Ikan Air Tawar (Modul 3 - PTN

)
3.5 Jenis Ikan Air Tawar. i. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Melabelkan nama ikan air tawar yg dikumpul iii. Menamakan sistem ternakan yg sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yg dikumpul. iv. Persembahan yg menarik

Nama Tempatan : Lampam Jawa, Lu Ni, Pai Yee Nama Saintifik : Puntius gonionotus Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas Lombong

Nama Tempatan : Sepat Siam Nama Saintifik : Trichogaster pectoralis Sistem Ternakan : Kolam tanah / Kolam Konkrit

Fi Chia Yee Nama Saintifik : Oreochromis niloticus Sistem Ternakan : Kolam tanah /Bekas Lombong/Pens/sangkar Nama Tempatan : Patin Nama Saintifik : Pangasius sutchi Fowler Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas lombong Nama Tempatan : Lee Coh Nama Saintifik : cyprinus carpio Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas lombong .Nama Tempatan : Tilapia Merah.

Kacukan di antara Folwer Horn terbukti menghasilkan baka yang cukup baik kualitinya dengan ciri-ciri fizik tertentu.1. Rainbow Ikan Rainbow merupakan jenis ikan hiasan yang diminati masyarakat kerana jenis ikan ini juga merupakan komoditi eksport. 2. perkembangan bentuk dan keadaan sisik mutiara. iaitu dari aspek warna dan keindahan bentuk. perubahan warna. Ada 2 jenis Rainbow yang cukup terkenal iaitu Rainbow Irian (Melano Tacnia maccaulochi dan Rainbow Anlanesi ogilby Telmatherina ladigesi ahl Rainbow Irian warna dasarnya keperak-perakan dengan warna gelap metalik sedangkan rainbow Sulawesi warna dasarnya kuning zaitun. sehingga membuat pembeli keliru untuk memilihnya. Corydoras . Flower Horn Ikan Flower Horn merupakan salah satu ikan hiasan yang banyak digemari di Malaysia dan berasal dari keluarga Cichlidae. dengan warna bahagian bawah kuning jenis ikan ini termasuk ikan bertelur dengan menempelkan telur pada tanaman air. 3. Salah satu faktor yang mempengaruhi terhadap perubahan warna ikan Flower Horn adalah dengan pemberian bahan kimia tertentu di samping faktor genetik ikan tersebut. Terdapat banyak produk untuk ikan Flower Horn yang terdapat di pasaran dan menawarkan keunggulan masing-masing antara lain untuk pertumbuhan.

: 5. 4. Makanan yang dapat diberikan jenis ikan ini antara lain: kutu air. Tubuhnya pendek dan gemuk dengan warna dasar tubuh bervariasi iaitu coklat kekuningan. tetapi sejak lama dahulu telah dibawa masuk ke Malaysia. suhu air 21 – 25°C. Bentuk tubuh pendek dan gemuk. Selain berfungsi sebagai ikan hiasan air tawar.Corydoras merupakan salah satu jenis ikan hiasan air tawar yang diminati pecinta ikan hiasan dan mempunyai peluang eksport. Walaupun ikan ini berasal dari Amerika Selatan. Diskus . ia juga dapat dimanfaatkan sebagai bahan untuk pembuatan kosmetik di negara maju. cacing sutera dll. Jenis ikan ini juga mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. atau hitam kecoklatan. bahagian belakang lebih melengkung dibandingkan dengan perut. suhu 21. mempunyai dua pasang kumis yang terletak di rahang atas dan rahang bawah serta ukuran tubuh dapat mencapai 12 cm. Induk jantan dan betina dapat dibezakan mengikut warna dan ukuran iaitu induk jantan berwarna lebih cerah dan lebih besar dari betina. Keadaan yang sesuai untuk jenis ikan ini adalah: pH 6-8. 5. Ikan Corydoras dapat pelihara di kolam yang kandungan oksigen di dalam airnya rendah. kedua sisi ikan dilengkapi dengan lempengan seperti tulang yang tersusun dalam dua baris. Ikan ini dikenal mudah untuk dijaga.5 – 7. Arhazone). Severum Ikan Cichlasoma Severum adalah salah satu jenis ikan hias air tawar yang berasal dari Amerika Serikat pada bahagian Utara (S. Ikan Severum dapat dipelihara di dalam aquarium atau bekas-bekas yang lain mengikut syaratnya iaitu: PH.528 O C.

Jenis ikan tersebut mempunyai nilai ekonomi yang baik dan sangat disukai di seluruh negara. hitam.Ikan hias Diskus (Symphysodon discus) merupakan salah satu jenis ikan hiasan air tawar yang berasal dari sungai Amazon (Brazil). Ikan yang asalnya dari Cina ini. suhu sekitar 28 – 30 ° C. ikan jenis ini baru mengalami perkembangan pesat peminatnya sekitar tahun 2000-an. 7. Terdapat pelbagai warna ikan emas seperti merah. mirip ikan bawal dengan warna dasar coklat kemerah-merahan. Ciri khas dari ikan diskus ialah bentuk badannya tubuh pipih. Apa yang diperlukan oleh ikan ini untuk hidup dan berkembang adalah air yang jernih. Makin bulat biasanya makin digemari para penggemar. putih. Ikan ini suka bermain di dasar dan hanya sesekali berenang. dan ada pula campuran pelbagai warna. kuning. Ikan Arowana . Bentuk badan umumnya bulat atau gemuk. ikan ini pun memiliki jenis atau variasi sangat beragam. Selain itu. Ukurannya boleh mencapai 20 cm. bentuknya amat lucu dan menyenangkan. Di Malaysia ikan Diskus sudah dapat dibiakkan dan sangat berpotensi untuk dikembangkan karena selain dapat dipasarkan di pasaran tempatan. Walaupun begitu. Ikan diskus dapat dipelihara didalam aquarium untuk sepasang diskus dapat ditempatkan dalam aquarium berukuran sekitar 75 x 35 x 35 cm. 6. Ikan Emas Ikan Emas merupakan salah satu ikan hiasan yang amat terkenal di kalangan penggemarnya.

iaitu Osteoglasidae atau keluarga ikan “bony-tongue” (lidah bertulang).Arowana tergolong di dalam keluarga ikan “karuhun”. atau Arwana. Malaysia. Aruwana. Siluk. ia juga dapat berlaga apabila diadu. Birma. ini adalah kerana ikan tersebut selain rupanya yang cantik dan menarik. ikan ini banyak ditemui di Indonesia. PlaTapad. Saratoga. Kelesa. Thailand. Peyang. . termasuk dalam famili Anabantidae (Labirynth Fisher). seperti: Ikan Naga (Dragon Fish). tergantung dari tempatnya. Ikan Pelaga Ikan pelaga adalah ikan hiasan yang sangat digemari oleh masyarakat khususnya kanak-kanak. 8. Tangkelese. Habitatnya adalah sungai – sungai besar dengan arus yang cukup deras. Kayangan. Ikan Arowana merupakan ikan yang berasal dari daerah subtropics dan tropis. Arowana memiki pelbagai nama julukan. Vietnam. kerana bahagian dasar mulutnya berbentuk tulang yang berfungsi sebagai gigi. Barramundi. Ikan ini juga sering disebut ikan laga dan nama latinnya adalah Betta spendens.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful