Organ Pernafasan Haiwan

1. Insang
     kuda laut berudu ikan bawal belut ketam

2. Peparu
     gajah penguin ular buaya rusa

3. Kulit lembap
   katak salamander cacing

Insang
Insang tuna dilihat dari belakang

Insang merupakan alat pernafasan yang penting bagi ikan dan banyak organisma akuatik lain. Setiap lembaran insang terdiri dari sepasang filamen yang banyak mengandung lamela (lapisan tipis). Pada filamen, terdapatnya pembuluh darah yang mengandungi kapilari darah sehingga memungkinkan terjadinya penukaran gasoksigen (O2) dan gas karbon dioksida (CO2).

Inspirasi: O2 dari air masuk ke dalam insang yang kemudian diikat oleh kapilari darah untuk dibawa ke jaringan tubuh.

Ekspirasi: CO2 dari jaringan bersama darah menuju ke insang dan selanjutnya dikeluarkan dari tubuh.

dan osmoregulator. sedang bahagian dalam berhubungan erat dengan kapiler-kapiler darah. Paru paru Reptilia hanya terdiri dari beberapa lipatan dinding yang berfungsi memperbesar permukaan pertukaran gas. Labirin berfungsi untuk menyimpan oksigen sehingga ikan tahan terhadap kondisi kekurangan oksigen. penyaring makanan. Begitu pula sebaliknya. . Insang berbentuk lembaran-lembaran tipis berwarna merah muda dan selalu lembap. Insang tidak hanya berfungsi sebagai alat pernafasan. ada pula kelompok ikan yang bernafas dengan gelembung udara (pulmosis).Ikan yang hidup di tempat berlumpur mempunyai labirin yang merupakan perluasan insang berbentuk lipatan berongga tidak teratur. sedangkan pada ikan bertulang rawan (Chondrichthyes) insangnya tidak mempunyai tutup insang. Tiap lembaran insang terdiri dari sepasang filamen dan tiap filamen mengandung banyak lapisan tipis (lamela). misalnya bunglon Afrika. alat pertukaran ion. Mekanisme pernafasan pada haiwan Vertebrata beragam. Paru-paru pada beberapa jenis kadal. Pada ikan bertulang sejati (Osteichthyes) insangnya dilengkapi dengan tutup insang (operkulum). SISTEM PERNAPASAN PADA REPTIL Paru-paru Reptilia berada dalam rongga dada dan dilindungi oleh tulang rusuk. Misalnya pada ikan Keli dan Haruan. dengan beberapa belahan-belahan yang membuat paru-parunya bertekstur seperti span. iaitu ikan paru-paru (Dipnoi). dan buaya lebih kompleks. SISTEM PERNAFASAN HAIWAN SISTEM PERNAFASAN IKAN ( PISCES ) Haiwan Vertebrata telah memiliki sistem sirkulasi yang fungsinya antara lain untuk mengangkut gas pernafasan (O2) dari tempat penangkapan gas menuju sel-sel jaringan. Paru paru kura-kura. Selain bernafas dengan insang. Sistem Pernafasan Ikan Ikan bernafas menggunakan insang. Bahagian terluar dari insang berhubungan dengan air. Pada filamen terdapat pembuluh darah yang memiliki banyak kapiler. tetapi juga berfungsi sebagai alat ekskresi garam-garam. untuk mengangkut gas buangan (CO2) dari sel sel jaringan ke tempat pengeluarannya. sehingga memungkinkan O2 berdifusi masuk dan CO2 berdifusi keluar. mempunyai pundi-pundi hawa atau kantung udara cadangan sehingga memungkinkan haiwan tersebut melayang di udara.

Dari jantung menuju insang untuk melakukan pertukaran gas. Insang ikan mas terdiri dari lengkung insang yang tersusun atas tulang rawan berwarna putih. Dari insang.1) Sistem Pernafasan pada ikan bertulang keras Salah satu contoh ikan bertulang keras iaitu ikan mas. Di tempat inilah pertukaran gas CO2 dan O2 berlangsung. Mekanisme pernapasan ikan bertulang sejati dilakukan melalui mekanisme inspirasi dan ekspirasi. Dari jaringan tubuh. dan filamen atau lembaran insang. . berbentuk sisir dan berwarna merah muda karena mempunyai banyak pembuluh kapiler darah dan merupakan cabang dari arteri insang. Insang ikan mas tersimpan dalam rongga insang yang terlindung oleh tutup insang (operkulum). Proses ini terjadi secara terus-menerus dan berulang-ulang. gas CO2 diangkut darah menuju jantung. Gas O2 diambil dari gas O2 yang larut dalam air melalui insang secara difusi. rigi-rigi insang yang berfungsi untuk menyaring air pernafasan yang melalui insang. Filamen insang tersusun atas jaringan lunak. O2 diangkut darah melalui pembuluh darah ke seluruh jaringan tubuh.

a) inspirasi ikan Gerakan tutup insang ke samping dan selaput tutup insang tetap menempel pada tubuh mengakibatkan rongga mulut bertambah besar. CO2 yang dibawa . Akibatnya. Air dalam mulut mengalir melalui celah-celah insang dan menyentuh lembaran-lembaran insang. Insang kembali ke kedudukan semula diikuti membukanya celah insang. celah mulut menutup. tekanan udara dalam rongga mulut lebih kecil daripada tekanan udara luar. Darah melepaskan CO2 ke dalam air dan mengikat O2 dari air. b) Ekspirasi ikan Setelah air masuk ke dalam rongga mulut. Pada tempat ini terjadi pertukaran udara pernapasan. sebaliknya celah belakang insang tertutup. Pada fase inspirasi. kemudian O2 diikat oleh kapiler darah untuk dibawa ke jaringan-jaringan yang memerlukan. Sebaliknya pada fase ekspirasi. Celah mulut membuka sehingga terjadi aliran air ke dalam rongga mulut. O2 dan air masuk ke dalam insang.

Pertukaran oksigen-karbon dioksida terjadi di sini. yang memenuhi kebutuhannya akan tingkat energi yang tinggi. aliran udara cuma satu arah. aliran udara adalah dua arah: udara melalui jaringan saluran-saluran. Hal ini memberikan persediaan oksigen yang terus-menerus bagi burung. Sebaliknya. Bahagian yang disebut parabronkhus ini akhirnya bergabung kembali. Udara yang sudah digunakan mengalir dalam arah berlawanan meninggalkan paru-paru dan dilepaskan melalui tenggorokan.oleh darah dari jaringan akan bermuara ke insang. A. yang mendekati sistem pada unggas dalam hal apa pun. Tidak ada paru-paru pada jenis haiwan bertulang belakang lain yang dikenal. bentuk paru-paru burung dan keseluruhan fungsi sistem pernafasannya sangat berbeda. burung tertentu boleh memerlukan dua puluh kali jumlah oksigen yang diperlukan oleh manusia. dan dari insang diekskresikan keluar tubuh. seorang ahli biokimia Australia .Sebagai contoh. Sistem Pernafasan (Respirasi) Sistem pernafasan pada burung bekerja dengan cara yang sepenuhnya berbeza. Bahkan. Udara baru datang pada ujung yang satu. Michael Denton. bronkhus (cabang batang tenggorokan yang menuju paru-paru) utama terbelah menjadi tabung-tabung yang sangat kecil yang tersebar pada jaringan paru-paru. membentuk sebuah sistem peredaran sesungguhnya sehingga udara mengalir dalam satu arah melalui paru-paru. dan udara yang telah digunakan keluar melalui lubang lainnya. dan berhenti di kantung-kantung udara yang kecil. Darwinisme yang terkenal menjelaskan paru-paru unggas sebagai berikut: Dalam hal burung. Meskipun kantungkantung udara juga terbentuk pada kelompok reptilia tertentu. pada burung. sistem ini mirip hingga seluk-beluk khususnya pada semua burung. Kantong udara terdapat pada :       Pangkal leher (servikal) Ruang dada bagian depan (toraks anterior) Antara tulang selangka (korakoid) Ruang dada bahagian belakang (toraks posterior) Rongga perut (saccus abdominalis) Ketiak (saccus axillaris) Fungsi kantong udara :     Membantu pernafasan terutama saat terbang Menyimpan cadangan udara (oksigen) Memperbesar atau memperkecil berat jenis pada saat burung berenang Mencegah hilangnya panas tubuh yang terlalu banyak . terutama kerana burung memerlukan oksigen dalam jumlah yang jauh lebih besar .

Akibatnya tekanan udara dada menjadi kecil sehingga udara luar yang kaya oksigen akan masuk. Otot antara tulang rusuk (interkosta) berkontraksi sehingga tulang rusuk bergerak ke luar dan tulang dada membesar. Udara yang masuk sebahagian kecil menuju ke paru-paru dan sebahagian besar menuju ke kantong udara sebagai cadangan udara. Inspirasi : udara kaya oksigen masuk ke paru-paru. Ekspirasi : otot interkosta relaksasi sehingga tulang rusuk dan tulang dada ke posisi semula. Hampir semua amfibia memulai hidupnya di air kemudian mengalami perubahan bentuk (metamorfosis) untuk dapat hidup di darat. Ini menyebabkan udara dari paru-paru yang kaya karbondioksida ke luar. kantong udara di antara tulang korakoid tersepit sehingga udara kaya oksigen pada bahagian itu masuk ke paru-paru. Pernafasan burung saat terbang : Saat terbang pergerakan aktif dari rongga dada tidak dapat dilakukan kerana tulang dada dan tulang rusuk merupakan pangkal perlekatan otot yang berfungsi untuk terbang. selalu ada udara segar dalam paru-paru. Evolusi bentuk seperti ini dari reptilia tidaklah mungkin.PARU-PARU KHUSUS PADA BURUNG Burung mempunyai bentuk tubuh yang jauh berbeza dengan binatang reptilia. udara masuk dan keluar melalui ujung yang berlawanan. Paru paru Reptilia hanya terdiri dari beberapa lipatan dinding yang berfungsi memperbesar permukaan pertukaran gas. SISTEM PERNAFASAN PADA KELOMPOK HAIWAN AMFIBIA Amfibia adalah haiwan yang dapat hidup di air dan di darat. "Rancangan" khusus semacam ini diciptakan untuk memberikan volume udara yang diperlukan saat terbang. Dengan cara ini. misalnya katak. Katak – telur – berudu – katak berekor – katak muda – katak dewasa Berudu bernafas dengan insang Di air katak bernafas dengan kulit. Aliran udara searah dalam paru-paru burung didukung oleh suatu sistem kantung udara. Saat mengepakan sayap (sayap diangkat ke atas). Sistem pernafasan yang rumit seperti ini telah diciptakan untuk memenuhi kebutuhan burung akan jumlah oksigen yang tinggi. di darat bernafas dengan paru-paru SISTEM PERNAFASAN PADA KELOMPOK HAIWAN REPTILIA Paru-paru Reptilia berada dalam rongga dada dan dilindungi oleh tulang rusuk. . Namun pada burung. Akibatnya rongga dada mengecil dan tekanannya menjadi lebih besar dari pada tekanan udara luar. Kantungkantung ini mengumpulkan udara dan memompanya secara teratur ke dalam paru-paru.

Vertebrata Ciri Ikan - Hidup di dalam air Berdarah sejuk (poikiloterma) Bernafas dengan insang Badan diliputi sisik berlendir Melakukan persenyawaan luar Biasanya bertelur Boleh hidup di air dan darat Kulit lembap dan terdedah Bernafas guna insang semasa kecil dan peparu semasa dewasa Berdarah sejuk (poikiloterma) Melakukan persenyawaan luar Amfibia . Pada Reptilia yang hidup di air. Dari jaringan tubuh. Dari paruparu.Reptilia bernafas menggunakan paru-paru. O2 diangkut darah menuju seluruh jaringan tubuh. lubang hidung dapat ditutup ketika menyelam. Gas O2 dalam udara masuk melalui lubang hidung => rongga mulut => anak tekak => trakea yang panjang => bronkiolus dalam paru-paru. gas CO2 diangkut darah menuju jantung untuk dikeluarkan melalui paru-paru => bronkiolus => trakea yang panjang => anak tekak => rongga mulut => lubang hidung.

- Bertelur tanpa cangkerang Reptilia - Sesetengah hidup di air dan ada di darat Kulit bersisik dan kering Bernafas dengan menggunakan peparu Berdarah sejuk (poikiloterma) Melakukan persenyawaan dalam Kebanyakannya bertelur dengan cangkerang Hidup di atas darat Badan diliputi oleh bulu pelepah Mempunyai sepasang kepak Mempunyai mulut berparuh Bernafas dengan peparu Melakukan persenyawaan dalam Berdarah panas (homoioterma) Kebanyakan hidup di atas darat Badan diliputi bulu atau rambut Bernafas dengan menggunakan peparu Mempunyai cuping telinga Berdarah panas (homoioterma) Melakukan persenyawaan dalam Menyusu dan menjaga anak yang masih kecil Mempunyai diafragma yang mengasingkan bahagian dada dan abdomen Burung Mamalia .

Haiwan bernafas melalui paru-paru .

.

Haiwan Bernafas Melalui Struktur Trakea Belalang LipasPepatung Kumbang .