P. 1
Karangan Bhg.A

Karangan Bhg.A

|Views: 2,459|Likes:
Published by Gideon Khai

Klinik 1 Malaysia

Klinik 1 Malaysia

More info:

Published by: Gideon Khai on May 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

09/17/2013

Bahasa Melayu SPM (Karangan Bahan Rangsangan) Rangka Karangan – Klinik 1 Malaysia

:

Klinik 1 Malaysia : - Rawatan susulan kes pesakit kronik yang stabil dan terkawal seperti diabetes, darah tinggi dan asma. - Perkhidmatan rawatan ringan seperti mencuci luka dan membuka jahitan. - Membuat notifikasi bagi penyakit berjangkit seperti deman tinggi dan sebagainya. - Khidmat nasihat dan pendidikan kesihatan.

1. Pendahuluan : - Dato’ Sri Najib Tun Razak menggagaskan konsep kepada seluruh rakyat, iaitu Klinik 1 Malaysia. - Konsep ini bermatlamat untuk mendahulukan rakyat tanpa mengira kaum. 2. Isi 1 “ - Anggota masyarakat yang menghidap penyakit kronik tidak perlu berulang-alik ke hospital – jauh dari kediaman – jimat kos dan masa. - Kedudukan Klinik 1 Malaysia berhampiran dengan rumah kediaman – dapat mengurangkan beban dan kos yang ditanggung oleh penderita penyakit kronik. 3. Isi 2 : Masyarakat tidak perlu ke klinik swasta untuk mendapatkan rawatan. Contohnya rawatan ringan seperti deman, batuk, selesema dan lain-lain. Kesulitan yang dihadapi oleh masyarakat dapat diselesaikan.

4. Isi 3 : - Memberi penerangan kepada pesakit dan anggota masyarakat yang masih jahil tentang masalah kebersihan/kesihatan. - Mengadakan ceramah kesihatan. - Menyedarkan kepentingan kesihatan – kualiti manusia dapat ditingkatkan. 5. Isi 4 : Memberi nasihat kepada pesakit-pesakit. Perlu mencorak gaya hidup kita. Agar manusia pandai menjaga kesihatan. Brosur/butir-butir/poster tentang masalah-masalah kesihatan.

6. Penutup : - Harap Klinik 1 Malaysia diteruskan – dibuka di kebanyakan tempat – dapat memberi manfaat kepada penduduk Bandar/luar Bandar. - Masyarakat perlu bersyukur – menghargai jasa pemimpin Negara yang amat prihatin akan masalah rakyat. 7. Kata-kata Khidmat : - Badan sihat, otak cergas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->