PRODUK TEMPATAN DI NEGARA KITA ‘KOPI CAP GANTANG’

2 . 3.N O 1.1 . PERKARA MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 4. RUMUSAN 6. 4.KAEDAH /CARA PENGHASILAN 4.LATAR BELAKANG 4.PERKEMBANGAN PRODUK 5.4 . LAMPIRAN 7.MAKLUMAT ASAS 4. 2. RUJUKAN .3 .

Saya juga merakamkan terima kasih kepada ayahanda dan bonda saya iaitu Muhamad Shabudi B. saya ingin mengucapkan ucapan terima kasih kepada Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Baling. Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada guru kesayangan saya Pn Massuriram bt Md Yusof kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada saya semasa menjalankan projek folio ini.pelajar tingkatan 3 Shafie. Mat dan Pn Norzalilah bt.Amad Mazlan dan Muhd Musa b.Saya Muhamad Luqman Hakim b. Akhir sekali. . Terlebih dahulu. Muhamad Shabudi . Saya mengucapkan terima kasih kepad rakan rakan saya iaitu Muhd Ameer Nazreen b. Mokhtar b. ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada beberapa pihak yang telah membantu saya semasa membuat folio. Rashid kerana sanggup bekerjasama dengan saya. Mad Isa kerana memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan tugasan Kerja Khusus Sejarah. Hj Fadzin kerana telah memberikan dorongan dan sokongan kepada saya sehingga dapat menyiapkan tugasan ini. En.

saya akan menghargai jasa dan usaha kerajaan ke arah merealisasi Masyarakat 1Malaysia . Justeru itu.Antara objektif kajian yang saya dapat ialah :  Objektif kerja kursus sejarah ini adalah untuk mencari dan mengumpul fakta berkenaan produk tempatan di negara kita daripada sumber yang sahih. menganalisis. Kajian ini menyemai perasaan bangga dengan kegemilangan tamadun bangsa dan negara. Selain itu. kajian ini dapat mengajar cara mengelas. mensintesis dan merumus fakta berkenaan produk tempatan di negara kita secara rasional. lahirlah perasaan bangga akan kegemilangan tamadun bangsa dan negara kita. mentafsir.di negara kita.   Akhirnya. kajian ini juga bertujuan melahirkan semangat patriotisme terhadap negara dan bangsa.   Berpeluang merekod fakta dan mengnalisis fakta perolehan berkenaan produk tempatan di negara kita mengikut format kajian yang betul. Melalui kajian.

. Kaedah lawatan dan pemerhatian Saya telah melawat ke Kilang Kopi Cap Gantang untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Kaedah melayari internet Saya telah melayari internet untuk mengetahui produk tempatan dengan lebih mendalam.Semasa saya menjalankan kerja khusus ini. Kaedah penyelidikan perpustakaan Saya juga turut mengunjungi Perpustakaan Sungai Kob untuk menjalankan penyelidikan sumber-sumber yang ada di situ. saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat. 2. akhbar. Dengan penyelidikan sumber yang pelbagai seperti buku ilmiah. Banyak maklumat berguna dapat diperolehi berdasarkan pemerhatian saya di sini. majalah dan sebagainya akan menguatkan lagi kajian saya. Antaranya ialah : 1. 3.

KATEGORI • Produk Kopi Cap Gantang boleh dikategorikan sebagai produk makanan dan minuman. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN i. Beliau telah menubuhkan Syarikat Gantang Enterprise ini mulai tahun 1990 sehingga kini. LOKASI . Status hak milik Gantang Enterprise ialah hak persendirian En Mohamad Hasan b. NAMA PRODUK • Nama produk yang saya pilih untuk Kajian Kerja Khusus (PMR) ialah Kopi Cap Gantang. iv. NAMA PENGUSAHA/SYARIKAT/STATUS HAK MILIK • Kopi Cap Gantang telah diusahakan oleh En Mohamad Hasan b. Mohamed Rawther.a. ii. Beliau merupakan pemilik tunggal. iii. Mohamed Rawther.

Mohamed Rawther telah membuat pinjaman sebanyak RM1. BALING 09110. KEDAH DARUL AMAN. LATAR BELAKANG i. SEJARAH KEWUJUDAN • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan pada tahun 1990 oleh En Mohamad Hasan B.5 juta daripada Bank Pertanian Malaysia. b. Syarikat Gantang Enterprise merupakan syarikat persendirian. PUNCA DAN JUMLAH MODAL • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan dengan modal awal melalui wang simpanannya sebanyak RM1500. KUALA PEGANG. En Mohamad Hasan b.• Lokasi Syarikat Gantang Enterprise terletak di LOT KP 5879. KAMPUNG MENGKUANG HUJUNG.00 yang telah dikumpulkan sendiri semasa bekerja menjadi buruh. Mohamed Rawther di Kampung Hujung Lanai.Kuala Pegang. ii. Bagi memperbesarkan syarikatnya. .

Nombor pendaftarannya ialahAS015380-p. KEISTIMEWAAN PRODUK • c. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN . iv. PENDAFTARAN PERNIAGAAN /LESEN PERNIAGAANN • Syarikat Gantang Enterprise telah didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akta pendaftaran perniagaan 1956 di Alor Setar pada 17 Mac 2010. TUJUAN/KEPENTINGAN PRODUK • Tujuan produk ini dipasarkan ke seluruh Kedah kerana produk tersebut memenuhi keperluan setempat/tempatan. v.iii.mendapat permintaan orang ramai dan tempahan taman perumahan yang menggalakkan. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN i.

Gula 3. NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai. Marjerin 5. Pekerja ini digajikan bagi membantu kerja kerja pengeluaran daripada awal hingga akhir. Mentega 4. BAHAN MENTAH Biji kopi PEMBEKAL DE’ESPREZZA COFFEE SDN BHD Lot 295 Lorong industry 1/1 Kawasan Industri Taman Kenangan 09410 Padang Serai BUKHARY SD BHD 93E&F Lorong Emas 3 Kawasan Perusahaan Mergong 05150 Alor Star NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai.• Syarikat Gantang Enterprise mempunyai sebanyak 21 orang pekerja bagi membantu dalam penghasilan kopi beliau. SENARAI BAHAN • Bahan bahan yang diperlukan untuk menhasilkan Kopi Cap Gantang ialah: BI L 1. NEO JOO HUAT SDN BHD No 25 &56 Bunga Raya Taman Bunga Raya Jalan Bunga 2. Pekerja yang dimaksudkan ini datangnya daripada penduduk setempat dan berumur dalam lingkungan 18 tahun ke atas. ii. Lenga .

BOXWAY ENTERPRISE 253 Lorong Suasa 2/2 Kawasan Perindustrian Taman Suasa 09000 Kulim 7. PROSES /PERINGKAT PENGHASILAN • Cara menghasilkan kopi antaranya ialah : . Kotak iii. SENARAI PERALATAN • Senarai peralatan untuk ialah : menghasilkan produk antaranya  2 unit mesin pengupas biji kopi  1 unit mesin mencuci biji kopi  4 unit mesin menggoreng biji kopi  2 unit pengisar kopi  1 unit mesin pembungkus  3 unit mesin pembungkusan vertical filland seal pillow pack with automatic iv.Raya Plastik WAWASAN ATSON TRADIG No 25 Lorong Blm 4/4 Bandar Laguna Merbok 08000 Sg Petani.

BAHAN RAMUAN LAIN DIMASUKKAN (GARAM. MENTEGA ) 4. LANGKAH LANGKAH KAWALAN MUTU . SPESIFIKASI PRODUK • PRODUK DIJUAL DALAM BENTUK BUNGKUSAN ATAU DIJUAL DALAM KILOGRAM   70 GRM : 1KTK x 48 BUNGKUS 150 GRM :1 KTK x 24 BUNGKUS 350 GRM SERBUK DAN KASAR 700 GRM SEBUK DAN KASAR   vi. BIJI KOPI DIGORENG 3. GULA. PROSES SERBUK PENGISARAN UNTUK DIJADIKAN 6. PROSES PEMILIHAN KOPI DAN PEMBERSIHAN BIJI KOPI 2.1. MARJERIN. DIBUNGKUS DAN DIPASARKAN v. BIJI KOPI YANG TELAH DISEJUKKAN SELAMA 15 MINIT 5. LENGA.

.

PERKEMBANGAN PRODUK I. RANGKAIAN PEMASARAN .d.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful