Latar Belakang Bendera & Jata Negara Malaysia

Bendera Malaysia JALUR GEMILANG
Bendera negara Malaysia mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri - Kedah, Negeri Sembilan, Pahang, Kelantan, Johor, Perak, Terengganu, Perlis, Selangor, Melaka, Sarawak, Pulau Pinang Sabah, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Labuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna Kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Di Raja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Jata Negara Malaysia
Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia, dan Kerajaan Persekutuan, manakala bintang bersama-sama anak bulan itu tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Lima bilah keris itu tanda Negeri-negeri Melayu yang Tiada Bersekutu dahulu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu). Bahagian sebelah kiri perisai itu menandakan Negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan dengan pokok Melaka itu Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat dahulu. Dalam empat jalur yang sama besarnya dalam bahagian tengah itu, warna-warna hitam dan putih ialah warna Pahang, merah dan kuning warna Selangor, hitam, putih dan kuning warna negeri Perak, merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. Empat buah negeri ini ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga Bahagian di sebelah bawah itu menandakan Negeri Sabah di sebelah kiri dan Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunya Raya - Bunga Kebangsaan. Harimau-harimau yang di tunjukkan sebagai penumpang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Lambang Malaysia, Cogan - Bersekutu Bertambah Mutu - ditulis dengan tulisan rumi di sebelah kiri dan tulisan jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. Memandangkan Malaysia adalah sebuah negara yang berdaulat, bendera hanya dikibarkan pada tempoh dan waktu yang tertentu sahaja untuk memupuk semangat kenegaraan supaya rakyat Malaysia berasa megah dan menghormati bendera mereka.

kesucian dan perpaduan. putih.  Putih : Melambangkan kesucian. hidup bersatu. Jalur-jalur merah.  .  Kuning : Melambangkan kedaulatan Raja Berperlembagaan serta mendokong dan menghormati lunas-lunas perlembagaan dan falsafah Rukun Negara. biru) menampakkan kestabilan dan kekuatan di dalam menyatukan lambang-lambang keberanian. keikhlasan dan kesungguhan dalam mempertingkatkan katahanan rakyat yang beradab.  Biru : Melambangkan perpaduan rakyat berbilang kaum. putih dan biru dengan bulan bintang pecah empat belas berwarna kuning terletak di tengah bendera. putih. Merah : Melambangkan keberanian bermakna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia. berkebudayaan dan berkeperibadian Malaysia. biru dan bulan bintang berwarna kuning yang melambangkan warna Bendera Malaysia membawa makna Pulau Labuan adalah menjadi Wilayah Persekutuan di dalam Persekutuan Malaysia.  Bulan Bintang : Bulan bintang berwarna kuning yang menjadi lambang keIslaman dan Kedaulatan Raja Berperlembagaan yang terletak di tengahtengah dan mencakupi ketiga-tiga jalur (merah.Latar Belakang Bendera Negeri Wilayah Persekutuan BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN Bendera ini mengandungi tiga jalur melintang yang sama lebar berwarna merah. aman makmur hormati serta berusaha untuk memajukan pembangunan ekonomi yang berasaskan sains dan teknologi. Bulan Bintang bermakna Agama Islam sebagai agama rasmi dan bintang pecah empat belas menggambarkan negeri-negeri dan Kerajaan Persekutuan bersatu dalam Persekutuan Malaysia.

BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN PUTRAJAYA Bendera baru bagi Wilayah Persekutuan Putrajaya adalah berasaskan dua (2) warna utama iaitu biru dan kuning.Logo Persekutuan melambangkan Wilayah Persekutuan Putrajaya menjadi tonggak pentadbiran negara yang baru dengan kekuatan dan semangat yang utuh dalam mengharungi era globalisasi dan matlamat menjadikan Malaysia sebuah negara maju.Warna biru melambangkan keharmonian dan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang bangsa. .Manakala warna kuning bendera adalah warna Diraja bagi Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu.

 Warna merah melambangkan keberanian.BENDERA WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR Bendera ini berteraskan bendera kebangsaan yang berjalur putih dan merah. Warna biru tua bersama bintang serta bulan sabit berwarna kuning. Unsur-unsur ini tidak dapat dipisahkan memandangkan Kuala Lumpur adalah Ibu Negara Malaysia dan juga Wilayah Persekutuan. kegagahan sebuah bandaraya dalam menghadapi cabaran ke arah pembangunan bandaraya kosmopolitan yang dinamik dan berprogresif.14 jalur merah dan putih (melintang) menandakan keanggotaan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur terletak di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Bintang berbucu 14 melambangkan 13 buah negeri di Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang bertindak sebagai Pusat Kerajaan dan pentadbiran. Bulan sabit dan bintang melambangkan Agama Islam sebagai agama rasmi.  Warna putih melambangkan keluhuran.  Warna kuning melambangkan kedaulatan dan kemakmuran Kuala Lumpur. Warna biru tua di bahagian tengah melambangkan perpaduan wargakota Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang berbilang kaum. kebersihan dan keindahan bandaraya dalam taman bercahaya  .

Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. putih melambangkan kemurnian dan keadilan. Warna biru salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara warna nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. Bahagian lain dalam bendera ini terbahagi kepada tiga jalur warna melintang yang mana jalur yang paling bawah memenuhi kaki bendera.Latar Belakang Bendera dan Lambang Negeri-Negeri Malaysia BENDERA NEGERI SABAH Bendera Negeri Sabah berbentuk empat persegi bujur pada kada 1 : 2. Petak ini berwarna biru salji sebagai latar belakang kepada bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berada dalam kedudukan 1/4 dari sempadan atas dan sempadan bawah petak utama.Lima jenis warna itu melambangkan lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri ini dan bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah. Jalur paling atas berwarna biru zirkon. . manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Petak utama dalam bendera ini luasnya separuh bendera dan buka lebarnya 2/3 bendera.

Dua lengan yang menjulang Bendera Negeri itu melambangkan perpaduan dan kerjasama di kalangan masyarakat berbagai kaum di negeri ini ke arah kemajuan dan kejayaan. Perisai itu dipangku oleh sehelai skrol berwarna merah yang tertulis dengan cogankata negeri Sabah "Sabah Maju Jaya" berwarna putih. putih dan merah cili dalam bentuk V. . merah cili. putih.LAMBANG NEGERI SABAH Lambang Negeri Sabah terdiri dari dua bahagian iaitu atas yang berupa dua lengan berwarna kuning sedang menjulang Bendera Negeri yang terletak di atas satu susunan lima warna Negeri iaitu biru zirkon. Biru Salji melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara nilakandi melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. Warna biru zirkon melambangkan keamanan dan ketenteraman. Di bawahnya iaitu tubuh utama lambang ini yang berbentuk sebuah perisai. warna putih melambangkan kemurnian dan keadilan. Bahagian bawah perisai ini terdapat bentuk Gunung Kinabalu berwarna nilakandi yang berlatarbelakangkan warna biru salji. biru salji dan nilakandi. Bahagian atas perisai ini tersusun tiga warna Negeri iaitu biru zirkon.Bentuk Gunung Kinabalu melambangkan Negeri Sabah.Lima warna yang tersusun itu bermakna lima buah Bahagian Pentadbiran Negeri Sabah. Merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan.

Bintang yang berwarna kuning bermuncung sembilan melambangkan sembilan bahagian di mana rakyatnya tinggal di dalam harmonis. .Warna hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak mentah.Simbol bintang juga merupakan cita-cita tinggi rakyat kita dan hasrat perjuangan kita untuk meninggikan mutu kehidupan selepas merdeka. kesungguhan dan pengorbanan rakyat dalam daya usaha mereka yang berterusan untuk mengejar serta mempertahankan kemajuan dan ketinggian maruah dalam proses membina Sarawak sebagai negeri contoh. perpaduan serta stabiliti dalam masyarakat yang berbilang kaum.Warna kuning menggambarkan keagungan Perundangan dan Peraturan (Order). balak dan sebagainya yang merupakan landasan bagi memajukan rakyatnya.BENDERA NEGERI SARAWAK Warna merah melambangkan keberanian.

LAMBANG NEGERI SARAWAK Lambang negeri menjunjungkan kemegahan "Bumi Kenyalang: terbang tinggi dengan aspirasi dan pencapaian dalam semua lapangan daya usaha. Lencana negeri ini juga boleh membezakan keunggulan Sarawak daripada negeri-negeri lain di dunia. berpandukan ideologi "politik pembangunan". .

Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri. . Pedang.oleh itu bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat baginda. Buku Undang-undang di sebelah kiri pula melambangkan keadilan. Mahkota menandakan pemerintahan Di Raja.Y.M. LAMBANG NEGERI TERENGGANU Bulan bintang menunjukkan negeri Islam. agama negeri.M. Wali/Selampai melambangkan Alat-alat Istiadat Kebesaran. Ia melingkungi tanah hitamyang bermakna rakyat . Manakala di sebelah kanannya ialah Quran melambangkan Undangundang. Sultan. Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam.BENDERA NEGERI TERENGGANU Latar belakang berwarna putih maksudnya D.

iaitu agama rasmi negeri dan kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih. Bulan bintang pula ialah sebagai Agama Islam. agama negeri. Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri.BENDERA NEGERI SELANGOR Empat bahagian yangberwarna kuning dan merah itu maksudnya daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini. Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai iakt pinggang oleh pahlawanpahlawan zaman dahulu. Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di Kiri pula Keris Panjang. . Tombak merah di tengah-tengah ialah Sambu-warna. LAMBANG NEGERI SELANGOR Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri.

LAMBANG NEGERI PULAU PINANG Pohon pinang ialah tanda asal nama pulau itu. Dua (2) tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat. Empat (4) kabel . Pohon pinang ialh pohon dari mana pulau itu mendapat namanya. Warna putih maksudnya negeri Pulau Pinang yang aman damai. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Besar Pulau Pinang yang mempunyai dua (2) tiang dan empat (4) kabel yang menegakkan tiang tersebut. Warna kuning tanda kemakmuran.BENDERA PULAU PINANG Warna biru muda maksudnya warna laut yang indah di sekeliling pulau itu.

Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima (5) tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukunegara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang.pula menggambarkan empat (4) jenis keturunan di negeri ini iaitu Melayu.M.Y. Cina. BENDERA NEGERI PERLIS Warna kuning maksudnya D. Raja. India dan lain-lain. Warna biru maksudnya rakyat.M. Bendera itu maknanya kerjasama yang erat di antara Raja dengan Rakyat baginda. .

M.LAMBANG NEGERI PERLIS Lengkaran padi itu maksudnya pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi. Perisai tanda kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya. BENDERA NEGERI SEMBILAN Tanah kuning itu maksudnya D. Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat.M.Y. Raja. Sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam .

Di tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda Kebesaran Yang Di Pertuan Besar. Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa yang lalu dengan British.maksudnya Datuk-datuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagianbahagian negeri ini. Warna hitam maksudnya Datuk-datuk Undang. Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan. . LAMBANG NEGERI SEMBILAN Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. Warna kuning maknanya Yang Di Pertuan Besar. Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam gabungan lama.

Lima bilah keris maksudnya lima orang pahlawan termasyhur di Melaka pada zaman dahulu. putih. putih. LAMBANG NEGERI MELAKA Warna merah. agama rasmi negeri. Anak bulan dan bintang pecah lima tanda Agama Islam. kuning dan biru adalah warna-warna Bendera Persekutuan dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan. agama negeri dan Malaysia.BENDERA NEGERI MELAKA Warna-warna merah. sementara anak bulan dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda Agama Islam. Pokok Melaka ialah pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. Dua ekor pelandok yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua iaitu pelandoklah yang telah menyebabkan Raja Melaka yang pertama mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. . kuning dan biru maknanya Melaka sebuah negeri dalam Malaysia.

Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan. Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini tatkala Che' Wan Kembang (atau Che' Siti) Permaisuri Kelantan (kira-kira pada akhir kurun yang ke 14) yang kerana terlalu kasih kepada kijang kesayangannya. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. . LAMBANG NEGERI KELANTAN Mahkota itu tanda Kedaulatan Sultan. rakyat Raja.BENDERA NEGERI KELANTAN Latar belakang berwarna merah maksudnya kejujuran penduduk. Anak bulan dan bintang adalah tanda Islam. "BERSERAH KEPADA TUHAN KERAJAAN KELANTAN" ialah cogankata negeri ini. Dua pucuk meriam maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa sedia untuk mempertahankan dirinya. Lambang kebesaran berwarna putih itu tanda kesucian Raja negeri ini.

adat resam. Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan Beraja. tata susila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada Raja sebagai negeri beraja dan berdaulat. adat istiadat. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan.BENDERA NEGERI PAHANG Bendera negeri Pahang Darul Makmur mengandungi dua warna iaitu putih di atas dan hitam di bawah. undangundang.Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintahan di negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara.Putih adalah melambangkan Raja. LAMBANG NEGERI PAHANG . Kedua-duanya sama lebar.

Kalimah " Ya La Tif " bermaksud yang lemah lembut. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya. BENDERA NEGERI PERAK Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih.Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan." Ya La Tif " juga dijadikan azimat yang berguna.Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.Simboliknya pemerintah tidak menggunakan kekerasan.Mata cogan berbentuk daun kopi itu semuanya diperbuat daripada emas termasuk penongkok dan taran.Gading yang bersilang dibawah daun kopi itu melambangkan bahawa ketika itu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar.Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan.Tujuan dipilih logam emas itu ialah melambangkan bahawa dalam tahun 1862 emas merupakan hasil masyur yang utama di Negeri Pahang. . kuning dan hitam.Keduanya tiada kebal yang boleh menahan senjata yang diperbuat dari emas.

LAMBANG NEGERI PERAK Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah.Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi. Jata ini dilingkungi dengan bulan sabit yang mengandungi bunga padi.Bunga padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri. BENDERA NEGERI KEDAH .

Bendera negeri memaparkan bulan sabit berwarna hijau di bawah perisai kuning dan dilingkungi oleh jambangan padi berwarna kuning di atas latar belakang merah. BENDERA NEGERI JOHOR . Anak bulan tanda Agama Islam. Merah adalah warna tradisional negeri dan juga melambangkan kemewahan. sementara bulan sabit adalah simbol agama Islam. Perisai melambangkan Sultan negeri sebagai pelindung dan penjaga rakyatnya LAMBANG NEGERI KEDAH Lengkaran itu maksudnya padi. tanaman utama negeri ini. Perisai pula tanda kekuasaan.

Y. . Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini.M. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. tanda Agama Islam. Batu Pahat dan Endau. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai maksudnya Gambir dan Lada Hitam. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini. iaitu Johor Bahru. Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri. Raja Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri itu. Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. Muar. LAMBANG NEGERI JOHOR Mahkota tanda D.M. "KEPADA ALLAH BERSERAH" ialah cogan negeri itu.Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful