6/6/12

Modifikasi tingkah laku

Teory applied behavior analysis

6/6/12

Modifikasi adalah satu pendekatan berstruktur dan bersistematik bagi meningkatkan tingkah laku diingini, mengurangkan tingkah laku yang buruk, dan mengekalkan tingkah laku sasaran. Pendekatan ini banyak mengamalkan peneguhan bagi mencapai matlamat pengubahsuaian tingkah laku diingini. Boleh dicapai melalui model ABC.

Model ABC 6/6/12 .

tempat. aktiviti. . masa dan sebagainya.6/6/12 Antecedent / peristiwa sebelum Antecedent adalah peristiwa yang berlaku sebelum tingkah laku. Merupakan satu signal / rangsangan untuk seseorang supaya mereka bertindak. perkara. Berkaitan dengan orang.

menangis kerana nampak bangunan hospital. Ali minta ibu beli untuknya. menggunakan buku untuk mengipaskan diri kerana bekalan elektrik putus buat sementara waktu. komputer. murid-murid berebut-rebut untuk bermain.  Kelas  Setelah  Abu  Ani . nampak aiskrim. semua orang senyap.6/6/12 contoh  Guru besar datang.

6/6/12 Behaviour Merupakan satu tindak balas / respon terhadap antecedent. Setiap individu bertindak berbeza walaupun dalam situasi yang sama. . Setiap tingkah laku membawa sebab.

6/6/12 Sebab-sebab Tingkah laku .

Mempengaruhi tingkah laku seseorang itu pada masa depan semasa mengalami situasi yang sama.6/6/12 Consequence / akibat Kesan daripada tingkah laku tersebut. . Sama ada tingkah laku tersebut akan diulangi atau dihapuskan.

6/6/12 Model ABC – contoh 1 .

6/6/12 Model ABC – contoh 2 .

jadi tingkah laku tersebut akan dikurangkan atau dihapuskan pada masa akan datang.6/6/12 Pelaziman operan  Jika tingkah laku tersebut membawa kepuasan atau kegembiraan. tingkah laku tersebut tidak membawa kepuasan atau kegembiraan kepadanya.  Jikalau . jadi tingkah laku tersebut akan diteguhkan.

.6/6/12 Persoalan  Manakah satu tingkah laku akan dijangka diulangi? Contoh 2 / contoh 1 Perhatian: Terdapat peneguhan positif dan negatif.

masa. . benda. aktiviti. tempat dan sebagainya.6/6/12 Modifikasi tingkah laku  Antecedent memainkan peranan disebabkan ia merupakan rangsangan kepada seseorang untuk bertindak.  Jadi  Orang. tingkah laku seseorang yang tidak diingini dapat dielakkan dengan adanya perubahan antecedent. perkara.

dalam kereta kerana kesesakan jalan raya. tidak mahu makan ubat walaupun dia  Ani .6/6/12 contoh  Ali menjerit sekiranya persekitarannya terdapat bunyi Hi-Fi. gemar membuka pili air. menjerit semasa cikgu menyuruhnya menulis.  Mengamuk  David  Abu  Ali tidak mahu balik sekiranya ibu datang mengambilnya.

 .6/6/12 Syarat melaksanakan model ABC mengenalpastikan tingkah laku yang hendak diubahsuaikan (berdasarkan keutamaan) Mengenalpasti punca tingkah laku tersebut Merancang strategi yang sesuai Mengajar tingkah laku baru untuk menggantikan tingkah laku yang lama.

dengan murid-murid berkerenah untuk mengelak belajar atau menulis? ganjaran harus disertai supaya meneguhkan tingkah laku yang baru diajar.6/6/12  Walaupun model ini boleh mengubah atau mengelakkan tingkah laku yang tidak diingini.  Bagaimana  Jadi .

sosial – senyuman. pelukan. sekunder – barang mainan. keropok dsbnya. give 5.6/6/12 Reinforcement / ganjaran  Jenis-jenis  ganjaran Ganjaran primer – gula-gula.  Gajaran  Gajaran  Token . pujian dsbnya. aktiviti & ekonomi – guna benda yang tidak membawa makna bergabung dengan benda yang akan meransangkan seseorang.

diperiksa pada masa ke masa untuk mengelakkan menimbul perasaan bosan terhadap ganjaran tersebut.  Harus .6/6/12 sambungan  Setiap  Harus orang mempunyai ganjaran yang berlainan. ada 3 pilihan.

 Semasa  Semasa .6/6/12 Bila menggunakan ganjaran  Semasa mempelajari suatu tingkah laku yang baru tingkah laku yang baru itu muncul ada kemajuan.

6/6/12 Syarat menggunakan gajaran  Pastikan  Pastikan tingkah laku yang hendak diteguhkan. Tidak digalakkan menggunakan barang permainan. diguna bersama dengan ganjaran  Gajaran  Ganjaran  Harus . primer harus diberi dalam kuantiti yang kurang. tidak dapat didapati selain daripada masa belajar. ganjaran yang harus digunakan.

tingkah laku tersebut baru diajar. Bila kita boleh menggunakan ganjaran?  Jikalau  Selepas  Soalan: . ganjaran boleh dikurangkan. suatu tempoh masa.6/6/12 sambungan  Harus dibagi dengan segera sekiranya tingkah laku yang diingini dilakukan oleh murid tersebut. nisbah pemberian ganjaran adalah 1:1.

 Response .tidak memberi perhatian.menjauhi murid daripada aktiviti yang dia gemari.6/6/12 Teknik: penghapusan  Extinction (pelupusan / penamatan) cost (Time out) . .hukuman  Pengasingan .

.6/6/12 Pada pendapat saya Kurangkan menggunakan hukuman sebagai teknik memodifikasikan tingkah laku murid. Ini disebabkan hukuman terdapat banyak keburukannya. Cubalah dengan teknik-teknik yang lain sebelum menghukumnya.

. ketakutan terhadap orang  Bohong  Menimbulkan tersebut.  Tidak berkesan jikalau selalu digunakan.6/6/12 Keburukan hukuman  Hanya beritahu apa yang tidak boleh dibuat tetapi tidak memberitahu apa yang harus dibuat. untuk mengelakkan dihukum.

asyik masuk kelas bagi kertas lembaran mewarna. Kalau kita tidak menunaikan kewajipan sebagai seorang cikgu maka malapnya masa depan anak murid kita. . buat kerja yang tidak mencabar atau yang membosankan.6/6/12 Satu peringatan Murid kita mungkin berkerenah disebabkan oleh kita. Ingat: Kejayaan seseorang murid adalah di tapak tangan kita. Kita malas menyediakan RPH.

6/6/12 Masuk kelas sebelum cikgu datang .

6/6/12 Sekian. terima kasih!! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful