6/6/12

Modifikasi tingkah laku

Teory applied behavior analysis

6/6/12

Modifikasi adalah satu pendekatan berstruktur dan bersistematik bagi meningkatkan tingkah laku diingini, mengurangkan tingkah laku yang buruk, dan mengekalkan tingkah laku sasaran. Pendekatan ini banyak mengamalkan peneguhan bagi mencapai matlamat pengubahsuaian tingkah laku diingini. Boleh dicapai melalui model ABC.

Model ABC 6/6/12 .

6/6/12 Antecedent / peristiwa sebelum Antecedent adalah peristiwa yang berlaku sebelum tingkah laku. aktiviti. Merupakan satu signal / rangsangan untuk seseorang supaya mereka bertindak. tempat. masa dan sebagainya. Berkaitan dengan orang. perkara. .

murid-murid berebut-rebut untuk bermain. komputer.  Kelas  Setelah  Abu  Ani . Ali minta ibu beli untuknya. semua orang senyap. menangis kerana nampak bangunan hospital.6/6/12 contoh  Guru besar datang. nampak aiskrim. menggunakan buku untuk mengipaskan diri kerana bekalan elektrik putus buat sementara waktu.

Setiap individu bertindak berbeza walaupun dalam situasi yang sama.6/6/12 Behaviour Merupakan satu tindak balas / respon terhadap antecedent. Setiap tingkah laku membawa sebab. .

6/6/12 Sebab-sebab Tingkah laku .

6/6/12 Consequence / akibat Kesan daripada tingkah laku tersebut. Mempengaruhi tingkah laku seseorang itu pada masa depan semasa mengalami situasi yang sama. Sama ada tingkah laku tersebut akan diulangi atau dihapuskan. .

6/6/12 Model ABC – contoh 1 .

6/6/12 Model ABC – contoh 2 .

tingkah laku tersebut tidak membawa kepuasan atau kegembiraan kepadanya.6/6/12 Pelaziman operan  Jika tingkah laku tersebut membawa kepuasan atau kegembiraan.  Jikalau . jadi tingkah laku tersebut akan diteguhkan. jadi tingkah laku tersebut akan dikurangkan atau dihapuskan pada masa akan datang.

6/6/12 Persoalan  Manakah satu tingkah laku akan dijangka diulangi? Contoh 2 / contoh 1 Perhatian: Terdapat peneguhan positif dan negatif. .

. tempat dan sebagainya.6/6/12 Modifikasi tingkah laku  Antecedent memainkan peranan disebabkan ia merupakan rangsangan kepada seseorang untuk bertindak. masa.  Jadi  Orang. tingkah laku seseorang yang tidak diingini dapat dielakkan dengan adanya perubahan antecedent. perkara. benda. aktiviti.

dalam kereta kerana kesesakan jalan raya. tidak mahu makan ubat walaupun dia  Ani . menjerit semasa cikgu menyuruhnya menulis.6/6/12 contoh  Ali menjerit sekiranya persekitarannya terdapat bunyi Hi-Fi. gemar membuka pili air.  Mengamuk  David  Abu  Ali tidak mahu balik sekiranya ibu datang mengambilnya.

6/6/12 Syarat melaksanakan model ABC mengenalpastikan tingkah laku yang hendak diubahsuaikan (berdasarkan keutamaan) Mengenalpasti punca tingkah laku tersebut Merancang strategi yang sesuai Mengajar tingkah laku baru untuk menggantikan tingkah laku yang lama.  .

 Bagaimana  Jadi . dengan murid-murid berkerenah untuk mengelak belajar atau menulis? ganjaran harus disertai supaya meneguhkan tingkah laku yang baru diajar.6/6/12  Walaupun model ini boleh mengubah atau mengelakkan tingkah laku yang tidak diingini.

 Gajaran  Gajaran  Token . pujian dsbnya. sekunder – barang mainan. aktiviti & ekonomi – guna benda yang tidak membawa makna bergabung dengan benda yang akan meransangkan seseorang. keropok dsbnya. give 5.6/6/12 Reinforcement / ganjaran  Jenis-jenis  ganjaran Ganjaran primer – gula-gula. pelukan. sosial – senyuman.

 Harus .6/6/12 sambungan  Setiap  Harus orang mempunyai ganjaran yang berlainan. diperiksa pada masa ke masa untuk mengelakkan menimbul perasaan bosan terhadap ganjaran tersebut. ada 3 pilihan.

 Semasa  Semasa .6/6/12 Bila menggunakan ganjaran  Semasa mempelajari suatu tingkah laku yang baru tingkah laku yang baru itu muncul ada kemajuan.

diguna bersama dengan ganjaran  Gajaran  Ganjaran  Harus .6/6/12 Syarat menggunakan gajaran  Pastikan  Pastikan tingkah laku yang hendak diteguhkan. tidak dapat didapati selain daripada masa belajar. ganjaran yang harus digunakan. primer harus diberi dalam kuantiti yang kurang. Tidak digalakkan menggunakan barang permainan.

tingkah laku tersebut baru diajar. suatu tempoh masa. Bila kita boleh menggunakan ganjaran?  Jikalau  Selepas  Soalan: . ganjaran boleh dikurangkan.6/6/12 sambungan  Harus dibagi dengan segera sekiranya tingkah laku yang diingini dilakukan oleh murid tersebut. nisbah pemberian ganjaran adalah 1:1.

tidak memberi perhatian. .hukuman  Pengasingan .  Response .menjauhi murid daripada aktiviti yang dia gemari.6/6/12 Teknik: penghapusan  Extinction (pelupusan / penamatan) cost (Time out) .

6/6/12 Pada pendapat saya Kurangkan menggunakan hukuman sebagai teknik memodifikasikan tingkah laku murid. Cubalah dengan teknik-teknik yang lain sebelum menghukumnya. . Ini disebabkan hukuman terdapat banyak keburukannya.

6/6/12 Keburukan hukuman  Hanya beritahu apa yang tidak boleh dibuat tetapi tidak memberitahu apa yang harus dibuat. untuk mengelakkan dihukum.  Tidak berkesan jikalau selalu digunakan. . ketakutan terhadap orang  Bohong  Menimbulkan tersebut.

Kita malas menyediakan RPH. .6/6/12 Satu peringatan Murid kita mungkin berkerenah disebabkan oleh kita. asyik masuk kelas bagi kertas lembaran mewarna. Kalau kita tidak menunaikan kewajipan sebagai seorang cikgu maka malapnya masa depan anak murid kita. buat kerja yang tidak mencabar atau yang membosankan. Ingat: Kejayaan seseorang murid adalah di tapak tangan kita.

6/6/12 Masuk kelas sebelum cikgu datang .

terima kasih!! .6/6/12 Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful