PRODUK TEMPATAN DI NEGARA KITA ‘KOPI CAP GANTANG’

4. 2. RUMUSAN 6.MAKLUMAT ASAS 4.4 . 3.2 . RUJUKAN .3 .N O 1.1 . LAMPIRAN 7. PERKARA MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 4.PERKEMBANGAN PRODUK 5.KAEDAH /CARA PENGHASILAN 4.LATAR BELAKANG 4.

Akhir sekali. Mokhtar b. En. Saya mengucapkan terima kasih kepad rakan rakan saya iaitu Muhd Ameer Nazreen b. Saya juga merakamkan terima kasih kepada ayahanda dan bonda saya iaitu Muhamad Shabudi B. ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada beberapa pihak yang telah membantu saya semasa membuat folio. Terlebih dahulu.pelajar tingkatan 3 Shafie.Amad Mazlan dan Muhd Musa b. Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada guru kesayangan saya Pn Massuriram bt Md Yusof kerana sudi memberi tunjuk ajar kepada saya semasa menjalankan projek folio ini.Saya Muhamad Luqman Hakim b. . Muhamad Shabudi . saya ingin mengucapkan ucapan terima kasih kepada Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Baling. Mat dan Pn Norzalilah bt. Mad Isa kerana memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan tugasan Kerja Khusus Sejarah. Hj Fadzin kerana telah memberikan dorongan dan sokongan kepada saya sehingga dapat menyiapkan tugasan ini. Rashid kerana sanggup bekerjasama dengan saya.

Melalui kajian.   Berpeluang merekod fakta dan mengnalisis fakta perolehan berkenaan produk tempatan di negara kita mengikut format kajian yang betul. Selain itu. kajian ini juga bertujuan melahirkan semangat patriotisme terhadap negara dan bangsa. mentafsir. Kajian ini menyemai perasaan bangga dengan kegemilangan tamadun bangsa dan negara. kajian ini dapat mengajar cara mengelas.   Akhirnya. Justeru itu. saya akan menghargai jasa dan usaha kerajaan ke arah merealisasi Masyarakat 1Malaysia . mensintesis dan merumus fakta berkenaan produk tempatan di negara kita secara rasional. lahirlah perasaan bangga akan kegemilangan tamadun bangsa dan negara kita.Antara objektif kajian yang saya dapat ialah :  Objektif kerja kursus sejarah ini adalah untuk mencari dan mengumpul fakta berkenaan produk tempatan di negara kita daripada sumber yang sahih. menganalisis.di negara kita.

3. Banyak maklumat berguna dapat diperolehi berdasarkan pemerhatian saya di sini. Kaedah melayari internet Saya telah melayari internet untuk mengetahui produk tempatan dengan lebih mendalam. 2. saya telah menggunakan beberapa kaedah untuk mendapatkan maklumat.Semasa saya menjalankan kerja khusus ini. Kaedah penyelidikan perpustakaan Saya juga turut mengunjungi Perpustakaan Sungai Kob untuk menjalankan penyelidikan sumber-sumber yang ada di situ. Kaedah lawatan dan pemerhatian Saya telah melawat ke Kilang Kopi Cap Gantang untuk mengetahui dengan lebih lanjut. majalah dan sebagainya akan menguatkan lagi kajian saya. akhbar. Dengan penyelidikan sumber yang pelbagai seperti buku ilmiah. . Antaranya ialah : 1.

LOKASI . Mohamed Rawther. NAMA PENGUSAHA/SYARIKAT/STATUS HAK MILIK • Kopi Cap Gantang telah diusahakan oleh En Mohamad Hasan b. KATEGORI • Produk Kopi Cap Gantang boleh dikategorikan sebagai produk makanan dan minuman. Beliau telah menubuhkan Syarikat Gantang Enterprise ini mulai tahun 1990 sehingga kini. iv. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN i. ii. Status hak milik Gantang Enterprise ialah hak persendirian En Mohamad Hasan b. NAMA PRODUK • Nama produk yang saya pilih untuk Kajian Kerja Khusus (PMR) ialah Kopi Cap Gantang. iii. Mohamed Rawther.a. Beliau merupakan pemilik tunggal.

Syarikat Gantang Enterprise merupakan syarikat persendirian. SEJARAH KEWUJUDAN • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan pada tahun 1990 oleh En Mohamad Hasan B.• Lokasi Syarikat Gantang Enterprise terletak di LOT KP 5879. LATAR BELAKANG i. ii. KAMPUNG MENGKUANG HUJUNG. . BALING 09110. PUNCA DAN JUMLAH MODAL • Syarikat Gantang Enterprise ditubuhkan dengan modal awal melalui wang simpanannya sebanyak RM1500.00 yang telah dikumpulkan sendiri semasa bekerja menjadi buruh. Mohamed Rawther di Kampung Hujung Lanai.5 juta daripada Bank Pertanian Malaysia. KEDAH DARUL AMAN. KUALA PEGANG. Mohamed Rawther telah membuat pinjaman sebanyak RM1. Bagi memperbesarkan syarikatnya. b.Kuala Pegang. En Mohamad Hasan b.

mendapat permintaan orang ramai dan tempahan taman perumahan yang menggalakkan.Nombor pendaftarannya ialahAS015380-p. TUJUAN/KEPENTINGAN PRODUK • Tujuan produk ini dipasarkan ke seluruh Kedah kerana produk tersebut memenuhi keperluan setempat/tempatan. KEISTIMEWAAN PRODUK • c.iii. PENDAFTARAN PERNIAGAAN /LESEN PERNIAGAANN • Syarikat Gantang Enterprise telah didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) akta pendaftaran perniagaan 1956 di Alor Setar pada 17 Mac 2010. iv. v. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN i. KAEDAH/ CARA PENGHASILAN .

Gula 3. Mentega 4. Lenga . SENARAI BAHAN • Bahan bahan yang diperlukan untuk menhasilkan Kopi Cap Gantang ialah: BI L 1. Marjerin 5. NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai. Pekerja ini digajikan bagi membantu kerja kerja pengeluaran daripada awal hingga akhir. BAHAN MENTAH Biji kopi PEMBEKAL DE’ESPREZZA COFFEE SDN BHD Lot 295 Lorong industry 1/1 Kawasan Industri Taman Kenangan 09410 Padang Serai BUKHARY SD BHD 93E&F Lorong Emas 3 Kawasan Perusahaan Mergong 05150 Alor Star NKS COFFEE TRADING SDN BHD NO 19 Taman Serai Setia 09400 Padang Serai. NEO JOO HUAT SDN BHD No 25 &56 Bunga Raya Taman Bunga Raya Jalan Bunga 2. Pekerja yang dimaksudkan ini datangnya daripada penduduk setempat dan berumur dalam lingkungan 18 tahun ke atas.• Syarikat Gantang Enterprise mempunyai sebanyak 21 orang pekerja bagi membantu dalam penghasilan kopi beliau. ii.

Kotak iii. SENARAI PERALATAN • Senarai peralatan untuk ialah : menghasilkan produk antaranya  2 unit mesin pengupas biji kopi  1 unit mesin mencuci biji kopi  4 unit mesin menggoreng biji kopi  2 unit pengisar kopi  1 unit mesin pembungkus  3 unit mesin pembungkusan vertical filland seal pillow pack with automatic iv.Raya Plastik WAWASAN ATSON TRADIG No 25 Lorong Blm 4/4 Bandar Laguna Merbok 08000 Sg Petani. BOXWAY ENTERPRISE 253 Lorong Suasa 2/2 Kawasan Perindustrian Taman Suasa 09000 Kulim 7. PROSES /PERINGKAT PENGHASILAN • Cara menghasilkan kopi antaranya ialah : .

MARJERIN. SPESIFIKASI PRODUK • PRODUK DIJUAL DALAM BENTUK BUNGKUSAN ATAU DIJUAL DALAM KILOGRAM   70 GRM : 1KTK x 48 BUNGKUS 150 GRM :1 KTK x 24 BUNGKUS 350 GRM SERBUK DAN KASAR 700 GRM SEBUK DAN KASAR   vi. GULA. DIBUNGKUS DAN DIPASARKAN v. MENTEGA ) 4. BIJI KOPI YANG TELAH DISEJUKKAN SELAMA 15 MINIT 5. PROSES PEMILIHAN KOPI DAN PEMBERSIHAN BIJI KOPI 2.1. LENGA. BIJI KOPI DIGORENG 3. BAHAN RAMUAN LAIN DIMASUKKAN (GARAM. PROSES SERBUK PENGISARAN UNTUK DIJADIKAN 6. LANGKAH LANGKAH KAWALAN MUTU .

.

RANGKAIAN PEMASARAN . PERKEMBANGAN PRODUK I.d.