PRODUK TEMPATAN

LABU SAYONG

SENARAI KANDUNGAN
BIL 1 2 3 4 5 6 7 PERKARA Penghargaan Objektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian Rumusan Lampiran Rujukan HALAMAN

PENGHARGAAN
Alhamdullilah dengan izinNya, hasrat saya untuk menyiapkan Kerja Kursus Sejarah PMR 2012 ini akhirnya terlaksana jua. Sebelum ini banyak halangan yang saya

hadapi untuk menyiapkan tugasan ini. Tugasan ini banyak membantu saya mengetahui dengan lebih lanjut tentang produk tempatan di negara kita terutamanya Labu Sayong. Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik Ran Chuan Anak Eh Tik selaku guru Sejarah yang telah memberikan panduan, nasihat dan teguran serta bimbingan sepanjang kajian ini dijalankan. Tidak lupa juga kepada Puan Hajah Noraini bt Saad, Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Tarcisian Convent, Ipoh yang telah memberi kebenaran untuk menjalankan kajian ini. Ucapan terima kasih juga diucapkan kepada ibu bapa saya iaitu Puan Maliza bt Mohd Tamin dan Encik Mazman bin Mahmud yang telah banyak memberi dorongan dan sokongan sepanjang kajian ini dijalankan. Akhir sekali,saya ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan saya iaitu Anis Adilla bt. Mohd Salih, Athira bt. Ghozi, Nur Syaqila bt. Azman dan Annis Shazwina bt. Mohd Luqman yang telah memberi sokongan dan kerjasama dalam menyiapkan laporan kajian ini. Segala kekurangan di dalam kajian ini diharap mendapat teguran yang membina daripada cikgu. Semoga kajian ini dapat memberi manfaat kepada semua.

Sekian terima kasih

OBJEKTIF KAJIAN
Terdapat beberapa objektif kajian yang perlu dikaji menerusi kerja kursus ini. Antaranya ialah , saya dapat mengetahui tentang produk tempatan yang terdapat di Malaysia dengan lebih terperinci.

Selain itu, saya dapat mengetahui teknik dan proses-proses pembuatan produk tersebut dengan menyaksikan cara pembuatan labu sayong yang dilakukan oleh pengusaha. Dengan ini, saya dapat mengetahui proses-proses pembuatan labu sayong. Di samping itu, saya juga dapat mengetahui lokasi pembuatan produk tersebut iaitu di Kuala Kangsar, Perak. Bak kata pepatah jauh pemandangan, luas pengalaman. Selain daripada itu, sikap bersyukur atas nikmat yang diberikan oleh Ilahi juga dapat diterapkan dalam diri. Terdapat pelbagai seni dalam kehidupan kita yang dapat membawa kejayaan. Akhir sekali, saya juga dapat menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut. Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk, demam panas dan sebagainya.

KAEDAH KAJIAN
Sepanjang kajian ini dijalankan, saya telah menggunakan beberapa kaedah dalam mencari dan mengumpul maklumat. Antara kaedah yang saya telah digunakan adalah kaedah pemerhatian, kaedah temu bual dan kaedah rujukan dengan menggunakan internet. Kaedah pemerhatian yang digunakan adalah dengan memerhati proses-proses pembuatan Labu Sayong yang ditunjukkan oleh pengusaha. Melalui cara ini ,maklumat dapat diperolehi dengan mudah. Bagi mendapatkan maklumat tambahan, saya telah mengunakan kaedah temu bual dimana saya telah menemu bual pengusaha Labu Sayong iaitu Pn. Zalihaha bt. Mat Kasa dan adik iparnya iaitu Encik Shaari bin Puteh Lam.Pelbagai maklumat tentang Labu Sayong dapat saya perolehi daripada mereka. Kaedah rujukan dengan menggunakan internet juga telah saya gunakan. Maklumat yang terperinci dapat saya perolehi seperti peta kawasan kajian jarak antara kawasan kajian dan tempat tinggal saya dan sebagainya.

HASIL KAJIAN

Maklumat Asas Produk Tempatan
i. Nama produk Produk yang dikeluarkan oleh pengusaha ialah Labu Sayong. Pengusaha ini kebanyakannya menghasilkan labu air iaitu gelugur dan panai. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 1)

ii.

Kategori : Kraf tangan Produk tempatan yang dikaji ialah Kraf tangan Labu Sayong.

iii.

Nama pengusaha / syarikat / status hak milik Produk Labu Sayong ini telah diusahakan oleh Puan Hjh Zalihaha bt Mat Kasa. Beliau telah mewarisi perusahaan datuk dan nenek beliau ketika berusia 22 tahun sehingga sekarang, 2012. Puan Hjh Zalihaha bt Mat Kasa merupakan pemilik tunggal perusahaan Labu Sayong memandangkan suami beliau telah meninggal dunia. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 2)

iv.

Lokasi Lokasi kajian ini telah dijalankan di Kampung Kepala Bendang, Kuala Kangsar, Ipoh, Perak. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 3)

Latar Belakang
i. Sejarah Labu Sayong ialah sejenis tembikar yang merupakan produk perusahaan di Kampung Kepala Bendang, Kuala Kangsar, Perak. Perusahaan Labu Sayong berasal dari Kampung Kepala Bendang, Kuala Kangsar, Perak. Sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperolehi daripada kampung tersebut. Lanjutan daripada ini, perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. Terdapat pelbagai bentuk yang dihasilkan antaranya labu leper, labu bocong, labu tela, labu pucung, labu panai dan sebagainya. Ragam hiasnya pula, banyak menjurus kepada unsur tradisional, khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung, bunga cakar ayam, senduduk, bunga lawang, bunga cengkih dan pucuk rebung.

ii.

Tujuan/kepentingan produk Pelbagai tujuan dan kepentingan produk telah saya dapati setelah mengkaji tajuk

ini. Antara kepentingannya ialah Labu Sayong sering digunakan sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan. Selain itu, produk ini juga digunakan sebagai perhiasan di dalam dan luar rumah. Dengan ini, rumah akan kelihatan lebih cantik. Hal ini juga dapat menarik perhatian tetamu yang hadir ke rumah. Akhir sekali , produk ini dapat menjadi tempat penyimpanan air. Air yang telah dimasukkan ke dalam Labu Sayong ini akan berasa sejuk dan segar untuk diminum.

iii.

Keistimewaan/kelebihan/keunikan Produk ini juga mempunyai banyak keistimewaan, kelebihan dan keunikannya.

Antaranya ialah produk ini dapat menyejukkan air dan dapat menyegarkan air tersebut. Selain itu , air yang telah disimpan di dalam Labu Sayong juga dikatakan mempunyai kesegaran dan khasiat tertentu yang boleh merawat pelbagai jenis penyakit seperti batuk, demam panas dan sebagainya.

KAEDAH / CARA PENGHASILAN
i. Tenaga Kerja Setelah menemu bual bersama pengusaha produk, saya dapati bahawa produk ini dapat dilakukan secara individu ataupun berkumpulan. Pengusaha mengupah tiga orang pekerja untuk membantu beliau. Di samping itu, untuk meluaskan pasaran, kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa. Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin. Hal ini dapat memudahkan lagi pembuat Labu Sayong dan dapat menyiapkannya dalam jangka masa yang pendek.

ii.

Senarai Bahan Antara bahan yang digunakan dalam pembuatan Labu Sayong ini adalah medium

utama iaitu tanah yang terdapat di Daerah Sayong. Tanah yang sesuai ialah tanah yang berada kira-kira satu kaki dari permukaan tanah. Tanah yang sering digunakan tanah dari jenis tanah liat yang lembut. Terdapat dua jenis tanah liat yang boleh digunakan iaitu tanah yang berwarna kelabu dan tanah yang berwarna kuning kemerah-merahan. Kebiasannya tanah liat jenis ini mudah didapati di tebing-tebing sungai, terutamanya di perdu pokok atau busut. Selain itu, air juga digunakan untuk membancuh tanah. Sodium bikarbonat digunakan supaya tanah yang dicampur air tidak melekat pada acuan.

iii.

Senarai peralatan Peralatan – peralatan yang digunakan untuk membuat Labu Sayong ini ialah

sekeping papan empat persegi 30.48 cm x 12.7 cm tebal dan rata. Ia digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar. Selain itu, beberapa batang pisau diperbuat daripada buluh atau kayu digunakan untuk memotong tanah liat. Kayu-kayu penepek digunakan untuk memampat tanah dan labu yang masih basah supaya menjadi bentuk yang dikehendaki. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 4) Beberapa alat pengukir yang diperbuat daripada dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya digunakan. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias. Alat untuk membuat corak juga dikenali sebagai stamping. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 5) Batu sungai atau batu luru digunakan untuk melicinkan permukaan tembikar. Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental. Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk labu sayong juga digunakan. Pinggan ayan ini berfungsi sebagai roda pemutar. Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 6)

iv.

