P. 1
Kertas Kerja an Pengakap

Kertas Kerja an Pengakap

|Views: 920|Likes:
Published by Reckson Hoo

More info:

Published by: Reckson Hoo on May 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/29/2013

pdf

text

original

SJK( C ) Sin Kwang 08000 Sungai Petani

Kertas Kerja Perkhemahan Pengakap 2012

KANDUNGAN

PERKARA

MUKA SURAT

1. Pengenalan ______________________________ 2. Nama program ___________________________ 3. Matlamat _______________________________ 4. Objektif ________________________________ 5. Kumpulan Sasaran________________________ 6. Butiran Perkhemahan______________________ 7. Perasmian dan Penutupan___________________ 8. Jawatankuasa Perkhemahan_________________ 9. Anggaran Penerimaan & Perbelanjaan_________ 10 .Tentatif Program_________________________ 11. Menu Makan & Minum____________________ 12.Peralatan Yang Perlu Dibawa________________ 13.Undang-undang Perkhemahan_______________ 14.Penutup ________________________________

SJK© Sin Kwang 3. 4.Memberikan pengetahuan mengenai teknik-teknik perkhemahan seperti memasang dan membuka khemah. iii .Mencungkil dan mengembangkan minat. rohani. MATLAMAT i . iii . emosi dan jasmani. Melatih murid mengisi masa lapang dengan gerak kerja yang berfaedah di samping dapat meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan diri mereka.Mengembangkan kebolehan mental.1.Mengukuh dan memperkayakan pengalaman yang dipelajari di dalam bilik darjah. ii . menjaga dan melindungi diri daripada bahaya. minat. bergaul dan bekerjasama.Aktiviti ini dilaksanakan selaras dengan kehendak Kementerian Pendidikan Malaysia yang ingin mewujudkan modal insan yang seimbang dari segi intelek.Menghayati . 2.Menyemai dan memupuk disiplin. OBJEKTIF i . bakat serta perkembangan rohani dan jasmani mereka. iv . ii . iv .Program ini disertai oleh anggota-anggota pengakap sekolah.SJK(C) Sin Kwang. . nilai dan sikap positif dalam kalangan pengakap. PENGENALAN Perkhemahan merupakan salah satu aktiviti kokurikulum yang dianjurkan oleh Persatuan Pengakap. bakat dan kemahiran murid-murid dalam bidang-bidang tertentu.Menyediakan mereka dalam proses penyesuaian bermasyarakat dengan cara memberikan pengalaman untuk berhubung.melindungi dan menghargai alam sejagat ciptaan Tuhan. NAMA PROGRAM Perkhemahan Pengakap 2012. memasak dan menguruskan diri.

iii .PERASMIAN DAN PENUTUPAN -Guru Penolong Kanan Kokurikulum.Jumlah peserta adalah 50 orang sahaja. BUTIRAN PERKHEMAHAN Tarikh Hari Tempat : 25-26 Mei 2012 : Jumaat dan Sabtu : Bayaran : RM 80 7. ii . Teo Soo Suan : Pn.Anggota pengakap kanak-kanak tahun 5 dan 6 yang telah menyiapkan buku log dengan sempurna.Penyelaras : Pn.Encik Seoe Chee Meng 8. Lim Ai Lee . KUMPULAN SASARAN i .JAWATANKUASA PERKHEMAHAN JAWATANKUASA PERKHEMAHAN SJK ( C ) SIN KWANG Penaung Penasihat : En. Seoe Chee Meng ( GPK Kokurikulum) : Pn.5. Teh Low Yin (Ketua Kem ) ( Penolong Kem ) Pen.Jumlah fasilitator adalah 5 orang 6. Lim Tze Peng ( Guru Besar ) ( GPK Kurikulum ) ( GPK Hem ) Pengerusi Penyelaras : En. Tan Eng Bee Setiausaha Bendahari : Pn. See Gaik See En.Lim Eng Tat : Pn.

.Menyediakan khemah yang mencukupi bagi keperluan peserta dan guru -Menguruskan penempatan khemah Perkhemahan .Merancang dan menentukan menu makanan 4. -Mengambil tindakan awal dengan pantas sekiranya berlaku kecemasan. Makanan/ Minuman .AHLI JAWATANKUASA KECIL BIL Bidang Tugas Pemimpin Senarai Tugas .Menyediakan anggaran perbelanjaan makanan yang mencukupi.Memastikan setiap khemah dibuka dan dibersihkan selepas perkhemahan. -Memastikan keselamatan para peserta terjamin di sepanjang aktiviti. 3 Keselamatan .Memberikan taklimat keselamatan kepada semua peserta.Mengambil pendaftaran peserta 1 Pendaftaran .Menyediakan peti kecemasan yang lengkap dengan ubat. .Merancang jadual makan dan minum .Mencatat kehadiran guru bertugas 2 Penempatan . . -Menyediakan jadual pengawasan dan kawalan keselamatan kawasan perkhemahan.

-memastikan kebersihan tapak 5 Kebersihan perkhemahan dan sekitarnya dalam keadaan baik di sepanjang perkhemahan. -Menguruskan dan menyediakan semua peralatan memasak. Buku program / dokumentasi -Mencatat segala aktiviti yang berjalan. -Memastikan segala peralatan dibawa ke tapak perkhemahan dan dibawa 8 Pealatan pulang ke sekolah dengan keadaan baik seperti asal. . 6 Sijil -Menaip nama pelajar dengan betul. -Menyediakan „pamplet‟ mudah berkaitan perkhemahan. .peserta. -memastikan nama pelajar mengikut kad pengenalan.Menyediakan kayu / buluh untuk pertandingan gajet . -Membersihkan semua peralatan memasak selepas perkhemahan. 7 -Merancang dan menentukan peralatan yang diperlukan untuk program. -Menguruskan majlis penyampaian sijil pada akhir perkhemahan.Menyediakan laporan dan dokumentasikan selepas perkhemahan. -Mengambil foto untuk setiap aktiviti . guru dan jurulatih -Memastikan urusan semasa makan berjalan dengan lancar.

. -Mengawal disiplin para peserta sepanjang perkhemahan.-Menyediakan jadual aktiviti perkhemahan . 11 Disipin Peserta Hadiah/ 12 Cenderamata -Menyediakan hadiah dan cenderamata -Menguruskan majlis penyampaian hadiah .Melantik hakim-hakim pertandingan -Membuat laporan setiap aktiviti yang dijalankan .Menyediakan jadual bertugas pengendali senaman pagi. -Memastikan senaman pagi berjalan dengan lancar.Menyelaras perjalanan aktiviti dan pertandingan 9 Aktiviti .Mengendalikan acara majlis penutup Senaman 10 Pagi .

30pagi -Tunjuk cara menghidupkan api -Menanak nasi/menjerang air Pn.Hadiah Pertandingan 3.Cenderamata 6.TENTATIF PROGRAM HARI/MASA AKTIVITI CATATAN Pembahagian Patrol JUMAAT -Pengesahan pendaftaran -Taklimat perkhemahan mengikut jantina.00 pagi -Mendirikan khemah -Pembahagian patrol 10. Teo .Pengurusan perkhemahan RM3600 30 x RM 2 RM 50 RM 80 RM 150 RM 150 RM 4000 10. 9.Makanan 2.Peralatan 5.Sijil 4.9.ANGGARAN PENERIMAAN DAN PERBELANJAAN PERKARA PENERIMAAN Bayaran Peserta RM 80 X 50 RM 4000 NILAI JUMLAH PEMBAYARAN 1.

00 petang -Pertandingan pertolongan cemas -Pertandingan larian berhalangan 7.00 malam -Mandi -Makan malam AJK Makanan Kembara Malam 8.30 petang -Nyanyian lagu Negaraku/negeri Kedah -Taklimat ketua kem -Latihan kawad 3.30 malam Masuk tidur SABTU 6.12.00 pagi Bangun Persiapan diri Sarapan pagi Senaman pagi 8.30 petang Minum petang -Pertandingan kawad kaki 4.00 tengah hari Rehat Makan tengah hari AJK Makanan -Perhimpunan Patrol 1.30 malam -Nyanyian lagu pengakap -Tepuk pengakap 10.00 pagi .

Base 1 : Permainan Kecil Wisel akan dibunyikan untuk Patrol bergerak 1.30 petang Base 2 : Simpulan dan Ikatan ke stesen berikutnya.00 pagi Ceramah yang bertajuk “ Cintai Alam Sekitar” En.30 petang Minum petang Istiadat turun bendera Turun khemah dan lipat khemah 4.Seow 12.00 petang .Perhimpunan patrol Nyanyian lagu Negaraku/negeri Kedah Latihan kawad Laung Agong 10.00 petang Khidmat masyarakat (Gotong-royong membersihkan tapak perkhemahan) Upacara penutup / penyerahan sijil AJK Sijil Semua peserta 5.00 tengah hari Makan tengah hari AJK makanan AKTIVITI Setiap stesen dihadkan kepada 20 minit sahaja. Base3 : Memasang & melipat khemah Base 4 : Undang-undang Pengakap 3.

MENU MINUM DAN MAKAN Jumaat 25 Mei 2012 Menu . -Pakaian ketika larian halangan adalah pakaian sukan Taraf Perkhemahan Semua peserta Sepanjang Perkhemahan .Kebersihan dapur .Pertandingan dijalankan di tapak perhimpunan .Kebersihan kawasan khemah .Tong sampah disediakan 11.Seanarai Bertugas .BERSURAI Syarat-syarat Aktiviti Pertandingan JENIS AKTIVITI Kawad Kaki BIL PESERTA TEMPOH MASA 10 minit CATATAN Setiap pasukan 10 orang peserta . Balutan Kepala ii. Balutan Tangan iv.kekemasan diri -Ketepatan waktu aktiviti .Gajet pinggan mangkuk/pakaian disediakan . Balutan Dada Larian Berhalangan Setiap pasukan 10 orang peserta 10 Minit -Perlu melepasi 6 Jenis halangan yang telah disediakan.Kebersihan dalam khemah .Nama pasukan dan bendera . kekuatan suara dan keseragaman merupakan perkara yang dinilai Pertolongan Cemas Setiap pasukan 10 orang peserta 10 Minit -Melakukan simulasi kemalangan -Menunjukkan 4 jenis balutan i. Balutan Kaki iii.Disiplin .Senarai nama ahli .

ikan bilis goreng Makan petang Roti. 9. 5. telur dadar. Dilarang bersikap sombong dan bergaduh. 10. ikan sardin dalam tin. diLARANG sama sekali. sayur goreng. air Milo Mi rebus. 13. 2. sayur . 6. 7. 8.PERALATAN/KEPERLUAN SEMASA PERKHEMAHAN 1.telur rebus. 3. air oren Air Milo. Sepasang uniform pengakap lengkap Baju T/Seluar sukan Tali pengakap ( ikatan dan simpulan) Berus gigi Sabun mandi/Tuala mandi Lampu suluh (pastikan berfungsi dengan baik) Kain anduh Stoking Buku log/Alat tulis Pinggan/Cawan Camca/Garpu dan barang kemas CATATAN: Peralatan berharga seperti telefon bimbit. 11. 4.UNDANG-UNDANG PERKHEMAHAN 1. ayam masak kari. .air teh 12. sayur Sabtu 26 Mei 2012 Sarapan pagi Makan tengah hari Nasi putih. kuih Nasi putih.Makan tengah hari Minum petang Makan malam Nasi putih.

2. mempunyai jati diri dan sifat berdikari. 7. Tidak dibenarkan keluar dari tapak perkhemahan selepas 12.PENUTUP Kami berharap agar program ini dapat berjalan dengan lancar. 3. Jangan sesekali memasang ubat nyamuk di dalam khemah untuk mengelakkan kebakaran dan pelajar lemas dengan asap ubat nyamuk. 6. 8.00 malam kecuali arahan pegawai bertugas pada waktu tersebut. Sentiasa menjaga keselamatan diri dan laporkan kepada guru bertugas sekiranya terdapat masalah yang tidak dapat diselesaikan sendiri. Beratur ketika ingin mengambil makanan dan membuangkan sisa makanan ke dalam tong sampah yang disediakan.Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan dalam aktiviti perkhemahan ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka untuk melahirkan insan yang kental jiwanya. . bersemangat. 4. Ahli pengakap dikehendaki memakai pakaian seragam lengkap setiap kali melakukan aktiviti kecuali senaman pagi. Ahli pengakap hendaklah sentiasa mematuhi arahan ketua dan mengikuti prinsip yang terkandung dalam undang-undang pengakap. 9. 14. Tidak dibenarkan menyalakan sebarang api di dalam khemah kerana dikhuatiri akan mengakibatkan kebakaran. Tidak dibenarkan memasuki kawasan perkhemahan wanita bagi lelaki dan sebaliknya kecuali kepada pegawai / guru bertugas. 5.

Tuan / Puan. Tujuan perkhemahan tersebut diadakan untuk membantu ahli pengakap melengkapkan lencana kemahiran yang patut mereka peroleh disamping memberikan pendedahan aktiviti kokurikulum di luar bilik darjah yang dirancang.) Pengetua. Segala pertanyaan sila hubungi beliau di talian 012-2342356. Ahli Pengakap SJK ( C ) Sin Kwang. saya merujuk kepada perkara di atas. Tuan Tarikh : SJK( C ) SS / PGK/10/02/03 : : 23 Mac 2012 Kepada : Semua ibu/bapa/penjaga. -------------------------------------( LIM ENG TAT. Tuan/Puan boleh mengembalikan surat persetujuan ibu/bapa/penjaga yang telah lengkap diisi serta kembalikan kepada Cikgu Tan Eng Bee pada atau sebelum 2 Mei 2012.k. terima kasih.. PERKHEMAHAN PENGAKAP Dengan segala hormatnya.2 2. . SJK© SIN KWANG.5 Tarikh Tempat Pendaftaran Waktu balik Sumbangan : : : : : 25 & 26 Mei (Jumaat & Sabtu) 8.LAMPIRAN Ruj. Yang menjalankan tugas.1 2.00 petang 26 Mei(Sabtu) RM10 seorang (Sijil & Pengurusan) 3.3 2. 2. Kami Ruj. 4. Sekian.00 pagi 25 Mei (Jumaat) 5. Dengan ini dimaklumkan bahawa Pengakap SJK (C) bercadang untuk mengadakan Perkhemahan Pengakap mengikut maklumat berikut : 2.4 2. s.

.......... Jabatan dan Kementerian Pelajaran jika berlaku sebarang kemalangan atau kecederaan yang menimpaatas diri anak saya semasa mengikuti aktiviti perkhemahan atau semasa perjalanan pergi dan balik dari aktiviti tersebut.......1.......... mendakwa pihak penganjur sekolah............... (Nama) . 3... Saya juga maklum bahawa pihak sekolah telah mengambil langkah-langkah perlu untuk menjamin keselamatan anak saya..... (Tanda tangan) ............... Yang di-Pertua. Saksi (Tanda tangan) . PIBG Penolong Kanan Kokurikulum Fail LAMPIRAN SURAT KEBENARAN IBU BAPA / PENJAGA Bahawa saya bernama ___________________________________________________ (Nama Bapa / Penjaga) beralamat _______________________________________________________________________ (Alamat) memberikan kebenaran kepada anak saya bernama _________________________________ (Nama Anak ............ (Nama) Tarikh : _______________ No. 2....) ___________________________ Nombor Kad Pengenalan _______________________ dalam Tahun __________ untuk menyertai Di SMK Kuala Kubu Bharu ____________________ Perkhemahan Pengakap (Nama tempat) 25 & 26 Mei 2012 bertarikh ____________________________ menambah ilmu dan kemahiran kepandaian pengakap bertujuan _________________________________________________________ yang dianjurkan SJK© Sin Kwang oleh pihak Saya faham segala peraturan yang telah ditetapkan oleh penganjur seperti yang tercatat di atas dan berjanji tidak akan menuntut... Pengakuan dibuat oleh: ......................... telefon : __________________ ..................

.

Pihak jawatankuasa dengan seberapa daya merancang dan berusaha untuk merealisasikannya. segala bahan dan pengalaman serta segala bentuk proses yang dilalui akan dapat dijadikan sumber rujukan untuk individu atau kumpulan seterusnya merancang dan mengelola program seumpama dengan lebih baik. Adalah sangat diharapkan melalui program yang dirancang ini bakal melahirkan insan yang kental jiwanya. gemilang dan terbilang. Apa yang paling penting adalah kesungguhan para peserta itu sendiri untuk melibatkan diri dengan aktiviti yang telah disusun untuk mereka. Oleh itu.PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. adalah diharapkan ianya berjaya dilaksanakan tanpa berlaku sebarang kemalangan dan kecederaan. Mempunyai jati diri dan sifat ingin berdikari. . Melalui program ini juga. bersih dan bersemangat. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalam aktiviti perkhemahan bersepadu ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharian mereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang. Kerjasama daripada pihak Tuan amat kami hargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. Dengan berakhirnya program ini juga nanti.

Carta Organisasi Pengakap Kanak-kanak SJK(C) Sin Kwang. Siow Chee Meng Pn. Teh Low Yin Cik Poo Fong Ling Cik Teng Yien Ping Pengerusi Jeremy Pang Jing Yang(6UM) Naib Pengerusi Onn Wei Yang(5USM) Setiausaha Tan Khe Xin (5UM) Bendahari Rachel Koh Yee Rou (6UKM) . Sungai Petani 2012 Guru Penasihat En.

pentadbir sekolah atau anggota persatuan. -Menjadi pengantara antara pentadbir sekolah dengan anggota persatuan.Membuat kertas kerja dan berbincang dengan pentadbir -Mengurus dan mentadbir persatuan mengikut perlembagaan persatuan atau melaksanakan keputusan mesyuarat. . Setiausaha . -Memberikan latihan dan tunjuk ajar kepada anggota.AJK Chew Zhi Ling (6USM) Bey Shu Ying (6USM) Tan Chin Yin (6USM) Low Gui Min (6UKM) Tan Ji Yi (5USM) Tan Yee (6USM) Jeremy Pang (6UM) Goy Miao Yin (6USM) Bidang –bidang Tugas Jawatankuasa Penasihat -Memberi panduan.Merancang. -Menghadiri dan memberikan nasihat dalam mesyuarat.Menjemput dan mengedar surat panggilan serta mencatat minit mesyuarat .Mempengerusi mesyuarat jawatankuasa kerja.Membuat urusan surat-menyurat dengan pihak luar. melaksana dan menyelia aktiviti persatuan .Menjadi pengerusi mesyuarat dan menjalankan tugas pengerusi apabila ketiadaan pengerusi.Menyimpan pendaftaran anggota .Menjalankan tugas mengikut ketetapan dalam perlembagaan. Naib Pengerusi . .Merekod kegiatan gerak kerja persatuan. nasihat dan tunjuk ajar serta bimbingan untuk melaksanakan aktiviti dan mentadbir persatuan.Bekerjasama dengan pengerusi bagi mentadbir dan mengurus program Bendahari .Membantu pengerusi mengurus dan mentadbir persatuan. . . . Pengerusi .

Menyimpan dan menyiapkan penyata kira – kira persatuan.Mengurus dan mentadbir pembelian dan kewangan persatuan. . . .Menyimpan rekod dan stok harta persatuan.Mengetuai satu kumpulan kecil bagi melaksanakan sesuatu tugas yang ditetapkan mengikut biro. Ketua Patrol atau Ketua Biro . .Memungut dan menyimpan penyata pembayaran yuran anaggota .Membantu pengerusi dan setiausaha melaksanakan tugas yang telah ditetapkan mengikut perlembagaan persatuan. sekawan atau patrol..

Rekod Kehadiran Pengakap 2012 NAMA KELAS 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ANGELYNN BEY SHU YING CHEAH YING HUI CHEE ZHU WEI CHEW ZHI LING CHIN POR JET GOY MIAO YIN HA KOH BOON HANG MING ZE HENG ZHI HANG HO YONG CHING JAMIE GOH WEI CHERN JEREMY PANG KOO JU CHEE KOO YU HAN LEAN YONG ROU LEE YEE JUN 5UM 6USM 5UM 5UM 6USM 5UMM 6 USM 5UMM 5UM 4UM 5UPM 5UPM 6UM 6UTM 4UKM 4UTM 4UKM .

18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 LIM HAI GHEE LIM JING WEI LIM SIEW YING LIM WANG ZE LIM WIN SHEN LOH QIN TING LOH WEI REN LOO JIA QING LOW GUI MIN LOW XIN JIE LOW YUH HANG NG KAI PEEN NG KHAI SEAN NG ZING VERN OON WEI YANG PHILEUS CHEONG POH ELAIN PUTERI MAISARAH RACHEL KOH YEE ROU TAI ZI WEN TAM HONG JIE TAN CHIN YIN TAN HONG KEAT TAN HONG YI TAN JI YI TAN KHE XIN TAN KHIM HANN TAN YEE TAN ZHI LIN TEOH CHING YEN TEOH HONG JUN TEOW PIN YI THEAN LEE HONG 6UMS 5UMM 5UUM 4UUM 6UTM 4UTM 5UM 5UPM 6UKM 5UPM 4 USM 4UKM 5UM 5UTM 5USM 5UM 5UM 6UPM 6UKM 5UUM 5USM 6USM 5USM 5UMS 5USM 5UM 4USM 6USM 5UTM 5UPM 5USM 5USM 4USM .

KEDAH DARUL AMAN Mesyuarat 会议 : MESYUARAT AGONG PENGAKAP KANAK-KANAK Tarikh Masa Tempat 日期 : 22-02-2012 时间 : 4.00 pm . Pengesahan minit mesyuarat yang lalu 3. Ucapan Pengerusi 2. Perkara-perkara berbangkit .双溪大年新光学校 SJK(C) SIN KWANG 会议通知书 SURAT PANGGILAN MESYUARAT No Fail 档案编号 Tarikh 日期: 16-02-2012 Kepada 致: AHLI-AHLI JAWATANKUASA PENGAKAP KANAK-KANAK SJK (C) SIN KWANG 08000 SUNGAI PETANI.30 pm 地点 : PONDOK AKTIVITI Agenda 议程 1.5.

2 Keselamatan Menjalankan Aktiviti. Hal-hal lain 6. Perbincangan 4.4.3 Disiplin Ahli 4.1 Perlantikan AJK 2012 4. 4.5 Anggaran Perbelanjaan 5.4 Rancangan Tahunan dan Carta Gantt 4. Penutup Yang menjalankan tugas ____________________ ( ) Setiausaha .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->