P. 1
Format Log Book ST

Format Log Book ST

5.0

|Views: 6,519|Likes:
Published by sirehz

More info:

Published by: sirehz on May 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2014

pdf

text

original

Buku log perlulah mengikut format yang telah ditetapkan oleh Suruhanjaya Tenaga Malaysia.

Buku log hendaklah mengandungi latar belakang syarikat tempat kerja dengan berpandukan butir-butir berikut:• • • • • • • Nama syarikat. Alamat. Kelas Pendaftaran dengan Suruhanjaya Tenaga Malaysia (jika ada). Nama kakitangan yang Berkompeten. Kelas Pendaftaran dengan PKK (jika ada). Gambar-gambar kedudukan syarikat. Skematik, jenis-jenis papan suis utama, papan suis, gambarajah dan yang sebagainya yang terdapat dipepasangan yang dikendalikan/diawasi.

Bagi kerja-kerja penyelenggaraan berjadual atau tidak berjadual dan pembaikan, laporan perlu disediakan sebagaimana garis panduan berikut:• • • • • • Tarikh: Masa Mula: Masa selesai: Tugas. Penyelenggaraan yang berjadual/tidak berjadual. Pembaikan sesuatu kerosakan yang tidak dijangka.

Jika penyelenggaraan yang berjadual/tidak berjadual sila selaraskan jadual penyelenggaraan dan nyatakan:• • • Tempat kerja-bilik atau kawasan terlibat. Butir-butir kerja yang dijalankan. Sebab-sebab perlunya penyelenggaraan.

Lain-lain keterangan. Lukisan-lukisan skematik yang berkaitan pepasangan yang diselenggarakan. • • • Jika pembaikan sesuatu kerosakan biasa/kerosakan yang tidak dijangka. Sebab berlakunya kerosakan. Teori teknikal yang berhubung kait dengan kerosakan. sila nyatakan:• • • • • • • • • • Tempat kerja-bilik atau kawasan yang terlibat. Masalah-masalah teknikal atau bukan teknikal yang dialami semasa penyelenggaraan. Masalah-masalah teknikal atau bukan teknikal yang dialami semasa pembaikan. Rajah-rajah dan gambar-gambar yang berkaitan. Lain-lain keterangan. Tandatangan majikan. Peraturan-peraturan keselamatan yang diamalkan. . Di akhir setiap kerja yang dijalankan perlu disahkan oleh orang yang berkompeten. Ulasan-ulasan dan pendapat ke atas kerosakan dan bagaimana cara bagi mengatasinya supaya tidak berulang lagi. Rajah-rajah dan gambar-gambar yang berkaitan. • Calon-calon perlu menyertakan bersama-sama skematik pepasangan. Peraturan-peraturan keselamatan yang diamalkan. Lukisan-lukisan skematik yang berkaitan pepasangan yang dibaiki. Butir-butir kerja yang dijalankan. • • Tandatangan Orang Kompeten.• • • Teori teknikal yang berhubung kait dengan penyelenggaraan. Samada kerosakan baru atau kerosakan berulang.