Proses / peringkat penghasilan Antara proses dan peringkat penghasilan produk ini adalah seperti berikut - :

a)

Proses penyediaan tanah Sebelum kerja-kerja membuat labu dilakukan, penyediaan tanah dibuat

terlebih dahulu. Kerja-kerja memproses tanah liat dimulakan dengan mengering dan menumbuk tanah liat hingga menjadi tepung, kemudian diayak untuk memperolehi debu yang halus dan mengasingkan benda-benda yang tidak diperlukan.

b)

Proses menguli Tanah liat yang ditapis kemudiannya dimasukkan ke dalam mesin pengguli

yang bertujuan untuk mengeluarkan angin. Menguli dilakukan dengan teknik yang betul seperti bahagian tapak tangan mestilah menolak tanah liat agar proses menguli dapat dilakukan dengan sempurna. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 7)

c)

Proses membentuk Membentuk adalah proses yang amat penting dalam pembuatan Labu

Sayong. Untuk membentuk Labu Sayong yang biasa, tanah perlu melalui proses menguli, kemudiannya dibulatkan. Letakkan dengan sedikit hentakkan ditengahtengah kepingan roda. Tanah kemudian diuli dengan menarik dan menekannya ke bawah. Setelah keadaan tanah liat itu agak stabil, turunkan dan leperkan menjadi bentuk piring dan menaikkannya semula. Kemudian buatkan lubang di tengahtengah tanah liat dengan menggunakan ibu jari dan telujuk sementara jari tangan

yang lain menahan tanah agar tidak mengembang. Akhir sekali membentuk muncung tanah liat yang tidak sama. Terdapat pelbagai teknik digunakan semasa proses membentuk dijalankan iaitu teknik lempar alin, lingkaran, kepingan, putaran dan sebagainya. Teknik lempar alin dimulakan dengan proses mengguli tanah dan mengepalnya hingga menjadi bulat. Kemudian, tanah diletakkan di atas mesin lempar alin. Proses seterusnya ialah tanah dibasahkan dan tanah dibentuk dan dinaikkan. Dinding luar seramik kemudiannya diratakan menggunakan sponge basah. Proses membentuk badan tembikar dan membentuk muncung sebelum tembikar dipisahkan dari meja lempar alin dengan menggunakan benang. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 8) Teknik lingkaran pula, tanah dilingkarkan dan digelek sehingga rata. Tanah kemudiannya dipotong mengikut papan pandu untuk dijadikan tapak. Tanah digentel untuk menjadi jaluran. Turisan dilakukan untuk membolehkan cantuman. Proses terakhir ialah produk dikemaskan sebelum dibakar. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 9) Teknik kepingan dimulakan dengan memotong tanah mengikut papan pandu dan turisan dilakukan. Slip disapu untuk mencantumkan dinding pertama pada tapak. Turisan disapu pada setiap penjuru yang hendak dicantum. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 10) Teknik putaran memerlukan kemahiran menggunakan mesin pemutar dan memerlukan kemahiran dan memperbanyakan latihan.

Sejenis lagi proses pembuatan tembikar yang dijalankan ialah Proses Tuangan Slip atau Teknik Acuan. Proses ini menggunakan mould atau acuan yang dibuat daripada plaster of paris. Proses ini banyak digunakan kini kerana proses ini dapat menjimatkan masa dan lebih mudah daripada proses membina tembikar menggunakan teknik picitan. Slip yang telah siap dituang ke dalam acuan yang dibersih terlebih dahulu dan menggunakan acuan yang sudah dibersihkan. Ia bertujuan apabila slip dituang, kebocoran tidak berlaku. Slip mengambil lebih kurang 24 jam untuk mengeras sebelum dikeluarkan.(Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 11)

d)

Proses mengering Tembikar yang sudah siap handaklah dikeringkan di tempat yang agak

redup. Proses ini mengambil masa beberapa hari sebelum dialihkan ke tempat lebih panas. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 12). Permukaan tembikar kemudiannya dilicinkan menggunakan batu sungai atau batu luru.

e)

Proses menghias dan membuat ragam hias Dalam proses menghias, lukisan kasar pada badan tambikar dibuat.

Kemudian bolehlah diukir dengan alat pengukir.Ragam hias ialah bentuk yang dibuat pada bahan tembikar, sebelum dibuat ragam hias hendaklah disediakan alat atau acuan penekannya. Buluh atau kayu digunakan untuk dibentuk dengan motifmotif yang bersesuaian. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 13)

f)

Pengeringan peringkat akhir Pengeringan peringkat akhir ialah untuk memastikan tembikar benar-benar

kering sebelum didedah untuk dibakar. Proses pengeringan hendaklah dilakukan di tempat yang kering, redup dan rata. Pada peringkat ini semua kerja-kerja menghias tidak boleh dilakukan atau dibentuk lagi.

g)

Pembakaran Proses terakhir ialah pembakaran. Proses pembakaran dilakukan supaya

tembikar menjadi keras, pejal dan tidak telap air. Bagi pembakaran cara lama, tanur raku digunakan. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 14) Proses pembakaran dimulakan dengan labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api, sabut kelapa kering dan sedikit kayu kering yang dibakar. Kemudian, labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang, daun kelapa atau tikar selepas disalai. Kayu api disusun pada bahagian bawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran. Bahang api memanaskan labu. Labu yang telah dibakar, dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam pada permukaan labu. Kemudian, tapak labu disapu dammar unutuk menghalang air daripada meresap keluar.

Bagi pembakaran cara moden, tanur moden digunakan. Tanur ini menggunakan sumber tenaga elektrik dan gas. Keistimewaan tanur ini ialah ia boleh membakar hingga suhu yang paling tinggi iaitu 1326°C. Proses pembakaran

dilakukan sebanyak dua kali. Pembakaran biasanya dilakukan selama 7 hingga 14 jam. (Sila rujuk bahagian lampiran, gambar 15)

PERKEMBANGAN PRODUK
i. Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan Produk ini mendapat pengiktirafan dan sambutan daripada pengguna oleh orang ramai. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. Terdapat juga beberapa orang yang datang untuk pelajari teknik dan cara-cara membuat labu sayong dan menginap di rumah pengusaha selama sebulan semata-mata ingin belajar membuat labu sayong. Setiap kali mereka melihat, mereka pasti akan kagum dan secara tidak langsung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri. Selain itu, terdapat juga beberapa organisasi kerajaan, swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong untuk mengkaji serba sedikit tentang latar belakang Labu Sayong.

ii.

Kemajuan yang dicapai Labu Sayong terkenal di seluruh Malaysia. Ini merupakan satu kemajuan yang

dicapai dengan baik sekali. Selain itu, produk ini menjadi salah satu kraf tangan tradisional yang dikagumi oleh orang luar. Di samping itu, produk Labu Sayong telah berjaya dipasarkan ke peringkat antarabangsa.

iii.

Cabaran dan masalah yang dihadapi Antara cabaran dan masalah yang dihadapi ialah proses pembuatannya yang agak

rumit dan menyukarkan pengusahanya.

Masalah pasti terjadi ketika hari hujan. Tempoh yang diambil untuk membuat labu sayong agak panjang berbanding hari biasa apabila berlakunya hujan. Produk ini juga memerlukan ketelitian dan ketekunan serta kesabaran yang amat mendalam dalam pembuatannya. Selain itu, ada juga pelanggan yang menempah produk dalam kuntiti yang banyak tetapi tidak mengambil tempahan pada masa yang telah dijanjikan. Hal ini dapat merugikan pengusaha.

iv.

Potensi produk Produk akan berpotensi dengan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya

diteruskan oleh generasi kini. Selain itu, produk ini akan menjadi produk kebanggaan negara dan dapat mengagumkan pelancong luar dengan keseniannya. Di samping itu, pembuat-pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk penghasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan.

RUMUSAN
Bersyukur kepada Allah S.W.T dengan limpah kurnia-Nya dapat saya siapkan kerja kursus Sejarah ini. Alhamdulilah, setelah saya siapkan folio sejarah ini, saya dapati Labu Sayong adalah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan ini. Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana ia mengambil masa yang agak lama untuk disiapkan. Ianya juga menguji kesabaran dan ketelitian si pembuat. Generasi kini lebih meminati pekerjaan yang mudah yang tidak memerlukan melalui pelbagai proses untuk disiapkan atau yang mengambil masa yang lama. Labu Sayong ini juga dapat memberi kesan positif kepada negara. Dengan adanya keunikan kraf tangan ini, pelancong asing dapat menilai kehebatan produk kraftangan Malaysia yang kaya dengan keunikannya yang tersendiri .

