P. 1
Produk Tempatan Di Negara Kita

Produk Tempatan Di Negara Kita

|Views: 458|Likes:
Published by Luqman Hakim

More info:

Published by: Luqman Hakim on Jun 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2015

pdf

text

original

PRODUK TEMPATAN DI NEGARA KITA ‘KOPI CAP GANTANG’

N O 1. PERKARA MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 4. 2.KAEDAH /CARA PENGHASILAN 4. LAMPIRAN 7.MAKLUMAT ASAS 4.3 .PERKEMBANGAN PRODUK 5. 4.4 . RUJUKAN . RUMUSAN 6.LATAR BELAKANG 4.2 .1 . 3.

saya ingin mengucapkan ucapan terima kasih kepada Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Baling.Amad Mazlan dan Muhd Musa b. Akhir sekali. Rashid kerana sanggup bekerjasama dengan saya. Mat dan Pn Norzalilah bt. Saya juga merakamkan terima kasih kepada ayahanda dan bonda saya iaitu Muhamad Shabudi B.Saya Muhamad Luqman Hakim b. Mokhtar b.pelajar tingkatan 3 Shafie. . ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada beberapa pihak yang telah membantu saya semasa membuat folio. Muhamad Shabudi . Hj Fadzin kerana telah memberikan dorongan dan sokongan kepada saya sehingga dapat menyiapkan tugasan ini. Mad Isa kerana memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan tugasan Kerja Khusus Sejarah. Terlebih dahulu. En. Saya mengucapkan terima kasih kepad rakan rakan saya iaitu Muhd Ameer Nazreen b. Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada guru kesayangan saya Pn Massuriram bt Md Yusof kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada saya semasa menjalankan projek folio ini.

Kajian ini menyemai perasaan bangga dengan kegemilangan tamadun bangsa dan negara. mensintesis dan merumus fakta berkenaan produk tempatan di negara kita secara rasional. Selain itu. mentafsir.Antara objektif kajian yang saya dapat ialah :  Objektif kerja kursus sejarah ini adalah untuk mencari dan mengumpul fakta berkenaan produk tempatan di negara kita daripada sumber yang sahih.   Berpeluang merekod fakta dan mengnalisis fakta perolehan berkenaan produk tempatan di negara kita mengikut format kajian yang betul.   Akhirnya. lahirlah perasaan bangga akan kegemilangan tamadun bangsa dan negara kita. menganalisis. Justeru itu. kajian ini juga bertujuan melahirkan semangat patriotisme terhadap negara dan bangsa. kajian ini dapat mengajar cara mengelas. Melalui kajian.di negara kita. saya akan menghargai jasa dan usaha kerajaan ke arah merealisasi Masyarakat 1Malaysia .

Kaedah lawatan dan pemerhatian Saya telah melawat ke Kilang Kopi Cap Gantang untuk mengetahui dengan lebih lanjut. akhbar. majalah dan sebagainya akan menguatkan lagi kajian saya.Semasa saya menjalankan kerja khusus ini. Banyak maklumat berguna dapat diperolehi berdasarkan pemerhatian saya di sini. saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat. 3. Kaedah penyelidikan perpustakaan Saya juga turut mengunjungi Perpustakaan Sungai Kob untuk menjalankan penyelidikan sumber-sumber yang ada di situ. . 2. Antaranya ialah : 1. Dengan penyelidikan sumber yang pelbagai seperti buku ilmiah. Kaedah melayari internet Saya telah melayari internet untuk mengetahui produk tempatan dengan lebih mendalam.

Mohamed Rawther. iii. NAMA PRODUK • Nama produk yang saya pilih untuk Kajian Kerja Khusus (PMR) ialah Kopi Cap Gantang. Beliau merupakan pemilik tunggal.a. Beliau telah menubuhkan Syarikat Gantang Enterprise ini mulai tahun 1990 sehingga kini. NAMA PENGUSAHA/SYARIKAT/STATUS HAK MILIK • Kopi Cap Gantang telah diusahakan oleh En Mohamad Hasan b. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN i. LOKASI . ii. iv. KATEGORI • Produk Kopi Cap Gantang boleh dikategorikan sebagai produk makanan dan minuman. Status hak milik Gantang Enterprise ialah hak persendirian En Mohamad Hasan b. Mohamed Rawther.

KEDAH DARUL AMAN. KUALA PEGANG. BALING 09110. SEJARAH KEWUJUDAN • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan pada tahun 1990 oleh En Mohamad Hasan B.00 yang telah dikumpulkan sendiri semasa bekerja menjadi buruh.5 juta daripada Bank Pertanian Malaysia. PUNCA DAN JUMLAH MODAL • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan dengan modal awal melalui wang simpanannya sebanyak RM1500. Syarikat Gantang Enterprise merupakan syarikat persendirian. Mohamed Rawther telah membuat pinjaman sebanyak RM1. Mohamed Rawther di Kampung Hujung Lanai. . Bagi memperbesarkan syarikatnya.Kuala Pegang. LATAR BELAKANG i. b. KAMPUNG MENGKUANG HUJUNG.• Lokasi Syarikat Gantang Enterprise terletak di LOT KP 5879. ii. En Mohamad Hasan b.

PENDAFTARAN PERNIAGAAN /LESEN PERNIAGAANN • Syarikat Gantang Enterprise telah didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akta pendaftaran perniagaan 1956 di Alor Setar pada 17 Mac 2010. KEISTIMEWAAN PRODUK • c. iv. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN i. v. TUJUAN/KEPENTINGAN PRODUK • Tujuan produk ini dipasarkan ke seluruh Kedah kerana produk tersebut memenuhi keperluan setempat/tempatan. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN .mendapat permintaan orang ramai dan tempahan taman perumahan yang menggalakkan.Nombor pendaftarannya ialahAS015380-p.iii.

NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai. SENARAI BAHAN • Bahan bahan yang diperlukan untuk menhasilkan Kopi Cap Gantang ialah: BI L 1. NEO JOO HUAT SDN BHD No 25 &56 Bunga Raya Taman Bunga Raya Jalan Bunga 2. Marjerin 5. ii. Gula 3. Pekerja yang dimaksudkan ini datangnya daripada penduduk setempat dan berumur dalam lingkungan 18 tahun ke atas. Pekerja ini digajikan bagi membantu kerja kerja pengeluaran daripada awal hingga akhir. Mentega 4. Lenga . BAHAN MENTAH Biji kopi PEMBEKAL DE’ESPREZZA COFFEE SDN BHD Lot 295 Lorong industry 1/1 Kawasan Industri Taman Kenangan 09410 Padang Serai BUKHARY SD BHD 93E&F Lorong Emas 3 Kawasan Perusahaan Mergong 05150 Alor Star NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai.• Syarikat Gantang Enterprise mempunyai sebanyak 21 orang pekerja bagi membantu dalam penghasilan kopi beliau.

BOXWAY ENTERPRISE 253 Lorong Suasa 2/2 Kawasan Perindustrian Taman Suasa 09000 Kulim 7. SENARAI PERALATAN • Senarai peralatan untuk ialah : menghasilkan produk antaranya  2 unit mesin pengupas biji kopi  1 unit mesin mencuci biji kopi  4 unit mesin menggoreng biji kopi  2 unit pengisar kopi  1 unit mesin pembungkus  3 unit mesin pembungkusan vertical filland seal pillow pack with automatic iv. PROSES /PERINGKAT PENGHASILAN • Cara menghasilkan kopi antaranya ialah : . Kotak iii.Raya Plastik WAWASAN ATSON TRADIG No 25 Lorong Blm 4/4 Bandar Laguna Merbok 08000 Sg Petani.

PROSES SERBUK PENGISARAN UNTUK DIJADIKAN 6. BIJI KOPI DIGORENG 3. LANGKAH LANGKAH KAWALAN MUTU . GULA. SPESIFIKASI PRODUK • PRODUK DIJUAL DALAM BENTUK BUNGKUSAN ATAU DIJUAL DALAM KILOGRAM   70 GRM : 1KTK x 48 BUNGKUS 150 GRM :1 KTK x 24 BUNGKUS 350 GRM SERBUK DAN KASAR 700 GRM SEBUK DAN KASAR   vi. DIBUNGKUS DAN DIPASARKAN v. BAHAN RAMUAN LAIN DIMASUKKAN (GARAM. PROSES PEMILIHAN KOPI DAN PEMBERSIHAN BIJI KOPI 2. MENTEGA ) 4. LENGA. BIJI KOPI YANG TELAH DISEJUKKAN SELAMA 15 MINIT 5.1. MARJERIN.

.

RANGKAIAN PEMASARAN . PERKEMBANGAN PRODUK I.d.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->