tidak menghukum kecuali terdapat bukti yang sahih. Pegangan khawarij 1. 3. 2. Hidup diredhai Allah. TAJUK : KHAWARIJ Pengertian khawarij Golongan penyokong Saidina Ali yang berjuang menentang Muawiyah tetapi tidak menerima Majlis Tahkim. 2. Asas kepada penerimaan sesuatu amalan. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

© Muhamad Efendy Jamhar/12 . syurga dan neraka. 3. Muhammad Matahari sebagai pemimpin yang maksum. Beriktiqad bahawa diri batin manusia ialah Allah dan diri zahir manusia ialah nur Muhammad. 2. Ajaran sesat yang paling tua di Malaysia. 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : AJARAN SESAT Pengertian ajaran sesat ialah ajaran atau amalan yang didakwa sebagai ajaran Islam sedangkan hakikatnya bercanggah dengan al-Quran dan as-Sunnah. Contoh ajaran sesat Qadiani Pengasasnya ialah Mirza Ghulam Ahmad. Menolak kewujudan hari kiamat. Mendakwa bahawa Nabi Isa meninggal dunia dan dimakamkan di Srinaga. Menghukum kafir selain penganut Qadhiani. Mengubah ayat al-Quran seperti ayat 6. 4. surah al-Saf. Ajaran ini mula muncul pada tahun 1889M. Menganggap Hj. 7. Taslim Diasaskan oleh Hj. 8. Muhammad bin Syafie pada tahun 1870an di Kampung Serunak. Siri kesesatan ajaran Qadhiani 1. Dibawa ke Malaysia oleh Maulana Muhammad Sadiq bin Barakatillah pada tahun 1949M. ayat 52 surah al-Hajj dan ayat 1 surat al-Qadr. Mengharuskan perzinaan melalui konsep nikah batin. Mempunyai persamaan dengan kepercayaan Syiah Ismailiyyah Batiniyyah. 5. Beriktikad bahawa Allah menurunkan kepada Mirza Ghulam Ahmad sebuah kitab yang bernama al-Tazkirah. Mengisytiharkan Qadhiani sebagai tanah suci dan tempat menunaikan haji. Pulau Pinang. 6. 9. 7. Mendakwa malaikat sebagai pancaindera Allah. Ciri kesesatan ajaran taslim 1. Bayan Lepas. India. Solat secara niat tanpa rukun qauli dan fikli. 6. Nabi dan jelmaan Krishna (tuhan dalam agama Hindu). Beriktiqad bahawa alam bersifat qadim. Beriktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad mempunyai sejuta jenis mukjizat. 3. Mentafsirkan ayat-ayat al-Quran mengikut hawa nafsu. Iktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad sebagai al-Mahdi. Menghapuskan jihad. 4. 5.

Dasar Kerajaan yang menyamakan kedudukan bangsa Arab dan bukan Arab. 207H kitabnya Maani al-Quran. Penggunaan Bahasa Arab secara meluas yang mendorong kepada pemahaman al-quran dan hadis 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAMADUN ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : KERAJAAN BANI ABBASIYAH Faktor Penyebaran Islam Faktor Dalaman 1. Faktor Luaran 1. Galakan khalifah yang menyediakan peruntukan khas dari Baitulmal untuk para pendakwah. Usaha para pedagang Islam berdakwah menerusi perdagangan mereka. 2. Keinginan daripada penduduk setempat yang tertarik dengan Islam serta akhlak umatnya. Ilmu Berteraskan Wahyu. 4. Hubungan diplomatik antara kerajaan Abbasiyah dengan Negara luar. Bidang-bidang Ilmu 1. a) Ilmu Tafsir Tokoh :i: Yahya bin Ziyad al-Farra‟. 3. Pembukaan wilayah-wilayah baru 2. Kedudukan Kota Baghdad yang menjadi tumpuan dalam bidang keilmuan dan perdagangan antarabangsa. b) Ilmu Hadis Tokoh : i: Bukhari 256 H Kitabnya Sahih Bukhari ii: Muslim 261H Kitabnya Sahih Muslim iii: Abu Daud 275H Sunan Abu Daud iv: Tarmizi 279H Kutubu as-Sittah v: Nasaei 303H Kutubu as-Sittah vi: Ibnu Majah 273H Kutubu as-Sittah c) Ilmu Fekah Tokoh : i: Imam Abu Hanifah 150H ii: Imam Malik 179H iii: Imam Syafiee 204H iv: Imam Ahmad Hanbal 241H v: al-Qadhi Abu Yusuf 182H vi : Sahnun 240H vii: al-Mawardi 450H viii : Ibnu Qudamah 620H © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 4. ii: Ibnu Jarir at-Tabari 310H kitabnya Tafsir atTabari.

Tokoh : Jabir bin Hayyan (198H) d) Ilmu Fizik Bentuk-bentuk pencapaian 1. Teori penghasilan alcohol. Tokoh: Al-Hassan bin Haitam (430H) Menghasilkan lebih 200 karya seperti Kitabul Manazir. Ilmu Berteraskan Aqal a) Ilmu Matematik Formula: Trigonometri. 2. 2. pengenalan kepada system angka dalam abjad. Membuat jadual pegerakan bulan dan bintang. 3. pengenalan bilangan sifar (0) dalam system angka.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 d) Ilmu Tauhid Tokoh : i: Imam Abu Hassan al-As‟ari 324H Ii: Imam al-Ghazali 505H 2. Mencipta teori pergerakan jirim. 2. Menyukat kelajuan bumi dan cahaya. Logarithma. asid sulfuric. c) Ilmu Kimia 1. Membaiki proses pembuatan kaca. 2. Memberi ujaran yang tepat tentang keluasan permukaan bumi. Tokoh: As-Syarif al-Idrisi (461H) menghasilkan ensiklopaedia peta Eropah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . dan asid hidroklorik. Algebra. Geometri. Menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob. Mencipta alat pengukur sudut (astrolabe) Tokoh : al-Batani (317H). 4. 3. Tokoh : Muhammad bin Musa al-Khawarizmi (236H). Mencipta cermin mata. Menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran musim. Menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan. daya gravity dan pantulan cahaya. Mengukur jarak antara bumi dan matahari. Maqalatun Fi Dhau‟I dan Maqalatun Fi at-Tahlil wa at-Tarkib e) Geografi Penemuan 1. 4. dengan karyanya yang agung bertajuk “Hisabul Jabri wal-Muqabalah” (Integration and Equations) b) Ilmu Falak Penemuan Baru: 1. 3. Penemuan asid galian seperti asid nitric.

Mempelajari asas agama dan Bahasa Arab dari bapanya. Kreatif.judul buku dan tesis di peringkat pengajian tinggi. Alahan. 3. 6. Menemui pelbagai penyakit seperti Rubella. 5.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 f) Ilmu Perubatan Pencapaian 1. 3. Merupakan pelopor kepada pemikiran-pemikiran moden khususnya dalam bidang sejarah. sosialogi dan pendidikan. menjelaskan teori jangkitan virus seperti Tibi. falsafah. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 2. 2. persidangan ilmuan serta judul. Berjiwa pemimpin. Mencipta picagari. Pendidikan 1. Mencipta ubat-ubatan untuk berbagai-bagai penyakit kronik. dan benang yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. Tokoh: Ibnu Sinna (428H) Qanun fi al-Tibb TAJUK : IBNU KHALDUN Biodata Nama : Abdul Rahman bin Muhamad bin Muhamad Lahir : Tunisia Tarikh Lahir : 732H/ 1332M Keturunan : Arab Yaman Bapanya : Seorang sarjana Jawatan : Setiausaha Negara di istana Sultan Abu Ishak bin Ali Yahya Anggota majlis Ilmiah Anggota Jabatan setiausaha sulit Sultan Abu Salim bin Abi al-Hassan di Fas. 4. Mempelajari ilmu fardhu kifayah seperti mantiq. Pemikiran beliau sering dijadikan wacana. Mendapat pendidikan tinggi dari guru-guru yang terkenal seperti Ahmad bin al-Qassar dan Lisannuddin bin al-Khalib. Tekun mencari ilmu. Sumbangan dalam bidang ilmu dan pemikiran Islam 1. Cacar. dan matematik dari Muhamad bin Ibrahim al-Abadi. Mesir 808H/1406M Keperibadian Ibnu Khaldun 1. ekonomi. politik. tema-tema seminar. 3. sains. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit. 2. Maghribi Usia : 87 tahun Meninggal dunia : Di Kaherah. dan penyakit jiwa.. ubat bius. bengkel. 2.

Kekurangan prasarana pendidikan serta bantuan kerajaan menyebabkan golongan miskin terpinggir.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : SHEIKH MUHAMMAD ABDUH Biodata Nama: Muhammad bin Abduh b Hassan Khaizullah Lahir: Tonto. Keperibadian Sheikh Muhamad Abduh 1. 2. 3. Mesir Tarikh Lahir: 1266H/1849M Jawatan: Guru di Masjid al-Husaini dan Darul Ulum. Sistem pendidikan pada masa itu lebih menjurus kearah taklid dan jumud. 4. Aqidah. 3. 4. Inspirasi gerakan Islah Sheikh Jamaluddin yang menjurus kearah menjadikan integrasi ilmu. Berani menyatakan idea-idea Islah. Tegas dan penyayang kepada anak-anak muridnya. Berketerampilan sehingga diberi kepercayaan untuk menyandang beberapa jawatan penting dalam Negara. Mendapat ijazah dari al-Azhar pada tahun 1877M Aliran Pemikiran Sheikh Muhammad Abduh 1. Mesir. Mempelajari alQuran dan menghafaznya dalam masa 2 tahun. Ketua Editor akhbar al-Waqa‟ul al-Masriyah Hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Integrasi Ilmu. 3. 6. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mempelajari Bahasa Arab di Masjid al-Ahmadi. Belajar Tasawuf dan Tatabahasa Arab dari Sheikh darwis. 2. 3. Anggota Majlis Pengurusan Universiti al-Azhar Mufti kerajaan Mesir. Meninggal: 1314H/1905M di Iskandariah. 2. 5. Mesir Guru di Sekolah as-Sultaniyah Beirut. Faktor Sheikh Muhamad Abduh Melakukan Pengislahan Dalam Sistem Pendidikan 1. 2. Pendidikan 1. Kecekapan Pentadbiran. Belajar menulis dan membaca daripada bapanya sendiri. Belajar Ilmu Hisab dan falsafah dari Sheikh Hassan at-Tawil di Universiti al-Azhar. Kesedaran Sheikh Muhamad Abduh terhadap keperluan Islah dalam kurikulum sekolah dan universiti yang sudah ketinggalan zaman.

2. 4. sejarah dan seni khat. Mewujudkan matapelajaran matematik. Media massa seperti majalah al-Urwatul wusta serta al-Ahram. Mewujudkan farmasi khusus untuk pelajar universiti al-Azhar. Tafsir Suratul Asr. 2. 3. Risalah at-Tauhid. Jawatan-jawatan yang disandangnya seperti hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Tafsir Juz Amma. 2. Nyatakan dua jawatan yang pernah disandang oleh Sheikh Muhammad Abduh. 1. Memperbaiki asrama pelajar dan menekankan aspek keselamatan dan kesihatan. 3. geografi. tafsir juz Amma dll. Terangkan dua sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan. Karya. 4. Mewujudkan piawaian dalam penganugerahan sijil. Karya-karya ilmiah seperti risalah tauhid. 5. algebra. Senaraikan dua hasil karya Sheikh Muhammad Abduh. Proses pengajaran di masjid al-Hussain Darul Ulum dan Universiti al-Azhar.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Method Islah Sheikh Muhammad Abduh 1. 2. geomatri. anggota majlis pengurusan universiti al-Azhar dan Mufti kerajaan Mesir Sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan 1. Risalah Al-Rad Ala Al-Dahriyyin Contoh Soalan 1. 3. Menyediakan peuntukan gaji guru dari perbendaharaan Negara dan wakaf Negara. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 4. 3.

Berani mengatur siri pidato untuk membangkitkan semangat umat islam menentang penjajah Belanda. Guru-gurunya: Sheikh Ibrahim Musa. Petah berpidato dimana beliau pernah diberi penghormatan untuk berpidato dalam satu rancangan radio Arab Saudi. Kegigihan Hamka mengembangkan dakwah Islamiah di Nusantara. Ketua Umum Majlis Ulama Indonesia. 6. Pendidikan 1. Merdeka. Meninggal : 24 Julai 1981M Jawatan: 1. Jakarta pada tahun 1960M. Barjiwa seni dimana rangkap-rangkap pantun. 4. Bapanya : Sheik Abdul Karim seorang ulama terkenal yang membawa perubahan di Minangkabau. 4. 2. Perundangan Panji Masyarakat dan Gema Islam. Indonesia. Tempat Lahir : Sumatera Barat. Anugerah Guru Besar (Pofesor) oleh Universti Moestopo. Medan dan Padang Panjang. 2. syair dijadikan selingan dalam kebudayaan penulisan beliau. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti al-Azhar Mesir tahun 1959M. Menerbitkan majalah „Pedoman Masyarakat‟ pada tahun 1936M. 2. 5. 5. Pernah menjadi guru agama di Perkebunan Tebing Tinggi. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974M. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HAMKA Biodata Nama : Abdul Malik Bin Sheik Abdul Karim Bin Sheikh Muhammad Amrullah. 3. Mengasaskan beberapa majalah seperti Menara. 4. 2. 3. Mengikuti pengajian di masjid-masjid dan surau. Pensyarah di Universiti Islam Jakarta dan Universiti Muhammadiyah Padang Panjang. 3. Anugerah 1. 5. Tahun 1953 dilantik sebagai anggota pimpinan pusat Muhamadiyah. Mengasaskan Persatuan Hindia Timur untuk mengajar haji kepada jemaah Indonesia pada tahun 1927. Rektor Perguruan Tinggi Jakarta. Lahir : 13 Muharram 1362 Hijrah versamaan 16 Februari 1980 M. Mempelajari al-Quran dan asas agama daripada bapanya. Keperibadian: 1. 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Pegawai Tinggi Agama Indonesia. Mengasaskan kuliah „al-Mubaligh‟ pada tahun 1935M. Sejak 17 tahun melibatkan diri dalam kegiatan dakwah dengan menerbitkan majalah “Hatibul Ummah”. 1. Pendidikan rendah di sekolah Desa Padang Panjang di sekolah Agama at-Tawalib yang didirikan oleh bapanya. 3. Usia : 73 tahun. Sheikh Ahmad Rasyid. Masa lapang dihabiskan di perpustakaan.

2. Karya-karya beliau terutama Tafsir al-Azhar meninggalkan kesan mendalam dalam bidang ilmu dan pemikiran di alam Melayu. (MUI). © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Lantang mengkritik pentadbiran kerajaan Indonesia yang menyebabkan beliau dipecat daripada jawatan Ketua Umum Majlis Ulama‟ Indonesia. Perjuangan Hamka 1. Tengelamnya kapal Van Der Wijck Di bawah Lindungan Kaabah Laila Majnun Mandi Cahaya Tanah Suci Menunggu Beduk Berbunyi. Tafsir al-Azhar. Falsafah Hidup Lembaga Hidup Falsafah Ideologi Islam Expensi Ideologi Pandangan Hidup Muslim Dalam bidang Sastera 1. bidaah. Sejarah Umat Islam. 2. 5. 3. Arkanul Islam. Tasawuf Moden. 2. 3. Menyampaikan ajaran Islam tanpa rasa takut dan gentar. 5. Pedoman Membanding Islam. 3. 2. 4. 6. 5. Melancarkan penentangan terhadap khurafat. Penerus idea Islah yang dibawa oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Muhammad Abduh. 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Sumbangan 1. Beliau pernah dipenjara bersama tokoh-tokoh Majlis Syura Muslim Indonesia. Mengetuai Front Pertahanan Nasional untuk menyekat kemaraan Belanda di Indonesia. Hasil Karya Hamka Dalam Bidang Agama 1. dan tarekat kebatinan yang sesat/ mendirikan pusat latihan dakwah Muhammadiyah. Revolusi Agama Dalam bidang Falsafah 1. 4. 3. 4. 4. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->