LAMPIRAN

RUJUKAN
1. Ismail Abdullah, 1990. Tembikar Tradisional. Kuala Lumpur : Perbadanan Kemajuan Kraf Tangan Malaysia. 2. Siti Azlina Mohd, 2002. Labu Sayong. Selangor. Mikamas Sdn Bhd, Petaling Jaya. 3. Hassan Mohd Ghazali, 1999. Teks Lengkap Pendidikan Seni Tingkatan 4 dan 5. Selangor, Fajar Bakti Sdn Bhd. 4. https://maps.google.com 5. http://www.slideshare.net/muhammadraffani/presentation-labu-sayong

6. http://www.scribd.com/doc/60463153/Labu-Sayong-Kuala-Kangsar-Perak

BELILAH BARANGAN BUATAN MALAYSIA

Pelancaran kempen terbaru itu, selepas kali pertama diadakan pada 1998, menandakan komitmen serta kesungguhan kerajaan untuk menggalakkan rakyat mengutamakan barangan tempatan. Kempen itu dianggap bertepatan dalam suasana ekonomi global yang tidak menentu dan diramal bertambah gawat dalam tempoh mendatang ini.Usaha kerajaan mengadakan kempen ini bertunjangkan pada beberapa matlamat seperti atas faktor kepentingan perusahaan tempatan , melindungi pengguna dan mengerakkan ekonomi negara ini melalui kuasa beli rakyat. Dengan membeli barangan tempatan, ia bukan saja menyekat aliran wang ke luar negara, tetapi lebih penting menggalakkan pembangunan industri atau perusahaan tempatan.Tuntasnya tindakan ini merupakan suatu bentuk tindakan yang wajar dan selari dengan aspirasi Negara. Rakyat negara ini mempunyai banyak pilihan produk tempatan. Daripada barangan elektronik, keperluan rumah dan perhiasan, sehinggalah kepada barangan keperluan harian seperti makanan. Sebagai negara membangun, Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri. Pendek kata negara ini sudah mampu berdikari dalam usaha memenuhi keperluan dan kehendak

masyarakatnya. Mungkin sudah tiba masanya bagi rakyat kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. Sebabnya, barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya, malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi. Dalam nada yang sama semangat cinta akan negara mampu menjadi benteng utuh dalam menggerakkan minda rakyat di negara ini bagi kepentingan bersama . Lantas ia mampu melahirkan suatu rupa bentuk masyarakat yang bersatu padu. Sebagai negara membangun, Malaysia sebenarnya telah banyak menghasil dan mengeluarkan pelbagai barangan serta produk sendiri.Mungkin sudah tiba masanya bagi

rakyat kita tidak lagi mengagungkan barangan luar. Sebabnya, barangan keluaran tempatan kini sudah setanding dengan produk luar dari segi kualitinya, malahan sesetengah produk keluaran negara kita dijamin lebih baik lagi.Dalam menghadapi cabaran globalisasi, kita perlu mengikis sikap ego yang sememangnya pun tidak menguntungkan.Demikian juga sikap prejudis memandang rendah barangan tempatan, ia perlu dibuang jauh dari sudut pemikiran kita dan sebaliknya membina semangat “Malaysia Boleh” dari serba-serbi, termasuk soal kualiti dan standard barangan sendiri.Dalam nada yang sama kita sebagai rakyat negara ini wajar berganding bahu membangunkan negara di samping menyahut inspirasi dan halatuju kempen ini hingga mencapai matlamat yang diharapkan. Sebut saja jenis produk, Malaysia mempunyai segala-galanya. Misalnya kereta, kita telah merintis lebih awal industri automotif, malahan kenderaan keluaran negara kita telah banyak yang menembusi pasaran luar negara.Barangan elektronik seperti televisyen, peti sejuk, penghawa dingin dan kipas juga semakin banyak jenama buatan Malaysia membanjiri pasaran.Ini tidak termasuk barangan berasaskan kain seperti pakaian, pelbagai jenis produk telah dihasilkan oleh pengusaha untuk menandingi produk luar negara.Kita seharunya berasa bangga dan bersyukur menjadi rakyat negara ini. Yang penting sebenarnya ialah perubahan dari segi mentaliti dan sikap orang kita sendiri, untuk beralih kepada barangan tempatan.Selagi sikap dan mentaliti tidak diubah dan kita terus mengagungkan barangan luar, maka selagi itulah kita tidak dapat mengembangkan produk tempatan negara ini. Tuntasnya rakyat negara ini wajar berada pada pihak peka kepada masalah dan isu yang berkaitan dengan negara.

Nama tempat : Kampung Kepala Bendang Alamat: No 55, Kampung Lembah Kangsar, Perak. Kepala Bendang Mukim Sayong, 33020, Kuala

Bahagian depan kawasan kajian

Nama Akhbar: Utusan Melayu Tarikh: 20 Julai 2011 Halaman: Muka surat 20