P. 1
Melaka Sebagai Pusat Pekembangan Ilmu & Penyebaran Agama Islam

Melaka Sebagai Pusat Pekembangan Ilmu & Penyebaran Agama Islam

|Views: 181|Likes:
Published by Banxao Ash

More info:

Published by: Banxao Ash on Jun 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

Disediakan untuk : Disediakan oleh

:

Ustaz Najahudin B. Lateh Wan Muhammad Faiq B. Wan Ahmad Mohd Zamir B. Osman Mohd Firdaus B. Kamarozaman Ahmad Syamim Hamali B. Khairuddin

berkahwin dengan puteri pasai. datang.  Para pendakwah islam dihantar oleh sultan ke seluruh kepulauan melayu seperti Jawa.  Mula peluk islam. pemerintahan berkembang pesat .Kesultanan Melayu Melaka  Sultan Muzaffar Syah (1400-1403)  Bukan islam.  Pedagang jawa. Borneo. mengelarkan diri Raja Iskandar Shah. ramai hindu di asia 1409 berubah. arab. india china. dan Filipina . jadi pelabuhan yg terpenting di kepulauan melayu abad ke15/16.  Mulanya.

. dan menterjemah kitab.  Selain golongan ulama. golongan cerdik pandai seperti jurutulis dan pengarang turut berkumpul di istana untuk membincang. mengarang.Melaka sebagai pusat perkembangan ilmu  Istana berperanan sebagai pusat kegiatan intelektual pada zaman Kesultanan Melayu Melaka.

 Kebanyakan karya ini bersifat didaktik dan digunakan sebagai perantaraan untuk menyebarkan agama islam. . berperanan menterjemahkan karya asing seperti Arab dan Parsi ke bahasa Melayu  Antara karya melayu yg dihasilkan di istana ialah Hikayat Hang Tuah dan Hikayat Bayan Budiman. Golongan cerdik pandai ini menguasai bahasa asing.

 Karya undang-undang seperti Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka digubal semasa pemerintahan Sultan Muhammad Shah dan dilengkapkan semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah  Undang-undang ini kemudian disusun semula pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Shah .

 Selain menjadi tempat menghasilkan karya. istana Melaka juga berperanan sebagai tempat menyimpan buku karya tempatan dan karya asing  Istana Melaka juga berfungsi sebagai tempat mengadakan perbincangan dan perdebatan alim ulama tentang soal agama seperrti membahaskan kitab Darul Manzum .

Sesungguhnya kamu mudah-mudahan berada pada jalan yang lurus. . Acheh India . batu bersurat sebagai bukti dan sebagainya Teori Tanah Arab .Pengislaman Raja Perlak. maka janganlah sekali-kali mereka membantah engkau dalam urusan (syariat) ini dan serulah kepada (agama) Tuhanmu.Perkampungan di pantai barat Sumatera .t yang bermaksud : " Bagi tiap-tiap umat telah Kami tetapkan syariat tertentu yang mereka lakukan.w.Perdagangan dari Gujerat Cina .Penyebaran Agama Islam  Batu nisan.Penghijrahan rakyat Yunan ke Tanah Melayu Firman Allah s." (Surah al-Hajj : 67).

Sinar islam di Melaka  Raja Melaka menggunakan gelaran sultan  Kehadiran ulama sebagai penasihat dalam hal pentadbiran dan agama  Madrasah. surau dan masjid sebagai pusat pengajian agama islam  Pengaruh undang-undang fiqh/syariah  Hukum kanun Melaka  Undang-undang laut Melaka .

.Tulisan khat & ukiran bermotifkan tumbuhtumbuhan. dan kenduri arwah. ayat-ayat Al-Quran.Ukiran pada kubah. mimbar. .Upacara berkhatam Al-Quran. Sistem pendidikan di melaka berasaskan pengajian Al-Quran  Bahasa melayu mejadi bahasa ilmu dan lingua franca  Tulisan jawi diperkenalkan. batu nisan. majlis kesyukuran. . dan guna secara meluas  Cara hidup masyarakat turut di pengaruhi oleh ajaran islam .

. Hal yang demikian memberi impak yang sangat besar dalam proses percambahan dan peningkatan cara hidup dan pengurusan yang berasaskan islam.Kesimpulan Melaka meliputi sebuah kawasan yang luas dimana perkembangan ilmu dan penyebaran agama islam pesat membangunan semenjak abad ke-15.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->