P. 1
RPH PERNIAGAAN ANTARABANGSA

RPH PERNIAGAAN ANTARABANGSA

|Views: 1,099|Likes:
Published by Cik MocHa

More info:

Published by: Cik MocHa on Jun 06, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2013

pdf

text

original

Rancangan Mengajar Harian Mata Pelajaran : Tarikh / Hari Kelas Tahap Pelajar Bilangan Pelajar Masa Tajuk Perdagangan

: : : : : : 13hb Mac 2012 4 Violet Sederhana 42 orang 2.00 petang – 2.30 petang (30 minit) 4.0 Perniagaan Antarabangsa 4.1 Perniagaan antarabangsa 4.1.1 Maksud perniagaan baru 4.1.2 Faktor wujudnya Perniagaan Antarabangsa. Hasil Pembelajaran : Di akhir pengajaran, pelajar-pelajar dapat: 1. Menerangkan maksud perniagaan antarabangsa, perrniagaan import dan eksport. 2. Strategi Pendekatan Pengetahuan Sedia Ada. Teknik : : : : Menghuraikan faktor wujudnya perniagaan antarabangsa.

Behaviourisme Berpusatkan guru, pelajar dan bahan. Pelajar telah pun mempelajari kaedah jualan dalam perniagaan dalam negeri. Lakonan, penjelasan perbincangan, dan pembentangan, penjelasan, soal jawab, memberi arahan, mendengar dan penumpuan.

1

KBKK : Membuat gambaran dan mengaitkan dengan persekitaran. semangat berpasukan. rasional. merumuskan idea 2 . berfikir untuk menjana idea.Alat Bantu Mengajar : Buku rujukan. bekerjasama. berdikari. berani. bungkusan penghantaran. berdaya saing. Nilai murni : Patuh pada arahan guru. berkeyakinan tinggi.lembaran kerja. menghormati guru. latihan pengukuhan . nota tambahan. mencirikan. slaid pembentangan.

dari mana dan bagaimana guru menerima bungkusan tersebut. Aktiviti Pelajar Pelajar menerima kejutan dengan penuh kehairanan dan tertanyatanya. Guru mengaitkan kejadian tersebut dengan topik yang ingin diajar. Nilai: Menghormati guru. dan keyakinan diri Sumber / Nilai Pendekatan: Berpusatkan pelajar dan bahan Kaedah: Lakonan dan penerangan KBKK: 3 . ABM: Bungkusan penghantaran. penumpuan.AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN Langkah / Masa Induksi Set (3 minit) Isi Kandungan / Kemahiran Permulaan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Aktiviti Guru Guru membuat satu kejutan kepada pelajar dengan berlakon menerima satu bungkusan dari luar negara.. Pelajar mendengar penerangan guru dengan penuh minat. Pelajar memahami perkaitan antara situasi yang berlaku dengan topik yang ingin diajar. Guru menerangkan tentang bungkusan tersebut.

Nilai: Menghormati guru. penumpuan dan keberanian. Pendekatan: Berpusatkan guru dan pelajar. ABM: Perisian power point. Guru mengedarkan nota tambahan kepada pelajar. guru dan mengemukakan pertanyaan jika kurang faham. Pelajar mendengar penerangan Guru menyuruh pelajar merujuk buku rujukan atau nota tambahan yang telah diedarkan. Dengan menggunakan slaid pembentangan dan lembaran nota. KBKK: Berfikir untuk menjana Pelajar memberi perhatian terhadap guru. guru menjelaskan kepada pelajar berkenaan maksud perniagaan antarabangsa. lembaran nota dan buku teks. 4 . Pelajar memberikan pendapat dalam menjawab soalan yang diutarakan oleh guru.1 a) Maksud Perniagaan Antarabangsa. Langkah 1 (4 minit) 4. Kaedah: Penjelasan dan soal jawab.Membuat gambaran dan mengaitkan dengan persekitaran.

Pendekatan: Berpusatkan guru dan pelajar. Dengan berbantukan slaid pembentangan dan lembaran nota.1 b) Faktor Wujudnya Perniagaan Antarangsa. Pelajar mengemukakan pertanyaan jika kurang faham. Perbezaan kos pengeluaran. guru menerangkan: i. 4. KBKK: Berfikir untuk menjana idea dan mencirikan. 2. Kelebihan apabila mempunyai semua faktor wujudnya perniagaan antarabangsa. Langkah 2 (9 minit) 4. 3. lembaran nota. 5 . Pelajar mendengar penerangan guru dengan penuh minat dan membuat salinan di dalam buku nota. Faktor-faktor yang mewujudkan perniagaan antarabangsa. Perbezaan sumber ABM: Perisian power point. penumpuan dan keberanian. Hubungan Antarabangsa. Nilai: Menghormati guru. Perbezaan tingkat teknologi dan kemahiran. alam semula jadi.idea. 1. ii. Kaedah: Penerangan dan soal jawab.

Guru memasang muzik untuk menceriakan suasana semasa aktiviti kumpulan dijalankan. Guru memberikan sehelai kertas kepada setiap kumpulan.Langkah 3 (6 minit) Aktiviti berkumpulan Guru membahagikan pelajar kepada empat kumpulan. penjelasan terhadap aktiviti. muzik . Kaedah: Memberi arahan. Guru mengarahkan pelajar untuk membina satu rangkai kata yang berkesan untuk mengingati faktor wujudnya perniagaan antarabangsa. keberanian. Pendekatan: Berpusatkan pelajar dan bahan. Nilai: Mematuhi arahan. berdaya saing dan semangat berpasukan. Guru memanggil ketua kumpulan untuk membentangkan hasil. mendengar. Ketua kumpulan membentangkan hasil perbincangan. Pelajar melakukan perbincangan bersama rakan untuk mencari rangkai kata yang terbaik. ABM: Kertas A4 yang kosong. Pelajar mengikut arahan dengan bergerak membentuk empat kumpulan. KBKK: Menyelesaikan masalah 6 .

KBKK: Menyelesaikan masalah.Langkah 4 (5 minit) Penilaian Guru memberikan kuiz uji minda kepada pelajar bagi melihat tahap kefahaman pelajar terhadap pelajaran yang telah dijalankan tadi. Guru mengagihkan satu set soalan mengandungi enam soalan kepada para pelajar. 7 . Pelajar menjawab set soalan yang diberikan oleh guru. Kaedah: Perbincangan. ABM: Latihan pengukuhan . Penutup (3 minit) Kesimpulan Guru membuat rumusan tentang topik yang telah dibincangkan dengan Pelajar cuba memberi respon tentang rumusan yang diberikan Pendekatan: Berpusatkan guru. Guru mengarahkan pelajar bertukar skrip jawapan dengan rakan. Nilai: Berusaha dan yakin diri. Pelajar saling bertukar skrip jawapan dengan rakan-rakan pelajar yang lain. Pelajar menanda jawapaan yang betul sambil berbincang dengan guru mengenai jawapan yang telah diberikan. Guru memberikan jawapan yang betul sambil berbincangkan jawapan dengan pelajar. Guru mengutip kertas jawapan pelajar dan menilai prestasi pelajar melalui markah yang mereka perolehi serta segera mengambil tindakan segera bagi memperbaiki prestasi pelajar. Pendekatan: Berpusatkan pelajar dan bahan. Pelajar menyediakan diri dengan soalan kuiz uji minda yang akan dijalankan.

KBKK: Merumus idea dan mengaitkan dengan pelajaran hari ini. http://www. oleh guru. 8 .miti.menyoal pelajar berkaitan dengan tajuk yang telah dipelajari.my Guru menasihatkan agar pelajar dapat bersedia untuk topik yang seterusnya dan membuat rujukan awal. Guru memaklumkan laman web bagi mendapatkan maklumat tambahan. berkaitan dengan tajuk yang telah dipelajari. Kaedah: Pelajar membuat rumusan Penumpuan. Nilai: Menghormati guru.gov. ABM : Lembaran kerja Pelajar mengukuhkan kefahaman akan topik yang dipelajari.

REFLEKSI ULASAN PENSYARAH 9 .

yang manakah adalah tidak benar ? A Eksport ialah barang atau perkhidmatan yangdijual kepada negara luar B Perniagaan antarabangsa dijalankan oleh pengimport dan kerajaan C Import ialah barang atau perkhidmatan yang dibelidari negara luar D Perniagaan antarabangsa melibatkan hubungandua hala. C D kegiatan jual beli yang dijalankan antara penduduk sesebuah negara dengan negara lain. iaitu import dan eksport 3. B kegiatan jual beli yang dijalankan antara sesebuah negara dengan negara jiran sahaja. Antara pernyataan berikut. III dan IV C I. yang manakah merupakan sebab kewujudan perniagaan antarabangsa? I Perbezaan kos pengeluaran II Tingkat teknologi dan kemahiran yang berlainan III Perbezaan sumber alam semula jadi IV Wujudnya peluang pekerjaan yang berlainan A I. Perniagaan antarabangsa bermaksud A kegiatan jual beli yang dijalankan antara penduduk penduduk-penduduk dalam sebuah negara yang sama. III dan IV 10 . Antara yang berikut. II dan III B I. 2. kegiatan jual beli yang dijalankan di antara penduduk – penduduk negara maju dengan penduduk negara tidak maju. II dan IV D II.Latihan Pengukuhan Bab 4: Perniagaan Antarabangsa 1.

4. Maklumat berikut menunjukkan keluaran utama sesebuah negara. Negara Afrika Selatan Malaysia Thailand A Kerjasama antarabangsa B C D Dasar saling bergantungan Pengalaman pengkhususan antarabangsa Hubungan persahabatan antarabangsa Keluaran Emas Kelapa Sawit Beras 11 . Persamaan antara perniagaan antarabangsa dengan perniagaan dalam negeri ialah A menggunakan mata wang yang sama B menggunakan dokumen perniagaan yang sama C memerlukan bantuan perniagaan D menggunakan sukatan dan timbangan yang sama 5.

1. ( 6 markah ) _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ 3. ( 6 markah) _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ 12 . ( 3 markah ) _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ 2. Huraikan tiga faktor kepada kewujudan perniagaan antarabangsa. Berikan maksud perniagaan antarabangsa.LATIHAN Jawab semua soalan. Huraikan tiga kepentingan perniagaan antarabangsa kepada pengguna.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->