P. 1
20120517110534alat Mengukur Dan Mndraf

20120517110534alat Mengukur Dan Mndraf

|Views: 104|Likes:
Published by Haris Drahman

More info:

Published by: Haris Drahman on Jun 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

ALAT MENGUKUR DAN MENDRAF

PENGENALAN Industri menjahit telah menjadi salah satu industri yang terpenting pada zaman sekarang. Ini kerana pakaian merupakan salah satu benda asas dalam kehidupan manusia. Manusia memerlukan pakaian untuk melindungi dan menutupi badan mereka. Mengikut fakta yang dikeluarkan oleh wikipedia , negara India merupakan negara yang paling maju dari segi industri menjahit iaitu dalam aspek pengeluaran fabrik yang pelbagai. Kita dapat melihat kelainan fabrik – fabrik di India terutama dalam filem – filem hindustan yang menjadikan pakaian sebagai satu “lambang” bagi keunikan filem hindustan. Menjahit itu tidak terhad kepada perempuan sahaja kerana menjahit telah menjadi satu keperluan yang perlu dipelajari oleh kaum lelaki juga. Jikalau pada zaman dahulu kita sering mendengar orang perempuan di kampung yang sering dikaitkan dengan pekerjaan menjahit namun ia sudah tidak relevan lagi untuk zaman sekarang. Menjahit tidak lagi untuk perempuan sahaja tetapi lelaki juga boleh turut menjahit dan ini dibuktikan dengan ramainya fashion designer yang terdiri daripada lelaki seperti Rezuan Razwil. Untuk menjahit , banyak langkah dan alat asas yang ada untuk menyiapkan sesuatu pakaian. Dalam perbincangan ini, kami akan mengulas lebih lanjut tentang alat mengukur dan alat mendraf yang digunakan untuk menjahit. Alat mengukur biasanya digunakan untuk mengukur sesuatu jarak di atas kain ataupun badan sebelum menjahit dan alat mendraf digunakan untuk menandakan tanda ataupun ukuran selepas mendapatkan ukuran badan.

sintetik dan PVC. imperial. -Berukuran panjang. dan melengkung. di kedua Penjagaan -Gulung setalah menggunakannya dari hujung ukuran 150cm yang besar ke ukuran yang kecil. dikukuhkan keluli atau -Ukuran yang tepat daripada terkena air -Hujung kedua pita akan pudar. dan jelas. untuk menggelakkan bentuk dan ukuran daripada terkeluar. fabrik dan peralatan lain. Kelebihan -Diperbuat daripada gentian kaca.ALATAN MENGUKUR Alat PITA UKUR Kegunaan -Mengukur dengan tepat seperti mengambil ukuran badan. ukuran -Simpan di dalam bahagian tempat khas -Elakkannya kerana tanda ukur dengan -Elakkan daripada -Mengukur garis lurus -Mempunyai dalam unit metric dan -kotak jahitan. . -Tidak memberi-jenis yangteguh dan tegap. logam terkena panas kerana akan berubah.

keluli. logam atau denbaik dan di simpan di tempat yang baik. kayu dengan yang elok dan berglis. daripada plastic. untuk -Diperbuat daripada -Menjaga jarak kertas. -Digunakan memudahkan daripada plastic atau kayu yang PEMBARIS FLEKSIBEL untuk -Diperbuat daripada untuk garisan menanda garisan lurus dan penjuru yang licin.-Dapat mengukur dan -Pilih PEMBARIS LURUS membuat pendek. -Dibuat -sentiasa berkeadaan baik di daripada bersih dan simpan tempat yang rata. plastik. -mempunyai -mempunyai permukaan KAD TOLOK JAHITAN/ -Digunakan KAD UKURAN mengukur garisan melengkung agak rumit. metric dan imperial. garisan mempunyai yang -Bersihkan ukuran kali setiap selepas yang tepat dalam unit menggunakannya. -Permukaan licin dan rata. yang yang tanda dan ukuran yang jelas. -Dibuat licin. -diperbuat kayu. . -Digunakan dan melengkung. sesuatu ukuran pada kerja plastik yang licin.

. -Dibuat karat -Permukaan licin dan rata serta tepat.menanda lain ukuran kecil. -mempunyai nombor dan ukuran yang jelas daripada kali plastik. -Menandakan kedudukan dan sama. tidak menggunakannya. lubang lebar kelepet. lisu dan lain- butang butang dengan lebih tepat dan ALATAN MENDRAF Alat Kegunaan -Membuat PEMBARIS MELENGKUNG membentuk melengkung dan Pemilihan Pilih Penjagaan yang -Gantung atau garis mempunyai ukuran simpan di tempat dalam yang tepat dalam unit yang sesuai -Bersihkan setiap selepas kerja mendraf pola metric dan imperial. dan penyesuaian pola. keluli.

-Memudahkan mendraf penyesuaian menanda butang butang. pola. tidak menggunakannya. -Dibuat karat -Permukaan licin dan rata. -Untuk serong. -Bersihkan setiap selepas garis lurus 900 darjah. dan kerja pola. keluli. tidak dan ditmpat pemadam. -untuk kedudukan bahagian lain. menanda lisu daripada -Pastikan di sarung dalam lubang besi dan pada hujung dimasukkan penutup agar tidak mencederakan orang apabila digunakan simpan yang selamat. kocek dan .-Untuk mendapatkan -Pilih PEMBARIS SESIKU /L sudut tepat. untuk -Diperbuat nya tajam. lubang kedudukan memastikan daripada kali ira lurus selari dan plastik. PENEBUK (STILETO) -Digunakan membuat butang. -Umtuk membuat mempunyai yang -Gantung atau ukuran simpan di tempat yang tepat dalam unit yang sesuai metric dan imperial.

RODA SURIH -digunakan untuk -pilih atau yang -Simpan ditempat dan memindahkan garisan mempunyai gigi yang yang selamat agar dan tanda pola semasa tajam penyesuaian pola. -Permukaan licin dan rata. garisan mempunyai yang -Bersihkan ukuran kali setiap selepas yang tepat dalam unit menggunakannya. plastik.PEMBARIS LURUS -Dapat mengukur dan -Pilihan membuat pendek. metrik dan imperial. -digunakan jahit memindahkan atau mendraf penyesuaian tumpul roda tidak rosak. pola ke atas fabrik kerja-kerja dan . -mempunyai roda mudah bersama yang untuk tanda kertas karbon tukang digerakkan. keluli. kayu dengan yang elok dan berglis. -Dibuat -sentiasa berkeadaan baik di daripada bersih dan simpan tempat yang rata. mendraf dan membuat mengikut kegunaan. -mempunyai permukaan penjuru yang licin. -mempunyai tanda dan ukuran yang jelas.

alat ukuran memainkan peranan penting dalam mendapatkan ukuran . -memudahkan penyesuaian pakaian. ketika tidak patah lengan. Untuk mengambil ukuran . yang melengkung.PEMBARIS LENGKUNG PERANCIS (FRENCH CURVE) -digunakan membentuk yang seperti di untuk -Pilihan yang -Bersihkan setiap selepas garis mempunyai pelbagai kali keruk lengkungan. -Simpan di tempat daripada yang rata dan selesa agar supaya penggunaannya lancar mendraf. -Diperbuat plastik. kerja pola -Permukaan licin dan rata. bentuk dan menggunakannya. garis lehir dan garis puteri. PENUTUP Alat mendraf dan alat mengukur saling berkait rapat penggunaannya dalam menjahit.

Kemudian . Ketiadaan alat mengukur dan mendraf membuatkan kerja menjahit menjadi sukar dan boleh juga membuatkan kerja menjahit tidak akan berjalan kerana mengukur dan mendraf merupakan asas kepada jahitan. Namun . Oleh itu. .sesuatu badan untuk dijadikan pakaian. Alat – alat ini mestilah dijaga dengan elok supaya tahan lama dan boleh digunakan untuk jangka masa yang lama. diikuti dengan alat mendraf untuk mendraf ukuran yang kita perolehi. alat – alat mengukur dan mendraf haruslah digunakan mengikut fungsinya masing – masing. Setiap alat mempunyai kelebihan dan keburukan masing – masing. ia tidak semestinya tidak boleh digunakan langsung tetapi kekurangan setiap alat itu tidak akan menganggu kerja – kerja menjahit.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->