Buku log perlulah mengikut format yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Tenaga Malaysia.

Buku log hendaklah mengandungi latar belakang syarikat tempat kerja dengan berpandukan butir-butir berikut:• • • • • • • Nama syarikat. Alamat. Kelas Pendaftaran dengan Suruhanjaya Tenaga Malaysia (jika ada). Nama kakitangan yang Berkompeten. Kelas Pendaftaran dengan PKK (jika ada). Gambar-gambar kedudukan syarikat. Skematik, jenis-jenis papan suis utama, papan suis, gambarajah dan yang sebagainya yang terdapat dipepasangan yang dikendalikan/diawasi.

Bagi kerja-kerja penyelenggaraan berjadual atau tidak berjadual dan pembaikan, laporan perlu disediakan sebagaimana garis panduan berikut:• • • • • • Tarikh: Masa Mula: Masa selesai: Tugas. Penyelenggaraan yang berjadual/tidak berjadual. Pembaikan sesuatu kerosakan yang tidak dijangka.

Jika penyelenggaraan yang berjadual/tidak berjadual sila selaraskan jadual penyelenggaraan dan nyatakan:• • • Tempat kerja-bilik atau kawasan terlibat. Butir-butir kerja yang dijalankan. Sebab-sebab perlunya penyelenggaraan.

Masalah-masalah teknikal atau bukan teknikal yang dialami semasa penyelenggaraan. Lukisan-lukisan skematik yang berkaitan pepasangan yang dibaiki. Ulasan-ulasan dan pendapat ke atas kerosakan dan bagaimana cara bagi mengatasinya supaya tidak berulang lagi. Rajah-rajah dan gambar-gambar yang berkaitan. Butir-butir kerja yang dijalankan. Masalah-masalah teknikal atau bukan teknikal yang dialami semasa pembaikan. • • • Jika pembaikan sesuatu kerosakan biasa/kerosakan yang tidak dijangka.• • • Teori teknikal yang berhubung kait dengan penyelenggaraan. Tandatangan majikan. Peraturan-peraturan keselamatan yang diamalkan. Lukisan-lukisan skematik yang berkaitan pepasangan yang diselenggarakan. . Samada kerosakan baru atau kerosakan berulang. Peraturan-peraturan keselamatan yang diamalkan. Teori teknikal yang berhubung kait dengan kerosakan. • • Tandatangan Orang Kompeten. • Calon-calon perlu menyertakan bersama-sama skematik pepasangan. Lain-lain keterangan. Rajah-rajah dan gambar-gambar yang berkaitan. sila nyatakan:• • • • • • • • • • Tempat kerja-bilik atau kawasan yang terlibat. Sebab berlakunya kerosakan. Di akhir setiap kerja yang dijalankan perlu disahkan oleh orang yang berkompeten. Lain-lain keterangan.

BO. A4.KP. alamat. PW4. Buku Log bukan sahaja untuk rujukan kita pada masa – masa akan datang tetapi juga untuk menunjukkan sejauh mana pengalaman dan pemahaman kita tentag kerja – kerja yang telah kita buat. Tarikh : 1/9/07 Tajuk Projek / kerja : Menukar Motor Pump. Buka sambungan / tamatan motor yang rosak. Bagi calon persendirian. Untuk menambah keyakinan para panel. penyelanggaraan motor elektrik. pengujian dan lain – lain. saya akan ulas di sini penyediaan Buku Log untuk Penjaga Jentera Elektrik. B4. kita perlu menyediakan buku log kerana ini merupakan salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Tenaga (ST). Maka. Contoh : Kategori ujian :. Pada beberapa muka surat pertama. Asingkan Litar dengan mematikan suis utama litar yang terlibat. Tetapi pengalaman kerja penyelanggaraan MSB anda boleh dapat di tempat lain jika anda di bawah seliaan seorang Penjaga Jentera Elektrik Kompeten.AO. saya cuma menggunakan buku hard cover unutk membuat Buku Log. Kolum F ( PENGAKUAN – iv ) Borang Permohonan Peperiksaan Kekompetenan elektrik ada menyebutkan perkara ini. Kakitangan berkompeten. anda memang telah disediakan Buku Log. Jika anda adalah pelatih / penuntut di mana – mana pusat latihan kemahiran seperti IKM atau ILP. 2. Untuk memduduki ujian kompentensi PW1. No. Untuk Penjaga Jentera Elektrik. Setelah anda selesai dengan perkara di atas. tuliskan projek / kerja pertama. tuliskan biodata seperti Nama. Masukkan juga butir – butir Syarikat / tempat kerja seperti nama syarikat. Tugas / kerja : ( nyatakan tugas seperti menjaga kelengkapan elektrik dsb) Alasan mengapa anda perlu nyatakan tugas / kerja kerana. mungkin ada baiknya jika anda tuliskan pengalaman – pengalaman kerja yang lalu Contoh : Julai 2004 – Dis 2004 Syarikat : Kilang Padi. anda sekurang – kurangnya tamat tingkatan 5. Anda juga perlu menulis tentang kemahiran – kemahiran dalam ketukangan elektrik seperti pendawaian. Pepasangan didaftarkan dengan ST ( jika ada ).Panduan Buku Log Buku Log adalah buku catatan untuk ‘merakam’ kerja – kerja yang telah kita lakukan. Cara Kerja : 1. Sebagai contoh. Masukkan latar belakang pendidikan. No. . Jika anda berkerja sebagai Pendawai Elektrik mungkin anda tidak melakukan kerja – kerja penyelanggaraan MSB. Berdasarkan pengalaman. mungkin artikel ini boleh membantu. tidak semua tempat kerja memberikan pengalaman untuk anda. gambar. Pengalaman kerja dan kategori ujian. setiap Buku Log perlu ditulis dengan kemas. AO. Tempat kerja : Loji Penghawa Dingin. peta lokasi dsb.

Asingkan motor dari pump. mccb yang terlibat sebelum dihidupkan. Pemutar skru (+/-) 5. Berpandukan contoh di atas. Pembuman. Spaner mengikut kesesuaian. 5. 7. Hidupkan suis utama dan hidupkan sistem Penyejuk Udara Hotel. 10. Pastikan penyambung / pendua ( Coupling ) separas di antara motor dan dan pump. Multi Meter. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang berdaya tebatan yang tinggi. Lakukan pengujian arah putaran motor. 8. Anda seharusnya menyediakan sekurang – kurangnya 10 projek untuk dimasukkan dalam Buku Log. Pendawaian. 6. Bekalan ac / dc. Setelah bekalan mengalami ganguan di Loji Penghawa Dingin. mcb. Bekalan 3 fasa. Motor elektrik. 6. 3. 3. Perpandukan Papan Alamat. 6. 2. 7. 3. Puller. Penyelanggaraan ACB. antara skop Penjaga Jentera Elektrik AO adalah : 1. kita dapat menulis pengalaman dengan ringkas tapi padat. 2. Pengujian. 7. Uji arah pusingan dengan bekalan sebenar ( 3 fasa / 420 V / 50 Hz ). 2. Penandaan pada kabel dan / atau motor sebaik. Pusingan Kipas motor mestilah mengikut arah jam. Periksa keadaan motor gantian sebelum dipasangkan. 4. 5. Langkah – langkah keselamatan : 1. Periksa keadaan fius.3. Chiller gagal beroperasi. Pasang motor gantian mengikut tanda dan warna kabel. Test pen. 2. 4. . 4. Faktor kuasa. Analisis : 1.baiknya dilakukan untuk mengelekkan kekeliruan. Peralatan / Bahan : 1. 6. 9. 4. Bolt dan nut diikat dengan kuat. Pendawaian Bawah. 5.fius. Penyelanggaraan MSB. Fius 36 A. Didapati Chilled Water Pump telah rosak berkemungkinan daripada bearing yang haus / longar. Motor gantian. kerja – kerja bermula dengan pemeriksaan dan di ketuai oleh Ketua Jurutera.

Cara Kerja : 1. peta lokasi dsb. Sebagai contoh. A4. Bagi calon persendirian. 4.Buku Log adalah buku catatan untuk ‘merakam’ kerja – kerja yang telah kita lakukan. Untuk Penjaga Jentera Elektrik. saya cuma menggunakan buku hard cover unutk membuat Buku Log. Contoh : Kategori ujian :. anda sekurang – kurangnya tamat tingkatan 5. Asingkan motor dari pump. Kolum F ( PENGAKUAN – iv ) Borang Permohonan Peperiksaan Kekompetenan elektrik ada menyebutkan perkara ini. 3. setiap Buku Log perlu ditulis dengan kemas. PW4. alamat. tuliskan projek / kerja pertama. Tarikh : 1/9/07 Tajuk Projek / kerja : Menukar Motor Pump. BO. Asingkan Litar dengan mematikan suis utama litar yang terlibat. Buku Log bukan sahaja untuk rujukan kita pada masa – masa akan datang tetapi juga untuk menunjukkan sejauh mana pengalaman dan pemahaman kita tentag kerja – kerja yang telah kita buat. B4. Buka sambungan / tamatan motor yang rosak. Pada beberapa muka surat pertama. Berdasarkan pengalaman. pengujian dan lain – lain. Masukkan latar belakang pendidikan. Anda juga perlu menulis tentang kemahiran – kemahiran dalam ketukangan elektrik seperti pendawaian. 5. Tempat kerja : Loji Penghawa Dingin. saya akan ulas di sini penyediaan Buku Log untuk Penjaga Jentera Elektrik. Pasang motor gantian mengikut tanda dan warna kabel. Tetapi pengalaman kerja penyelanggaraan MSB anda boleh dapat di tempat lain jika anda di bawah seliaan seorang Penjaga Jentera Elektrik Kompeten. Tugas / kerja : ( nyatakan tugas seperti menjaga kelengkapan elektrik dsb) Alasan mengapa anda perlu nyataka tugas / kerja kerana. kita perlu menyediakan buku log kerana ini merupakan salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Tenaga (ST). tuliskan biodata seperti Nama. Maka. Masukkan juga butir – butir Syarikat / tempat kerja seperti nama syarikat. Jika anda adalah pelatih / penuntut di mana – mana pusat latihan kemahiran seperti IKM atau ILP. No. Periksa keadaan motor gantian sebelum dipasangkan.KP. Pepasangan didaftarkan dengan ST ( jika ada ). AO. Pusingan Kipas motor mestilah mengikut arah jam. Setelah anda selesai dengan perkara di atas. . No. Untuk memduduki ujian kompentensi PW1. Uji arah pusingan dengan bekalan sebenar ( 3 fasa / 420 V / 50 Hz ). anda memang telah disediakan Buku Log. 6. mungkin artikel ini boleh membantu. Jika anda berkerja sebagai Pendawai Elektrik mungkin anda tidak melakukan kerja – kerja penyelanggaraan MSB. tidak semua tempat kerja memberikan pengalaman untuk anda. Kakitangan berkompeten. gambar. mungkin ada baiknya jika anda tuliskan pengalaman – pengalaman kerja yang lalu Contoh : Julai 2004 – Dis 2004 Syarikat : Kilang Padi. penyelanggaraan motor elektrik.AO. 2. Untuk menambah keyakinan para panel. Pengalaman kerja dan kategori ujian.

. 5. Peralatan / Bahan : 1. Pendawaian Bawah. 2. Puller.baiknya dilakukan untuk mengelekkan kekeliruan. Setelah bekalan mengalami ganguan di Loji Penghawa Dingin. Perpandukan Papan Alamat. 6. Multi Meter. Lakukan pengujian arah putaran motor. Analisis : 1. 7. Bekalan 3 fasa. 6. kita dapat menulis pengalaman dengan ringkas tapi padat. 3. 2. Pendawaian. Motor gantian. 3. Didapati Chilled Water Pump telah rosak berkemungkinan daripada bearing yang haus / longar. Penyelanggaraan MSB. 5. Bekalan ac / dc. Spaner mengikut kesesuaian. Pastikan penyambung / pendua ( Coupling ) separas di antara motor dan dan pump. 6.fius.7. Fius 36 A. 2. Pemutar skru (+/-) 5. 10. 3. Motor elektrik. Bolt dan nut diikat dengan kuat. Chiller gagal beroperasi. Penyelanggaraan ACB. 4. 8. 7. Periksa keadaan fius. 2. Anda seharusnya menyediakan sekurang – kurangnya 10 projek untuk dimasukkan dalam Buku Log. mcb. Langkah – langkah keselamatan : 1. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang berdaya tebatan yang tinggi. Pembuman. Berpandukan contoh di atas. Test pen. 9. Faktor kuasa. Penandaan pada kabel dan / atau motor sebaik. 4. Hidupkan suis utama dan hidupkan sistem Penyejuk Udara Hotel. Contoh Buku Log dan Cop pengesahan dari juratera kompeten dan penerimaan dari Suruhanjaya Tenaga. 4. mccb yang terlibat sebelum dihidupkan. Pengujian. kerja – kerja bermula dengan pemeriksaan dan di ketuai oleh Ketua Jurutera. antara skop Penjaga Jentera Elektrik AO adalah : 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.