Buku Log bukan sahaja untuk rujukan kita pada masa – masa akan datang tetapi juga untuk menunjukkan sejauh mana pengalaman dan pemahaman kita tentag kerja – kerja yang telah kita buat. penyelanggaraan motor elektrik. Untuk menambah keyakinan para panel. . 2. Bagi calon persendirian. gambar. B4. pengujian dan lain – lain. Jika anda berkerja sebagai Pendawai Elektrik mungkin anda tidak melakukan kerja – kerja penyelanggaraan MSB. mungkin ada baiknya jika anda tuliskan pengalaman – pengalaman kerja yang lalu Contoh : Julai 2004 – Dis 2004 Syarikat : Kilang Padi. Pepasangan didaftarkan dengan ST ( jika ada ). tuliskan biodata seperti Nama. tuliskan projek / kerja pertama. Berdasarkan pengalaman. No. A4. Kakitangan berkompeten. Sebagai contoh. AO. Cara Kerja : 1. Masukkan juga butir – butir Syarikat / tempat kerja seperti nama syarikat. peta lokasi dsb. No. setiap Buku Log perlu ditulis dengan kemas. Setelah anda selesai dengan perkara di atas. Tugas / kerja : ( nyatakan tugas seperti menjaga kelengkapan elektrik dsb) Alasan mengapa anda perlu nyatakan tugas / kerja kerana. Maka. BO. anda sekurang – kurangnya tamat tingkatan 5. alamat. Untuk memduduki ujian kompentensi PW1. Pada beberapa muka surat pertama. PW4. Buka sambungan / tamatan motor yang rosak. Tetapi pengalaman kerja penyelanggaraan MSB anda boleh dapat di tempat lain jika anda di bawah seliaan seorang Penjaga Jentera Elektrik Kompeten. Anda juga perlu menulis tentang kemahiran – kemahiran dalam ketukangan elektrik seperti pendawaian.Panduan Buku Log Buku Log adalah buku catatan untuk ‘merakam’ kerja – kerja yang telah kita lakukan. saya akan ulas di sini penyediaan Buku Log untuk Penjaga Jentera Elektrik. anda memang telah disediakan Buku Log.AO. Untuk Penjaga Jentera Elektrik. Pengalaman kerja dan kategori ujian. Tempat kerja : Loji Penghawa Dingin. Masukkan latar belakang pendidikan. mungkin artikel ini boleh membantu. Asingkan Litar dengan mematikan suis utama litar yang terlibat. kita perlu menyediakan buku log kerana ini merupakan salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Tenaga (ST). Jika anda adalah pelatih / penuntut di mana – mana pusat latihan kemahiran seperti IKM atau ILP. tidak semua tempat kerja memberikan pengalaman untuk anda. Contoh : Kategori ujian :. saya cuma menggunakan buku hard cover unutk membuat Buku Log. Kolum F ( PENGAKUAN – iv ) Borang Permohonan Peperiksaan Kekompetenan elektrik ada menyebutkan perkara ini. Tarikh : 1/9/07 Tajuk Projek / kerja : Menukar Motor Pump.KP.

7. 5. 8. Motor elektrik. Asingkan motor dari pump. Motor gantian. Perpandukan Papan Alamat. 4. Test pen. Uji arah pusingan dengan bekalan sebenar ( 3 fasa / 420 V / 50 Hz ). mccb yang terlibat sebelum dihidupkan. 7. Periksa keadaan motor gantian sebelum dipasangkan. Periksa keadaan fius. antara skop Penjaga Jentera Elektrik AO adalah : 1. Berpandukan contoh di atas. Bekalan 3 fasa. Pengujian. 5. 6. 2.fius. Pusingan Kipas motor mestilah mengikut arah jam.baiknya dilakukan untuk mengelekkan kekeliruan. kita dapat menulis pengalaman dengan ringkas tapi padat. 10. 3. 5. Pendawaian Bawah. Chiller gagal beroperasi. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang berdaya tebatan yang tinggi. Puller. 3. 4. Anda seharusnya menyediakan sekurang – kurangnya 10 projek untuk dimasukkan dalam Buku Log. 2.3. Pembuman. Pasang motor gantian mengikut tanda dan warna kabel. Didapati Chilled Water Pump telah rosak berkemungkinan daripada bearing yang haus / longar. Langkah – langkah keselamatan : 1. Spaner mengikut kesesuaian. Bolt dan nut diikat dengan kuat. kerja – kerja bermula dengan pemeriksaan dan di ketuai oleh Ketua Jurutera. 9. . Bekalan ac / dc. Penandaan pada kabel dan / atau motor sebaik. Analisis : 1. Setelah bekalan mengalami ganguan di Loji Penghawa Dingin. Lakukan pengujian arah putaran motor. 2. 6. 7. Pastikan penyambung / pendua ( Coupling ) separas di antara motor dan dan pump. 4. Hidupkan suis utama dan hidupkan sistem Penyejuk Udara Hotel. Pemutar skru (+/-) 5. 2. 3. mcb. Penyelanggaraan MSB. Multi Meter. 6. 4. Penyelanggaraan ACB. Peralatan / Bahan : 1. Pendawaian. Fius 36 A. Faktor kuasa. 6.

penyelanggaraan motor elektrik. mungkin artikel ini boleh membantu. Anda juga perlu menulis tentang kemahiran – kemahiran dalam ketukangan elektrik seperti pendawaian. Pepasangan didaftarkan dengan ST ( jika ada ). anda memang telah disediakan Buku Log. alamat. Untuk memduduki ujian kompentensi PW1. AO. 5. kita perlu menyediakan buku log kerana ini merupakan salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Tenaga (ST). Tarikh : 1/9/07 Tajuk Projek / kerja : Menukar Motor Pump. No. Periksa keadaan motor gantian sebelum dipasangkan. Masukkan latar belakang pendidikan. Contoh : Kategori ujian :. Berdasarkan pengalaman. Pada beberapa muka surat pertama. saya akan ulas di sini penyediaan Buku Log untuk Penjaga Jentera Elektrik. Setelah anda selesai dengan perkara di atas. Jika anda berkerja sebagai Pendawai Elektrik mungkin anda tidak melakukan kerja – kerja penyelanggaraan MSB. PW4. Untuk Penjaga Jentera Elektrik. A4.AO. 3. Uji arah pusingan dengan bekalan sebenar ( 3 fasa / 420 V / 50 Hz ). tidak semua tempat kerja memberikan pengalaman untuk anda. Buku Log bukan sahaja untuk rujukan kita pada masa – masa akan datang tetapi juga untuk menunjukkan sejauh mana pengalaman dan pemahaman kita tentag kerja – kerja yang telah kita buat. gambar. Asingkan motor dari pump. pengujian dan lain – lain. peta lokasi dsb. Untuk menambah keyakinan para panel. Bagi calon persendirian. Sebagai contoh. No. anda sekurang – kurangnya tamat tingkatan 5. Kolum F ( PENGAKUAN – iv ) Borang Permohonan Peperiksaan Kekompetenan elektrik ada menyebutkan perkara ini.KP. 4. Pengalaman kerja dan kategori ujian. tuliskan biodata seperti Nama. Asingkan Litar dengan mematikan suis utama litar yang terlibat. BO. Pasang motor gantian mengikut tanda dan warna kabel. Maka. Tetapi pengalaman kerja penyelanggaraan MSB anda boleh dapat di tempat lain jika anda di bawah seliaan seorang Penjaga Jentera Elektrik Kompeten. Masukkan juga butir – butir Syarikat / tempat kerja seperti nama syarikat. Cara Kerja : 1. tuliskan projek / kerja pertama. Jika anda adalah pelatih / penuntut di mana – mana pusat latihan kemahiran seperti IKM atau ILP. mungkin ada baiknya jika anda tuliskan pengalaman – pengalaman kerja yang lalu Contoh : Julai 2004 – Dis 2004 Syarikat : Kilang Padi. 6. Tugas / kerja : ( nyatakan tugas seperti menjaga kelengkapan elektrik dsb) Alasan mengapa anda perlu nyataka tugas / kerja kerana. saya cuma menggunakan buku hard cover unutk membuat Buku Log.Buku Log adalah buku catatan untuk ‘merakam’ kerja – kerja yang telah kita lakukan. Pusingan Kipas motor mestilah mengikut arah jam. Tempat kerja : Loji Penghawa Dingin. 2. setiap Buku Log perlu ditulis dengan kemas. Buka sambungan / tamatan motor yang rosak. . B4. Kakitangan berkompeten.

6. mcb. Didapati Chilled Water Pump telah rosak berkemungkinan daripada bearing yang haus / longar. Berpandukan contoh di atas. 3. 2. Pembuman. Penyelanggaraan MSB. 10. antara skop Penjaga Jentera Elektrik AO adalah : 1. 6. Penandaan pada kabel dan / atau motor sebaik. 7. Pemutar skru (+/-) 5. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang berdaya tebatan yang tinggi. Bekalan 3 fasa. 4. Motor gantian. Test pen. Pastikan penyambung / pendua ( Coupling ) separas di antara motor dan dan pump. Chiller gagal beroperasi. Perpandukan Papan Alamat. Periksa keadaan fius. 3. Anda seharusnya menyediakan sekurang – kurangnya 10 projek untuk dimasukkan dalam Buku Log. Multi Meter. 5. Bekalan ac / dc. Langkah – langkah keselamatan : 1. Motor elektrik. 2. 4. 6. Pendawaian. Setelah bekalan mengalami ganguan di Loji Penghawa Dingin. Faktor kuasa.7. kerja – kerja bermula dengan pemeriksaan dan di ketuai oleh Ketua Jurutera. 2. 7. Fius 36 A. Pendawaian Bawah. 3. Hidupkan suis utama dan hidupkan sistem Penyejuk Udara Hotel. Analisis : 1. 9. 4. Spaner mengikut kesesuaian. Peralatan / Bahan : 1. . Penyelanggaraan ACB. mccb yang terlibat sebelum dihidupkan. kita dapat menulis pengalaman dengan ringkas tapi padat. Bolt dan nut diikat dengan kuat.fius.baiknya dilakukan untuk mengelekkan kekeliruan. Lakukan pengujian arah putaran motor. 8. Contoh Buku Log dan Cop pengesahan dari juratera kompeten dan penerimaan dari Suruhanjaya Tenaga. Pengujian. 5. 2. Puller.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->