P. 1
Ikan Air Tawar

Ikan Air Tawar

|Views: 683|Likes:
Published by Kimi Muda

More info:

Published by: Kimi Muda on Jun 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2013

pdf

text

original

Ikan Air Tawar (Modul 3 - PTN

)
3.5 Jenis Ikan Air Tawar. i. Mengumpul gambar sekurang-kurangnya lima jenis ikan air tawar ii. Melabelkan nama ikan air tawar yg dikumpul iii. Menamakan sistem ternakan yg sesuai bagi setiap jenis ikan air tawar yg dikumpul. iv. Persembahan yg menarik

Nama Tempatan : Lampam Jawa, Lu Ni, Pai Yee Nama Saintifik : Puntius gonionotus Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas Lombong

Nama Tempatan : Sepat Siam Nama Saintifik : Trichogaster pectoralis Sistem Ternakan : Kolam tanah / Kolam Konkrit

Nama Tempatan : Tilapia Merah. Fi Chia Yee Nama Saintifik : Oreochromis niloticus Sistem Ternakan : Kolam tanah /Bekas Lombong/Pens/sangkar Nama Tempatan : Patin Nama Saintifik : Pangasius sutchi Fowler Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas lombong Nama Tempatan : Lee Coh Nama Saintifik : cyprinus carpio Sistem Ternakan : Kolam tanah / Bekas lombong .

Flower Horn Ikan Flower Horn merupakan salah satu ikan hiasan yang banyak digemari di Malaysia dan berasal dari keluarga Cichlidae. Corydoras . perkembangan bentuk dan keadaan sisik mutiara. Rainbow Ikan Rainbow merupakan jenis ikan hiasan yang diminati masyarakat kerana jenis ikan ini juga merupakan komoditi eksport. perubahan warna. sehingga membuat pembeli keliru untuk memilihnya. iaitu dari aspek warna dan keindahan bentuk. Kacukan di antara Folwer Horn terbukti menghasilkan baka yang cukup baik kualitinya dengan ciri-ciri fizik tertentu. Terdapat banyak produk untuk ikan Flower Horn yang terdapat di pasaran dan menawarkan keunggulan masing-masing antara lain untuk pertumbuhan. dengan warna bahagian bawah kuning jenis ikan ini termasuk ikan bertelur dengan menempelkan telur pada tanaman air.1. 3. Salah satu faktor yang mempengaruhi terhadap perubahan warna ikan Flower Horn adalah dengan pemberian bahan kimia tertentu di samping faktor genetik ikan tersebut. Ada 2 jenis Rainbow yang cukup terkenal iaitu Rainbow Irian (Melano Tacnia maccaulochi dan Rainbow Anlanesi ogilby Telmatherina ladigesi ahl Rainbow Irian warna dasarnya keperak-perakan dengan warna gelap metalik sedangkan rainbow Sulawesi warna dasarnya kuning zaitun. 2.

Bentuk tubuh pendek dan gemuk. 4. atau hitam kecoklatan. : 5. tetapi sejak lama dahulu telah dibawa masuk ke Malaysia. mempunyai dua pasang kumis yang terletak di rahang atas dan rahang bawah serta ukuran tubuh dapat mencapai 12 cm. Walaupun ikan ini berasal dari Amerika Selatan. Severum Ikan Cichlasoma Severum adalah salah satu jenis ikan hias air tawar yang berasal dari Amerika Serikat pada bahagian Utara (S. Keadaan yang sesuai untuk jenis ikan ini adalah: pH 6-8. suhu 21. suhu air 21 – 25°C. Diskus . Induk jantan dan betina dapat dibezakan mengikut warna dan ukuran iaitu induk jantan berwarna lebih cerah dan lebih besar dari betina. bahagian belakang lebih melengkung dibandingkan dengan perut. ia juga dapat dimanfaatkan sebagai bahan untuk pembuatan kosmetik di negara maju. Arhazone). cacing sutera dll. Ikan ini dikenal mudah untuk dijaga. 5.Corydoras merupakan salah satu jenis ikan hiasan air tawar yang diminati pecinta ikan hiasan dan mempunyai peluang eksport. Makanan yang dapat diberikan jenis ikan ini antara lain: kutu air. Jenis ikan ini juga mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Selain berfungsi sebagai ikan hiasan air tawar.528 O C. Ikan Corydoras dapat pelihara di kolam yang kandungan oksigen di dalam airnya rendah. Ikan Severum dapat dipelihara di dalam aquarium atau bekas-bekas yang lain mengikut syaratnya iaitu: PH. Tubuhnya pendek dan gemuk dengan warna dasar tubuh bervariasi iaitu coklat kekuningan.5 – 7. kedua sisi ikan dilengkapi dengan lempengan seperti tulang yang tersusun dalam dua baris.

dan ada pula campuran pelbagai warna. Ikan Arowana . Apa yang diperlukan oleh ikan ini untuk hidup dan berkembang adalah air yang jernih. kuning. 6. Jenis ikan tersebut mempunyai nilai ekonomi yang baik dan sangat disukai di seluruh negara. Terdapat pelbagai warna ikan emas seperti merah. Ukurannya boleh mencapai 20 cm. mirip ikan bawal dengan warna dasar coklat kemerah-merahan. Walaupun begitu. Makin bulat biasanya makin digemari para penggemar. Selain itu. Ciri khas dari ikan diskus ialah bentuk badannya tubuh pipih. Ikan yang asalnya dari Cina ini. Ikan diskus dapat dipelihara didalam aquarium untuk sepasang diskus dapat ditempatkan dalam aquarium berukuran sekitar 75 x 35 x 35 cm. Ikan Emas Ikan Emas merupakan salah satu ikan hiasan yang amat terkenal di kalangan penggemarnya. Bentuk badan umumnya bulat atau gemuk. hitam. suhu sekitar 28 – 30 ° C. bentuknya amat lucu dan menyenangkan. Ikan ini suka bermain di dasar dan hanya sesekali berenang. Di Malaysia ikan Diskus sudah dapat dibiakkan dan sangat berpotensi untuk dikembangkan karena selain dapat dipasarkan di pasaran tempatan. 7. putih.Ikan hias Diskus (Symphysodon discus) merupakan salah satu jenis ikan hiasan air tawar yang berasal dari sungai Amazon (Brazil). ikan jenis ini baru mengalami perkembangan pesat peminatnya sekitar tahun 2000-an. ikan ini pun memiliki jenis atau variasi sangat beragam.

atau Arwana. Birma. . PlaTapad. Ikan Pelaga Ikan pelaga adalah ikan hiasan yang sangat digemari oleh masyarakat khususnya kanak-kanak. Arowana memiki pelbagai nama julukan. Malaysia. Barramundi. seperti: Ikan Naga (Dragon Fish). Kayangan. Peyang. tergantung dari tempatnya. ini adalah kerana ikan tersebut selain rupanya yang cantik dan menarik. Ikan Arowana merupakan ikan yang berasal dari daerah subtropics dan tropis. ia juga dapat berlaga apabila diadu. Kelesa. iaitu Osteoglasidae atau keluarga ikan “bony-tongue” (lidah bertulang). Habitatnya adalah sungai – sungai besar dengan arus yang cukup deras. termasuk dalam famili Anabantidae (Labirynth Fisher). Siluk. Tangkelese. Ikan ini juga sering disebut ikan laga dan nama latinnya adalah Betta spendens. 8. Vietnam. Aruwana. Saratoga. Thailand. ikan ini banyak ditemui di Indonesia. kerana bahagian dasar mulutnya berbentuk tulang yang berfungsi sebagai gigi.Arowana tergolong di dalam keluarga ikan “karuhun”.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->