Ikan Air Tawar (Modul 3 - PTN

)
3.5 Jenis Ikan Air Tawar. i. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Melabelkan nama ikan air tawar yg dikumpul iii. Menamakan sistem ternakan yg sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yg dikumpul. iv. Persembahan yg menarik

Nama Tempatan : Lampam Jawa, Lu Ni, Pai Yee Nama Saintifik : Puntius gonionotus Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas Lombong

Nama Tempatan : Sepat Siam Nama Saintifik : Trichogaster pectoralis Sistem Ternakan : Kolam tanah / Kolam Konkrit

Nama Tempatan : Tilapia Merah. Fi Chia Yee Nama Saintifik : Oreochromis niloticus Sistem Ternakan : Kolam tanah /Bekas Lombong/Pens/sangkar Nama Tempatan : Patin Nama Saintifik : Pangasius sutchi Fowler Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas lombong Nama Tempatan : Lee Coh Nama Saintifik : cyprinus carpio Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas lombong .

perkembangan bentuk dan keadaan sisik mutiara. Ada 2 jenis Rainbow yang cukup terkenal iaitu Rainbow Irian (Melano Tacnia maccaulochi dan Rainbow Anlanesi ogilby Telmatherina ladigesi ahl Rainbow Irian warna dasarnya keperak-perakan dengan warna gelap metalik sedangkan rainbow Sulawesi warna dasarnya kuning zaitun. Salah satu faktor yang mempengaruhi terhadap perubahan warna ikan Flower Horn adalah dengan pemberian bahan kimia tertentu di samping faktor genetik ikan tersebut. Flower Horn Ikan Flower Horn merupakan salah satu ikan hiasan yang banyak digemari di Malaysia dan berasal dari keluarga Cichlidae. Kacukan di antara Folwer Horn terbukti menghasilkan baka yang cukup baik kualitinya dengan ciri-ciri fizik tertentu. iaitu dari aspek warna dan keindahan bentuk. Corydoras . dengan warna bahagian bawah kuning jenis ikan ini termasuk ikan bertelur dengan menempelkan telur pada tanaman air. Rainbow Ikan Rainbow merupakan jenis ikan hiasan yang diminati masyarakat kerana jenis ikan ini juga merupakan komoditi eksport. Terdapat banyak produk untuk ikan Flower Horn yang terdapat di pasaran dan menawarkan keunggulan masing-masing antara lain untuk pertumbuhan. sehingga membuat pembeli keliru untuk memilihnya. 2.1. perubahan warna. 3.

Jenis ikan ini juga mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. suhu air 21 – 25°C. Diskus . Tubuhnya pendek dan gemuk dengan warna dasar tubuh bervariasi iaitu coklat kekuningan. suhu 21. Ikan Severum dapat dipelihara di dalam aquarium atau bekas-bekas yang lain mengikut syaratnya iaitu: PH. atau hitam kecoklatan. tetapi sejak lama dahulu telah dibawa masuk ke Malaysia. 5. Ikan Corydoras dapat pelihara di kolam yang kandungan oksigen di dalam airnya rendah. Bentuk tubuh pendek dan gemuk. Keadaan yang sesuai untuk jenis ikan ini adalah: pH 6-8. 4. Severum Ikan Cichlasoma Severum adalah salah satu jenis ikan hias air tawar yang berasal dari Amerika Serikat pada bahagian Utara (S. Makanan yang dapat diberikan jenis ikan ini antara lain: kutu air.Corydoras merupakan salah satu jenis ikan hiasan air tawar yang diminati pecinta ikan hiasan dan mempunyai peluang eksport. Arhazone). kedua sisi ikan dilengkapi dengan lempengan seperti tulang yang tersusun dalam dua baris. Selain berfungsi sebagai ikan hiasan air tawar. mempunyai dua pasang kumis yang terletak di rahang atas dan rahang bawah serta ukuran tubuh dapat mencapai 12 cm.528 O C. : 5. bahagian belakang lebih melengkung dibandingkan dengan perut.5 – 7. Induk jantan dan betina dapat dibezakan mengikut warna dan ukuran iaitu induk jantan berwarna lebih cerah dan lebih besar dari betina. cacing sutera dll. Walaupun ikan ini berasal dari Amerika Selatan. ia juga dapat dimanfaatkan sebagai bahan untuk pembuatan kosmetik di negara maju. Ikan ini dikenal mudah untuk dijaga.

kuning. Jenis ikan tersebut mempunyai nilai ekonomi yang baik dan sangat disukai di seluruh negara. 6. putih. Terdapat pelbagai warna ikan emas seperti merah. mirip ikan bawal dengan warna dasar coklat kemerah-merahan. Ukurannya boleh mencapai 20 cm. ikan jenis ini baru mengalami perkembangan pesat peminatnya sekitar tahun 2000-an. Ciri khas dari ikan diskus ialah bentuk badannya tubuh pipih.Ikan hias Diskus (Symphysodon discus) merupakan salah satu jenis ikan hiasan air tawar yang berasal dari sungai Amazon (Brazil). Walaupun begitu. hitam. Ikan Emas Ikan Emas merupakan salah satu ikan hiasan yang amat terkenal di kalangan penggemarnya. Ikan Arowana . Apa yang diperlukan oleh ikan ini untuk hidup dan berkembang adalah air yang jernih. ikan ini pun memiliki jenis atau variasi sangat beragam. Bentuk badan umumnya bulat atau gemuk. Di Malaysia ikan Diskus sudah dapat dibiakkan dan sangat berpotensi untuk dikembangkan karena selain dapat dipasarkan di pasaran tempatan. Selain itu. Makin bulat biasanya makin digemari para penggemar. bentuknya amat lucu dan menyenangkan. Ikan ini suka bermain di dasar dan hanya sesekali berenang. dan ada pula campuran pelbagai warna. suhu sekitar 28 – 30 ° C. Ikan diskus dapat dipelihara didalam aquarium untuk sepasang diskus dapat ditempatkan dalam aquarium berukuran sekitar 75 x 35 x 35 cm. Ikan yang asalnya dari Cina ini. 7.

Malaysia. atau Arwana. Ikan Pelaga Ikan pelaga adalah ikan hiasan yang sangat digemari oleh masyarakat khususnya kanak-kanak. ia juga dapat berlaga apabila diadu. . Ikan Arowana merupakan ikan yang berasal dari daerah subtropics dan tropis. ini adalah kerana ikan tersebut selain rupanya yang cantik dan menarik. Saratoga. Thailand. Habitatnya adalah sungai – sungai besar dengan arus yang cukup deras. ikan ini banyak ditemui di Indonesia. termasuk dalam famili Anabantidae (Labirynth Fisher). Kelesa. Tangkelese. Arowana memiki pelbagai nama julukan. Kayangan. kerana bahagian dasar mulutnya berbentuk tulang yang berfungsi sebagai gigi. Peyang. Vietnam. Aruwana. Siluk. PlaTapad. Barramundi. iaitu Osteoglasidae atau keluarga ikan “bony-tongue” (lidah bertulang).Arowana tergolong di dalam keluarga ikan “karuhun”. Birma. seperti: Ikan Naga (Dragon Fish). 8. tergantung dari tempatnya. Ikan ini juga sering disebut ikan laga dan nama latinnya adalah Betta spendens.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful