P. 1
Modifikasi Tingkah Laku

Modifikasi Tingkah Laku

|Views: 47|Likes:

More info:

Published by: Ella Chieng Sheau Wei on Jun 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2012

pdf

text

original

6/6/12

Modifikasi tingkah laku

Teory applied behavior analysis

6/6/12

Modifikasi adalah satu pendekatan berstruktur dan bersistematik bagi meningkatkan tingkah laku diingini, mengurangkan tingkah laku yang buruk, dan mengekalkan tingkah laku sasaran. Pendekatan ini banyak mengamalkan peneguhan bagi mencapai matlamat pengubahsuaian tingkah laku diingini. Boleh dicapai melalui model ABC.

Model ABC 6/6/12 .

Merupakan satu signal / rangsangan untuk seseorang supaya mereka bertindak.6/6/12 Antecedent / peristiwa sebelum Antecedent adalah peristiwa yang berlaku sebelum tingkah laku. tempat. . perkara. aktiviti. masa dan sebagainya. Berkaitan dengan orang.

nampak aiskrim.6/6/12 contoh  Guru besar datang.  Kelas  Setelah  Abu  Ani . menangis kerana nampak bangunan hospital. menggunakan buku untuk mengipaskan diri kerana bekalan elektrik putus buat sementara waktu. semua orang senyap. Ali minta ibu beli untuknya. komputer. murid-murid berebut-rebut untuk bermain.

Setiap tingkah laku membawa sebab.6/6/12 Behaviour Merupakan satu tindak balas / respon terhadap antecedent. Setiap individu bertindak berbeza walaupun dalam situasi yang sama. .

6/6/12 Sebab-sebab Tingkah laku .

. Mempengaruhi tingkah laku seseorang itu pada masa depan semasa mengalami situasi yang sama. Sama ada tingkah laku tersebut akan diulangi atau dihapuskan.6/6/12 Consequence / akibat Kesan daripada tingkah laku tersebut.

6/6/12 Model ABC – contoh 1 .

6/6/12 Model ABC – contoh 2 .

jadi tingkah laku tersebut akan dikurangkan atau dihapuskan pada masa akan datang.  Jikalau . tingkah laku tersebut tidak membawa kepuasan atau kegembiraan kepadanya.6/6/12 Pelaziman operan  Jika tingkah laku tersebut membawa kepuasan atau kegembiraan. jadi tingkah laku tersebut akan diteguhkan.

.6/6/12 Persoalan  Manakah satu tingkah laku akan dijangka diulangi? Contoh 2 / contoh 1 Perhatian: Terdapat peneguhan positif dan negatif.

benda.  Jadi  Orang. tingkah laku seseorang yang tidak diingini dapat dielakkan dengan adanya perubahan antecedent. . masa.6/6/12 Modifikasi tingkah laku  Antecedent memainkan peranan disebabkan ia merupakan rangsangan kepada seseorang untuk bertindak. aktiviti. tempat dan sebagainya. perkara.

 Mengamuk  David  Abu  Ali tidak mahu balik sekiranya ibu datang mengambilnya. dalam kereta kerana kesesakan jalan raya.6/6/12 contoh  Ali menjerit sekiranya persekitarannya terdapat bunyi Hi-Fi. tidak mahu makan ubat walaupun dia  Ani . menjerit semasa cikgu menyuruhnya menulis. gemar membuka pili air.

 .6/6/12 Syarat melaksanakan model ABC mengenalpastikan tingkah laku yang hendak diubahsuaikan (berdasarkan keutamaan) Mengenalpasti punca tingkah laku tersebut Merancang strategi yang sesuai Mengajar tingkah laku baru untuk menggantikan tingkah laku yang lama.

6/6/12  Walaupun model ini boleh mengubah atau mengelakkan tingkah laku yang tidak diingini. dengan murid-murid berkerenah untuk mengelak belajar atau menulis? ganjaran harus disertai supaya meneguhkan tingkah laku yang baru diajar.  Bagaimana  Jadi .

sosial – senyuman. aktiviti & ekonomi – guna benda yang tidak membawa makna bergabung dengan benda yang akan meransangkan seseorang.  Gajaran  Gajaran  Token . sekunder – barang mainan. pelukan. pujian dsbnya. give 5.6/6/12 Reinforcement / ganjaran  Jenis-jenis  ganjaran Ganjaran primer – gula-gula. keropok dsbnya.

 Harus .6/6/12 sambungan  Setiap  Harus orang mempunyai ganjaran yang berlainan. ada 3 pilihan. diperiksa pada masa ke masa untuk mengelakkan menimbul perasaan bosan terhadap ganjaran tersebut.

 Semasa  Semasa .6/6/12 Bila menggunakan ganjaran  Semasa mempelajari suatu tingkah laku yang baru tingkah laku yang baru itu muncul ada kemajuan.

ganjaran yang harus digunakan. tidak dapat didapati selain daripada masa belajar. diguna bersama dengan ganjaran  Gajaran  Ganjaran  Harus . Tidak digalakkan menggunakan barang permainan. primer harus diberi dalam kuantiti yang kurang.6/6/12 Syarat menggunakan gajaran  Pastikan  Pastikan tingkah laku yang hendak diteguhkan.

6/6/12 sambungan  Harus dibagi dengan segera sekiranya tingkah laku yang diingini dilakukan oleh murid tersebut. tingkah laku tersebut baru diajar. Bila kita boleh menggunakan ganjaran?  Jikalau  Selepas  Soalan: . nisbah pemberian ganjaran adalah 1:1. ganjaran boleh dikurangkan. suatu tempoh masa.

 Response .6/6/12 Teknik: penghapusan  Extinction (pelupusan / penamatan) cost (Time out) .hukuman  Pengasingan . .tidak memberi perhatian.menjauhi murid daripada aktiviti yang dia gemari.

. Ini disebabkan hukuman terdapat banyak keburukannya. Cubalah dengan teknik-teknik yang lain sebelum menghukumnya.6/6/12 Pada pendapat saya Kurangkan menggunakan hukuman sebagai teknik memodifikasikan tingkah laku murid.

. untuk mengelakkan dihukum.  Tidak berkesan jikalau selalu digunakan. ketakutan terhadap orang  Bohong  Menimbulkan tersebut.6/6/12 Keburukan hukuman  Hanya beritahu apa yang tidak boleh dibuat tetapi tidak memberitahu apa yang harus dibuat.

6/6/12 Satu peringatan Murid kita mungkin berkerenah disebabkan oleh kita. buat kerja yang tidak mencabar atau yang membosankan. asyik masuk kelas bagi kertas lembaran mewarna. Kita malas menyediakan RPH. Kalau kita tidak menunaikan kewajipan sebagai seorang cikgu maka malapnya masa depan anak murid kita. Ingat: Kejayaan seseorang murid adalah di tapak tangan kita. .

6/6/12 Masuk kelas sebelum cikgu datang .

terima kasih!! .6/6/12 Sekian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->