P. 1
RPH PERNIAGAAN ANTARABANGSA

RPH PERNIAGAAN ANTARABANGSA

|Views: 1,101|Likes:
Published by Cik MocHa

More info:

Published by: Cik MocHa on Jun 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2013

pdf

text

original

Rancangan Mengajar Harian Mata Pelajaran : Tarikh / Hari Kelas Tahap Pelajar Bilangan Pelajar Masa Tajuk Perdagangan

: : : : : : 13hb Mac 2012 4 Violet Sederhana 42 orang 2.00 petang – 2.30 petang (30 minit) 4.0 Perniagaan Antarabangsa 4.1 Perniagaan antarabangsa 4.1.1 Maksud perniagaan baru 4.1.2 Faktor wujudnya Perniagaan Antarabangsa. Hasil Pembelajaran : Di akhir pengajaran, pelajar-pelajar dapat: 1. Menerangkan maksud perniagaan antarabangsa, perrniagaan import dan eksport. 2. Strategi Pendekatan Pengetahuan Sedia Ada. Teknik : : : : Menghuraikan faktor wujudnya perniagaan antarabangsa.

Behaviourisme Berpusatkan guru, pelajar dan bahan. Pelajar telah pun mempelajari kaedah jualan dalam perniagaan dalam negeri. Lakonan, penjelasan perbincangan, dan pembentangan, penjelasan, soal jawab, memberi arahan, mendengar dan penumpuan.

1

menghormati guru. nota tambahan. Nilai murni : Patuh pada arahan guru. berani.Alat Bantu Mengajar : Buku rujukan. merumuskan idea 2 . mencirikan.lembaran kerja. bekerjasama. rasional. bungkusan penghantaran. berfikir untuk menjana idea. berdikari. berdaya saing. semangat berpasukan. latihan pengukuhan . slaid pembentangan. berkeyakinan tinggi. KBKK : Membuat gambaran dan mengaitkan dengan persekitaran.

dari mana dan bagaimana guru menerima bungkusan tersebut.. Aktiviti Pelajar Pelajar menerima kejutan dengan penuh kehairanan dan tertanyatanya. penumpuan. Pelajar mendengar penerangan guru dengan penuh minat.AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Langkah / Masa Induksi Set (3 minit) Isi Kandungan / Kemahiran Permulaan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Aktiviti Guru Guru membuat satu kejutan kepada pelajar dengan berlakon menerima satu bungkusan dari luar negara. ABM: Bungkusan penghantaran. Guru menerangkan tentang bungkusan tersebut. dan keyakinan diri Sumber / Nilai Pendekatan: Berpusatkan pelajar dan bahan Kaedah: Lakonan dan penerangan KBKK: 3 . Pelajar memahami perkaitan antara situasi yang berlaku dengan topik yang ingin diajar. Guru mengaitkan kejadian tersebut dengan topik yang ingin diajar. Nilai: Menghormati guru.

ABM: Perisian power point. KBKK: Berfikir untuk menjana Pelajar memberi perhatian terhadap guru. Dengan menggunakan slaid pembentangan dan lembaran nota. Nilai: Menghormati guru. penumpuan dan keberanian. Pendekatan: Berpusatkan guru dan pelajar. lembaran nota dan buku teks. Guru mengedarkan nota tambahan kepada pelajar. Pelajar mendengar penerangan Guru menyuruh pelajar merujuk buku rujukan atau nota tambahan yang telah diedarkan. 4 . guru menjelaskan kepada pelajar berkenaan maksud perniagaan antarabangsa. Pelajar memberikan pendapat dalam menjawab soalan yang diutarakan oleh guru. guru dan mengemukakan pertanyaan jika kurang faham.Membuat gambaran dan mengaitkan dengan persekitaran.1 a) Maksud Perniagaan Antarabangsa. Langkah 1 (4 minit) 4. Kaedah: Penjelasan dan soal jawab.

Hubungan Antarabangsa. Kelebihan apabila mempunyai semua faktor wujudnya perniagaan antarabangsa. Pendekatan: Berpusatkan guru dan pelajar. Perbezaan tingkat teknologi dan kemahiran.1 b) Faktor Wujudnya Perniagaan Antarangsa. 1. guru menerangkan: i. 2. alam semula jadi. 3. penumpuan dan keberanian. Faktor-faktor yang mewujudkan perniagaan antarabangsa. Perbezaan kos pengeluaran. Perbezaan sumber ABM: Perisian power point. 5 . Pelajar mengemukakan pertanyaan jika kurang faham. Dengan berbantukan slaid pembentangan dan lembaran nota. ii. 4. KBKK: Berfikir untuk menjana idea dan mencirikan. Pelajar mendengar penerangan guru dengan penuh minat dan membuat salinan di dalam buku nota. Kaedah: Penerangan dan soal jawab. Nilai: Menghormati guru. lembaran nota. Langkah 2 (9 minit) 4.idea.

penjelasan terhadap aktiviti. Kaedah: Memberi arahan. keberanian. Nilai: Mematuhi arahan. KBKK: Menyelesaikan masalah 6 .Langkah 3 (6 minit) Aktiviti berkumpulan Guru membahagikan pelajar kepada empat kumpulan. Ketua kumpulan membentangkan hasil perbincangan. Guru mengarahkan pelajar untuk membina satu rangkai kata yang berkesan untuk mengingati faktor wujudnya perniagaan antarabangsa. Guru memanggil ketua kumpulan untuk membentangkan hasil. Guru memberikan sehelai kertas kepada setiap kumpulan. muzik . mendengar. Guru memasang muzik untuk menceriakan suasana semasa aktiviti kumpulan dijalankan. Pelajar melakukan perbincangan bersama rakan untuk mencari rangkai kata yang terbaik. ABM: Kertas A4 yang kosong. Pendekatan: Berpusatkan pelajar dan bahan. berdaya saing dan semangat berpasukan. Pelajar mengikut arahan dengan bergerak membentuk empat kumpulan.

Kaedah: Perbincangan. Guru mengarahkan pelajar bertukar skrip jawapan dengan rakan. KBKK: Menyelesaikan masalah.Langkah 4 (5 minit) Penilaian Guru memberikan kuiz uji minda kepada pelajar bagi melihat tahap kefahaman pelajar terhadap pelajaran yang telah dijalankan tadi. Pelajar menjawab set soalan yang diberikan oleh guru. Pelajar menyediakan diri dengan soalan kuiz uji minda yang akan dijalankan. Pelajar menanda jawapaan yang betul sambil berbincang dengan guru mengenai jawapan yang telah diberikan. Nilai: Berusaha dan yakin diri. Penutup (3 minit) Kesimpulan Guru membuat rumusan tentang topik yang telah dibincangkan dengan Pelajar cuba memberi respon tentang rumusan yang diberikan Pendekatan: Berpusatkan guru. Guru mengagihkan satu set soalan mengandungi enam soalan kepada para pelajar. Pelajar saling bertukar skrip jawapan dengan rakan-rakan pelajar yang lain. ABM: Latihan pengukuhan . Guru memberikan jawapan yang betul sambil berbincangkan jawapan dengan pelajar. 7 . Pendekatan: Berpusatkan pelajar dan bahan. Guru mengutip kertas jawapan pelajar dan menilai prestasi pelajar melalui markah yang mereka perolehi serta segera mengambil tindakan segera bagi memperbaiki prestasi pelajar.

berkaitan dengan tajuk yang telah dipelajari. 8 . Guru memaklumkan laman web bagi mendapatkan maklumat tambahan.menyoal pelajar berkaitan dengan tajuk yang telah dipelajari. ABM : Lembaran kerja Pelajar mengukuhkan kefahaman akan topik yang dipelajari. Kaedah: Pelajar membuat rumusan Penumpuan. oleh guru. KBKK: Merumus idea dan mengaitkan dengan pelajaran hari ini.miti. Nilai: Menghormati guru. http://www.gov.my Guru menasihatkan agar pelajar dapat bersedia untuk topik yang seterusnya dan membuat rujukan awal.

REFLEKSI ULASAN PENSYARAH 9 .

yang manakah merupakan sebab kewujudan perniagaan antarabangsa? I Perbezaan kos pengeluaran II Tingkat teknologi dan kemahiran yang berlainan III Perbezaan sumber alam semula jadi IV Wujudnya peluang pekerjaan yang berlainan A I. III dan IV 10 . II dan III B I. Antara pernyataan berikut. II dan IV D II. Antara yang berikut. Perniagaan antarabangsa bermaksud A kegiatan jual beli yang dijalankan antara penduduk penduduk-penduduk dalam sebuah negara yang sama. C D kegiatan jual beli yang dijalankan antara penduduk sesebuah negara dengan negara lain. yang manakah adalah tidak benar ? A Eksport ialah barang atau perkhidmatan yangdijual kepada negara luar B Perniagaan antarabangsa dijalankan oleh pengimport dan kerajaan C Import ialah barang atau perkhidmatan yang dibelidari negara luar D Perniagaan antarabangsa melibatkan hubungandua hala. 2. B kegiatan jual beli yang dijalankan antara sesebuah negara dengan negara jiran sahaja. kegiatan jual beli yang dijalankan di antara penduduk – penduduk negara maju dengan penduduk negara tidak maju.Latihan Pengukuhan Bab 4: Perniagaan Antarabangsa 1. iaitu import dan eksport 3. III dan IV C I.

Persamaan antara perniagaan antarabangsa dengan perniagaan dalam negeri ialah A menggunakan mata wang yang sama B menggunakan dokumen perniagaan yang sama C memerlukan bantuan perniagaan D menggunakan sukatan dan timbangan yang sama 5. Negara Afrika Selatan Malaysia Thailand A Kerjasama antarabangsa B C D Dasar saling bergantungan Pengalaman pengkhususan antarabangsa Hubungan persahabatan antarabangsa Keluaran Emas Kelapa Sawit Beras 11 . Maklumat berikut menunjukkan keluaran utama sesebuah negara.4.

1.LATIHAN Jawab semua soalan. Berikan maksud perniagaan antarabangsa. Huraikan tiga kepentingan perniagaan antarabangsa kepada pengguna. ( 3 markah ) _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ 2. Huraikan tiga faktor kepada kewujudan perniagaan antarabangsa. ( 6 markah ) _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ 3. ( 6 markah) _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ 12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->