P. 1
Modifikasi Tingkah Laku

Modifikasi Tingkah Laku

|Views: 48|Likes:

More info:

Published by: Ella Chieng Sheau Wei on Jun 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2012

pdf

text

original

6/6/12

Modifikasi tingkah laku

Teory applied behavior analysis

6/6/12

Modifikasi adalah satu pendekatan berstruktur dan bersistematik bagi meningkatkan tingkah laku diingini, mengurangkan tingkah laku yang buruk, dan mengekalkan tingkah laku sasaran. Pendekatan ini banyak mengamalkan peneguhan bagi mencapai matlamat pengubahsuaian tingkah laku diingini. Boleh dicapai melalui model ABC.

Model ABC 6/6/12 .

Merupakan satu signal / rangsangan untuk seseorang supaya mereka bertindak. aktiviti. . masa dan sebagainya. perkara.6/6/12 Antecedent / peristiwa sebelum Antecedent adalah peristiwa yang berlaku sebelum tingkah laku. Berkaitan dengan orang. tempat.

murid-murid berebut-rebut untuk bermain. komputer. menggunakan buku untuk mengipaskan diri kerana bekalan elektrik putus buat sementara waktu.  Kelas  Setelah  Abu  Ani . nampak aiskrim.6/6/12 contoh  Guru besar datang. semua orang senyap. menangis kerana nampak bangunan hospital. Ali minta ibu beli untuknya.

. Setiap individu bertindak berbeza walaupun dalam situasi yang sama.6/6/12 Behaviour Merupakan satu tindak balas / respon terhadap antecedent. Setiap tingkah laku membawa sebab.

6/6/12 Sebab-sebab Tingkah laku .

. Mempengaruhi tingkah laku seseorang itu pada masa depan semasa mengalami situasi yang sama.6/6/12 Consequence / akibat Kesan daripada tingkah laku tersebut. Sama ada tingkah laku tersebut akan diulangi atau dihapuskan.

6/6/12 Model ABC – contoh 1 .

6/6/12 Model ABC – contoh 2 .

 Jikalau . jadi tingkah laku tersebut akan diteguhkan.6/6/12 Pelaziman operan  Jika tingkah laku tersebut membawa kepuasan atau kegembiraan. jadi tingkah laku tersebut akan dikurangkan atau dihapuskan pada masa akan datang. tingkah laku tersebut tidak membawa kepuasan atau kegembiraan kepadanya.

.6/6/12 Persoalan  Manakah satu tingkah laku akan dijangka diulangi? Contoh 2 / contoh 1 Perhatian: Terdapat peneguhan positif dan negatif.

benda. masa.  Jadi  Orang. tingkah laku seseorang yang tidak diingini dapat dielakkan dengan adanya perubahan antecedent. perkara.6/6/12 Modifikasi tingkah laku  Antecedent memainkan peranan disebabkan ia merupakan rangsangan kepada seseorang untuk bertindak. tempat dan sebagainya. aktiviti. .

gemar membuka pili air.6/6/12 contoh  Ali menjerit sekiranya persekitarannya terdapat bunyi Hi-Fi.  Mengamuk  David  Abu  Ali tidak mahu balik sekiranya ibu datang mengambilnya. dalam kereta kerana kesesakan jalan raya. menjerit semasa cikgu menyuruhnya menulis. tidak mahu makan ubat walaupun dia  Ani .

 .6/6/12 Syarat melaksanakan model ABC mengenalpastikan tingkah laku yang hendak diubahsuaikan (berdasarkan keutamaan) Mengenalpasti punca tingkah laku tersebut Merancang strategi yang sesuai Mengajar tingkah laku baru untuk menggantikan tingkah laku yang lama.

dengan murid-murid berkerenah untuk mengelak belajar atau menulis? ganjaran harus disertai supaya meneguhkan tingkah laku yang baru diajar.6/6/12  Walaupun model ini boleh mengubah atau mengelakkan tingkah laku yang tidak diingini.  Bagaimana  Jadi .

aktiviti & ekonomi – guna benda yang tidak membawa makna bergabung dengan benda yang akan meransangkan seseorang. sekunder – barang mainan. keropok dsbnya. pujian dsbnya. sosial – senyuman.  Gajaran  Gajaran  Token .6/6/12 Reinforcement / ganjaran  Jenis-jenis  ganjaran Ganjaran primer – gula-gula. pelukan. give 5.

 Harus . diperiksa pada masa ke masa untuk mengelakkan menimbul perasaan bosan terhadap ganjaran tersebut.6/6/12 sambungan  Setiap  Harus orang mempunyai ganjaran yang berlainan. ada 3 pilihan.

6/6/12 Bila menggunakan ganjaran  Semasa mempelajari suatu tingkah laku yang baru tingkah laku yang baru itu muncul ada kemajuan.  Semasa  Semasa .

ganjaran yang harus digunakan. primer harus diberi dalam kuantiti yang kurang. Tidak digalakkan menggunakan barang permainan. diguna bersama dengan ganjaran  Gajaran  Ganjaran  Harus .6/6/12 Syarat menggunakan gajaran  Pastikan  Pastikan tingkah laku yang hendak diteguhkan. tidak dapat didapati selain daripada masa belajar.

nisbah pemberian ganjaran adalah 1:1. ganjaran boleh dikurangkan.6/6/12 sambungan  Harus dibagi dengan segera sekiranya tingkah laku yang diingini dilakukan oleh murid tersebut. tingkah laku tersebut baru diajar. Bila kita boleh menggunakan ganjaran?  Jikalau  Selepas  Soalan: . suatu tempoh masa.

.  Response .6/6/12 Teknik: penghapusan  Extinction (pelupusan / penamatan) cost (Time out) .tidak memberi perhatian.menjauhi murid daripada aktiviti yang dia gemari.hukuman  Pengasingan .

Cubalah dengan teknik-teknik yang lain sebelum menghukumnya. . Ini disebabkan hukuman terdapat banyak keburukannya.6/6/12 Pada pendapat saya Kurangkan menggunakan hukuman sebagai teknik memodifikasikan tingkah laku murid.

6/6/12 Keburukan hukuman  Hanya beritahu apa yang tidak boleh dibuat tetapi tidak memberitahu apa yang harus dibuat. .  Tidak berkesan jikalau selalu digunakan. ketakutan terhadap orang  Bohong  Menimbulkan tersebut. untuk mengelakkan dihukum.

. asyik masuk kelas bagi kertas lembaran mewarna.6/6/12 Satu peringatan Murid kita mungkin berkerenah disebabkan oleh kita. Ingat: Kejayaan seseorang murid adalah di tapak tangan kita. Kita malas menyediakan RPH. buat kerja yang tidak mencabar atau yang membosankan. Kalau kita tidak menunaikan kewajipan sebagai seorang cikgu maka malapnya masa depan anak murid kita.

6/6/12 Masuk kelas sebelum cikgu datang .

terima kasih!! .6/6/12 Sekian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->