P. 1
Format Log Book ST

Format Log Book ST

5.0

|Views: 7,294|Likes:
Published by sirehz

More info:

Published by: sirehz on May 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2014

pdf

text

original

Buku log perlulah mengikut format yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Tenaga Malaysia.

Buku log hendaklah mengandungi latar belakang syarikat tempat kerja dengan berpandukan butir-butir berikut:• • • • • • • Nama syarikat. Alamat. Kelas Pendaftaran dengan Suruhanjaya Tenaga Malaysia (jika ada). Nama kakitangan yang Berkompeten. Kelas Pendaftaran dengan PKK (jika ada). Gambar-gambar kedudukan syarikat. Skematik, jenis-jenis papan suis utama, papan suis, gambarajah dan yang sebagainya yang terdapat dipepasangan yang dikendalikan/diawasi.

Bagi kerja-kerja penyelenggaraan berjadual atau tidak berjadual dan pembaikan, laporan perlu disediakan sebagaimana garis panduan berikut:• • • • • • Tarikh: Masa Mula: Masa selesai: Tugas. Penyelenggaraan yang berjadual/tidak berjadual. Pembaikan sesuatu kerosakan yang tidak dijangka.

Jika penyelenggaraan yang berjadual/tidak berjadual sila selaraskan jadual penyelenggaraan dan nyatakan:• • • Tempat kerja-bilik atau kawasan terlibat. Butir-butir kerja yang dijalankan. Sebab-sebab perlunya penyelenggaraan.

Butir-butir kerja yang dijalankan. Lain-lain keterangan. Lain-lain keterangan. Sebab berlakunya kerosakan. Lukisan-lukisan skematik yang berkaitan pepasangan yang diselenggarakan. Samada kerosakan baru atau kerosakan berulang. sila nyatakan:• • • • • • • • • • Tempat kerja-bilik atau kawasan yang terlibat. Peraturan-peraturan keselamatan yang diamalkan. Teori teknikal yang berhubung kait dengan kerosakan. • • • Jika pembaikan sesuatu kerosakan biasa/kerosakan yang tidak dijangka. • • Tandatangan Orang Kompeten. Tandatangan majikan. Peraturan-peraturan keselamatan yang diamalkan. Masalah-masalah teknikal atau bukan teknikal yang dialami semasa pembaikan. Di akhir setiap kerja yang dijalankan perlu disahkan oleh orang yang berkompeten.• • • Teori teknikal yang berhubung kait dengan penyelenggaraan. Rajah-rajah dan gambar-gambar yang berkaitan. Masalah-masalah teknikal atau bukan teknikal yang dialami semasa penyelenggaraan. • Calon-calon perlu menyertakan bersama-sama skematik pepasangan. Lukisan-lukisan skematik yang berkaitan pepasangan yang dibaiki. Rajah-rajah dan gambar-gambar yang berkaitan. Ulasan-ulasan dan pendapat ke atas kerosakan dan bagaimana cara bagi mengatasinya supaya tidak berulang lagi. .

Untuk memduduki ujian kompentensi PW1. 2. tuliskan projek / kerja pertama.Panduan Buku Log Buku Log adalah buku catatan untuk ‘merakam’ kerja – kerja yang telah kita lakukan. Untuk Penjaga Jentera Elektrik. Buka sambungan / tamatan motor yang rosak. Asingkan Litar dengan mematikan suis utama litar yang terlibat. Tarikh : 1/9/07 Tajuk Projek / kerja : Menukar Motor Pump. Masukkan juga butir – butir Syarikat / tempat kerja seperti nama syarikat. tuliskan biodata seperti Nama. mungkin artikel ini boleh membantu. Anda juga perlu menulis tentang kemahiran – kemahiran dalam ketukangan elektrik seperti pendawaian. pengujian dan lain – lain. kita perlu menyediakan buku log kerana ini merupakan salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Tenaga (ST). Buku Log bukan sahaja untuk rujukan kita pada masa – masa akan datang tetapi juga untuk menunjukkan sejauh mana pengalaman dan pemahaman kita tentag kerja – kerja yang telah kita buat. Berdasarkan pengalaman. BO. Tetapi pengalaman kerja penyelanggaraan MSB anda boleh dapat di tempat lain jika anda di bawah seliaan seorang Penjaga Jentera Elektrik Kompeten.AO. PW4. saya akan ulas di sini penyediaan Buku Log untuk Penjaga Jentera Elektrik. Jika anda berkerja sebagai Pendawai Elektrik mungkin anda tidak melakukan kerja – kerja penyelanggaraan MSB. setiap Buku Log perlu ditulis dengan kemas. gambar. Kolum F ( PENGAKUAN – iv ) Borang Permohonan Peperiksaan Kekompetenan elektrik ada menyebutkan perkara ini. Untuk menambah keyakinan para panel. Maka.KP. . Setelah anda selesai dengan perkara di atas. AO. Masukkan latar belakang pendidikan. Tugas / kerja : ( nyatakan tugas seperti menjaga kelengkapan elektrik dsb) Alasan mengapa anda perlu nyatakan tugas / kerja kerana. penyelanggaraan motor elektrik. alamat. peta lokasi dsb. A4. No. Pada beberapa muka surat pertama. Bagi calon persendirian. anda memang telah disediakan Buku Log. B4. saya cuma menggunakan buku hard cover unutk membuat Buku Log. Pepasangan didaftarkan dengan ST ( jika ada ). No. anda sekurang – kurangnya tamat tingkatan 5. Contoh : Kategori ujian :. tidak semua tempat kerja memberikan pengalaman untuk anda. mungkin ada baiknya jika anda tuliskan pengalaman – pengalaman kerja yang lalu Contoh : Julai 2004 – Dis 2004 Syarikat : Kilang Padi. Jika anda adalah pelatih / penuntut di mana – mana pusat latihan kemahiran seperti IKM atau ILP. Pengalaman kerja dan kategori ujian. Kakitangan berkompeten. Tempat kerja : Loji Penghawa Dingin. Sebagai contoh. Cara Kerja : 1.

6. Hidupkan suis utama dan hidupkan sistem Penyejuk Udara Hotel. Pusingan Kipas motor mestilah mengikut arah jam. Didapati Chilled Water Pump telah rosak berkemungkinan daripada bearing yang haus / longar. Bolt dan nut diikat dengan kuat. kerja – kerja bermula dengan pemeriksaan dan di ketuai oleh Ketua Jurutera. Asingkan motor dari pump. Multi Meter. Faktor kuasa. 3. Analisis : 1. Anda seharusnya menyediakan sekurang – kurangnya 10 projek untuk dimasukkan dalam Buku Log. antara skop Penjaga Jentera Elektrik AO adalah : 1. Bekalan ac / dc. 4. 2. Test pen. 7. . 2. Bekalan 3 fasa. 5. 8. Chiller gagal beroperasi. mccb yang terlibat sebelum dihidupkan.baiknya dilakukan untuk mengelekkan kekeliruan. Penyelanggaraan MSB. 4. 5. Lakukan pengujian arah putaran motor. kita dapat menulis pengalaman dengan ringkas tapi padat. Pengujian. 2. Pastikan penyambung / pendua ( Coupling ) separas di antara motor dan dan pump. 3. 7. Berpandukan contoh di atas. 6. Pasang motor gantian mengikut tanda dan warna kabel. 9. Setelah bekalan mengalami ganguan di Loji Penghawa Dingin. Langkah – langkah keselamatan : 1. Fius 36 A. Peralatan / Bahan : 1. 2. Puller. Pendawaian. Pemutar skru (+/-) 5. Motor elektrik. 3. Perpandukan Papan Alamat. Spaner mengikut kesesuaian. mcb. 6. 6. 7. Motor gantian.3. Penandaan pada kabel dan / atau motor sebaik. 5. Periksa keadaan fius. Pembuman. Periksa keadaan motor gantian sebelum dipasangkan. Pendawaian Bawah. Penyelanggaraan ACB. 4. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang berdaya tebatan yang tinggi.fius. 4. 10. Uji arah pusingan dengan bekalan sebenar ( 3 fasa / 420 V / 50 Hz ).

Asingkan Litar dengan mematikan suis utama litar yang terlibat. anda memang telah disediakan Buku Log. Masukkan latar belakang pendidikan. Buka sambungan / tamatan motor yang rosak. Pepasangan didaftarkan dengan ST ( jika ada ). Tugas / kerja : ( nyatakan tugas seperti menjaga kelengkapan elektrik dsb) Alasan mengapa anda perlu nyataka tugas / kerja kerana. BO. No. Masukkan juga butir – butir Syarikat / tempat kerja seperti nama syarikat. saya cuma menggunakan buku hard cover unutk membuat Buku Log. Tarikh : 1/9/07 Tajuk Projek / kerja : Menukar Motor Pump. AO. Tempat kerja : Loji Penghawa Dingin. peta lokasi dsb. No. Buku Log bukan sahaja untuk rujukan kita pada masa – masa akan datang tetapi juga untuk menunjukkan sejauh mana pengalaman dan pemahaman kita tentag kerja – kerja yang telah kita buat. B4. 4. penyelanggaraan motor elektrik. tuliskan projek / kerja pertama. 5. Bagi calon persendirian. Uji arah pusingan dengan bekalan sebenar ( 3 fasa / 420 V / 50 Hz ).Buku Log adalah buku catatan untuk ‘merakam’ kerja – kerja yang telah kita lakukan. Anda juga perlu menulis tentang kemahiran – kemahiran dalam ketukangan elektrik seperti pendawaian.KP. tidak semua tempat kerja memberikan pengalaman untuk anda. Pada beberapa muka surat pertama. Jika anda adalah pelatih / penuntut di mana – mana pusat latihan kemahiran seperti IKM atau ILP. mungkin ada baiknya jika anda tuliskan pengalaman – pengalaman kerja yang lalu Contoh : Julai 2004 – Dis 2004 Syarikat : Kilang Padi. Kolum F ( PENGAKUAN – iv ) Borang Permohonan Peperiksaan Kekompetenan elektrik ada menyebutkan perkara ini. Pasang motor gantian mengikut tanda dan warna kabel. alamat. pengujian dan lain – lain. Untuk memduduki ujian kompentensi PW1. Periksa keadaan motor gantian sebelum dipasangkan. 2. gambar. saya akan ulas di sini penyediaan Buku Log untuk Penjaga Jentera Elektrik. Kakitangan berkompeten. anda sekurang – kurangnya tamat tingkatan 5. Cara Kerja : 1. setiap Buku Log perlu ditulis dengan kemas. kita perlu menyediakan buku log kerana ini merupakan salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Tenaga (ST). Contoh : Kategori ujian :. Pengalaman kerja dan kategori ujian. Sebagai contoh. Setelah anda selesai dengan perkara di atas.AO. Asingkan motor dari pump. 3. Pusingan Kipas motor mestilah mengikut arah jam. mungkin artikel ini boleh membantu. PW4. 6. Berdasarkan pengalaman. Untuk Penjaga Jentera Elektrik. Maka. A4. tuliskan biodata seperti Nama. Untuk menambah keyakinan para panel. Jika anda berkerja sebagai Pendawai Elektrik mungkin anda tidak melakukan kerja – kerja penyelanggaraan MSB. Tetapi pengalaman kerja penyelanggaraan MSB anda boleh dapat di tempat lain jika anda di bawah seliaan seorang Penjaga Jentera Elektrik Kompeten. .

Test pen.7. 4. 2. mccb yang terlibat sebelum dihidupkan. Setelah bekalan mengalami ganguan di Loji Penghawa Dingin. 7.fius. Penandaan pada kabel dan / atau motor sebaik. Puller. Pendawaian Bawah. Pastikan penyambung / pendua ( Coupling ) separas di antara motor dan dan pump. Berpandukan contoh di atas. Motor gantian. Penyelanggaraan MSB. Penyelanggaraan ACB.baiknya dilakukan untuk mengelekkan kekeliruan. 8. Hidupkan suis utama dan hidupkan sistem Penyejuk Udara Hotel. Motor elektrik. Chiller gagal beroperasi. 7. antara skop Penjaga Jentera Elektrik AO adalah : 1. Multi Meter. Spaner mengikut kesesuaian. 2. 3. 4. 9. 5. Langkah – langkah keselamatan : 1. Didapati Chilled Water Pump telah rosak berkemungkinan daripada bearing yang haus / longar. 5. Pembuman. Bekalan ac / dc. Pengujian. Perpandukan Papan Alamat. Peralatan / Bahan : 1. Pemutar skru (+/-) 5. kerja – kerja bermula dengan pemeriksaan dan di ketuai oleh Ketua Jurutera. Faktor kuasa. 10. 6. Fius 36 A. 3. 2. 4. 6. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang berdaya tebatan yang tinggi. Pendawaian. 3. Lakukan pengujian arah putaran motor. . Bekalan 3 fasa. Periksa keadaan fius. 2. Analisis : 1. 6. Anda seharusnya menyediakan sekurang – kurangnya 10 projek untuk dimasukkan dalam Buku Log. Contoh Buku Log dan Cop pengesahan dari juratera kompeten dan penerimaan dari Suruhanjaya Tenaga. Bolt dan nut diikat dengan kuat. kita dapat menulis pengalaman dengan ringkas tapi padat. mcb.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->