SIFAT-SIFAT IMEJ BAGI CERMIN SATAH

Maya :tidak terbentuk pada skrin Tegak Songsang sisi Sama saiz dengan objek Jarak objek adalah sama dengan jarak imej

Sifat-sifat imej bagi kanta cembung Nyata atau maya Songsang atau tegak Lebih kecil atau lebih besar atau sama dari objek Sifat-sifat imej bagi kanta cekung Maya Tegak Lebih kecil dari objek

Melukis rajah sinar
(I)KANTA CEMBUNG
kanta

Pusat optik
Titik fokus

Paksi utama

(II)KANTA CEKUNG
Titik fokus

Jarak fokus

Melukis rajah sinar bagi kanta cembung

Contoh objek diletak antara F dan 2F :
kanta

2F objek

F

F

2F

Sifat-sifat imej : (i) Lebih besar dari objek (ii) Nyata (iii) songsang

Imej

Melukis rajah sinar

Contoh : Objek diletakkan pada 2F
kanta objek

2F

F

F Imej

2F

Sifat imej : (i) Songsang (ii) Sama besar /saiz (iii) Nyata

(a) Objek diletak antara F dan pusat optik .

Imej

kanta

objek

2F

F

Sifat imej : (i) Tegak (ii) Lebih besar (iii) Maya

F

2F

IMEJ DARI KANTA CEKUNG

objek

imej 2F F F

Paksi utama

2F

Sifat –sifat nya : (i)Maya (ii)Tegak (iii) Lebih kecil

Kanta cembung Nyata , songsang dan lebih kecil atau (ii) Nyata, songsang dan lebih besar atau (iii) Maya , tegak dan lebih besar
(i)

Kanta cekung
(i)

(ii)
(iii)

Maya Tegak Lebih kecil

450
Objek dibelakang penghalang

Cermin satah A

450

penghalang

imej 450

Cermin satah B

Keterangan (1994) Bahagian C
• • • • Periskop terdiri daripada dua cermin satah bertentangan . Kedua-dua satah cermin terletak pada sudut 450 Sinar dari objek menuju cermin I dan dipantulkan . Sinar pantulan menuju ke cermin II dan dipantulkan menuju ke mata pemerhati . Kegunaan : Dapat melihat disebelah suatu penghalang atau tembok . Askar dalam kereta kebal boleh mengintip . Kapal selam dibawah permukaan air dapat melihat objek diatas permukaan air . Askar dalam kubu boleh memerhati musuh.

KAMERA LUBANG JARUM
Sifat-sifat imej (i)Lebih kecil (ii) Songsang (iii) Nyata
objek Lubang jarum

imej

Apabila kamera digerakkan lebih jauh dari objek ,imej menjadi lebih kecil . Apabila kamera digerakkan lebih dekat kepada objek , imej menjadi lebih besar Imej kelihatan lebih jelas apabila kanta cembung diletakkan didepan lubang jarum . Apabila lubang jarum dibesarkan , imej menjadi lebih cerah tetapi kurang jelas . Apabila tiga lubang dibuat pada kertas hitam ,didapati tiga imej terbentuk .

PENYEBARAN CAHAYA
 Ialah pemisahan atau pemecahan cahaya putih kepada spektrum yang mengandungi tujuh juzuk warna iaitu merah,jingga, kuning, hijau,biru,indigo dan ungu .  Cahaya merah dibias paling sedikit kerana mempunyai kelajuan yang paling tinggi dan jarak gelombang paling panjang.  Cahaya ungu dibias paling banyak kerana mempunyai kelajuan yang paling rendah dan jarak gelombang paling pendek .  Pembentukan pelangi adalah satu contoh fenomena semulajadi penyebaran cahaya.
skrin merah

Kotak sinar
spektrum Prisma kaca

ungu

Penyebaran cahaya putih oleh prisma kaca

Latihan
Rajah menunjukkan susunan radas untuk mengkaji pembentukan spektrum .
M X Y

Prisma kaca

Tabir putih

(a)(i)Apakah yang berlaku pada cahaya putih di M ? ………………………………………………………………… (ii)Nyatakan satu sebab bagi jawapan anda di(a)(i). ………………………………………………………………… (b) Lengkapkan kotak-kotak di bawah untuk menunjukkan susunan warna yang terbentuk dalam spektrum dari X ke Y .

• Terbentuk dilangit selepas hujan pada waktu pagi atau petang. • Titisan –titisan air yang terampai dalam udara selepas hujan bertindak sebagai prisma untuk menyebarkan cahaya matahari kepada warna-warna spektrum. • Spektrum mengalaqmi pantulan dalam penuh didalam titisan air hujan tersebut sebelum dibias kepada pemerhati. • Pelangi primer terbentuk apabila cahaya mengalami dua pembiasan dan satu pantulan dalam titisan air • Boleh dihasilkan dengan menyembur air kearah langit dengan kedudukan pemerhati membelakangi matahari.Spektrum akan kelihatan dalam semburan air tersebut .

• Dihasilkan apabila cahaya matahari disebarkan oleh titisan-titisan air hujan di atmosfera

Pelangi M C A A T H A A H merah Ungu

Pelangi
merah

Y A
A R

I

ungu Garis mengufuk

• Apabila cahaya matahari menembusi atmosfera,sinar cahaya dihalang dan dipantulkan kesemua arah oleh zarahzarah halus dalam atmosfera seperti molekul-molekul gas,wap air dan habuk . • Merupakan proses pemesongan juzuk warna cahaya dari arah asal oleh zarah-zarah halus dalam atmosfera. • Semakin pendek jarak gelombang suatu warna cahaya, semakin banyak penyerakan cahaya • Cahaya berwarna ungu paling banyak diserak diikuti dengan indigo, biru dan lain-lain • Cahaya merah paling kurang diserakkan.

• Langit biru dan kemerahan matahari adalah disebabkan oleh penyerakan cahaya matahari • Waktu siang ,cahaya matahari menembusi lapisan atmosfera yang nipis dengan cahaya ungu paling banyak diserakkan manakala cahaya merah paling kurang diserakkan . • Cahaya merah dapat menembusi atmosfera tanpa gangguan • Langit biru kerana mata peka pada cahaya biru dan warna lain akan diserap oleh atmosfera. • Waktu senja cahaya matahari melalui lapisan atmosfera yang lebih tebal menyebabkan cahaya biru diserakkan lebih banyak. • Cahaya merah berjarak gelombang panjang terus melalui atmosfera dan kurang diserakkan dan sampai ke mata kita .Jadi matahari kelihatan merah. • Matahari kelihatan lebih merah jika udara tercemar dengan habuk yang banyak.

Warna primer adalah warna yang tidak dapat diperolehi dengan mencampur dengan warna lain. Warna primer : merah ,hijau dan biru . Warna sekunder diperolehi daripada penambahan atau percampuran dua warna-warna primer . Warna sekunder ialah : biru + hijau = sian merah + biru = magenta merah + hijau = kuning
Penambahan dua jenis warna yang menghasilkan warna putih dikenali sebagai warna pelengkap . Magenta + kuning + sian = putih

biru

magenta
putih

kuning

Penolakan cahaya ialah penyerapan cahaya oleh penapis warna. Penapis warna primer hanya membenarkan warnanya sendiri melaluinya dan warna lain akan diserap oleh penapis itu. Penapis warna sekunder hanya membenarkan warna-warna yang membentuknya dan warnanya sendiri.

Contoh :
skrin kuning skrin

Cahaya putih
merah

Cahaya putih hijau
Penapis kuning merah

merah

• Penolakan cahaya menggunakan dua penapis berwarna.
Penapis kuning Penapis merah skrin

kuning Cahaya putih merah hijau merah

skrin biru Cahaya putih Tiada warna // gelap

Penapis biru

Penapis hijau

Penolakan cahaya berwarna oleh objek berwarna
• Objek berwarna primer akan memantulkan warnanya sendiri dan menolak(menyerap)semua warna cahaya lain. • Objek berwarna sekunder akan memantulkan warnanya sendiri dan warna pembentuknya . • Objek putih akan memantulkan semua cahaya yang menyinari keatasnya. • Objek hitam menyerap semua cahaya berwarna yang menyinarinya .
pemerhati pemerhati

Objek putih

Objek hitam

Contoh : Sekuntum bunga merah kelihatan merah jika disinari dengan cahaya putih tetapi kelihatan hitam jika disinari dengan cahaya hijau ini kerana bunga merah menyerap cahaya hijau.
pemerhati

pemerhati

Bunga merah

Bunga merah

Bunga kelihatan merah Cahaya merah Cahaya biru

Bunga kelihatan hitam Tiada cahaya dipantulkan

Bunga kuning memantulkan cahaya merah , kuning dan hijau Objek kuning kelihatan merah dalam cahaya merah

Bunga kuning memantulkan cahaya merah , kuning dan hijau Objek kuning kelihatan hitam dalam cahaya biru

Percetakan berwarna Pendawaian elektrik Lampu isyarat Palam tiga pin Penyamaran diri dari musuh contoh : beluncas ,kuda belang ,mengkarung dan lain-lain Memberi amaran dari warna badan yang cerah dan garang contoh : harimau Menarik perhatian pasangan contoh : burung merak ,ikan pelaga,

Latihan
Rajah dibawah menunjukkan susunan radas yang disediakan oleh sekumpulan pelajar untuk mengkaji penyebaran cahaya .
skrin

Prisma kaca

(a)

Lengkapkan rajah diatas dan labelkan dua juzuk cahaya yang paling sedikit dan paling banyak dibias. (b) Namakan juzuk cahaya yang paling banyak dibias . ……………………………………………………………………………………………. © Ramalkan apa yang akan terjadi jika sebuah prisma kaca lain diletakkan terbalik disebelah prisma kaca diatas.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….

TERIMA KASIH…