P. 1
Ikan Air Tawar

Ikan Air Tawar

|Views: 665|Likes:
Published by Kimi Muda

More info:

Published by: Kimi Muda on Jun 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2013

pdf

text

original

Ikan Air Tawar (Modul 3 - PTN

)
3.5 Jenis Ikan Air Tawar. i. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Melabelkan nama ikan air tawar yg dikumpul iii. Menamakan sistem ternakan yg sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yg dikumpul. iv. Persembahan yg menarik

Nama Tempatan : Lampam Jawa, Lu Ni, Pai Yee Nama Saintifik : Puntius gonionotus Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas Lombong

Nama Tempatan : Sepat Siam Nama Saintifik : Trichogaster pectoralis Sistem Ternakan : Kolam tanah / Kolam Konkrit

Nama Tempatan : Tilapia Merah. Fi Chia Yee Nama Saintifik : Oreochromis niloticus Sistem Ternakan : Kolam tanah /Bekas Lombong/Pens/sangkar Nama Tempatan : Patin Nama Saintifik : Pangasius sutchi Fowler Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas lombong Nama Tempatan : Lee Coh Nama Saintifik : cyprinus carpio Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas lombong .

Salah satu faktor yang mempengaruhi terhadap perubahan warna ikan Flower Horn adalah dengan pemberian bahan kimia tertentu di samping faktor genetik ikan tersebut. Kacukan di antara Folwer Horn terbukti menghasilkan baka yang cukup baik kualitinya dengan ciri-ciri fizik tertentu. iaitu dari aspek warna dan keindahan bentuk. dengan warna bahagian bawah kuning jenis ikan ini termasuk ikan bertelur dengan menempelkan telur pada tanaman air. Terdapat banyak produk untuk ikan Flower Horn yang terdapat di pasaran dan menawarkan keunggulan masing-masing antara lain untuk pertumbuhan. perkembangan bentuk dan keadaan sisik mutiara. 3. perubahan warna. Corydoras . Flower Horn Ikan Flower Horn merupakan salah satu ikan hiasan yang banyak digemari di Malaysia dan berasal dari keluarga Cichlidae. Ada 2 jenis Rainbow yang cukup terkenal iaitu Rainbow Irian (Melano Tacnia maccaulochi dan Rainbow Anlanesi ogilby Telmatherina ladigesi ahl Rainbow Irian warna dasarnya keperak-perakan dengan warna gelap metalik sedangkan rainbow Sulawesi warna dasarnya kuning zaitun.1. 2. Rainbow Ikan Rainbow merupakan jenis ikan hiasan yang diminati masyarakat kerana jenis ikan ini juga merupakan komoditi eksport. sehingga membuat pembeli keliru untuk memilihnya.

Jenis ikan ini juga mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Induk jantan dan betina dapat dibezakan mengikut warna dan ukuran iaitu induk jantan berwarna lebih cerah dan lebih besar dari betina. Ikan Severum dapat dipelihara di dalam aquarium atau bekas-bekas yang lain mengikut syaratnya iaitu: PH. suhu 21. 5. Severum Ikan Cichlasoma Severum adalah salah satu jenis ikan hias air tawar yang berasal dari Amerika Serikat pada bahagian Utara (S. Arhazone). Tubuhnya pendek dan gemuk dengan warna dasar tubuh bervariasi iaitu coklat kekuningan. Ikan ini dikenal mudah untuk dijaga. ia juga dapat dimanfaatkan sebagai bahan untuk pembuatan kosmetik di negara maju. cacing sutera dll. Bentuk tubuh pendek dan gemuk.5 – 7. tetapi sejak lama dahulu telah dibawa masuk ke Malaysia. Walaupun ikan ini berasal dari Amerika Selatan. Selain berfungsi sebagai ikan hiasan air tawar. Diskus . Makanan yang dapat diberikan jenis ikan ini antara lain: kutu air.528 O C.Corydoras merupakan salah satu jenis ikan hiasan air tawar yang diminati pecinta ikan hiasan dan mempunyai peluang eksport. suhu air 21 – 25°C. 4. atau hitam kecoklatan. Keadaan yang sesuai untuk jenis ikan ini adalah: pH 6-8. kedua sisi ikan dilengkapi dengan lempengan seperti tulang yang tersusun dalam dua baris. mempunyai dua pasang kumis yang terletak di rahang atas dan rahang bawah serta ukuran tubuh dapat mencapai 12 cm. Ikan Corydoras dapat pelihara di kolam yang kandungan oksigen di dalam airnya rendah. bahagian belakang lebih melengkung dibandingkan dengan perut. : 5.

Jenis ikan tersebut mempunyai nilai ekonomi yang baik dan sangat disukai di seluruh negara. ikan ini pun memiliki jenis atau variasi sangat beragam. kuning. Ikan Arowana . 7. Walaupun begitu. mirip ikan bawal dengan warna dasar coklat kemerah-merahan. dan ada pula campuran pelbagai warna. bentuknya amat lucu dan menyenangkan. Ciri khas dari ikan diskus ialah bentuk badannya tubuh pipih. Makin bulat biasanya makin digemari para penggemar. Apa yang diperlukan oleh ikan ini untuk hidup dan berkembang adalah air yang jernih. Di Malaysia ikan Diskus sudah dapat dibiakkan dan sangat berpotensi untuk dikembangkan karena selain dapat dipasarkan di pasaran tempatan. Ikan diskus dapat dipelihara didalam aquarium untuk sepasang diskus dapat ditempatkan dalam aquarium berukuran sekitar 75 x 35 x 35 cm. Selain itu.Ikan hias Diskus (Symphysodon discus) merupakan salah satu jenis ikan hiasan air tawar yang berasal dari sungai Amazon (Brazil). hitam. suhu sekitar 28 – 30 ° C. Terdapat pelbagai warna ikan emas seperti merah. Ikan Emas Ikan Emas merupakan salah satu ikan hiasan yang amat terkenal di kalangan penggemarnya. putih. Ukurannya boleh mencapai 20 cm. Bentuk badan umumnya bulat atau gemuk. Ikan yang asalnya dari Cina ini. 6. Ikan ini suka bermain di dasar dan hanya sesekali berenang. ikan jenis ini baru mengalami perkembangan pesat peminatnya sekitar tahun 2000-an.

Kayangan. Ikan Arowana merupakan ikan yang berasal dari daerah subtropics dan tropis. Habitatnya adalah sungai – sungai besar dengan arus yang cukup deras. Peyang. Birma. PlaTapad. Tangkelese. Ikan Pelaga Ikan pelaga adalah ikan hiasan yang sangat digemari oleh masyarakat khususnya kanak-kanak. termasuk dalam famili Anabantidae (Labirynth Fisher). . Arowana memiki pelbagai nama julukan. Saratoga. kerana bahagian dasar mulutnya berbentuk tulang yang berfungsi sebagai gigi. 8. ia juga dapat berlaga apabila diadu. Barramundi. Siluk. Aruwana. seperti: Ikan Naga (Dragon Fish). Ikan ini juga sering disebut ikan laga dan nama latinnya adalah Betta spendens. Malaysia. Vietnam. Kelesa. iaitu Osteoglasidae atau keluarga ikan “bony-tongue” (lidah bertulang). ikan ini banyak ditemui di Indonesia. ini adalah kerana ikan tersebut selain rupanya yang cantik dan menarik. Thailand.Arowana tergolong di dalam keluarga ikan “karuhun”. atau Arwana. tergantung dari tempatnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->