6/6/12

Modifikasi tingkah laku

Teory applied behavior analysis

6/6/12

Modifikasi adalah satu pendekatan berstruktur dan bersistematik bagi meningkatkan tingkah laku diingini, mengurangkan tingkah laku yang buruk, dan mengekalkan tingkah laku sasaran. Pendekatan ini banyak mengamalkan peneguhan bagi mencapai matlamat pengubahsuaian tingkah laku diingini. Boleh dicapai melalui model ABC.

Model ABC 6/6/12 .

Merupakan satu signal / rangsangan untuk seseorang supaya mereka bertindak. tempat. aktiviti.6/6/12 Antecedent / peristiwa sebelum Antecedent adalah peristiwa yang berlaku sebelum tingkah laku. . perkara. masa dan sebagainya. Berkaitan dengan orang.

menangis kerana nampak bangunan hospital. nampak aiskrim. komputer. Ali minta ibu beli untuknya. murid-murid berebut-rebut untuk bermain. menggunakan buku untuk mengipaskan diri kerana bekalan elektrik putus buat sementara waktu.  Kelas  Setelah  Abu  Ani .6/6/12 contoh  Guru besar datang. semua orang senyap.

Setiap tingkah laku membawa sebab. Setiap individu bertindak berbeza walaupun dalam situasi yang sama.6/6/12 Behaviour Merupakan satu tindak balas / respon terhadap antecedent. .

6/6/12 Sebab-sebab Tingkah laku .

6/6/12 Consequence / akibat Kesan daripada tingkah laku tersebut. . Sama ada tingkah laku tersebut akan diulangi atau dihapuskan. Mempengaruhi tingkah laku seseorang itu pada masa depan semasa mengalami situasi yang sama.

6/6/12 Model ABC – contoh 1 .

6/6/12 Model ABC – contoh 2 .

jadi tingkah laku tersebut akan dikurangkan atau dihapuskan pada masa akan datang. jadi tingkah laku tersebut akan diteguhkan.  Jikalau .6/6/12 Pelaziman operan  Jika tingkah laku tersebut membawa kepuasan atau kegembiraan. tingkah laku tersebut tidak membawa kepuasan atau kegembiraan kepadanya.

.6/6/12 Persoalan  Manakah satu tingkah laku akan dijangka diulangi? Contoh 2 / contoh 1 Perhatian: Terdapat peneguhan positif dan negatif.

6/6/12 Modifikasi tingkah laku  Antecedent memainkan peranan disebabkan ia merupakan rangsangan kepada seseorang untuk bertindak. tempat dan sebagainya. perkara. aktiviti. masa. benda. tingkah laku seseorang yang tidak diingini dapat dielakkan dengan adanya perubahan antecedent. .  Jadi  Orang.

6/6/12 contoh  Ali menjerit sekiranya persekitarannya terdapat bunyi Hi-Fi. menjerit semasa cikgu menyuruhnya menulis. tidak mahu makan ubat walaupun dia  Ani . gemar membuka pili air.  Mengamuk  David  Abu  Ali tidak mahu balik sekiranya ibu datang mengambilnya. dalam kereta kerana kesesakan jalan raya.

 .6/6/12 Syarat melaksanakan model ABC mengenalpastikan tingkah laku yang hendak diubahsuaikan (berdasarkan keutamaan) Mengenalpasti punca tingkah laku tersebut Merancang strategi yang sesuai Mengajar tingkah laku baru untuk menggantikan tingkah laku yang lama.

6/6/12  Walaupun model ini boleh mengubah atau mengelakkan tingkah laku yang tidak diingini. dengan murid-murid berkerenah untuk mengelak belajar atau menulis? ganjaran harus disertai supaya meneguhkan tingkah laku yang baru diajar.  Bagaimana  Jadi .

give 5.6/6/12 Reinforcement / ganjaran  Jenis-jenis  ganjaran Ganjaran primer – gula-gula. pujian dsbnya. keropok dsbnya. pelukan. sekunder – barang mainan.  Gajaran  Gajaran  Token . aktiviti & ekonomi – guna benda yang tidak membawa makna bergabung dengan benda yang akan meransangkan seseorang. sosial – senyuman.

ada 3 pilihan.6/6/12 sambungan  Setiap  Harus orang mempunyai ganjaran yang berlainan.  Harus . diperiksa pada masa ke masa untuk mengelakkan menimbul perasaan bosan terhadap ganjaran tersebut.

6/6/12 Bila menggunakan ganjaran  Semasa mempelajari suatu tingkah laku yang baru tingkah laku yang baru itu muncul ada kemajuan.  Semasa  Semasa .

Tidak digalakkan menggunakan barang permainan. ganjaran yang harus digunakan. primer harus diberi dalam kuantiti yang kurang. tidak dapat didapati selain daripada masa belajar.6/6/12 Syarat menggunakan gajaran  Pastikan  Pastikan tingkah laku yang hendak diteguhkan. diguna bersama dengan ganjaran  Gajaran  Ganjaran  Harus .

suatu tempoh masa. ganjaran boleh dikurangkan. tingkah laku tersebut baru diajar. Bila kita boleh menggunakan ganjaran?  Jikalau  Selepas  Soalan: .6/6/12 sambungan  Harus dibagi dengan segera sekiranya tingkah laku yang diingini dilakukan oleh murid tersebut. nisbah pemberian ganjaran adalah 1:1.

tidak memberi perhatian.hukuman  Pengasingan .6/6/12 Teknik: penghapusan  Extinction (pelupusan / penamatan) cost (Time out) .  Response .menjauhi murid daripada aktiviti yang dia gemari. .

.6/6/12 Pada pendapat saya Kurangkan menggunakan hukuman sebagai teknik memodifikasikan tingkah laku murid. Cubalah dengan teknik-teknik yang lain sebelum menghukumnya. Ini disebabkan hukuman terdapat banyak keburukannya.

ketakutan terhadap orang  Bohong  Menimbulkan tersebut.  Tidak berkesan jikalau selalu digunakan.6/6/12 Keburukan hukuman  Hanya beritahu apa yang tidak boleh dibuat tetapi tidak memberitahu apa yang harus dibuat. untuk mengelakkan dihukum. .

. Kalau kita tidak menunaikan kewajipan sebagai seorang cikgu maka malapnya masa depan anak murid kita.6/6/12 Satu peringatan Murid kita mungkin berkerenah disebabkan oleh kita. asyik masuk kelas bagi kertas lembaran mewarna. Kita malas menyediakan RPH. Ingat: Kejayaan seseorang murid adalah di tapak tangan kita. buat kerja yang tidak mencabar atau yang membosankan.

6/6/12 Masuk kelas sebelum cikgu datang .

6/6/12 Sekian. terima kasih!! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful