P. 1
Teori Perkembangan Kreativiti Fisher

Teori Perkembangan Kreativiti Fisher

|Views: 4,281|Likes:
Published by Iko Maslia Rudin

More info:

Published by: Iko Maslia Rudin on Jun 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2013

pdf

text

original

Teori Perkembangan Kreativiti Fisher (v) kajian semula. Jadual 1.6 menerangkan lima tahap dalam pemikiran kreatif Fisher.

F isher (1943) menjelaskan bahawa terdapat lima tahap dalam pemikiran kreatif, iaitu (i) peringkat rangsangan, (ii) peringkat penerokaan, (iii) peringkat perancangan, (iv) peringkat aktiviti dan E k s p r e s i K r e a t i v i t i k a n a k - k a n a k | 14 Jadual 1.6 Lima tahap dalam pemikiran kreatif Fisher Peringkat Penerangan Peringkat Rangsangan Mengemukakan pelbagai bentuk soalan seperti apa, mengapa, siapa dan bagaimana untuk merangsang pemikiran kreatif kanak-kanak. Guru membimbing kanak-kanak berinteraksi secara aktif dan menyampaikan perasaan ingin tahu mereka. Peringkat Penerokaan Berupaya mencari dan mempunyai pemikiran ke hadapan. Guru membimbing kanak-kanak mencari jawapan atau jalan penyelesaian melalui pelbagai cara. Peringkat Perancangan Merancang aktiviti melalui proses perbincangan, pemerhatian, interaksi dan sebagainya. Guru membimbing kanak-kanak membuat perancangan belum melaksanakan aktiviti sebenar. Peringkat Aktiviti Melahirkan pemikiran kreatif melalui tindakan setelah merancang segala aktiviti. Guru membimbing kanak-kanak melaksanakan aktiviti yang dirancang. Kajian Semula Menilai keberkesanan tindakan yang telah diambil bagi proses penambahbaikan supaya tidak berulang kesalahan yang sama. Guru membimbing kanak-kanak untuk memberikan pendapat dan komen. E k s p r e s i K r e a t i v i t i k a n a k - k a n a k | 15 Fikirkan cara untuk membimbing kanak-kanak berfikir secara kreatif berdasarkan lima tahap pemikiran kreatif dalam Teori Perkembangan Kreativiti Fisher. Peringkat Cara bimbingan Peringkat Rangsangan

Kreativiti merupakan proses membawa sesuatu yang baru ke dalamnya serta mempunyai keunikan. Proses aktiviti seni dapat membantu kanak-kanak untuk mereka cipta sesuatu dengan menggunakan idea masingmasing. Otak . Empat ciri utama pemikiran kreatif meliputi (i) imaginatif. (iii) perkembangan idea dan (iv) mereka cipta. Kemahiran berfikir secara kreatif merupakan kebolehan kanak-kanak untuk mencerna. (ii) keberanian.Peringkat Penerokaan Peringkat Perancangan Peringkat Aktiviti Kajian Semula RINGKASAN 1.k a n a k | 16 5. Teori dua belahan otak menyataka hemisfera otak mempengaruhi cara berfikir seseorang kanak-kanak. 6. menghasilkan idea dan mempelbagaikan idea masing-masing. 3. Terdapat banyak teori yang berkaitan dengan bidang kreativiti. Teori Kreativiti Paul Torrence. Teori Lowenfeld Stages of Aritistics Development dan Teori Perkembangan Kreativiti Fisher. 7. mengimaginasi. Perbezaannya hanya lebih atau kurangnya sifat tersebut dari seseorang kanak-kanak dengan kanak-kanak yang lain. mengeluarkan idea dan seterusnya menerokai dan mendapat keputusan daripada proses seni yang dilaksanakan. Kreativiti ialah keupayaan untuk menghasilkan sesuatu yang baru dengan daya kreatif. 2. E k s p r e s i K r e a t i v i t i k a n a k . 4. Teori Multiple Creative Talent. Diantaranya ialah Teori dua belahan otak. Teori Six Thinking Hats. Kanak-kanak memiliki sifat-sifat yang kreatif dalam jiwa masing-masing. Kanak-kanak bermula dengan berimaginasi.

(v) Pemikiran bercapah. Taylor mengkategorikan kreativiti kepada 5 sifat iaitu (i) Kreativiti bersifat ekspresif. Dalam teori ini memperkenalkan enam warna yang akan menjadi pemikiran untuk mengarahkan topi apa yang perlu dipakai ketika berdepan dengan situasi tertentu. (ii) Kelancaran (iii) Kelenturan. Pengembangan bakat kanak-kanak berkait rapat dengan cara guru merangsang pemikiran mereka. (v) Penerokaan (vi) Memanipulasi dan (vii) Aktiviti. 9. (ii) Kreativiit bersifat penghasilan. Seseorang yang kreatif perlu pandai mengurus emosi. 12.kanan merupakan bahagian otak yang melihat sesuatu secara menyeluruh. Otak kanan lebih fokus kepada imaginasi dan kreativiti seseorang kanak-kanak. (iv) Kreativiti bersifat inventif. 8. (iii) Kreativiti bersifat Inovatif. Lapan kategori kreatif yang diperkenalkan oleh Lowenfeld meliputi (i) Cabaran. Teori Kreativiti Paul Torrence menjelaskan tujuh perkara yang sangat penting di dalam proses mencungkil kreativiti seseorang individu iaitu (i) Penyoalan. Teori Lowenfeld Stages of Aritistics Development yang diperkenalkan oleh Lowenfeld dapat menggalakkan kanak-kanak berfikir secara kreatif. (vi) Keinginan. Teori Multiple Creative Talent diperkenalkan oleh Calvin W Taylor. (iv) Percubaan. dan (v) Kreativiti bersifat emergen. (vii) Kompleks. (viii) dan makna baru. 10. . 11. (iii) Pemerhatian. Beliau menjelaskan tidak setiap individu dikurniakan dengan bakat yang sama. Teori Six Thinking Hats Edward de Bono menjelaskan emosi sangat penting dalam proses berfikir. (iv) Keaslian. (ii) Penemuan.

(iii) Keaslian. (ii)Fleksibel. dan (iv) Kepekaan. (ii) Peringkat penerokaan. 14. Fisher menjelaskan bahawa terdapat 5 tahap dalam pemikiran kreatif (i) Peringkat rangsangan.13. . (iii) Peringkat perancangan (iv) Peringkat aktiviti dan (v) Kajian semula. Lowenfeld menyatakan kreativiti seseorang itu boleh diukur melalui empat komponen iaitu (i) Kelancaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->