PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5

TILAWAH TINGKATAN 5 Bab 1 :Layanan baik ke atas orang bukan Islam yang berminat terhadap Islam

Dan jika seorang daripada orang bukan Islam meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami ajaran Islam) maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan keterangan Allah (tentang hakikat Islam) kemudian hantarkanlah mereka ke manamana tempat yang aman baginya. Perintah tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui. 3 perintah Allah kepada umat Islam : Wajib beri perlindungan kepada orang bukan Islam sekiranya mereka meminta perlindungan Hendaklah menerangkan ajaran Islam kepeda mereka Hendaklah dihantar ke tempat yang aman

o o o o

Suasana harmoni Suasana aman Menjaga hubungan baik dengan orang bukan Islam Menunjukkan contoh teladan yang baik Maksud dakwah mengajak manusia melakukan yang makruf dan meninggalkan yang mungkar Ciri ciri pendakwah

5.

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Beriman dan bertakwa kepada Allah swt Sabar dan tabah menghadapi semua dugaan semasa berdakwah Tidak mudah berputus asa sekiranya dakwah yang disampaikan tidak berjaya Berani menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran Memiliki akhlak-akhlak yung mulia yang menjadi contoh kepada orang ramai Memiliki ilmu pengetahuan yang luas dalam bidang tersebut

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5
BAB 2 : BATAS-BATAS PERGAULAN : AN-NUR AYAT 31

Cara-cara menjaga maruah diri 1. Tidak memandang perkara yang diharamkan. 2. Memelihara kehormatan diri. 3. Menutup aurat. Batas-batas aurat 1. Lelaki dengan lelaki : di antara pusat hingga ke lutut. 2. Lelaki dengan perempuan ajnabi : di antara pusat hingga ke lutut. 3. Perempuan dengan lelaki ajnabi : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. 4. Perempuan dengan mahram : di antara pusat hingga ke lutut. 5. Perempuan dengan perempuan kafir : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Pengajaran ayat 1. 2. Wajib ke atas lelaki atau perempuan menghindari daripada melihat perkara-perkara yang diharamkan. Haram kepada perempuan melakukan perkara yang boleh mendatangkan fitnah. 3. Haram berpakaian yang menampakkan susuk badan. 4. Kita wajib menjaga kehormatan diri. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

4. Orang mukmin hendaklah bersifat tawaduk. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. 5. 2. Sujud syukur Pengajaran ayat 1. 3. Sujud kepada Allah Sentiasa mengingati Allah Tidak takbur Melazimi qiamullail Menginfaqkan harta untuk jalan Allah Jenis-jenis sujud 1. 2. 4. Islam menggalakkan mencari harta yang halal dan menginfaqkannya ke jalan Allah. Sujud tilawah 2. Umat Islam disunatkan membanyakkan solat dan zikir. Sujud sahwi 3. Allah menjanjikan pahala besar kepada orang yang melazimi qiamullail.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 BAB 3 : PERIBADI MUKMIN (15 -16 AS-SAJADAH) Ciri-ciri orang beriman berdasarkan ayat 1.

Urusan dapat disempurnakan dengan berkualiti dan mengikut jadual 3. Pengajaran hadith 1. Menyumbang ke arah kemajuan negara Bekalan untuk hari akhirat 1. 3. Ikhlas 3. Menentukan wawasan hidup Kelebihan menyegerakan segala urusan kehidupan 1. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 HADITH TINGKATAN 5 TAJUK : KEHIDUPAN DI DUNIA IBARAT SEORANG PERANTAU Teknik pengurusan masa secara efektif 1. Taqwa 2. 4. Melakukan amalan-amalan sunat. Merancang penggunaan masa 2. Dimuliakan Allah dan rasul 2. Mengurus masa dengan bijak 3. 2. Tempoh kehidupan manusia di dunia adalah singkat Manusia hendaklah menggunakan tempoh kehidupan di dunia sebaik mungkin Islam melarang kita menangguh-nangguhkan urusan kehidupan Seseorang muslim hendaklah menguruskan masanya dengan bijak.

5. 5. 6. 2. Kekasih Allah ialah mukmin yang banyak melakukan ibadah nawafil. beramal dan berakhlak mulia. Disayangi Allah dan rasul Berkat kehidupannya Terpelihara daripada melakukan perkara maksiat Makbul doa Mendapat ganjaran pahala dan syurga Mengecapi kenikmatan beribadah Pengajaran hadith 1. Orang yang hampir dengan Allah ialah mukmin yang berilmu. Beramal 3. Ciri-ciri orang soleh 1. 3. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ORANG BERIMAN KEKASIH ALLAH Pengertian wali Dari segi bahasa : bantuan atau perlindungan daripada Allah Dari segi istilah : manusia biasa yang beriman. Berakhlak mulia Amalan-amalan sunat yang boleh mendekatkan diri kepada Allah 1. beristiqamah melaksanakan perintah Allah dan menjauhkan segala laranganNya secara zahir dan batin. 2. Berilmu 2. 4. bertaqwa. 3. Allah memperkenankan doa orang yang hampir kepadaNya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Solat sunat Puasa sunat Membaca al-Quran Berzikir Berdoa Kelebihan orang yang melakukan ibadah-ibadah nawafil 1. 2. 4.

Wali tinggal jauh melebihi dua marhalah 4. Wali enggan mewalikan TAJUK : IDDAH Pengertian Bahasa : tempoh pengiraan Syarak : tempoh masa larangan berkahwin yang wajib dipatuhi oleh isteri selepas berpisah dari suami Jenis Iddah 1. Kematian suami 2. Wali akrab tidak dikesan dan tidak diketahui sama ada hidup atau mati 3. Wali setaraf bergaduh dan tidak dapat diselesaikan 8. Penceraian Iddah disebabkan kematian suami © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Penyakit ini menjejaskan kesihatan dan memusnahkan kehidupan. Wali sendiri yang hendak berkahwin dengan perempuan itu dan tiada wali lain yang setaraf dengannya 9. TAJUK : WALI Sebab-sebab wali nasab berpindah kepada wali hakim 1. Wali sedang dalam ihram 6. Tidak terdapat wali nasab mengikut susunan 2. Wali menyembunyikan diri 7. Wali akrab dalam tahanan dan tidak dapat dihubungi 5.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 IBADAT TINGKATAN 5 TAJUK : PERKAHWINAN Hikmah Perkahwinan Dari Segi Kesihatan Perkahwinan dapat menjauhkan diri daripada maksiat terutama jenayah zina yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti Aids dan siplis.

Memastikan isteri tidak hamil dengan bekas suaminya untuk mengelak daripada berlaku percampuran keturunan 2. Memberi penghormatan kepada suami yang meniggal dan menjaga perasaan keluarganya terutama isteri © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Bagi perempuan hamil tempoh hingga melahirkan anak cukup untuk menumpukan perhatian kepada penjagaan kesihatan dan kandungan 2. Iddah Bagi Perempuan Bercerai Hidup Tempoh iddah tersebut dapat membersihkan rahim perempuan daripda benih hasil perhubungan dengan bekas suami. Iddah Bagi Perempuan Yang Belum Disetubuh Tiada beriddah kerana rahimnya bersih daripada benih suami Hikmah Iddah 1. Memberi peluang kepada suami isteri untuk berfikir dan menyesal di atas perbuatannya 3. Iddah Bagi Perempuan Yang Tercerai Mati Tempoh iddah tersebut sesuai bagi isteri yang kematian suami sebagai tanda perhubungan dan kesedihan 3. Menzahirkan kepentingan dan kesucian ikatan perkahwinan yang tinggi nilainya disisi agama dan masyarakat 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 STATUS ISTERI IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil 4 bulan 10 hari Putus haid 4 bulan 10 hari Belum disetubuhi 4 bulan 10 hari Iddah disebabkan penceraian hidup STATUS IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil Tiga kali suci Putus haid Tiga bulan Belum disetubuhi Tiada iddah Sebab-Sebab Perbezaan Tempoh Jenis-Jenis Iddah 1.

Isteri yang dicerai talak 1 dan 2 berhak mendapat hak sebagaimana sebelumnya seperti nafkah zahir dan dilarang keluar dari rumah yang disediakan oleh suami tanpa izin 2. Isteri yang kematian suami berhak mendapat tempat tinggal selama dalam iddah oleh waris terdekat suami Hak Selepas Iddah 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Hak Dan Status Isteri Semasa Dan Selepas Iddah Hak Semasa Iddah 1. Berhak berkahwin semula dan boleh dipinang oleh lelaki yang ingin memperisterikannya Perkara Yang Dilarang Semasa Iddah PERKARA YANG DILARANG SEMASA TEMPOH IDDAH TALAK SEMASA TEMPOH IDDAH KEMATIAN SUAMI Pinangan Diharamkan pinangan oleh lelaki lain secara terang dan sendirian Diharamkan pinangan secara terang tetapi diharuskan secara sendirian Keluar dari rumah yang disediakan oleh suami Tidak boleh keluar tanpa keiziznan kecuali keperluan yang dibenarkan syarak Tidak boleh keluar kecuali keperluannya kecuali dibenarkan syarak Menghias diri Perempuan iddah rajie diharuskan berhias Perempuan iddah bain disunatkan tidak berhias Diharamkan berhias Perkahwinan Diharamkan berkahwin dengan lelaki bukan suaminya Haram berkahwin © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Bebas menentukan pilihan sendiri 3. Tidak lagi mempunyai hubungan dengan bekas suaminya 2. Isteri dalam tempoh iddah talak bain tidak berhak mendapat nafkah kecuali tempat tinggal dan tidak mendapat hak perwarisan 3.

Anak dan keluarga gembira dan bahagia. Berakal 4. Islam 2. bertepatan dengan fitrah manusia yang ingin kembali kepangkal jalan apabila melakukan kesilapan 2. Kemahuan sendiri Isteri 1. suami & isteri diberi peluang untuk menyambung semula hubungan mereka dengan keazaman dan sikap yang baru 3. 2. Telah disetubuhi oleh suami 3. dapat memberi ketenteraman jiwa 5. dapat menyatukan semula keluarga © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. Hikmah Rujuk 1. Memberi ketenangan jiwa selepas kehilangan kasih sayang. Suami isteri dapat peluang memperbaiki kelemahan masing-masing. suami dan isteri berkesampatan memperbaiki kelemahan kesilapan yang lalu 4. 2. Tidak ditentukan masa “ aku rujuk engkau selama 3 bulan” Kesan Rujuk 1. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : RUJUK Pengertian Bahasa : kembali Istilah : Suami yang mengambil kembali isteri yang telah diceraikan kepangkuannya Rukun Rujuk 1. Masih dalam tempoh iddah Sighah 1. Bukan penceraian secara fasakh 4. Baligh 3. Menggunakan lafaz rujuk “aku rujuk engkau” 2. Orang yang merujuk iaitu suami atau wakilnya. Islam 2. Lafaz rujuk Syarat Rujuk Suami 1. Tidak bertaklik “ aku rujuk jika engkau setuju” 3. Bukan dijatuhkan talak tiga 5. Orang yang dirujuk iaitu isteri.

Isteri yang sah 2. Memahami konsep zihar 3. Perempuan yang muhrim dengan sebab nasab penyusuan dan persemendaan Sighah 1. Memerdekakan seorang hamba mukmin 2. Tidak mengikut sifat arab jahiliah apabila marah seperti menyamakan isteri dengan ibunya atau mana-mana mahramnya. Lafaz yang digunakan jelas dan khusus tidak memerlukan kepada niat 2. Zihar disandarkan kepada isterinya atau mahar anggotanya Orang yang diserupakan dalam zihar 1. Suami yang melakukan zihar mendapat kemurkaan Allah dan berdosa besar Suami isteri haram melakukan persetubuhan Perbuatan zihar menjatuhkan maruah isteri Suami wajib membayar kifarah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Perempuan 2. Lafaz yang digunakan tidak jelas dan tidak khusus. 2. Baligh 2. 3. Sah talak. Berakal 3. Langkah Mengelak Daripada Berlaku Zihar 1. 2. Tidak sah zihar kepada isteri yang berada dalam iddah talak bain 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ZIHAR Pengertian Zihar Bahasa : belakang Istilah : suami menyamakan isterinya atau mana-mana anggotanya dengan ibunya atau dengan mana-mana perempuan mahram baginya Hukum Zihar ialah haram dan berdosa besar Rukun Dan Syarat Zihar Rukun Syarat Suami 1. 4. suami wajib memberi makan enam puluh orang miskin dengan kadar secupak bagi setiap orang Akibat Zihar 1. Suami hendaklah menahan kemarahan supaya tidak tergesa-gesa menzihar isteri Kifarah Zihar Mengikut tertib berikut: 1. ia memerlukan kepada niat. Kemahuan sendiri Isteri 1. Jika tidak mampu suami wajib berpuasa selama dua bulan berturut-turut 3. Jika tidak mampu berpuasa.

Menyambung keturunan Membela anak yatim dan wanita Mengelakkan diri daripada maksiat Mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : POLIGAMI Pengertian Poligami Bahasa : Banyak isteri Syarak : Lelaki yang beristeri lebih daripada seorang tetap tidak lebih empat orang isteri pada satu masa Hukum Poligami adalah harus Syarat Poligami 1. Boleh berlaku adil 3. Mengundang kemurkaan Allah 2. 3. Isteri tidak puas hati dan berlaku pergaduhan 3. Tidak melebihi empat isteri 2. 4. Mampu dari segi jasmani dan kewangan Kesan Poligami Yang Tidak Mengikut Syarak 1. Anak-anak tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada keluarga Hikmah Poligami 1.

ia berpindah kepada individu berikut susunan: 1. Bapa 3. Berkahwin dengan sorang lelaki yang tidak mempunyai pertalian nasabkanak-kanak tersebut 2. Datuk 5. Berpindah tempat kediaman untuk menghalang bapa kanak-kanak menziarahinya 4. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu sebapa 9. Cuai atau menganiaya kanak tersebut 5. Nenek sebelah bapa hingga ke atas 4. Waris lelaki yang boleh menerima asobah Syarat Orang Yang Mendapat Hak Hadhonah 1. Nenek sebelah ibu hingga ke atas 2. Saudara perempuan seibu sebapa 6. Dewasa 4. Saudara perempuan sebapa 8. Islam 2. Berakhlak Mulia Sebab-Sebab Gugur Hak Hadhonah 1. Saudara perempuan seibu 7. setelah mencapai umur mumayiz. Emak saudara sebelah ibu 12. Sempurna Akal 3. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu 10. Anak perempuan kepada saudara perempuan sebapa 11. dia berhak memiliki untuk tinggal sama ada dengan ibu atau bapanya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Apabila kana-kanak tersebut telah dewasa dan dapat berdikari 2. Murtad Tempoh Hadhonah 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HADHANAH Pengertian Hadhonah Hak penjagaan anak yang masih kecil yang belum mumayiz dan tidak mampu menguruskan diri sendiri Hukum Hadhonah ialah wajib dan orang yang mengabaikan tanggungjawab berdosa Hak Hadhonah Bila berlaku penceraian ibu adalah orang yang paling berhak memelihara anaknya Jika ibu hilang kelayakan hak hadhonah. Berkelakuan buruk 3. Emak saudara sebelah bapa 13.

2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 AKIDAH TINGKATAN 5 TAJUK : AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH Pengertian Ahli Sunnah Wal Jamaah Kumpulan yang berpegang teguh dengan al-Quran dan sunnah Rasulullah saw dalam perkara yang dibawa oleh para sahabat serta menentang perkara-perkara bid‟ah. Asas kepada penerimaan sesuatu amalan. Hidup diredhai Allah. Prinsip-prinsip aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. Mengkafirkan serta menghalalkan darah semua umat Islam yang berbeza iktiqad dengan mereka. Berpegang teguh dengan al-Quran dan al-Sunnah Berpegang dengan prinsip-prinsip al-Salafu al-Soleh Apabila terdapat pertelingkahan pandangan mereka merujuk kepada al-Quran Mereka tidak mencela dan mengkafirkan orang yang tidak sealiran dengan mereka Mereka tidak menghukum kecuali terdapat bukti yang sahih. TAJUK : KHAWARIJ Pengertian khawarij Golongan penyokong Saidina Ali yang berjuang menentang Muawiyah tetapi tidak menerima Majlis Tahkim. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Kepentingan berpegang dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. 3. Membataskan sumber syariat hanya kepada al-Quran sahaja. Pegangan khawarij 1. 2. Dapat membersihkan aqidah daripada sebarang kekeliruan dan kesesatan. 3. 4. 5. 2. Beriktikad bahawa pelaku dosa besar adalah kafir. 3.

Taslim Diasaskan oleh Hj. India. 7. 8. 5. Ciri kesesatan ajaran taslim 1. Mendakwa bahawa Nabi Isa meninggal dunia dan dimakamkan di Srinaga. Mengisytiharkan Qadhiani sebagai tanah suci dan tempat menunaikan haji. Solat secara niat tanpa rukun qauli dan fikli. 2. Mengubah ayat al-Quran seperti ayat 6. Mengharuskan perzinaan melalui konsep nikah batin. 6. Bayan Lepas. Siri kesesatan ajaran Qadhiani 1. Mendakwa malaikat sebagai pancaindera Allah. Ajaran sesat yang paling tua di Malaysia. 4. Beriktiqad bahawa alam bersifat qadim. Menghukum kafir selain penganut Qadhiani. Muhammad bin Syafie pada tahun 1870an di Kampung Serunak. Dibawa ke Malaysia oleh Maulana Muhammad Sadiq bin Barakatillah pada tahun 1949M. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. 9. Beriktikad bahawa Allah menurunkan kepada Mirza Ghulam Ahmad sebuah kitab yang bernama al-Tazkirah. Contoh ajaran sesat Qadiani Pengasasnya ialah Mirza Ghulam Ahmad. 6. Mempunyai persamaan dengan kepercayaan Syiah Ismailiyyah Batiniyyah. Menolak kewujudan hari kiamat. 5. Pulau Pinang. 4. 7. Mentafsirkan ayat-ayat al-Quran mengikut hawa nafsu. Menganggap Hj. ayat 52 surah al-Hajj dan ayat 1 surat al-Qadr. Muhammad Matahari sebagai pemimpin yang maksum. 2. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : AJARAN SESAT Pengertian ajaran sesat ialah ajaran atau amalan yang didakwa sebagai ajaran Islam sedangkan hakikatnya bercanggah dengan al-Quran dan as-Sunnah. Beriktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad mempunyai sejuta jenis mukjizat. surah al-Saf. Ajaran ini mula muncul pada tahun 1889M. Nabi dan jelmaan Krishna (tuhan dalam agama Hindu). Menghapuskan jihad. syurga dan neraka. Beriktiqad bahawa diri batin manusia ialah Allah dan diri zahir manusia ialah nur Muhammad. Iktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad sebagai al-Mahdi.

2. 4. Bidang-bidang Ilmu 1. Hubungan diplomatik antara kerajaan Abbasiyah dengan Negara luar. Pembukaan wilayah-wilayah baru 2. Galakan khalifah yang menyediakan peruntukan khas dari Baitulmal untuk para pendakwah. 3. a) Ilmu Tafsir Tokoh :i: Yahya bin Ziyad al-Farra‟. Usaha para pedagang Islam berdakwah menerusi perdagangan mereka. 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAMADUN ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : KERAJAAN BANI ABBASIYAH Faktor Penyebaran Islam Faktor Dalaman 1. 207H kitabnya Maani al-Quran. Dasar Kerajaan yang menyamakan kedudukan bangsa Arab dan bukan Arab. Kedudukan Kota Baghdad yang menjadi tumpuan dalam bidang keilmuan dan perdagangan antarabangsa. Faktor Luaran 1. b) Ilmu Hadis Tokoh : i: Bukhari 256 H Kitabnya Sahih Bukhari ii: Muslim 261H Kitabnya Sahih Muslim iii: Abu Daud 275H Sunan Abu Daud iv: Tarmizi 279H Kutubu as-Sittah v: Nasaei 303H Kutubu as-Sittah vi: Ibnu Majah 273H Kutubu as-Sittah c) Ilmu Fekah Tokoh : i: Imam Abu Hanifah 150H ii: Imam Malik 179H iii: Imam Syafiee 204H iv: Imam Ahmad Hanbal 241H v: al-Qadhi Abu Yusuf 182H vi : Sahnun 240H vii: al-Mawardi 450H viii : Ibnu Qudamah 620H © Muhamad Efendy Jamhar/12 . ii: Ibnu Jarir at-Tabari 310H kitabnya Tafsir atTabari. Penggunaan Bahasa Arab secara meluas yang mendorong kepada pemahaman al-quran dan hadis 3. Keinginan daripada penduduk setempat yang tertarik dengan Islam serta akhlak umatnya. Ilmu Berteraskan Wahyu.

Mencipta cermin mata. Menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob. Mencipta teori pergerakan jirim. Logarithma. 4. Maqalatun Fi Dhau‟I dan Maqalatun Fi at-Tahlil wa at-Tarkib e) Geografi Penemuan 1. Penemuan asid galian seperti asid nitric. Mengukur jarak antara bumi dan matahari. Menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran musim. 3. 3. Mencipta alat pengukur sudut (astrolabe) Tokoh : al-Batani (317H). 2. 2. 4. 2. 2. Geometri. dan asid hidroklorik. Teori penghasilan alcohol. Tokoh: Al-Hassan bin Haitam (430H) Menghasilkan lebih 200 karya seperti Kitabul Manazir. Algebra. pengenalan kepada system angka dalam abjad.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 d) Ilmu Tauhid Tokoh : i: Imam Abu Hassan al-As‟ari 324H Ii: Imam al-Ghazali 505H 2. Menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan. dengan karyanya yang agung bertajuk “Hisabul Jabri wal-Muqabalah” (Integration and Equations) b) Ilmu Falak Penemuan Baru: 1. daya gravity dan pantulan cahaya. Membaiki proses pembuatan kaca. asid sulfuric. c) Ilmu Kimia 1. Tokoh: As-Syarif al-Idrisi (461H) menghasilkan ensiklopaedia peta Eropah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . pengenalan bilangan sifar (0) dalam system angka. Memberi ujaran yang tepat tentang keluasan permukaan bumi. Tokoh : Jabir bin Hayyan (198H) d) Ilmu Fizik Bentuk-bentuk pencapaian 1. Membuat jadual pegerakan bulan dan bintang. Ilmu Berteraskan Aqal a) Ilmu Matematik Formula: Trigonometri. Tokoh : Muhammad bin Musa al-Khawarizmi (236H). Menyukat kelajuan bumi dan cahaya. 3.

Berjiwa pemimpin. Merupakan pelopor kepada pemikiran-pemikiran moden khususnya dalam bidang sejarah. falsafah. Tekun mencari ilmu. Mencipta picagari. tema-tema seminar. Mempelajari ilmu fardhu kifayah seperti mantiq. bengkel. dan benang yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. 5. 2.judul buku dan tesis di peringkat pengajian tinggi. dan penyakit jiwa. Mendapat pendidikan tinggi dari guru-guru yang terkenal seperti Ahmad bin al-Qassar dan Lisannuddin bin al-Khalib. sosialogi dan pendidikan. ubat bius. Tokoh: Ibnu Sinna (428H) Qanun fi al-Tibb TAJUK : IBNU KHALDUN Biodata Nama : Abdul Rahman bin Muhamad bin Muhamad Lahir : Tunisia Tarikh Lahir : 732H/ 1332M Keturunan : Arab Yaman Bapanya : Seorang sarjana Jawatan : Setiausaha Negara di istana Sultan Abu Ishak bin Ali Yahya Anggota majlis Ilmiah Anggota Jabatan setiausaha sulit Sultan Abu Salim bin Abi al-Hassan di Fas. 3. Kreatif. 3. ekonomi. Pendidikan 1. Maghribi Usia : 87 tahun Meninggal dunia : Di Kaherah. 4. Sumbangan dalam bidang ilmu dan pemikiran Islam 1. politik. Menemui pelbagai penyakit seperti Rubella. Alahan. sains. Cacar. Mempelajari asas agama dan Bahasa Arab dari bapanya. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit. 6. 2. persidangan ilmuan serta judul. 3. Pemikiran beliau sering dijadikan wacana.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 f) Ilmu Perubatan Pencapaian 1. Mesir 808H/1406M Keperibadian Ibnu Khaldun 1. Mencipta ubat-ubatan untuk berbagai-bagai penyakit kronik. menjelaskan teori jangkitan virus seperti Tibi. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 2. dan matematik dari Muhamad bin Ibrahim al-Abadi. 2..

3. Mesir Guru di Sekolah as-Sultaniyah Beirut. Belajar Tasawuf dan Tatabahasa Arab dari Sheikh darwis. Tegas dan penyayang kepada anak-anak muridnya. Berketerampilan sehingga diberi kepercayaan untuk menyandang beberapa jawatan penting dalam Negara.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : SHEIKH MUHAMMAD ABDUH Biodata Nama: Muhammad bin Abduh b Hassan Khaizullah Lahir: Tonto. Inspirasi gerakan Islah Sheikh Jamaluddin yang menjurus kearah menjadikan integrasi ilmu. Mempelajari Bahasa Arab di Masjid al-Ahmadi. Mendapat ijazah dari al-Azhar pada tahun 1877M Aliran Pemikiran Sheikh Muhammad Abduh 1. Aqidah. Mempelajari alQuran dan menghafaznya dalam masa 2 tahun. Integrasi Ilmu. 5. 3. Berani menyatakan idea-idea Islah. Ketua Editor akhbar al-Waqa‟ul al-Masriyah Hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Sistem pendidikan pada masa itu lebih menjurus kearah taklid dan jumud. Mesir. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mesir Tarikh Lahir: 1266H/1849M Jawatan: Guru di Masjid al-Husaini dan Darul Ulum. Keperibadian Sheikh Muhamad Abduh 1. 2. Kekurangan prasarana pendidikan serta bantuan kerajaan menyebabkan golongan miskin terpinggir. 6. Anggota Majlis Pengurusan Universiti al-Azhar Mufti kerajaan Mesir. 2. 2. Kecekapan Pentadbiran. 4. Faktor Sheikh Muhamad Abduh Melakukan Pengislahan Dalam Sistem Pendidikan 1. 2. Kesedaran Sheikh Muhamad Abduh terhadap keperluan Islah dalam kurikulum sekolah dan universiti yang sudah ketinggalan zaman. Belajar menulis dan membaca daripada bapanya sendiri. 3. Meninggal: 1314H/1905M di Iskandariah. 3. 4. Belajar Ilmu Hisab dan falsafah dari Sheikh Hassan at-Tawil di Universiti al-Azhar. Pendidikan 1.

Tafsir Juz Amma. 4. Terangkan dua sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan. Proses pengajaran di masjid al-Hussain Darul Ulum dan Universiti al-Azhar. geografi. 2. Jawatan-jawatan yang disandangnya seperti hakim Mahkamah Rayuan Mesir. 4. Mewujudkan matapelajaran matematik. Tafsir Suratul Asr. Mewujudkan farmasi khusus untuk pelajar universiti al-Azhar. 2. 2. Senaraikan dua hasil karya Sheikh Muhammad Abduh. geomatri. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Risalah at-Tauhid. 3. anggota majlis pengurusan universiti al-Azhar dan Mufti kerajaan Mesir Sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan 1. Risalah Al-Rad Ala Al-Dahriyyin Contoh Soalan 1. 3. Karya-karya ilmiah seperti risalah tauhid.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Method Islah Sheikh Muhammad Abduh 1. sejarah dan seni khat. Karya. Memperbaiki asrama pelajar dan menekankan aspek keselamatan dan kesihatan. Mewujudkan piawaian dalam penganugerahan sijil. 3. 1. 4. Media massa seperti majalah al-Urwatul wusta serta al-Ahram. 3. tafsir juz Amma dll. 2. Nyatakan dua jawatan yang pernah disandang oleh Sheikh Muhammad Abduh. 5. Menyediakan peuntukan gaji guru dari perbendaharaan Negara dan wakaf Negara. algebra.

Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti al-Azhar Mesir tahun 1959M. Anugerah Guru Besar (Pofesor) oleh Universti Moestopo. 5. 4. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Pernah menjadi guru agama di Perkebunan Tebing Tinggi. 2. Berani mengatur siri pidato untuk membangkitkan semangat umat islam menentang penjajah Belanda. 2. Keperibadian: 1. Menerbitkan majalah „Pedoman Masyarakat‟ pada tahun 1936M. Petah berpidato dimana beliau pernah diberi penghormatan untuk berpidato dalam satu rancangan radio Arab Saudi. 4. Pendidikan rendah di sekolah Desa Padang Panjang di sekolah Agama at-Tawalib yang didirikan oleh bapanya. 2. Guru-gurunya: Sheikh Ibrahim Musa. Indonesia. 3. 5. Perundangan Panji Masyarakat dan Gema Islam. Meninggal : 24 Julai 1981M Jawatan: 1. 2. Medan dan Padang Panjang. 4. Sheikh Ahmad Rasyid. Mempelajari al-Quran dan asas agama daripada bapanya. Mengasaskan Persatuan Hindia Timur untuk mengajar haji kepada jemaah Indonesia pada tahun 1927.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HAMKA Biodata Nama : Abdul Malik Bin Sheik Abdul Karim Bin Sheikh Muhammad Amrullah. 6. 3. Pensyarah di Universiti Islam Jakarta dan Universiti Muhammadiyah Padang Panjang. Mengikuti pengajian di masjid-masjid dan surau. Pendidikan 1. Tempat Lahir : Sumatera Barat. Usia : 73 tahun. Bapanya : Sheik Abdul Karim seorang ulama terkenal yang membawa perubahan di Minangkabau. Jakarta pada tahun 1960M. Tahun 1953 dilantik sebagai anggota pimpinan pusat Muhamadiyah. Sejak 17 tahun melibatkan diri dalam kegiatan dakwah dengan menerbitkan majalah “Hatibul Ummah”. Mengasaskan kuliah „al-Mubaligh‟ pada tahun 1935M. 3. Mengasaskan beberapa majalah seperti Menara. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974M. syair dijadikan selingan dalam kebudayaan penulisan beliau. Rektor Perguruan Tinggi Jakarta. Kegigihan Hamka mengembangkan dakwah Islamiah di Nusantara. Masa lapang dihabiskan di perpustakaan. 1. Ketua Umum Majlis Ulama Indonesia. Anugerah 1. Barjiwa seni dimana rangkap-rangkap pantun. 5. Merdeka. Lahir : 13 Muharram 1362 Hijrah versamaan 16 Februari 1980 M. 3. 2. 3. Pegawai Tinggi Agama Indonesia.

4. 6. 5. Sejarah Umat Islam. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Karya-karya beliau terutama Tafsir al-Azhar meninggalkan kesan mendalam dalam bidang ilmu dan pemikiran di alam Melayu. 4. Hasil Karya Hamka Dalam Bidang Agama 1. Falsafah Hidup Lembaga Hidup Falsafah Ideologi Islam Expensi Ideologi Pandangan Hidup Muslim Dalam bidang Sastera 1. Lantang mengkritik pentadbiran kerajaan Indonesia yang menyebabkan beliau dipecat daripada jawatan Ketua Umum Majlis Ulama‟ Indonesia. 3. Tafsir al-Azhar. dan tarekat kebatinan yang sesat/ mendirikan pusat latihan dakwah Muhammadiyah. Revolusi Agama Dalam bidang Falsafah 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Sumbangan 1. Pedoman Membanding Islam. 2. Mengetuai Front Pertahanan Nasional untuk menyekat kemaraan Belanda di Indonesia. Arkanul Islam. Melancarkan penentangan terhadap khurafat. 5. 2. 2. Beliau pernah dipenjara bersama tokoh-tokoh Majlis Syura Muslim Indonesia. Penerus idea Islah yang dibawa oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Muhammad Abduh. 2. 5. 4. 3. 3. 4. Tengelamnya kapal Van Der Wijck Di bawah Lindungan Kaabah Laila Majnun Mandi Cahaya Tanah Suci Menunggu Beduk Berbunyi. Perjuangan Hamka 1. (MUI). 5. Menyampaikan ajaran Islam tanpa rasa takut dan gentar. 2. 3. bidaah. Tasawuf Moden.