P. 1
77540669 Power Point Dato Onn Jaafar

77540669 Power Point Dato Onn Jaafar

|Views: 927|Likes:
Published by Frinze_Adi_Xtr_3208

More info:

Published by: Frinze_Adi_Xtr_3208 on Jun 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/11/2014

pdf

text

original

KAJIAN KOMSAS TINGKATAN 5

DRAMA DATO’ ONN
Fuad Rasyadi bin Ab Samad 5 Beta
1

Tanah Melayu diistiharkan merdeka oleh Tunku Abdul Rahman. berlaku huru-hara apabila MPAJA cuba mengambil alih pemerintahan secara kekerasan. UMNO telah lahir untuk memperjuangkan hak orang Melayu. Masih ramai yang menyokong kepimpinannya sehingga namanya tersohor. Di sana Dato Onn dan Syed Hussien Alsagoff menerbit Akhbar Warta Malaya untuk menyatakan pendapat. membentuk fikiran rakyat dan menentang Inggeris secara halus. Satu pertemuan diatur bersama pemimpin MPAJA dan KMM. Kemudian Jepun menyerang Tanah Melayu dan Inggeris melarikan diri. Pada tahun 1946 dalam Kongres Melayu. Dato Onn keluar parti lantaran cadangan untuk membuka keahlian kepada semua kaum ditolak. Banyak nyawa yang terkorban dan kerugian harta benda yang banyak. Dato’ Onn dipecat dari jawatan pemungut cukai kerana menentang keras dasar penjajah Inggeris yang ingin memungut cukai. Rakyat Tanah Melayu mula sedar dan bangun menentang Inggeris bersama-sama Dato Onn. Mereka sekeluarga berhijrah ke Singapura.SINOPSIS Drama “Dato Onn” mengisahkan sejarah hidup Dato Onn yang berjuang menentang penjajah dan menuntut kemerdekaan sehingga ke akhir hayatnya. ketua kampung. Masingmasing tidak mahu mengalah. Kiai Salleh dan lain-lain. Kemudian Dato Onn dilantik menjadi pegawai daerah Muar. 2 . Dato Onn menegah mereka berpecah belah dan menyeru mereka bersatu dan menuntut kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Penentangan bertambah kuat apabila ada gagasan untuk mewujudkan Malayan Union. Selepas Jepun menyerah kalah. Rumah dan tanah keluarganya dirampas.

TEMA PERJUANGAN SEORANG PEMIMPIN MELAYU UNTUK MENYATUPADUKAN BANGSA MELAYU KE ARAH KEMERDEKAAN.  Keadaan politik dan sosial di Tanah Melayu pada zaman sebelum kemerdekaan.  Pengorbanan demi memperjuangkan kemerdekaan negara 3 . PERSOALAN Keperluan untuk bersatu padu untuk mencapai hasrat  Konflik yang timbul dikalangan ahli politik.

Dia sanggup menjual kuih di warung. • HALIMAH Penyayang: Sayang akan suaminya Setia: Sanggup hidup dalam keadaan terhimpit bersama-sama suaminya. Berpendirian Tegas: Keluar daripada UMNO kerana dasarnya tidak dapat diterima Berani: Beliau berani menyuarakan pendapatnya tentang penindasan penjajah Inggeris terhadap bangsa Melayu kepada ketuanya yang merupakan pegawai atasan Inggeris.WATAK DAN PERWATAKAN • DATO’ ONN JAAFAR Bersemangat Patriotik: Dato’ Onn nekad untuk memerdekakan Tanah Melayu Berpandangan Jauh: Dato Onn memberi amaran bahawa orang Melayu akan melakukan kesilapan yang paling besar sekiranya bergabung dengan MPAJA. 4 Rasional: Menyedarkan suaminya dan Syed Hussein bahawa modal diperlukan .

Penuh Dengan Tipu Muslihat: Menubuhkan Malayan Union untuk memusnahkan orang Melayu. Singapura Dato Onn menjadi nelayan. Dato Onn menjadi nelayan 2. 5 . 3. Berniat Jahat: Maxwell tekad untutk memastikan Onn dikeluarkan daripada perkhimatan awam negeri Johor. 1927.PENJAJAH INGGERIS Penindas Rakyat: Dato’ Onn yang bekerja sebagai pemungut hasil negeri tidak diberi kemudahan seperti pengawai penjajah. 1947 peanugerahan Darjah Kerabat Kelas Dua Latar Tempat 1. 14 Mac 1946 semasa penentangan Malayan Union. 2. 21 Ogos 1945 Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM. Bukit Pasir. Muar Dato Onn bertemu pemimpin MPAJA dan KMM. 4. Latar Latar Masa 1.

Ketabahan: Kita perlulah tabah menghadapi cabaran kehidupan seperti Dato’ Onn sebagai nelayan. Istana Johor. Kuala Lumpur. 6 yang tabah menghadapi kesempitan kehidupan di Singapura tatkala beliau bekerja . Masyarakat golongan bangsawan yang berjiwa rakyat dan sayang akan tanah air 2. Kasih Sayang: Kita perlu menyayangi keluarga kita seperti Dato’ Onn yang amat menyayangi adiknya Muhammad Kesabaran: Kita patut bersabar apabila berhadapan dengan masalah seperti Dato’ Onn yang menasihati pihak yang berbalah di Batu Pahat agar bersabar dan tidak melayani perasaan amarah yang boleh merugikan semua pihak.3. Kongres bersama pemimpin Melayu menentang Malayan Union 4. Masyarakat penjajah yang suka menindas dan mengaut kekayaan negara yang dijajah NILAI DAN PENGAJARAN Patrotisme: Kita hendaklah bersemangat patriotik seperti Dato’ Onn yang berjuang untuk memerdekakan Tanah Melayu. Dato Onn dianugerahkan Darjah Kerabat Kelas Dua Latar Masyarakat 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->