Latar Belakang Bendera & Jata Negara Malaysia

Bendera Malaysia JALUR GEMILANG
Bendera negara Malaysia mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri - Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Kelantan, Johor, Perak, Terengganu, Perlis, Selangor, Melaka, Sarawak, Pulau Pinang Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Labuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna Kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Di Raja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Jata Negara Malaysia
Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia, dan Kerajaan Persekutuan, manakala bintang bersama-sama anak bulan itu tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Lima bilah keris itu tanda Negeri-negeri Melayu yang Tiada Bersekutu dahulu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu). Bahagian sebelah kiri perisai itu menandakan Negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan dengan pokok Melaka itu Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat dahulu. Dalam empat jalur yang sama besarnya dalam bahagian tengah itu, warna-warna hitam dan putih ialah warna Pahang, merah dan kuning warna Selangor, hitam, putih dan kuning warna negeri Perak, merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. Empat buah negeri ini ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga Bahagian di sebelah bawah itu menandakan Negeri Sabah di sebelah kiri dan Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunya Raya - Bunga Kebangsaan. Harimau-harimau yang di tunjukkan sebagai penumpang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Lambang Malaysia, Cogan - Bersekutu Bertambah Mutu - ditulis dengan tulisan rumi di sebelah kiri dan tulisan jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. Memandangkan Malaysia adalah sebuah negara yang berdaulat, bendera hanya dikibarkan pada tempoh dan waktu yang tertentu sahaja untuk memupuk semangat kenegaraan supaya rakyat Malaysia berasa megah dan menghormati bendera mereka.

biru dan bulan bintang berwarna kuning yang melambangkan warna Bendera Malaysia membawa makna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia.  Bulan Bintang : Bulan bintang berwarna kuning yang menjadi lambang keIslaman dan Kedaulatan Raja Berperlembagaan yang terletak di tengahtengah dan mencakupi ketiga-tiga jalur (merah. Bulan Bintang bermakna Agama Islam sebagai agama rasmi dan bintang pecah empat belas menggambarkan negeri-negeri dan Kerajaan Persekutuan bersatu dalam Persekutuan Malaysia. kesucian dan perpaduan.  . putih. aman makmur hormati serta berusaha untuk memajukan pembangunan ekonomi yang berasaskan sains dan teknologi. putih.Latar Belakang Bendera Negeri Wilayah Persekutuan BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN Bendera ini mengandungi tiga jalur melintang yang sama lebar berwarna merah. putih dan biru dengan bulan bintang pecah empat belas berwarna kuning terletak di tengah bendera. Jalur-jalur merah. berkebudayaan dan berkeperibadian Malaysia. Merah : Melambangkan keberanian bermakna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. biru) menampakkan kestabilan dan kekuatan di dalam menyatukan lambang-lambang keberanian.  Biru : Melambangkan perpaduan rakyat berbilang kaum.  Putih : Melambangkan kesucian.  Kuning : Melambangkan kedaulatan Raja Berperlembagaan serta mendokong dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan falsafah Rukun Negara. hidup bersatu. keikhlasan dan kesungguhan dalam mempertingkatkan katahanan rakyat yang beradab.

.BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN PUTRAJAYA Bendera baru bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah berasaskan dua (2) warna utama iaitu biru dan kuning.Manakala warna kuning bendera adalah warna Diraja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu.Logo Persekutuan melambangkan Wilayah Persekutuan Putrajaya menjadi tonggak pentadbiran negara yang baru dengan kekuatan dan semangat yang utuh dalam mengharungi era globalisasi dan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara maju.Warna biru melambangkan keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa.

Bulan sabit dan bintang melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi. Warna biru tua di bahagian tengah melambangkan perpaduan wargakota Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berbilang kaum.  Warna putih melambangkan keluhuran.  Warna kuning melambangkan kedaulatan dan kemakmuran Kuala Lumpur.BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR Bendera ini berteraskan bendera kebangsaan yang berjalur putih dan merah.  Warna merah melambangkan keberanian.14 jalur merah dan putih (melintang) menandakan keanggotaan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terletak di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Bintang berbucu 14 melambangkan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang bertindak sebagai Pusat Kerajaan dan pentadbiran. kegagahan sebuah bandaraya dalam menghadapi cabaran ke arah pembangunan bandaraya kosmopolitan yang dinamik dan berprogresif. Unsur-unsur ini tidak dapat dipisahkan memandangkan Kuala Lumpur adalah Ibu Negara Malaysia dan juga Wilayah Persekutuan. kebersihan dan keindahan bandaraya dalam taman bercahaya  . Warna biru tua bersama bintang serta bulan sabit berwarna kuning.

Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Warna biru salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara warna nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. putih melambangkan kemurnian dan keadilan. manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan.Latar Belakang Bendera dan Lambang Negeri-Negeri Malaysia BENDERA NEGERI SABAH Bendera Negeri Sabah berbentuk empat persegi bujur pada kada 1 : 2. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. Petak ini berwarna biru salji sebagai latar belakang kepada bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berada dalam kedudukan 1/4 dari sempadan atas dan sempadan bawah petak utama. Bahagian lain dalam bendera ini terbahagi kepada tiga jalur warna melintang yang mana jalur yang paling bawah memenuhi kaki bendera. Jalur paling atas berwarna biru zirkon. Petak utama dalam bendera ini luasnya separuh bendera dan buka lebarnya 2/3 bendera. .Lima jenis warna itu melambangkan lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri ini dan bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah.

Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Perisai itu dipangku oleh sehelai skrol berwarna merah yang tertulis dengan cogankata negeri Sabah "Sabah Maju Jaya" berwarna putih. biru salji dan nilakandi.Dua lengan yang menjulang Bendera Negeri itu melambangkan perpaduan dan kerjasama di kalangan masyarakat berbagai kaum di negeri ini ke arah kemajuan dan kejayaan. Biru Salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. putih. warna putih melambangkan kemurnian dan keadilan.Lima warna yang tersusun itu bermakna lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri Sabah. merah cili. Bahagian atas perisai ini tersusun tiga warna Negeri iaitu biru zirkon.LAMBANG NEGERI SABAH Lambang Negeri Sabah terdiri dari dua bahagian iaitu atas yang berupa dua lengan berwarna kuning sedang menjulang Bendera Negeri yang terletak di atas satu susunan lima warna Negeri iaitu biru zirkon. Bahagian bawah perisai ini terdapat bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berlatarbelakangkan warna biru salji. . putih dan merah cili dalam bentuk V.Bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. Merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Di bawahnya iaitu tubuh utama lambang ini yang berbentuk sebuah perisai.

kesungguhan dan pengorbanan rakyat dalam daya usaha mereka yang berterusan untuk mengejar serta mempertahankan kemajuan dan ketinggian maruah dalam proses membina Sarawak sebagai negeri contoh.Bintang yang berwarna kuning bermuncung sembilan melambangkan sembilan bahagian di mana rakyatnya tinggal di dalam harmonis.Warna hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak mentah. balak dan sebagainya yang merupakan landasan bagi memajukan rakyatnya.BENDERA NEGERI SARAWAK Warna merah melambangkan keberanian. perpaduan serta stabiliti dalam masyarakat yang berbilang kaum. .Warna kuning menggambarkan keagungan Perundangan dan Peraturan (Order).Simbol bintang juga merupakan cita-cita tinggi rakyat kita dan hasrat perjuangan kita untuk meninggikan mutu kehidupan selepas merdeka.

Lencana negeri ini juga boleh membezakan keunggulan Sarawak daripada negeri-negeri lain di dunia.LAMBANG NEGERI SARAWAK Lambang negeri menjunjungkan kemegahan "Bumi Kenyalang: terbang tinggi dengan aspirasi dan pencapaian dalam semua lapangan daya usaha. berpandukan ideologi "politik pembangunan". .

Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri. Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Manakala di sebelah kanannya ialah Quran melambangkan Undangundang.M. LAMBANG NEGERI TERENGGANU Bulan bintang menunjukkan negeri Islam.Y. Wali/Selampai melambangkan Alat-alat Istiadat Kebesaran. . Buku Undang-undang di sebelah kiri pula melambangkan keadilan. Ia melingkungi tanah hitamyang bermakna rakyat . Pedang.oleh itu bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat baginda. agama negeri.BENDERA NEGERI TERENGGANU Latar belakang berwarna putih maksudnya D.M. Sultan. Mahkota menandakan pemerintahan Di Raja.

. iaitu agama rasmi negeri dan kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih. Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri.BENDERA NEGERI SELANGOR Empat bahagian yangberwarna kuning dan merah itu maksudnya daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini. Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di Kiri pula Keris Panjang. Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai iakt pinggang oleh pahlawanpahlawan zaman dahulu. agama negeri. Tombak merah di tengah-tengah ialah Sambu-warna. Bulan bintang pula ialah sebagai Agama Islam. LAMBANG NEGERI SELANGOR Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri.

BENDERA PULAU PINANG Warna biru muda maksudnya warna laut yang indah di sekeliling pulau itu. Pohon pinang ialh pohon dari mana pulau itu mendapat namanya. Warna kuning tanda kemakmuran. Empat (4) kabel . Warna putih maksudnya negeri Pulau Pinang yang aman damai. LAMBANG NEGERI PULAU PINANG Pohon pinang ialah tanda asal nama pulau itu. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Besar Pulau Pinang yang mempunyai dua (2) tiang dan empat (4) kabel yang menegakkan tiang tersebut. Dua (2) tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat.

Y. India dan lain-lain.Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima (5) tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukunegara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang.pula menggambarkan empat (4) jenis keturunan di negeri ini iaitu Melayu. Raja. BENDERA NEGERI PERLIS Warna kuning maksudnya D.M. . Bendera itu maknanya kerjasama yang erat di antara Raja dengan Rakyat baginda. Warna biru maksudnya rakyat.M. Cina.

M.Y. BENDERA NEGERI SEMBILAN Tanah kuning itu maksudnya D.M. Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat. Raja. Perisai tanda kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya.LAMBANG NEGERI PERLIS Lengkaran padi itu maksudnya pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi. Sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam .

Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam gabungan lama.maksudnya Datuk-datuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagianbahagian negeri ini. Warna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang. Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa yang lalu dengan British. LAMBANG NEGERI SEMBILAN Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. Di tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda Kebesaran Yang Di Pertuan Besar. . Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan. Warna kuning maknanya Yang Di Pertuan Besar.

Pokok Melaka ialah pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. putih.BENDERA NEGERI MELAKA Warna-warna merah. Dua ekor pelandok yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua iaitu pelandoklah yang telah menyebabkan Raja Melaka yang pertama mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. kuning dan biru maknanya Melaka sebuah negeri dalam Malaysia. . Lima bilah keris maksudnya lima orang pahlawan termasyhur di Melaka pada zaman dahulu. agama rasmi negeri. kuning dan biru adalah warna-warna Bendera Persekutuan dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan. LAMBANG NEGERI MELAKA Warna merah. putih. sementara anak bulan dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda Agama Islam. agama negeri dan Malaysia. Anak bulan dan bintang pecah lima tanda Agama Islam.

. Dua pucuk meriam maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa sedia untuk mempertahankan dirinya. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan. LAMBANG NEGERI KELANTAN Mahkota itu tanda Kedaulatan Sultan. Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini tatkala Che' Wan Kembang (atau Che' Siti) Permaisuri Kelantan (kira-kira pada akhir kurun yang ke 14) yang kerana terlalu kasih kepada kijang kesayangannya. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. rakyat Raja. "BERSERAH KEPADA TUHAN KERAJAAN KELANTAN" ialah cogankata negeri ini. Lambang kebesaran berwarna putih itu tanda kesucian Raja negeri ini.BENDERA NEGERI KELANTAN Latar belakang berwarna merah maksudnya kejujuran penduduk. Anak bulan dan bintang adalah tanda Islam.

adat istiadat. Kedua-duanya sama lebar. Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan Beraja. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. adat resam.Putih adalah melambangkan Raja.BENDERA NEGERI PAHANG Bendera negeri Pahang Darul Makmur mengandungi dua warna iaitu putih di atas dan hitam di bawah. undangundang. tata susila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada Raja sebagai negeri beraja dan berdaulat.Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintahan di negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. LAMBANG NEGERI PAHANG .

" Ya La Tif " juga dijadikan azimat yang berguna.Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.Keduanya tiada kebal yang boleh menahan senjata yang diperbuat dari emas.Mata cogan berbentuk daun kopi itu semuanya diperbuat daripada emas termasuk penongkok dan taran. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya.Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan. kuning dan hitam.Simboliknya pemerintah tidak menggunakan kekerasan.Gading yang bersilang dibawah daun kopi itu melambangkan bahawa ketika itu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar.Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan. . BENDERA NEGERI PERAK Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih.Tujuan dipilih logam emas itu ialah melambangkan bahawa dalam tahun 1862 emas merupakan hasil masyur yang utama di Negeri Pahang.Kalimah " Ya La Tif " bermaksud yang lemah lembut.

Bunga padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri.LAMBANG NEGERI PERAK Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. BENDERA NEGERI KEDAH .Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi. Jata ini dilingkungi dengan bulan sabit yang mengandungi bunga padi.Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah.

Anak bulan tanda Agama Islam. BENDERA NEGERI JOHOR .Bendera negeri memaparkan bulan sabit berwarna hijau di bawah perisai kuning dan dilingkungi oleh jambangan padi berwarna kuning di atas latar belakang merah. Perisai pula tanda kekuasaan. Merah adalah warna tradisional negeri dan juga melambangkan kemewahan. tanaman utama negeri ini. Perisai melambangkan Sultan negeri sebagai pelindung dan penjaga rakyatnya LAMBANG NEGERI KEDAH Lengkaran itu maksudnya padi. sementara bulan sabit adalah simbol agama Islam.

Muar. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula.M. Raja Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri itu. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini. "KEPADA ALLAH BERSERAH" ialah cogan negeri itu.Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat. tanda Agama Islam.Y.M. Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai maksudnya Gambir dan Lada Hitam. Batu Pahat dan Endau. . LAMBANG NEGERI JOHOR Mahkota tanda D. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini. Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri. iaitu Johor Bahru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful