PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5

TILAWAH TINGKATAN 5 Bab 1 :Layanan baik ke atas orang bukan Islam yang berminat terhadap Islam

Dan jika seorang daripada orang bukan Islam meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami ajaran Islam) maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan keterangan Allah (tentang hakikat Islam) kemudian hantarkanlah mereka ke manamana tempat yang aman baginya. Perintah tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui. 3 perintah Allah kepada umat Islam : Wajib beri perlindungan kepada orang bukan Islam sekiranya mereka meminta perlindungan Hendaklah menerangkan ajaran Islam kepeda mereka Hendaklah dihantar ke tempat yang aman

o o o o

Suasana harmoni Suasana aman Menjaga hubungan baik dengan orang bukan Islam Menunjukkan contoh teladan yang baik Maksud dakwah mengajak manusia melakukan yang makruf dan meninggalkan yang mungkar Ciri ciri pendakwah

5.

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Beriman dan bertakwa kepada Allah swt Sabar dan tabah menghadapi semua dugaan semasa berdakwah Tidak mudah berputus asa sekiranya dakwah yang disampaikan tidak berjaya Berani menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran Memiliki akhlak-akhlak yung mulia yang menjadi contoh kepada orang ramai Memiliki ilmu pengetahuan yang luas dalam bidang tersebut

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5
BAB 2 : BATAS-BATAS PERGAULAN : AN-NUR AYAT 31

Cara-cara menjaga maruah diri 1. Tidak memandang perkara yang diharamkan. 2. Memelihara kehormatan diri. 3. Menutup aurat. Batas-batas aurat 1. Lelaki dengan lelaki : di antara pusat hingga ke lutut. 2. Lelaki dengan perempuan ajnabi : di antara pusat hingga ke lutut. 3. Perempuan dengan lelaki ajnabi : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. 4. Perempuan dengan mahram : di antara pusat hingga ke lutut. 5. Perempuan dengan perempuan kafir : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

© Muhamad Efendy Jamhar/12

Kita wajib menjaga kehormatan diri. Haram kepada perempuan melakukan perkara yang boleh mendatangkan fitnah. Wajib ke atas lelaki atau perempuan menghindari daripada melihat perkara-perkara yang diharamkan. 3. 2. Haram berpakaian yang menampakkan susuk badan. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Pengajaran ayat 1. 4.

Sujud tilawah 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 BAB 3 : PERIBADI MUKMIN (15 -16 AS-SAJADAH) Ciri-ciri orang beriman berdasarkan ayat 1. 4. Islam menggalakkan mencari harta yang halal dan menginfaqkannya ke jalan Allah. Allah menjanjikan pahala besar kepada orang yang melazimi qiamullail. 3. 3. Sujud sahwi 3. Orang mukmin hendaklah bersifat tawaduk. 4. 2. 2. 5. Umat Islam disunatkan membanyakkan solat dan zikir. Sujud syukur Pengajaran ayat 1. Sujud kepada Allah Sentiasa mengingati Allah Tidak takbur Melazimi qiamullail Menginfaqkan harta untuk jalan Allah Jenis-jenis sujud 1.

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 HADITH TINGKATAN 5 TAJUK : KEHIDUPAN DI DUNIA IBARAT SEORANG PERANTAU Teknik pengurusan masa secara efektif 1. Ikhlas 3. Mengurus masa dengan bijak 3. Taqwa 2. Pengajaran hadith 1. Urusan dapat disempurnakan dengan berkualiti dan mengikut jadual 3. Melakukan amalan-amalan sunat. Tempoh kehidupan manusia di dunia adalah singkat Manusia hendaklah menggunakan tempoh kehidupan di dunia sebaik mungkin Islam melarang kita menangguh-nangguhkan urusan kehidupan Seseorang muslim hendaklah menguruskan masanya dengan bijak. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Menentukan wawasan hidup Kelebihan menyegerakan segala urusan kehidupan 1. Merancang penggunaan masa 2. Dimuliakan Allah dan rasul 2. 2. 3. 4. Menyumbang ke arah kemajuan negara Bekalan untuk hari akhirat 1.

Berakhlak mulia Amalan-amalan sunat yang boleh mendekatkan diri kepada Allah 1. Orang yang hampir dengan Allah ialah mukmin yang berilmu. 2. Allah memperkenankan doa orang yang hampir kepadaNya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 5. bertaqwa. beramal dan berakhlak mulia. 3. 4. Disayangi Allah dan rasul Berkat kehidupannya Terpelihara daripada melakukan perkara maksiat Makbul doa Mendapat ganjaran pahala dan syurga Mengecapi kenikmatan beribadah Pengajaran hadith 1. 2. 4. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ORANG BERIMAN KEKASIH ALLAH Pengertian wali Dari segi bahasa : bantuan atau perlindungan daripada Allah Dari segi istilah : manusia biasa yang beriman. 5. Kekasih Allah ialah mukmin yang banyak melakukan ibadah nawafil. Solat sunat Puasa sunat Membaca al-Quran Berzikir Berdoa Kelebihan orang yang melakukan ibadah-ibadah nawafil 1. beristiqamah melaksanakan perintah Allah dan menjauhkan segala laranganNya secara zahir dan batin. 2. Berilmu 2. Ciri-ciri orang soleh 1. 3. 6. Beramal 3.

Tidak terdapat wali nasab mengikut susunan 2. Penceraian Iddah disebabkan kematian suami © Muhamad Efendy Jamhar/12 .PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 IBADAT TINGKATAN 5 TAJUK : PERKAHWINAN Hikmah Perkahwinan Dari Segi Kesihatan Perkahwinan dapat menjauhkan diri daripada maksiat terutama jenayah zina yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti Aids dan siplis. Wali akrab tidak dikesan dan tidak diketahui sama ada hidup atau mati 3. Wali sendiri yang hendak berkahwin dengan perempuan itu dan tiada wali lain yang setaraf dengannya 9. TAJUK : WALI Sebab-sebab wali nasab berpindah kepada wali hakim 1. Wali menyembunyikan diri 7. Wali tinggal jauh melebihi dua marhalah 4. Wali sedang dalam ihram 6. Wali setaraf bergaduh dan tidak dapat diselesaikan 8. Penyakit ini menjejaskan kesihatan dan memusnahkan kehidupan. Wali enggan mewalikan TAJUK : IDDAH Pengertian Bahasa : tempoh pengiraan Syarak : tempoh masa larangan berkahwin yang wajib dipatuhi oleh isteri selepas berpisah dari suami Jenis Iddah 1. Kematian suami 2. Wali akrab dalam tahanan dan tidak dapat dihubungi 5.

Memberi penghormatan kepada suami yang meniggal dan menjaga perasaan keluarganya terutama isteri © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Iddah Bagi Perempuan Yang Belum Disetubuh Tiada beriddah kerana rahimnya bersih daripada benih suami Hikmah Iddah 1. Iddah Bagi Perempuan Bercerai Hidup Tempoh iddah tersebut dapat membersihkan rahim perempuan daripda benih hasil perhubungan dengan bekas suami. Menzahirkan kepentingan dan kesucian ikatan perkahwinan yang tinggi nilainya disisi agama dan masyarakat 4. Iddah Bagi Perempuan Yang Tercerai Mati Tempoh iddah tersebut sesuai bagi isteri yang kematian suami sebagai tanda perhubungan dan kesedihan 3. Memberi peluang kepada suami isteri untuk berfikir dan menyesal di atas perbuatannya 3. Memastikan isteri tidak hamil dengan bekas suaminya untuk mengelak daripada berlaku percampuran keturunan 2. Bagi perempuan hamil tempoh hingga melahirkan anak cukup untuk menumpukan perhatian kepada penjagaan kesihatan dan kandungan 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 STATUS ISTERI IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil 4 bulan 10 hari Putus haid 4 bulan 10 hari Belum disetubuhi 4 bulan 10 hari Iddah disebabkan penceraian hidup STATUS IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil Tiga kali suci Putus haid Tiga bulan Belum disetubuhi Tiada iddah Sebab-Sebab Perbezaan Tempoh Jenis-Jenis Iddah 1.

Berhak berkahwin semula dan boleh dipinang oleh lelaki yang ingin memperisterikannya Perkara Yang Dilarang Semasa Iddah PERKARA YANG DILARANG SEMASA TEMPOH IDDAH TALAK SEMASA TEMPOH IDDAH KEMATIAN SUAMI Pinangan Diharamkan pinangan oleh lelaki lain secara terang dan sendirian Diharamkan pinangan secara terang tetapi diharuskan secara sendirian Keluar dari rumah yang disediakan oleh suami Tidak boleh keluar tanpa keiziznan kecuali keperluan yang dibenarkan syarak Tidak boleh keluar kecuali keperluannya kecuali dibenarkan syarak Menghias diri Perempuan iddah rajie diharuskan berhias Perempuan iddah bain disunatkan tidak berhias Diharamkan berhias Perkahwinan Diharamkan berkahwin dengan lelaki bukan suaminya Haram berkahwin © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Isteri yang kematian suami berhak mendapat tempat tinggal selama dalam iddah oleh waris terdekat suami Hak Selepas Iddah 1. Isteri yang dicerai talak 1 dan 2 berhak mendapat hak sebagaimana sebelumnya seperti nafkah zahir dan dilarang keluar dari rumah yang disediakan oleh suami tanpa izin 2. Isteri dalam tempoh iddah talak bain tidak berhak mendapat nafkah kecuali tempat tinggal dan tidak mendapat hak perwarisan 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Hak Dan Status Isteri Semasa Dan Selepas Iddah Hak Semasa Iddah 1. Tidak lagi mempunyai hubungan dengan bekas suaminya 2. Bebas menentukan pilihan sendiri 3.

Berakal 4. dapat memberi ketenteraman jiwa 5. Kemahuan sendiri Isteri 1. 3. Lafaz rujuk Syarat Rujuk Suami 1. Tidak bertaklik “ aku rujuk jika engkau setuju” 3. Memberi ketenangan jiwa selepas kehilangan kasih sayang. Bukan penceraian secara fasakh 4. Bukan dijatuhkan talak tiga 5. Masih dalam tempoh iddah Sighah 1. Menggunakan lafaz rujuk “aku rujuk engkau” 2. dapat menyatukan semula keluarga © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Baligh 3. suami dan isteri berkesampatan memperbaiki kelemahan kesilapan yang lalu 4. suami & isteri diberi peluang untuk menyambung semula hubungan mereka dengan keazaman dan sikap yang baru 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : RUJUK Pengertian Bahasa : kembali Istilah : Suami yang mengambil kembali isteri yang telah diceraikan kepangkuannya Rukun Rujuk 1. bertepatan dengan fitrah manusia yang ingin kembali kepangkal jalan apabila melakukan kesilapan 2. Orang yang merujuk iaitu suami atau wakilnya. 3. Islam 2. Hikmah Rujuk 1. Orang yang dirujuk iaitu isteri. Tidak ditentukan masa “ aku rujuk engkau selama 3 bulan” Kesan Rujuk 1. Telah disetubuhi oleh suami 3. Suami isteri dapat peluang memperbaiki kelemahan masing-masing. 2. Anak dan keluarga gembira dan bahagia. Islam 2. 2.

Langkah Mengelak Daripada Berlaku Zihar 1. Berakal 3. 2. Baligh 2. Suami yang melakukan zihar mendapat kemurkaan Allah dan berdosa besar Suami isteri haram melakukan persetubuhan Perbuatan zihar menjatuhkan maruah isteri Suami wajib membayar kifarah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Memahami konsep zihar 3. 2. Lafaz yang digunakan jelas dan khusus tidak memerlukan kepada niat 2. Memerdekakan seorang hamba mukmin 2. Kemahuan sendiri Isteri 1. Tidak mengikut sifat arab jahiliah apabila marah seperti menyamakan isteri dengan ibunya atau mana-mana mahramnya. Sah talak. Isteri yang sah 2. Perempuan 2. Perempuan yang muhrim dengan sebab nasab penyusuan dan persemendaan Sighah 1. ia memerlukan kepada niat. Suami hendaklah menahan kemarahan supaya tidak tergesa-gesa menzihar isteri Kifarah Zihar Mengikut tertib berikut: 1. 3. 4. Lafaz yang digunakan tidak jelas dan tidak khusus. Zihar disandarkan kepada isterinya atau mahar anggotanya Orang yang diserupakan dalam zihar 1. Jika tidak mampu berpuasa. suami wajib memberi makan enam puluh orang miskin dengan kadar secupak bagi setiap orang Akibat Zihar 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ZIHAR Pengertian Zihar Bahasa : belakang Istilah : suami menyamakan isterinya atau mana-mana anggotanya dengan ibunya atau dengan mana-mana perempuan mahram baginya Hukum Zihar ialah haram dan berdosa besar Rukun Dan Syarat Zihar Rukun Syarat Suami 1. Jika tidak mampu suami wajib berpuasa selama dua bulan berturut-turut 3. Tidak sah zihar kepada isteri yang berada dalam iddah talak bain 4.

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : POLIGAMI Pengertian Poligami Bahasa : Banyak isteri Syarak : Lelaki yang beristeri lebih daripada seorang tetap tidak lebih empat orang isteri pada satu masa Hukum Poligami adalah harus Syarat Poligami 1. Isteri tidak puas hati dan berlaku pergaduhan 3. 2. 3. Boleh berlaku adil 3. Anak-anak tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada keluarga Hikmah Poligami 1. Mengundang kemurkaan Allah 2. Menyambung keturunan Membela anak yatim dan wanita Mengelakkan diri daripada maksiat Mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Mampu dari segi jasmani dan kewangan Kesan Poligami Yang Tidak Mengikut Syarak 1. Tidak melebihi empat isteri 2. 4.

Saudara perempuan seibu 7. Emak saudara sebelah bapa 13. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu sebapa 9. Waris lelaki yang boleh menerima asobah Syarat Orang Yang Mendapat Hak Hadhonah 1. dia berhak memiliki untuk tinggal sama ada dengan ibu atau bapanya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . ia berpindah kepada individu berikut susunan: 1. Islam 2. Emak saudara sebelah ibu 12. Murtad Tempoh Hadhonah 1. Nenek sebelah ibu hingga ke atas 2. Apabila kana-kanak tersebut telah dewasa dan dapat berdikari 2. setelah mencapai umur mumayiz. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu 10. Berkelakuan buruk 3. Saudara perempuan sebapa 8. Bapa 3. Berkahwin dengan sorang lelaki yang tidak mempunyai pertalian nasabkanak-kanak tersebut 2. Berpindah tempat kediaman untuk menghalang bapa kanak-kanak menziarahinya 4. Datuk 5. Saudara perempuan seibu sebapa 6. Dewasa 4. Anak perempuan kepada saudara perempuan sebapa 11. Cuai atau menganiaya kanak tersebut 5. Berakhlak Mulia Sebab-Sebab Gugur Hak Hadhonah 1. Sempurna Akal 3. Nenek sebelah bapa hingga ke atas 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HADHANAH Pengertian Hadhonah Hak penjagaan anak yang masih kecil yang belum mumayiz dan tidak mampu menguruskan diri sendiri Hukum Hadhonah ialah wajib dan orang yang mengabaikan tanggungjawab berdosa Hak Hadhonah Bila berlaku penceraian ibu adalah orang yang paling berhak memelihara anaknya Jika ibu hilang kelayakan hak hadhonah.

2. Berpegang teguh dengan al-Quran dan al-Sunnah Berpegang dengan prinsip-prinsip al-Salafu al-Soleh Apabila terdapat pertelingkahan pandangan mereka merujuk kepada al-Quran Mereka tidak mencela dan mengkafirkan orang yang tidak sealiran dengan mereka Mereka tidak menghukum kecuali terdapat bukti yang sahih. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Beriktikad bahawa pelaku dosa besar adalah kafir. 2. TAJUK : KHAWARIJ Pengertian khawarij Golongan penyokong Saidina Ali yang berjuang menentang Muawiyah tetapi tidak menerima Majlis Tahkim.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 AKIDAH TINGKATAN 5 TAJUK : AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH Pengertian Ahli Sunnah Wal Jamaah Kumpulan yang berpegang teguh dengan al-Quran dan sunnah Rasulullah saw dalam perkara yang dibawa oleh para sahabat serta menentang perkara-perkara bid‟ah. Mengkafirkan serta menghalalkan darah semua umat Islam yang berbeza iktiqad dengan mereka. 4. Dapat membersihkan aqidah daripada sebarang kekeliruan dan kesesatan. Kepentingan berpegang dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. Prinsip-prinsip aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. 2. 3. 5. Pegangan khawarij 1. 3. Hidup diredhai Allah. Asas kepada penerimaan sesuatu amalan. 3. Membataskan sumber syariat hanya kepada al-Quran sahaja.

Beriktiqad bahawa diri batin manusia ialah Allah dan diri zahir manusia ialah nur Muhammad. 9. Beriktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad mempunyai sejuta jenis mukjizat. Siri kesesatan ajaran Qadhiani 1. Ajaran ini mula muncul pada tahun 1889M. ayat 52 surah al-Hajj dan ayat 1 surat al-Qadr. Mengharuskan perzinaan melalui konsep nikah batin. India. Nabi dan jelmaan Krishna (tuhan dalam agama Hindu). Solat secara niat tanpa rukun qauli dan fikli. Mentafsirkan ayat-ayat al-Quran mengikut hawa nafsu. 5. Menghukum kafir selain penganut Qadhiani. Contoh ajaran sesat Qadiani Pengasasnya ialah Mirza Ghulam Ahmad. 4. Muhammad Matahari sebagai pemimpin yang maksum. 7. 3. Mengisytiharkan Qadhiani sebagai tanah suci dan tempat menunaikan haji. 4. syurga dan neraka. Mendakwa bahawa Nabi Isa meninggal dunia dan dimakamkan di Srinaga. Menolak kewujudan hari kiamat. 7. surah al-Saf. Taslim Diasaskan oleh Hj. Beriktikad bahawa Allah menurunkan kepada Mirza Ghulam Ahmad sebuah kitab yang bernama al-Tazkirah. 3. Ajaran sesat yang paling tua di Malaysia. 2. Iktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad sebagai al-Mahdi. 6. Beriktiqad bahawa alam bersifat qadim. Pulau Pinang. Ciri kesesatan ajaran taslim 1. Menghapuskan jihad. 8. Bayan Lepas. Mengubah ayat al-Quran seperti ayat 6. Muhammad bin Syafie pada tahun 1870an di Kampung Serunak. Menganggap Hj. Dibawa ke Malaysia oleh Maulana Muhammad Sadiq bin Barakatillah pada tahun 1949M. Mendakwa malaikat sebagai pancaindera Allah. Mempunyai persamaan dengan kepercayaan Syiah Ismailiyyah Batiniyyah. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 5. 6.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : AJARAN SESAT Pengertian ajaran sesat ialah ajaran atau amalan yang didakwa sebagai ajaran Islam sedangkan hakikatnya bercanggah dengan al-Quran dan as-Sunnah. 2.

Penggunaan Bahasa Arab secara meluas yang mendorong kepada pemahaman al-quran dan hadis 3. Usaha para pedagang Islam berdakwah menerusi perdagangan mereka. Hubungan diplomatik antara kerajaan Abbasiyah dengan Negara luar. Faktor Luaran 1. 4. Galakan khalifah yang menyediakan peruntukan khas dari Baitulmal untuk para pendakwah. Ilmu Berteraskan Wahyu. 4. ii: Ibnu Jarir at-Tabari 310H kitabnya Tafsir atTabari.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAMADUN ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : KERAJAAN BANI ABBASIYAH Faktor Penyebaran Islam Faktor Dalaman 1. 3. Pembukaan wilayah-wilayah baru 2. Kedudukan Kota Baghdad yang menjadi tumpuan dalam bidang keilmuan dan perdagangan antarabangsa. Dasar Kerajaan yang menyamakan kedudukan bangsa Arab dan bukan Arab. 2. a) Ilmu Tafsir Tokoh :i: Yahya bin Ziyad al-Farra‟. b) Ilmu Hadis Tokoh : i: Bukhari 256 H Kitabnya Sahih Bukhari ii: Muslim 261H Kitabnya Sahih Muslim iii: Abu Daud 275H Sunan Abu Daud iv: Tarmizi 279H Kutubu as-Sittah v: Nasaei 303H Kutubu as-Sittah vi: Ibnu Majah 273H Kutubu as-Sittah c) Ilmu Fekah Tokoh : i: Imam Abu Hanifah 150H ii: Imam Malik 179H iii: Imam Syafiee 204H iv: Imam Ahmad Hanbal 241H v: al-Qadhi Abu Yusuf 182H vi : Sahnun 240H vii: al-Mawardi 450H viii : Ibnu Qudamah 620H © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 207H kitabnya Maani al-Quran. Keinginan daripada penduduk setempat yang tertarik dengan Islam serta akhlak umatnya. Bidang-bidang Ilmu 1.

pengenalan bilangan sifar (0) dalam system angka. dengan karyanya yang agung bertajuk “Hisabul Jabri wal-Muqabalah” (Integration and Equations) b) Ilmu Falak Penemuan Baru: 1. pengenalan kepada system angka dalam abjad. Geometri. 2. 4. 3. Tokoh: Al-Hassan bin Haitam (430H) Menghasilkan lebih 200 karya seperti Kitabul Manazir. 3. c) Ilmu Kimia 1. Menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran musim. Algebra. Tokoh : Muhammad bin Musa al-Khawarizmi (236H). 2. 3. daya gravity dan pantulan cahaya. Memberi ujaran yang tepat tentang keluasan permukaan bumi. 2. Teori penghasilan alcohol. Menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan. Membuat jadual pegerakan bulan dan bintang. Membaiki proses pembuatan kaca. dan asid hidroklorik. Menyukat kelajuan bumi dan cahaya. 2. 4. Mengukur jarak antara bumi dan matahari. Ilmu Berteraskan Aqal a) Ilmu Matematik Formula: Trigonometri. Maqalatun Fi Dhau‟I dan Maqalatun Fi at-Tahlil wa at-Tarkib e) Geografi Penemuan 1. Tokoh: As-Syarif al-Idrisi (461H) menghasilkan ensiklopaedia peta Eropah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Penemuan asid galian seperti asid nitric.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 d) Ilmu Tauhid Tokoh : i: Imam Abu Hassan al-As‟ari 324H Ii: Imam al-Ghazali 505H 2. Logarithma. asid sulfuric. Mencipta alat pengukur sudut (astrolabe) Tokoh : al-Batani (317H). Tokoh : Jabir bin Hayyan (198H) d) Ilmu Fizik Bentuk-bentuk pencapaian 1. Menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob. Mencipta cermin mata. Mencipta teori pergerakan jirim.

dan penyakit jiwa. Mempelajari ilmu fardhu kifayah seperti mantiq. 3. tema-tema seminar. sosialogi dan pendidikan. menjelaskan teori jangkitan virus seperti Tibi. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .. bengkel. Cacar. Alahan. Mencipta picagari. 3. persidangan ilmuan serta judul. Menemui pelbagai penyakit seperti Rubella. dan matematik dari Muhamad bin Ibrahim al-Abadi. politik. 2. 4. 6. 2. Mencipta ubat-ubatan untuk berbagai-bagai penyakit kronik. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit. Maghribi Usia : 87 tahun Meninggal dunia : Di Kaherah. ekonomi. dan benang yang khusus untuk menjahit luka pembedahan.judul buku dan tesis di peringkat pengajian tinggi. Kreatif. Pendidikan 1. Tokoh: Ibnu Sinna (428H) Qanun fi al-Tibb TAJUK : IBNU KHALDUN Biodata Nama : Abdul Rahman bin Muhamad bin Muhamad Lahir : Tunisia Tarikh Lahir : 732H/ 1332M Keturunan : Arab Yaman Bapanya : Seorang sarjana Jawatan : Setiausaha Negara di istana Sultan Abu Ishak bin Ali Yahya Anggota majlis Ilmiah Anggota Jabatan setiausaha sulit Sultan Abu Salim bin Abi al-Hassan di Fas. 2. 3. Mempelajari asas agama dan Bahasa Arab dari bapanya. ubat bius. Merupakan pelopor kepada pemikiran-pemikiran moden khususnya dalam bidang sejarah. 2. Tekun mencari ilmu. falsafah. 5. Pemikiran beliau sering dijadikan wacana. Mendapat pendidikan tinggi dari guru-guru yang terkenal seperti Ahmad bin al-Qassar dan Lisannuddin bin al-Khalib. Sumbangan dalam bidang ilmu dan pemikiran Islam 1. sains. Berjiwa pemimpin. Mesir 808H/1406M Keperibadian Ibnu Khaldun 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 f) Ilmu Perubatan Pencapaian 1.

Mesir. 3. 2. 6. Mesir Tarikh Lahir: 1266H/1849M Jawatan: Guru di Masjid al-Husaini dan Darul Ulum. Belajar menulis dan membaca daripada bapanya sendiri.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : SHEIKH MUHAMMAD ABDUH Biodata Nama: Muhammad bin Abduh b Hassan Khaizullah Lahir: Tonto. 2. 2. Belajar Ilmu Hisab dan falsafah dari Sheikh Hassan at-Tawil di Universiti al-Azhar. Pendidikan 1. Mempelajari Bahasa Arab di Masjid al-Ahmadi. Mempelajari alQuran dan menghafaznya dalam masa 2 tahun. Mesir Guru di Sekolah as-Sultaniyah Beirut. Kekurangan prasarana pendidikan serta bantuan kerajaan menyebabkan golongan miskin terpinggir. 4. 4. Anggota Majlis Pengurusan Universiti al-Azhar Mufti kerajaan Mesir. Aqidah. Kesedaran Sheikh Muhamad Abduh terhadap keperluan Islah dalam kurikulum sekolah dan universiti yang sudah ketinggalan zaman. 3. Faktor Sheikh Muhamad Abduh Melakukan Pengislahan Dalam Sistem Pendidikan 1. Inspirasi gerakan Islah Sheikh Jamaluddin yang menjurus kearah menjadikan integrasi ilmu. 2. Tegas dan penyayang kepada anak-anak muridnya. Belajar Tasawuf dan Tatabahasa Arab dari Sheikh darwis. Keperibadian Sheikh Muhamad Abduh 1. Sistem pendidikan pada masa itu lebih menjurus kearah taklid dan jumud. 3. Ketua Editor akhbar al-Waqa‟ul al-Masriyah Hakim Mahkamah Rayuan Mesir. 3. Integrasi Ilmu. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Meninggal: 1314H/1905M di Iskandariah. 5. Mendapat ijazah dari al-Azhar pada tahun 1877M Aliran Pemikiran Sheikh Muhammad Abduh 1. Berani menyatakan idea-idea Islah. Berketerampilan sehingga diberi kepercayaan untuk menyandang beberapa jawatan penting dalam Negara. Kecekapan Pentadbiran.

Terangkan dua sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan. Nyatakan dua jawatan yang pernah disandang oleh Sheikh Muhammad Abduh. Menyediakan peuntukan gaji guru dari perbendaharaan Negara dan wakaf Negara. 2. Risalah at-Tauhid. geomatri. Karya. Karya-karya ilmiah seperti risalah tauhid. Mewujudkan farmasi khusus untuk pelajar universiti al-Azhar. sejarah dan seni khat. 5. 1. Mewujudkan matapelajaran matematik. tafsir juz Amma dll. Media massa seperti majalah al-Urwatul wusta serta al-Ahram.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Method Islah Sheikh Muhammad Abduh 1. 4. Mewujudkan piawaian dalam penganugerahan sijil. 2. Proses pengajaran di masjid al-Hussain Darul Ulum dan Universiti al-Azhar. geografi. 4. 3. 3. Senaraikan dua hasil karya Sheikh Muhammad Abduh. Tafsir Juz Amma. algebra. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 2. Memperbaiki asrama pelajar dan menekankan aspek keselamatan dan kesihatan. 4. Risalah Al-Rad Ala Al-Dahriyyin Contoh Soalan 1. 2. Tafsir Suratul Asr. Jawatan-jawatan yang disandangnya seperti hakim Mahkamah Rayuan Mesir. 3. 3. anggota majlis pengurusan universiti al-Azhar dan Mufti kerajaan Mesir Sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan 1.

Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti al-Azhar Mesir tahun 1959M. Pendidikan 1. Mempelajari al-Quran dan asas agama daripada bapanya. 5. Mengasaskan Persatuan Hindia Timur untuk mengajar haji kepada jemaah Indonesia pada tahun 1927. Perundangan Panji Masyarakat dan Gema Islam. Pernah menjadi guru agama di Perkebunan Tebing Tinggi. 2. Sejak 17 tahun melibatkan diri dalam kegiatan dakwah dengan menerbitkan majalah “Hatibul Ummah”. 3. 4. Masa lapang dihabiskan di perpustakaan. Tahun 1953 dilantik sebagai anggota pimpinan pusat Muhamadiyah. Medan dan Padang Panjang. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974M. Barjiwa seni dimana rangkap-rangkap pantun. Lahir : 13 Muharram 1362 Hijrah versamaan 16 Februari 1980 M. 5. 3. Usia : 73 tahun. Menerbitkan majalah „Pedoman Masyarakat‟ pada tahun 1936M. 4. Guru-gurunya: Sheikh Ibrahim Musa. 1. 3. Anugerah Guru Besar (Pofesor) oleh Universti Moestopo. Rektor Perguruan Tinggi Jakarta. Ketua Umum Majlis Ulama Indonesia. Mengasaskan beberapa majalah seperti Menara. 5. 4. Petah berpidato dimana beliau pernah diberi penghormatan untuk berpidato dalam satu rancangan radio Arab Saudi. 3. Tempat Lahir : Sumatera Barat. Merdeka. Berani mengatur siri pidato untuk membangkitkan semangat umat islam menentang penjajah Belanda. Pegawai Tinggi Agama Indonesia. 3. Mengikuti pengajian di masjid-masjid dan surau. 6. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Pensyarah di Universiti Islam Jakarta dan Universiti Muhammadiyah Padang Panjang. Pendidikan rendah di sekolah Desa Padang Panjang di sekolah Agama at-Tawalib yang didirikan oleh bapanya.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HAMKA Biodata Nama : Abdul Malik Bin Sheik Abdul Karim Bin Sheikh Muhammad Amrullah. 2. Keperibadian: 1. Indonesia. 2. 2. Bapanya : Sheik Abdul Karim seorang ulama terkenal yang membawa perubahan di Minangkabau. Sheikh Ahmad Rasyid. 2. Meninggal : 24 Julai 1981M Jawatan: 1. Mengasaskan kuliah „al-Mubaligh‟ pada tahun 1935M. Jakarta pada tahun 1960M. Anugerah 1. syair dijadikan selingan dalam kebudayaan penulisan beliau. Kegigihan Hamka mengembangkan dakwah Islamiah di Nusantara.

Hasil Karya Hamka Dalam Bidang Agama 1. dan tarekat kebatinan yang sesat/ mendirikan pusat latihan dakwah Muhammadiyah. 3. bidaah. 2. Sejarah Umat Islam. 2. Beliau pernah dipenjara bersama tokoh-tokoh Majlis Syura Muslim Indonesia. (MUI). Melancarkan penentangan terhadap khurafat. 5. 3. Mengetuai Front Pertahanan Nasional untuk menyekat kemaraan Belanda di Indonesia. 6. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 5. 4. Menyampaikan ajaran Islam tanpa rasa takut dan gentar. 5. Pedoman Membanding Islam. Falsafah Hidup Lembaga Hidup Falsafah Ideologi Islam Expensi Ideologi Pandangan Hidup Muslim Dalam bidang Sastera 1. Penerus idea Islah yang dibawa oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Muhammad Abduh. 4. Lantang mengkritik pentadbiran kerajaan Indonesia yang menyebabkan beliau dipecat daripada jawatan Ketua Umum Majlis Ulama‟ Indonesia. 5. 2. Tasawuf Moden. Perjuangan Hamka 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Sumbangan 1. 4. 3. 2. 3. Arkanul Islam. 4. 2. Karya-karya beliau terutama Tafsir al-Azhar meninggalkan kesan mendalam dalam bidang ilmu dan pemikiran di alam Melayu. Tafsir al-Azhar. Tengelamnya kapal Van Der Wijck Di bawah Lindungan Kaabah Laila Majnun Mandi Cahaya Tanah Suci Menunggu Beduk Berbunyi. Revolusi Agama Dalam bidang Falsafah 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful