PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5

TILAWAH TINGKATAN 5 Bab 1 :Layanan baik ke atas orang bukan Islam yang berminat terhadap Islam

Dan jika seorang daripada orang bukan Islam meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami ajaran Islam) maka berilah perlindungan kepadanya sehingga dia sempat mendengar keterangan keterangan Allah (tentang hakikat Islam) kemudian hantarkanlah mereka ke manamana tempat yang aman baginya. Perintah tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui. 3 perintah Allah kepada umat Islam : Wajib beri perlindungan kepada orang bukan Islam sekiranya mereka meminta perlindungan Hendaklah menerangkan ajaran Islam kepeda mereka Hendaklah dihantar ke tempat yang aman

o o o o

Suasana harmoni Suasana aman Menjaga hubungan baik dengan orang bukan Islam Menunjukkan contoh teladan yang baik Maksud dakwah mengajak manusia melakukan yang makruf dan meninggalkan yang mungkar Ciri ciri pendakwah

5.

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Beriman dan bertakwa kepada Allah swt Sabar dan tabah menghadapi semua dugaan semasa berdakwah Tidak mudah berputus asa sekiranya dakwah yang disampaikan tidak berjaya Berani menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran Memiliki akhlak-akhlak yung mulia yang menjadi contoh kepada orang ramai Memiliki ilmu pengetahuan yang luas dalam bidang tersebut

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5
BAB 2 : BATAS-BATAS PERGAULAN : AN-NUR AYAT 31

Cara-cara menjaga maruah diri 1. Tidak memandang perkara yang diharamkan. 2. Memelihara kehormatan diri. 3. Menutup aurat. Batas-batas aurat 1. Lelaki dengan lelaki : di antara pusat hingga ke lutut. 2. Lelaki dengan perempuan ajnabi : di antara pusat hingga ke lutut. 3. Perempuan dengan lelaki ajnabi : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan. 4. Perempuan dengan mahram : di antara pusat hingga ke lutut. 5. Perempuan dengan perempuan kafir : seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

© Muhamad Efendy Jamhar/12

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Pengajaran ayat 1. Kita wajib menjaga kehormatan diri. Wajib ke atas lelaki atau perempuan menghindari daripada melihat perkara-perkara yang diharamkan. 3. Haram berpakaian yang menampakkan susuk badan. 4. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Haram kepada perempuan melakukan perkara yang boleh mendatangkan fitnah. 2.

© Muhamad Efendy Jamhar/12 . Islam menggalakkan mencari harta yang halal dan menginfaqkannya ke jalan Allah. Sujud sahwi 3. 3. 4. 2. Allah menjanjikan pahala besar kepada orang yang melazimi qiamullail. 2. Sujud tilawah 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 BAB 3 : PERIBADI MUKMIN (15 -16 AS-SAJADAH) Ciri-ciri orang beriman berdasarkan ayat 1. Sujud syukur Pengajaran ayat 1. 4. 3. Orang mukmin hendaklah bersifat tawaduk. Sujud kepada Allah Sentiasa mengingati Allah Tidak takbur Melazimi qiamullail Menginfaqkan harta untuk jalan Allah Jenis-jenis sujud 1. 5. Umat Islam disunatkan membanyakkan solat dan zikir.

3. Pengajaran hadith 1. Urusan dapat disempurnakan dengan berkualiti dan mengikut jadual 3. Tempoh kehidupan manusia di dunia adalah singkat Manusia hendaklah menggunakan tempoh kehidupan di dunia sebaik mungkin Islam melarang kita menangguh-nangguhkan urusan kehidupan Seseorang muslim hendaklah menguruskan masanya dengan bijak.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 HADITH TINGKATAN 5 TAJUK : KEHIDUPAN DI DUNIA IBARAT SEORANG PERANTAU Teknik pengurusan masa secara efektif 1. Taqwa 2. Dimuliakan Allah dan rasul 2. Menentukan wawasan hidup Kelebihan menyegerakan segala urusan kehidupan 1. Menyumbang ke arah kemajuan negara Bekalan untuk hari akhirat 1. Mengurus masa dengan bijak 3. Melakukan amalan-amalan sunat. Ikhlas 3. 4. 2. Merancang penggunaan masa 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

2. Orang yang hampir dengan Allah ialah mukmin yang berilmu. 5. beramal dan berakhlak mulia. bertaqwa. Beramal 3. 2. Kekasih Allah ialah mukmin yang banyak melakukan ibadah nawafil. Berakhlak mulia Amalan-amalan sunat yang boleh mendekatkan diri kepada Allah 1. 4. 2. Disayangi Allah dan rasul Berkat kehidupannya Terpelihara daripada melakukan perkara maksiat Makbul doa Mendapat ganjaran pahala dan syurga Mengecapi kenikmatan beribadah Pengajaran hadith 1. 3. Solat sunat Puasa sunat Membaca al-Quran Berzikir Berdoa Kelebihan orang yang melakukan ibadah-ibadah nawafil 1. Ciri-ciri orang soleh 1. Berilmu 2. 4. beristiqamah melaksanakan perintah Allah dan menjauhkan segala laranganNya secara zahir dan batin. 3. 6.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ORANG BERIMAN KEKASIH ALLAH Pengertian wali Dari segi bahasa : bantuan atau perlindungan daripada Allah Dari segi istilah : manusia biasa yang beriman. 3. 5. Allah memperkenankan doa orang yang hampir kepadaNya © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

Wali akrab tidak dikesan dan tidak diketahui sama ada hidup atau mati 3. TAJUK : WALI Sebab-sebab wali nasab berpindah kepada wali hakim 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 IBADAT TINGKATAN 5 TAJUK : PERKAHWINAN Hikmah Perkahwinan Dari Segi Kesihatan Perkahwinan dapat menjauhkan diri daripada maksiat terutama jenayah zina yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti Aids dan siplis. Wali sendiri yang hendak berkahwin dengan perempuan itu dan tiada wali lain yang setaraf dengannya 9. Penyakit ini menjejaskan kesihatan dan memusnahkan kehidupan. Wali tinggal jauh melebihi dua marhalah 4. Tidak terdapat wali nasab mengikut susunan 2. Wali menyembunyikan diri 7. Penceraian Iddah disebabkan kematian suami © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Wali sedang dalam ihram 6. Wali enggan mewalikan TAJUK : IDDAH Pengertian Bahasa : tempoh pengiraan Syarak : tempoh masa larangan berkahwin yang wajib dipatuhi oleh isteri selepas berpisah dari suami Jenis Iddah 1. Wali akrab dalam tahanan dan tidak dapat dihubungi 5. Wali setaraf bergaduh dan tidak dapat diselesaikan 8. Kematian suami 2.

Memberi penghormatan kepada suami yang meniggal dan menjaga perasaan keluarganya terutama isteri © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Memastikan isteri tidak hamil dengan bekas suaminya untuk mengelak daripada berlaku percampuran keturunan 2. Iddah Bagi Perempuan Bercerai Hidup Tempoh iddah tersebut dapat membersihkan rahim perempuan daripda benih hasil perhubungan dengan bekas suami. Menzahirkan kepentingan dan kesucian ikatan perkahwinan yang tinggi nilainya disisi agama dan masyarakat 4.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 STATUS ISTERI IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil 4 bulan 10 hari Putus haid 4 bulan 10 hari Belum disetubuhi 4 bulan 10 hari Iddah disebabkan penceraian hidup STATUS IDDAH Hamil Hingga melahirkan anak Tidak hamil Tiga kali suci Putus haid Tiga bulan Belum disetubuhi Tiada iddah Sebab-Sebab Perbezaan Tempoh Jenis-Jenis Iddah 1. Memberi peluang kepada suami isteri untuk berfikir dan menyesal di atas perbuatannya 3. Iddah Bagi Perempuan Yang Belum Disetubuh Tiada beriddah kerana rahimnya bersih daripada benih suami Hikmah Iddah 1. Bagi perempuan hamil tempoh hingga melahirkan anak cukup untuk menumpukan perhatian kepada penjagaan kesihatan dan kandungan 2. Iddah Bagi Perempuan Yang Tercerai Mati Tempoh iddah tersebut sesuai bagi isteri yang kematian suami sebagai tanda perhubungan dan kesedihan 3.

Tidak lagi mempunyai hubungan dengan bekas suaminya 2. Isteri yang kematian suami berhak mendapat tempat tinggal selama dalam iddah oleh waris terdekat suami Hak Selepas Iddah 1. Isteri yang dicerai talak 1 dan 2 berhak mendapat hak sebagaimana sebelumnya seperti nafkah zahir dan dilarang keluar dari rumah yang disediakan oleh suami tanpa izin 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Hak Dan Status Isteri Semasa Dan Selepas Iddah Hak Semasa Iddah 1. Isteri dalam tempoh iddah talak bain tidak berhak mendapat nafkah kecuali tempat tinggal dan tidak mendapat hak perwarisan 3. Berhak berkahwin semula dan boleh dipinang oleh lelaki yang ingin memperisterikannya Perkara Yang Dilarang Semasa Iddah PERKARA YANG DILARANG SEMASA TEMPOH IDDAH TALAK SEMASA TEMPOH IDDAH KEMATIAN SUAMI Pinangan Diharamkan pinangan oleh lelaki lain secara terang dan sendirian Diharamkan pinangan secara terang tetapi diharuskan secara sendirian Keluar dari rumah yang disediakan oleh suami Tidak boleh keluar tanpa keiziznan kecuali keperluan yang dibenarkan syarak Tidak boleh keluar kecuali keperluannya kecuali dibenarkan syarak Menghias diri Perempuan iddah rajie diharuskan berhias Perempuan iddah bain disunatkan tidak berhias Diharamkan berhias Perkahwinan Diharamkan berkahwin dengan lelaki bukan suaminya Haram berkahwin © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Bebas menentukan pilihan sendiri 3.

3. Orang yang dirujuk iaitu isteri. bertepatan dengan fitrah manusia yang ingin kembali kepangkal jalan apabila melakukan kesilapan 2. Islam 2. Baligh 3. Memberi ketenangan jiwa selepas kehilangan kasih sayang. Lafaz rujuk Syarat Rujuk Suami 1. Anak dan keluarga gembira dan bahagia. suami & isteri diberi peluang untuk menyambung semula hubungan mereka dengan keazaman dan sikap yang baru 3. Tidak ditentukan masa “ aku rujuk engkau selama 3 bulan” Kesan Rujuk 1. Bukan dijatuhkan talak tiga 5. 2. Suami isteri dapat peluang memperbaiki kelemahan masing-masing. 3. Berakal 4. Kemahuan sendiri Isteri 1. Islam 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : RUJUK Pengertian Bahasa : kembali Istilah : Suami yang mengambil kembali isteri yang telah diceraikan kepangkuannya Rukun Rujuk 1. Orang yang merujuk iaitu suami atau wakilnya. Masih dalam tempoh iddah Sighah 1. dapat menyatukan semula keluarga © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Telah disetubuhi oleh suami 3. Menggunakan lafaz rujuk “aku rujuk engkau” 2. Tidak bertaklik “ aku rujuk jika engkau setuju” 3. suami dan isteri berkesampatan memperbaiki kelemahan kesilapan yang lalu 4. Bukan penceraian secara fasakh 4. 2. dapat memberi ketenteraman jiwa 5. Hikmah Rujuk 1.

suami wajib memberi makan enam puluh orang miskin dengan kadar secupak bagi setiap orang Akibat Zihar 1. Kemahuan sendiri Isteri 1. Tidak sah zihar kepada isteri yang berada dalam iddah talak bain 4. 2. Berakal 3. Langkah Mengelak Daripada Berlaku Zihar 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : ZIHAR Pengertian Zihar Bahasa : belakang Istilah : suami menyamakan isterinya atau mana-mana anggotanya dengan ibunya atau dengan mana-mana perempuan mahram baginya Hukum Zihar ialah haram dan berdosa besar Rukun Dan Syarat Zihar Rukun Syarat Suami 1. Jika tidak mampu suami wajib berpuasa selama dua bulan berturut-turut 3. Zihar disandarkan kepada isterinya atau mahar anggotanya Orang yang diserupakan dalam zihar 1. Memahami konsep zihar 3. Isteri yang sah 2. Baligh 2. 4. 2. Jika tidak mampu berpuasa. Tidak mengikut sifat arab jahiliah apabila marah seperti menyamakan isteri dengan ibunya atau mana-mana mahramnya. Lafaz yang digunakan tidak jelas dan tidak khusus. Suami yang melakukan zihar mendapat kemurkaan Allah dan berdosa besar Suami isteri haram melakukan persetubuhan Perbuatan zihar menjatuhkan maruah isteri Suami wajib membayar kifarah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 3. Suami hendaklah menahan kemarahan supaya tidak tergesa-gesa menzihar isteri Kifarah Zihar Mengikut tertib berikut: 1. ia memerlukan kepada niat. Perempuan 2. Sah talak. Perempuan yang muhrim dengan sebab nasab penyusuan dan persemendaan Sighah 1. Memerdekakan seorang hamba mukmin 2. Lafaz yang digunakan jelas dan khusus tidak memerlukan kepada niat 2.

2. 3. Anak-anak tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada keluarga Hikmah Poligami 1. Isteri tidak puas hati dan berlaku pergaduhan 3. Tidak melebihi empat isteri 2. Boleh berlaku adil 3. Mampu dari segi jasmani dan kewangan Kesan Poligami Yang Tidak Mengikut Syarak 1. 4. Mengundang kemurkaan Allah 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : POLIGAMI Pengertian Poligami Bahasa : Banyak isteri Syarak : Lelaki yang beristeri lebih daripada seorang tetap tidak lebih empat orang isteri pada satu masa Hukum Poligami adalah harus Syarat Poligami 1. Menyambung keturunan Membela anak yatim dan wanita Mengelakkan diri daripada maksiat Mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat © Muhamad Efendy Jamhar/12 .

Berkelakuan buruk 3. Emak saudara sebelah bapa 13. dia berhak memiliki untuk tinggal sama ada dengan ibu atau bapanya © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Apabila kana-kanak tersebut telah dewasa dan dapat berdikari 2. Datuk 5. Saudara perempuan sebapa 8. Waris lelaki yang boleh menerima asobah Syarat Orang Yang Mendapat Hak Hadhonah 1. Saudara perempuan seibu sebapa 6. Berpindah tempat kediaman untuk menghalang bapa kanak-kanak menziarahinya 4. Cuai atau menganiaya kanak tersebut 5. Dewasa 4. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu 10. Emak saudara sebelah ibu 12. Anak perempuan kepada saudara perempuan seibu sebapa 9. Berkahwin dengan sorang lelaki yang tidak mempunyai pertalian nasabkanak-kanak tersebut 2. Bapa 3. Sempurna Akal 3. Islam 2. Anak perempuan kepada saudara perempuan sebapa 11. setelah mencapai umur mumayiz.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HADHANAH Pengertian Hadhonah Hak penjagaan anak yang masih kecil yang belum mumayiz dan tidak mampu menguruskan diri sendiri Hukum Hadhonah ialah wajib dan orang yang mengabaikan tanggungjawab berdosa Hak Hadhonah Bila berlaku penceraian ibu adalah orang yang paling berhak memelihara anaknya Jika ibu hilang kelayakan hak hadhonah. Nenek sebelah ibu hingga ke atas 2. Berakhlak Mulia Sebab-Sebab Gugur Hak Hadhonah 1. ia berpindah kepada individu berikut susunan: 1. Murtad Tempoh Hadhonah 1. Nenek sebelah bapa hingga ke atas 4. Saudara perempuan seibu 7.

TAJUK : KHAWARIJ Pengertian khawarij Golongan penyokong Saidina Ali yang berjuang menentang Muawiyah tetapi tidak menerima Majlis Tahkim. Prinsip-prinsip aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. 5. 3.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 AKIDAH TINGKATAN 5 TAJUK : AKIDAH AHLI SUNNAH WAL JAMAAH Pengertian Ahli Sunnah Wal Jamaah Kumpulan yang berpegang teguh dengan al-Quran dan sunnah Rasulullah saw dalam perkara yang dibawa oleh para sahabat serta menentang perkara-perkara bid‟ah. Hidup diredhai Allah. 2. Mengkafirkan serta menghalalkan darah semua umat Islam yang berbeza iktiqad dengan mereka. Dapat membersihkan aqidah daripada sebarang kekeliruan dan kesesatan. Asas kepada penerimaan sesuatu amalan. Berpegang teguh dengan al-Quran dan al-Sunnah Berpegang dengan prinsip-prinsip al-Salafu al-Soleh Apabila terdapat pertelingkahan pandangan mereka merujuk kepada al-Quran Mereka tidak mencela dan mengkafirkan orang yang tidak sealiran dengan mereka Mereka tidak menghukum kecuali terdapat bukti yang sahih. 3. 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Beriktikad bahawa pelaku dosa besar adalah kafir. 4. Membataskan sumber syariat hanya kepada al-Quran sahaja. Pegangan khawarij 1. 2. Kepentingan berpegang dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah 1. 3.

Mendakwa malaikat sebagai pancaindera Allah. Solat secara niat tanpa rukun qauli dan fikli. 4. 2. Beriktikad bahawa Allah menurunkan kepada Mirza Ghulam Ahmad sebuah kitab yang bernama al-Tazkirah. Mengubah ayat al-Quran seperti ayat 6. Muhammad bin Syafie pada tahun 1870an di Kampung Serunak. 3. Bayan Lepas.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : AJARAN SESAT Pengertian ajaran sesat ialah ajaran atau amalan yang didakwa sebagai ajaran Islam sedangkan hakikatnya bercanggah dengan al-Quran dan as-Sunnah. ayat 52 surah al-Hajj dan ayat 1 surat al-Qadr. Ajaran sesat yang paling tua di Malaysia. Mendakwa bahawa Nabi Isa meninggal dunia dan dimakamkan di Srinaga. Muhammad Matahari sebagai pemimpin yang maksum. surah al-Saf. Beriktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad mempunyai sejuta jenis mukjizat. Menolak kewujudan hari kiamat. Beriktiqad bahawa alam bersifat qadim. 8. 5. Iktiqad bahawa Mirza Ghulam Ahmad sebagai al-Mahdi. Siri kesesatan ajaran Qadhiani 1. Mempunyai persamaan dengan kepercayaan Syiah Ismailiyyah Batiniyyah. Ajaran ini mula muncul pada tahun 1889M. Mengisytiharkan Qadhiani sebagai tanah suci dan tempat menunaikan haji. India. Mengharuskan perzinaan melalui konsep nikah batin. 7. Dibawa ke Malaysia oleh Maulana Muhammad Sadiq bin Barakatillah pada tahun 1949M. Mentafsirkan ayat-ayat al-Quran mengikut hawa nafsu. 9. Menganggap Hj. Ciri kesesatan ajaran taslim 1. Pulau Pinang. syurga dan neraka. 2. Beriktiqad bahawa diri batin manusia ialah Allah dan diri zahir manusia ialah nur Muhammad. 5. 6. 6. Nabi dan jelmaan Krishna (tuhan dalam agama Hindu). 3. 7. Taslim Diasaskan oleh Hj. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Contoh ajaran sesat Qadiani Pengasasnya ialah Mirza Ghulam Ahmad. 4. Menghapuskan jihad. Menghukum kafir selain penganut Qadhiani.

Faktor Luaran 1. 4. Galakan khalifah yang menyediakan peruntukan khas dari Baitulmal untuk para pendakwah. ii: Ibnu Jarir at-Tabari 310H kitabnya Tafsir atTabari. Kedudukan Kota Baghdad yang menjadi tumpuan dalam bidang keilmuan dan perdagangan antarabangsa. b) Ilmu Hadis Tokoh : i: Bukhari 256 H Kitabnya Sahih Bukhari ii: Muslim 261H Kitabnya Sahih Muslim iii: Abu Daud 275H Sunan Abu Daud iv: Tarmizi 279H Kutubu as-Sittah v: Nasaei 303H Kutubu as-Sittah vi: Ibnu Majah 273H Kutubu as-Sittah c) Ilmu Fekah Tokoh : i: Imam Abu Hanifah 150H ii: Imam Malik 179H iii: Imam Syafiee 204H iv: Imam Ahmad Hanbal 241H v: al-Qadhi Abu Yusuf 182H vi : Sahnun 240H vii: al-Mawardi 450H viii : Ibnu Qudamah 620H © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Hubungan diplomatik antara kerajaan Abbasiyah dengan Negara luar. 3. Pembukaan wilayah-wilayah baru 2. 4. Keinginan daripada penduduk setempat yang tertarik dengan Islam serta akhlak umatnya. 2. Usaha para pedagang Islam berdakwah menerusi perdagangan mereka. Bidang-bidang Ilmu 1.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAMADUN ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : KERAJAAN BANI ABBASIYAH Faktor Penyebaran Islam Faktor Dalaman 1. Ilmu Berteraskan Wahyu. a) Ilmu Tafsir Tokoh :i: Yahya bin Ziyad al-Farra‟. Dasar Kerajaan yang menyamakan kedudukan bangsa Arab dan bukan Arab. 207H kitabnya Maani al-Quran. Penggunaan Bahasa Arab secara meluas yang mendorong kepada pemahaman al-quran dan hadis 3.

Membaiki proses pembuatan kaca. Menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob. c) Ilmu Kimia 1. 2. Maqalatun Fi Dhau‟I dan Maqalatun Fi at-Tahlil wa at-Tarkib e) Geografi Penemuan 1. dengan karyanya yang agung bertajuk “Hisabul Jabri wal-Muqabalah” (Integration and Equations) b) Ilmu Falak Penemuan Baru: 1. Tokoh : Jabir bin Hayyan (198H) d) Ilmu Fizik Bentuk-bentuk pencapaian 1. Logarithma. Menyukat kelajuan bumi dan cahaya. Tokoh: Al-Hassan bin Haitam (430H) Menghasilkan lebih 200 karya seperti Kitabul Manazir. Memberi ujaran yang tepat tentang keluasan permukaan bumi. Geometri. asid sulfuric.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 d) Ilmu Tauhid Tokoh : i: Imam Abu Hassan al-As‟ari 324H Ii: Imam al-Ghazali 505H 2. 3. Penemuan asid galian seperti asid nitric. Mencipta alat pengukur sudut (astrolabe) Tokoh : al-Batani (317H). Membuat jadual pegerakan bulan dan bintang. 2. Teori penghasilan alcohol. 3. 3. dan asid hidroklorik. Ilmu Berteraskan Aqal a) Ilmu Matematik Formula: Trigonometri. pengenalan bilangan sifar (0) dalam system angka. 2. Algebra. 4. 4. 2. pengenalan kepada system angka dalam abjad. Mengukur jarak antara bumi dan matahari. Mencipta teori pergerakan jirim. Menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran musim. Mencipta cermin mata. Tokoh : Muhammad bin Musa al-Khawarizmi (236H). Menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan. Tokoh: As-Syarif al-Idrisi (461H) menghasilkan ensiklopaedia peta Eropah © Muhamad Efendy Jamhar/12 . daya gravity dan pantulan cahaya.

dan benang yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. Maghribi Usia : 87 tahun Meninggal dunia : Di Kaherah. Mempelajari ilmu fardhu kifayah seperti mantiq. falsafah. 3. Pemikiran beliau sering dijadikan wacana. Mendapat pendidikan tinggi dari guru-guru yang terkenal seperti Ahmad bin al-Qassar dan Lisannuddin bin al-Khalib. Kreatif. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 f) Ilmu Perubatan Pencapaian 1. 4. bengkel. dan matematik dari Muhamad bin Ibrahim al-Abadi. persidangan ilmuan serta judul. 2. tema-tema seminar. Berjiwa pemimpin. Mesir 808H/1406M Keperibadian Ibnu Khaldun 1. 5. Tekun mencari ilmu. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Cacar. Mencipta picagari. dan penyakit jiwa. Alahan. 3. politik. Pendidikan 1.judul buku dan tesis di peringkat pengajian tinggi. sosialogi dan pendidikan. 2. Sumbangan dalam bidang ilmu dan pemikiran Islam 1. 3. Mempelajari asas agama dan Bahasa Arab dari bapanya. sains. menjelaskan teori jangkitan virus seperti Tibi.. 6. ubat bius. Merupakan pelopor kepada pemikiran-pemikiran moden khususnya dalam bidang sejarah. Mencipta ubat-ubatan untuk berbagai-bagai penyakit kronik. 2. 2. Tokoh: Ibnu Sinna (428H) Qanun fi al-Tibb TAJUK : IBNU KHALDUN Biodata Nama : Abdul Rahman bin Muhamad bin Muhamad Lahir : Tunisia Tarikh Lahir : 732H/ 1332M Keturunan : Arab Yaman Bapanya : Seorang sarjana Jawatan : Setiausaha Negara di istana Sultan Abu Ishak bin Ali Yahya Anggota majlis Ilmiah Anggota Jabatan setiausaha sulit Sultan Abu Salim bin Abi al-Hassan di Fas. ekonomi. Menemui pelbagai penyakit seperti Rubella.

2. Belajar menulis dan membaca daripada bapanya sendiri. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Belajar Ilmu Hisab dan falsafah dari Sheikh Hassan at-Tawil di Universiti al-Azhar. 2. Keperibadian Sheikh Muhamad Abduh 1. 2. 3. Berketerampilan sehingga diberi kepercayaan untuk menyandang beberapa jawatan penting dalam Negara. Kecekapan Pentadbiran. Belajar Tasawuf dan Tatabahasa Arab dari Sheikh darwis. Tegas dan penyayang kepada anak-anak muridnya. 3. 3. Faktor Sheikh Muhamad Abduh Melakukan Pengislahan Dalam Sistem Pendidikan 1. Mempelajari Bahasa Arab di Masjid al-Ahmadi. Mesir.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : SHEIKH MUHAMMAD ABDUH Biodata Nama: Muhammad bin Abduh b Hassan Khaizullah Lahir: Tonto. Mesir Tarikh Lahir: 1266H/1849M Jawatan: Guru di Masjid al-Husaini dan Darul Ulum. 4. 6. Kesedaran Sheikh Muhamad Abduh terhadap keperluan Islah dalam kurikulum sekolah dan universiti yang sudah ketinggalan zaman. Aqidah. Anggota Majlis Pengurusan Universiti al-Azhar Mufti kerajaan Mesir. 5. Ketua Editor akhbar al-Waqa‟ul al-Masriyah Hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Inspirasi gerakan Islah Sheikh Jamaluddin yang menjurus kearah menjadikan integrasi ilmu. Mesir Guru di Sekolah as-Sultaniyah Beirut. Sistem pendidikan pada masa itu lebih menjurus kearah taklid dan jumud. Kekurangan prasarana pendidikan serta bantuan kerajaan menyebabkan golongan miskin terpinggir. Mendapat ijazah dari al-Azhar pada tahun 1877M Aliran Pemikiran Sheikh Muhammad Abduh 1. 4. Meninggal: 1314H/1905M di Iskandariah. Pendidikan 1. Mempelajari alQuran dan menghafaznya dalam masa 2 tahun. 2. 3. Integrasi Ilmu. Berani menyatakan idea-idea Islah.

tafsir juz Amma dll. Media massa seperti majalah al-Urwatul wusta serta al-Ahram. 3. Menyediakan peuntukan gaji guru dari perbendaharaan Negara dan wakaf Negara. Memperbaiki asrama pelajar dan menekankan aspek keselamatan dan kesihatan. 3. 1. geografi. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . 4. Jawatan-jawatan yang disandangnya seperti hakim Mahkamah Rayuan Mesir. Karya-karya ilmiah seperti risalah tauhid. Risalah at-Tauhid. Senaraikan dua hasil karya Sheikh Muhammad Abduh. 2. Mewujudkan farmasi khusus untuk pelajar universiti al-Azhar. 2. 2. anggota majlis pengurusan universiti al-Azhar dan Mufti kerajaan Mesir Sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan 1. Nyatakan dua jawatan yang pernah disandang oleh Sheikh Muhammad Abduh. 3. 4. Terangkan dua sumbangan Sheikh Muhammad Abduh dalam bidang pendidikan. Risalah Al-Rad Ala Al-Dahriyyin Contoh Soalan 1. algebra. 4. Proses pengajaran di masjid al-Hussain Darul Ulum dan Universiti al-Azhar. Mewujudkan matapelajaran matematik. Tafsir Juz Amma. 5. geomatri. sejarah dan seni khat. 3. Mewujudkan piawaian dalam penganugerahan sijil. 2.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Method Islah Sheikh Muhammad Abduh 1. Tafsir Suratul Asr. Karya.

Barjiwa seni dimana rangkap-rangkap pantun. Kegigihan Hamka mengembangkan dakwah Islamiah di Nusantara. 5. syair dijadikan selingan dalam kebudayaan penulisan beliau. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti al-Azhar Mesir tahun 1959M. Pernah menjadi guru agama di Perkebunan Tebing Tinggi. Indonesia.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 TAJUK : HAMKA Biodata Nama : Abdul Malik Bin Sheik Abdul Karim Bin Sheikh Muhammad Amrullah. 5. 4. Mengasaskan kuliah „al-Mubaligh‟ pada tahun 1935M. Anugerah Doktor Kehormat oleh Universiti Kebangsaan Malaysia pada tahun 1974M. Mengasaskan beberapa majalah seperti Menara. Anugerah Guru Besar (Pofesor) oleh Universti Moestopo. Menerbitkan majalah „Pedoman Masyarakat‟ pada tahun 1936M. 4. 2. Berani mengatur siri pidato untuk membangkitkan semangat umat islam menentang penjajah Belanda. Sejak 17 tahun melibatkan diri dalam kegiatan dakwah dengan menerbitkan majalah “Hatibul Ummah”. Usia : 73 tahun. 5. Guru-gurunya: Sheikh Ibrahim Musa. Petah berpidato dimana beliau pernah diberi penghormatan untuk berpidato dalam satu rancangan radio Arab Saudi. 2. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Pendidikan 1. Pensyarah di Universiti Islam Jakarta dan Universiti Muhammadiyah Padang Panjang. Jakarta pada tahun 1960M. Merdeka. 1. 3. Mempelajari al-Quran dan asas agama daripada bapanya. Ketua Umum Majlis Ulama Indonesia. Mengasaskan Persatuan Hindia Timur untuk mengajar haji kepada jemaah Indonesia pada tahun 1927. 3. Tempat Lahir : Sumatera Barat. Keperibadian: 1. Pegawai Tinggi Agama Indonesia. 4. 3. 3. Bapanya : Sheik Abdul Karim seorang ulama terkenal yang membawa perubahan di Minangkabau. Perundangan Panji Masyarakat dan Gema Islam. Anugerah 1. Rektor Perguruan Tinggi Jakarta. Pendidikan rendah di sekolah Desa Padang Panjang di sekolah Agama at-Tawalib yang didirikan oleh bapanya. Lahir : 13 Muharram 1362 Hijrah versamaan 16 Februari 1980 M. 2. Masa lapang dihabiskan di perpustakaan. 2. 6. Sheikh Ahmad Rasyid. 3. Mengikuti pengajian di masjid-masjid dan surau. 2. Tahun 1953 dilantik sebagai anggota pimpinan pusat Muhamadiyah. Meninggal : 24 Julai 1981M Jawatan: 1. Medan dan Padang Panjang.

3. 2. 4. 2. (MUI). 3. Beliau pernah dipenjara bersama tokoh-tokoh Majlis Syura Muslim Indonesia. Karya-karya beliau terutama Tafsir al-Azhar meninggalkan kesan mendalam dalam bidang ilmu dan pemikiran di alam Melayu.PENDIDIKAN AGAMA ISLAM TINGKATAN 5 Sumbangan 1. 2. 3. 2. 6. 5. Mengetuai Front Pertahanan Nasional untuk menyekat kemaraan Belanda di Indonesia. 2. Lantang mengkritik pentadbiran kerajaan Indonesia yang menyebabkan beliau dipecat daripada jawatan Ketua Umum Majlis Ulama‟ Indonesia. Hasil Karya Hamka Dalam Bidang Agama 1. Tafsir al-Azhar. Pedoman Membanding Islam. 4. Falsafah Hidup Lembaga Hidup Falsafah Ideologi Islam Expensi Ideologi Pandangan Hidup Muslim Dalam bidang Sastera 1. Sejarah Umat Islam. Arkanul Islam. 5. 4. Melancarkan penentangan terhadap khurafat. Menyampaikan ajaran Islam tanpa rasa takut dan gentar. 5. dan tarekat kebatinan yang sesat/ mendirikan pusat latihan dakwah Muhammadiyah. Perjuangan Hamka 1. Tengelamnya kapal Van Der Wijck Di bawah Lindungan Kaabah Laila Majnun Mandi Cahaya Tanah Suci Menunggu Beduk Berbunyi. 5. bidaah. 4. 3. Penerus idea Islah yang dibawa oleh Syed Jamaluddin al-Afghani dan Muhammad Abduh. Tasawuf Moden. © Muhamad Efendy Jamhar/12 . Revolusi Agama Dalam bidang Falsafah 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful