P. 1
Melaka Sebagai Pusat Pekembangan Ilmu & Penyebaran Agama Islam

Melaka Sebagai Pusat Pekembangan Ilmu & Penyebaran Agama Islam

|Views: 181|Likes:
Published by Banxao Ash

More info:

Published by: Banxao Ash on Jun 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

Disediakan untuk : Disediakan oleh

:

Ustaz Najahudin B. Lateh Wan Muhammad Faiq B. Wan Ahmad Mohd Zamir B. Osman Mohd Firdaus B. Kamarozaman Ahmad Syamim Hamali B. Khairuddin

datang.  Para pendakwah islam dihantar oleh sultan ke seluruh kepulauan melayu seperti Jawa. jadi pelabuhan yg terpenting di kepulauan melayu abad ke15/16. ramai hindu di asia 1409 berubah. pemerintahan berkembang pesat .  Mulanya. mengelarkan diri Raja Iskandar Shah.Kesultanan Melayu Melaka  Sultan Muzaffar Syah (1400-1403)  Bukan islam. berkahwin dengan puteri pasai. arab. dan Filipina . india china.  Mula peluk islam. Borneo.  Pedagang jawa.

 Selain golongan ulama. . golongan cerdik pandai seperti jurutulis dan pengarang turut berkumpul di istana untuk membincang. mengarang.Melaka sebagai pusat perkembangan ilmu  Istana berperanan sebagai pusat kegiatan intelektual pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. dan menterjemah kitab.

. Golongan cerdik pandai ini menguasai bahasa asing.  Kebanyakan karya ini bersifat didaktik dan digunakan sebagai perantaraan untuk menyebarkan agama islam. berperanan menterjemahkan karya asing seperti Arab dan Parsi ke bahasa Melayu  Antara karya melayu yg dihasilkan di istana ialah Hikayat Hang Tuah dan Hikayat Bayan Budiman.

 Karya undang-undang seperti Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka digubal semasa pemerintahan Sultan Muhammad Shah dan dilengkapkan semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah  Undang-undang ini kemudian disusun semula pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Shah .

 Selain menjadi tempat menghasilkan karya. istana Melaka juga berperanan sebagai tempat menyimpan buku karya tempatan dan karya asing  Istana Melaka juga berfungsi sebagai tempat mengadakan perbincangan dan perdebatan alim ulama tentang soal agama seperrti membahaskan kitab Darul Manzum .

Acheh India .Perkampungan di pantai barat Sumatera .w.Penyebaran Agama Islam  Batu nisan." (Surah al-Hajj : 67). Sesungguhnya kamu mudah-mudahan berada pada jalan yang lurus.Penghijrahan rakyat Yunan ke Tanah Melayu Firman Allah s. .t yang bermaksud : " Bagi tiap-tiap umat telah Kami tetapkan syariat tertentu yang mereka lakukan.Perdagangan dari Gujerat Cina .Pengislaman Raja Perlak. batu bersurat sebagai bukti dan sebagainya Teori Tanah Arab . maka janganlah sekali-kali mereka membantah engkau dalam urusan (syariat) ini dan serulah kepada (agama) Tuhanmu.

surau dan masjid sebagai pusat pengajian agama islam  Pengaruh undang-undang fiqh/syariah  Hukum kanun Melaka  Undang-undang laut Melaka .Sinar islam di Melaka  Raja Melaka menggunakan gelaran sultan  Kehadiran ulama sebagai penasihat dalam hal pentadbiran dan agama  Madrasah.

dan kenduri arwah. Sistem pendidikan di melaka berasaskan pengajian Al-Quran  Bahasa melayu mejadi bahasa ilmu dan lingua franca  Tulisan jawi diperkenalkan.Ukiran pada kubah. dan guna secara meluas  Cara hidup masyarakat turut di pengaruhi oleh ajaran islam .Tulisan khat & ukiran bermotifkan tumbuhtumbuhan.Upacara berkhatam Al-Quran. majlis kesyukuran. mimbar. . . . ayat-ayat Al-Quran. batu nisan.

Hal yang demikian memberi impak yang sangat besar dalam proses percambahan dan peningkatan cara hidup dan pengurusan yang berasaskan islam.Kesimpulan Melaka meliputi sebuah kawasan yang luas dimana perkembangan ilmu dan penyebaran agama islam pesat membangunan semenjak abad ke-15. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->