P. 1
77540669 Power Point Dato Onn Jaafar

77540669 Power Point Dato Onn Jaafar

|Views: 929|Likes:
Published by Frinze_Adi_Xtr_3208

More info:

Published by: Frinze_Adi_Xtr_3208 on Jun 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/11/2014

pdf

text

original

KAJIAN KOMSAS TINGKATAN 5

DRAMA DATO’ ONN
Fuad Rasyadi bin Ab Samad 5 Beta
1

SINOPSIS Drama “Dato Onn” mengisahkan sejarah hidup Dato Onn yang berjuang menentang penjajah dan menuntut kemerdekaan sehingga ke akhir hayatnya. Dato’ Onn dipecat dari jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. Rumah dan tanah keluarganya dirampas. Penentangan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. Dato Onn keluar parti lantaran cadangan untuk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak. Di sana Dato Onn dan Syed Hussien Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat. Kemudian Dato Onn dilantik menjadi pegawai daerah Muar. Mereka sekeluarga berhijrah ke Singapura. Dato Onn menegah mereka berpecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Selepas Jepun menyerah kalah. Banyak nyawa yang terkorban dan kerugian harta benda yang banyak. Pada tahun 1946 dalam Kongres Melayu. Kemudian Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. UMNO telah lahir untuk memperjuangkan hak orang Melayu. Tanah Melayu diistiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. 2 . ketua kampung. Kiai Salleh dan lain-lain. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. Satu pertemuan diatur bersama pemimpin MPAJA dan KMM. Masingmasing tidak mahu mengalah. berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kekerasan. Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersama-sama Dato Onn.

 Pengorbanan demi memperjuangkan kemerdekaan negara 3 .  Keadaan politik dan sosial di Tanah Melayu pada zaman sebelum kemerdekaan.TEMA PERJUANGAN SEORANG PEMIMPIN MELAYU UNTUK MENYATUPADUKAN BANGSA MELAYU KE ARAH KEMERDEKAAN. PERSOALAN Keperluan untuk bersatu padu untuk mencapai hasrat  Konflik yang timbul dikalangan ahli politik.

4 Rasional: Menyedarkan suaminya dan Syed Hussein bahawa modal diperlukan . Berpendirian Tegas: Keluar daripada UMNO kerana dasarnya tidak dapat diterima Berani: Beliau berani menyuarakan pendapatnya tentang penindasan penjajah Inggeris terhadap bangsa Melayu kepada ketuanya yang merupakan pegawai atasan Inggeris. Dia sanggup menjual kuih di warung.WATAK DAN PERWATAKAN • DATO’ ONN JAAFAR Bersemangat Patriotik: Dato’ Onn nekad untuk memerdekakan Tanah Melayu Berpandangan Jauh: Dato Onn memberi amaran bahawa orang Melayu akan melakukan kesilapan yang paling besar sekiranya bergabung dengan MPAJA. • HALIMAH Penyayang: Sayang akan suaminya Setia: Sanggup hidup dalam keadaan terhimpit bersama-sama suaminya.

1927. Muar Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM. Penuh Dengan Tipu Muslihat: Menubuhkan Malayan Union untuk memusnahkan orang Melayu. 3. Latar Latar Masa 1. Bukit Pasir. 14 Mac 1946 semasa penentangan Malayan Union. 5 . Singapura Dato Onn menjadi nelayan. 4. 21 Ogos 1945 Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM.PENJAJAH INGGERIS Penindas Rakyat: Dato’ Onn yang bekerja sebagai pemungut hasil negeri tidak diberi kemudahan seperti pengawai penjajah. Dato Onn menjadi nelayan 2. Berniat Jahat: Maxwell tekad untutk memastikan Onn dikeluarkan daripada perkhimatan awam negeri Johor. 2. 1947 peanugerahan Darjah Kerabat Kelas Dua Latar Tempat 1.

Kongres bersama pemimpin Melayu menentang Malayan Union 4. Masyarakat penjajah yang suka menindas dan mengaut kekayaan negara yang dijajah NILAI DAN PENGAJARAN Patrotisme: Kita hendaklah bersemangat patriotik seperti Dato’ Onn yang berjuang untuk memerdekakan Tanah Melayu. Istana Johor. Kuala Lumpur. Kasih Sayang: Kita perlu menyayangi keluarga kita seperti Dato’ Onn yang amat menyayangi adiknya Muhammad Kesabaran: Kita patut bersabar apabila berhadapan dengan masalah seperti Dato’ Onn yang menasihati pihak yang berbalah di Batu Pahat agar bersabar dan tidak melayani perasaan amarah yang boleh merugikan semua pihak. 6 yang tabah menghadapi kesempitan kehidupan di Singapura tatkala beliau bekerja . Dato Onn dianugerahkan Darjah Kerabat Kelas Dua Latar Masyarakat 1.3. Masyarakat golongan bangsawan yang berjiwa rakyat dan sayang akan tanah air 2. Ketabahan: Kita perlulah tabah menghadapi cabaran kehidupan seperti Dato’ Onn sebagai nelayan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->