FOOD PRESERVATIONS (PENGAWETAN MAKANAN) 1. Pengawetan makanan ialah proses untuk membolehkan makanan tahan lebih lama. 2.

Pengawetan makanan boleh memperlahankan atau memberhentikan tindakan mikroorganisma dalam makanan dan ini membolehkan makanan disimpan untuk masa yang lama. 3. Makanan boleh diawet dengan cara berikut :a. Bottling and canning (pembotolan dan pengetinan) - Bahan makanan dimasak pada suhu yang sangat tinggi dan disimpan dalan tin atau botol yang kedap udara. - Bacteria dan kulat tidak boleh membiak tanpa udara. - Contoh makanan yang diawet dengan cara pengetinan :- ikan, daging, susu pekat, buahbuahan, sayuran-sayuran. - Contoh makanan yang diawet dengan cara pembotolan :- jem, minuman ringan, sos tomato,sirap, jus buah. b. Pickling (penjerukkan) - Bahan makanan direndam dalam cuka, larutan garam atau larutan gula pekat. - Penjerukkan mengurangkan kandungan air dalam makanan. - Mikroorganisma tidak boleh membiak dalam keadaan berasid atau dalam larutan pekat. - Makanan yang dijeruk mempunyai rasa yang berbeza dan kurang berkhasiat. - Contoh makanan yang dijeruk : mangga, betik, jambu cili, bawang,bawang c. Drying (pengeringan) - Pengeringan adalah proses air dikeluarkan daripada makanan. - Tanpa air, mikroorganisma tidak boleh membiak dan ini membolehkan makanan tahan lebih lama. - Makanan boleh dikeringkan dengan : Menjemur di bawah cahaya matahari  Memanaskan dalam ketuhar  Memanaskan dengan menggunakan api - Contoh :- ikan kering, sotong kering, cili kering, ikan bilis, buah-buahan kering d. Salting (pengasinan) - Garam yang banyak ditambah dalam makanan. - Garam mengeluarkan air dan menghalang mikroorganisma daripada membiak. - 2 cara mengasinkan makanan iaitu :  Merendam makanan dalam larutan garam  Melumur garam pada makanan - Contoh makanan yang diasinkan :- ikan, telur, buah-buahan, sayur-sayuran. e. Vacuum-packing (pembungkusan vakum) - Satu cara penyimpanan makanan dalam bekas kedap udara biasanya dalam beg plastic atau botol. - Semua udara disingkirkan daripada bekas sebelum ditutup - Mikroorganisma tidak boleh hidup tanpa udara - Contoh makanan :- kacang, kerepek, buah-buahan, sosej.

f. Cooling (penyejukan) - Penyimpanan makanan dalam peti sejuk pada suhu yang rendah iaitu 0C hingga 5C. - Penyejukan tidak membunuh mikroorganisma, Cuma memperlahankan pertumbuhannya sahaja. - Contoh makanan :- buah-buahan, telur, susu, sayur-sayuran. g. Freezing (penyejukbekuan) - Bahan makanan dibekukan pada suhu – 15C - Mikroorganisma tidak dapat membiak pada suhu yang sangat rendah. - Contoh makanan :- ikan, sotong, daging, ayam h. Waxing (pelilinan) - Bahan makanan disalut dengan lilin. - Pelilinan membantu :  Mengurangkan kehilangan air  Melambatkan pereputan makanan - Contoh makanan :- buah-buahan dan sayur-sayuran i. Pasteurization (pempasteuran) - Bahan makanan akan dipanaskan dengan cepat selama beberapa saat dan disejukkan dengan segera. - Kaedah ini dapat membunuh kuman yang berbahaya. - Contoh : susu, jus buah, ais krim j. Boiling (pendidihan) - Suhu yang tinggi semasa pendidihan boleh membunuh banyak mikroorganisma - Mikroorganisma mati apabila makanan dipanaskan dan dimasak. k. Smoking (penyalaian) - Makanan dikeringkan dengan asap dalam tempoh yang lama. - Contoh makanan :- ikan, daging

KEPENTINGAN PENGAWETAN MAKANAN 1. 2. 3. 4. Bahan makanan dapat disimpan lama. Pengawetan makanan boleh mengelakkan pembaziran. Bahan makanan yang diawet lebih mudah dibawa daripada bahan makanan segar Bahan makanan yang diawet mudah disimpan dan boleh dieksport (buah dan sayur)

FOOD PRESERVATIONS (PENGAWETAN MAKANAN) 4. Pengawetan makanan ialah proses untuk membolehkan makanan tahan lebih lama. 5. Pengawetan makanan boleh memperlahankan atau memberhentikan tindakan mikroorganisma dalam makanan dan ini membolehkan makanan disimpan untuk masa yang lama. 6. Makanan boleh diawet dengan cara berikut :l. Bottling and canning (pembotolan dan pengetinan) - Bahan makanan dimasak pada suhu yang sangat tinggi dan disimpan dalan tin atau botol yang kedap udara. - Bacteria dan kulat tidak boleh membiak tanpa udara. - Contoh makanan yang diawet dengan cara pengetinan :- ikan, daging, susu pekat, buahbuahan, sayuran-sayuran. - Contoh makanan yang diawet dengan cara pembotolan :- jem, minuman ringan, sos tomato,sirap, jus buah. m. Pickling (penjerukkan) - Bahan makanan direndam dalam cuka, larutan garam atau larutan gula pekat. - Penjerukkan mengurangkan kandungan air dalam makanan. - Mikroorganisma tidak boleh membiak dalam keadaan berasid atau dalam larutan pekat. - Makanan yang dijeruk mempunyai rasa yang berbeza dan kurang berkhasiat. - Contoh makanan yang dijeruk : mangga, betik, jambu cili, bawang,bawang n. Drying (pengeringan) - Pengeringan adalah proses air dikeluarkan daripada makanan. - Tanpa air, mikroorganisma tidak boleh membiak dan ini membolehkan makanan tahan lebih lama. - Makanan boleh dikeringkan dengan : Menjemur di bawah cahaya matahari  Memanaskan dalam ketuhar  Memanaskan dengan menggunakan api - Contoh :- ikan kering, sotong kering, cili kering, ikan bilis, buah-buahan kering o. Salting (pengasinan) - Garam yang banyak ditambah dalam makanan. - Garam mengeluarkan air dan menghalang mikroorganisma daripada membiak. - 2 cara mengasinkan makanan iaitu :  Merendam makanan dalam larutan garam  Melumur garam pada makanan - Contoh makanan yang diasinkan :- ikan, telur, buah-buahan, sayur-sayuran. p. Vacuum-packing (pembungkusan vakum) - Satu cara penyimpanan makanan dalam bekas kedap udara biasanya dalam beg plastic atau botol. - Semua udara disingkirkan daripada bekas sebelum ditutup - Mikroorganisma tidak boleh hidup tanpa udara - Contoh makanan :- kacang, kerepek, buah-buahan, sosej.

q. Cooling (penyejukan) - Penyimpanan makanan dalam peti sejuk pada suhu yang rendah iaitu 0C hingga 5C. - Penyejukan tidak membunuh mikroorganisma, Cuma memperlahankan pertumbuhannya sahaja. - Contoh makanan :- buah-buahan, telur, susu, sayur-sayuran. r. Freezing (penyejukbekuan) - Bahan makanan dibekukan pada suhu – 15C - Mikroorganisma tidak dapat membiak pada suhu yang sangat rendah. - Contoh makanan :- ikan, sotong, daging, ayam s. Waxing (pelilinan) - Bahan makanan disalut dengan lilin. - Pelilinan membantu :  Mengurangkan kehilangan air  Melambatkan pereputan makanan - Contoh makanan :- buah-buahan dan sayur-sayuran t. Pasteurization (pempasteuran) - Bahan makanan akan dipanaskan dengan cepat selama beberapa saat dan disejukkan dengan segera. - Kaedah ini dapat membunuh kuman yang berbahaya. - Contoh : susu, jus buah, ais krim u. Boiling (pendidihan) - Suhu yang tinggi semasa pendidihan boleh membunuh banyak mikroorganisma - Mikroorganisma mati apabila makanan dipanaskan dan dimasak. v. Smoking (penyalaian) - Makanan dikeringkan dengan asap dalam tempoh yang lama. - Contoh makanan :- ikan, daging

KEPENTINGAN PENGAWETAN MAKANAN 5. 6. 7. 8. Bahan makanan dapat disimpan lama. Pengawetan makanan boleh mengelakkan pembaziran. Bahan makanan yang diawet lebih mudah dibawa daripada bahan makanan segar Bahan makanan yang diawet mudah disimpan dan boleh dieksport (buah dan sayur)