PRODUK TEMPATAN DI NEGARA KITA ‘KOPI CAP GANTANG’

MAKLUMAT ASAS 4.4 .3 .PERKEMBANGAN PRODUK 5.N O 1. 2.LATAR BELAKANG 4. RUJUKAN . PERKARA MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 4. LAMPIRAN 7.2 . 4. RUMUSAN 6.1 .KAEDAH /CARA PENGHASILAN 4. 3.

.pelajar tingkatan 3 Shafie. Akhir sekali. Mat dan Pn Norzalilah bt. En. Muhamad Shabudi .Saya Muhamad Luqman Hakim b. Terlebih dahulu. Saya juga merakamkan terima kasih kepada ayahanda dan bonda saya iaitu Muhamad Shabudi B. Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada guru kesayangan saya Pn Massuriram bt Md Yusof kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada saya semasa menjalankan projek folio ini. Rashid kerana sanggup bekerjasama dengan saya. Mokhtar b. Hj Fadzin kerana telah memberikan dorongan dan sokongan kepada saya sehingga dapat menyiapkan tugasan ini. ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada beberapa pihak yang telah membantu saya semasa membuat folio.Amad Mazlan dan Muhd Musa b. Mad Isa kerana memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan tugasan Kerja Khusus Sejarah. Saya mengucapkan terima kasih kepad rakan rakan saya iaitu Muhd Ameer Nazreen b. saya ingin mengucapkan ucapan terima kasih kepada Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Baling.

saya akan menghargai jasa dan usaha kerajaan ke arah merealisasi Masyarakat 1Malaysia . lahirlah perasaan bangga akan kegemilangan tamadun bangsa dan negara kita. Melalui kajian. mentafsir.di negara kita. Selain itu. menganalisis. mensintesis dan merumus fakta berkenaan produk tempatan di negara kita secara rasional.   Akhirnya. kajian ini juga bertujuan melahirkan semangat patriotisme terhadap negara dan bangsa.   Berpeluang merekod fakta dan mengnalisis fakta perolehan berkenaan produk tempatan di negara kita mengikut format kajian yang betul. Justeru itu. Kajian ini menyemai perasaan bangga dengan kegemilangan tamadun bangsa dan negara. kajian ini dapat mengajar cara mengelas.Antara objektif kajian yang saya dapat ialah :  Objektif kerja kursus sejarah ini adalah untuk mencari dan mengumpul fakta berkenaan produk tempatan di negara kita daripada sumber yang sahih.

Antaranya ialah : 1.Semasa saya menjalankan kerja khusus ini. 3. . 2. akhbar. Kaedah melayari internet Saya telah melayari internet untuk mengetahui produk tempatan dengan lebih mendalam. saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat. Kaedah penyelidikan perpustakaan Saya juga turut mengunjungi Perpustakaan Sungai Kob untuk menjalankan penyelidikan sumber-sumber yang ada di situ. Dengan penyelidikan sumber yang pelbagai seperti buku ilmiah. majalah dan sebagainya akan menguatkan lagi kajian saya. Kaedah lawatan dan pemerhatian Saya telah melawat ke Kilang Kopi Cap Gantang untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Banyak maklumat berguna dapat diperolehi berdasarkan pemerhatian saya di sini.

NAMA PENGUSAHA/SYARIKAT/STATUS HAK MILIK • Kopi Cap Gantang telah diusahakan oleh En Mohamad Hasan b. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN i. Mohamed Rawther. iii.a. KATEGORI • Produk Kopi Cap Gantang boleh dikategorikan sebagai produk makanan dan minuman. NAMA PRODUK • Nama produk yang saya pilih untuk Kajian Kerja Khusus (PMR) ialah Kopi Cap Gantang. iv. Mohamed Rawther. LOKASI . Status hak milik Gantang Enterprise ialah hak persendirian En Mohamad Hasan b. Beliau telah menubuhkan Syarikat Gantang Enterprise ini mulai tahun 1990 sehingga kini. Beliau merupakan pemilik tunggal. ii.

Mohamed Rawther di Kampung Hujung Lanai. KUALA PEGANG. LATAR BELAKANG i. ii. En Mohamad Hasan b.00 yang telah dikumpulkan sendiri semasa bekerja menjadi buruh. SEJARAH KEWUJUDAN • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan pada tahun 1990 oleh En Mohamad Hasan B. KEDAH DARUL AMAN. BALING 09110.Kuala Pegang. . Mohamed Rawther telah membuat pinjaman sebanyak RM1. Syarikat Gantang Enterprise merupakan syarikat persendirian.5 juta daripada Bank Pertanian Malaysia.• Lokasi Syarikat Gantang Enterprise terletak di LOT KP 5879. b. KAMPUNG MENGKUANG HUJUNG. PUNCA DAN JUMLAH MODAL • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan dengan modal awal melalui wang simpanannya sebanyak RM1500. Bagi memperbesarkan syarikatnya.

iv.mendapat permintaan orang ramai dan tempahan taman perumahan yang menggalakkan. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN .iii.Nombor pendaftarannya ialahAS015380-p. TUJUAN/KEPENTINGAN PRODUK • Tujuan produk ini dipasarkan ke seluruh Kedah kerana produk tersebut memenuhi keperluan setempat/tempatan. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN i. KEISTIMEWAAN PRODUK • c. v. PENDAFTARAN PERNIAGAAN /LESEN PERNIAGAANN • Syarikat Gantang Enterprise telah didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akta pendaftaran perniagaan 1956 di Alor Setar pada 17 Mac 2010.

NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai. NEO JOO HUAT SDN BHD No 25 &56 Bunga Raya Taman Bunga Raya Jalan Bunga 2. SENARAI BAHAN • Bahan bahan yang diperlukan untuk menhasilkan Kopi Cap Gantang ialah: BI L 1. Mentega 4. ii. Marjerin 5.• Syarikat Gantang Enterprise mempunyai sebanyak 21 orang pekerja bagi membantu dalam penghasilan kopi beliau. Pekerja yang dimaksudkan ini datangnya daripada penduduk setempat dan berumur dalam lingkungan 18 tahun ke atas. Lenga . BAHAN MENTAH Biji kopi PEMBEKAL DE’ESPREZZA COFFEE SDN BHD Lot 295 Lorong industry 1/1 Kawasan Industri Taman Kenangan 09410 Padang Serai BUKHARY SD BHD 93E&F Lorong Emas 3 Kawasan Perusahaan Mergong 05150 Alor Star NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai. Gula 3. Pekerja ini digajikan bagi membantu kerja kerja pengeluaran daripada awal hingga akhir.

Kotak iii. SENARAI PERALATAN • Senarai peralatan untuk ialah : menghasilkan produk antaranya  2 unit mesin pengupas biji kopi  1 unit mesin mencuci biji kopi  4 unit mesin menggoreng biji kopi  2 unit pengisar kopi  1 unit mesin pembungkus  3 unit mesin pembungkusan vertical filland seal pillow pack with automatic iv. BOXWAY ENTERPRISE 253 Lorong Suasa 2/2 Kawasan Perindustrian Taman Suasa 09000 Kulim 7.Raya Plastik WAWASAN ATSON TRADIG No 25 Lorong Blm 4/4 Bandar Laguna Merbok 08000 Sg Petani. PROSES /PERINGKAT PENGHASILAN • Cara menghasilkan kopi antaranya ialah : .

PROSES PEMILIHAN KOPI DAN PEMBERSIHAN BIJI KOPI 2. BIJI KOPI DIGORENG 3. MENTEGA ) 4. LANGKAH LANGKAH KAWALAN MUTU . PROSES SERBUK PENGISARAN UNTUK DIJADIKAN 6. LENGA. GULA. BAHAN RAMUAN LAIN DIMASUKKAN (GARAM. SPESIFIKASI PRODUK • PRODUK DIJUAL DALAM BENTUK BUNGKUSAN ATAU DIJUAL DALAM KILOGRAM   70 GRM : 1KTK x 48 BUNGKUS 150 GRM :1 KTK x 24 BUNGKUS 350 GRM SERBUK DAN KASAR 700 GRM SEBUK DAN KASAR   vi. BIJI KOPI YANG TELAH DISEJUKKAN SELAMA 15 MINIT 5. MARJERIN. DIBUNGKUS DAN DIPASARKAN v.1.

.

d. PERKEMBANGAN PRODUK I. RANGKAIAN PEMASARAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful