6/6/12

Modifikasi tingkah laku

Teory applied behavior analysis

6/6/12

Modifikasi adalah satu pendekatan berstruktur dan bersistematik bagi meningkatkan tingkah laku diingini, mengurangkan tingkah laku yang buruk, dan mengekalkan tingkah laku sasaran. Pendekatan ini banyak mengamalkan peneguhan bagi mencapai matlamat pengubahsuaian tingkah laku diingini. Boleh dicapai melalui model ABC.

Model ABC 6/6/12 .

masa dan sebagainya. . Merupakan satu signal / rangsangan untuk seseorang supaya mereka bertindak. aktiviti. tempat.6/6/12 Antecedent / peristiwa sebelum Antecedent adalah peristiwa yang berlaku sebelum tingkah laku. perkara. Berkaitan dengan orang.

nampak aiskrim. menggunakan buku untuk mengipaskan diri kerana bekalan elektrik putus buat sementara waktu. semua orang senyap. komputer.6/6/12 contoh  Guru besar datang.  Kelas  Setelah  Abu  Ani . Ali minta ibu beli untuknya. murid-murid berebut-rebut untuk bermain. menangis kerana nampak bangunan hospital.

Setiap individu bertindak berbeza walaupun dalam situasi yang sama. . Setiap tingkah laku membawa sebab.6/6/12 Behaviour Merupakan satu tindak balas / respon terhadap antecedent.

6/6/12 Sebab-sebab Tingkah laku .

Sama ada tingkah laku tersebut akan diulangi atau dihapuskan. Mempengaruhi tingkah laku seseorang itu pada masa depan semasa mengalami situasi yang sama. .6/6/12 Consequence / akibat Kesan daripada tingkah laku tersebut.

6/6/12 Model ABC – contoh 1 .

6/6/12 Model ABC – contoh 2 .

jadi tingkah laku tersebut akan dikurangkan atau dihapuskan pada masa akan datang. tingkah laku tersebut tidak membawa kepuasan atau kegembiraan kepadanya.  Jikalau .6/6/12 Pelaziman operan  Jika tingkah laku tersebut membawa kepuasan atau kegembiraan. jadi tingkah laku tersebut akan diteguhkan.

6/6/12 Persoalan  Manakah satu tingkah laku akan dijangka diulangi? Contoh 2 / contoh 1 Perhatian: Terdapat peneguhan positif dan negatif. .

masa. benda. tingkah laku seseorang yang tidak diingini dapat dielakkan dengan adanya perubahan antecedent. perkara. aktiviti.6/6/12 Modifikasi tingkah laku  Antecedent memainkan peranan disebabkan ia merupakan rangsangan kepada seseorang untuk bertindak. . tempat dan sebagainya.  Jadi  Orang.

gemar membuka pili air. tidak mahu makan ubat walaupun dia  Ani . dalam kereta kerana kesesakan jalan raya.6/6/12 contoh  Ali menjerit sekiranya persekitarannya terdapat bunyi Hi-Fi.  Mengamuk  David  Abu  Ali tidak mahu balik sekiranya ibu datang mengambilnya. menjerit semasa cikgu menyuruhnya menulis.

 .6/6/12 Syarat melaksanakan model ABC mengenalpastikan tingkah laku yang hendak diubahsuaikan (berdasarkan keutamaan) Mengenalpasti punca tingkah laku tersebut Merancang strategi yang sesuai Mengajar tingkah laku baru untuk menggantikan tingkah laku yang lama.

dengan murid-murid berkerenah untuk mengelak belajar atau menulis? ganjaran harus disertai supaya meneguhkan tingkah laku yang baru diajar.  Bagaimana  Jadi .6/6/12  Walaupun model ini boleh mengubah atau mengelakkan tingkah laku yang tidak diingini.

keropok dsbnya.6/6/12 Reinforcement / ganjaran  Jenis-jenis  ganjaran Ganjaran primer – gula-gula. pujian dsbnya. sekunder – barang mainan. give 5.  Gajaran  Gajaran  Token . aktiviti & ekonomi – guna benda yang tidak membawa makna bergabung dengan benda yang akan meransangkan seseorang. sosial – senyuman. pelukan.

6/6/12 sambungan  Setiap  Harus orang mempunyai ganjaran yang berlainan. diperiksa pada masa ke masa untuk mengelakkan menimbul perasaan bosan terhadap ganjaran tersebut.  Harus . ada 3 pilihan.

6/6/12 Bila menggunakan ganjaran  Semasa mempelajari suatu tingkah laku yang baru tingkah laku yang baru itu muncul ada kemajuan.  Semasa  Semasa .

Tidak digalakkan menggunakan barang permainan.6/6/12 Syarat menggunakan gajaran  Pastikan  Pastikan tingkah laku yang hendak diteguhkan. ganjaran yang harus digunakan. tidak dapat didapati selain daripada masa belajar. primer harus diberi dalam kuantiti yang kurang. diguna bersama dengan ganjaran  Gajaran  Ganjaran  Harus .

ganjaran boleh dikurangkan.6/6/12 sambungan  Harus dibagi dengan segera sekiranya tingkah laku yang diingini dilakukan oleh murid tersebut. suatu tempoh masa. Bila kita boleh menggunakan ganjaran?  Jikalau  Selepas  Soalan: . tingkah laku tersebut baru diajar. nisbah pemberian ganjaran adalah 1:1.

.hukuman  Pengasingan .6/6/12 Teknik: penghapusan  Extinction (pelupusan / penamatan) cost (Time out) .  Response .menjauhi murid daripada aktiviti yang dia gemari.tidak memberi perhatian.

Cubalah dengan teknik-teknik yang lain sebelum menghukumnya. .6/6/12 Pada pendapat saya Kurangkan menggunakan hukuman sebagai teknik memodifikasikan tingkah laku murid. Ini disebabkan hukuman terdapat banyak keburukannya.

 Tidak berkesan jikalau selalu digunakan. untuk mengelakkan dihukum. ketakutan terhadap orang  Bohong  Menimbulkan tersebut.6/6/12 Keburukan hukuman  Hanya beritahu apa yang tidak boleh dibuat tetapi tidak memberitahu apa yang harus dibuat. .

asyik masuk kelas bagi kertas lembaran mewarna. buat kerja yang tidak mencabar atau yang membosankan. Ingat: Kejayaan seseorang murid adalah di tapak tangan kita. Kalau kita tidak menunaikan kewajipan sebagai seorang cikgu maka malapnya masa depan anak murid kita. . Kita malas menyediakan RPH.6/6/12 Satu peringatan Murid kita mungkin berkerenah disebabkan oleh kita.

6/6/12 Masuk kelas sebelum cikgu datang .

6/6/12 Sekian. terima kasih!! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful