P. 1
Produk Tempatan Di Negara Kita

Produk Tempatan Di Negara Kita

|Views: 435|Likes:
Published by Luqman Hakim

More info:

Published by: Luqman Hakim on Jun 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2015

pdf

text

original

PRODUK TEMPATAN DI NEGARA KITA ‘KOPI CAP GANTANG’

4 . LAMPIRAN 7.N O 1. RUMUSAN 6.LATAR BELAKANG 4. RUJUKAN .KAEDAH /CARA PENGHASILAN 4. 4.1 .MAKLUMAT ASAS 4.PERKEMBANGAN PRODUK 5. 2. 3. PERKARA MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 4.2 .3 .

Amad Mazlan dan Muhd Musa b. ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada beberapa pihak yang telah membantu saya semasa membuat folio. Saya mengucapkan terima kasih kepad rakan rakan saya iaitu Muhd Ameer Nazreen b. . Terlebih dahulu.pelajar tingkatan 3 Shafie.Saya Muhamad Luqman Hakim b. Rashid kerana sanggup bekerjasama dengan saya. Hj Fadzin kerana telah memberikan dorongan dan sokongan kepada saya sehingga dapat menyiapkan tugasan ini. saya ingin mengucapkan ucapan terima kasih kepada Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Baling. En. Muhamad Shabudi . Mat dan Pn Norzalilah bt. Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada guru kesayangan saya Pn Massuriram bt Md Yusof kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada saya semasa menjalankan projek folio ini. Saya juga merakamkan terima kasih kepada ayahanda dan bonda saya iaitu Muhamad Shabudi B. Mad Isa kerana memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan tugasan Kerja Khusus Sejarah. Akhir sekali. Mokhtar b.

Kajian ini menyemai perasaan bangga dengan kegemilangan tamadun bangsa dan negara. saya akan menghargai jasa dan usaha kerajaan ke arah merealisasi Masyarakat 1Malaysia . lahirlah perasaan bangga akan kegemilangan tamadun bangsa dan negara kita.   Berpeluang merekod fakta dan mengnalisis fakta perolehan berkenaan produk tempatan di negara kita mengikut format kajian yang betul. mentafsir.Antara objektif kajian yang saya dapat ialah :  Objektif kerja kursus sejarah ini adalah untuk mencari dan mengumpul fakta berkenaan produk tempatan di negara kita daripada sumber yang sahih. menganalisis. Selain itu.di negara kita. kajian ini juga bertujuan melahirkan semangat patriotisme terhadap negara dan bangsa. Justeru itu.   Akhirnya. Melalui kajian. kajian ini dapat mengajar cara mengelas. mensintesis dan merumus fakta berkenaan produk tempatan di negara kita secara rasional.

Antaranya ialah : 1.Semasa saya menjalankan kerja khusus ini. Kaedah melayari internet Saya telah melayari internet untuk mengetahui produk tempatan dengan lebih mendalam. 2. majalah dan sebagainya akan menguatkan lagi kajian saya. . 3. Kaedah lawatan dan pemerhatian Saya telah melawat ke Kilang Kopi Cap Gantang untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Banyak maklumat berguna dapat diperolehi berdasarkan pemerhatian saya di sini. Dengan penyelidikan sumber yang pelbagai seperti buku ilmiah. Kaedah penyelidikan perpustakaan Saya juga turut mengunjungi Perpustakaan Sungai Kob untuk menjalankan penyelidikan sumber-sumber yang ada di situ. akhbar. saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat.

iii. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN i. KATEGORI • Produk Kopi Cap Gantang boleh dikategorikan sebagai produk makanan dan minuman. Mohamed Rawther. Beliau telah menubuhkan Syarikat Gantang Enterprise ini mulai tahun 1990 sehingga kini. ii.a. Status hak milik Gantang Enterprise ialah hak persendirian En Mohamad Hasan b. Mohamed Rawther. NAMA PENGUSAHA/SYARIKAT/STATUS HAK MILIK • Kopi Cap Gantang telah diusahakan oleh En Mohamad Hasan b. iv. Beliau merupakan pemilik tunggal. LOKASI . NAMA PRODUK • Nama produk yang saya pilih untuk Kajian Kerja Khusus (PMR) ialah Kopi Cap Gantang.

KAMPUNG MENGKUANG HUJUNG. Mohamed Rawther telah membuat pinjaman sebanyak RM1. PUNCA DAN JUMLAH MODAL • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan dengan modal awal melalui wang simpanannya sebanyak RM1500. SEJARAH KEWUJUDAN • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan pada tahun 1990 oleh En Mohamad Hasan B. Bagi memperbesarkan syarikatnya. . KUALA PEGANG.5 juta daripada Bank Pertanian Malaysia.00 yang telah dikumpulkan sendiri semasa bekerja menjadi buruh. KEDAH DARUL AMAN. BALING 09110. Syarikat Gantang Enterprise merupakan syarikat persendirian. LATAR BELAKANG i.Kuala Pegang.• Lokasi Syarikat Gantang Enterprise terletak di LOT KP 5879. En Mohamad Hasan b. Mohamed Rawther di Kampung Hujung Lanai. ii. b.

v. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN i.iii. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN .mendapat permintaan orang ramai dan tempahan taman perumahan yang menggalakkan.Nombor pendaftarannya ialahAS015380-p. TUJUAN/KEPENTINGAN PRODUK • Tujuan produk ini dipasarkan ke seluruh Kedah kerana produk tersebut memenuhi keperluan setempat/tempatan. KEISTIMEWAAN PRODUK • c. PENDAFTARAN PERNIAGAAN /LESEN PERNIAGAANN • Syarikat Gantang Enterprise telah didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akta pendaftaran perniagaan 1956 di Alor Setar pada 17 Mac 2010. iv.

Marjerin 5. Gula 3. Lenga . NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai. Mentega 4. Pekerja yang dimaksudkan ini datangnya daripada penduduk setempat dan berumur dalam lingkungan 18 tahun ke atas. Pekerja ini digajikan bagi membantu kerja kerja pengeluaran daripada awal hingga akhir. ii. SENARAI BAHAN • Bahan bahan yang diperlukan untuk menhasilkan Kopi Cap Gantang ialah: BI L 1. BAHAN MENTAH Biji kopi PEMBEKAL DE’ESPREZZA COFFEE SDN BHD Lot 295 Lorong industry 1/1 Kawasan Industri Taman Kenangan 09410 Padang Serai BUKHARY SD BHD 93E&F Lorong Emas 3 Kawasan Perusahaan Mergong 05150 Alor Star NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai.• Syarikat Gantang Enterprise mempunyai sebanyak 21 orang pekerja bagi membantu dalam penghasilan kopi beliau. NEO JOO HUAT SDN BHD No 25 &56 Bunga Raya Taman Bunga Raya Jalan Bunga 2.

Raya Plastik WAWASAN ATSON TRADIG No 25 Lorong Blm 4/4 Bandar Laguna Merbok 08000 Sg Petani. PROSES /PERINGKAT PENGHASILAN • Cara menghasilkan kopi antaranya ialah : . SENARAI PERALATAN • Senarai peralatan untuk ialah : menghasilkan produk antaranya  2 unit mesin pengupas biji kopi  1 unit mesin mencuci biji kopi  4 unit mesin menggoreng biji kopi  2 unit pengisar kopi  1 unit mesin pembungkus  3 unit mesin pembungkusan vertical filland seal pillow pack with automatic iv. BOXWAY ENTERPRISE 253 Lorong Suasa 2/2 Kawasan Perindustrian Taman Suasa 09000 Kulim 7. Kotak iii.

DIBUNGKUS DAN DIPASARKAN v. PROSES SERBUK PENGISARAN UNTUK DIJADIKAN 6. SPESIFIKASI PRODUK • PRODUK DIJUAL DALAM BENTUK BUNGKUSAN ATAU DIJUAL DALAM KILOGRAM   70 GRM : 1KTK x 48 BUNGKUS 150 GRM :1 KTK x 24 BUNGKUS 350 GRM SERBUK DAN KASAR 700 GRM SEBUK DAN KASAR   vi.1. BIJI KOPI YANG TELAH DISEJUKKAN SELAMA 15 MINIT 5. BAHAN RAMUAN LAIN DIMASUKKAN (GARAM. LENGA. MENTEGA ) 4. LANGKAH LANGKAH KAWALAN MUTU . BIJI KOPI DIGORENG 3. GULA. MARJERIN. PROSES PEMILIHAN KOPI DAN PEMBERSIHAN BIJI KOPI 2.

.

RANGKAIAN PEMASARAN . PERKEMBANGAN PRODUK I.d.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->