Buku log perlulah mengikut format yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Tenaga Malaysia.

Buku log hendaklah mengandungi latar belakang syarikat tempat kerja dengan berpandukan butir-butir berikut:• • • • • • • Nama syarikat. Alamat. Kelas Pendaftaran dengan Suruhanjaya Tenaga Malaysia (jika ada). Nama kakitangan yang Berkompeten. Kelas Pendaftaran dengan PKK (jika ada). Gambar-gambar kedudukan syarikat. Skematik, jenis-jenis papan suis utama, papan suis, gambarajah dan yang sebagainya yang terdapat dipepasangan yang dikendalikan/diawasi.

Bagi kerja-kerja penyelenggaraan berjadual atau tidak berjadual dan pembaikan, laporan perlu disediakan sebagaimana garis panduan berikut:• • • • • • Tarikh: Masa Mula: Masa selesai: Tugas. Penyelenggaraan yang berjadual/tidak berjadual. Pembaikan sesuatu kerosakan yang tidak dijangka.

Jika penyelenggaraan yang berjadual/tidak berjadual sila selaraskan jadual penyelenggaraan dan nyatakan:• • • Tempat kerja-bilik atau kawasan terlibat. Butir-butir kerja yang dijalankan. Sebab-sebab perlunya penyelenggaraan.

Peraturan-peraturan keselamatan yang diamalkan. Lain-lain keterangan. Di akhir setiap kerja yang dijalankan perlu disahkan oleh orang yang berkompeten. • Calon-calon perlu menyertakan bersama-sama skematik pepasangan. sila nyatakan:• • • • • • • • • • Tempat kerja-bilik atau kawasan yang terlibat. Lukisan-lukisan skematik yang berkaitan pepasangan yang dibaiki. Rajah-rajah dan gambar-gambar yang berkaitan. Masalah-masalah teknikal atau bukan teknikal yang dialami semasa penyelenggaraan. Butir-butir kerja yang dijalankan. Peraturan-peraturan keselamatan yang diamalkan. Lain-lain keterangan. • • Tandatangan Orang Kompeten. Lukisan-lukisan skematik yang berkaitan pepasangan yang diselenggarakan. Teori teknikal yang berhubung kait dengan kerosakan. Ulasan-ulasan dan pendapat ke atas kerosakan dan bagaimana cara bagi mengatasinya supaya tidak berulang lagi. Sebab berlakunya kerosakan. Samada kerosakan baru atau kerosakan berulang. • • • Jika pembaikan sesuatu kerosakan biasa/kerosakan yang tidak dijangka. Tandatangan majikan. Masalah-masalah teknikal atau bukan teknikal yang dialami semasa pembaikan. Rajah-rajah dan gambar-gambar yang berkaitan.• • • Teori teknikal yang berhubung kait dengan penyelenggaraan. .

Panduan Buku Log Buku Log adalah buku catatan untuk ‘merakam’ kerja – kerja yang telah kita lakukan. No.KP. Asingkan Litar dengan mematikan suis utama litar yang terlibat. tuliskan biodata seperti Nama. Cara Kerja : 1. Tugas / kerja : ( nyatakan tugas seperti menjaga kelengkapan elektrik dsb) Alasan mengapa anda perlu nyatakan tugas / kerja kerana. PW4. . Untuk memduduki ujian kompentensi PW1. Jika anda berkerja sebagai Pendawai Elektrik mungkin anda tidak melakukan kerja – kerja penyelanggaraan MSB. Kakitangan berkompeten. setiap Buku Log perlu ditulis dengan kemas. Kolum F ( PENGAKUAN – iv ) Borang Permohonan Peperiksaan Kekompetenan elektrik ada menyebutkan perkara ini. peta lokasi dsb. Tempat kerja : Loji Penghawa Dingin. Sebagai contoh. Tetapi pengalaman kerja penyelanggaraan MSB anda boleh dapat di tempat lain jika anda di bawah seliaan seorang Penjaga Jentera Elektrik Kompeten. penyelanggaraan motor elektrik. Pepasangan didaftarkan dengan ST ( jika ada ). Berdasarkan pengalaman. Jika anda adalah pelatih / penuntut di mana – mana pusat latihan kemahiran seperti IKM atau ILP. anda sekurang – kurangnya tamat tingkatan 5. Anda juga perlu menulis tentang kemahiran – kemahiran dalam ketukangan elektrik seperti pendawaian. alamat. saya cuma menggunakan buku hard cover unutk membuat Buku Log. Bagi calon persendirian. anda memang telah disediakan Buku Log. Contoh : Kategori ujian :. gambar. Tarikh : 1/9/07 Tajuk Projek / kerja : Menukar Motor Pump. Untuk menambah keyakinan para panel. mungkin artikel ini boleh membantu. kita perlu menyediakan buku log kerana ini merupakan salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Tenaga (ST). Masukkan juga butir – butir Syarikat / tempat kerja seperti nama syarikat. Maka. mungkin ada baiknya jika anda tuliskan pengalaman – pengalaman kerja yang lalu Contoh : Julai 2004 – Dis 2004 Syarikat : Kilang Padi. Buku Log bukan sahaja untuk rujukan kita pada masa – masa akan datang tetapi juga untuk menunjukkan sejauh mana pengalaman dan pemahaman kita tentag kerja – kerja yang telah kita buat. tidak semua tempat kerja memberikan pengalaman untuk anda. No. Pengalaman kerja dan kategori ujian. Buka sambungan / tamatan motor yang rosak. Setelah anda selesai dengan perkara di atas. pengujian dan lain – lain. tuliskan projek / kerja pertama.AO. A4. Pada beberapa muka surat pertama. 2. BO. B4. AO. Masukkan latar belakang pendidikan. Untuk Penjaga Jentera Elektrik. saya akan ulas di sini penyediaan Buku Log untuk Penjaga Jentera Elektrik.

3. 4. Penyelanggaraan MSB. 2. 2. Perpandukan Papan Alamat. 2. Penandaan pada kabel dan / atau motor sebaik. 6. mccb yang terlibat sebelum dihidupkan. 3. Periksa keadaan fius. 7. . Lakukan pengujian arah putaran motor. Motor gantian. Penyelanggaraan ACB. Periksa keadaan motor gantian sebelum dipasangkan. 3. Spaner mengikut kesesuaian. Multi Meter. 2. Pasang motor gantian mengikut tanda dan warna kabel. 3. Pengujian. Bekalan 3 fasa. Pemutar skru (+/-) 5. Setelah bekalan mengalami ganguan di Loji Penghawa Dingin. Test pen.baiknya dilakukan untuk mengelekkan kekeliruan. Puller. kerja – kerja bermula dengan pemeriksaan dan di ketuai oleh Ketua Jurutera. Didapati Chilled Water Pump telah rosak berkemungkinan daripada bearing yang haus / longar. 10. kita dapat menulis pengalaman dengan ringkas tapi padat. 6. 4. Analisis : 1. Pendawaian Bawah. 7. Uji arah pusingan dengan bekalan sebenar ( 3 fasa / 420 V / 50 Hz ). 4. mcb. 4. Pusingan Kipas motor mestilah mengikut arah jam. Pastikan penyambung / pendua ( Coupling ) separas di antara motor dan dan pump. Chiller gagal beroperasi. Peralatan / Bahan : 1. Motor elektrik. 6. 6. 9. Berpandukan contoh di atas. Anda seharusnya menyediakan sekurang – kurangnya 10 projek untuk dimasukkan dalam Buku Log. antara skop Penjaga Jentera Elektrik AO adalah : 1. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang berdaya tebatan yang tinggi. Bekalan ac / dc. Faktor kuasa. Hidupkan suis utama dan hidupkan sistem Penyejuk Udara Hotel. Fius 36 A. Bolt dan nut diikat dengan kuat. 5. 5. Pendawaian. 7. Langkah – langkah keselamatan : 1. 5. 8.fius. Asingkan motor dari pump. Pembuman.

Buku Log bukan sahaja untuk rujukan kita pada masa – masa akan datang tetapi juga untuk menunjukkan sejauh mana pengalaman dan pemahaman kita tentag kerja – kerja yang telah kita buat. Kakitangan berkompeten. peta lokasi dsb. saya cuma menggunakan buku hard cover unutk membuat Buku Log. 4. setiap Buku Log perlu ditulis dengan kemas. 3. Untuk memduduki ujian kompentensi PW1. Anda juga perlu menulis tentang kemahiran – kemahiran dalam ketukangan elektrik seperti pendawaian. Uji arah pusingan dengan bekalan sebenar ( 3 fasa / 420 V / 50 Hz ). Contoh : Kategori ujian :. tidak semua tempat kerja memberikan pengalaman untuk anda. Pasang motor gantian mengikut tanda dan warna kabel.Buku Log adalah buku catatan untuk ‘merakam’ kerja – kerja yang telah kita lakukan. tuliskan biodata seperti Nama. Pepasangan didaftarkan dengan ST ( jika ada ). AO. Tarikh : 1/9/07 Tajuk Projek / kerja : Menukar Motor Pump. mungkin artikel ini boleh membantu. B4. kita perlu menyediakan buku log kerana ini merupakan salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Tenaga (ST). Untuk menambah keyakinan para panel. Periksa keadaan motor gantian sebelum dipasangkan. A4. Jika anda adalah pelatih / penuntut di mana – mana pusat latihan kemahiran seperti IKM atau ILP. Jika anda berkerja sebagai Pendawai Elektrik mungkin anda tidak melakukan kerja – kerja penyelanggaraan MSB. Bagi calon persendirian. No. Tugas / kerja : ( nyatakan tugas seperti menjaga kelengkapan elektrik dsb) Alasan mengapa anda perlu nyataka tugas / kerja kerana. Pada beberapa muka surat pertama. Kolum F ( PENGAKUAN – iv ) Borang Permohonan Peperiksaan Kekompetenan elektrik ada menyebutkan perkara ini. Tempat kerja : Loji Penghawa Dingin. Masukkan latar belakang pendidikan. pengujian dan lain – lain. Berdasarkan pengalaman. 6. anda memang telah disediakan Buku Log.KP. gambar. alamat. Untuk Penjaga Jentera Elektrik. . mungkin ada baiknya jika anda tuliskan pengalaman – pengalaman kerja yang lalu Contoh : Julai 2004 – Dis 2004 Syarikat : Kilang Padi. Masukkan juga butir – butir Syarikat / tempat kerja seperti nama syarikat. Pengalaman kerja dan kategori ujian. PW4. Sebagai contoh. 2. saya akan ulas di sini penyediaan Buku Log untuk Penjaga Jentera Elektrik. No.AO. anda sekurang – kurangnya tamat tingkatan 5. Cara Kerja : 1. Asingkan Litar dengan mematikan suis utama litar yang terlibat. Setelah anda selesai dengan perkara di atas. Tetapi pengalaman kerja penyelanggaraan MSB anda boleh dapat di tempat lain jika anda di bawah seliaan seorang Penjaga Jentera Elektrik Kompeten. tuliskan projek / kerja pertama. Asingkan motor dari pump. 5. Maka. Buka sambungan / tamatan motor yang rosak. Pusingan Kipas motor mestilah mengikut arah jam. BO. penyelanggaraan motor elektrik.

Bekalan 3 fasa. Spaner mengikut kesesuaian. Analisis : 1. mcb. Lakukan pengujian arah putaran motor. 4. 9. 3. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang berdaya tebatan yang tinggi.fius. 10. Pengujian. Perpandukan Papan Alamat. 5. Puller. . Peralatan / Bahan : 1. 2. Penandaan pada kabel dan / atau motor sebaik. Pemutar skru (+/-) 5. Penyelanggaraan ACB. Penyelanggaraan MSB. 2. Anda seharusnya menyediakan sekurang – kurangnya 10 projek untuk dimasukkan dalam Buku Log. Fius 36 A. Multi Meter. Setelah bekalan mengalami ganguan di Loji Penghawa Dingin. Pembuman. 8.7. mccb yang terlibat sebelum dihidupkan. Motor gantian. 2. kita dapat menulis pengalaman dengan ringkas tapi padat. 5.baiknya dilakukan untuk mengelekkan kekeliruan. Test pen. Berpandukan contoh di atas. 3. Pastikan penyambung / pendua ( Coupling ) separas di antara motor dan dan pump. 3. antara skop Penjaga Jentera Elektrik AO adalah : 1. 4. Bekalan ac / dc. kerja – kerja bermula dengan pemeriksaan dan di ketuai oleh Ketua Jurutera. Periksa keadaan fius. 6. Hidupkan suis utama dan hidupkan sistem Penyejuk Udara Hotel. Didapati Chilled Water Pump telah rosak berkemungkinan daripada bearing yang haus / longar. 6. Bolt dan nut diikat dengan kuat. 2. 4. Motor elektrik. Pendawaian. Faktor kuasa. Langkah – langkah keselamatan : 1. 7. 7. Pendawaian Bawah. Contoh Buku Log dan Cop pengesahan dari juratera kompeten dan penerimaan dari Suruhanjaya Tenaga. 6. Chiller gagal beroperasi.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.